فهرست مطالب

علوم و فنون نظامی - پیاپی 61 (پاییز 1401)

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 61 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • داود امینی، حسن رضایی* صفحات 5-26

    نظر به رابطه تنگاتنگ امور نظامی و تغییرات اقلیمی، سازمان های نظامی، ضروری است تا در برنامه ریزی ها و طراحی آینده خویش پتانسیل تاثیرات تغییر اقلیم را در این ارتباط مدنظر قرار دهند. در این پژوهش به منظور بررسی اثرات تغییر اقلیم بر فعالیت های نظامی در استان اصفهان، از داده شبیه سازی شده برونداد مدل جفت شده hadGEM2-ES از سری مدل های CMIP5، بر اساس سناریوهای واداشت تابشی RCP 8.5 (بدبینانه) و RCP 4.5 (خوش بینانه) استفاده شده است. همچنین با استفاده از شاخص اقلیم بیوکلیمایی میسنارد (ET) و همچنین با استفاده از نرم افزار GIS در درون یابی، تعمیم داده های نقطه ای به پهنه ای و ترکیب نقشه ها، زمان ها و مکان های مساعد جهت فعالیت نظامی برحسب فیزیولوژی بدن در استان اصفهان طی دوره آماری 20 ساله (2019-1999م) و برای دوره آینده (2059-2040م) مشخص شده است. تحلیل داده ها نشان داد که ماه سپتامبر بیشتر سطح استان در شرایط بهینه جهت فعالیت نظامی می باشد که میزان آن در دوره پایه بیشتر از دو سناریو بدبینانه و خوش بینانه است. بر اساس نتایج به دست آمده در فصل تابستان مناطق مرتفع و در فصل بهار مناطق کم ارتفاع استان جهت امور نظامی بهینه انتخاب شده است و در فصل زمستان و پاییز (نوامبر و دسامبر) شرایط سرد حاکم است که با توجه به داده به دست آمده از میزان شاخص میسنارد در سناریو بدبینانه به سمت کرانه پایین طبقه سرد تمایل دارد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، شاخص میسنارد، امور نظامی، اصفهان
  • نبی الله دهقان* صفحات 27-53

    انجام پژوهش های غیرصنعتی برای اعتلای توان و پویایی نیروهای مسلح، نه یک تلاش جاری، که یک ضرورت مسلم و حرکتی تحول ساز است. بنابراین ارتش جمهوری اسلامی ایران که وظیفه ای خطیر حفظ استقلال، تمامیت ارضی و امنیت مرزهای کشور را بر عهده دارد، با درک این مهم، طی سه دهه اخیر اقدامات و فعالیت های مختلفی برای رشد و توسعه پژوهش های غیرصنعتی در سطوح مختلف سازمانی انجام داده است. بااین وجود، فعالیت های صورت گرفته تا رسیدن به نقطه مطلوب، فاصله زیادی دارد. لذا این پژوهش با هدف ارایه راهبردهای مناسب پژوهش های غیرصنعتی آجا انجام پذیرفته است. این پژوهش بر مبنای دستاورد پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی و برمبنای ماهیت و اهداف پژوهش از نوع توصیفی می باشد که با روش زمینه ای مورد انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، خبرگان و کارشناسان واجد شرایط آجا بوده که در فرایند پژوهش از نقطه نظرات آن ها بهره گرفته شد. جهت تحلیل داده ها علاوه بر فنون تحلیل های راهبردی از روش تحلیل محتوای تلخیصی نیز بهره گرفته شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که جهت توسعه و ارتقای پژوهش های غیرصنعتی آجا هفت دسته راهبرد تحولی می باید در دستور کار ستاد آجا قرار گیرد که مهم ترین آن بهینه سازی ساختار پژوهش های غیرصنعتی آجا و نیز توانمندسازی و پرورش فرماندهان و مدیران مراکز و دفاتر پژوهش های غیرصنعتی آجا می باشد.

    کلیدواژگان: پژوهش های غیرصنعتی، راهبرد، ارتش جمهوری اسلامی ایران (آجا)
  • ایرج بختیاری* صفحات 55-82
    روند رو به رشد فناوری و توسعه رویکرد شبکه ای در آینده در حوزه های مختلف نظامی و غیر نظامی از یک سو و اثر گذاری آن بر سامانه های پدافندی از سوی دیگر این مهم را مورد تاکید قرار می دهد که، با توجه به هوشمندی و خودکار شدن سلاح های نسل جدید و انجام ماموریت ها تحت کنترل و هدایت شبکه فرماندهی و کنترل، در راستای استفاده از شبکه هایی مانند IoT، لازم است همواره با پایش تهدیدها و رصد فناوری های مورد استفاده، نسبت به رفع نقاط ضعف و ارتقاء آمادگی دفاعی اقدام نمود. حملات برق آسای هوایی با استفاده از انواع تجهیزات و سلاح های مدرن باعث شده، سامانه های پدافند هوایی تحت پوشش شبکه یکپارچه در خط مقدم درگیری و اولویت اول در مباحث دفاعی قرار گیرند. هدف اصلی پژوهش بررسی و تحلیل کاربرد اینترنت اشیاء در شبکه پدافند هوایی از منظر آسیب ها و تهدیدها است که با توجه به ماهیت موضوع، نوع تحقیق توسعه ای-کاربردی و روش آن توصیفی با رویکرد آمیخته کمی و تحلیل محتوای کیفی است. جهت احصاء عوامل محیطی از جامعه آماری شامل 16 نفر از خبرگان و صاحبنظران حوزه پدافند هوایی و شبکه و آشنا به مباحث دفاعی راهبردی بصورت هدفمند جهت مصاحبه عمیق استفاده گردید. یافته های تحقیق مشتمل بر تعداد 13 مقوله فرعی (عوامل محیط داخلی و خارجی) به عنوان چالش ها می باشد که نهایتا 9 مقوله فرعی مرتبط با تعداد 4 مقوله اصلی تعیین و رتبه بندی شده و در انتها پیشنهادهای مرتبط در راستای هدف تحقیق ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، فرماندهی و کنترل، چالش ها، شبکه پدافند هوایی
  • احمد محمدی*، ابراهیم قاسمی، جواد محمدی صفحات 83-112

    کارکنان زمانی می توانند به خوبی از عهده وظایف محوله برآیند که از مهارت، دانش و توانایی لازم برخوردار بوده و اهداف سازمان را به خوبی بشناسند؛ ابزاری که می تواند در این زمینه به کمک مدیران بشتابد فرآیند توانمندسازی روان شناختی است. پژوهش حاضر به بررسی ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی اثربخش توانمندسازی روان شناختی کارکنان دانشگاه های آجا از دیدگاه خبرگان این سازمان پرداخت. پژوهش، ازنظر هدف، کاربردی، ازنظر رویکرد، کیفی و ازنظر روش تحقیق، توصیفی اکتشافی بود. مشارکت کنندگان در پژوهش را همه ی خبرگان دافوس آجا در حوزه ی توانمندسازی روان شناختی که غنی از اطلاعات بودند و بینشی عمیق نسبت به پدیده موردنظر داشتند تشکیل دادند. روش انتخاب مشارکت کنندگان هدفمند بود و انتخاب تعداد ایشان تا رسیدن به حد اشباع نظری، ادامه یافت (در این پژوهش، اشباع نظری در حد 10 خبره به دست آمد). ابزار سنجش، یک پرسش نامه ی 60 سوالی نیمه ساختاریافته پژوهشگر ساخته بود که با بررسی یافته های پیشین، گردآوری و سپس به کمک فن دلفی فازی در دو مرحله، برای خبرگان ارسال و درنهایت 61 سوال نهایی حاصل شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که الگوی اثربخش توانمندسازی روان شناختی کارکنان دانشگاه های آجا، مشتمل بر 3 بعد فردی، سازمانی، فرا سازمانی و 12 مولفه ی صفات فردی، سلامت روان، اعتقادی، اخلاقی، توانایی های ویژه، راهبردهای مدیریتی، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، فرهنگی-اجتماعی، اقتصادی، سیاسی-قانونی و فنآورانه است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، دلفی فازی، دانشگاه فرماندهی و ستاد، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • رضا جعفرزاده، مرتضی نیکخو* صفحات 113-136
    امروزه تحول در روش های جنگی و توسعه جنگ افزارها بر ضرورت افزایش روش های دفاعی از جمله پدافند غیرعامل در راستای حفظ قدرت دفاعی یگان های رزمی می افزاید. لذا این پژوهش با هدف مطالعه تطبیقی تیپ های رزمی مستقر در قرارگاه منطقه ای شمال شرق نزاجا از منظر پدافندغیرعامل انجام شده است. با توجه به موقعیت مکانی برخی از تیپ های این قرارگاه در استان های مرزی و اهمیت ویژه آن ها، برخورداری از عمده قوا و منابع نظامی، رعایت ملزومات پدافند غیرعامل، تاثیر شایانی در حفظ قدرت دفاعی آن ها خواهد داشت. از این رو، در این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی، تعداد 10شاخص پدافندغیرعامل که به وسیله مطالعات کتابخانه ای انتخاب گردیده است، توسط 20 نفر از متخصصان حوزه نظامی در طیف لیکرت با یکدیگر مقایسه شده و سپس به وسیله تکنیک مکبث مورد ارزیابی قرار گرفته است که به دلیل ملاحظات امنیتی با کدگذاری به ارزیابی آن ها پرداخته شده است. نتایج حاصل از این تکنیک بر اهمیت شاخص های پراکندگی و استتار بیش از سایر شاخص ها تاکید می نماید. کاربرد این معیارها با توجه به ضریب اهمیت آن ها در روش پرامیتی نشان داد که، تیپ 37 م از منظر رعایت شاخص های پدافند غیرعامل در رتبه اول قرار دارد. تیپ های 15ش و 27 ق نیز از منظر پدافند غیرعامل قابل قبول می نمایند. اما تیپ های 25 چ، 17 ت، 38 ت و 23 گ از منظر پدافندغیرعامل با بحران مواجه هستند. لذا تجدید نظر در وضعیت این تیپ ها باتوجه به تفاوت اهمیت شاخص های پدافند غیرعامل و در اولویت قرار دادن شاخص های مهم تر تاثیر به سزایی در افزایش قدرت پدافند غیرعامل در این تیپ ها خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پدافندغیرعامل، تیپ های رزمی، قرارگاه شمال شرق نزاجا، مشهد
  • محمد عباسیان* صفحات 137-159
    هدف این مقاله، توسعه الگوی ارتقای اثربخشی کلاس های علمی-نظامی با در نظر گرفتن نقش میانجی و دوسویه ویژگی های بینشی دانشجویان یک مرکز آموزش عالی نظامی است. برای این منظور یک فرضیه اصلی و هفت فرضیه فرعی طراحی شدند. این مقاله از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی-پیمایشی و مقطعی است. جامعه آماری تحقیق، شامل کلیه استادان مرکز آموزش عالی موردمطالعه در نیمسال دوم سال تحصیلی 1400-1399، است. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته ای است، که روایی آن به روش محتوا و پایایی آن نیز با محاسبه آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی نوع اول مورد تایید قرار گرفت. تعداد 435 پرسشنامه تکمیل گردید. برای آزمون فرضیه های تحقیق از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج بیانگر آن است که فرضیه اصلی (بر اساس شاخص شمول واریانس) و همه فرضیه های فرعی تحقیق (بر اساس t-Value) مورد تایید قرار گرفتند. به بیانی دیگر وجود کانال های ارتباطی کارآمد بین استادان و فرماندهان و نیز ویژگی های تربیتی، فردی، انضباطی و بینشی دانشجویان بطور مثبت و معناداری بر ارتقای اثربخشی کلاس های علمی-نظامی دانشجویان دانشگاه نظامی موردمطالعه تاثیر می گذارند. البته از میان این پنج بعد، بعد ویژگی های بینشی دانشجویان با ضریب مسیر 0.99، بیشترین تاثیر را در مدل دارد، زیرا تغییری به اندازه یک انحراف معیار در بعد ویژگی های بینشی دانشجویان موجب ایجاد تغییری به اندازه 0.99 انحراف معیار در الگوی ارتقای اثربخشی کلاس های علمی-نظامی خواهد شد. همچنین ویژگی های بینشی دانشجویان، علاوه بر اثرگذاری مستقیم قوی (با مقدار ضریب مسیر 99%) نقش میانجیگری کامل بین ویژگی های تربیتی دانشجویان و ویژگی های فردی آنها با ارتقای اثربخشی کلاس های علمی-نظامی دانشجویان را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارتقای اثربخشی، کلاس های علمی-نظامی، ویژگی بینشی
  • رامین نجاتی*، غلامرضا طحانی، محمود براتیان صفحات 161-182

    انتشار نویز آکوستیکی در زیردریایی از اهمیت بسیار بالایی در آشکارسازی موقعیت یگان برخوردار است؛ کاهش نویزهای آکوستیکی باعث مخفی ماندن زیردریایی از دید دشمن و هم چنین سامانه های سوناری زیردریایی کارایی بالاتری (آشکارسازی) پیدا می کند. منابع تولید نویز، به سه دسته نویز بدنه، تجهیزات داخلی و سامانه تحرک به ویژه نویز پروانه تقسیم بندی می گردد. هدف محقق شناسایی منابع نویز آکوستیکی زیردریایی و روش های کاهش آن می باشد. نوع این مقاله، کاربردی و روش اجرا توصیفی با رویکرد آمیخته است که محقق قصد دارد با جمع آوری اطلاعات واقعی و مبسوط منابع نویز آکوستیکی زیردریایی، روش های کاهش نویز را در عملیات زیرسطحی مورد بررسی علمی قرار دهد. در این مقاله پژوهشی حجم جامعه آماری محدود و مختص به واجدین شرایط در تحقیق که در ناوتیپ زیرسطحی منطقه یکم امامت نداجا/ بندرعباس خدمت می نمایند، به تعداد 86 نفر در نظر گرفته شده و بنابراین حجم نمونه منطبق با حجم جامعه آماری به صورت تمام شمار و به تعداد همان 86 نفر می باشد. محقق در نهایت پس از جمع آوری منابع، با استفاده از روش آماری متناسب (همبستگی)؛ با انجام آزمون های آلفای کرونباخ و پیرسون روابط بین متغیرها را با کاهش نویز بررسی نموده است. اطلاعات مورد استفاده در این مقاله پژوهشی، به دو روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده که در روش کتابخانه ای در ابتدا با مطالعه اسناد و مدارک قطعی و مستند موجود و نیز وبگاه های معتبر؛ اطلاعات موردنظر گرد آوری و در روش میدانی هم با انجام مصاحبه با صاحب نظران و خبرگان مرتبط با موضوع این مقاله پژوهشی و نیز ارایه پرسش نامه به جامعه آماری اطلاعات مورد نیاز جمع آوری استفاده شده است. روش تجزیه و تحلیل در این مقاله پژوهشی به دو صورت کیفی و کمی (با استفاده از روش های آمار توصیفی/ نرم افزار SPSS و اکسل) انجام شده است. محقق در نهایت به این نتیجه رسیده است که در تمام مراحل طراحی و ساخت، ضمن بررسی منابع تولید نویز زیردریایی، بایستی روش های فعال و غیرفعال موثر در کاهش نویز با اولویت سامانه تحرک، بدنه و در نهایت تجهیزات داخلی مورد توجه قرارگیرد تا امکان اجرای عملیات زیرسطحی در اختفای کامل فراهم شود.

    کلیدواژگان: نویز، آکوستیک، زیرسطحی، سونار
  • یاشار ذکی*، مسعود مصدق، مصطفی آمره صفحات 183-198
    تقسیمات کشوری از جمله مهم ترین مباحث مطرح در هر کشور است که نقش مهمی در اداره سرزمین برعهده دارد، و باید به نحو مطلوبی صورت گیرد تا بتواند به وظایف خود که تامین امنیت کشور، اداره مطلوب فضا و کسب رضایت ساکنان سرزمین است دست یابد. لذا بدین منظور باید آسیب ها و ضعف هایی که در تقسیمات کشوری وجود دارد به درستی مورد شناسایی قرار گرفته و در رفع و تبدیل کردن آن ها به فرصت سعی و تلاش لازم انجام گیرد. به همین دلیل پژوهش حاضر به منظور شناسایی آسیب هایی که در نظام تقسیمات کشوری ایران از منظر سیاسی و امنیتی وجود دارد انجام شده است؛ روش تحقیق این پژوهش به دو صورت کمی و کیفی انجام گرفته است. بدین صورت که ابتدا با مطالعه ادبیات پژوهش، آسیب های موجود در تقسیمات کشوری شناسایی شده و سپس با استفاده از پرسشنامه و تحلیل توسط نرم افزار SPSS و آزمون T Test مورد سنجش توسط صاحب نظران قرار گرفته است تا به عنوان آسیب مورد تایید یا رد آنان قرار گیرد. براساس یافته های تحقیق آسیب ها و ضعف های تقسیمات کشوری ایران در سه بعد جغرافیایی، سیاسی اداری و امنیتی دسته بندی شد. پس از بررسی موارد مذکور مشخص شد همه آسیب های فوق الذکر به عنوان چالش و ضعف در تقسیمات کشوری مورد تایید صاحب نظران بوده است.
    کلیدواژگان: تقسیمات کشوری، آسیب شناسی، سیاسی، امنیتی، سازماندهی سیاسی فضا
  • حسین شکوهی* صفحات 199-218
    رکود موجود در پیشرفت ها و قرین موفقیت نبودن بعضی از آن ها در شریان حیاتی سازمانی در کشور مانند نیروهای مسلح قابل قبول نبوده و گریز از آن اجتناب ناپذیر است که در این تحقیق، به آن توجه شده است. پرسش اصلی این است که آسیب ها و نقایص نهفته در روش ها و فرآیندهای فعلی در تداوم و پیشرفت کارها در نیروهای مسلح کدام بوده و چگونه موجب رکود و یا توقف کارها می شوند؟ این تحقیق از نوع کاربردی است، روش تحقیق موردی و زمینه ای است و از دو رویکرد اکتشافی و تبیینی استفاده شده است. جمعیت نمونه این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند طبقه ای در سطح هر سازمان و نیروهای تابعه تعیین گردیده است. نتایج تحقیق عبارت اند از: ضعف مدیریت پروژه و رهایی کار قبل از حصول نتیجه، به کارگیری ناصحیح منابع و الزامات، ضعف در تفویض اختیار و در ارتباط با آسیب های موثر در پیشرفت امور مواردی از جمله: ضعف تعهد و تخصص و کاهش انگیزه و اعتقاد، ضعف راهبردی مدیریت زمان و امور و پایین بودن خلاقیت و نوآوری احصاء شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، نیروهای مسلح، کارایی
  • عین الله اکبر پور* صفحات 219-245
    یکی از اقدامات اساسی جهت پیشگیری از حوادث، تجزیه وتحلیل حوادث به وقوع پیوسته و بررسی علل وقوع آن ها برای پیشگیری از بروز حوادث مشابه می باشد که هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر در بروز سوانح آجا (با تاکید بر سوانح خودرویی و کارگاهی) بود. نوع پژوهش از نوع کاربردی و روش اجرای آن روش دلفی می باشد. جامعه آماری این تحقیق، کلیه صاحب نظران بازرسی در یگان های تابعه ستاد آجا، بازرسی ستاد آجا و مدیریت سوانح بازرسی آجا که دارای سابقه خدمت بیش از 20 سال بوده و دارای مدرک کارشناسی ارشد می باشد در نظر گرفته شد و در زمینه حوادث و سوانح نیز دارای تجربه عملیاتی باشند و تعداد آن ها 6 نفر می باشد. روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق از طریق مصاحبه با صاحب نظران و بازبینی اسناد و مدارک می باشد. پرسشنامه دلفی در سه مرحله بین صاحب نظران پخش و با استفاده از طیف لیکرت ارزش گذاری شد و در هر مرحله با استفاده از محاسبه ضریب کندال هر عامل را مورد بررسی قرار دادیم و نتایج نشان داد که با توجه به نتایج پرسشنامه دلفی دور سوم، عدم توجه به جلو، عدم رعایت حق تقدم، تغییر مسیر ناگهانی، حرکت با دنده عقب، عدم رعایت فاصله طولی، عدم توانایی در کنترل وسیله، عدم رعایت فاصله عرضی، حرکت در خلاف جهت، از عوامل اصلی بروز سوانح خودرویی و همچنین با توجه به نتایج پرسشنامه دلفی دور سوم، سن، وضعیت تاهل، وضعیت تحصیلی، سابقه کار در کارگاه، سابقه کار در شغل فعلی نوبت کاری از عوامل اصلی حوادث کارگاهی می باشد.
    کلیدواژگان: سوانح، سوانح خودرویی، سوانح کارگاهی، سوانح آجا
|
  • Davood Amini Gheshlaghi, Hasan Rezaei * Pages 5-26

    Given the close relationship between military affairs and climate change, military organizations need to consider the potential effects of climate change in their future planning and design. In this study, in order to investigate the effects of climate change on military activities in Isfahan province, we used the simulated output of the hadGEM2-ES paired model from the CMIP5 model series, based on RCP 8.5 (pessimistic) and RCP 4.5 (optimistic) radiation induction scenarios. Has been. Also using Misnard Bioclimatic Climate Index (ET) and also using GIS software in interpolation, generalization of point-to-area data and combination of maps, times and places suitable for military activity in terms of body physiology in Isfahan province during a 20-year statistical period (2019-1999) and for the next period (2040-2059). Data analysis showed that September is mostly in the province in optimal conditions for military activity, which in the basic period is more than two scenarios pessimistic and optimistic. Based on the results obtained in the summer, the highlands and in the spring, the lowlands of the province have been selected for optimal military affairs, and in the winter and autumn (November and December) cold conditions prevail, which according to the data obtained from the amount in the pessimistic scenario, the Misnard index tends to the lower edge of the cold class.

    Keywords: Climate change, Misnard Index, Military Affairs, Isfahan
  • NabiOllah Dehghan * Pages 27-53

    Conducting non-industrial researches to enhance the strength and dynamism of the armed forces is not a current effort, but a basic necessity and a transformational movement. Therefore, the army of the Islamic Republic of Iran, which has the serious task of maintaining the independence, territorial integrity and security of the country's borders, by Realizing this important, during the last three decades, it has taken various activities for the growth and development of non-industrial researches at different organizational levels. However, the activities carried out are far from reaching the desired point. Therefore, this study was conducted with the aim of presentation of appropriate strategies for non-industrial researches of the Army of the Islamic Republic of Iran. This research based on the Achievement is applied research and based on the nature and an objective of the research is a descriptive type that was done with the case study method.  The statistical population of the study was qualified experts whose points of view were used in the research process. In addition to strategic analysis techniques, Summative Content Analysis method was used to analyze the data. Research findings show that in order to develop and promote AJA non-industrial researches, seven categories of transformation strategies should be included in the agenda of AJA headquarters. The most important of which is the optimization of the structure of AJA non-industrial researches and also the empowerment and training of commanders and managers of AJA non-industrial researches centers and offices.

    Keywords: Non-industrial research, Strategy, Army of the Islamic Republic of Iran (AJA)
  • Iraj Bakhtiari * Pages 55-82
    The growing trend of technology and the development of a network approach in the future in various military and civilian areas on the one hand and its impact on defense systems on the other hand emphasizes this important that Considering the intelligence and automation of the new generation weapons and carrying out missions under the control and guidance of the command and control network, in order to use networks such as IoT, it is necessary to always monitor the threats and technologies used to eliminate weaknesses and Improved defense readiness.Crucial strikes using a variety of modern equipment and weapons have made air defense systems covered by an integrated network at the forefront of the conflict and a top priority in defense matters. The main purpose of this research is to study and analyze the use of IoT in the air defense network from the perspective of injuries and threats. In order to enumerate environmental factors, the statistical population, including 16 experts in the field of air defense and network and familiar with strategic defense issues, was purposefully used for in-depth interviews.Findings of the research include 13 sub-categories (external and internal environmental factors) challenges. Finally, 9 sub-categories related to the 5 main categories have been determined and ranked, and at the end, related suggestions are presented in line with the research goal.
    Keywords: IoT, Command, Control, Challenges, Air Defense Network
  • Ahmad Mohammadi *, Ebrahim Ghasemi, Javad Mohammadi Pages 83-112

    Employees can perform their tasks well when they have the necessary skills, knowledge and ability to know the goals of the organization well. One tool that can help managers in this regard is the process of psychological empowerment. The present study examines the dimensions, components andindicators of an effective model of psychological empowerment of AJA university staff from the perspective of experts of this organization. The research was applied in terms of purpose, qualitative in terms of approach and descriptive in terms of research method. The statistical population of the study consists of all DAFOOS AJA experts in the field of psychological empowerment who have a thorough knowledge of the organization and its goals and tasks. The sampling method was purposive and the number of samples continued until the theoretical saturation (in this study, the theoretical saturation was 10 experts). The assessment tool was a semi-structured 60-item questionnaire that was collected by the researcher, which was collected after reviewing the previous findings and then sent to the experts in two stages using fuzzy Delphi technique, and finally 61 final questions were obtained. Findings indicate that the effective model of psychological empowerment of AJA University staff, consisting of 3 dimensions of individual, organizational, meta-organizational and 12 components of personal traits, mental health, belief, moral, special abilities, management strategies,Organizational culture, organizational structure, cultural - social, economic, political-legal and technological.

    Keywords: Psychological Empowerment, Fuzzy Delphi, Command, Staff University, Army of the Islamic Republic of Iran
  • Reza Jafarzadeh, Morteza Nikkou * Pages 113-136
    Today, the evolution of methods of warfare and the development of weapons add to the need of increasing defense methods, including attention to the requirements of passive defense in order to increase the defense power of combat units. Therefore, this study was conducted with the aim of comparative study of combat garrisons stationed in the northeastern regional of ground force from the perspective of passive defense. Considering the location of some units of this base in the border provinces, having major forces and military resources and the special importance of these units, observing the requirements of passive defense, will have a significant impact on increasing their defense power. Therefore, in this descriptive-analytical study, the importance of 10 passive defense indices selected by library studies was compared by 20 military experts in the Likert spectrum and then evaluated by Macbeth technique, due to protective consideration, they have been analyzed by coding. The results of this technique emphasize the importance of scatter and camouflage indices more than other indices. The application of these criteria, considering their coefficient of importance in the Prometheus method, showed that the 37 M Brigade is in a very good position in terms of observing passive defense indicators. 15 Sh and 27 Q brigades are also acceptable. But the brigades of 25 ch, 17 T, 38 T and 23 G are facing a crisis in terms of passive defense.
    Keywords: Passive defense, Combat garrisons, Northeastern Nezaja Camp, Mashhad
  • Mohammad Abasiyan * Pages 137-159
    The purpose of this article is to develop a model for improving the effectiveness of military-scientific classes by considering the mediating and two-way role of students' cognitive characteristics in a military higher education center. For this purpose, one main hypothesis and seven sub-hypotheses were designed. This article is applied in terms of purpose and descriptive-survey and cross-sectional in terms of method. The statistical population of the study includes all professors of the higher education center studied in the second semester of the academic year 1399-1400. The data collection tool is a researcher-made questionnaire, the validity of which was confirmed by content method and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha and factor analysis. 435 questionnaires were completed. Structural equation model was used to test the research hypotheses. The results indicate that the main hypothesis (based on the Variance Accounted For index) and all sub-hypotheses of the research (based on t-value) were confirmed. In other words, the existence of effective communication channels between professors and commanders as well as educational, personal, disciplinary and cognitive characteristics of students have a positive and significant effect on promoting the effectiveness of military-scientific classes of military university students under study. Of these five dimensions, however, the dimension of students' cognitive characteristics with a path coefficient of 0.99 has the greatest impact on the model, because a change of as much as a standard deviation in the dimension of students' cognitive characteristics will cause a change of as much as 0.99 standard deviation in the pattern of improving the effectiveness of scientific-military classes. Also, students' cognitive characteristics, in addition to a strong direct effect (with a path coefficient of 99%) play the role of complete mediation between students' educational characteristics and their individual characteristics by promoting the effectiveness of students' scientific-military classes.
    Keywords: Evaluation, Effectiveness Promotion, Military-Scientific Classes, Cognitive Characteristic
  • Ramin Nejati *, GholamReza Tahani, Mohmoud Baratian Pages 161-182

    Submarines can be identified in several ways, which acoustic noise is one of the most important of them. In submarines, the highest score is acoustic stealth. Acoustic noise emission is very important in detecting the position of the submarine; Because it can be emissioned at high speed and over long distances according to the nature of the sea environment and can be detected and classified. Considering the impact that submarines had on World Wars I and II as a result of the war and the importance of their presence in naval wars, reducing acoustic noise, in addition to hiding the submarine from the enemy, makes submarine sonar systems more efficient (in detecting operation). Sources of noise production in submarines are divided into three categories: hull noise, internal machinery and equipment, and propulsion system, especially submarine propeller noise. In this research while studying on the source of noise production in submarine, the active and inactive methods for reducing the submarine acoustic noise has been investigated. The first step in eliminating or reducing noise and controlling it, is to know the mechanisms of noise production and emission, so that subsurface operations can be performed in complete secrecy. In order to reduce noise, we can use the first effective methods that are applied directly to the source of noise as well as the secondary method (active and inactive) that is applied to the emission path and the submarine hull. This research is an applied, descriptive method with a mixed approach that collecting real and detailed information, the researcher has expressed the methods of reducing acoustic noise in subsurface operations. In this study, the value of the statistical population is limited and specified to the subsurface flotilla of the first naval district in Strategic Navy of the Army of the Islamic Republic of Iran (I.R.I.N). Therefore, the sample size corresponds to the size of the statistical population of 86 people. Finally, after collecting the data, the researcher performed Cronbach's alpha tests and T-test to investigate the relationships between variab les with noise reduction.

    Keywords: Noise, Acoustic, Submarine, sonar
  • Yashar Zaki *, Masoud Mossadegh, Mostafa Amreh Pages 183-198
    The division of the country is one of the most important issues in any country, which plays an important role in land management, and must be done in a desirable way to be able to achieve its duties of providing security, optimal management of space and gaining the satisfaction of land dwellers. . Therefore, for this purpose, the injuries and weaknesses that exist in the divisions of the country should be properly identified and the necessary efforts should be made to eliminate and turn them into opportunities. For this reason, the present study was conducted to identify the damages that exist in the system of divisions of Iran from a political and security perspective; Research method This research has been done both quantitatively and qualitatively. In this way, first by studying the research literature, the injuries in the country divisions were identified and then using a questionnaire and analysis by SPSS software and T Test were assessed by experts to be confirmed as injuries. Or reject them. Based on the research findings, the weaknesses and weaknesses of Iran's divisions in the country were classified into three dimensions: geographical, political-administrative and security. After examining the above-mentioned cases, it was found that all the above-mentioned injuries have been approved by experts as a challenge and a weakness in the divisions of the country.
    Keywords: Country Divisions, pathology, Political, Security, Political Organization of Space
  • Hossein Shokohi * Pages 199-218
    According to the Supreme Leader of the Muslims, stopping and abandoning the works will stop the progress of the country, which the armed forces are no exception in this regard. The stagnation in progress, leavingsome of the plans abandon, the lack of success of some of them in the organizational vital artery in the country like the armed forces is not acceptable and avoiding it is inevitable.In this study, the problemhas been focused. The purpose of this research is pathology of the status quoand identifying the causes of the reasons for recession in the military forces tasks. This research is an applied one. The research method has been used from exploratory and exploratory approaches. The sample population of this research is determined by using purposeful sampling method at the level of each organization and its subordinating forces.The results of the research include the weakness of project management and workabandonment before the results are realized; the incorrect use of resources, requirements and instruments, weaknesses in the delegation of authority. Concerning the effective damage to the progress one may point to such matters: weakness of commitment and expertise and reduction of motivation and belief, strategic weakness of the time management and affairs, and the low level of innovation and creativity.
    Keywords: pathology, Armed Forces, progress, Continuity of work
  • Eainolla Akbarpour * Pages 219-245
    One of the basic measures to prevent accidents is to analyze the accidents that have occurred and investigate the causes of their occurrence to prevent similar accidents. The purpose of this study was to identify the factors affecting the occurrence of accidents in AJA (with emphasis on car and workshop accidents). The type of research is applied and the method of implementation is Delphi method. The statistical population of this study was all inspection experts in the affiliated units of AJA Headquarters, AJA Headquarters Inspection and Accident Management AJA Inspector who has more than 20 years of service and has a master's degree and has experience in accidents. They are operational and their number is 6 people. The method of data collection in this research is through interviews with experts and review of documents.The Delphi questionnaire was distributed among experts in three stages and evaluated using the Likert scale. In each stage, we examined each factor using the Kendall coefficient calculation and the results showed that according to the results of the third round Delphi questionnaire, Forward, non-observance of the right of way, sudden change of direction, movement with the rear gear, non-observance of longitudinal distance, inability to control the vehicle, non-observance of transverse distance, movement in the opposite direction, Third round, age, marital status, educational status, work experience in the workshop, work experience in the current job shift work are the main causes of workshop accidents.
    Keywords: Accidents, Car accidents, Workshop Accidents, AJA Accidents