فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی زن - پیاپی 54 (زمستان 1401)

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 54 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم زارعی*، وحیده ابراهیمی خراجو صفحات 1-14
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش عناصرآمیخته بازاریابی صورتی در تصمیم خرید لوازم آرایشی زنان بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان ایرانی خریدکننده لوازم آرایشی است. نمونه پژوهش مشتریان زن فروشگاه های مجازی لوازم آرایشی بود. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی است. برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شد. پس از مطالعه و بررسی یافته ها نتایج حاکی از آن بود که، بازاریابی صورتی فعالیتی است که برای زنان یا از سوی زنان انجام می شود. و شامل گروهی از فعالیت ها به نام عناصر آمیخته بازاریابی است که با توجه به نیازها، خواسته ها و روان زنان برای تاثیرگذاری بر نگرش ها و رفتارهای زنان فرموله می شود. بازاریابی صورتی برای سازمان هایی که از آن استفاده می کنند از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا در تصمیم گیری های خرید زنان که قشر عظیمی از خریداران را تشکیل می دهد تاثیر دارد. بازاریابی صورتی تنها به زنان به عنوان مشتری محدود نمی شود، بلکه به آنان به عنوان یک بازاریاب، زمانی که بر تصمیمات خرید مشتریان، تاثیر می گذارند هم مربوط است. بازاریابی صورتی به استفاده از رنگ صورتی در محصولات محدود نمی شود، بلکه شامل هر محصولی است که برای زنان ارسال می شود و می تواند هر رنگ دیگری را داشته باشد. هم چنین یکی از اساسی ترین اجزای آمیخته بازاریابی صورتی که بر تصمیمات خرید زنان تاثیر می گذارد، کانال ها و سایت های توزیع مستقیم، غیر مستقیم و الکترونیکی است. تبلیغات هم بر زنان تاثیر می گذارد چون در تبلیغات صورتی بر جنبه عاطفی و احساسات زنان توجه می شود. قیمت صورتی و توزیع صورتی محصولات در زمان و مکان مناسب از جمله عناصر تاثیر گذار در زنان است.
    کلیدواژگان: بازاریابی صورتی، تصمیم خرید، لوازم آرایشی
  • منیره سادات حسینی، علی مهداد*، مجید صفاری نیا صفحات 15-29
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تعدیل گری ادراک تایید اجتماعی دررابطه بین قصد آسیب جنسی با آسیب جنسی نسبت به زنان در محیط کار بود. جامعه آماری پژوهش را مردان شاغل سازمان های بانکی، بورس و بیمه در شهر تهران تشکیل داده اند. نمونه پژوهش 273 نفر بود که از جامعه مذکور به شیوه در دسترس انتخاب شدند. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی است. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه آسیب جنسی زنان فیتزجرالد، گلفاند و دراسگو (1995)، پرسشنامه قصد آسیب جنسی حسینی، مهداد و صفاری نیا (1400) و پرسشنامه ادراک تایید اجتماعی (1400) بود. داده ها از طریق روش های ضریب همبستگی پیرسون و الگوسازی معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین قصد آسیب جنسی با آسیب جنسی زنان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (05/0≥p). هم چنین، نتایج نشان داد که ادراک تایید اجتماعی، رابطه بین قصد آسیب جنسی با آسیب جنسی را تعدیل می کند. به عبارتی در مردان شاغل با ادراک تایید اجتماعی پایین، قصد آسیب جنسی به آسیب جنسی زنان منجر نمی شود اما در مردان شاغل با ادراک تایید اجتماعی بالا، قصد آسیب جنسی منجر به آسیب جنسی زنان می شود. بنابراین، برای پیشگیری از وقوع آسیب جنسی زنان در محیط کار، نیاز به همکاری اعضای سازمان در شناخت آسیب جنسی، عدم مدارا با وقوع آن و هم چنین اقدامات مداخله ای سازمانی در جهت مقابله با تبدیل قصد به رفتار است.
    کلیدواژگان: آسیب جنسی نسبت به زنان، قصد آسیب جنسی، ادراک تایید اجتماعی، محیط کار
  • سید عبدالله میرخندان* صفحات 31-42

    هدف پژوهش حاضر بررسی حق سقط جنین برای زنان در اخلاق اسلامی می باشد. جامعه پژوهش کلیه متون و منابع مکتوب اخلاق اسلامی می باشد. نمونه پژوهش مطالب مرتبط با حق سقط جنین برای زنان در اخلاق اسلامی بود. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. داده ها به صورت تحلیل محتوا انجام شد. نتایج نشان داد که دو استدلال عمده در مورد سقط جنین ارادی، در بین متفکرین غیرمسلمان وجود دارد؛ یکی استدلال بر تملک مادر بر بدن خود برای سقط جنین و دیگری شخصانیت جنین. با توجه به دیدگاه اخلاق اسلامی در خصوص سقط جنین مشخص شد که استدلال بر تملک مادر بر بدن خود برای سقط جنین تا اندازه ای درست است؛ به این معنا که مادر در صورت متضرر شدن در برخی موارد می تواند اقدام به سقط کند. هم چنین معیار شخصانیت اجمالا از دیدگاه اخلاق اسلامی مورد قبول واقع شده است؛ و در این زمینه شارع مقدس مبنایی مطرح می کند که فصل الخطاب و در حقیقت دلیلی نقلی و تعبدی است. از این منظر، جنین پیش از چهارماهگی شخص محسوب نمی شود. این دیدگاه در خصوص شخصانیت جنین را می توان شخصانیت اسلامی نام نهاد که با آن چه دانشمندان علوم تجربی می گویند متفاوت است. در آموزه های اسلامی سقط جنین به صورت اختیاری و ارادی که به مرگ جنین منتهی شود، مشروع نیست مگر در جایی که جان مادر در خطر است و یا این که روح در جنین دمیده نشده و وجود آن برای مادر ضرر غیرمتعارف و قابل ملاحظه ای داشته باشد.

    کلیدواژگان: سقط جنین، اخلاق اسلامی، زنان
  • خدیجه احمدی بیغش*، آمنه احمدی بیغش صفحات 43-53
    هدف از پژوهش حاضر بررسی سیر تطور فرهنگ سازی قرآن کریم در نزول آیات الاحکام اختصاصی زنان است. جامعه پژوهش آیات قرآن کریم است. نمونه پژوهش آیات الاحکام صریح اختصاصی زنان بود. طرح پژوهش توصیفی- تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات از آیات قرآن کریم، منابع تفسیری، روایی و تاریخی، با روش کتابخانه ای استفاده شد. سپس به تحلیل اطلاعات و داده ها پرداخته شد. یافته های پژوهش نشان داد: قرآن، کتابی جهان شمول و برای هدایت همه بشر است، که در فرآیند نزول خود، علاوه بر انتقال متن، روش را نیز به مخاطب ارایه نموده تا با فرهنگ سازی، ابعاد تربیتی آن به خوبی محقق گردد. از مهم ترین مقول های قرآن، آیات الاحکام اختصاصی زنان است که به صورت غیر صریح در سور مکی، و به صورت صریح در سور مدنی، در موضوعاتی نظیر: حیض، مدت شیردهی، عده طلاق، عفت و حیا، غض بصر، و... مورد اشاره قرار گرفته اند. تمرکز نزول آیات الاحکام صریح اختصاصی زنان در سیر نزول، از نوعی فرهنگ سازی تدریجی به منظور مبارزه و بطلان عقاید خرافی و جاهلی، ایجاد آمادگی جهت پذیرش احکام، و طرح آن ها از ساده ترین تا سخت ترین، در راستای آماده سازی و آموزش تدریجی مخاطبان جهت پذیرش حقوق زنان، ارج نهادن به مقام ایشان، ارتقاء شخصیت انسانی برای زنان در جامعه عصر نزول حکایت دارد.
    کلیدواژگان: سیر تطور، فرهنگ سازی قران کریم، آیات الاحکام اختصاصی زنان
  • فاطمه شعبانی اصل، محمدصادق فربد*، علی باصری، محمدهادی منصور لکورج صفحات 55-65

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه مردم نگارانه دانش بومی زنان روستای سربندان پیرامون گیاه شناسی مبتنی بر نظریه ژولین استیوارد بود. جامعه مورد مطالعه، کلیه زنان منطقه روستای سربندان بود. از بین جامعه مورد مطالعه 15 فرد با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش پژوهش، تحقیق میدانی کیفی و انجام مطالعه به شیوه مردم نگاری انجام گرفت. داده ها از طریق مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته و مشاهده مشارکتی جمع آوری شد. نتایج نشان داد که طبق نظریه ژولین استیوارد، تحول فرهنگی بر زمینه انطباق و سازگاری محیط اکولوژی و فرهنگ به وجود می آید. این سازگاری منجر به رشد و تحول فرهنگی در انسان می شود. زنان روستای سربندان در رابطه متقابل و دوسویه ای خود با محیط با این شیوه انطباق برقرار کرده اند. آن ها برای نام گذاری محیط زیست طبیعی و نوع گیاهی که در آن منطقه رشد می کند به شناخت محیط زیست طبیعی پرداختند.زنان روستا در یافتند که در این محیط کوهستانی و دشت چه نوع گیاهانی رشد می کند و به دنبال آن شناخت و متناسب با آن ترانه خواندند و ضرب لمثل گفتند. آن-ها توانستند در ارتقای سلامت جسم خود برای نمونه رفع عفونت یا رفع درد از بدن از گیاهی که در این منطقه رویشگاه آن بود بهره بگیرند. در نتیجه طبق نظر ژولین استیوارد دانش بومی زنان سربندان متاثر از محیط جغرافیایی این منطقه است که به پایداری بوم شناختی منجر شد.

    کلیدواژگان: مردم نگارانه، دانش بومی، گیاه شناسی، نظریه ژولین استیوارد
  • حسین سلیمی*، احمدنور وحیدی صفحات 67-81
    هدف پژوهش حاضر بررسی جایگاه زن و خانواده در سروده های سنایی و ابوالعلاء معری می باشد. جامعه پژوهش شامل دیوان اشعار سنایی و ابوالعلامعری است. نمونه پژوهش، ابیات گزینش شده از سروده های سنایی و ابوالعلا معری بود که بر مبنای نوع نگاه مثبت و منفی آنان نسبت به جایگاه زن و خانواده انتخاب شدند. روش این پژوهش توصیفی - تحلیلی است. برای تحلیل و مقایسه نگاه دو شاعر به موضوع، نمونه هایی از سروده های دو شاعر مطرح و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سنایی و ابوالعلاء معری دو شاعر نامی در ادب فارسی و عربی بودند که بیشتر از بقیه به تبیین و تحلیل جایگاه زن پرداخته اند. درعین حال، موارد همسان در جهان بینی آن ها نسبت به زن و بنیان خانواده و هم چنین، وجوه افتراق و تفاوت نیز در اندیشه آنان کم نیست. طبق اندیشه های سنایی، گاهی اشعار اجتماعی در باب زن و خانواده تابع احساسات بود. در مقابل اندیشه معری در باب زن و خانواده نه تنها ناشی از احساسات زودگذر نیست بلکه متاثر از یک نوع یاس و بدبینی عمیق فلسفی است که طی سالیان متمادی در درون او پرورده شده است. نکته دیگر این است که بسیاری از اظهارنظرها و بینش های معری و سنایی نسبت به زن متاثر از اجتماع و شرایط اجتماعی روزگار آن ها است و این در مورد سنایی بیشتر صدق می کند. به عبارتی بسیاری از باورها و عقاید عامه مردم جامعه در باب زن و خانواده در ذهن و زبان این دو شاعر نیز موثر افتاده است.
    کلیدواژگان: جایگاه زن و خانواده، سروده های سنایی، سروده های ابوالعلاء معری
  • صبریه محمدی* صفحات 83-92
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش و جایگاه زنان مغول در دوره ایلخانی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه کتاب های تاریخی مربوط به زنان مغول می باشد. نمونه مورد پژوهش متون مربوط به جایگاه زنان در دوره ایلخانی بود. روش پژوهش توصیفی تاریخی بود. یافته ها بر اساس مطالعات اسنادی وکتابخانه ای انجام گرفت. نتایج نشان داد که، زنان مغول به لحاظ زیست قبیله ای خود، همواره در کنار مردان و دوشادوش آنان کار می کردند. زنان ایلخانی در سیاست و کشورداری شرکت مستقیم و حضور فعال داشتند و در میدان های نبرد همواره در کنار مردان می جنگیدند و به هنگام صلح در تولید کالاهای مادی به اندازه مردان فعال بودند. زنان مغول علاوه بر این که رسما نایب السلطنه و یا فرمانروا بودند در مواقع دیگر نیز در امور دولت دخالت می کردند و به تناسب شخصیت شان در این راه نفوذ می یافتند. زنان ایلخانی نقش پررنگی را در مقام هایی چون سفیر در سفرهای داخلی و خارجی ایفا می نمودند. هم چنین زیبایی و احترام به پاکدامنی و نجابت زن در نزد مغولان بسیار مشهود بود. زنان مغول به طور عام عفیف و در همراهی با همسر خود بردبار بودند. موقعیت ممتازی که زنان مغول داشتند، سبب شد که در قانون گذاری آنان انعکاس یابد. در دوران مغول جهیزیه بسیار مهم بود. از دیدگاه قانون، جهیزیه حقوق مادی زن محسوب می شد و میان اغلب خانواده های ایلخانی به عنوان معیار تعیین شان دختران جوان در نظر گرفته می شد. جهاز یکی از مواردی است که جایگاه والای زنان را در بین جامعه نشان می داد.
    کلیدواژگان: زنان مغول، دوره ایلخانی
  • برزو امیرپور، مرضیه مشعل پورفرد*، فریبا ادیب صفحات 93-106

    هدف پژوهش حاضر تعیین کارآمدی برنامه آموزش تربیت جنسی بر دانش جنسی و هویت جنسی دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر اندیمشک بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دوره متوسطه اول بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، 60 دانش آموز دختر انتخاب (دو کلاس) و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و گواه (30نفر) جایگزین شدند. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه هویت نقش جنسیتی در فرهنگ های مختلف شرتزر و همکاران (2008)، مقیاس دانش و نگرش جنسی فرج نیا و همکاران (1393) بود. آزمودنی های گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای، برنامه آموزشی تربیت جنسی را دریافت کردند و گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرارنگرفت. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره و یک راهه انجام گرفت. نتایج حاکی از افزایش معنی دار میانگین آگاهی جنسی و هویت جنسی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون بود (p≤0.001). براین اساس برنامه آموزش تربیت جنسی بر دانش جنسی و هویت جنسی دانش آموزان دختر کارآمد بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش تربیت جنسی، دانش جنسی، هویت جنسی
|
  • Ghasem Zarei *, Vahideh Ebrahimi Kharajo Pages 1-14
    The aim of the present study was to investigate the role of mixed elements of pink marketing in the purchase decision of women's cosmetics. The research population included all Iranian women who buy cosmetics. The research sample was female customers of online cosmetics stores. The research method was descriptive-analytical. Library method was used to collect data. After studying and reviewing the findings, the results indicated that pink marketing was an activity that was done either for or by women and it included a group of activities called marketing mix elements, which were formulated according to the needs, desires and psychology of women to influence women's attitudes and behaviors. Pink marketing was very important for the organizations that use it. Because it had an impact on the purchasing decisions of women who constituted a huge group of buyers. Pink marketing was not only limited to women as customers, but also to them as marketers when they influence the purchasing decisions of customers. Pink marketing was not limited to the use of pink in products, but included any product directed at women and could be any other color. Also, one of the most basic mixed components of the pink marketing that affected women's purchase decisions were direct, indirect and electronic distribution channels and sites. Advertisements also affected women because in pink advertisements attention was paid to the women emotional aspect and feelings. Pink price and pink distribution of products at the right time and place were among the factors that influenced women.
    Keywords: Pink marketing, Purchase Decision, cosmetics
  • Monireh Sadat Hosseini, Ali Mehdad *, Majid Saffarinia Pages 15-29
    The aim of this research was investigating the moderating role of social approval perception on relationship between intention to sexual harassment and sexual harassment towards women in workplace.  The research statistical population included all bank offices, stock exchange, and insurance agencies male employee in Tehran city.  The sample consisted 273 individuals whom were selected based on convenience sampling procedure among the population. The research was applied one concerning the object and correlational descriptive with respect to method. The data collected via the implementation of Fitzgerald & et al. Sexual Harassment of Women (1995), Hosseini, Mehdad & Saffarinia Intention to Sexual Harassment (2022) and Hosseini, Mehdad & Saffarinia Social Approval Perception (2022) questionnaires. Data were analyzed by using Pearson correlation coefficient and structural equation modeling (SEM). The finding showed that there was a significant positive relationship between intention to sexual harassment with sexual harassment of women (p≤0.05). Moreover, social approval perception could significantly moderate the relationship between intention to sexual harassment and sexual harassment of women (p≤0.05). In other words, in men with low social approval perception, the intention to sexual harassment did not lead to sexual harassment of women, but in men with high social approval perception, the intention to sexual harassment led to sexual harassment of women. With considering the moderating role of social approval perception in relationship between intention to sexual harassment and sexual harassment of women, to prevent sexual harassment of women at workplace, there is a need for cooperation of the organization’ members in recognizing sexual harassment of women, intolerance with its occurrence, as well as organizational intervention policies to deal with the transformation of intention in to behavior.
    Keywords: Sexual harassment towards women, Intention to sexual harassment, Social approval perception, Workplace
  • Seyed Abdullah Mirkhandan * Pages 31-42

    The purpose of the current research was to investigate the right to abortion for women in Islamic ethics. The research universe included all written texts and references of Islamic ethics. The research sample subsumed the subjects related to abortion right for women in Islamic ethics texts. The research method was descriptive-analytical. The data was analyzed via content analysis procedure. The results showed that there were two main arguments about voluntary abortion among non-Muslim thinkers. One argument was the mother's ownership of her own body for abortion, and the other was the fetus's individual identity. According to the perspective of Islamic ethics regarding abortion, it was found that the argument that the mother owns her own body for abortion would be correct to some extent; This meant that the mother could have an abortion if she might be harmed in some cases. Also, the criterion of fetus's individual identity would be generally accepted from the Islamic ethics point of view and in this context, the Holy Law put forward a basis that would be the final words and in fact, a proof of narration and devotion. From this point of view, a fetus before four months would be not considered a living creature. This view regarding the individual identity of the fetus could be called Islamic fetus's individual identity, which would be different from what scientists of experimental sciences discussed. According to Islamic teachings, willing and voluntary abortion that leads to the death of the fetus would be not legitimate unless the mother's life would be in danger or the spirit had not been blown into the fetus and its existence had an unusual and considerable harm to the mother.

    Keywords: abortion, Islamic ethics, Women
  • Khadijeh Ahmadi Bighash *, Ameneh Ahmadi Bighash Pages 43-53
    The aim of the current research was to investigate the acculturation developmental course of the holy Qur'an in the verses revelation of the specific to women explicit rules. The universe of the study included all the verses of the Holy Quran. The research sample embraced the specific to women explicit rulings verses. The research design was descriptive-analytical. To collect data, the verses of the Holy Quran, interpretive, narrative and historical sources were reviewed via the library method. Then the data were analyzed. The findings of the research showed: The Quran is a universal book for the guidance of all mankind, which in the process of its revelation, in addition to the transmission of the text, also provided the audience with the method to realize its educational dimensions well through acculturalization. One of the most important categories of the Qur'an are the specific to women rulings verses, which are implicitly mentioned in the Meccan surah, and explicitly in the Madani surah, in topics such as: menstruation, breastfeeding period, eddeh (waiting period after divorce during which a woman cannot remarry), chastity and modesty, ghaz al-basr (staring to the men), etc. have been mentioned. Focusing on the revelation of explicit verses specific to women in the process of revelation, telling from a kind of gradual culture building in order to fight and invalidate superstitions and ignorance, preparing to accept rulings, and planning them from the simplest to the most difficult, in line with the gradual preparation and training of the audience to accept women's rights, respect their status, and promote the human character of women on the age of decline in society.
    Keywords: The developmental course, Acculturalization of the Holy Qur'an, Specific for women rulings verses
  • Fatimah Shabani Asl, Mohammad Sadeq Farbod *, Ali Baseri, MohammadHadi Mansour Lecoorge Pages 55-65

    The aim of the current research was an ethnographical study of the indigenous knowledge of Sarbandan women regarding herbal products with an emphasis on Julien Steward's theory. The studied population was all the resident women of Sarbandan region in the years 1387-1400. 15 subjects were selected among the studied population using the purposive sampling method. The research method was qualitative field research and the study was conducted in an ethnographic procedure. Data were collected through in-depth and semi-structured interviews and participative observation. The results showed that: according to Julien Steward's theory, cultural development is based on the adaptation of the ecological environment and culture, and such an adaptation that leads to cultural growth and transformation in humans. The women of Sarbandan village had established this method in their mutual and two-way relationship with the environment. To name the natural environment and the type of plants that grow in that area, they inquire to know the natural environment. The women of the village found out that in this mountain and plain environment what kind of plants grow and after that they knew and sang songs and recited proverbs accordingly. They were able to improve their health, for example, by removing the infection or elimination of pain from their body, by utilizing the plant that was its habitat. As a result, according to Julien Steward, the indigenous knowledge of Sarbandan women is influenced by the geographical environment of this region, which led to ecological sustainability.

    Keywords: Ethnographic, Indigenous knowledge, Botanical, Julien Steward's theory
  • Hosein Salimi *, Ahmadnoor Vahidi Pages 67-81
    The research was intended to investigate the women and family positions in the poems of Sana'i and Abul'ala Ma'ari. The study statistical universe encompassed the poetry works of Sana'i and Abul'ala Ma'ari. The sample of the research subsumed the selected verses from the poems of Sanai and Abul Ala Maari which were selected based on their positive and negative views on the position of women and family. The research was designed with descriptive- analytical method. To analyze and compare the views of two poets on the subject, a sample of the both poets' poems were discussed and analyzed The results indicated that Sanai and Abul Alaa Maari were two famous poets in Persian and Arabic literature who explained and analyzed the position of women more than others. At the same time, there were similar cases in their worldview towards women and the foundation of the family, as well as differences in their thoughts. According to Sana'i point of views, sometimes social poems about women and family were subject to emotions. On the other hand, Maari's thoughts about women and family were not only caused by fleeting feelings, but had been influenced by a kind of deep philosophical despair and pessimism, which had developed in him over many years. Another point was that many of Maari and Sana's comments and insights towards women were influenced by the society and social conditions of their era.  And this was more true about Senai. In other words, many of the popular beliefs and opinions of the society about women and family had been effective in the mind and language of these two poets.
    Keywords: Women, family positions, Poetry works of Sana'I, Poetry works Ma’ari
  • Sabriye Mohammadi * Pages 83-92
    The aim of the present study was to investigate the role and position of Mongol women on the Ilkhanate era. The research universe included all historical books related to Mongolian women. The research sample subsumed the texts regarding to the position of women in the Ilkhanate era. The research method was descriptive-historical. The findings obtained based on documentary and library studies. The results showed that Mongolian women, in terms of their tribal lifestyle, always worked alongside with the men and side by side with them. The Ilkhani women had a direct participation and active presence in politics and state affairs and always fought alongside with the men in the battlefields and were as active as men in the production of material goods during peacetime. In addition to being officially regents or rulers, Mongol women also interfered in government affairs at other times and gained influence in this way according to their personality. Ilkhani women played a prominent role in positions such as ambassadors in domestic and abroad trips. Also, beauty and respect for chastity and decency of women were very evident in the eyes of the Mongols. Mongol women were generally chaste and tolerant with their husbands. The privileged position of Mongol women caused it to be reflected in their legislation. Dowry was very important during the Mughal era. From the point of view of the law, dowry was considered a woman's  ownership rights and among most of the Ilkhanate families, it was considered as a criterion for determining the dignity of young girls. Garment is one of the things that showed the high status of women in the society.
    Keywords: Mongol women, Ilkhanate era
  • Borzoo Amirpour, Marzieh Mashalpourfard *, Fariba Adib Pages 93-106

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of the sexual training education program on the sexual knowledge and gender identity of female students of secondary school in Andimeshk city. The statistical population subsumed all the female students of the secondary schools. The sampling procedure was multi stage cluster method. A sample of 60 female students (two classes) was randomly assigned to two experimental (30) and control (30) groups. Data were collected via implementing the Role Identity Questionnaire In Different Cultures of Schertz et al (2008), the Sexual Knowledge and Attitude Scale of Farajnia et al (2014) and the Educational Package of Sexual Training Based on Iranian Culture of Hosseini Rostamie (2019). The research method was experimental with pretest-posttest and a 1-month follow-up design. Then the subjects of the experimental group received 8 sessions of 90 minutes of the educational program of sexual training and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by applying multivariate analysis of covariance(MANCOVA). The results indicated significant increase in the mean of sexual knowledge and gender identity in the experimental group compared to the control group in the post-test phase (p≤0.001). Based on the evidence of this study, the educational program used in this study could be used to enhance the sexual knowledge and gender identity of teenage girl students.

    Keywords: Educational sexual training, Sexual knowledge, Gender Identity