فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1401)

مجله سلامت و بهداشت
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • کیومرث شرفی، جلیل جعفری، مقداد پیرصاحب، تورج مساحی*، ناهید عزیزی، ژیلا امینی، غلامرضا ابراهیم زاده صفحات 463-474
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت سالم سازی سبزیجات قبل از مصرف، هدف از این مطالعه، ارزیابی کارایی مراحل مختلف متداول‫ترین روش‫های گندزدایی سبزیجات در ایران در کاهش کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی برای پرمصرف‫ترین سبزیجات خوراکی بود.

    روش کار

    برای انجام این مطالعه سه مرحله گندزدایی شامل شست و شو با آب (مرحله اول)، انگل‫زدایی سبزیجات توسط 5-3 قطره دترجنت به ازای هر لیتر با زمان تماس 5 دقیقه (مرحله دوم) و گندزدایی با استفاده از گندزدای پرکلرین با کلر آزاد 200 میلی گرم در لیتر با زمان تماس 5 دقیقه (مرحله سوم) و سپس شستشوی مجدد سبزیجات با آب انجام شد. از آزمایش MPN به منظور تعیین کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی استفاده شد، همچنین بر اساس تفاوت میزان کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی نمونه های سبزی قبل از گندزدایی و بعد از هر یک از مراحل مختلف گندزدایی، راندمان گندزدایی هر مرحله بدست آمد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادندکه در سبزیجات پر شاخ و برگ و دارای زوایای پنهان (مانند ریحان، پیازچه و گشنیز) میزان کلیفرم مدفوعی با وجود اعمال تمام مراحل گندزدایی، به صفر نرسید. علاوه بر آن برگ تربچه، پیازچه و گشنیز، دارای بیشترین میزان آلودگی و کاهو دارای کمترین میزان آلودگی اولیه از نظر کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی بودند. بیشترین راندمان حذف کلیفرم کل مربوط به چغندر (3/93%) تحت گندزدایی با پرکلرین و بیشترین راندمان حذف کلیفرم مدفوعی مربوط به تره فرنگی، جعفری و چغندر (100%) تحت گندزدایی با پرکلرین به دست آمد.

    نتیجه گیری

    برای دستیابی به بالاترین کارایی در کاهش عوامل میکروبی سبزیجات، نیاز است که مراحل مختلف دستورالعمل گندزدایی بطور کامل و طبق شرایط مربوطه انجام شود. در این راستا، کوشش رسانه ها و کارشناسان بهداشتی ضروری است.

    کلیدواژگان: سبزیجات خوراکی، گندزدایی، کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی
  • قادر قاسمی، نعمت اباذری *، مالک اباذری صفحات 475-483
    زمینه و هدف

    به استثنای سرطان پوست، سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان و بعد از سرطان ریه، دومین عامل مرگ ومیر ناشی از سرطان زنان در ایران است. با توجه به شیوع بالا، شناخت عوامل خطرساز و نقش آن ها در ابتلا به این نوع سرطان از اهمیت بسزایی برخوردار است

    روش کار

    در این مطالعه مورد- شاهدی، 139 زن مبتلا به بیماری سرطان پستان (گروه مورد) و 279 زن سالم (گروه کنترل) که از نظر سن همسان شده بودند، از فروردین تا اسفند 1398 وارد مطالعه شدند. برای رده بندی بیماران از مدل رده بندی درختی استفاده شد.

    یافته ها: 

    میانگین سنی زنان مبتلا به سرطان پستان 31/8±8/50 سال بود. متغیرهای سابقه بیماری در خانواده، شیردهی به نوزاد، مصرف قرص‫های پیشگیری از بارداری، ترشحات پستان، کم خونی، سن در اولین زایمان و سن در اولین بارداری به‫عنوان متغیرهای معنی دار در ارتباط با سرطان پستان شناخته شدند.

    نتایج

    آگاه سازی جامعه در خصوص نقش عوامل موثر در افزایش شانس سرطان پستان، یا نقش عوامل موثر در محافظت زنان از این سرطان می تواند در استان اردبیل مورد توجه باشد.

    کلیدواژگان: سزارین، پستان، عوامل خطر، اردبیل، ایران
  • اولیاء زارع *، خدیجه چاله چاله صفحات 484-494
    زمینه و هدف

    چابکی سازمانی بعنوان یک مزیت رقابتی و عامل مهمی برای اثربخشی بیمارستان است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه چابکی سازمانی با درجه اعتباربخشی بیمارستان‫های دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام گردید.

    روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی در سال 1398 انجام شد. جامعه آماری، کارکنان بیمارستان‫های منتخب دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بودند. تمایل به شرکت در پژوهش، اشتغال در بیمارستان‫های دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و داشتن حداقل 2 سال سابقه کار به عنوان معیارهای ورود به مطالعه، و عدم تمایل شرکت کننده به همکاری در هر مرحله از پژوهش و نیز نقص در تکمیل پرسشنامه به عنوان معیارهای خروج از پژوهش در نظر گرفته شدند. حجم نمونه بر اساس فرمول‫های آماری 382 نفر برآورد گردید و نمونه گیری به روش تصادفی چندمرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد چابکی سازمانی بود. روایی پرسشنامه از طریق اخذ نظر اساتید و صاحب نظران تایید و پایایی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ (88/0) محاسبه گردید. برای تحلیل داده ها ازآمار توصیفی و استنباطی (آزمون t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون) و از نرم افزار spss-16 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند بین مولفه چابکی سازمانی با درجه اعتباربخشی یک و دو رابطه معناداری وجود داشت (001/0>p). ضمنا بیشترین میانگین چابکی سازمانی مربوط به بیمارستان شهید چمران با میانگین 80/150 و کمترین میانگین مربوط به بیمارستان محمدکرمانشاهی با میانگین 52/103 بود. مولفه محرک‫های چابکی با هیچکدام از دو درجه اعتباربخشی بیمارستان‫ها همبستگی معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط مثبت چابکی سازمانی با درجه اعتباربخشی بیمارستان‫ها، لازم است مدیران در راستای افزایش چابکی سازمانی توجه بیشتری به تقویت اجرای فرایند اعتباربخشی مراکز داشته باشند و اقدامات اصلاحی در خصوص محتوای استانداردها، شیوه ارزیابی و تربیت ارزیابان اعمال نمایند.

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، درجه اعتباربخشی، بیمارستان‫های کرمانشاه
  • علی رضاپور، فروغ رودگرنژاد *، نیما رنجی جیفرودی صفحات 495-514
    زمینه و هدف

    گردشگری سلامت، به عنوان شکل جدیدی از گردشگری، به دلیل داشتن مزیت رقابتی و رونق روزافزون، اهمیت بیشتری نسبت به سایر اشکال گردشگری دارد. هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر توسعه گردشگری سلامت و اثرات آن بر بهزیستی جامعه می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر رویکردی ترکیبی دارد و یک مطالعه استقرایی می باشد. جامعه آماری پژوهش در فاز کیفی؛ اساتید دانشگاهی و مدیران و متخصصان گردشگری سلامت و در فاز کمی؛ شرکت های گردشگری، هتل داران و متولیان و کارکنان مراکز سلامت بودند. مشارکت کنندگان در فاز کیفی 15 نفر که با روش گلوله برفی و در فاز کمی 306 نفر که با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه صورت گرفت. تحلیل داده ها در فاز کیفی با کمک نرم افزار Maxqda-10 و سپس با استفاده از روش معادلات ساختاری و در فاز کمی با نرم افزارهای SPSS  و SmartPLS انجام گرفت.

    یافته ها

    در کل مصاحبه ها؛ کد امکانات بهداشتی و درمانی با 41 بار و کدهای توسعه روابط و زیرساخت های گردشگری با 26 و 21 بار تکرار، به ترتیب بیشترین و کدهای تخصصی‫کردن خدمات و رعایت ایمنی با 2 بار تکرار کمترین فراوانی را داشتند. در ادامه، از کدگذاری باز انجام شده، 100 کد در 20 مفهوم اصلی به عنوان مفاهیم اصلی پژوهش استخراج شدند. در فاز کمی، نتایج ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی متغیرها، با توجه به حدود سرحد 6/0 و 7/0، با روش SmartPLS برای این دو معیار در تمامی سازه های پژوهش، بیشتر از 8/0 و مورد قبول می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد توسعه گردشگری سلامت، ابزاری برای توسعه جامعه محسوب شده و موجب افزایش سرمایه گذاری در بخش های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه، اشتغال زایی، افزایش درآمد و رضایت و نشاط مردم می شود و موجبات توسعه رفاه، بهبود کیفیت زندگی و بهزیستی آنان را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری سلامت، بهزیستی جامعه
  • قربان صادقی دابانلو، لیلا ریاحی *، انیسه نیک روان، اباسط میرزایی صفحات 515-526
    زمینه و هدف

    به توصیه سازمان بهداشت جهانی بیمه سلامت یک ابزار اثربخش برای دستیابی به هدف جهانی پوشش همگانی مراقبت های سلامتی می باشد. مطالعه حاضر با هدف طراحی و تعیین روایی و پایایی پرسشنامه الزامات دستیابی به پوشش همگانی بیمه سلامت در ایران انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- کاربردی بود که در سال 1401 انجام شد. بنا بر داده های به دست آمده از مرحله مطالعه مروری و تطبیقی، نسبت به تهیه پرسشنامه اولیه بر اساس مدل کارت امتیازی متوازن اقدام شد. سنجش روایی محتوا با استفاده از پانل خبرگان 15 نفری و نسبت روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) برای هر سوال انجام شد. برای تعیین پایایی ابزار سنجش از روش آزمون- بازآزمون در یک نمونه 30 نفری استفاده شد. تحلیل داده ها با کمک نرم افزار Excel و SPSS-20 انجام گرفت.

    یافته ها

    سنجش روایی در دو مرحله انجام گرفت. پرسشنامه نهایی با 35 سوال الزامات دستیابی به پوشش همگانی بیمه سلامت، با امتیاز کل شاخص روایی محتوایی 85/0 و نسبت روایی محتوایی برابر با 67/0 مورد تایید قرار گرفت. نتایج ضرایب همبستگی اسپیرمن برای ابعاد چهارگانه پرسشنامه نشان از پایایی قابل قبول مولفه های پرسشنامه داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که پرسشنامه طراحی شده، از نظر روایی و پایایی مورد تایید قرار گرفت، لذا می تواند ابزار مناسبی برای تعیین الزامات دستیابی به پوشش همگانی بیمه سلامت در ایران باشد.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، پرسشنامه، پوشش همگانی، بیمه سلامت
  • حسین اسدی، عقیل حبیبی سولا *، مهناز داوری صفحات 527-536
    زمینه و هدف

    برای حفظ و ارتقای سلامتی، تصحیح بهبود سبک زندگی امری ضروری است. سبک زندگی ارتقادهنده سلامت یکی از معیارهای تعیین کننده سلامت می‫باشد و عوامل مختلفی در اتخاذ این سبک زندگی نقش دارند. هدف مطالعه تعیین وضعیت سبک زندگی ارتقادهنده سلامتی در دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل بود.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی با شرکت 215 نفر از دانشجویان پرستاری انجام شد. روش نمونه گیری سرشماری بود. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت والکر استفاده گردید. داده ها با روش آمار توصیفی و آزمون آماری تی مستقل با استفاده از نرم افزار spss-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمره سبک زندگی ارتقادهنده سلامت 37/7±88/107 بود. بین ابعاد رشد معنوی، مسیولیت پذیری سلامتی، مدیریت استرس، تغذیه و فعالیت جسمانی با جنسیت ارتباط معنی دار وجود داشت. کمترین میانگین در بین ابعاد سبک زندگی ارتقادهنده سلامتی مربوط به بعد مدیریت استرس71/2±18/15 و بیشترین نمره مربوط به بعد مسیولیت‫پذیری سلامتی 89/3±97/20 بود.

    نتیجه گیری

    وضعیت سبک زندگی ارتقادهنده سلامتی در دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل نامطلوب بود. بنابراین نیاز به برنامه ریزی دقیق‫تر جهت بهبود وضعیت سبک زندگی ارتقادهنده سلامت در دانشجویان پرستاری احساس می‫شود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، ارتقای سلامت، دانشجو
  • یوسف حمیدزاده اربابی *، حامد زندیان صفحات 537-547
    زمینه و هدف

    اشتغال به کار خوب، ادامه تحصیل، نگرش نسبت به رشته و رضایت از محل تحصیل از شاخص‫های مسیولیت پذیری دانشگاه‫ها به حساب می‫آید. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت اشتغال به کار و بررسی ارتباط آن با نگرش و رضایت از محل تحصیل دانش آموختگان سال‫های 1395-1390 دانشکده بهداشت اردبیل در سال 1400 انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، تعداد 340 نفر از دانش آموختگان دانشکده بهداشت به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه های نگرش و سنجش رضایت گردآوری شد و در نرم افزار SPSS-18 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    مشخص شد که 20 تا 32 درصد دانش آموختگان هنوز جذب کار نشده اند. 79 نفر (بیش از 23%)، ادامه تحصیل داده اند. 14 نفر (1/4%) عدم رضایت، 16 نفر (7/4%) رضایت کم، 69 نفر (3/20%) رضایت متوسط، 146 نفر (9/42%) رضایت زیاد و 95 نفر (9/27%) رضایت خیلی زیاد از محل تحصیل داشتند. نسبت به محل تحصیل، 58 درصد نگرش مثبت (خوب و خیلی خوب) و 20 درصد نگرش منفی داشتند. نگرش و رضایت شاغلین بهتر از بیکاران بود و ارتباط معناداری بین سن، جنسیت، وضعیت تاهل و اشتغال به کار وجود داشت (001/0p=).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد وضعیت اشتغال به کار و ادامه تحصیل در دانش آموختگان مطلوب نیست اما نگرش و میزان رضایت نسبت به محل تحصیل و رشته تحصیلی، خوب بود. مدیران دانشکده و دانشگاه می‫توانند در تصمیم‫گیری منطقی و بخصوص مهارتی محور کردن دوره های آموزشی و افزایش توانمندی دانشجویان برای راه اندازی کسب و کارها کمک نمایند. بعلاوه، وزارت بهداشت می‫تواند به جای جذب حجمی دانشجو، به جذب مبتنی بر نیازهای استان‫ها اقدام کند.

    کلیدواژگان: وضعیت اشتغال به کار، ادامه تحصیل، نگرش، رضایتمندی، دانش آموختگان، رشته های بهداشتی
  • مهناز صلحی، آغا فاطمه حسینی، معصومه کامرانی پور * صفحات 548-559
    زمینه و هدف

    یکی از علل تمایل زنان به انتخاب سزارین، عدم آگاهی کافی و نگرش منفی نسبت به زایمان طبیعی است. باتوجه به نبود مطالعات کافی در این زمینه، این مطالعه نیمه تجربی با هدف تعیین تاثیر کلاس های آمادگی برای زایمان بر آگاهی، نگرش و ترجیح نوع زایمان مادران نخست زا انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی شاهددار با دوگروه آزمون وکنترل همراه با دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بود که تعداد 100 زن باردار نخست زای بدون اندیکاسیون قطعی سزارین با سن حاملگی بیش از 19 هفته از مراکز جامع سلامت شهرستان کبودرآهنگ به صورت نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی و سپس از طریق توالی تخصیص به دو گروه آزمون و کنترل به طور مساوی تقسیم شدند. گروه مداخله در 8 جلسه مشاوره گروهی هر جلسه (45 دقیقه تیوری و 45 دقیقه عملی) شرکت داده شدند. آموزش شامل مزایای زایمان طبیعی، خطرات سزارین و مراقبت دوران بارداری بود. گروه کنترل فقط مراقبت های معمول را دریافت کردند. اطلاعات دموگرافیگ، آگاهی و نگرش قبل و پس از پایان مطالعه توسط دو گروه تکمیل و مقایسه شد.

    یافته ها

    دو گروه از نظر میانگین سنی، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، پوشش بیمه، و درآمد خانوار، تفاوت آماری معنی داری نداشتند. میانگین نمرات آگاهی، نگرش و فراوانی انتخاب روش زایمان در هر دو گروه قبل از شروع مطالعه تفاوت آماری معنی داری نشان نداد. پس از مداخله میانگین نمرات نگرش و آگاهی در گروه مداخله به طور معنی داری افزایش پیدا کرد (001/0p=). در پایان مطالعه 83 درصد افراد گروه مداخله و 2/56 درصد گروه کنترل روش زایمان طبیعی را ترجیح دادند (015/0p=).

    نتیجه گیری

    کلاس های آمادگی برای زایمان می تواند بر افزایش آگاهی و نگرش بیشتر نسبت به زایمان طبیعی و کمک به ترجیح آگاهانه روش زایمان طبیعی کمک کند. لذا می توان با افزایش پوشش کلاس های آمادگی برای زایمان و تشویق مادران به شرکت در این کلاس ها، میزان سزارین، به خصوص سزارین الکتیو را در سطح کشور کاهش داده و پیامدهای مادری و نوزادی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: کلاس آمادگی زایمان، آگاهی، نگرش، ترجیح زایمان
  • فاضل آقایی، حامد محمدی *، علی محمدی صفحات 560-572
    زمینه و هدف

    پاندمی کرونا با به چالش کشیدن تشکیلات و تمهیدات بهداشتی و درمانی، سبب تلفات انسانی ناگوار در سطح جهان شده است. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بارکاری ذهنی با فرسودگی شغلی مراقبین سلامت در مراکز بهداشت و مراکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا در شهر اردبیل بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود که در سال 1401 انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مراقبین سلامت مراکز بهداشت و مراکز تجمیعی واکسیناسیون کرونای شهر اردبیل به تعداد 184 بود. روش نمونه گیری بصورت تمام شمار بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه های بارکاری ذهنی و فرسودگی شغلی مسلاچ جمع آوری شدند که روایی آن توسط اساتید متخصص تایید و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ پرسشنامه های بارکاری ذهنی و فرسودگی شغلی بترتیب 90/0 و 85/0 برآورد گردید و از آزمون همبستگی پیرسون و تی تک نمونه ای به وسیله نرم افزار SPSS-18 استفاده شد.

    یافته ها

    بین مولفه های بارکاری ذهنی و فرسودگی شغلی مراقبین سلامت رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (82/0 r= و 001/0≥p) و همچنین بین سن با میزان بارکاری ذهنی مراقبین سلامت رابطه معکوس و معنی داری (001/0 ≥p، 29/0-r=) و بین سن و میزان فرسودگی شغلی آنها رابطه مثبت و معنی داری (001/0 ≥p، 77/0 r=) وجود دارد، وضعیت بارکاری ذهنی (35/67) و فرسودگی شغلی (27/3) مراقبین سلامت از سطح متوسط بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    پاندمی کرونا باعث افزایش میزان بارکاری ذهنی و فرسودگی شغلی مراقبین سلامت شده از این رو انجام مداخلات روان شناسی و اقدام حمایتی برای حفظ سلامتی کارکنان در دوران همه گیری و بعد از آن ضروری است.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، بارکاری ذهنی، مراقبین سلامت
  • عبدالرحیم داوری، علیرضا دانش کاظمی، مسعود میرزایی، مینا دهقانی * صفحات 573-589
    زمینه و هدف

    سلامت دهان به عنوان یک شاخص از کل بدن بوده که بر جنبه های روانی و عملکردی افراد تاثیر می‫گذارد. افت وضعیت سلامت دهان یکی از مهمترین چالش‫های سیاست‫های سلامت پیش رو می باشد، که بهبود فاکتورهای اجتماعی یکی از راه‫های غلبه بر این مشکل است. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی- اقتصادی موثر بر شاخص DMFT در بزرگسالان شهر شاهدیه در مطالعه کوهورت سال 1395 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه بر اساس پروتکل کوهورت شاهدیه یزد بوده و بر روی بزرگسالان 70-35 ساله انجام شد. متغیرهای عوامل اجتماعی- اقتصادی را از پرسشنامه مربوطه استخراج و رابطه آنها با شاخص DMFT بررسی شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد مورد بررسی 48/48 بود. میانگین DMFT در جمعیت مورد بررسی و با احتساب موارد بی‫دندانی کامل 77/19 بود و وضعیت تاهل رابطه ای با شاخص DMFT نداشت ولی با تعداد دندان پوسیده ارتباط معنی‫داری داشت. کمترین میانگین شاخص DMFT در گروه دارای سطح تحصیلات دکتری بود. مسواک زدن با کاهش شاخص DMFT ارتباط معنی‫دار و مستقیمی داشت. بیشترین میانگین تعداد دندان های ترمیم شده در گروهی با عادت استفاده از غذای پرنمک بوده و شاخص DMFT با دفعات نخ دندان، رابطه معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    نقش تحصیلات و وضعیت اقتصادی- اجتماعی به عنوان عوامل موثر بر رعایت بهداشت و معاینات و درمان‫های منظم پیشگیرانه- به عنوان عامل اصلی در کاهش شاخص‫های بیماری و پوسیدگی- اساسی‫تر بوده و به صورت مستقیم باعث افزایش سطح آگاهی، نگرش و عملکرد افراد و به دنبال آن باعث بهبود وضعیت بهداشت دهان و دندان می‫شود.

    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، شاخصDMFT، مطالعه کوهورت، پوسیدگی
  • مریم کریمی، مسعود شفیعی مطلق *، رستم گلمحمدی، محسن علی آبادی، مریم فرهادیان صفحات 590-603
    زمینه و هدف

    روشنایی از مهمترین فاکتورهای محیطی است که روی آسایش بینایی، کیفیت خواب، حوادث شغلی و اختلالات اسکلتی عضلانی تاثیر می گذارد. هدف این مطالعه طراحی و توسعه ابزاری برای ارزیابی ذهنی روشنایی در محیط های کاری بیمارستان ها بود.

    روش کار

    این مطالعه روی 180 نفر از پرسنل بیمارستانی در ایران صورت گرفت. ابتدا، پرسشنامه های موجود بررسی و سوالاتی در قالب پرسشنامه طراحی شد. جهت بررسی روایی پرسشنامه نظر متخصصین در این زمینه کسب و پرسشنامه ای شامل 7 بخش اصلی و یک بخش با عنوان «پیشنهادات بهبود روشنایی» تدوین شد. روایی محتوای پرسشنامه با استفاده از شاخص CVI و پایایی آن با تکمیل پر سشنامه توسط کارکنان بیمارستان، بررسی شد. اعتبارسنجی پرسشنامه، اندازه گیری و ارزیابی روشنایی بر اساس استاندارد انجمن مهندسین روشنایی آمریکای شمالی (IESNA) انجام و با نتایج پرسشنامه مقایسه گردید.

    یافته ها

    مقدار ضریب آلفای کرونباخ پرسش نامه، 901/0 و مقدار CVI آن 97/0 برآورد شد. کمترین و بیشترین شدت روشنایی موضعی به ترتیب برابر 67/55 و 80/980 لوکس بود. بین میانگین امتیاز وضعیت روشنایی پرسشنامه و شدت روشنایی در ایستگاه های کاری رابطه معنادار مثبتی وجود داشت (001/0>p، 716/0=r). 8/72 درصد ایستگاه های کاری روشنایی مطلوبی داشتند که نتایج ارزیابی پرسشنامه در این ایستگاه ها وضعیت روشنایی خوب و خیلی خوب را نشان می داد.

    نتیجه گیری

    پرسش نامه ارزیابی ذهنی روشنایی محیط کاری بیمارستان ها، روایی و پایایی مناسبی داشت. با توجه به ساده‫بودن و دربرداشتن حیطه های مختلف مرتبط با آسایش بینایی و همچنین راهکارهای اصلاح سامانه روشنایی، استفاده از این ابزار جهت ارزیابی و بهبود روشنایی محیط های کاری بیمارستان ها توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: روشنایی، پرسشنامه، روایی، پایایی، بیمارستان
|
  • K Sharafi, J Jaafari, M Pirsaheb, T * Massahi*, N Azizi, J Amini, Gh Ebrahimzadeh Pages 463-474

    Background & objectives:

    Considering the importance of sanitizing vegetables before consumption, this study aims to evaluate the effectiveness of different stages of the most common vegetable disinfection methods in Iran in reducing total coliform and fecal coliform for the most consumed edible vegetables.

    Methods

    Three stages of disinfection were done, including
    Scraping and pre-wash of vegetables (first step),
    Separation of parasites by 3-5 droplets of detergent per liter for 5 minutes (second step), and
    Disinfection of vegetables with calcium hypochlorite solution (200 mg/l free chlorine) for 5 min (third step).
    Finally, disinfected vegetables were washed out with water. MPN test was used to determine total and fecal coliform. The efficiency of each stage was determined using the difference between total and fecal coliforms before and after each and total disinfection stage. 

    Results

    The fecal coliform amount did not reach zero even after all the disinfection steps in vegetables with more foliage and hidden holes (such as basil and onion). Besides, according to this study's results, radish, onion, and coriander leaves had the highest contamination, and lettuce had the lowest total and fecal coliform. The highest total coliform removal efficiency related to beets (93.3%) was obtained under calcium hypochlorite disinfection, and the highest fecal coliform removal efficiency related to leeks, parsley, and beets (100%) under calcium hypochlorite disinfection.

    Conclusion

    To achieve the highest efficiency in reducing microbial agents in vegetables, it is necessary to complete the different disinfection stages following its instructions. In this regard, the efforts of the media and health experts are essential.

    Keywords: Edible Vegetables, Disinfection, Total coliform, Fecal coliform
  • G Ghasemi, N Abazari*, M Abazari Pages 475-483

    Background & objectives:

    Breast cancer is the second leading cause of cancer mortality for women, behind lung cancer in Iran. Given the high prevalence of breast cancer, it is crucial to determine the reproductive risk factors of breast cancer. 

    Methods

     A total of 139 female patients with breast cancer (the case group) and 279 healthy females (the control group) that were age-matched participated in the study from March 2018 to March 2019. Demographic and reproductive variables, including the number of pregnancies, breastfeeding, history of oral contraceptive use, abortion, age at first menstruation, and age at first childbirth, were all collected using a questionnaire. Conditional Logistic regression was utilized to calculate OR (CI: 95%), and the classification tree model was used to classify the patients. 

    Results

     The mean age of breast cancer patients was 50.8 ± 8.3. Positive first-degree family history, intake of oral contraceptive use, and delaying first pregnancy increased the chance of breast cancer. In contrast, breastfeeding and menstruation after age 14 played a protective role in the development of breast cancer. 

    Conclusion

     The findings of this study reveal that the age at first birth, use of oral contraceptives, first-degree family history, and lack of breastfeeding has a significant relationship with breast cancer. Thus, women who have experienced such factors are susceptible to breast cancer and must be prioritized for preventive treatments and screening.

    Keywords: Breast Cancer, Risk Factors, Ardabil, Iran
  • O* Zare*, Kh Chalehchaleh Pages 484-494

    Background & objectives:

     Organizational agility is a competitive advantage and an essential factor for hospital effectivenessThe aim of this study was to investigate the relationship between organizational agility and accreditation of Kermanshah University of Medical Sciences hospitals.

    Methods

     This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in 2018. The statistical population was the employees of selected Kermanshah University of Medical Sciences hospitals. Willingness to participate in the research, employment in the hospitals of Kermanshah University of Medical Sciences, and having at least two years of work experience were considered as inclusion criteria, and the unwillingness of the participant to cooperate in each stage of the research as well as failure to complete the questionnaire as Exclusion criteria from the research were considered. The sample size was estimated based on statistical formulas of 382 people, and sampling was done by multi-stage random method. The tool for data collection was the organizational agility standard questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by obtaining the opinions of professors and reviewers, and the reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha method (0.88). Descriptive and inferential statistics (independent t-test and Pearson correlation coefficient) and SPSS16 software were used to analyze the data.

    Results

     Findings showed a significant relationship between the component of organizational agility and the degree of accreditation of one and two (p<0.001). Meanwhile, the highest average of organizational agility was related to Shahid Chamran Hospital, with an average of 150.80, and the lowest average was related to Mohammad Kermanshahi Hospital, with an average of 103.52. The component of agility stimuli was not significantly correlated with any of the two degrees of hospital accreditation.

    Conclusion

     Considering the positive relationship of organizational agility with the degree of accreditation of hospitals, it is necessary for managers to pay more attention to strengthening the implementation of the accreditation process of centers in order to increase organizational agility and apply corrective measures regarding the content of the standards, the method of evaluation and the training of evaluators.

    Keywords: Organizational Agility, Degree of Accreditation, Kermanshah Hospitals
  • A Rezapour, F* Roodgarnejad*, N Ranji Jifroudi Pages 495-514

    Background & objectives:  

    Due to its competitive advantage and increasing prosperity, health tourism is more critical for countries than other forms of tourism. Identifying factors affecting the development of health tourism and its effects on society's well-being is the aim of the research.

    Methods Methodology

    The current research has a mixed and inductive approach. The statistical population of the research in the qualitative phase included university professors, health tourism managers, and specialists. In the quantitative stage, tourism companies, hoteliers, trustees, and employees of health and treatment centers were present. In the qualitative stage, 15 participants were selected using the snowball method, and in the quantitative stage, 306 participants were selected using the stratified sampling method. Data was collected using interviews and questionnaires. Data analysis was done in the qualitative stage with the help of Maxqda-10 software and then using the structural equation method, and in the quantitative stage with SPSS and SmartPLS software.

    Results

     In the interviews, the codes of health and treatment facilities, with 41 repetitions, and the codes of development of relations and tourism infrastructure, with 26 and 21 repetitions, respectively, were the most frequent. On the other hand, the codes of service specialization and safety compliance with two repetitions were the least frequent. With open coding, 100 codes were extracted and categorized into 20 main concepts, and the main concepts of the research were identified. In the quantitative phase, the results of Cronbach's alpha coefficient and the combined reliability of the variables, considering the limits of 0.6 and 0.7, with the SmartPLS method for these two criteria in all research structures are more than 0.8 and acceptable.

    Conclusion:

    The research results show that the development of health tourism is considered a tool for the development of society. It also leads to increased investment in the society's political, social, cultural, and economic sectors, creating employment, income, satisfaction, and vitality. Welfare development also improves their quality of life and well-being.

    Keywords: Tourism, Health Tourism, Society's Well-being
  • G Sadeghi, L* Riahi*, A Nikravan, A Mirzaei Pages 515-526

    Background & objectives: 

    According to the recommendation of the World Health Organization, health insurance is an effective tool to achieve the global goal of universal health care coverage. The present study was conducted to design and determine a valid and reliable questionnaire to measure universal health insurance coverage in Iran.

    Methods

     This descriptive-applied study was conducted in 2022. Based on the data obtained from the review and comparative study, an initial questionnaire was prepared based on the balanced scorecard model. Content validity was measured using a panel of 15 experts and content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI) for each question. The test-retest method was used in a sample of 30 people to determine the reliability. Data were analyzed using Excel and SPSS 20 software. 

    Results

     Validity assessment was done in two stages. The final questionnaire was approved with a total content validity index score of 0.85 and a content validity ratio of 0.67. The results of Spearman's correlation coefficients for the four dimensions of the questionnaire showed the acceptable reliability of the questionnaire components. 

    Conclusion

     Considering that the designed questionnaire was approved in terms of validity and reliability, it can be a suitable tool for determining the requirements for achieving universal health insurance coverage in Iran.

    Keywords: Validity, Reliability, Questionnaire, Universal Coverage, Health Insurance
  • H Asadi, A* Habibi Soola*, M Davari Pages 527-536

    Background & objectives:

     Improving and modifying lifestyle is necessary for health maintenance and promotion. Health-promoting lifestyle is one of the health criteria. Various factors are involved in the implementation of this lifestyle. This study aimed to evaluate the status of health-promoting lifestyles in nursing students of Ardabil School of Nursing and Midwifery.

    Methods

    This cross-sectional study was performed with the participation of 215 nursing students. The sampling method was census. Demographic information and the Walker health-promoting lifestyle questionnaire were used to collect data. Data were analyzed using descriptive statistics, independent t-test, and One-way analysis of variance using spss22 software.

    Results

    The mean score for a health-promoting lifestyle was 107.88±7.37. There was a significant relationship between spiritual growth, health responsibility, stress management, nutrition, and physical activity with gender. The lowest mean and standard deviation among the dimensions of health-promoting lifestyle were related to the dimension of stress management 15.18±2.71, and the highest score was related to the dimension of health responsibility 20.97±3.89.

    Conclusion

    Health-promoting lifestyle status in nursing students of Ardabil School of Nursing and Midwifery was unfavorable. Therefore, there is a need for more careful planning to improve the health-promoting lifestyle of nursing students.

    Keywords: Lifestyle, Health Promotion, Student
  • Y* Hamidzadzadeh Arbabi*, H Zandian Pages 537-547

    Background & objective: 

    Good employment, continuing education, attitude towards the field, and satisfaction with the place of study are the indicators of the responsibility of universities. This study aimed to determine the employment status and examine its relationship with attitudes and satisfaction about the place of study of graduates from 1390-1395 of Ardabil School of Health in 1400.

    Methods

     In this cross-sectional study, the census selected 340 graduates of the Faculty of Health. Data were collected by attitude and satisfaction questionnaires and analyzed in SPSS18 software.

    Results

     It was found that 20 to 32% of graduates still need to be recruited. Seventy-nine people (more than 23%) have continued their education. Fourteen people (4.1%) had dissatisfaction, 16 people (4.7%) had low satisfaction, 69 people (20.3%) had moderate satisfaction, 146 people (42.9%) had high satisfaction, and 95 people (27.9%) %) were very satisfied with the place of study. 58% had a positive attitude (good and very good) towards the place of study, and 20% had a negative attitude. Employees' attitudes and satisfaction were better than those of the unemployed, and there was a significant relationship between age, gender, marital status, and employment (p=0.001).

    Conclusion

     The results showed that graduates' employment and continuing education status were not favorable, but the attitude and level of satisfaction with the place of study and field of study were good. Faculty and university administrators can help make rational decisions, primarily through skill-based training courses and increase student's ability to start businesses. In addition, the Ministry of Health can recruit students based on the needs of the provinces instead of recruiting students by volume.

    Keywords: Employment Status, Continuing Education, Attitude, Satisfaction, Graduates, Health Majors
  • M Solhi, A.F Hosseini, M* Kamrani Pour* Pages 548-559

    Background & objectives:

    One of the reasons for women's desire to choose cesarean section is a lack of sufficient knowledge and a negative attitude toward natural childbirth. This quasi-experimental study aimed to investigate the effect of childbirth preparation classes on the knowledge, attitude, and preference of the type of delivery of nulliparous mothers.

    Methods

    A total of 100 primiparous mothers without definite indication for cesarean section with a gestational age of more than 19 weeks from the comprehensive health centers of Kaboudar Ahang City were divided into two experimental and control groups by multi-stage sampling and then through allocation sequence. The intervention group participated in 12 hours of group counseling sessions (8 sessions of 90 minutes, 45 minutes of theory, and 45 minutes of practice). Education includes the benefits of natural childbirth, the risks of cesarean section, postpartum's health and care, warning signs and exercise, grief, breastfeeding education, pregnancy modification, stretching exercises, breathing exercises, relaxation, and the role of the wife during pregnancy. The control group received only routine care. Demographic and midwifery information, knowledge, attitude, and preference for the type of delivery before and after the study were completed and compared within the two groups.

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups in terms of mean age, level of education, employment status, insurance coverage, and household income. The mean scores of knowledge, attitude, and frequency of choice of delivery method in both groups before the start of the study did not show a statistically significant difference. After the intervention, the mean scores of attitude and knowledge in the intervention group increased with a statistically significant difference (p=0.001). At the end of the study, 83% of the intervention group and 56.2% of the control group preferred to give birth by vaginal delivery (p=0.015).

    Conclusion

     Childbirth preparation classes can help build positive awareness and attitude towards natural childbirth and help to prefer childbirth consciously.

    Keywords: Class-childbirth Preparation, Knowledge, Attitude, Preference for Childbirth
  • F Agaei, H* Mohamadi*, A Mohamadi Pages 560-572

    Background & objectives:

     Corona pandemic has caused unfortunate human losses worldwide by challenging health and medical institutions and arrangements. This study aimed to examine the relationship between mental workload and job burnout of healthcare workers in health centers and collective corona vaccination centers in Ardabil city. 

    Methods

     The present study was a descriptive-correlation type conducted in 1401. The statistical population of the research included all the health care workers of health centers and collective corona vaccination centers of Ardabil city, numbering 184. The sampling method was total count. The data were collected using Meslach's mental workload and job burnout questionnaires, the validity of which was confirmed by expert professors. Meanwhile, the reliability of the mental workload and job burnout questionnaires through Cronbach's alpha were estimated at 0.90 and 85.0, respectively. Pearson correlation test and one-sample t-test were utilized using SPSS-18 software.

    Results

     There is a positive and significant relationship between the components of mental workload and job burnout of healthcare workers (r=0.82 and p≤0.001). Also, there is a positive and significant relationship between their age and job burnout (p≤0.001, r=0.77). On the other hand, there is an inverse and significant relationship between age and the mental workload of healthcare workers (p≤0.001, r= -0.29). Mental workload (67.35) and job burnout (3.27) of healthcare workers were higher than average.

    Conclusion

     The corona pandemic has increased the amount of mental workload and job burnout among healthcare workers. Therefore, it is necessary to perform psychological interventions and support measures to maintain employees' health during and after the epidemic.

    Keywords: Mental Workload, Job Burnout, Health Care Workers
  • A Davari, A Daneshkazemi, M Mirzaei, M* Dehghani* Pages 573-589

    Background & objectives:

     Oral health is an indicator of the whole body that affects individuals' mental and functional aspects. Deterioration of oral health is one of the most critical challenges facing health policies, and improving social factors is one of the ways to overcome this problem. This study aimed to investigate the socioeconomic factors affecting DMFT in adults in Shahdiyeh in a cohort study in 1395.

    Methods

     This study was based on the cohort protocol of Shahedieh Yazd and was performed on adults aged 35-70 years. Socioeconomic variables were extracted from the relevant questionnaire, and their relationship with the DMFT index was examined.

    Results

     The mean age is 48.48. The average DMFT is 19.77, and the marital status is not related to the DMFT index, but there is a significant relationship with the number of decayed teeth. The lowest DMFT index is in the group with a Ph.D. level. Brushing has a meaningful and direct association with the DMFT index. The highest average number of restored teeth was found in the group with high salt intake, and the DMFT index has a significant relationship with the frequency of dental floss.

    Conclusion

     Dental caries is a multifactorial illness with many factors affecting it. However, the role of education and socioeconomic status as factors influencing oral and dental health as the main factor in reducing this disease is fundamental and directly increases the level of awareness, attitude, and practice of individuals and subsequently improves the situation of oral hygiene.

    Keywords: Social Factors, DMFT Index, Cohort Studies, Dental Caries
  • M Karimi, M* Shafiee Motlagh*, R Golmohammadi, M Aliabadi, M Farhadian Pages 590-603

    Background & objectives: 

    Lighting is one of the most critical environmental factors affecting visual comfort, sleep quality, occupational accidents, and musculoskeletal disorders. This study aimed to design and develop a tool for the subjective assessment of lighting in hospital workplaces.

    Methods

     This study was conducted on 180 hospital personnel in Iran. First, the existing questionnaires were reviewed, and questions were collected as a questionnaire. This questionnaire consisted of 7 main sections and a section entitled "Suggestions for improving lighting". The validity of the questionnaire was determined based on expert comments and the CVI index. Its reliability was assessed by completing the questionnaire for hospital staff. According to the North American Society of Lighting Engineers (IESNA) standard, illumination was evaluated and compared with the questionnaire results.

    Results

     The Cronbach's alpha coefficient and CVI value of the questionnaire were estimated to be 0.901 and 0.97, respectively. The minimum and maximum local illuminances were 55.67 and 980.80 lux, respectively. There was a significant positive relationship between the mean score of the questionnaire and the illuminances in the workstations (r =0.716, P<0.001). 72.8% of the workstations had good lighting, and the results of the questionnaire evaluation in these stations showed good and excellent lighting conditions.

    Conclusion

     The designed subjective lighting assessment questionnaire had good validity and reliability. This tool is recommended to assess and improve the lighting of the hospital working environment due to its simplicity, the inclusion of different aspects of lighting comfort, and solutions to improve the lighting system.

    Keywords: Lighting, Questionnaire, Validity, Reliability, Hospital