فهرست مطالب

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شیما شیراوژن، نرگس ارسلانی*، سادات سید باقر مداح، فرحناز محمدی، شاهبلاغی صفحات 1-12
    مقدمه

    در میان اعضای تیم توانبخشی، پرستاران نقش کلیدی در فرایند توانبخشی ایفا می نمایند و مسیولیت مراقبت تخصصی از بیماران دارای ناتوانی را بر عهده دارند. در جهت ارایه ی این مراقبت ها پرستاران نیازمند کسب شایستگی های مختلفی هستد که شناخت آنها برای ارایه ی مراقبت های با کیفیت حایز اهمیت است. لذا این مطالعه از طریق یک رویکرد کیفیبه تبیین شایستگی های مورد نیاز پرستاران توانبخشی در مراقبت از بیماران دارای ناتوانی پرداخته است.

    روش کار

    در این پژوهش تحلیل محتوی کیفی، 14 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان توانبخشی رفیده تهران شرکت نمودند. شرکت کنندگان بر اساس تمایل آنها برای مشارکت در پژوهش و تجربه مراقبت از بیماران دارای ناتوانی به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه ی عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری شد و تحلیل داده ها بر اساس مراحل پیشنهادی گرانیهایم و لاندمن صورت گرفت. درستی و استحکام داده های جمع آوری شده بر اساس معیارهای لینکلن و گوبا مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از تحلیل یافته های حاصل از 17 مصاحبه ی صورت گرفته، سه طبقه ی اصلی "تبحر در ارایه ی مراقبت" با چهار طبقه ی فرعی (کسب دانش توانبخشی، تسلط بر دانش پرستاری عمومی، دارا بودن مهارت های عمومی، دارا بودن مهارت های تخصصی)، طبقه ی اصلی "ارتباط سازنده با بیمار" با سه طبقه ی فرعی (حساسیت فرهنگی، قابل اعتماد بودن، شنونده ی فعال) و طبقه ی اصلی "ویژگی های شخصیتی" با شش زیر طبقه ی (تاب آوری، صداقت، اخلاق مداری، حمایتگری، مشارکت طلبی، شفقت) پدیدار شد.

    نتیجه گیری

    نتایج  نشان می دهد  که پرستار توانبخشی نیازمند تقویت جنبه های مختلف از وجود خود اعم از دانش و مهارت عمومی و تخصصی، توانایی ارتباط سازنده با تیم توانبخشی، بیمار و خانواده و همچنین کسب ویژگی های مثبت شخصیتی می باشد تا بتواند به بهترین صورت به ایفای نقش ها و مسیولیت های خود بپردازد. نتایج این تحقیق می تواند پرستاران را در جهت دستیابی به حداکثر میزان شایستگی فردی و مدیران پرستاری را در جهت شناخت و انتخاب شایسته ترین پرستاران برای ارایه ی مراقبت از بیماران دارای ناتوانی یاری نماید.

    کلیدواژگان: مراقبت پرستاری، پرستاری توانبخشی، مراقبت جامع، کیفیت مراقبت، توانبخشی
  • سعید علی حسینی، لطفعلی بلبلی*، معرفت سیاهکوهیان، سجاد انوشیروانی، امیرعلی جعفرنژادگرو، احسان فخری صفحات 13-21
    مقدمه

    وزنه برداری یک رشته ورزشی است که در اوزان مختلف انجام می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر درجات مختلف کاهش وزن بر مقادیر نیرو عکس العمل زمین طی حرکت لیفت در وزنه برداران نخبه بود.

    روش کار

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود.  نمونه آماری پژوهش به روش در دسترس انتخاب شد و شامل 10 وزنه بردار نخبه (حداقل 3 سال سابقه مسابقات کشوری، سن: 0/75±50/ 25سال، وزن: 4/9±4/ 99 کیلوگرم، قد: 4/1±178/8 سانتی متر) بود.  داده های نیرو های عکس العمل زمین  در فرکانس 1000 هرتز طی حرکت لیفت ایزومتریک قبل و بعد از کاهش وزن برابر 2 و 4 درصد وزن بدن اندازه گیری شد. دو شرایط کاهش وزن با فاصله  زمانی یک هفته انجام گردید. انتخاب شرایط کاهش وزن 2 یا 4 درصد وزن بدن در روز اول به طور تصادفی انتخاب شد. جهت تحلیل آماری داده ها از آزمون آنالیز واریانس دوسویه با اندازه های تکراری در سطح معناداری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اوج نیروی عکس العمل عمودی زمین بعد از کاهش وزن 2 درصدی کاهش و بعد از کاهش وزن 4 درصدی افزایش داشته اشت (P<0.05). 

    نتیجه گیری

    کاهش درصد توده بدن منجر به افزایش نیروهای عکس العمل زمین می شود که در نتیجه می تواند یک عامل خطر مکانیکی برای آسیب های ارتوپدی باشد.

    کلیدواژگان: : کاهش وزن، نیروی عکس العمل زمین، وزنه برداری
  • ایسان دلخوش*، یزدان موحدی صفحات 22-31
    مقدمه

    سرطان پستان یکی از رایج ترین بیماری ها می باشد که انجام مداخلات روانشناختی مناسب در جهت ارتقا سطح سلامت روانشناختی بیماران مبتلا به سرطان پستان دارای اهمیت بسیار زیادی می باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر بخشی آموزش ذهن آگاهی بر تاب آوری و تحمل ابهام در بیماران سرطانی بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی بیماران مبتلا به سرطان شهر تهران در سال 1400 بودندکه تعداد 30 نفر از آنها به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای گروه آزمایش آموزش  مبتنی بر ذهن آگاهی به مدت 8 جلسه صورت گرفت، اما برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت.  ابزار پژوهش در این تحقیق پروتکل آموزش ذهن آگاهی کابات زین، پرسش نامه تاب آوری کونور و دیویدسون (2003) و تحمل ابهام فریستون(1994) بود. روش آماری مورد استفاده نیز تحلیل کواریانس چندمتغیره بود که با استفاده از نرم افزار Spss  نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش ذهن آگاهی به صورت معناداری باعث کاهش تحمل ابهام و افزایش تاب آوری در افراد مبتلا به سرطان می شود که سطح معنا داری 0/01بود با اندازه اثر 37 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش می تواند تلویحات درمانی برای تمامی دست اند رکاران بیمارستانی که با افراد مبتلا به سرطان کار می کنند داشته باشد به این معنا که برای بیماران سرطانی مداخلات مبتنی بر آموزش ذهن آگاهی صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، تاب آوری، تحمل ابهام، سرطان
  • پریناز بنیسی، زهره خوش گفتار*، سارا شهبازی صفحات 32-40
    مقدمه

    پاندمی کووید-19 یا کرونا باعث اضطراب و استرس فراوانی در بین همه دانشجویان به ویژه دانشجویان پزشکی شده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی بر اضطراب و استرس کرونا در دانشجویان واحد علوم پزشکی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. نمونه پژوهش 170 نفر بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی با کمک قرعه کشی در دو گروه 85 نفری شامل گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 4 جلسه 90 دقیقه ای به مدت یک ماه تحت آموزش مهارت های ارتباطی قرار گرفت و گروه کنترل در این مدت آموزشی ندید و در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش فرم اطلاعات جمعیت شناختی، سیاهه اضطراب و مقیاس استرس کرونا بود. داده ها با آزمون های کای اسکویر، تی مستقل و تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزار SPSS-26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های آزمون های کای اسکویر و تی مستقل نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر جنسیت و میانگین سنی تفاوت معنی داری نداشتند (0/05P>). همچنین، یافته های آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی باعث کاهش اضطراب و استرس کرونا در دانشجویان پزشکی شد (0/001P<).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از نقش موثر آموزش مهارت های ارتباطی بر کاهش اضطراب و استرس کرونا در دانشجویان پزشکی بود. بنابراین، متخصصان سلامت می توانند از روش آموزش مهارت های ارتباطی در کنار سایر روش های آموزشی موثر برای بهبود ویژگی های روانشناختی مرتبط با کرونا استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، اضطراب، استرس کرونا، دانشجویان پزشکی
  • زهرا مقدوری، فرحناز محمدی شاهبلاغی*، کیان نوروزی تبریزی، هاجر صادقی، خدابخش جوانشیر، محسن واحدی صفحات 41-52
    مقدمه

    کمردرد مزمن شایع ترین انواع درد اسکلتی- عضلانی و علت اصلی ناتوانی در سالمندان است. برنامه آموزش خود مدیریتی برای کنترل کمردردمزمن پیامدهای مثبت برای سالمندان و نظام سلامت دارد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر اجرای برنامه خودمدیریتی بر خودکارآمدی و پذیرش درد در سالمندان مبتلا به کمردرد مزمن مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال 1400  انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، کارآزمایی بالینی طرح پیش آزمون - پس آزمون ، نوع کاربردی بود. نمونه پژوهش 100 سالمند، به روش نمونه گیری در دسترس و با توالی تصادفی با استفاده از روش بلوک های متغیر (جایگشتی)  به دو گروه مداخله و شاهد تخصیص یافتند. برنامه خودمدیریتی شامل آگاهی و شناخت، فرایند حل مسیله، کنترل استرس، آرام سازی عضلانی و تمرینات ورزشی بود، طی چهار هفته به بیماران آموزش و مدت یک ماه پی گیری گردید. داده ها با پرسشنامه خودکارآمدی درد و پرسشنامه پذیرش درد قبل، بعد و یک ماه پس از مداخله جمع آوری گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 در سطح معناداری پنج درصد تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تفاوت معناداری در میانگین خودکارآمدی و پذیرش درد بین دو گروه مداخله و شاهد قبل از اجرای مداخله مشاهده نشد، درحالی که بین دو گروه، پس از اجرای مداخله در میانگین خودکارآمدی و پذیرش درد تفاوت معناداری مشاهده شد (0/01 >p). همچنین یافته ها بیانگر آن بود که بهبودی معناداری در میانگین خودکارآمدی و پذیرش درد قبل و بعد از اجرای مداخله در گروه مداخله وجود داشت (0/001 >p).

    نتیجه گیری

    آموزش برنامه خودمدیریتی در ارتقاء خودکارآمدی و پذیرش درد  سالمندان اثر مثبت دارد، لذا به کارگیری این روش غیردارویی و حمایتی می تواند توسط پرستاران یک روش موثر، در کنترل کمردرد مزمن به کارگرفته شود .

    کلیدواژگان: خودمدیریتی، خودکارآمدی درد، پذیرش درد، سالمند، کمردرد
  • امیرحسین رفیعی*، غلامعلی قاسمی صفحات 53-61
    مقدمه

    بررسی متغیرهای فشار کف پایی امروزه درک درستی از آسیب های احتمالی وارده به کف پا می دهد تحقیق حاضر تاثیر شش هفته تمرینات ترامپولین بر فشار  کف پایی و کیفیت زندگی افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و کاربردی است است که در آن از پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. 30 بیمار نوروپاتی به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (15 نفر) و شاهد (15نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت شش هفته و هر هفته 3 جلسه 60 دقیقه ای تمرینات ترامپولین  را انجام دادند . قبل و بعد از دوره ی تمرینی متغیرهای حداکثر فشار کف پایی بیماران توسط دستگاه فوت اسکن ارزیابی گردید.

    یافته ها

    تحلیل استنباطی داده ها با استفاده از آزمون آماری کوواریانس انجام گردید(0/05=p) نتایج پژوهش نشان داد که تمرینات ترامپولین بر حداکثر فشار کف پایی حین  راه رفتن (0/01 =p) تاثیر داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش مبنی بر شش هفته تمرینات ترامپولین بر حداکثر فشار کف پایی  بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی تاثیر مثبت داشته و این تمرینات می تواند در فرایند توان بخشی جسمانی بیماران دیابتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمر ینات ترامپولین، فشار کف پایی، راه رفتن، افراد دیابتی سالمند
  • حبیبه غفاری، فرزانه میکائیلی منیع*، شاهد مسعودی صفحات 62-76
    مقدمه

    عوامل گوناگونی در سطوح شخصیتی و روانی مانند احساس حقارت، هیجان خواهی و سبک های دلبستگی به تفکیک و نیز در تعامل با یکدیگر بر رابطه بین زوجین اثر گذاشته و منجر به افزایش گرایش آن ها به سمت خیانت زناشویی می شوند. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان هیجان مدار بر احساس حقارت، هیجان خواهی و سبک های دلبستگی زنان متاهل دارای تجربه روابط فرا زناشویی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری آن را کلیه زنان شهر مشهد درگیر یا دارای تجربه روابط فرا زناشویی که در مراکز مشاوره پیدایش شهر مشهد دارای پرونده مشاوره ای بودند، تشکیل داد؛ که 40 نفر از زنان که شروط ورود به پژوهش را داشتند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سبک دلبستگی هازن و شیور (1986)، هیجان خواهی زاکرمن (1979) و احساس حقارت آیزنک (1988) بود. برای گروه آموزش در طی 9 جلسه درمان هیجان مدار ارایه شد و گروه گواه تحت هیچ گونه مداخله ای قرار نگرفت. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق تحلیل کوواریانس تک و چندمتغیره و با استفاده از نرم افزار 22-SPSS انجام شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که آموزش درمان هیجان مدار بر هیجان خواهی، احساس حقارت و بر هر سه سبک دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا موثر است (0/05>,0/001=P).

    نتیجه گیری

      نتایج نشان دهنده اثربخشی درمان هیجان مدار بر احساس حقارت، هیجان خواهی و سبک های دلبستگی زنان متاهل دارای تجربه روابط فرا زناشویی بود. بنابراین درمانگران و روان شناسان می توانند از این روش درمانی جهت بهبود سلامت روان شناختی به ویژه کاهش احساس حقارت، هیجان خواهی و بهبود سبک های دلبستگی ایمن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، هیجان خواهی، احساس حقارت، سبک دلبستگی، روابط فرا زناشویی
  • امین اسدی حیه، مهناز علی اکبری دهکردی*، احمد علیپور صفحات 77-87
    مقدمه

    تحریک و بازداری جنسی نقش مهمی در عملکرد جنسی مردان دارد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری جنسی در تحریک و بازداری جنسی مردان دارای عملکرد جنسی پایین انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل همراه با دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل تمامی مردان متاهل، که برای حل مشکلات جنسی به کلینیک امید به زندگی شهر الیگودرز در سه ماه نخست سال 1401 مراجعه کرده بودند. به شیوه نمونه گیری هدفمند 30 نفر واجد شرایط انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. هر دو گروه به پرسش نامه تحریک/ بازداری جنسی میلهاوسن و همکاران (2013) پاسخ دادند. گروه کنترل مشاوره روتین را دریافت نمودند، اما گروه آزمایش درمان شناختی رفتاری جنسی را در نه جلسه دوساعته طی دو ماه به صورت مجازی در برنامه اسکای روم دریافت کردند. در تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین میانگین نمره تحریک و بازداری جنسی مردان دارای عملکرد جنسی پایین قبل و بعد از آموزش درمان شناختی رفتاری جنسی تفاوت معناداری وجود داشت و این تفاوت در مرحله پیگیری ازنظر آماری معنادار بود (0/01<p).

    نتیجه گیری

    از درمان شناختی رفتاری جنسی می توان به عنوان روش درمانی مکمل در کنار روش های پزشکی در راستای ارتقای تحریک و بازداری جنسی مردان دارای عملکرد جنسی پایین استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، رفتار جنسی، عملکرد
  • فریبا قاسمی نژاد راینی، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 88-99
    مقدمه

    زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر برای غلبه بر مشکلات عاطفی و هیجانی خود نیازمند یاری و کمک درمانی هستند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی و طرحواره درمانی معنویت محور بر اضطراب و سرمایه عاطفی زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر بودند که به مراکز مشاوره روان شناختی در شهر بندرعباس در بهار سال 1400 مراجعه نمودند. از بین آن ها، 48 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 16 نفر) گمارده شدند. داده ها با استفاده از مقیاس اضطراب بک (1988) و سرمایه عاطفی گل پرور (1395) جمع آوری شد. طرحواره درمانی معنویت محور و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی (هر یک طی 10 جلسه 90 دقیقه ای) اجرا و گروه کنترل در دوره مطالعه هیچ درمانی دریافت ننمود. داده ها با استفاده تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد طرحواره درمانی معنویت محور و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی در کاهش اضطراب دارای اثربخشی معنادار بودند (0/01>P). بین دو درمان در کاهش اضطراب تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05<P). در متغیر سرمایه عاطفی، طرحواره درمانی معنویت محور و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی با گروه کنترل دارای تفاوت معناداری نبودند (0/05<P). به این معنی که دو درمان بر افزایش سرمایه عاطفی دارای اثربخشی نبودند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد طرحواره درمانی معنویت محور  و درمان هیجان مدار مبتنی بر آسیب دلبستگی می توانند اضطراب را در زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر کاهش دهند. بنابراین درمانگران می توانند برای کنترل اضطراب زنان آسیب دیده از پیمان شکنی همسر از این دو درمان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب، پیمان شکنی همسر، زنان آسیب دیده، درمان هیجان مدار، سرمایه عاطفی، طرحواره درمانی، معنویت
|
  • Shima Shirozhan, Narges Arsalani*, Sadat Seyed Bagher Maddah, Farahnaz Mohammadi-Shahboulagh Pages 1-12
    Introduction

    Among the members of the rehabilitation team, nurses play a key role in the rehabilitation process and are responsible for the specialized care of patients with disabilities. In order to provide these cares, nurses need to acquire various skills, which are important to know in order to provide quality care. Therefore, this study, through a qualitative approach, has explained the required competencies of rehabilitation nurses in caring for patients with disabilities.

    Methodology

    In this qualitative content analysis study, 14 nurses working in Rafideh Rehabilitation Hospital (Tehran/Iran) were participated. Participants were purposively selected based on their willingness to participate in research and experience caring for patients with disabilities. Data were collected through in-depth semi-structured interviews and data analysis was based on the steps suggested by Granheim and Lundman. The correctness and robustness of the collected data were evaluated based on Lincoln and Goba criteria.

    Results

    After analyzing the findings from 17 interviews, three main classes of "proficiency in providing care" with four subclasses (acquiring rehabilitation knowledge, mastering general nursing knowledge, having general and specialized skills), the main category "constructive communication with the patient" with three subcategories (cultural sensitivity, reliability, active listening) and the main category "personality characteristics" with six subcategories (resilience, honesty, ethics, patronage, participation, compassion) emerged.

    Conclusion

    The results show that the rehabilitation nurse needs to strengthen various aspects of his existence, including general and specialized knowledge and skills, the ability to communicate constructively with the rehabilitation team, the patient and the family, as well as acquiring positive personality traits in order to be able to best to fulfill their roles and responsibilities. The results of this research can help nurses to achieve the maximum level of individual competence and nursing managers to identify and select the most qualified nurses to provide care for patients with disabilities.

    Keywords: nursing care, rehabilitation nursing, comprehensive care, quality of care, rehabilitation
  • Saeed Alihoseini, Lotfali Bolboli*, Marefat Siahkoohian, Sajad Anooshirvani, Amirali Jafarnezhadger, Ehsan Fakhri Pages 13-21
    Introduction

    Weightlifting is a sport that is performed in different weights. The purpose of the present study was to investigate the effect of different degrees of weight loss on the values of ground reaction force during the lift movement in elite weightlifters.

    Methodology

    The current research was semi-experimental. The statistical sample of the research was selected using the available method and included 10 elite weightlifters (at least 3 years of experience in national competitions, age: 25.50±0.75 years, weight: 99.4±4.9 kg, height: 1. was 178.8±4 cm). The ground reaction force data was measured at 1000 Hz during the isometric lift movement before and after weight loss equal to 2 and 4% of body weight. Two conditions of weight loss were performed with an interval of one week. The selection of weight loss conditions of 2 or 4% of body weight on the first day was randomly selected. For the statistical analysis of the data, two-way analysis of variance with repeated measures was used at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that the peak vertical ground reaction force decreased after 2% weight loss and increased after 4% weight loss (P<0.05).

    Conclusion

    The decrease in body mass percentage leads to an increase in ground reaction forces, which can be a mechanical risk factor for orthopedic injuries.

    Keywords: weight loss, ground reaction force, weight lifting
  • Aysan Delkosh*, Yazdan Movahedi Pages 22-31
    Introduction

    Breast cancer is one of the most common diseases and it is very important to perform appropriate psychological interventions to improve the psychological health of breast cancer patients. The purpose of this research was to investigate the effectiveness of mindfulness training on resilience and tolerance of ambiguity in cancer patients.

    Methodology

    The current research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design and a control group. The statistical population of this research was all cancer patients in Tehran in 1400, 30 of them were randomly selected and replaced in two experimental and control groups. Mindfulness-based training was conducted for the experimental group for 8 sessions, but no intervention was conducted for the control group. The research tools in this research were Kabat-Zinn's mindfulness training protocol, Connor and Davidson's resilience questionnaire (2003) and Friston's ambiguity tolerance (1994). The statistical method used was multivariate covariance analysis, which was done using Spss version 23 software.

    Results

    The results of this research revealed that mindfulness training significantly reduces uncertainty tolerance and increases resilience in people with cancer, the significance level of which was 0.01 with an effect size of 37%.

    Conclusion

    The results of this research can have therapeutic implications for all hospital workers who work with patients with cancer, in the sense that interventions based on mindfulness training should be made for cancer patients.

    Keywords: mindfulness training, resilience, uncertainty tolerance, cancer
  • Parenaz Banisi, Zohreh Khoshgoftar*, Sara Shahbazi Pages 32-40
    Introduction

    The covid-19 pandemic has caused a lot of anxiety and stress among all students, especially medical students. Therefore, the current research was conducted with the aim of determining the effect of communication skills training on the anxiety and stress of Covid-19 in students of medical sciences unit.

    Methodology

    This was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The research population was the students of Islamic Azad University, Medical Sciences branch, Tehran, in the academic year of 2021-2022. The sample of the research was 170 students who were selected by simple random sampling method and replaced randomly using lottery in two groups of 85 people including experimental and control groups. The experimental group received 4 sessions of 90 minutes for a month under communication skills training, and the control group did not receive training during this period and remained on the waiting list for training. The research tools were demographic information form, anxiety inventory and corona stress scale. The data were analyzed with chi-square, independent t tests and univariate analysis of covariance in SPSS-26 software.

    Results

    The results of chi-square and independent t tests showed that the experimental and control groups did not differ significantly in terms of gender and average age (P>0.05). Also, the findings of the univariate covariance analysis test showed that communication skills training reduced the anxiety and stress of corona in medical students (P<0.001).

    Conclusion

    The results indicated the effective role of communication skills training in reducing the anxiety and stress of Corona in medical students. Therefore, health professionals can use the communication skills training method along with other effective training methods to improve the psychological characteristics related to Corona

    Keywords: communication skills, anxiety, corona stress, medical students
  • Zahra Maghdoori, Farhanaz Mohammadi Shahbalaghi*, Kian Novorzi Tabrizi, Hajer Sadeghi, Khodabakhsh Javanshir, Mohsen Vahedi Pages 41-52
    Introduction

    Chronic back pain is the most common type of musculoskeletal pain and the main cause of disability in the elderly. The self-management training program for chronic back pain control has positive consequences for the elderly and the health system. This research was conducted with the aim of determining the effect of implementing a self-management program on self-efficacy and acceptance of pain in the elderly with chronic back pain who referred to the specialized clinics of Babol University of Medical Sciences in 2021.

    Methodology

    The present study was a clinical trial of a pre-test-post-test design, applied type. The research sample of 100 elderly people was allocated to two intervention and control groups by means of available sampling and random sequence using variable blocks method. The self-management program included awareness and cognition, problem solving process, stress control, muscle relaxation, and sports exercises. The patients were trained for four weeks and followed up for one month. Data were collected with pain self-efficacy questionnaire and pain acceptance questionnaire before, after and one month after the intervention. The results were analyzed using SPSS version 22 software at a significance level of <0.05.

    Results

    There was no significant difference in the average self-efficacy and pain acceptance between the intervention and control groups before the intervention, while there was a significant difference between the two groups after the intervention in the average self-efficacy and pain acceptance (P<0.001). Also, the findings indicated that there was a significant improvement in the average self-efficacy and acceptance of pain before and after the implementation of the intervention in the intervention group (P<0.001).

    Conclusion

    Self-management program training has a positive effect on improving self-efficacy and acceptance of pain in the elderly, so the use of this non-pharmacological and supportive method can be used by nurses as an effective method to control chronic back pain.

    Keywords: self-management, pain self-efficacy, pain acceptance, elderly, back pain
  • Amir Hosein Rafiei*, Gholamali Ghasemi Pages 53-61
    Introduction

    Investigating plantar pressure variables today gives a correct understanding of possible injuries to the soles of the feet. The present study was the effect of six weeks of trampoline exercises on the plantar pressure and quality of life of people with diabetic neuropathy.

    Methodology

    The current research is semi-experimental and applied in which pre-test and post-test with control group were used. 30 neuropathic patients were selected in a purposeful and available manner, and then they were randomly divided into two experimental and control groups (n=15). The experimental group performed 3 sessions of 60 minutes trampoline exercises for six weeks. Before and after the exercise period, the variables of maximum plantar pressure of the patients were evaluated by foot scan machine.

    Results

    The inferential analysis of the data was done using the statistical test of covariance (P=0.05). The research results showed that trampoline exercises had an effect on the maximum pressure of the soles of the feet while walking (P=0.01).

    Conclusion

    According to the findings of the research, six weeks of trampoline exercises have a positive effect on the maximum plantar pressure of patients with diabetic neuropathy, and these exercises can be used in the physical rehabilitation process of diabetic patients.

    Keywords: trampoline training, plantar pressure, walking, elderly diabetics
  • Habibeh Ghaffari, Farzaneh Mikaeli Manee*, Shahed Masoudi Pages 62-76
    Introduction

    Various factors at the personality and psychological levels, such as feelings of inferiority, excitement seeking, and attachment styles separately and in interaction with each other, affect the relationship between couples and lead to an increase in their tendency towards marital infidelity. In this regard, the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of emotion-oriented therapy on feelings of inferiority, sensation-seeking, and attachment styles of married women with experience of extramarital relationships.

    Methodology

    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. Its statistical population was made up of all the women of Mashhad who were involved in or had experience of extramarital relationships and who had a counseling case in Pidaish counseling centers of Mashhad; 40 women who met the conditions to enter the research were selected by available sampling method and randomly replaced in two experimental (20 people) and control (20 people) groups. The data collection tool was Hazen and Shaver's attachment style questionnaire (1986), Zuckerman's sensation seeking (1979) and Eysenck's inferiority complex (1988). The training group was given emotional therapy during 9 sessions, and the control group was not subjected to any intervention. Data analysis was done through univariate and multivariate covariance analysis using SPSS-22 software.

    Results

    The findings showed that emotion-oriented therapy training is effective on sensation seeking, feelings of inferiority and on all three secure, avoidant and ambivalent attachment styles (P=0.001).

    Conclusion

    The results showed the effectiveness of emotion-oriented therapy on feelings of inferiority, sensation-seeking, and attachment styles of married women with experience of extramarital relationships. Therefore, therapists and psychologists can use this treatment method to improve psychological health, especially to reduce feelings of inferiority, sensation seeking, and to improve secure attachment styles

    Keywords: emotional therapy, sensation seeking, feelings of inferiority, attachment style, extramarital relationships
  • Amin Asadi Hieh, Mahnaz Aliakbari Dehkordi*, Ahmad Alipour Pages 77-87
    Introduction

    Sexual stimulation and inhibition play an important role in men's sexual performance, so the present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of sexual cognitive behavioral therapy in sexual stimulation and inhibition of men with low sexual performance.

    Methodology

    The present study was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a follow-up period. The statistical population includes all married men who went to the life expectancy Clinic in Aligoodarz city in the first three months of 2011 to solve their sexual problems. 30 qualified people were selected by purposeful sampling and randomly divided into two experimental and control groups (15 people in each group). Both groups responded to Millhausen et al.'s (2013) sexual arousal/inhibition questionnaire. The control group received routine counseling, but the experimental group received sexual cognitive behavioral therapy in nine two-hour sessions over two months virtually in the Skyroom program. Analysis of variance with repeated measures was used in data analysis using SPSS version 16 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the average score of sexual stimulation and inhibition of men with low sexual performance before and after the training of sexual cognitive behavioral therapy, and this difference was statistically significant in the follow-up phase (P<0.001).

    Conclusion

    Cognitive-behavioral sexual therapy can be used as a complementary treatment method along with medical methods in order to improve sexual stimulation and inhibition of men with low sexual performance.

    Keywords: cognitive behavioral therapy, sexual behavior, performance
  • Fariba Ghasemi Nejad Rini, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 88-99
    Introduction

    Women injured by their husband's breach of contract need help and therapy to overcome their emotional and emotional problems. This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of emotion-oriented therapy based on attachment trauma and spirituality-oriented schema therapy on the anxiety and emotional capital of women affected by a spouse's breach of contract.

    Methodology

    This study was a semi-experimental study with a pre-test-post-test-follow-up plan with a control group. The statistical population consisted of women injured by their husband's breach of contract, who referred to psychological counseling centers in Bandar Abbas city in the spring of 1400. Among them, 48 people were selected by purposeful sampling and randomly assigned to two experimental groups and one control group (16 people in each group). Data were collected using Beck's anxiety scale (1988) and Golparvar's emotional capital (2015). Spirituality-based therapy schema and emotion-oriented therapy based on attachment damage (each in 10 sessions of 90 minutes) were implemented and the control group did not receive any treatment during the study period. The data was analyzed using variance analysis with repeated measurements and using SPSS version 26 software.

    Results

    The findings showed that spirituality-oriented therapeutic schema and emotion-oriented therapy based on attachment damage were significantly effective in reducing anxiety (P<0.01). There was no significant difference between the two treatments in reducing anxiety (P<0.05). In the variable of emotional capital, there was no significant difference between the spirituality-based therapeutic schema and the emotion-oriented therapy based on attachment damage with the control group (P<0.05). This means that two treatments were not effective in increasing emotional capital.

    Conclusion

    The results of the present study showed that spirituality-oriented schema therapy and emotional-oriented therapy based on attachment injury can reduce anxiety in women who are injured by their husband's breach of contract. Therefore, therapists can use these two treatments to control the anxiety of women who have been injured by their spouse's breach of contract.

    Keywords: anxiety, spousal breach, injured women, emotional therapy, emotional capital, schema therapy, spirituality