فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 76 (زمستان 1401)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 76 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مظفر جمالیان پور* صفحات 1-37
    با گسترش ابزارهای ارتباط جمعی و پویایی بیشتر رسانه های خبری، کانال جدیدی برای انتشار داده ها و اطلاعات مالی ایجاد شده است. در پژوهش حاضر تاثیر انتشار اخبار مرتبط با شرکت های بورسی بر روی چگونگی (استراتژی) مدیریت سود مورد بررسی قرار گرفت. شیوه جایگزین کردن هر یک از روش های مدیریت سود متداول به عنوان استراتژی مدیریت سود مطرح شده است. بدین منظور اخبار منتشر شده از سوی رسانه های خبری رسمی طی سال های 1394 تا 1399 پیرامون شرکت های پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار گردآوری شد. به منظور بررسی استراتژی مدیریت سود از رابطه جایگزینی مدیریت سود اقلام تعهدی و مدیریت سود از طریق رویدادهای واقعی و با بهره گیری از روش دو مرحله ای هگمن استفاده شد. در نهایت با استفاده از روش تفاضل در تقاضل و حداقل مربعات تعمیم یافته اثر ثابت پنلی فرضیه های مورد نظر آزمون شد. نتایج پژوهش نشان دهنده رفتار متفاوت مدیران در مواجهه با پوشش خبری است و این موضوع باعث رفتار محتاطانه تر مدیران در گزارش گری و مدیریت سود شده است. شرکت ها با افزایش فشار رسانه ایی علیرغم کاهش استفاده از روش های مدیریت سود اقلام تعهدی سعی در گسترش استفاده از روش های و تکنیک های مدیریت سود واقعی دارند. افزون بر این نتایج پژوهش مبین آن بود که تغییرات مدیریتی در شرکت هایی که مظنون به مدیریت سود بوده و تحت پوشش رسانه ایی بالاتری قرار می گیرند، بیشتر است. لذا منطبق با تیوری کنترلی رسانه، پوشش خبری را می توان به عنوان یکی از مکانیزم های نظارتی و حاکمیت برون شرکتی تلقی کرد.
    کلیدواژگان: اخبار، رسانه، مدیریت سود اقلام تعهدی، مدیریت سود رویدادهای واقعی، استراتژی مدیریت سود
  • ماندانا طاهری*، مهتاب جعفری صفحات 39-64
    تمایلات سرمایه گذاران غالبا از باورهای ذهنی نگه داشته شده یا اطلاعات غیرمرتبط با ارزش سهام سرچشمه می گیرد و می تواند باعث ایجاد واکنش های افراطی یا واکنش های کم به اخبار خوب یا بد در ارزشگذاری سهام شود. در این پژوهش تاثیر دو سیاست مهم تقسیم سود و سیاست بدهی بر رفتار و تمایلات سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. همچنین، اثر تعدیلی جبهه گیری مدیریت بر رابطه مذکور نیز بررسی شده است. برای نیل به هدف پژوهش، چهار فرضیه تدوین و داده های گردآوری شده از 163 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 الی 1399 از طریق مدل های رگرسیونی آزمون شدند. یافته های این پژوهش نشان داد که سیاست تقسیم سود، تمایلات سرمایه گذاران را افزایش و سیاست بدهی تمایلات سرمایه گذاران را کاهش می دهد. جبهه گیری مدیریت، رابطه مثبت بین سیاست تقسیم سود سهام و تمایلات سرمایه گذاران را به طور معناداری تقویت می کند. بنابراین، مدیران هنگام سیاست تقسیم سود، در جبهه اهداف سهامداران قرار گرفته و خواهان نسبت پرداخت سود بیشتر هستند. همچنین، جبهه گیری مدیریت رابطه منفی بین سیاست بدهی و تمایلات سرمایه گذاران را تقویت می کند و مدیران ریسک گریز تمایل دارند کمتر از بدهی ها استفاده کنند که این موضوع مورد پسند سرمایه گذاران نیز هست، زیرا آنها در شرکت هایی سرمایه گذاری می کنند که دارای کمترین بدهی باشد و ساختار سرمایه آنها، اهمیت حقوق صاحبان سهام را بیشتر نشان دهد.
    کلیدواژگان: جبهه گیری مدیریت، تقسیم سود، بدهی، تمایلات سرمایه گذاران
  • اشکان غلامی فتیده*، کاوه مهرانی، آرش تحریری صفحات 65-96
    فلسفه وجودی موسسات حسابرسی در بازارهای سرمایه نقشی است که در کاهش عدم تقارن اطلاعاتی با ارایه گزارشات باکیفیت دارند. کیفیت گزارشات حسابرسی تا اندازه زیادی مرتبط با رسیدگی حسابرسان حین کار است. در پژوهش حاضر رابطه استرس شغلی حسابرسان و رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی با توجه به عوامل استرس زایی همچون فشار زمانی، تعارض کار-خانواده و ابهام نقش بررسی می شود. این پژوهش از نوع کمی و در دسته مطالعات توصیفی قرار می گیرد. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسش نامه استفاده شده است. به دلیل نامعین بودن حجم جامعه تعداد 365 پرسش نامه در سال 1400 از حسابرسان شاغل در موسسه های حسابرسی و سازمان حسابرسی دریافت شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن بود که فشار زمانی، تعارض کار-خانواده و ابهام نقش دارای ارتباط مثبت با استرس شغلی حسابرس است. همچنین فشار زمانی، تعارض کار-خانواده و ابهام نقش با رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی ارتباط مثبت دارند. در نهایت استرس شغلی دارای ارتباط مثبت با رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی است و به عنوان یک متغیر میانجی در رابطه میان فشار زمانی، تعارض کار-خانواده، ابهام نقش و رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی نقش ایفا می کند. نتایج این پژوهش می تواند به عنوان معیاری برای موسسه های حسابرسی جهت حفظ کیفیت گزارش های حسابرسی از طریق کاهش عوامل استرس زای شغلی حسابرسان باشد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، فشار زمانی، تعارض کار-خانواده، ابهام نقش، رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی
  • حسن بدری گمچی، محمد حسنی*، احمد یعقوب نژاد، احسان رحمانی نیا صفحات 97-130
    در این مطالعه پیامدهای ارزشی همگرایی گزارشگری مالی با چارچوب گزارشگری یکپارچه در بازار سرمایه ایران با تمرکز بر هزینه نمایندگی و هزینه سرمایه مورد کنکاش قرار گرفته است. جهت سنجش سطح همگرایی گزارشگری مالی به گزارشگری یکپارچه از چک لیست طراحی شده طبق چارچوب بین المللی گزارشگری یکپارچه بهره گرفته شده است. در سنجش هزینه نمایندگی از معیار کارآیی بر حسب نسبت هزینه های عملیاتی به درآمدهای عملیاتی استفاده شده است. هزینه سرمایه حقوق صاحبان سهام بر اساس نرخ بازده مورد انتظار مبتنی بر الگوی قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای ارزیابی گردیده است. در این مطالعه از اطلاعات 144 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1395 تا 1399 استفاده شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل های رگرسیونی چندمتغیره استفاده شد. یافته ها نشان دادند افزایش سطح همگرایی گزارش های مالی با چارچوب گزارشگری یکپارچه سبب کاهش هزینه نمایندگی و کاهش هزینه سرمایه شده است. یافته ها حاکی از آن است که تمرکز بر مزایای شفافیت و کامل بودن افشای اطلاعات در گزارشگری یکپارچه سبب شده تضادهای نمایندگی تضعیف و هزینه های نمایندگی کاهش یابد. ضمن این که گزارشگری یکپارچه به دلیل اتخاذ مدل کسب وکار پایدار به دلیل تفکر یکپارچه و کاهش عدم تقارن اطلاعاتی ناشی از شفافیت بیشتر جهت پیش بینی آگاهانه تر سبب کاهش هزینه سرمایه تحمیل شده بر شرکت ها در حوزه تامین مالی از طریق حقوق مالکانه شده است.
    کلیدواژگان: گزارشگری یکپارچه، گزارشگری مالی، هزینه نمایندگی، هزینه سرمایه
  • معصومه شهسواری*، محمدرضا عباسزاده، حمزه حصاری صفحات 131-161
    در پژوهش حاضر به رابطه اطلاعات کیفی گزارش حسابرس و کیفیت حسابداری پرداخته شده است. به طور خاص، رابطه لحن گزارش حسابرس بر حق الزحمه حسابرسی (معیار کیفیت حسابرسی مبتنی بر ورودی فرآیند حسابرسی) با توجه به مفاهیم ریسک، ریسک تجاری صاحبکار و ریسک دادخواهی، مورد بررسی قرارگرفته است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از داده های 360 سال-شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 6 ساله، سه سال قبل و سه سال بعد از تجدیدنظر در استاندارد حسابرسی شماره 700 استفاده شد. داده های متنی با استفاده از نرم افزار تحلیل متنی مکس کیو-دی ای تحلیل شد و پس از کمی شدن همراه با سایر داده های کمی با استفاده از رگرسیون خطی چند متغیره در نرم افزار ایویوز و اس پی اس اس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج بیانگر وجود یک رابطه معکوس ضعیف بین لحن خوش بینانه با متغیر حق الزحمه حسابرسی است. علاوه بر این، یافته ها نشان داد پذیرش الزامات استاندارد حسابرسی شماره 700 تغییرات معنادار در رابطه بین لحن گزارش حسابرس و حق الزحمه نسبت به دوره قبل از تجدیدنظر ایجاد نمی نماید. به طورکلی نتایج پژوهش، شواهدی از غالب بودن اثر علامت دهی (هرچند به صورت ضعیف) در نمونه مورد بررسی حکایت می کند
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، تحلیل متنی، لحن گزارش حسابرس، حق الزحمه حسابرسی، استاندارد حسابرسی شماره 700
  • اکرم تفتیان*، فاطمه منصوری محمدآبادی، اکرم عبدالهی اسدآبادی صفحات 161-187
    پژوهش حاضر به بررسی پیامد اقتصادی احساس ریسک در گزارش های سالانه پرداخته است؛ که ازنظر نتیجه، کاربردی، ازنظر روش توصیفی از نوع همبستگی و پس رویدادی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1387 الی 1400 است که به روش حذف سیستماتیک 130 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است (1820 مشاهده). در پژوهش حاضر برای سنجش پیامد اقتصادی از معیارهای حسابداری ارزش شرکت (نرخ بازده دارایی ها)، معیار بازار ارزش شرکت (کیوتوبین) و معیار اقتصادی ارزش شرکت (ارزش افزوده بازار) استفاده شده است. به منظور افزایش درجه اطمینان نسبت به نتایج حاصل از آزمون فرضیات، از روش پیشرفته گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) استفاده شد. طبق یافته های پژوهش، در حالت پویا و با بهره گیری از نرم افزار Eviews نشانگر آن است که بین معیار بازار ارزش شرکت (کیوتوبین) و معیار اقتصادی ارزش شرکت (ارزش افزوده بازار) در حالت پویا بااحساس ریسک گزارش های سالانه رابطه مثبت وجود دارد ولی بین معیار حسابداری ارزش شرکت (نرخ بازده دارایی ها) و احساس ریسک گزارش های سالانه رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: احساس ریسک، گزارش های سالانه، پیامد اقتصادی احساس ریسک، مدل های پویا
  • ایمان زارع* صفحات 189-219
    بهبود کیفیت گزارشگری مالی ابزاری برای کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و یکی از عوامل موثر برای دستیابی به بازار کارای سرمایه و تخصیص بهینه سرمایه است. پژوهش حاضر باتوجه به اهمیت تیوری های جامعه شناسی در نظام حسابداری درصدد تبیین کیفیت گزارشگری مالی از منظر تیوری ساخت یابی تعدیل شده است. تیوری ساخت یابی تعدیل شده با رویکردی اخلاقی و با در نظر گرفتن رابطه دوگانه بین عاملیت و ساختار به تبیین نظام های اجتماعی از جمله حسابداری می پردازد. پژوهش حاضر از لحاظ شیوه اجرا کمی می باشد. در بخش کمی از روش همبستگی مبتنی بر تحلیل عامل تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هیات علمی دانشگاه و مدیران مالی شرکت های عضو بورس اوراق بهادار است که با روش نمونه گیری در دسترس 154 نفر انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه استخراجی از ادبیات تحقیق است. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کمی در قالب مدل معادلات ساختاری نشان داد که رابطه عاملیت و ساختار حسابداری با کیفیت گزارشگری مالی به صورت قوی معنادار بوده و عاملیت در این رابطه دارای رتبه بالاتری است، این ارتباط به واسطه تاثیر چارچوب های نظری مبتنی بر اخلاق با رتبه اول، تصمیم گیری با رتبه دوم و پاسخگویی با رتبه سوم، از مسیر عاملیت و ساختار بر کیفیت گزارشگری مالی خواهد بود. نتایج پژوهش نشان می دهد نظام حسابداری با تاکید بر تیوری ساخت یابی تعدیل شده، کیفیت گزارشگری مالی را با ارایه چارچوب نظری جامع مبتنی بر سودمند و اخلاقی بودن سیستم حسابداری و همچنین مفید بودن اطلاعات برای تصمیم گیری، افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، چارچوب نظری، تئوری ساخت یابی تعدیل شده
|
  • Mozaffar Jamalianpour * Pages 1-37
    The importance and role of Media and NEWS are increased by improvement of Information and Communication Technologies. This article try to find role of medias’ news in corporate earning management strategies. So, I investigate for show impact of media coverage on replacement and trade off between Accrual Earning Management (AEM) and Real Earning Management (REM) (Earning Management Strategy). For this purpose, I collect NEWS about listed companies during 2015 until 2020 and used Heckman's Two-Step for measure replacement between AEM and REM. I used Different in different and Feasible Generalized Least Squares (FGLS) methods for hypothesis testing.Results show that earning management strategies are different in reaction of media coverage. Increase of media coverage cause companies decrease AEM but they use REM more than usual in this position. In additional, research findings show that companies with higher media coverage and suspect to earning management try to more change in board of directors. So, results show that media has controlling and pressure effect on companies for earning management’s strategy.
    Keywords: News, Media coverage, Accrual Earning Management, real earning management, Earning Management Strategy
  • Mandana Taheri *, Mahtab Jafari Pages 39-64
    Investor Sentiment often stem from held-up beliefs or information unrelated to stock value and can lead to extreme reactions or low reactions to good or bad news in stock valuation. In this study, the effect of two important policies of Earning sharing and debt policy in the company that can be investigated on the behavior and inclinations of investors and then the Moderating effect of management Entrenchment on the relationship. To achieve the purpose of the research, four hypotheses were developed and data collected from 163 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2011 to 2021 were tested through regression models. The findings of this study showed that dividend policy increases investors' Sentiment but debt policy decreases investors' Sentiment. Management Entrenchment strengthens the positive relationship between dividend policy and investor sentiment. Therefore, during the dividend policy, the managers are of the shareholders' goals and want a higher dividend payment ratio. Management Entrenchment also reinforces the negative relationship between debt policy and investor sentiment. Therefore, risk-averse managers tend to use less debt, which is also a favorite of investors; because they invest in companies that have the least debt and their capital structure shows the importance of equity.
    Keywords: Management Entrenchment, Earning Dividing, Debt, Investor Sentiment
  • Ashkan Gholami Fatideh *, Kave Mehrani, Arash Tahriri Pages 65-96
    The purpose of this study is to explore how the auditors' work stress relates to the auditing quality reduction behavior with stressors such as time pressure, work-family conflict and role ambiguity. The philosophy of the existence of auditing firms in capital markets is to play a role in reducing information asymmetry by providing high quality reporting. The quality of audit reports is largely related to the audit engagement. This research is of quantitative type and is in the category of descriptive studies. A questionnaire was used to collect research data. Due to the uncertainty of the population, 365 questionnaires were received in 2022 from auditors working in auditing firms. Data were analyzed using descriptive statistics and structural equation modeling (SEM). The findings of the present study indicated that time pressure, work-family conflict and role ambiguity have a positive relationship with the auditor's work stress. Also, time pressure, work-family conflict, and role ambiguity are positively associated with audit reduction behavior. Finally, work stress has a positive relationship with audit quality reduction behavior and plays a role as a mediating variable in the relationship between time pressure, work-family conflict, role ambiguity and audit quality reduction behavior. The results of this study can be used as a criterion for auditing firms to maintain the quality of audit reports by reducing the stressors of auditors.
    Keywords: Work Stress, Time Pressure, work-family conflict, Role Ambiguity, Audit Quality Reduction Behavior
  • Hassan Badri Gamchi, Mohammad Hassani *, Ahmad Yaghoobnezhad, Ehsan Rahmaninia Pages 97-130
    This paper analyzed the consequences of financial reporting convergence towards integrated reporting in Iran's capital market focusing on agency cost and cost of equity capital. In order to measure the financial reporting convergence towards integrated reporting, a checklist has been used which designed based on the international integrated reporting framework. The agency cost measured using the efficiency criterion based on the ratio of operational expenses to operational revenues. The cost of equity capital estimated based on the expected rate of return using the capital assets pricing model. The research population includes 144 firms listed in the Tehran Securities & Exchange over March 2016 till March 2021. Multivariable regression models were used to test research hypotheses. The findings showed that increase in convergence level of firms’ financial reporting with integrated reporting framework has reduced agency cost and cost of equity capital. These findings suggested that focusing on the benefits of integrated reporting through transparency and completeness of information disclosure has weakened agency conflicts and reduced agency costs. In addition, integrated reporting has reduced the cost of capital in financing decisions due to the adoption of sustainable business model from integrated thinking and the reduction of information asymmetry due to greater transparency for more informed forecasting.
    Keywords: Integrated Reporting, Financial reporting, Agency costs, Cost of capital
  • Masoumeh Shahsavari *, Mohammad Reza Abbaszadeh, Hamze Hesari Pages 131-161
    In the present study, the relationship between the qualitative information of the auditor's report and the quality of accounting has been discussed. In particular, the relationship between the tone of the auditor's report and the audit fee (audit quality criterion based on the input of the audit process) has been examined with respect to the concepts of risk, client business risk, and litigation risk. To test the research hypotheses, 360-year-firms data of Iranian Stock Exchange were used during a period of 6-years, three years before and three years after the revision of Auditing Standard No. 700. Textual data were analyzed using Maxqda10 text analysis software and after quantification along with other quantitative data were analyzed using multivariate linear regression in Ives software and SPSS Eviews 9. The results indicate a weak inverse relationship between the optimistic tone and the audit fee variable. In addition, the findings showed that the acceptance of the requirements of Auditing Standard No. 700 does not make significant changes in the relationship between the tone of the auditor's report and the remuneration compared to the period before the review. In general, the results of the research indicate evidence of the predominance of the signaling effect (albeit poorly) in the sample.
    Keywords: Audit Quality, Text analysis, Auditor report tone, audit fee, Audit Standard No. 700
  • Akram Taftiyan *, Fatemeh Mansuri Mohammad Abadi, Akram Abdollahi Asad Abaadi Pages 161-187
    The current research has investigated the economic consequences of risk perception in annual reports; which is functional in terms of result, correlational and post-event in terms of descriptive method. The statistical population of this research includes all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange between 2008 and 2021, and 130 firms were selected as a statistical sample by systematic elimination (1820 observations).In this study, the accounting criteria of company value (rate of return on assets), the market criterion of company value (Tobin's Q) and the economic criterion of company value (added market value) were used to measure the economic outcome. In order to increase the degree of confidence in the results of hypothesis testing, static and dynamic panel data regression method was used. According to the findings of the research, in static modes and using the EViews software, it shows that there is a positive relationship between the market measure of the company's value (Tobin's Q) and the economic measure of the company's value (market value added) in both the static and dynamic modes with the sense of risk in annual reports. But there is no significant relationship between the accounting measure of company value (rate of return on assets) and the sense of risk in annual reports.
    Keywords: Risk sentiment, annual reports, economic consequences of risk sentiment, Dynamic Models
  • Iman Zare * Pages 189-219
    Improving the quality of financial reporting is one of the effective factors to approach an efficient capital market and optimal capital allocation, the present research tries to explain the quality of financial reporting from the perspective of adjusted structuration theory. The adjusted structuration theory explains social systems, including accounting, with an ethical approach and considering the dual relationship between agency and structure.The current research is quantitative in terms of implementation method. In the quantitative part, the correlation method based on confirmatory factor analysis and structural equation modeling was used. The statistical population of the research includes university faculty members and financial managers 154 people were selected by available sampling method. The research tool is an extractive questionnaire from research literature. The analysis of data in the quantitative part in the form of structural equation model showed that the relationship between agency and accounting structure with the quality of financial reporting is strongly significant and agency has a higher rating in this relationship, this relationship is due to the influence of an opinion based on ethics with the first rank, decision-making with the second rank and accountability with the third rank will be from the direction of agency and structure on the quality of financial reporting. the accounting system with emphasis on adjusted structuration Theory increases the quality of financial reporting by providing a comprehensive theoretical framework based on the usefulness and ethics of the accounting system as well as the usefulness of information for decision making.
    Keywords: Financial reporting, theoretical framework, adjusted Structuration Theory