فهرست مطالب

مجله راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی
پیاپی 17 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کمال حسینی *، نظیره حسن پور، مسعود نجاری، کامران مام قادری صفحات 1-12

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر هوش اخلاقی، کمال‌گرایی و تحمل پریشانی دانشجویان پسر کارشناسی رشته تربیت‌بدنی انجام شد. پژوهش حاضر جزو تحقیقات کاربردی به شمار می‌رود و ازنظر روش تحقیق یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه‌ی دانشجویان پسر کارشناسی رشته تربیت‌بدنی دانشگاه علمی کاربردی شهر بوکان در سال تحصیلی1400-1399 بود که از بین داوطلبان واجد شرایط و بر اساس نمونه‌گیری در دسترس تعداد 30 نفر وارد مطالعه شده و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار اندازه‌گیری در این پژوهش پرسشنامه هوش اخلاقی لینک و کیل (2008)، کمال‌گرایی هویت و فلت (1991) و تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) بود. گروه آزمایش 10 جلسه 75 دقیقه ای تحت درمان مبتنی بر شفقت قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله‌ای دریافت نکرد. تجزیه‌وتحلیل داده‌های آماری با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و با نرم‌افزار SPSS نسخه 23 صورت گرفت. سطح معناداری آزمون‌ها 0/05 در نظر گرفته شد. یافته‌های توصیفی نشان داد که میانگین و انحراف معیار سن برای دانشجویان گروه آزمایش به ترتیب 20/31 و 5/80 و برای دانشجویان گروه گواه به ترتیب 20/49 و 5/63 بود. همچنین نتایج حاصل از تحلیل داده‌ها نشان داد که بعد از مداخله، اثر درمان مبتنی بر شفقت بر هوش اخلاقی، کمال‌گرایی و تحمل پریشانی معنادار بود. بر اساس نتایج پژوهش می‌توان گفت درمان مبتنی بر شفقت روش مداخله‌ای مناسبی برای افزایش هوش اخلاقی و تحمل پریشانی و کاهش کمال‌گرایی دانشجویان است.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، کمال گرایی، تحمل پریشانی، دانشجویان
  • زهرا وفائی جهان *، فاطمه صغری کربلایی هرفته صفحات 13-20

    بیش از 90 درصد زنان در سن قاعدگی درگیر بیماری PMS می‌شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش گروهی برنامه غنی‌سازی و ارتقاء زندگی بر کاهش علایم افسردگی پیش‌قاعدگی می‌باشد. این مطالعه به روش شبه تجربی بود و با استفاده از روش پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل انجام شد. 24 نفر از زنان مبتلابه نشانگان پیش‌قاعدگی که به کلینیک زنان در بیمارستان فوق تخصصی رضوی در مشهد مراجعه کرده بودند به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای موردسنجش، پرسشنامه غربالگری علایم قبل قاعدگی (PSST)، پرسشنامه افسردگی بک بود؛ که با این پرسشنامه‌ها زنان مبتلابه افسردگی پیش‌قاعدگی انتخاب شدند و میزان افسردگی آن‌ها ارزیابی شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان دادند میانگین نمره‌های افسردگی گروه آزمایش در پیش‌آزمون 24/7 بود و در پس‌آزمون پس از مداخله 19/9 شد که نسبت به پیش‌آزمون کاهش معناداری داشت و همچنین نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری یافت.

    کلیدواژگان: قاعدگی، افسردگی پیش قاعدگی، برنامه آموزش گروهی غنی سازی و ارتقاء زندگی
  • زهرا کمالی نیا *، نادره سهرابی شگفتی صفحات 21-30

    پژوهش حاضر با هدف تبیین تاثیر زوج درمانی هیجان مدار بر سلامت روان زوجین دارای تعارض انجام گرفت.روش پژوهش حاضر از نوع آزمایشی و جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین دارای تعارض مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر شیراز بودند،از این جامعه آماری نمونه ای به حجم 20 زوج به صورت در دسترس از مرکز مشاوره بهار نکو انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 10 تایی شامل گروه آزمایش و گروه کنترل انتخاب شدند.برای سنجش متغیر مورد مطالعه از پرسشنامه سلامت عمومی GHQ استفاده شد بعد از استخراج و جمع آوری داده ها نمرات به دست آمده در دو سطح توصیفی و استنباطی یا استفاده از تحلیل کوواریانس و به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد بین گروه های آزمایش و کنترل پس از اجرای درمان زوج درمانی هیجان مدار هیجان مدار تفاوت معناداری وجود دارد و زوج درمانی هیجان مدار به صورت معناداری باعث افزایش سطح سلامت روان زوجین می شود و تداوم اثر آن در طول زمان تایید شده است.

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، سلامت روان، زوجین دارای تعارض
  • حسین تربتی نژاد *، محمد طحان، میررسول غیبی صفحات 31-40

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مهارت‌های مطالعه با اشتیاق تحصیلی و اهمال‌کاری دانش آموزان متوسطه اول شهر سمنان بود؛ بنابراین در این راستا روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی برگزیده‌شده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان متوسطه اول شهر سمنان تشکیل می‌دهند جامعه آماری 898 نفر است. با استفاده از جدول مورگان 260 نفر به‌صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. در این پژوهش ابزار گردآوری داده‌ها سه پرسشنامه مهارت‌های مطالعه پالسانی و شارمال (2001) و پرسشنامه اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (2004) و پرسشنامه اهمال‌کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم (2003) استفاده شد. داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با نرم‌افزار SPSS- 20 مورد تحلیل قرارگرفته شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین مهارت‌های مطالعه با اشتیاق تحصیلی رابطه مثبت و با اهمال‌کاری دانش آموزان متوسطه اول شهر سمنان رابطه منفی و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مهارت های مطالعه، اشتیاق تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، دانش آموزان
  • فاطمه آتشکده، محمد مصطفوی * صفحات 41-53

    ازآنجاکه هدف پژوهش حاضر، ساخت و اعتباریابی ابزار سنجش انگیزه‌های بی‌اعتمادی در بین زوجین جوان است، در دسته پژوهش‌های تحقیق و توسعه قرار می‌گیرد. از نظر شیوه گردآوری داده‌ها، روش مورداستفاده توصیفی (غیرآزمایشی) و از طرح‌های همبستگی و به‌صورت خاص تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی بود. جامعه پژوهش کلیه زوجین جوان شهر اهواز بود که در دو مرحله نمونه‌گیری انجام شد که مرحله اول بر اساس اعتباریابی ابزار سنجش انگیزه‌های بی‌اعتمادی در بین زوجین جوان و مرحله دوم بر اساس جامعه آماری است. به‌منظور انتخاب نمونه مناسب از شهر اهواز با جامعه نامحدود ابتدا حجم نمونه تعیین و سپس بر اساس روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شد. حجم نمونه لازم با استفاده از فرمول نمونه‌گیری کوکران در مرحله اول 40 نفر (20 زوج) و در مرحله دوم 384 نفر (192 زوج) تعیین شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌های تحقیق از نرم‌افزار spssنسخه 22 استفاده شد. ضمنا سطح معنی‌داری در این تحقیق، 0/05= α تعیین شد. درنهایت میزان همبستگی عوامل فردی 0/770، عوامل خانوادگی 0/799، عوامل ادراکی-روانی 0/844 و عوامل زندگی زناشویی 0/732 به دست آمد. روایی پژوهش از طریق روایی سازه انجام‌شده که بین 0/731 تا 0/833 نشان داده‌شده است. پرسشنامه عوامل پژوهش حاضر دارای اعتبار کلی عناصر 0/78.3 و بقیه متغیرها بین 0/76.9 تا 0/85.4 است.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، انگیزه های بی اعتمادی و زوجین جوان
  • احمدعلی نعمت پور درزی، حدیثه الهامی، فریبا باقر زاده، میترا بلوری، امید امانی * صفحات 54-71

    پژوهش حاضر باهدف پیش‌بینی اهمال‌کاری تحصیلی بر اساس حمایت اجتماعی ادراک‌شده و شفقت به خود با میانجیگری عواطف مثبت و منفی انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و نمونه پژوهش 318 نفر از نوجوانان دوره متوسطه دوم در سال تحصیلی 1400-1399 بوده که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان متوسطه دوم 5 شهر بودند که در نمونه‌ای متشکل از 318 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از مقیاس‌های اهمال‌کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم (1984)، حمایت اجتماعی ادراک‌شده زیمت و همکاران (1984)، شفقت خود نف (2003)، عاطفه مثبت و عاطفه منفی واتسون، کلارک و تلگن (1988) جمع‌آوری شدند. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای آماری SPSS 26 و Smart PLS 3 انجام شد. یافته‌ها نشان داد حمایت اجتماعی به‌صورت مستقیم و شفقت به خود به شکل غیرمستقیم اهمال‌کاری تحصیلی را پیش‌بینی می‌کنند و عواطف مثبت و منفی توانسته‌اند نقش میانجی‌گری معنی‌داری این رابطه داشته باشند. لذا می‌توان نتیجه گرفت حمایت اجتماعی ادراک‌شده و شفقت به خود دو عامل تاثیرگذار بر اهمال‌کاری تحصیلی هستند و با میانجی‌گری عواطف منفی و مثبت می‌توانند تاثیر قوی‌تری بر آن داشته باشند

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، حمایت اجتماعی ادراک شده، شفقت به خود، عواطف مثبت و منفی
  • کیمیا جرجانی * صفحات 72-82

    پژوهش حاضر باهدف اثربخشی درمان روان پویشی کوتاه‌مدت بر اجتناب شناختی-رفتاری و نشخوار ذهنی انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش بیماران افسرده مراجعه‌کننده به کلینیک روانشناسی شهر گرگان می‌باشند. نمونه‌های پژوهش شامل 40 نفر آزمودنی که به روش هدفمند انتخاب‌شده و با روش نمونه‌گیری ساده در دو گروه 20 نفری، گروه‌های آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. ابزار اندازه‌گیری در این پژوهش پرسشنامه اجتناب شناختی-رفتاری سکستون و داگلاس (2004) و پرسشنامه نشخوار ذهنی نالن هاکسما (1991) بود. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از تحلیل کوواریانس با کمک SPSS-22 استفاده شد. نتایج نشان داد بین میانگین‌های نمرات اجتناب شناختی-رفتاری و نشخوار ذهنی گروه آزمایشی و کنترل در مرحله پس‌آزمون تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین درمان روان پویشی کوتاه‌مدت بر کاهش مولفه‌های اجتناب شناختی-رفتاری و نشخوار ذهنی موثر است.

    کلیدواژگان: اجتناب شناختی، رفتاری، درمان روانپویشی کوتاه مدت، نشخوار ذهنی
  • الهه امیری دوماری، افسانه مرزیه *، حسین جناآبادی صفحات 83-101

    این پژوهش با هدف تعیین رابطه میان ادراک از ساختار کلاس درس با عملکرد تحصیلی دانشجویان از طریق نقش واسطه‌ای خودکارآمدی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه سیستان و بلوچستان در نیمسال دوم تحصیلی 1400-1401 که تعداد آنان برابر با 900 نفر (540 نفر دختر و 360 نفر پسر) بود. حجم نمونه براساس جدول کرجسی مورگان 269 نفر برآورد شد که 162 نفر دانشجو دختر و 107 نفر دانشجو پسر به‌صورت روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ساختار ادراک‌شده کلاس درس (میگلی و همکاران، 1988)، عملکرد تحصیلی (درتاج، 1383) و خودکارآمدی (شرر و همکاران، 1982) بود. نتایج نشان داد بین ادراک از ساختار کلاس درس با عملکرد تحصیلی دانشجویان رابطه مستقیم و معناداری وجود داشت. همچنین بین ادراک از ساختار کلاس درس با خودکارآمدی دانشجویان رابطه مستقیم و معناداری مشاهده شد و بین ادراک از ساختار کلاس درس با عملکرد تحصیلی دانشجویان از طریق نقش واسطه‌ای خودکارآمدی رابطه غیرمستقیم و معناداری وجود داشت.

    کلیدواژگان: ادراک از ساختار کلاس درس، عملکرد تحصیلی، خودکارآمدی، دانشجویان
  • زهرا تنها *، سوده رحمانی، روشنک نیک پور، فاطمه بابایی مطلق صفحات 102-120

    این مطالعه به مقایسه کاربرد نظریه آزمون کلاسیک در مقابل نظریه سوال پاسخ در اعتباریابی پرسشنامه درگیری تحصیلی دانشجویان پرداخته است. حجم نمونه این پژوهش 750 دانشجو (265 پسر و 485 دختر) بود که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای از بین دانشجویان دانشگاه های تهران انتخاب شدند. به دلیل موجود نبودن نسخه فارسی پرسشنامه ابتدا ترجمه و تحلیل محتوایی آن توسط متخصصان صورت پذیرفت. سپس، روا سازی آن از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و پایایی آن با استفاده از تتای ترتیبی انجام شد. در ادامه، قدرت تمیز و قابلیت قبول و همچنین، منحنی ویژگی های سوال و تابع آگاهی کل آزمون هم از طریق نرم‌افزار R بررسی شد. تحلیل پارامترهای سوال و آزمودنی ها مشخص کرد این پرسش نامه قادر به تمیز بین افراد ازلحاظ مفهوم درگیری هستند. همچنین، بر اساس نظریه آزمون کلاسیک و نظریه سوال می توان به‌خوبی مشخص ساخت که کدام سوال‌ها بهتر درگیری اجتماعی و درگیری تحصیلی را اندازه گیری می کنند. از نظر نظریه آزمون کلاسیک میزان دقت دو پرسش نامه بر اساس تتای ترتیبی مناسب است و نظریه آزمون کلاسیک نمی تواند نحوه پاسخ دهی افراد در گروه های بالاتر و پایین تر را به سوالات درگیری اجتماعی و درگیری تحصیلی نشان داده و مقایسه کند. در نهایت، بر اساس مجموع شاخص های برازش می توان دریافت که داده ها با مدل مفروض هماهنگی دارند.

    کلیدواژگان: درگیری دانشجویان، نظریه سوال پاسخ، نظریه آزمون کلاسیک، روانسنجی
  • نسیم رضایی، محمدرضا تمنایی فر* صفحات 121-142

    پدیده وانمودگرایی (IP- سندروم ایمپاستر) به معنای احساس فریب کاری است که در میان افرادی وجود دارد که بین نگرش خود نسبت به دستاوردهای خود و ارزیابی این دستاوردها توسط دیگران تفاوت هایی را تجربه می کنند. وانمودگرایان موفقیت های خود را به عواملی مانند تلاش زیاد، بخت و اقبال خوب، خوش شانسی، جذابیت شخصی، خطای کامپیوتری و یا روابط سودمند نسبت می دهند. هدف این مقاله، تحلیل مروری IP ‏است که در ایران کمتر موردبررسی قرارگرفته است. این مطالعه از نوع مروری- تحلیلی است. بامطالعه اسناد نظری و پژوهشی موجود و جستجوی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر، داده ها جمع آوری شد. تعاریف و ویژگی های IP، شیوع، عوامل موثر بر آن، اثرات سن، پیامدهای آن، افراد در معرض خطر، نمونه های بالینی و مداخلات مربوط به کاهش این پدیده ازجمله مواردی است که بررسی شده است. IP شیوع بالایی در دانش آموزان و دانشجویان و پیامدهای زیان باری بر عملکرد آنان دارد؛ براین اساس می توان گفت که شناخت پدیده وانمودگرایی می تواند برای ژرف اندیشی پژوهشگران، تعمق در درک مشکلات وانمودگرایان و فرایند روان درمانی آنان، ارایه خدمات مناسب در مدارس و دانشگاه ها مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: پدیده وانمودگرایی، سندروم ایمپاستر، شخصیت
|
  • kamal hosseini *, nazire hasanpour, masoud najari, kamran mam ghaderi Pages 1-12

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of compassion-focused therapy on moral intelligence, perfectionism and distress tolerance of undergraduate male students in physical education. The present study is one of the applied researches and in terms of research method was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the study included all male undergraduate students in the field of physical education of Buchan University of Applied Sciences in the academic year 2020-2021. , which through the available sampling method among 30 qualified volunteers were included in the study and were randomly replaced in two groups of 15 experimental and control. The measurement tools in this study were Link and Kiel Moral Intelligence Questionnaire (2008), Hewitt & Flett Perfectionism (1991) and Simmons and Gahr Distress Tolerance (2005). The experimental group received 10 sessions of 75 minutes of compassion-based treatment and the control group did not receive any intervention. Statistical data were analyzed using univariate analysis of covariance and SPSS software version 23. The significance level of the tests was considered 0.05. Descriptive findings showed that the mean and standard deviation of age were 20.31 and 5.80 for the experimental group and 20.49 and 5.63 for the control group, respectively. Also, the results of data analysis showed that after the intervention, the effect of compassion-based therapy on moral intelligence, perfectionism and distress tolerance was significant (p <0.01). Based on the research results, it can be said that compassion-based therapy is a suitable intervention method to increase moral intelligence and tolerance of anxiety and reduce students\' perfectionism.

    Keywords: Moral Intelligence, Perfectionism, Distress Tolerance, Students
  • zahra vafaei jahan *, Fatemeh soghra karbalaei herafte Pages 13-20

    More than 90% of women in the menstrual age suffer from PMS disease. The aim of the present study is to investigate the effectiveness of group training of enrichment and life promotion program on reducing the symptoms of premenstrual depression. This study was quasi-experimental and was conducted using pre-test and post-test methods with a control group. 24 women with premenstrual symptoms who visited the women\'s clinic in Razavi Hospital in Mashhad were selected by convenience sampling and were randomly assigned to two experimental and control groups. The measured tools were Premenstrual Symptoms Screening Questionnaire (PSST), Beck Depression Questionnaire. With these questionnaires, women suffering from premenstrual depression were selected and their level of depression was evaluated. The results of the multivariate covariance analysis test showed that the average depression score of the experimental group was 24.7 in the pre-test and 19.9 in the post-test after the intervention, which was a significant decrease compared to the pre-test and also a significant decrease compared to the control group.

    Keywords: Menstruation, premenstrual depression, enrichment, life enhancement group training program
  • Zahra Kamalinia *, Nadereh Sohrabi Shegefti Pages 21-30

    The present study was conducted to explain the effect of emotion-oriented couple therapy on the mental health of couples with conflict. This research method is of an experimental type, and the statistical population of this research included all couples with conflict who were referred to counseling centers in Shiraz. From this statistical population, a sample of 20 couples was selected as available from Bahar Neko Counseling Center and randomly selected into two groups of 10, including the experimental and the control groups. The GHQ28 general health questionnaire was used after extraction and collection to measure the studied variable. The data, the scores obtained at two descriptive and inferential levels, or covariance analysis, were analyzed by SPSS software. The results of the covariance analysis showed a significant difference between emotion-oriented therapy and emotion-oriented couple therapy, which increases the level of mental health of couples, and the continuity of its effect has been confirmed over time.

    Keywords: Emotion-oriented couple therapy, mental health, conflicted couples
  • Hossein Torbatinejad *, Mohammad Tahan, Mirrasol ghaibi Pages 31-40

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between study skills and academic enthusiasm and procrastination of first secondary school students in Semnan city. Therefore, in this regard, descriptive research method of correlation type has been chosen. The statistical population of this research consists of all the first secondary students of Semnan city, the statistical population is 898 people. Using Morgan\'s table, 260 people were selected randomly. In this research, three study skills questionnaires were used: Palsani and Sharmal (2001), Fredericks et al.\'s academic enthusiasm questionnaire (2004) and Solomon and Rothbloom\'s academic procrastination questionnaire (2003). The obtained data have been analyzed using Pearson\'s correlation coefficient test and regression analysis with SPSS 20 software. The results of the research indicate that there is a positive relationship between study skills and academic enthusiasm and a negative and significant relationship with procrastination of the first secondary school students of Semnan city.

    Keywords: Study skills, academic enthusiasm, academic procrastination, students
  • fateme atashkadeh, mohamad mostafavi * Pages 41-53

    In terms of the method of data collection, the method used was descriptive (non-experimental) and correlational designs, and specifically exploratory and confirmatory factor analysis. The research population was all young couples of Ahvaz city, which was done in two stages of sampling, the first stage is based on the validation of the tool for measuring mistrust motives among young couples, and the second stage is based on the statistical population. In order to select a suitable sample from the city of Ahvaz with an unlimited population, the sample size was first determined and then selected based on the random sampling method. The necessary sample size was determined using Cochran\'s sampling formula in the first stage of 40 people (20 couples) and in the second stage of 384 people (192 couples). To collect data, a researcher-made questionnaire with ... items was used. SPSS version 22 computer software was used to analyze the research data. In addition, the level of significance in this research was determined as α = 0.05. Finally, the correlation level of individual factors was 0.770, family factors were 0.799, cognitive-psychological factors were 0.844, and marital life factors were 0.732. The validity of the research was done through construct validity, which was shown between 0.731 and 0.833. The factors questionnaire of the current research has the overall validity of the elements of 0.78.3 and the rest of the variables between 0.76.9 and 0.85.4.

    Keywords: validation, mistrust motives, young couples
  • Ahmadali Nematpour darzi, Hadise Elhami, Fariba Bagherzadeh, mitra blori, Omid Amani * Pages 54-71

    The aim of this study was to predict academic procrastination based on perceived social support and self-compassion mediated by positive and negative emotions .The research sample was 318 high school teenagers in the academic year 1399-1400, which was selected by convenience sampling method. The research instruments were academic procrastination Solomon & Roth blum (1984), the Multidimensional Scale of Perceived Social Support Zimet et al (1984) , self-compassion scale Neff (2003) and Positive Emotion and Negative Emotion Watson, Clark & Tellegen (1988). Data were analyzed using SPSS 26 and Smart PLS 3 software. Findings showed that social support directly and self-compassion indirectly predict academic procrastination and Positive and negative emotions have been able to play a significant mediating role in this relationship (p < 0.05). It can be concluded that perceived social support and self-compassion are two factors influencing academic procrastination and can be strongly influenced by negative and positive emotions.

    Keywords: Academic procrastination, Perceived Social Support, self-compassion, positive, negative emotion
  • Kimiya jorjani Pages 72-82

    The aim of this study is the effectiveness of short-term dynamic psychotherapy on cognitive-behavioral avoidance and mental rumination. The method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population is depressed patients referring to the psychological clinic of Gorgan. The Samples include 40 persons who were selected in a purposeful way and were replaced by simple sampling in two groups of 20 people, experimental and control groups. The measurement tool was Sexton and Douglas (2004) cognitive-behavioral avoidance questionnaire and Nalan Hoeksema (1991) mental rumination questionnaire. Analysis of covariance with the help of SPSS-22 was used to analyze the data. The results showed that there is a significant difference between the mean scores of cognitive-behavioral avoidance and mental rumination of the experimental and control groups in the post-test phase (P < 0.01). Therefore, ISTDP is effective in reducing the components of cognitive-behavioral avoidance and mental rumination.

    Keywords: Cognitive-behavioral avoidance, Intensive short-term dynamic psychotherapy, Mental rumination
  • elahe amiri doomari, afsaneh marziyeh *, hossein jenaabadi Pages 83-101

    This research was conducted with the aim of determining the relationship between the perception of the classroom structure and students\' academic performance through the mediating role of self-efficacy. The statistical population of this research included the students of the Faculty of Psychology and Educational Sciences of the University of Sistan and Baluchistan in the second semester of 1400-1401, whose number was equal to 900 people (540 girls and 360 boys). The sample size was estimated to be 269 people based on the Kargesi Morgan table, of which 162 female students and 107 male students were selected by stratified random sampling. The research tool was the questionnaire of perceived classroom structure (Mighli et al., 1988), academic performance (Dartaj, 2013) and self-efficacy (Sharer et al., 1982). The results showed that there was a direct and significant relationship between the perception of the classroom structure and the students\' academic performance. Also, a direct and significant relationship was observed between the perception of the classroom structure and students\' self-efficacy, and there was an indirect and significant relationship between the perception of the classroom structure and students\' academic performance through the mediating role of self-efficacy.

    Keywords: Perception of classroom structure, academic performance, self-efficacy, students
  • Zahra Tannah *, Soudeh Rahmani, Roshanak Nickpour, Fatemeh Babaie Motlagh Pages 102-120

    This study compares the application of classical test theory versus item response theory in the validation of students' academic engagement questionnaire. The sample size of this research was 750 students (265 boys and 485 girls) who were selected by multi-stage cluster sampling method among the students of Tehran universities. Due to the non-availability of the Persian version of the questionnaire, first its translation and content analysis was done by experts. Then, its validation was done through exploratory and confirmatory factor analysis and its reliability using ordinal theta. In the following, clean power and acceptability, as well as the curve of the question characteristics and the awareness function of the whole test were also checked through R software. The analysis of the question parameters and the subjects determined that this questionnaire is able to distinguish between people in terms of the concept of conflict. Also, based on classical test theory and question theory, it is possible to determine which questions better measure social involvement and academic involvement. According to the classical test theory, the accuracy of the two questionnaires based on the ordinal theta is suitable and the classical test theory cannot show and compare how people in higher and lower groups answer the questions of social involvement and academic involvement. Finally, based on the sum of the fit indices, it can be seen that the data are fit with the assumed model.

    Keywords: students' involvement, question-answer theory, classical test theory, psychometrics
  • Nasim Rezaei, Mohammadreza Tamannaeifar* Pages 121-142

    The impostor phenomenon (impostor syndrome) means the sense of intellectual falseness that exists among people who experience a discrepancy between their own attitude towards their achievements and the evaluation of these achievements by other people. Impostors attribute their success to factors such as hard work, good fortune, lucky chance, personal charm, computer error, or beneficial contacts. The purpose of this article is to analysis and review IP, which has been less studied in Iran. This is a review-analytical study. Data were collected by studying existing theoretical and research documents and searching valid databases. Definitions and characteristics of IP, prevalence, factors affecting it, effects of age, its consequences, people at risk, clinical examples and interventions to reduce this phenomenon are issues that have been studied. IP has a high prevalence in students and has harmful consequences on their performance; Based on this, it can be said that knowing the impostor phenomenon can be useful for researchers to think deeply, meditate on the problems of impostors and their psychotherapy process, and provide appropriate services in schools and universities.

    Keywords: Impostor Phenomenon, Impostor Syndrome, Personality