فهرست مطالب

نشریه پایداری، توسعه و محیط زیست
سال سوم شماره 12 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سهیل سبحان اردکانی*، سید میلاد جعفری صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    نظر به اهمیت ایمنی غذایی و تاثیر سوء عناصر بالقوه سمی بر سلامتی انسان، این مطالعه با هدف بررسی غلظت تجمع یافته عناصر سرب، کادمیم، کروم و نیکل در بخش های ساقه و برگ دو نوع کاهوی ایرانی و کاهوی گرد (پیچ) عرضه شده در بازار مصرف شهر همدان انجام شد.

    روش بررسی

    تعداد 15 عدد کاهوی ایرانی و 15 عدد کاهوی گرد از بازار مصرف شهر همدان خریداری شد. پس از آماده سازی و هضم اسیدی نمونه ها در آزمایشگاه، غلظت تجمع یافته عناصر سرب، کادمیم، کروم و نیکل در آن ها به روش ولتامتری عاری سازی آندی در سه تکرار خوانده شد. پردازش آماری داده ها نیز با استفاده از ویرایش 19 نرم افزارSPSS  انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که میانگین غلظت تجمع یافته عناصر سرب، کادمیم، کروم و نیکل در بخش های برگ و ساقه کاهوی ایرانی به ترتیب برابر با 3/19 و 6/40؛ 103 و 233؛ 00/8 و 0/23؛ و 2/30 و 171 میلی گرم در کیلوگرم و در کاهوی گرد نیز به ترتیب برابر با 07/9 و 8/20؛ 4/35 و 118؛ 9/12 و 8/37؛ و 215 و 279 میلی گرم در کیلوگرم بوده است. نتایج مقایسه میانگین غلظت تجمع یافته عناصر در نمونه ها با بیشینه رواداری WHO/FAO نشان داد که به جز در مورد میانگین غلظت عنصر نیکل در کاهوی ایرانی، میانگین غلظت سایر عناصر از حد مجاز بیش تر بوده است. همچنین، به جز برای عناصر نیکل و سرب در کاهوی ایرانی، نتایج مقایسه بین بخش های برگ و ساقه نمونه ها نشان دهنده وجود اختلاف معنی دار آماری در سطح %95 بود.

    بحث و نتیجه گیری:

     از آن جا که کاهوی عرضه شده در بازار مصرف شهر همدان فاقد ایمنی غذایی برای مصرف کنندگان بود، لذا، نسبت به پایش محصولات کشاورزی پرمصرف قبل از عرضه به بازار مصرف توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ایمنی غذایی، بیشینه رواداری، کاهو، فلز سنگین، همدان
  • سید مهدی قدوسی فر، مهسا فرامرزی اصلی* صفحات 21-41
    زمینه و هدف

    نماهای دو پوسته یک عنصر معماری جالب و مهم در ساختمان ها هستند زیرا از نظر بصری بسیار جذاب هستند و در عین حال می توانند عملکرد بهتری نسبت به نماهای تک پوسته داشته باشند. نماهای دو پوسته باید به درستی طراحی و اجرا شوند، در غیر این صورت ممکن است مزایای بالقوه آنها از بین برود. به همین دلیل، فرآیندهای فیزیکی که در یک نمای دوپوسته رخ می دهند باید به خوبی درک و پیش بینی شوند. با این حال، آنها بسیار پویا و ثابت هستند. هدف تحقیق حاضر تحلیل نمای دو پوسته متحرک در بهره وری مصرف انرژی در ساختمانهای مسکونی شهر تبریز می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق از روش توصیفی تحلیلی و همچنین از معادلات عددی، نرم افزار دیزاین بیلدر، کانورج و آنالیز حساسیت استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که برای نمای دو پوسته در فصلهای سرد با مسدودکردن بالا و پایین نمای دو پوسته، هوای محبوس شده در بین دو پوسته به صورت عایق عملکرده و هدررفت انرژی کاهش می یابد. همچنین در فصلهای گرم از طریق باز گذاشتن بالا و پایین پوسته و ایجاد جریان هوا از بین دو پوسته انتقال حرارت از ساختمان افزایش یافته و در نتیجه دمای داخل آن کاهش می یابد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از حل عددی معادلات دینامیک سیالات محاسباتی در نرم افزار دیزاین بیلدر نشان داد که با استفاده از این روش در شهر تبریز میزان بار سرمایشی سالانه را 45 درصد و میزان بار گرمایشی سالانه را 5 درصد کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: نمای دوپوسته، ساختمان مسکونی، مصرف انرژی، پایداری، شهر تبریز
  • سونا قاسمی، سید عباس پورهاشمی*، علی زارع، پروین فرشچی، داوود هرمیداس باوند صفحات 43-57

    منابع آلودگی دریای خلیج فارس و دریای عمان گسترده و متنوع است. آلودگی های نفتی، جوی، تردد کشتی ها ، فعالیتهای اکتشافی در بستر دریا، تخلیه پسماندها و دفع زباله های شهری،ایجاد جزایر مصنوعی،ورود پساب شور دستگاه های آب شیرین کن و غیره مهمترین منابع آلودگی شناخته شده این منطقه به شمار می آید. با این همه، رژیم حقوقی حاکم در نظام عرفی و قراردادی موجود  توان مقابله با گستردگی آلودگی های موجود را ندارد. چالش های سیاسی، رقابتهای منطقه ای و خلاهای حقوقی اعم از منطقه ای و جهانی منجر به عدم همکاری موثر برای مقابله با آلودگی دریایی شده است. پژوهش حاضر با روش استقرایی و تحلیلی به واکاوی این موضوع پرداخته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که خلاهای موجود اعم از حقوقی و اجرایی، در مبارزه با آلودگی خلیج فارس، رفتار بازیگران سیاسی را تحت تاثیر قرار داده است و ضرورت همکاری بین المللی به منظور جبران خلاهای حقوقی و اجرایی اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: آلودگی دریایی، خلیج فارس، دریای عمان، ژئوپلیتیک، حقوق بین الملل محیط زیست
  • ابراهیم یاقوتی* صفحات 59-74

    گفتمان های حقوقی محیط زیست، درباره ارتباط حقوقی انسان، محیط زیست و قدرت های موجود اجتماعی بحث و گفتگو می کنند. توجه اسلام به تمامی عرصه های حیات انسانی به ویژه محیط زیست، می تواند زمینه بسط حقوق محیط زیست، به ویژه در واکنش به بحران های زیست محیطی را فراهم کند. در این پژوهش از رهیافت جدید نهادگرایی گفتمانی برای مطالعه حقوق محیط زیست از دیدگاه اسلام بهره گرفته شده است که در آن نظریه گفتمانی لاکلا و موفه با نهادگرایی تلفیق و بر اساس رابطه دیالکتیک گفتمان ها به عنوان ذهنیات سطح کلان با واقعیت های عینی جامعه (نهادهای درگیر در محیط زیست) تدوین شده است. در ساختار گفتمان حقوقی اسلام درباره محیط زیست حول نشانه مرکزی «رویکرد خدامحوری به محیط زیست» نظام معنایی متشکل از دال های اصلی «رابطه متقابل انسان با محیط زیست»، «قواعد فقهی حامی محیط زیست»، «نهادهای فقهی دربرگیرنده ملاحظات محیط زیستی» و «احکام و سبک زندگی محیط زیستی اسلام» شکل گرفته است. این گفتمان در بستر ترتیبات نهادی شامل انفال، مشترکات، حسبه و مالکیت قابلیت تحقق و اجرایی شدن دارد. رویکرد نهادگرایی گفتمانی با فراهم آوردن زمینه بسط حقوق اسلامی محیط زیست می تواند الهام بخش تدوین قوانین و نحوه اجرای قوانین زیست محیطی باشد. بی شک هژمونی گفتمان حقوقی اسلام در باب محیط زیست ثمرات زیادی در حمایت و حفاظت از محیط زیست به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: گفتمان، حقوق محیط زیست، نهادگرایی گفتمانی، اسلام، نهاد
  • الهام کاویانی*، نسرین چوبکار، ولی ناصری صفحات 75-90
    زمینه و هدف

    از نقش بسیار مهم ورزش و نمادهای آن می توان برای ارتقا آگاهی های زیست محیطی، بهبود عملکردها و فعالیت های روزانه میلیون ها نفر از مردم بهره جست. ورزش و محیط زیست با یکدیگر در ارتباط تنگاتنگی هستند و از ورزش به عنوان ابزاری در جهت دستیابی به اصول توسعه پایدار نام برده می شود. هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل اثرگذار بر توسعه پایدار فرهنگ محیط زیست در ورزش استان کرمانشاه بود.

    روش بررسی

    جامعه آماری، در بخش کیفی 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی و خبرگان آشنا به موضوع و در بخش کمی کلیه ورزشکاران استان کرمانشاه بودند. در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و نمونه بخش کمی با استفاده از جدول مورگان 384 نفر انتخاب گردید. از پرسشنامه محقق ساخته بامطالعه مبانی نظری، مصاحبه نیمه هدایت شده با اساتید مدیریت ورزشی و خبرگان در یک فرایند اکتشافی تنظیم و با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، 28 گویه در قالب شش عامل آموزشی، پژوهشی، ساختاری، مدیریتی، فرهنگی و پژوهشی طبقه بندی شدند.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که پرسشنامه حاضر ابزار مناسبی برای سنجش توسعه پایدار فرهنگ محیط زیست در ورزش استان کرمانشاه می باشد. همچنین، اولویت بندی عوامل پژوهش نشان داد که عوامل ساختاری دارای اولویت اول و عوامل پژوهشی دارای اولویت آخر بود.

     بحث و نتیجه گیری: 

    نتیجه گیری می شود که مدل پژوهش و اولویت عوامل آن جهت سیاست گذاری در حوزه توسعه فرهنگ محیط زیست در ورزش باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد. نکته قابل توجه این است که برای اینکه یک آموزه به صورت فرهنگی درآید، باید در یک فرآیند مستمر و پایدار نهادینه شود .

    کلیدواژگان: فرهنگ، محیط زیست، ورزش، کرمانشاه
  • امید محمد علیخان، شهرزاد خرم نژادیان* صفحات 91-102
    زمینه و هدف

    تولید انرژی پاک و حذف پسماند از اولویتهای جوامع دوستدار محیط زیست میباشد. با تولید بیوگاز از کود هم میتوان آلودگی بیولوژیک در محیط را کاهش داد و هم میتوان انرژی تولید نمود، گیاه پالایی از روش های حذف آلودگی خاک میباشد .هدف از این تحقیق بررسی تولید بیوگاز از فضولات شتر و پسماند گیاه پالایی و همچنین شناسایی متغیرها که باعث بهبود تولید بیوگاز میشوند با استفاده از روشAHP فازی میباشد.

    روش بررسی

    بارگزاری فضولات شتر در هاضم در دماهای مختلف مزوفیلیک (36-37)، ترموفیلیک (55) انجام گرفته است. پسماند ناشی از گیاه پالایی سرب در خاک  با فضولات شتر مخلوط گشته و در شرایط مشابه بارگزاری شد. در طول 1 ماه بارگزاری مواد، میزان تولید بیوگاز اندازه گیری گردید. نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز گردیده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان  pH نقش مهمی در تولید بیوگاز ایفا میکند. بارگزاری اول به دلیل خوراک ورودی کم و همچنین نرسیدن به زمان مورد نظر جهت انجام عملیات هضم میزان pH هاضم کم و در نتیجه تولید گاز بسیار اندک بود که با تدریج با افزایش تعداد بارگزاری سرعت تولید گاز و مقدار تولید گاز افزایش پیدا کرد. همچنین مشخص شد با افزایش میزان پسماند گیاه پالایی میزان تولید بیوگاز کاهش می یابد. با استفاده از روش AHP فازی پارامترها رتبه بندی شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده، فضولات شتر پتانسیل مناسبی برای تولید بیوگاز دارند.میزان ازت و فسفر بیشتر اهمیت را در تولید بیوگاز دارند و نسبت مواد جامد فرار کمترین رتبه را طبق روش AHP فازی دارد. پسماند ناشی از گیاه پالایی را در مقادیر کم میتوان اضافه نمود.

    کلیدواژگان: بیوگاز، فضولات شتر، گیاه پالایی، پسماند
|
  • Soheil Sobhan Ardakani *, Seyed Milad Jafari Pages 1-20
    Background and Objective

    Considering the importance of food security and adverse effects of potentially toxic elements (PTEs) on human health, the present study was conducted to assess the contents of Pb, Cd, Cr and Ni in two types of lettuce (Romaine lettuce and Iceberg lettuce) marketed in city of Hamedan in 2013.

    Material and Methodology

    In this descriptive study, a total of 15 samples of each type of lettuce were purchased. After acid digestion of samples in the laboratory, the Pb, Cd, Cr and Ni contents were determined using anodic stripping voltammetry. All statistical analyses were performed using the SPSS statistical package.

    Findings

    The results showed that the average contents of Pb, Cd, Cr, and Ni in leaves and stems of Romaine lettuce were 19.3 and 40.6; 103 and 233; 8.00 and 22.8; and 30.2 and 171 mg/kg, respectively, while, the average contents of Pb, Cd, Cr, and Ni (mg/kg) in leaves and stems of Iceberg lettuce were found to be 9.07 and 20.8; 35.4 and 118; 12.9 and 37.8; 215 and 279, respectively. Also, based on the results obtained, except for Ni in Romaine lettuce, the mean contents of all the analyzed elements were significantly higher than the maximum permissible concentration (MPC) established by FAO/WHO.

    Discussion and Conclusion

    In conclusion, due to studied lettuces were not suitable for consume by human, therefore, regular monitoring of foodstuffs should be noticed in order to maintenance the consumer's health.

    Keywords: Food security, Maximum permissible limits, Lettuce, Heavy Metals, Hamedan
  • Seyed Mehdi Ghoddosifar, Mahsa Faramarzi Asl * Pages 21-41
    Background and Objective

    Double skin facades (DSF) are an interesting and important architectural element in buildings because they are very visually appealing and at the same time can perform better than single skin facades.  Double skin facades must be properly designed and implemented, otherwise their potential benefits may be lost. For this reason, the physical processes occurring in a double skin facade must be well understood and predicted. However, they are very dynamic and static. The aim of the current research is to analyze the double skin facade moving in the efficiency of energy consumption in residential buildings in Tabriz city.

    Material and Methodology

    In this research, the analytical descriptive method as well as numerical equations, Design Builder software, Converge and sensitivity analysis were used.

    Findings

    The results showed that for the double skinned facade in cold seasons, by blocking the top and bottom of the double skinned facade, the air trapped between the double skinned facades is functional insulation and energy loss is reduced. Also, in hot seasons, by leaving the top and bottom of the skin open and creating air flow between the double skin, the heat transfer from the building increases and as a result, the temperature inside it decreases.

    Discussion and Conclusion

    The results of numerical solution of computational fluid dynamics equations in Design Builder software showed that using this method in Tabriz city, the annual cooling load is reduced by 45% and the annual heating load is reduced by 5%.

    Keywords: Double skin facades, Residential Building, Energy consumption, Sustainability, Tabriz city
  • Sona Ghasemi, Seyed Abbas Poorhashemi *, Ali Zare, Parvin Farshchi, Davood Hermidas Bavand Pages 43-57

    The sources of pollutions in the Persian Gulf and the Gulf of Oman are very widespread and various. Oil and atmospheric pollutions, ships traffic, discovering activities through the seabed, waste offloading; municipal waste disposal, constructing artificial islands, discharging saline wastewater of desalination machines, etc. are the most important recognized sources of pollution in the region. However, the dominating legal system of the present common and conventional law cannot confront these various and widespread pollutions. Political challenges, regional competitions, and legal gaps (regional or international) have led to non-cooperation in confronting sea pollution. The present study, using an analytical and inductive method, focused on this issue. The results showed that the gaps in combating the Persian Gulf pollution have impacted on the behavior of political stakeholders and that the international cooperation is a must for filling the legal and administrative gaps.

    Keywords: marine pollution, Persian Gulf, Gulf Of Oman, geopolitics, International Environmental law
  • Ebrahim Yaghouti * Pages 59-74

    Environmental legal discourses discuss the legal relationship between humans, the environment, and existing social powers. Islam's attention to all areas of human life, especially the environment, can provide the basis for the development of environmental rights, especially in response to environmental crises. In this research, the new approach of discursive institutionalism has been used to study environmental rights from the perspective of Islam. In it, the discourse theory of Lacla and Moufe is integrated with institutionalism and based on the dialectical relationship of discourses as macro-level mentalities with the objective realities of society (institutions involved in the environment. In the structure of Islamic legal discourse about the environment around the central sign of "God-centered approach to the environment", a semantic system consisting of the main signifiers of "mutual relationship between man and the environment", "legal rules supporting the environment", "jurisprudential institutions including considerations Environment" and "Environmental rules and lifestyle of Islam" have been formed. This discourse has the ability to be realized and implemented in the context of institutional arrangements including enfal, commonalities, accounting and ownership. The discursive institutionalism approach, by providing a context for the development of Islamic environmental rights, can inspire the formulation of laws and the way of implementing environmental laws. Undoubtedly, the hegemony of the Islamic legal discourse on the environment will bring many fruits in the protection and protection of the environment.

    Keywords: discourse, Environmental rights, Discursive Institutionalism, Islam, institution
  • Elham Kaviani *, Nasrin Choobkar, Vali Naseri Pages 75-90
    Background & Objective

    The very important role of sports and its symbols can be used to promote environmental awareness, improve daily functions and activities of millions of people. Sports and the environment are closely related to each other and sports are mentioned as a tool to achieve the principles of sustainable development. The aim of the research was to provide a model of factors influencing the development of environmental culture in sports in Kermanshah province.

    Material and Methodology

    The statistical community included 10 sports management professors and experts familiar with the subject in the qualitative section and all the athletes of Kermanshah province in the quantitative section. In the qualitative part, the purposeful sampling method was used, and the sample of the quantitative part was selected using Morgan's table of 384 people. From the questionnaire created by the researcher by studying the theoretical foundations, semi-guided interviews with sports management professors and experts in an exploratory process and using the exploratory factor analysis method, 28 items in the form of six educational, research, structural, managerial, cultural, and research factors. And provincial solutions were classified.

    Findings

    The results of the research showed that the current questionnaire is a suitable tool for measuring the development of environmental culture in sports in Kermanshah province. Also, the final model of the research showed that the structural factors had the first priority from the respondents' point of view and the provincial solutions had the last priority.

    Discussion and Conclusion

    It is concluded that the research model and the priority of its factors for policy making in the field of environmental culture development in sports should be taken into consideration.

    Keywords: Culture, Environment, sports, Kermanshah
  • Omid Mohamadalikhan, Shahrzad Khoramnejadian * Pages 91-102
    Background & Objective

    Production of clean energy and elimination of waste is one of the priorities of environmentally friendly societies. By producing biogas from manure, biological pollution in the environment can be reduced and energy can be produced. Phytoremediation is one of the ways to remove soil pollutant. The purpose of this research is to investigate the production of biogas from camel dung and phytoremediation waste and also to identify the variables that improve biogas production using the fuzzy AHP method.

    Material and Methodology

    The loading of camel dung in the digester has been done at different mesophilic and thermophilic temperatures (36-37 and 55). The waste from the lead phytoremediation was mixed with camel dung and was loaded in similar conditions. During 1 month of material loading, biogas production was measured. The results have been analyzed using SPSS software.

    Findings

    The results showed that pH plays an important role in biogas production. The first load was low due to low input feed as well as failing to reach the desired digestion operation, resulting in very low digestive pH, which gradually increased as the number of gas production speeds and gas production increased. It was also found to decrease the amount of biogas production as the amount of refined plant was increased. The parameters were ranked using the fuzzy AHP method.

    Discussion and Conclusion

    According to the results, camel dung has a good potential for biogas production. Nitrogen and phosphorus are more important in biogas production and the ratio of volatile solids has the lowest rank according to the fuzzy AHP method. Phytoremediation waste could be used in small amounts.

    Keywords: Biogas, camel dung, Phytoremediation, Solid Waste