فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و هشتم شماره 1 (پیاپی 147، زمستان 1401)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و هشتم شماره 1 (پیاپی 147، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ندا اسکندری، زهرا سادات سعیده زرآبادی*، فرح حبیب صفحات 1-10
    اهداف

    امروزه چالش های عصر جدید مانند نابرابری، فقر، خشونت، مهاجرت، بیماری های همه گیر، کاهش ذخایر انرژی و غیره تبدیل به دغدغه های جهانی شده اند که شهرها را تحت فشار گذاشته و اگر به درستی مدیریت نشوند، موجب شکنندگی روزافزون شهرها می شوند. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی محرک های شکنندگی شهرهای ایران بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش توصیفی-تحلیلی، بر اساس پارادایم پراگماتیستی ترکیبی در سال های 1398 تا 1401 در تهران انجام شد. بدین منظور ابتدا با استفاده از تکنیک پویش محیطی و روش تحلیل ساختاری، عوامل موثر بر شکنندگی شهرهای ایران از طریق مصاحبه با 14 نفر خبره در حوزه شهرسازی شناسایی شد. سپس، این محرک ها با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری-تفسیری و استفاده از پرسش نامه، سطح بندی شدند. در ادامه، پس از مشخص شدن سطوح هر یک از عوامل و همچنین با درنظرگرفتن ماتریس دسترسی نهایی، مدل نهایی ساختاری-تفسیری ترسیم شد.

    یافته ها

    20 محرک شکنندگی شهری (رشد سریع شهرنشینی؛ فقر متمرکز؛ فساد مالی گسترده؛ نابرابری اجتماعی و جنسیتی؛ درصد بیکاری؛ بی ثباتی سیاسی؛ بیماری های همه گیر؛ سکونتگاه های غیررسمی؛ خشونت شهری؛ امنیت اقتصادی؛ میزان مشارکت مردم؛ کمبود خدمات شهری اساسی؛ قرارگرفتن در معرض بلایای طبیعی؛ میزان امنیت اجتماعی؛ نابرابری درآمد؛ توزیع نامناسب ظرفیت های امنیتی توسعه ای؛ تحریم ها؛ شوک های اقتصادی جهانی؛ ناامنی واقعی؛ شوک های ناگهانی قیمت) در شهرهای ایران شناسایی و در 11 سطح طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    نابرابری اجتماعی و جنسیتی و پس از آن بی ثباتی سیاسی و تحریم ها قوی ترین محرک های شکنندگی شهرهای ایران هستند.

    کلیدواژگان: شکنندگی شهری، شهر شکننده، محرک های شکنندگی شهری، مدل سازی ساختاری-تفسیری، ایران
  • قادر دولتخواه، طاهره میرساردو*، عبدالرضا ادهمی صفحات 11-17
    اهداف

    پیشرفت و توسعه، حاصل نگرشی خاص به جهان است و بدون ایجاد این نگرش خاص، پیشرفت و توسعه ممکن نیست و این نگرش خاص بیانگر لزوم وجود یک زیر ساخت فرهنگی-اجتماعی مناسب برای توسعه است. بنابراین عوامل فرهنگی-اجتماعی از جایگاه ویژه ای در توسعه برخوردارند و بی توجهی وکم توجهی به آن تمام برنامه های توسعه را باناکامی مواجه خواهد ساخت. هدف این مطالعه، بررسی موانع فرهنگی-اجتماعی موثر بر توسعه نیافتگی شهر بیله سوار از دیدگاه شهروندان بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش با رویکرد کمی، به روش پیمایشی در سال 1401 در شهر بیله سوار انجام شد. شاخص های موثر، با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی نظریات شاخص تهیه شد. 400 نفر به صورت تصادفی از میان شهروندان بالای 20 سال با حداقل تحصیلات دیپلم انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته بود. روایی ابزار با استفاده از نظرات 30 نفر از خبرگان در دو دوره و نیز پایایی ابزار با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. برای تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. برای اولویت بندی معیارها از روش های آنتروپی شنون، ویکور و تاپسیس و در نهایت از تکنیک ادغامی کپلند استفاده شد.

    یافته ها

    بین شاخص های سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی، نگرش و طرز تلقی نوگرایانه، روحیه فزونخواهی و وابستگی به دولت با توسعه نیافتگی شهر بیله سوار ارتباط معنی دار وجود داشت. از میان شاخص های مورد بررسی بیشترین و کمترین اهمیت به ترتیب مربوط به وابستگی به دولت و طرز تفکر نوگرایانه بود.

    نتیجه گیری

    از دید شهروندان بیله سوار، فقدان توجه به شاخص های فرهنگی-اجتماعی تاثیر قابل توجهی بر توسعه نیافتگی این شهر دارد.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه نیافتگی، موانع فرهنگی-اجتماعی، شهر بیله سوار
  • محمود اکبری*، فیض الله جوزاریان، ابراهیم مولوی، رضا التیامی نیا، سید کرامت هاشمی عنا صفحات 19-25
    اهداف

    مسکن یکی از ابعاد اساسی و مهم کیفیت زندگی برای نیل به توسعه پایدار شهری و منطقه ای است و نقشی حیاتی در توسعه اقتصادی کشورها دارد. از آنجا که نیاز به مسکن یکی از اساسی ترین نیازهای انسانی است، این پژوهش، با هدف رتبه بندی وضعیت صنعت ساختمان و مسکن در ایران انجام شد.

    روش شناسی: 

    در این مطالعه گذشته نگر، داده های صنعت ساختمان و مسکن در سال 1398 در 31 استان ایران، از طریق سالنامه های آماری جمع آوری شد. تحلیل شاخص های این صنعت با استفاده از شاخص انتخاب ارجحیت که یکی از جدیدترین تکنیک های تصمیم گیری چندشاخصه است، انجام شد.

    یافته ها

    استان های تهران و اصفهان با شاخص های انتخاب ارجحیت به ترتیب 7076/0 و 5747/0 در گروه ارجحیت خیلی زیاد قرار گرفتند و وضعیت شاخص های ساختمان و مسکن در این استان ها خوب ارزیابی شد. استان های بوشهر، گلستان، سمنان، ایلام و کهگیلویه و بویراحمد با شاخص های انتخاب ارجحیت به ترتیب 0632/0، 0624/0، 0537/0، 0303/0 و 0276/0 در گروه ارجحیت کم قرار داشتند و وضعیت نماگرهای ساختمان و مسکن در آنها بد بود.

    نتیجه گیری

    شاخص انتخاب ارجحیت، روش مناسبی برای رتبه بندی وضعیت ساختمان و مسکن در ایران است. استان های تهران و اصفهان بهترین و ایلام و کهگیلویه و بویراحمد بدترین وضعیت ساختمان و مسکن را دارند.

    کلیدواژگان: شاخص انتخاب ارجحیت، صنعت ساختمان و مسکن، ایران
  • مریم کریمی، فرزام بابایی سمیرمی، هومن بهمن پور*، محمدرضا تابش، علی محمدی صفحات 27-34
    اهداف

    هدف از این پژوهش سنجش دی اکسید نیتروژن در پایانه بیهقی تهران و مدل سازی انتشار این آلاینده بود.

    روش شناسی:

     در 3 ایستگاه منتخب، نمونه برداری به صورت ماهی یک مرتبه در طول سال و سه روز در ماه و 3 بار در روز انجام گرفت. برای نمونه برداری از متد شماره 6004 NIOSH و روش سالتزمن به کمک ایمپینجر و محلول جاذب سالتزمن با دبی 2/0لیتربردقیقه استفاده شد و سپس با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر غلظت این آلاینده تعیین شد. به منظور مدل سازی از نرم افزار Austal view, version 7 استفاده شد.

    یافته ها

    در هر دو سناریو در مورد پراکنش یک ساعته، غلظت آلاینده در ابتدا زیاد بود و در ادامه به دلیل شرایط جوی و شیمی آلاینده، غلظت آلاینده کاهش یافت؛ به ویژه در جهت غربی. ولی در 3 جهت جنوبی، شمالی و غربی از فاصله حداکثر 300متری، غلظت آلاینده بسیار کاهش یافت. میزان آلاینده از سمت غربی بسیار سریع تر کاهش یافت و محدوده آلودگی بیشتر به سمت شرق ادامه داشت. بر اساس استاندارد ملی کیفیت هوای محیطی آمریکا و استاندارد سازمان بهداشت جهانی، میزان مجاز این آلاینده در میانگین یک ساعته به ترتیب ppb100 و ppb200 است که بر این مبنا هیچ محدوده ای فراتر از استانداردها نبود.

    نتیجه گیری

    در صورت پیاده‎سازی سناریوی کاهش آلاینده، میزان دی اکسید نیتروژن تولیدشده تا فاصله یک کیلومتری پایانه مسافربری بیهقی به کمتر از حد مجاز کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، دی اکسید نیتروژن، مدل سازی انتشار، پایانه بیهقی
  • سعید ورامش*، سهراب محترم عنبران صفحات 35-43
    اهداف

    تهیه نقشه کاربری اراضی اهمیت زیادی در مدیریت بهینه اراضی دارد. روش های مختلفی برای تهیه نقشه کاربری اراضی وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. هدف این پژوهش تهیه نقشه کاربری اراضی با تلفیق روش های نظارت شده، نظارت نشده، شی گرا، طیفی، شاخص های گیاهی و خاکی و نقشه های ارتفاع و شیب از منطقه فندقلو بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی در منطقه فندقلو انجام شد. ابتدا تصویر پیش پردازش و سپس شاخص گیاهی تفاوت نرمال شده و شاخص خاکی درخشندگی استخراج و با باندهای تصویر ادغام شد. طبقات کشاورزی، آیش، مرتع و پهنه های آبی با استفاده از روش بیشینه احتمال استخراج شدند و روش های فیلتر انطباقی و برش تراکمی به ترتیب برای استخراج طبقات اراضی بایر و جنگل مورد استفاده قرار گرفتند. طبقات مناطق مسکونی و باغ نیز با استفاده از روش شی گرا استخراج شدند. در نهایت با استفاده از دانش کارشناسی و شناخت از منطقه مورد مطالعه و بر مبنای نقشه های کمکی شیب و ارتفاع، نقشه نهایی کاربری اراضی منطقه مورد مطالعه استخراج شد.

    یافته ها

    دقت کلی و ضریب کاپا برای روش ترکیبی نظارت شده، نظارت نشده، شی گرا، طیفی، شاخص های گیاهی و خاکی و نقشه های ارتفاع و شیب به ترتیب 28/97% و 96/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    به منظور تهیه نقشه کاربری اراضی، با توجه به ویژگی های هر منطقه از نظر همگنی، تعداد طبقات و نوع تصویر ماهواره ای مورد استفاده، باید از ترکیب های متفاوتی از روش ها، شاخص ها و نقشه های کمکی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیشینه احتمال، برش تراکمی، آنالیز فیلتر انطباقی، شی گرا، نقشه های کمکی
  • علی مسلمی، عباس ارغان*، سعید کامیابی صفحات 45-53
    اهداف

    هدف این پژوهش تحلیل ساختار فضایی بافت فرسوده شهر شاهرود با استفاده از رویکرد چیدمان فضا بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش آمیخته در بهار و تابستان 1401 به روش آنالیز ترکیبی چیدمان فضا در شهر شاهرود انجام شد. آنالیز "خطوط محوری" به عنوان روش مناسب پژوهش انتخاب شد. هر یک از عناصر چیدمان فضایی شامل هم پیوندی کلان و محلی، میانگین عمق، کنترل و تعداد اتصالات شهر شاهرود محاسبه شد. تحلیل یافته ها به دو صورت گرافیکی و محاسبه شاخص های فضایی با استفاده از نرم افزار Depth Map Cityengine 2015 ارایه شد.

    یافته ها

    میانگین هم پیوندی در شعاع n یا هم پیوندی فراگیر شهر شاهرود 22/0±14/1 (بیشینه 73/1 و کمینه 35/0) بود. میانگین اتصال شهر شاهرود 34/1±001/0 (بیشینه 10 و کمینه 1) بود. میانگین عمق شهر شاهرود 23/0±66/3 (بیشینه 23/4 و کمینه 5/1) بود. میانگین شاخص انتخاب که عامل مهم ایجاد حرکت در شهر و نقاط مبدا و مقصد هستند 133/0±025/0 (بیشینه 4/1 و کمینه 001/0) بود.

    نتیجه گیری

    ساختار فضایی بافت فرسوده شاهرود با جذب بالای میزان هم پیوندی، اتصال و انتخاب از سایر فضاهای شهر به طرف خود، نقش اساسی در چگونگی پیکره بندی فضایی شهر ایفا می کند و توزیع و توسعه محورهای اصلی باید از مرکز به پیرامون منتقل شود.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، چیدمان فضا، بافت فرسوده، هم پیوندی، شهر شاهرود
  • میلاد فتحی، حسن سجادزاده*، سید محمود معینی صفحات 55-64
    اهداف

    محیط های اداری با هدف فراهم کردن مکانی برای انجام بهتر وظایف کارکنان طراحی می شوند. از این رو شناخت عوامل محیطی موثر بر بهره وری در آن اهمیت دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر پیکره بندی فضایی ساختمان های بلندمرتبه اداری شهر کرج در مقیاس داخلی و خارجی بر بهره وری کارکنان و مقایسه آن با میزان تاثیر عوامل کالبدی بیان شده در مدل هاینس بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش توصیفی در... (زمان؟) در شهر کرج انجام شد. متغیرهای اصلی طبق مدل هاینس استخراج و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس (ANOVA) طبقه بندی شدند. گردآوری داده ها با پرسش نامه صورت گرفت. تحلیل چیدمان فضایی ساختمان ها شامل سه متغیر "هم پیوندی"، "عمق" و "اتصال" در سه سطح "کلان"، "بلافصل" و "داخلی" در محیط نرم افزار UCL Depthmap 10 انجام شد. در تحلیل استنباطی، از روش تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر به روش "حداقل مربعات جزیی"، در محیط نرم افزار LISREL 10.2 بهره گرفته شد.

    یافته ها

    عوامل فیزیکی شامل "دما و تهویه"، "نویز و آکوستیک"، "نور"، "ابعاد" و "ارگونومی" بیشترین تاثیر را بر بهره وری خودگزاش شده در کارکنان ساختمان های اداری بلندمرتبه داشتند. در میان عوامل دیگر، ساختار فضایی در سه سطح کلان (مقیاس شهر)، حوزه بلافصل (محدوده اطراف) و داخلی (پلان معماری) بر بهره وری کارکنان تاثیر داشت. میزان تاثیر ساختار فضایی کمتر از عوامل کالبدی بود و در زیرمتغیرهای "هم پیوندی"، "عمق" و "اتصال" تفاوت هایی وجود داشت و برابر نبودند. در میان متغیرهای چیدمان فضایی، "اتصال" فاقد ارتباط با بهره وری کارکنان بود. دو متغیر هم پیوندی و عمق نیز در سطح شهری و بلافصل دارای تاثیر متفاوت بودند.

    نتیجه گیری

    در محیط های کاری عوامل فیزیکی فارغ از الگوی کاری در بهره وری کارکنان موثر است. چیدمان فضایی داخل با تعامل و تمرکز کارکنان رابطه دارد و این موضوع وابسته به الگوی کاری تاثیر متفاوتی دارد. در مقیاس شهری نیز "هم پیوندی" رابطه ضعیف و مستقیم با بهره وری دارد.

    کلیدواژگان: محیط کار، بهره وری، چیدمان فضا، ساختمان اداری، کرج
  • آرش قاسم پور، آزاده اربابی سبزواری*، ناصر عبادتی، فاطمه ادیبی سعدی نژاد، مریم رستم پیشه صفحات 65-72
    اهداف

    برای داشتن درک درست از عوامل اقتصاد نفتی تاثیرگذار در تحولات فضایی بندر ماهشهر، شناخت پیشران های کلیدی موثر بر آن ضروری است. این مقاله با هدف خوانش پیشران های اقتصاد نفتی تاثیرگذار در تحولات فضایی بندر ماهشهر انجام شد.
    روش شناسی: این مطالعه توصیفی-تحلیلی براساس روش های جدید آینده پژوهی تبیینی در سال 1400 در بندر ماهشهر به انجام رسید. پیشران های مورد مطالعه با استفاده از روش مطالعات اسنادی استخراج و با استفاده از نظرات 20 کارشناس بر پایه روش دلفی مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت. در پردازش اطلاعات از روش تحلیل اثرات متقابل ساختاری در نرم افزار MICMAC استفاده شد.

    یافته ها

    افزایش رشد جمعیت ناشی از مهاجرپذیری، وجود کاربری های ناسازگار درون شهری (راه آهن و انبارهای نفتی)، افزایش فضای باز و گسستگی شهری، ناکارآمدی طرح ها، برنامه ها و سیاست های ساخت وسازها، تسلط وسایل حمل ونقل خصوصی، رشد جمعیت، استفاده ناکارآمد از زمین های شهری، افزایش مهاجرت های روستا-شهری، تفرق سیاسی و فقدان یکپارچگی در نظام تصمیم سازی و تصمیم گیری و افتراق کاربری های اراضی کلیدی ترین پیشران های اقتصاد نفتی تاثیرگذار در تحولات فضایی بندر ماهشهر بودند.

    نتیجه گیری

    الگوی پراکندگی پیشران های اقتصاد نفتی تاثیرگذار در تحولات فضایی بندر ماهشهر نشان از وضعیت یک سیستم ناپایدار دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، اقتصاد نفتی، شهرهای استخراجی، تحولات فضایی، بندر ماهشهر
  • حدیثه قیصری، آتوسا مدیری*، حسین کلانتری خلیل آباد صفحات 73-82
    اهداف

    یکی از موانع پیش روی بازآفرینی فضاهای شهری، عدم موفقیت پروژه های بازآفرینی در حل وفصل تعارضات ذی نفعان است که منجر به شکست این برنامه ها شده یا بهره برداری از آنها را با تاخیرهای چندین ساله مواجه می سازد. هدف این پژوهش شناسایی تعارضات موجود بین ذی نفعان خیابان سی تیر و تحلیل چگونگی درک و ارزش گذاری این تعارضات در ذی نفعان بود.
    روش شناسی: این پژوهش پیمایشی با رویکرد کیفی-کمی در سال 1401 در 5 گروه از ذی نفعان و مرتبطین با فضای خیابان سی تیر تهران انجام شد. 20 نفر از جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی به روش نمونه گیری هدفمند و 190 نفر در بخش کمی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند تحلیل داده ها با استفاده از روش کدگذاری باز و محوری و آزمون مقایسه میانگین و تحلیل واریانس یک راهه انجام شد.

    یافته ها

    64 تعارض بین 5 گروه از ذی نفعان اصلی شناسایی شد که 41 مورد نوع تعارض منافع و مابقی جزو تعارضات رفتاری، شناختی و هنجاری بودند. الگوی مواجهه ذی نفعان با یکدیگر در خیابان سی تیر، نوعی دوقطبی بود که در آن، شهرداری و غرفه داران در یک سو و ساکنین، مغازه داران، عابرین پیاده و سایر ذی نفعان در سوی دیگر آن قرار داشتند. اختلاف معنی داری بین تعارضات ادراک شده میان گروه های ذی نفع مشاهده شد (001/0=p).

    نتیجه گیری

    پروژه خیابان سی تیر نوعی اعیانی سازی فضای عمومی برای کارکرد گردشگری شهری است و دغدغه حفظ اصالت و هویت فرهنگی بافت را ندارد. در این طرح تنها به منافع گردشگران و شهروندانی که هدف آنها تفریح و گذران اوقات فراغت بوده، توجه شده و حفظ هویت اولیه خیابان مغفول واقع شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، ذینفعان اصلی، بازآفرینی شهری، تهران
  • نازنین یاراحمدی، محمدعلی خلیجی*، محمدرضا رضایی صفحات 83-90
    اهداف

    هدف این پژوهش، تهیه مدل عوامل زمینه ساز بروز خلاقیت اجتماعی در محیط شهری و پهنه بندی مناطق شهری اهواز بر این اساس بود.
    روش شناسی: این پژوهش توصیفی کیفی-کمی در سال 1401 در محدوده شهر اهواز به انجام رسید. مطالعه ادبیات حوزه پژوهش با استفاده از راهبرد سنتزپژوهی از نوع فراتحلیل انجام شد. پس از تایید و تهیه نسخه نهایی پرسش نامه، از ترکیبی از روش میدانی و بازدید از مناطق شهری و نیز سنجش نظرات شهروندان مناطق شهری استفاده شد. تعداد نمونه لازم که بر اساس جدول مورگان 680 نفر برآورد شده بود، با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. بررسی داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی در نرم افزار SPSS 23 انجام شد. برای وزن دهی وضعیت شاخص های مورد بررسی در هر یک از مناطق شهری از روش ویکور استفاده شد. برای پهنه بندی مناطق شهری از نظر خلاقیت شهری، وزن های به دست آمده در نرم افزار ArcGIS 10.8 به هر یک از مناطق افزوده و نقشه نهایی تهیه شد.

    یافته ها

    بستر مکان، ویژگی های کلی اجتماعی، ویژگی های اجتماعی بروز خلاقیت، ویژگی های فردی و ویژگی های اقتصادی، به عنوان 5 بعد اصلی بروز خلاقیت در مکان های شهری استخراج شد. تحلیل عاملی اکتشافی منجر به شناسایی 13 عامل شد که مجموعا 68.546% واریانس کل پرسش نامه را تبیین می کردند. خلاقیت اجتماعی در مناطق 1، 2 و 4 به ترتیب بسیار زیاد (8/0)، زیاد (7/0) و زیاد (6/0) بود. مناطق 3 (42/0)، 6 (4/0) و 7 (5/0) از لحاظ وضعیت شاخص های خلاقیت اجتماعی در وضعیت متوسط و نیز مناطق 8 و 5 به ترتیب در وضعیت های کم (3/0) و بسیار کم (2/0) قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    وضعیت عوامل موثر بر بروز خلاقیت اجتماعی در مناطق شهری 5 و 8 اهواز نسبت به سایر مناطق نیاز به توجه ویژه دارد. در حالیکه وضعیت این عوامل در مناطق شهری 1، 2 و 4 اهواز نسبت به سایر مناطق از وضعیت بهتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: خلاقیت، خلاقیت اجتماعی، مکان های شهری، اهواز
  • مهدی نجفی، محمد محبی*، ابراهیم نگهداری صفحات 91-97
    اهداف

    برابری جنسیتی به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر توسعه انسانی، حاکی از عدم تبعیض در جهت اشتغال، آموزش، سلامت، مشارکت اجتماعی و غیره بین زنان و مردان در جامعه است. هدف این پژوهش، بررسی سطح توسعه یافتگی استان های ایران از نظر درجه محرومیت و بهره مندی جنسیتی بود.
    روش شناسی: این پژوهش گذشته نگر براساس نتایج سرشماری سال های 1388 و 1398 در استان های ایران انجام شد. داده های استان های ایران در مورد نوع سکونتگاه، تراکم جمعیت (نیروی انسانی)، فاصله از پایتخت، سطح توسعه انسانی و شاخص ناخالص داخلی با استفاده از چک لیست از سالنامه های آماری 1388 و 1398 استخراج شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندمتغیره از طریق نرم افزار SPSS 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    بهره مندی جنسیتی و محرومیت جنسیتی با سطح توسعه انسانی، فاصله از پایتخت، تراکم جمعیت و نوع سکونتگاه همبستگی داشتند. همچنین سطح توسعه انسانی، فاصله از پایتخت، تراکم جمعیت و نوع سکونتگاه در سال های 1388 و 1398، واریانس شاخص های بهره مندی جنسیتی و محرومیت جنسیتی را به شکل معنی داری تبیین کردند.

    نتیجه گیری

    شاخص های توسعه انسانی (نوع سکونتگاه، تراکم جمعیت، فاصله از پایتخت، سطح توسعه انسانی) و شاخص ناخالص داخلی بر محرومیت جنسیتی و بهره مندی جنسیتی اثرگذار است.

    کلیدواژگان: شاخص توسعه انسانی، نابرابری جنسیتی، بهره مندی جنسیتی
  • اصغر فرج نیا*، ساغر چاخرلو صفحات 99-106
    اهداف

    ادامه روند خشکسالی و افت شدید سطح سفره های آب زیرزمینی در استان آذربایجان شرقی ایجاب می کند که مصرف آب در بخش کشاورزی با اصلاح الگوی کشت کاهش یافته و محصولات با نیاز آبی کم جایگزین محصولات فعلی شود. هدف این پژوهش امکان سنجی کشت کینوا در دشت هرزندات مرند با درنظرگرفتن نیازهای اگرواکولوژیک این محصول با روش تحلیل سلسله مراتبی بود.
    روش شناسی: این پژوهش میدانی تجربی در سال زراعی 1401-1400 در دشت زرندات مرند انجام شد. خصوصیات خاک های منطقه از گزارش مطالعات خاک شناسی دشت هرزندات مرند گردآوری شد. به منظور تهیه نقشه های توزیع مکانی و مطالعه الگوهای مکانی، داده های نقطه ای جمع آوری شده از خاک طی فرآیند درون یابی به سطح منطقه تعمیم یافتند. برای تعیین وزن نسبی یا ضریب اهمیت، معیارهای انتخابی با استفاده از مدل AHP و جدول کمیتی ساعتی دوبه دو با هم مقایسه شدند. پس از ضمیمه نمودن وزن نهایی معیارها در نرم افزار ArcGIS، نقشه های نهایی بر اساس وزن نهایی نرمال شده با مدل هم پوشانی (روی هم گذاری) تهیه شد.

    یافته ها

    حدود 3850 هکتار (21%) اراضی دشت هرزندات برای کاشت کینوا در کلاس کاملا مناسب (S1)، 4616 هکتار (25%) اراضی در کلاس نسبتا مناسب (S2)، 5581 هکتار (3/30%) در کلاس تناسب بحرانی (S3)، 5/1539 هکتار در کلاس نامناسب اما قابل اصلاح (N1) و 6/2760 هکتار در کلاس نامناسب دایمی (N2) قرار داشت.

    نتیجه گیری

    کینوا را در بیش از 40% اراضی دشت هرزندات مرند می توان کشت نمود. این اراضی در قسمت های مختلف دشت پراکنده هستند. بیشترین اراضی مناسب در غرب دشت و بیشترین اراضی نامناسب در مرکز دشت متمرکز است.

    کلیدواژگان: تناسب اراضی، تحلیل سلسله مراتبی، کینوا. دشت هرزندات
  • سحر دارابی شاهماری*، علی احمد آبادی صفحات 107-119
    اهداف

    پوشش گیاهان حاشیه ای رودخانه، علاوه بر تلاش برای ایجاد یک زیستگاه پایدار بر ویژگی لندفرم های مرتبط نیز تاثیرگذار هستند و می توانند سبب پایداری لندفرم رودخانه ای شوند. در این مطالعه، وسعت فضایی پنجره های بازخوردی بیوژیومورفیک در رودخانه طالقان در دوره 1400-1370 مورد بررسی قرار گرفت.
    روش شناسی: در این پژوهش میدانی از 4 دوره تصاویر ماهواره ای و عکس های هوایی مربوط به سال های 1370، 1380، 1385 و 1400 استفاده شد. پس از تصحیح هندسی تصاویر، رودخانه بر اساس روش سیستم واحدهای ژیومورفیک رودخانه ای بازه بندی شد و موقعیت کلنی های گیاهی با مساحت تقریبا پایدر در هر یک از بازه ها تعیین شد. سپس، ویژگی های این پنجره ها شامل فرآیند اکولوژیک (تراکم و قطر ساقه، ارتفاع پوشش گیاهی و پوشش کف)، مورفومتریک (سطح آسیب) و بیوژیومورفیک (وقوع لندفرم های انباشتی بیوژیومورفیک) طی بازدید میدانی بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری مجذور کای و تهیه مدل مفهومی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    82 پنجره بازخوردی بیوژیومورفیک نسبتا پایدار در حاشیه رودخانه طالقان تشخیص داده شد که در 7/70% از آنها لندفرم های انباشتی بیوژیومورفیک مشاهده شد. فرصت های مناسب برای توسعه کلنی های گیاهی در بالادست رودخانه، به خصوص در بازه های 1 تا 3 مشاهده شد. به سمت پایین دست رودخانه در بازه های 4 و 5 به دلیل افزایش مداخلات انسانی و به خصوص کانالیزه سازی رودخانه، احتمال بسیار کمتری برای توسعه زیستگاه های گیاهی و تاثیر بر ثبات لندفرم رودخانه وجود داشت. ارتباط مستقیمی بین استقرار لندفرم های انباشتی بیوژیومورفیک با قطر و ارتفاع ساقه و تراکم پوشش گیاهی وجود داشت.

    نتیجه گیری

    در مدیریت رودخانه طالقان، باید به احیای اکوسیستم های حاشیه ای با کاهش سطح مداخلات انسانی و ایجاد زمینه مساعد برای توسعه پنجره های بازخوردی بیوژیومورفیک توجه نمود. استقرار پایدار پنجره بازخوردی بیوژیومورفیک به معنای استقرار پایدار زیستگاه های گیاهی حاوی گیاهان مهندس است که منجر به حفظ و توسعه زیستگاه و نیز ثبات لندفرم می شود.

    کلیدواژگان: پنجره بازخوردی بیوژئومورفیک، رودخانه طالقان، پوشش گیاهی حاشیه ای، ژئومورفولوژی رودخانه، اکوژئومورفولوژی
|
  • N. Eskandari, Z.S. Saeideh Zarabadi *, F. Habib Pages 1-10
    Aims

    Today, the challenges of the new age such as inequality, poverty, violence, migration, pandemic diseases, reduction of energy resources, etc. have turned into global concerns. Cities are under pressure from these challenges and if not properly managed, they become increasingly fragile. Accordingly, the main goal of the current research is to identify and prioritize urban fragility drivers in Iran cities.

    Methodology

    This is a descriptive-analytical study carried out between 2019 and 2022 based on the mixed pragmatism paradigm in Tehran. For this purpose, considering the drivers of fragility mentioned in the theoretical foundations of the research, the factors affecting the fragility of Iran's cities were identified by interviewing14 experts in the field of urban planning using the environmental survey technique and the structural analysis method. Then, these drivers were categorized into levels using the structural-interpretive modeling technique and a questionnaire. After determining the level of each factor and considering the final reachability matrix, the final ISM was drawn.

    Findings

    Based on the results of structural-interpretive modeling, twenty drivers of urban fragility in Iran's cities were classified into eleven levels to determine the priority of each one to be addressed in order to reduce fragility.

    Conclusion

    Social inequality, gender inequality, political instability and sanctions are the strongest drivers of fragility in Iran, respectively.

    Keywords: Urban Fragility, Fragile City, Factors of Urban Fragility, Interpretive-Structural Modeling, Iran
  • Gh. Dolatkhah, T. Mirsardoo *, A. Adham Pages 11-17
    Aims

    Progress and development are the results of a special attitude towards the world, and without creating this special attitude, progress and development is not possible, and this special attitude indicates the need for a socio-cultural infrastructure suitable for development. Therefore, socio-cultural factors have a special position in development, and neglecting them will make all development programs fail. The purpose of this study was to investigate socio-cultural barriers affecting the underdevelopment of Bileh Savar city from the citizens' viewpoint.

    Methodology

    This research was conducted with a quantitative approach, using a survey method in 2022 in the Bileh Savar city, Iran. Effective indicators were prepared by using library studies and examining the theories of indicators. 400 people were randomly selected from citizens over 20 years old with at least a diploma education. The research tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the tool was confirmed using the opinions of 30 experts in two periods, and the reliability of the tool was confirmed using Cronbach's alpha test. Pearson's correlation coefficient test was used to analyze the data. Shannon entropy, Vicor and Topsis methods were used to prioritize the criteria, and finally, the Copeland integration technique was used.

    Findings

    There was a significant relationship between the indicators of social capital, cultural capital, human capital, social capital, modernist attitude and way of thinking, spirit of ambition and dependence on the government with the underdevelopment of Bileh Savar city. Among the analyzed indicators, the most and the least important were related to dependence on the government and modernist way of thinking, respectively.

    Conclusion

    In Bileh Savar citizens’ viewpoint, the lack of attention to socio-cultural indicators affects the underdevelopment of Bileh Savar city.

    Keywords: Development, Underdevelopment, Socio-Cultural Barriers, Bileh Savar City
  • M. Akbari *, F. Jouzaryan, E. Molavi, R. Eltyaminiya, S.K. Hashemi Ana Pages 19-25
    Aims

    Housing is one of the basic and important dimensions of quality of life to achieve development, it is urban and regional stable and plays a vital role in the Economic development of Society. Since the need for housing is one of the most basic human needs, this research it was done with the aim of ranking the status of construction and housing industry in Iran.

    Methodology

    In this retrospective study, the data of the construction and housing industry in 2018 was collected in 31 provinces of Iran through statistical yearbooks. Analysis the indicators of this industry using the preference selection index which is one of the latest multi-criteria decision-making techniques were carried out.

    Findings

    Tehran and Isfahan provinces were placed in the very preferred group with Preference selection index of 0.7076 and 0.5747 respectively, and the condition of building and housing indicators in these provinces was evaluated as good. The provinces of Bushehr, Golestan, Semnan, Ilam, Kohgiluyeh and Boyar Ahmad were in the low preference group with Preference selection index of 0.0632, 0.0624, 0.0537, 0.0303 and 0.0276 respectively, and the condition of building and their housing was bad.

    Conclusion

    Preference selection index is a suitable method for ranking the situation Building and housing in Iran. The provinces of Tehran and Isfahan are best and Ilam and Kohgiluyeh and Boyer Ahmad have the worst condition of buildings and housing.

    Keywords: Comparative comparison, Preference selection index, Housing, Iran
  • M. Karimi, F. Babaei Semiromi, H. Bahmanpour *, M.R. Tabesh, A. Mohammadi Pages 27-34
    Aims

    The objective of this research is to measure nitrogen dioxide in Beyhaqi Terminal of Tehran and model the release of this pollutant.

    Methodology

    In 3 selected stations, sampling was done once a month during the year and three days a month and 3 times a day. For sampling, NIOSH method No. 6004 and Saltzman method were used with the help of Impinger and Saltzman absorbent solution with a flow rate of 0.2 L/min and then the concentration of this pollutant was determined using a spectrophotometer. Austal view, version 7 software was used for modeling.

    Findings

    In both scenarios regarding the one-hour distribution, the pollutant concentration is high at the beginning, and then due to atmospheric conditions and pollutant chemistry, the pollutant concentration decreases, especially in the western direction, but in 3 directions, south, north, and west, from a maximum distance of 300 meters. , the pollutant concentration is greatly reduced. Of course, it decreases much faster from the western side, and the pollution zone continues more towards the east. According to the American National Ambient Air Quality Standard (NAAQS), the allowable amount of this pollutant in a 1-hour average is 100 ppb, no area is in this zone. Also, according to the standard of the World Health Organization, the hourly limit of this pollutant is 200 ppb, and on this basis, there is no limit beyond the standard.

    Conclusion

    By using management and engineering solutions such as reducing the stopping time of cars, not turning on in place and using exhaust absorbent filters, it is possible to reduce pollutant emissions.

    Keywords: air pollution, nitrogen dioxide, emission modeling, Bayhaghi terminal
  • S. Varameshc *, S. Mohtaram Anbaran Pages 35-43
    Aims

    Land use mapping is very important in optimal land management. There are different methods of land use mapping that each of them has its own advantages and disadvantages. This research aimed to land use mapping by combining supervised, unsupervised, object-oriented, spectral methods and using vegetation and soil indices and ancillary maps (DEM and slope) in the Fandoghlo region.

    Methodology

    This research was carried out by a descriptive-analytical method in the Fandoghlo region. At the first, the Landsat8 image was pre-processed and then the normalized difference vegetation index and brightness index were extracted and stacked with image bands. Agriculture, fallow, pasture, and water body classes were extracted using the maximum likelihood method. Then matched filtering analysis and density slice methods were used to extract barren lands and forest classes respectively. Residential and garden classes’ were extracted using object-oriented method. Finally, using expert knowledge and recognition of the study area and based on ancillary maps (slope and DEM), the final land use map was extracted.

    Findings

    The overall accuracy and Kappa coefficient of the synthetic method were 97.28% and 0.96, respectively, that is more suitable and practical for land use planning and management than the conventional methods of satellite image classification and land use mapping.

    Conclusion

    Based on the results of this research, it can be said that in order to land use mapping, according to the characteristics of each region in terms of homogeneity and the number of classes, as well as the type of satellite image, it is better to use different combinations of methods, indices, and ancillary maps are used for land use mapping.

    Keywords: Maximum Likelihood, Density Slice, Matched Filtering Analysis, Objected Oriented, Ancillary Maps
  • Ali Moslemi, A. Arghan *, S. Kamyabi Pages 45-53
    Aims

    The aim of this research was to analyze the spatial structure of the worn-out fabric of Shahrood city using the space layout approach.

    Methodology

    This mixed research was conducted in the spring and summer of 2022 by the method of combined analysis of space layout in Shahrood city. "Axis lines" analysis was chosen as the appropriate research method. Each of the elements of the spatial arrangement, including macro and local connection, average depth, control and the number of connections of Shahrood city were calculated. The analysis of the findings was presented graphically and the calculation of spatial indices using the Depth Map Cityengine software, 2015.

    Findings

    The average correlation in the radius n or comprehensive correlation of Shahrood city was 0.22±1.14 (maximum 1.73 and minimum 0.35). The average connection of Shahrood city was 1.34±6.72 (maximum 10 and minimum 1). The average depth of Shahrood city was 3.66±0.23 (maximum 4.23 and minimum 1.5). The average trust index, which is an important factor in creating movement in the city and the points of origin and destination, was 0.025±0.133 (maximum 1.4 and minimum 0.001).

    Conclusion

    The spatial structure of the worn-out fabric of Shahrood, by absorbing a high degree of interconnection, connection and selection from other spaces of the city, plays an essential role in the spatial configuration of the city, and the distribution and development of the main axes should be transferred from the center to the periphery

    Keywords: Spatial Analysis, Space Layout, Dilapidated Neighborhoods, Integration, Shahrood City
  • M. Fathi, Hasan Sajjadzadeh *, S.M. Moini Pages 55-64
    Aims

    Office workplace are designed with the aim of providing a place to better perform the tasks of employees. Hence, it is important to know the environmental factors that affect productivity. The purpose of this study was to investigate the effect of the spatial configuration of high-rise office buildings in Karaj city on the internal and external scale on employee productivity and compare it with the effect of the physical factors stated in the Haynes model.

    Methodology

    This descriptive research was conducted in the 2022 in Karaj. The main variables were extracted according to the Haines model and classified using the variance analysis test. Data was collected with a questionnaire. The analysis (ANOVA) of the space syntax of buildings including three variables "integration", "depth" and "connectivity" was performed in UCL.Depthmap.10 three levels "macro", "immediate" and "internal" in the software. In the inferential analysis, confirmatory factor analysis and path analysis using "partial least square" method were used in LISREL 10.2.

    Findings

    Physical factors including "temperature and ventilation", "noise and acoustics", "light", "dimensions" and "ergonomics" had the greatest impact on self-reported productivity in high-rise office building employees. Among other factors, the spatial structure had an impact on the productivity of employees at three macro levels (city scale), immediate area (surrounding area) and internal (architectural plan). The impact of spatial structure was less than that of physical factors, and there were differences in the sub variables of "integration", "depth" and "connectivity” and they were not equal. Among the variables of space syntax, "connectivity" has no relation with productivity It was the staff. The two variables of c integration and depth also had different effects at the urban level and immediately.

    Conclusion

    In office workplace, physical factors are effective in the productivity of employees, regardless of the work pattern. The internal space syntax is related to the interaction and concentration of employees, and this issue has a different effect depending on the working model. At the urban scale, "integration" has a weak and direct relationship with productivity.

    Keywords: Workplace, Productivity, Space Syntax, Office Building, Karaj
  • A. Ghasempour, A. Arbabi Sabzevari*, N. Ebadati, F. Adibi Sadinezhad, M. Rostampisheh Pages 65-72
    Aims

    In order to have a correct understanding of the oil economy factors affecting the spatial developments of Mahshahr port, it is necessary to know the key driving forces affecting it. This article was done with the aim of studying the drivers of the oil economy affecting the spatial developments of Mahshahr port.

    Methodology

    This descriptive-analytical study was carried out based on the new methods of explanatory future research in 2021 in Mahshahr port, Iran. The drivers under study were extracted using the method of documentary studies and evaluated and measured using the opinions of 20 experts based on the Delphi method. In data processing, structural interaction analysis method was used in MICMAC software.

    Findings

    The increase in population growth due to immigration, the existence of incompatible urban uses (railways and oil depots), the increase in open space and urban fragmentation, the inefficiency of construction plans, programs and policies, the dominance of private means of transportation, population growth, the inefficient use of urban land, the increase Rural-urban migrations, political division and lack of integration in the decision-making and decision-making system and differentiation of land uses were the key drivers of the oil economy influencing the spatial developments of Mahshahr port.

    Conclusion

    The dispersion pattern of the drivers of the oil economy affecting the spatial developments of Mahshahr port shows the state of an unstable system.

    Keywords: Structural Analysis, Oil Economy, Extractive Cities, Spatial Developments, Mahshahr Port
  • H. Gheysari, A. Modiri*, H. Kalantari Khalilabad Pages 73-82
    Aims

    One of the obstacles facing the regeneration of urban spaces is the failure of regeneration projects to resolve the conflicts of the stakeholders, which leads to delays their exploitation for several years. The purpose of this research was to identify the existing conflicts between the stakeholders of "30-Tir Street" and to analyzing about how these conflicts are understood and valued among the stakeholders.

    Methodology

    This survey research was conducted with a qualitative-quantitative approach in 2022 in 5 groups of stakeholders and those related to the space of "30-Tir Street" in Tehran. 20 people from the studied population were selected in the qualitative part by purposive sampling and 190 people were selected in the quantitative part by available sampling. Data analysis was implemented using open and axial coding method and mean comparison test and one-way Anova.

    Findings

    64 conflicts between 5 groups of main stakeholders were identified, 41 of which were conflicts of interests and the rest were behavioral, cognitive and normative conflicts. The pattern of stakeholders' encounter with each other in 30-Tir Street" was a bipolar type in which the mayor and stallholders were on one side and residents, shopkeepers, pedestrians and other stakeholders were on the other side. A significant difference was observed between the perceived conflicts between the stakeholder groups (p=0.001).

    Conclusion

    "30-Tir Street" project is a kind of gentrification of the public space for the function of urban tourism and is not concerned with preserving the originality and cultural identity of this urban texture. In this program, only the interests of tourists and citizens whose purpose is to have fun and spend their free time have been taken into account and the original identity of Street has been ignored.

    Keywords: Conflict Management, Key Stakeholders, Urban Regeneration, Tehran
  • N. Yarahmadi, M.A. Khaliji*, M.R. Rezaie Pages 83-90
    Aims

    The purpose of this research was to prepare a model of the underlying factors of the occurrence of social creativity in the urban environment and zoning the urban areas of Ahvaz city.

    Methodology

    This qualitative-quantitative descriptive research was done in 2022 in Ahvaz city, Iran. The literature study of the research field was done using the meta-analysis strategy. After the final version of the questionnaire was approved and prepared, a combination of field method and visits to urban areas was used, as well as measuring the opinions of the citizens of urban areas. The required sample number, which was estimated to be 680 people based on Morgan's table, was selected using simple random sampling. Data analysis was done using factor analysis method in SPSS 23 software. The Vicor method was used to weight the status of the examined indicators in each of the urban areas. To zone urban areas in terms of urban creativity, the weights obtained in ArcGIS 10.8 software were added to each area and the final map was prepared.

    Findings

    Place context, general social characteristics, social characteristics of creativity, individual characteristics and economic characteristics were extracted as 5 main dimensions of creativity in urban places. Exploratory factor analysis led to the identification of 13 factors that explained a total of 68.546% of the variance of the questionnaire. Social creativity in regions 1, 2 and 4 was very high (0.8), high (0.7) and high (0.6), respectively. Regions 3 (0.42), 6 (0.4) and 7 (0.5) in terms of the status of social creativity indicators are in average condition, as well as regions 8 and 5 that were, respectively in low (0.3) and very low conditions (0.2).

    Conclusion

    The status of the factors affecting the occurrence of social creativity in urban areas 5 and 8 of Ahvaz compared to other areas needs special attention. While the situation of these factors in urban areas 1, 2 and 4 of Ahvaz is better than other areas.

    Keywords: Creativity, Social creativity, Urban regions, Ahvaz
  • M. Najafi, M. Mohebi*, E. Negahdari Pages 91-97
    Aims

    Gender equality, as one of the factors affecting human development, indicates non-discrimination in terms of employment, education, health, social participation, etc. between women and men in the society. The purpose of this research was to investigate the level of development of Iran's provinces in terms of the degree of deprivation and gender advantage.

    Methodology

    This retrospective research was conducted based on the results of the census of 2009 and 2019 in the provinces of Iran. The data of Iran's provinces regarding the type of settlement, population density (manpower), distance from the capital, level of human development and gross domestic index were extracted using a checklist from the statistical yearbooks of 2009 and 2019. The data were extracted using coefficient Pearson correlation and multivariate regression test were analyzed through SPSS 22 software.

    Findings

    Gender advantage and gender deprivation were correlated with the level of human development, distance from the capital, population density and type of settlement. Also, the level of human development, distance from the capital, population density and type of settlement in 2009 and 2019 significantly explained the variance of indicators of gender advantage and gender deprivation.

    Conclusion

    Human development indicators (type of settlement, population density, distance from the capital, level of human development) and gross domestic index have an effect on gender deprivation and gender advantage.

    Keywords: Human Development Index, Gender Inequality, Gender Benefit
  • A. Farajnia*, S. Chakherlou Pages 99-106
    Aims

    The continuation of the drought in East Azerbaijan requires that the water consumption in the agricultural sector be reduced by modifying the cultivation pattern and replacing the current crops with crops with low water requirements. The aim of this research was to investigate the feasibility of quinoa cultivation in Harzandat Marand plain by considering the agro-ecological needs of this product using the hierarchical analysis method.

    Methodology

    This experimental field research was conducted in the crop year of 2021-2022 in the Zarandat plain of Marand. The characteristics of the soils of the region were collected from the soil studies report of Harzandat Marand Plain. In order to prepare spatial distribution maps and study spatial patterns, the data of the points collected from the soil were generalized to the regional level during the interpolation process. To determine the relative weight or importance coefficient, the selected criteria were compared using AHP model and hourly quantitative table. After adding the final weight of the criteria in ArcGIS software, the final maps were prepared based on the normalized final weight with the overlay model.

    Findings

    About 3850 hectares (21%) of Harzandat plain lands for planting quinoa in relatively suitable class (S1), 4616 hectares (25%) of lands in Relatively suitable class (S2), 5581 hectares (30.3%) in critical suitability class (S3), 1539.5 hectares were in the unsuitable but correctable class (N1) and 2760.6 hectares were in the permanent unsuitable class (N2).

    Conclusion

    Quinoa can be cultivated in more than 40% of Harzandat Marand plain lands. These lands are scattered in different parts of the plain. Most of the suitable lands are in the west of the plain and most of the unsuitable lands are concentrated in the center of the plain.

    Keywords: suitability, Hierarchical analysis, quinoa, Harzandat plain
  • S. Darabi Shahmari*, A. Ahmadabadi Pages 107-119
    Aims

    Riparian vegetation has a considerable effect on making the stable habitats and sustainability of the river planform. This study aimed to investigate the biogeomorphic feedback windows in Talegan river during 1991-2021.

    Methodology

    The satellite images and aerial photographs in 1991, 2001, 2006, and 2021 was used for digitizing the vegetation area. After the geometrical correction of the images, the sub-reaches of the river were determined based on the GUS method, and the relatively stable colonies were digitized in each of the sub-reaches. Then, the traits of the BFWs were determined by field studies, including ecological process (stem density and diameter, height of vegetation and floor herbaceous), morphometric (degradation level), and biogeomorphic traits (occurrence of biogeomorphic cumulative landforms). Data were analyzed using the conceptual model and Chi-square test through SPSS 23 software.

    Findings

    Eighty-two BFWs were identified in the riparian area. The biogeomorphic accumulated landforms were observed in 70.7% of the BFWs. The appropriate opportunities for development of vegetation patches were observed in the upstream of the river especially in sub reaches 1 and 3. There were a lower possibility for the vegetation patches development and the stability of the river's landform in sub reaches 4 and 5. The result of Chi-square test showed a direct relationship between the establishment of biogeomorphic accumulation landforms with stem diameter, height, and density of vegetation.

    Conclusion

    There is a need to attention to the restoration of riparian ecosystems by reducing the level of human interventions and creating a favorable environment for the development of biogeomorphic feedback windows in Taleqan river. The sustainable establishment of BFWs means the sustainable establishment of vegetation habitats containing engineering vegetation, which leads to the preservation and development of the habitat as well as the stability of the river landform.

    Keywords: Biogeomorphic Feedback Window, Taleqan River, Riparian Vegetation, River Geomorphology, Biogeomorphology, Ecogeomorphology