فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 218 (اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الناز آگی، علی نامور، اعظم بوالحسنی* صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    RNA های غیرکدکننده طویل (LncRNAs) حاوی بیش از 200 نوکلیوتید هستند که در تنظیم رونویسی و پس از رونویسی بیان ژن نقش دارند و در تشخیص، پیشگیری و درمان اختلالاتی نظیر سرطان ها مورد بررسی قرار می گیرند. به هر حال، ارزیابی آن ها در بیماری هموفیلی به میزان کمی انجام شده است. بنابراین هدف مطالعه حاضر شناسایی و تعیین ارتباط بین سطوح بیان دو LncRNA رایج (MALAT-1 and HOTAIR) و بروز هموفیلی A در بیماران مرد ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد/شاهدی، دو LncRNA رایج (HOTAIR و MALAT-1) بر اساس ویژگی هایشان، برای تجزیه و تحلیل بیان ژن با استفاده از روش کمی Real-time PCR انتخاب شدند. در ابتدا، 5 میلی لیتر خون تام در لوله حاوی ضد انعقاد EDTA از 50 بیمار مرد با هموفیلی شدید A و 50 مرد سالم جمع آوری شد. سپس، RNA تام از خون محیطی استخراج و cDNA توسط روش رونویسی معکوس سنتز شد. بعد از آن، بیان LncRNA های انتخاب شده با استفاده از qRT-PCR مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نهایتا، نسبت های بیان ژن برای LncRNA ها توسط نرم افزار REST-2009 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    مقایسه بین گروه های هموفیل و غیرهموفیل (سالم) نشان داد که میانگین سطوح بیان دو LncRNA انتخاب شده (HOTAIR و MALAT-1) در نمونه های هموفیلی A در مقایسه با نمونه های نرمال، به طور قابل توجهی پایین تر بود (0/05>P).

    استنتاج

    میزان بیان پایین LncRNA های HOTAIR و MALAT-1 ممکن است با بروز بیماری در بیماران مرد هموفیلی A ارتباط داشته باشد.

    کلیدواژگان: RNA غیر کد کننده طویل، MALAT-1، HOTAIR، هموفیلی، فاکتور 8
  • شادیه مولائی، رضا محمدزاده، محسن ارزنلو، حامد زندیان، نوید بابائی*، آرمیتا مولائی صفحات 13-21
    سابقه و هدف

    وجود خاصیت ضدباکتریایی در مواد ترمیمی با کنترل پیشرفت پوسیدگی دندان مزیت بزرگی محسوب می گردد. استفاده از مواد کامپوزیتی سلف ادهزیو مزیت هایی چون، کاربرد راحت تر و کاهش زمان درمان دارد. با در نظر گرفتن این نکته که خاصیت ضدباکتریایی مواد ترمیمی در جلوگیری از پوسیدگی ثانویه به ویژه در ترمیم های سرویکالی می تواند نقش مهمی داشته باشد، این مطالعه با هدف ارزیابی آزمایشگاهی فعالیت ضدباکتریایی کامپوزیت فلوایبل سلف ادهزیو در برابر استرپتوکوکوس موتانس انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات آزمایشگاهی (in vitro) می باشد که بر روی 9 دیسک به ازای هر گروه کامپوزیت و گلاس آینومر انجام یافت. دیسک ها در سه گروه نمونه های کامپوزیت فلوایبل میکرو هیبرید، نمونه های کامپوزیت فلوایبل سلف ادهزیو و نمونه های گلاس آینومر سلف کیور تهیه شدند. برای مقایسه خواص ضدباکتریایی دیسک ها از تست تماس مستقیم استفاده شد. جمع آوری اطلاعات (داده ها) به روش Direct contact test (تست تماس مستقیم) و شمارش بصری کلونی های باکتریایی رشد کرده، انجام پذیرفت. داده ها بعد از جمع آوری در چک لیست تدوین شده متناسب با اهداف مطالعه ثبت شدند و با استفاده از آزمون One-way ANOVA و Independent T-test در نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل گردیدند (05/0<p).

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر ضد باکتریایی گلاس آینومر نسبت به کامپوزیت فلوایبل میکروهیبرید و فلوایبل سلف ادهزیو بیش تر است، هم چنین بین فعالیت ضدمیکروبی کامپوزیت فلوایبل میکروهیبرید و فلوایبل سلف ادهزیو بر علیه استرپتوکوکوس موتانس تفاوت معناداری مشاهده شد (0/05<p).

    استنتاج

    باتوجه به این که کامپوزیت فلوایبل سلف ادهزیو و گلاس آینومر اثر ضدباکتریایی بالاتری در برابر استرپتوکوکوس موتانس ایجاد کرده اند، بنابراین می توانند به عنوان جایگزینی برای درمان پوسیدگی دندان استفاده شود.

    کلیدواژگان: اثر ضدباکتریایی، کامپوزیت فلوایبل، پوسیدگی ثانویه، کامپوزیت فلوایبل سلف ادهزیو
  • حمیدرضا هوشمند، رضا قائمی، محمد علوی، غلامرضا هوشمند* صفحات 22-30
    سابقه و هدف

    آسم یکی از شایع ترین بیماری های مزمن تنفسی است که در سه دهه گذشته شیوع بیش تری پیدا کرده است. سروفلو و سرتاید دو اسپری حاوی فلوتیکازون (یک کورتیکواسترویید ضد التهابی استنشاقی) و سالمترول (یک گشادکننده برونش طولانی اثر) هستند. این مطالعه با هدف مقایسه اثر اسپری های سروفلو و سرتاید بر معیارهای اسپیرومتری و علایم بالینی کودکان مبتلا به آسم متوسط تا شدید انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر مبتنی بر پرونده بیماران که در بیمارستان شهید مطهری دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام گرفت، 42 کودک بیمار با محدوده سنی 6 تا 15 سال و سابقه آسم مداوم متوسط تا شدید که در سه ماه گذشته تحت درمان با سروفلو و سرتاید  قرار گرفته بودند، وارد مطالعه شدند. اطلاعات مطالعه شامل سن، جنس، علایم بالینی (مانند سرفه و تنگی نفس) و متغیرهای اسپیرومتری در چک لیست های از پیش ساخته شده، ثبت شد. داده ها با نرم افزار 22SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    اگرچه تغییرات PEF و FEV1 به عنوان پارامترهای پاسخ درمانی قبل و بعد از درمان در هر دو گروه از نظر آماری معنی دار بود (0/05<p)، اما در مقایسه دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05>p). هم چنین، درمان با سروفلو باعث تسکین بیش تر علایم بالینی از جمله سرفه، تنگی نفس متناوب، حملات روزانه و خس خس سینه نسبت به سرتاید پس از یک و سه ماه درمان شد (0/05<p).

    استنتاج

    نتایج این مطالعه نشان داد که اسپری های سروفلو و سرتاید به طور یکسان شاخص های اسپیرومتری را بهبود می بخشند، اگرچه درمان با سروفلو علایم بالینی بیماران را بیش تر از سرتاید کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: آسم، سروفلو، سرتاید، اسپیرومتری، کودکان
  • فاطمه محمدزاده، ابراهیم نصیری*، لیدا سعید، ابوالفضل حسین نتاج، هوشنگ اکبری صفحات 31-39
    سابقه و هدف

    اضطراب قبل از جراحی سزارین از جمله اختلالات شایعی است که با عوامل مختلفی ارتباط دارد. براساس طب سنتی ایران مزاج نشان دهنده ویژگی های اختصاصی هر فرد می باشد که برای پیشگیری، درمان و تدابیر مشکلات اهمیت دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط انواع مزاج با اضطراب قبل جراحی سزارین انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1401-1400بر روی 327 مادر باردار کاندید جراحی سزارین در شهر کرمان انجام شد. پرسشنامه مزاج و اضطراب قبل از جراحی سزارین در بخش زنان و مامایی تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده های کمی با آزمون Anova و T-test و تجزیه و تحلیل متغیرهای کیفی با آزمون کای دو با نرم افزار آماری SPSS (نسخه21) انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی مادران باردار 6/33±29/24 سال بود.37/7 درصد مادران، بارداری دوم خود را تجربه می کردند. میانگین نمره اضطراب آشکار در مادران سرد مزاج8.29 ± 54.43 و در مادران گرم مزاج 9/81 ± 34/44 بود.

    استنتاج

    میزان اضطراب آشکار در مادران سرد مزاج بیش تر از مادران گرم مزاج و دارای مزاج معتدل است. بنابراین از دیدگاه طب سنتی، تدابیر لازم برای مادران سرد مزاج قبل از عمل جراحی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، سزارین، مزاج
  • سید حمید شریف نیا، زینب ربانی، تکتم سادات کلانترنیا*، نسیم قهرانی صفحات 40-52
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت یادگیری الکترونیک در عصر حاضر، لازم است ابزاری مناسب جهت بررسی میزان پذیرش یادگیری الکترونیک و پیامدهای آن وجود داشته باشد. بنابراین مطالعه حاضر به منظور ارزیابی روایی و پایایی پرسشنامه پذیرش یادگیری الکترونیکی و پیامدهای یادگیری در دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه روش شناختی و مقطعی از ماه فروردین تا خرداد سال 1401، 410 نفر از دانشجویان  مقطع کارشناسی در دانشگاه علوم پزشکی مازندران و دانشگاه آزاد واحد الکترونیک تهران، پرسشنامه 46 گویه ای پذیرش یادگیری الکترونیکی و پیامدهای یادگیری را تکمیل نمودند. روایی صوری، محتوایی، سازه، همگرا و واگرای پرسشنامه پذیرش یادگیری الکترونیکی و پیامدهای یادگیری، ارزیابی شد. پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و مک دونالد امگا به دست آمد. ساختار پرسشنامه پذیرش یادگیری الکترونیکی و پیامدهای یادگیری به کمک تحلیل عامل بررسی شد.

    یافته ها

    براساس نتایج تحلیل عامل اکتشافی، هفت عامل پیامدهای یادگیری، محتوا و طراحی دوره، زیرساخت، مدرس، تبحر دانشجو در استفاده از کامپیوتر، پشتیبانی دانشگاه و قابلیت دسترسی، استخراج شد. شاخص های برازندگی مدل، پرسشنامه پذیرش یادگیری الکترونیکی و پیامدهای یادگیری را در دانشجویان تایید کرد (0/825=PCFI، 0/747=PNFI، 1/714=CMIN/DF، 0/050=RMSEA، 0/831=AGFI، 0/925IFI=). روایی همگرا و واگرای پرسشنامه پذیرش یادگیری الکترونیکی و پیامدهای یادگیری و همین طور ثبات درونی و پایایی پرسشنامه مناسب (> 0/7) تایید شد.

    استنتاج

    پرسشنامه هفت عاملی پذیرش یادگیری الکترونیکی و پیامدهای یادگیری از روایی و پایایی مناسبی در دانشجویان مقطع کارشناسی در دانشگاه علوم پزشکی مازندران و دانشگاه آزاد الکترونیک تهران برخوردار است. با توجه به ویژگی های مناسب روانسنجی، این ابزار می تواند در مطالعات بعدی که به منظور ارزیابی پذیرش یادگیری الکترونیکی و پیامدهای یادگیری این جمعیت طراحی می شود، به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: پذیرش، پیامد یادگیری، یادگیری الکترونیک، روایی، پایایی
  • رامین شکرریز*، جواد مومن آبادی، رضا علیزاده نوایی، ورسا عمرانی نوا صفحات 53-61
    سابقه و هدف

    نوروپاتی محیطی ناشی از شیمی درمانی (CIPN) یک شرایط ناتوان کننده می باشد، که ممکن است نیاز به کاهش یا قطع دوز شیمی درمانی داشته باشد. شناسایی روش های موثر در درمان CIPN، نیازمند تعیین میزان فراوانی CIPN است. با توجه به نبود مطالعه جامعی در کشور، مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی نوروپاتی محیطی ناشی از شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) ساری انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه طولی روی بیماران مبتلا به سرطان دریافت کننده مشتقات Thalidomide، آلکالوییدهای وینکا، تاکسان، مهارکننده های پروتیازوم، پلاتینوم ها و ناپایدارکننده های میکروتوبول مراجعه کننده به مرکز جامع سرطان بیمارستان امام خمینی ساری (سال 1401-1400) انجام شد. سنجش نوروتوکسیسیتی توسط پرسشنامه EORTC QLQ-CIPN20 قبل از شروع سیکل شیمی درمانی و 3 ماه بعد مورد بررسی قرار گرفت. از آزمون های آماری من ویتنی و T-test و chi-square در نرم افزار SPSS جهت آنالیز آماری استفاده شد.

    یافته ها

    در این بازه زمانی 103 بیمار وارد مطالعه شدند. 54 بیمار (52/4 درصد) کم تر از 55 سال و 49 بیمار (47/6 درصد) در محدوده سنی بالای 55 سال قرار داشتند. 49 نفر (47/6درصد) در پیگیری 3 ماهه دارای نوروپاتی ناشی از شیمی درمانی بودند. درصد فراوانی علایم در زنان بیش ترمشاهده شد، اما فاقد معنی داری بود(0/110=P). هم چنین میانگین شاخص توده بدنی در بیمارانی که تجربه نوروپاتی داشتند، بیش تر از بیماران بدون نوروپاتی بود.

    استنتاج

    در مطالعه حاضر نزدیک به نیمی از بیماران دچار عارضه CIPN شدند که نیاز به آموزش و مداخلات پیشگیرانه را مطرح می کند.

    کلیدواژگان: سرطان، شیمی درمانی، نوروپاتی
  • زلیخا عطارد، سپیده خلیلی سوادکوهی، عباس علیپور، الهام السادات بنی مصطفوی، رقیه خاتون عرب، ملیحه قاسمی تیرتاشی* صفحات 62-72
    سابقه و هدف

    زایمان سزارین با میزان بالایی از عوارض همراه است که یکی از عوارض مهم آن، خونریزی است. یکی از علل خونریزی بعد از سزارین، ایسموسل است. این مطالعه به منظور بررسی عوامل خطر و یافته های بالینی ایسموسل در زنان تحت زایمان سزارین انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی تعداد 200 زن با سابقه زایمان سزارین در بیمارستان امام خمینی ساری در سال های 1396 و 1397 به صورت تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک بیماران، عوامل خطر، یافته های بالینی و سونوگرافیک بیماران در فرم جمع آوری اطلاعات ثبت شد و با استفاده از آزمون تی مستقل و کای دو تحلیل شد. ارتباط عوامل خطر ایسموسل با ابتلا به آن توسط رگرسیون لجستیک چند گانه بررسی شد.

    یافته ها

    تعداد 57 نفر (28/5 درصد) دارای ایسموسل و 143 نفر (71/5 درصد) فاقد آن بودند (0/03=P). 100درصد افراد دارای ایسموسل در دیلاتاسیون زیر 5 سانتی متر و 89/7 درصد در کم تر از 5 ساعت از شروع لیبر تحت سزارین قرار گرفته بودند که این تفاوت در مقایسه با افراد فاقد ایسموسل معنی دار بود، به ترتیب (0/04=P، 0/08=P). تعداد دفعات سزارین در افراد دارای ایسموسل با میانگین 0/8±1/9 بیش تر از افراد فاقد ایسموسل بود (0/03=P). در بین علایم بیماران تفاوت معنی داری در خونریزی غیرطبیعی رحم (0/02=p)، منومتروراژی (0/01=P)، لکه بینی (0/001<p) و دیسمنوره (0/04=P) بین دو گروه دارای ایسموسل و بدون آن مشاهده شد.

    استنتاج

    خونریزی غیرطبیعی رحم شایع ترین علامت و سزارین تکراری مهمترین عامل خطر ایجاد ایسموسل شناخته شد، که لزوم کاهش آن توسط ارایه دهندگان خدمات بهداشت و سلامت ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ایسموسل، عوامل خطر، سزارین، خونریزی غیرطبیعی رحم
  • علیرضا لامع جویباری، روانبخش اسمعیلی*، معصومه نیشابوری، سید نورالدین موسوی نسب صفحات 73-79
    سابقه و هدف

    خشونت علیه پرستاران یک مشکل جهانی و رو به رشد در تمامی کشورها و از جمله ایران می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه مهارت های ارتباطی پرستاران با خشونت علیه آنان، در بخش های اورژانس مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی، بر روی 224 پرستار شاغل در اورژانس مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1398 انجام گرفت. روش نمونه گیری با توجه به محدود بودن تعداد پرستاران به صورت سرشماری بود. جهت ارزیابی فراوانی خشونت از پرسشنامه تعدیل یافته سازمان جهانی بهداشت استفاده شد و سنجش مهارت های ارتباطی پرستاران توسط پرسشنامه بارتون جی (Burton G.E) انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    بیش ترین خشونت علیه پرستاران خشونت کلامی (85/3 درصد) بود. هم چنین بیش ترین عامل ایجاد خشونت در همه انواع خشونت ها، فرد بیمار ذکرشد. میانگین نمره مهارت های ارتباطی پرستاران اورژانس در کل، نمره 58/13 به دست آمد که بیانگر مهارت های ارتباطی متوسط پرستاران می باشد. هم چنین نتایج نشان داد، بین مهارت های ارتباطی و بروز خشونت ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت (0/85=P).

    استنتاج

    اگر چه میان مهارت های ارتباطی پرستاران اورژانس و بروز خشونت علیه آنان رابطه معنی داری وجود نداشت ولی به نظر می رسد افزایش مهارت های ارتباطی پرستاران باید مورد توجه مدیران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خشونت، مهارت های ارتباطی، اورژانس، پرستاران
  • امین لطف ورزی، فرخنده نعمتی* صفحات 80-86
    سابقه و هدف

    سرطان کلورکتال سومین نوع شایع سرطان از نظر بروز و سومین نوع سرطان از نظر مرگ و میر در سراسر جهان گزارش شده است. هدف از این مطالعه، بررسی بیان ژن CTGF وMLH1 در بافت های توموری افراد مبتلا به سرطان کلورکتال و بافت های نرمال مجاور آن در جمعیتی از مبتلایان استان گلستان می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی،20 نمونه بافت سرطانی کلورکتال و 20 نمونه بافت سالم مجاور آن، از مرکز تحقیقات بیمارستان صیاد شیرازی گرگان جمع آوری شدند. بعد از استخراج RNA و سنتز cDNA و طراحی پرایمر، بیان ژن های CTGF و MLH1 با روش Real Time PCR مورد سنجش قرار گرفت و آنالیز آماری داده ها با نرم افزار گراف پد پریسم انجام شد.

    یافته ها

    نسبت بیان ژن CTGF در بافت تومور به بافت سالم مجاور آن افزایش داشته است (0/05>P)، در حالی که نسبت بیان ژن MLH1 در بافت تومور به بافت سالم مجاور آن کاهش داشته است (0/05>P).

    استنتاج

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، ژن CTGF با افزایش بیان و ژن MLH1 با کاهش بیان، در بروز سرطان کلورکتال نقش ایفا می کند.

    کلیدواژگان: سرطان کلورکتال، بیان ژن، CTGF، MLH1، استان گلستان
  • علی محمد رمضانپور مرزی، میترا قیاسی*، صفیه طهماسبی لیمونی صفحات 87-100
    سابقه و هدف

    مطالعه حاضر مروری است نظام مند در زمینه سرریز اطلاعات که با هدف شناسایی وضعیت پژوهش های انجام شده در زمینه سرریز اطلاعات، تعیین شکاف های پژوهشی، تعیین مولفه ها و زیرمولفه های مورد توجه، روش شناسی پژوهش ها، چالش ها و راهکارهای مربوط به سرریز اطلاعاتی مطالعات است، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری نظامند، جامعه آماری کلیه مقالات فارسی و انگلیسی موجود در پایگاه های اطلاعاتی معتبر بود. تاریخ جستجو تا بهمن 1400 (ژانویه 2022) است. ابتدا معیارهای ورودی و خروجی تعیین گردید. بر این اساس از 72 مقاله بازیابی شده، 20 مقاله واجد شرایط بررسی بودند. ابزار پژوهش سیاهه وارسی مبتنی بر مراحل مدل پریزما بود.

    یافته ها

    مولفه های پرتکرار سرریز اطلاعاتی، عامل موثر در ایجاد سرریز اطلاعاتی، عامل فردی، عامل موثر ابزاری در کنترل سرریز اطلاعاتی، عوامل موثر محیطی در رفع سرریز اطلاعات، راهکارهای تعدیل سرریز اطلاعات، تاثیر سرریز اطلاعاتی بر کاربران و زیرساخت فناورانه بودند. چالش های سرریز اطلاعات در خارج از ایران، شامل ناامیدی، خستگی، استرس، دستپاچگی، فشار فیزیکی و روانی، اضافه بار فناوری، سردرگمی، احساس پشیمانی و در ایران محدودیت های سازمانی، محدودیت های انسانی، عدم تمایل به افشای اطلاعات، پیچیدگی سازمان ها، عدم رسمیت و مرکزیت سازمان ها، با 50 درصد بود. راهکارها و پیشنهادهای مطرح شده در مقالات شامل، مدیریت صحیح اضافه بار اطلاعاتی، مهندسی ارزش، کنترل اطلاعات، آموزش مهارت فناوری اطلاعات و ارتباطات و معماری مناسب بود.

    استنتاج

    با مرور پژوهش های حوزه سرریز اطلاعاتی، یافته های این حوزه از نظر عوامل موثر بر سرریز اطلاعاتی، چالش های موجود و راهکارهای غلبه بر آن مشخص گردید. پژوهشگران علم اطلاعات و دانش شناسی، مهندسان نرم افزار و... با آگاهی از موارد مطرح شده در این پژوهش می توانند در پروژه های مبتنی بر وب موفق تر عمل کنند.

    کلیدواژگان: اطلاعات نامتقارن، استفاده از اینترنت، خستگی اطلاعات، مرور سیستماتیک، ایران، جهان
  • زینب حمزه گردشی، زهره شاه حسینی، افسانه فندرسکی، فرنگیس حبیبی*، محمد احمدی صفحات 101-106

    دوران بارداری یک دوره حیاتی است. سبک زندگی سالم در دوران بارداری اثرات مستقیم و غیرمستقیم عمیقی بر سلامت مادر، جنین و نوزادی در درازمدت دارد. طبق بررسی های به عمل آمده، آموزش سبک زندگی سالم به مادران باردار در ایران از جمله در سطح مراقبت های اولیه سلامت وضعیت مطلوبی ندارد و عدم به روز رسانی برنامه آموزشی برای ماماها و نداشتن محتوای آموزشی مکتوب و جامع از دلایل آن به شمار می رود. با هدف پرداختن به این مشکل سلامت، خلاصه سیاستی حاضر با استفاده از بهترین شواهد پژوهشی و رویکرد پیاده سازی بهترین شواهد در عمل، گزینه « انطباق آموزش سبک زندگی سالم به مادران باردار توسط ماماها با معیارهای مبتنی بر بهترین شواهد» را به سیاستگذاران سلامت مادران در وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی ارایه و پیشنهاد می نماید. در این راستا آموزش ماماهای شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی و بیمارستان ها به شیوه ای ساختارمند، ادغام آموزش سبک زندگی سالم به مادران در برنامه های مراقبت های اولیه سلامت،گنجاندن آن در در پرونده الکترونیک سلامت زنان باردار و پایش مستمر این فعالیت ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بارداری، سبک زندگی سالم، ماما، آموزش، عملکرد مبتنی بر شواهد، خلاصه سیاستی
  • لاله کریم زاده، ابراهیم صالحی فر، نرگس مظلومی، محمدحسین اصفهانی زاده، هاشم قزل سفلی، عادله رافتی، فاطمه خالقی* صفحات 107-113

    مصرف هزاران تن از انواع مواد شیمیایی صنعتی از جمله کودهای شیمیایی و آفت کش ها در حوزه کشاورزی، شرایط مخاطره آمیزی را برای سلامت عمومی جامعه و محیط زیست فراهم نموده است. با توجه به اجرای نامطلوب «آیین نامه اجرایی ورود، ساخت، فرمولاسیون و مصرف کودهای شیمیایی، زیستی، آلی و سموم دفع آفات نباتی» در سال های اخیر و بر اساس آخرین ابلاغیه وزیر محترم جهاد کشاورزی (شماره 1095/020-17/1/1401) تحت عنوان «دستورالعمل نظارت بر تولید و ارتقای سلامت محصولات گیاهی» مسیولیت بررسی و نظارت بر باقی مانده ترکیبات شیمیایی (آفت کش ها، کودها، تنظیم کننده های رشد، هورمون های گیاهی، نیترات و فلزات سنگین)» بر عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می باشد. معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مازندران با مشارکت مرکز تحقیقات سلامت فرآورده‎های گیاهی و دامی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مازندران، معاونت غذا ودارو دانشگاه علوم پزشکی بابل، سازمان جهاد کشاورزی استان، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان، سازمان نظام مهندسی کشاورزی، اداره کل استانداردو اداره کل حفاظت محیط زیست به سامان دهی میزان مصرف سموم شیمیایی در محصولات کشاورزی استان به ویژه محصولات استراتژیک پرداخته است تا بتوان میزان مصرف سموم در محصولات کشاورزی را کنترل و خطر بالقوه آن ها را به حداقل رساند. از مهم ترین سیاست ها و اقدامات اجرایی در این زمینه صدور QR Code در سیستم یکپارچه خدمات الکترونیکی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی (سامانه سانکا) و صدور گواهی ارتقاء سلامت محصول در سامانه مجوزهای الکترونیکی کشاورزی (سماک) به منظور شناسه دار کردن محصولات گیاهی در واحدهای تولیدی می باشد.

    کلیدواژگان: سموم آفت کش، کودهای شیمیایی، محصولات کشاورزی، خلاصه سیاستی
|
  • Elnaz Agi, Ali Namvar, Azam Bolhassani* Pages 1-12
    Background and purpose

    LncRNAs are a group of non-coding RNAs with more than 200 nucleotides involved in transcriptional and post-transcriptional regulation of gene expression, that have a potential role in diagnosis, prevention and treatment of some disorders such as cancers. There is paucity of information about their involvement in hemophilia disease. This study aimed at discovering the relationship between expression levels of two common LncRNAs (MALAT-1 and HOTAIR) and incidence of hemophilia A in Iranian male patients.

    Materials and methods

    In this case-control study two common LncRNAs (HOTAIR and MALAT-1) were selected for gene expression analysis using quantitative Real-time PCR based on their features. At first, 5 ml of whole blood in EDTA anti-coagulant tube was collected from 50 severe hemophilia A male patients and 50 healthy male donors. Then, total RNA was extracted from peripheral blood and the cDNA was synthesized by reverse transcription method. After that, the expression of the selected LncRNAs was analyzed using qRT-PCR. Finally, the gene expression ratios for the LncRNAs were analyzed using REST-2009.

    Results

    A comparison between the hemophilia and non-hemophilia (healthy) groups demonstrated that the mean expression levels of two selected LncRNAs (MALAT-1 and HOTAIR) were significantly lower in hemophilia A samples compared with normal samples (P< 0.05).

    Conclusion

    The low expression levels of HOTAIR and MALAT-1 LncRNAs may be associated with incidence of disease in hemophilia A male patients.

    Keywords: Long Non Coding RNA, MALAT-1, HOTAIR, hemophilia, factor VIII
  • Shadiyeh Molaee, Reza Mohammadzadeh, Mohsen Arzanlou, Hamed Zandian, Navid Babaei*, Armita Mowlaei Pages 13-21
    Background and purpose

    Antibacterial properties of restorative materials are of great advantage as they control the progression of tooth decay. The use of self-adhesive composite materials has some benefits such as easier application and reduced treatment time. Because the antibacterial properties of restorative materials can play an important role in preventing secondary decay, especially in cervical restorations, this study was designed to evaluate the in vitro antibacterial activity of self-adhesive flowable composite against Streptococcus mutans.

    Materials and methods

    An in vitro study was performed using 9 discs for each composite and glass ionomer group. The discs were prepared in three groups: micro-hybrid flowable composite samples, self-adhesive flowable composite samples, and self-curing glass ionomer samples. Direct contact test was used to compare the antibacterial properties of the discs. Data collection was done by direct contact test and visual counting of grown bacterial colonies. Data were recorded in a checklist developed according to the objectives of the study and analyzed using One-way ANOVA and Independent T-test in SPSS V22.

    Results

    Findings showed that the antibacterial effect of glass ionomer was greater than that of flowable micro-hybrid composite and self-adhesive flowable composite. Also, a significant difference was observed between the antimicrobial activity of flowable microhybrid composite and self-adhesive flowable composite against Streptococcus mutans (P<0.05).

    Conclusion

    Glass ionomer and self-adhesive composite have a higher antibacterial effect against Streptococcus mutans, so they can be used as alternatives to treat tooth decay

    Keywords: antibacterial effect, flowable composite, secondary caries, self-adhesive flowable composite
  • Hamidreza Houshmand, Reza Ghaemi, Mohammad Alavi, Gholamreza Houshmand* Pages 22-30
    Background and purpose

    Asthma is one of the most prevalent chronic respiratory diseases which has become more prevalent over the past three decades. Seroflo and Seretide are inhalers that contain fluticasone (an anti-inflammatory corticosteroid) and salmeterol (a long-acting bronchodilator). This study aimed to compare the effects of Seroflo and Seretide nasal sprays on spirometry criteria and clinical symptoms in pediatric patients with moderate to severe asthma.

    Materials and methods

    A retrospective study was performed using the medical records of 42 patients aged 6-15 years with a history of moderate-to-severe persistent asthma who were treated with Seroflo (group A)and Seretide (group B) inhalers in Shahid Motahari Hospital (affiliated with Urmia University of Medical Sciences). Data, including age, gender, clinical symptoms (coughs and shortness of breath), and spirometry variables were documented in pre-made checklists. Data analysis was carried out in SPSS V22.

    Results

    Changes in PEF and FEV1 (parameters of treatment responses) were statistically significant in both groups (P<0.05), but no significant differences were observed in these parameters between the two groups (P>0.05). In this study, treatment with Seroflo caused more significant relief in clinical symptoms, including coughs, intermittent shortness of breath, daily attacks, and wheezing compared to Seretide after one and three months of treatment (P<0.05).

    Conclusion

    This study suggested that Seroflo and Seretide inhalers improved the spirometry indices to a similar degree, but treatment with Seroflo relieved the patients’ clinical symptoms more than Seretide.

    Keywords: asthma, seroflo, seretide, spirometry, children
  • Fatemeh Mohammadizadeh, Ebrahim Nasiri-Formi*, Lida Saeed, Abolfazl Hosseinnataj, Hoshang Akbari Pages 31-39
    Background and purpose

    Anxiety before Cesarean section (C-section) is one of the common disorders that is caused by different reasons. According to Iranian traditional medicine, temperament indicates the specific characteristics of each person and its understanding is of great benefit in prevention and treatment of diseases and implementing interventions. The present study was conducted to determine the relationship between temperament and anxiety before C-section.

    Materials and methods

    This descriptive analytical study was conducted in 327 pregnant women candidates for C-section in Kerman, Iran 2020-2021. Spielberger State-Trait Anxiety Inventory and Salmannezhad Temperament (Mizaj) Questionnaire were completed at gynecology ward before C-section. Analysis of quantitative data was done applying ANOVA and T-test and analysis of qualitative variables was done using Chi-square test in SPSS V21.

    Results

    The average age of pregnant women was 29.24±6.33 years and 37.3% were experiencing their second pregnancy. The mean scores for latent anxiety before C-section in cold-tempered mothers and warm-tempered mothers were 54.43±8.29 and 34.44±9.81, respectively, (P=0.001).

    Conclusion

    The level of latent anxiety before C-section was higher in cold-tempered mothers than warm-tempered and moderate-tempered mothers. Therefore, necessary measures considering traditional medicine are recommended for cold-tempered mothers before surgery.

    Keywords: anxiety, caesarean section, temperament
  • Hamid Sharif Nia, Zeinab Rabbani, Toktam Sadat Kalantarnia*, Nassim Ghahrani Pages 40-52
    Background and purpose

    Electronic learning (e-learning) is highly important nowadays, so, it is necessary to have a suitable tool to check its level of acceptance and outcomes. The present study aimed to evaluate e-learning acceptance and learning outcomes in university students.

    Materials and methods

    A methodological cross-sectional study was performed in 410 undergraduate students at Mazandaran University of Medical Sciences and Tehran Azad University, Electronics Branch in April-June 2022. The participants completed the 46-item questionnaire about the acceptance of e-learning and the outcomes of learning. The face validity, content validity, and construct validity (convergent and divergent validity) of the questionnaire were evaluated. The reliability was measured using Cronbach's alpha, theta, and McDonald omega coefficients. The construct structure of the questionnaire was analyzed using factor analysis.

    Results

    Based on the results of exploratory factor analysis, seven factors were extracted: learning outcomes, course content and design, infrastructures, the instructor, student computer competency, supports provided by the university, and easy access to electronic facilities. The fit indices of the model confirmed the two-level structure of e-learning acceptance and learning outcomes in the students (PCFI=0.825, PNFI=0.747, CMIN/DF=1.714, RMSEA=0.050, AGFI=0.831, IFI=0.925). The questionnaire’s convergent validity and divergent validity, and also the internal consistency and reliability (<0.7) were confirmed.

    Conclusion

    The present study revealed that the acceptance of e-learning and learning outcomes questionnaire had good validity and reliability in a selected population of undergraduate students. Due to the suitable psychometric properties of the tool, it can be used in future studies that evaluate the acceptance of the e-learning and learning outcomes in this population.

    Keywords: acceptance, learning outcomes, e-learning, psychometrics, validity, reliability
  • Ramin Shekarriz*, Javad Momenabadi, Reza Alizadeh-Navaei, Versa Omrani-Nava Pages 53-61
    Background and purpose

    Chemotherapy-induced peripheral neuropathy (CIPN) is a debilitating condition that may require reduction or discontinuation of chemotherapy. Identifying effective methods in treatment of established CIPN requires determining the frequency of CIPN. There is a lack of comprehensive studies on this issue, so, this study was conducted to investigate the frequency of peripheral neuropathy caused by chemotherapy in cancer patients in Sari Imam Khomeini Hospital.

    Materials and methods

    This longitudinal study was done in cancer patients receiving thalidomide derivatives, vinca alkaloids, taxanes, proteasome inhibitors, platinums, and microtubule destabilizers in Comprehensive Cancer Center at Sari Imam Khomeini Hospital (2021-2022). Neurotoxicity was assessed by the EORTC QLQ-CIPN20 questionnaire before the start of the chemotherapy cycle and three months later. Data analysis was carried out in SPSS by applying Mann-Whitney U test, t-test, and Chi-square.

    Results

    The study included 103 patients. Fifty-four patients (52.4%) were younger than 55 years old and 49 (47.6%) were older than 55 years of age. Forty-nine patients (47.6%) developed chemotherapy-induced neuropathy in the three-month follow-up. Symptoms were more frequent in women, but were not significant (P=0.11). The average body mass index in patients who experienced neuropathy was higher than that in patients without neuropathy.

    Conclusion

    Almost half of the patients developed CIPN which raises the need for preventive training and interventions.

    Keywords: cancer, chemotherapy, neuropathy
  • Zoliekha Atarod, Sepideh Khalili Savadkouhi, Abbas Alipour, Elham Sadat Banimostafavi, Roghaye Khatoon Arab, Maliheh Ghasemi Tirtashi* Pages 62-72
    Background and purpose

    Cesarean section (C-section) is associated with high rate of complications, one of the most important of which is bleeding. Isthmocele is one of the causes of bleeding after a C-section. This study was performed to evaluate the risk factors and clinical findings of isthmocele in women undergoing C-section.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, 200 women with a history of cesarean delivery in Sari Imam Khomeini Hospital (2017-2018) were studied. Demographic information, risk factors, and clinical and ultrasound findings were recorded. Independent t-test and Chi-square were applied for data analysis. Relationship between isthmocele risk factors and its incidence was investigated by multiple logistic regression.

    Results

    In this study, 57 patients (28.5%) had isthmocele and 143 (71.5%) did not have the problem (P=0.03). According to findings, 100% of patients with isthmocele had dilatation less than 5 cm and 89.7% underwent cesarean in less than five hours since the onset of labor, indicating a significant difference compared to those without isthmocele (P=0.04 and P=0.08, respectively). Number of C-sections was higher in patients with isthmocele (1.9±0.8) than in those without isthmocele (P=0.03). Among the symptoms, there was a significant difference in abnormal uterine bleeding (P=0.02), menometrorrhagia (P=0.01), spotting (P<0.001), and dysmenorrhea (P=0.04) between the groups with and without isthmocele.

    Conclusion

    Abnormal uterine bleeding was found as the most common symptom and recurrent cesarean was identified as the most important risk factor for isthmocele, which needs to be reduced by health care providers.

    Keywords: isthmocele, risk factors, cesarean section, abnormal uterine bleeding
  • Alireza Lameh Joybari, Ravanbakhsh Esmaeili*, Masoomeh Neyshabori, Seyed Nooradin Mosavinasab Pages 73-79
    Background and purpose

    Violence against nurses is a growing global problem in all countries such as Iran. Due to the importance of this issue, this study was performed to investigate the relationship between the communication skills of nurses and the violence they experience in emergency departments at Mazandaran University of Medical Sciences.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical study was performed in 224 nurses in Mazandaran province in 2019. The samples were selected via census. Workplace violence in the health sector questionnaire and Burton G. E questionnaire were used to evaluate nurse’s communication skills, respectively. Data were analyzed in SPSS V25.

    Results

    Verbal violence was the most frequent form of violence against nurses (85.3%) and patients were the main source of violence. In this study, the mean score for nurses’ communication skills was 58.13 that indicated moderate levels of communication skills. The study showed no significant relationship between nurses’ communication skills and the incidence of violence (P=0.85).

    Conclusion

    Although there was no significant relationship between emergency nurses’ communication skills and incidence of violence against them, enhancing their communication skills should be considered by managers.

    Keywords: violence, communication skills, emergency, nurse
  • Amin Lotfvarzi, Farkhondeh Nemati* Pages 80-86
    Background and purpose

    Colorectal cancer is the third most common type of cancer in terms of incidence and the second most common cause of cancer-related death worldwide. The aim of this study was to investigate the expression of CTGF and MLH1 gene in colorectal cancer tumor tissues and adjacent normal tissues in patients in Golestan province.

    Materials and methods

    In this experimental study, 20 colorectal cancer tissue samples and 20 adjacent healthy tissue samples were collected from Sayad Shirazi Hospital Research Center, Gorgan. After RNA extraction, cDNA synthesis and primer design, the expresion of CTGF and MLH1 genes were measured by Real Time PCR. Statistical analysis of data was done in Graphpad Prism software.

    Results

    According to findings, increase was seen in the CTGF gene expression level in tumor tissue to the adjacent healthy tissue (P<0.05), while the ratio of the MLH1 gene expression in the tumor tissue to the adjacent healthy tissue decreased (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed that increased expression levels of CTGF gene and decreased expression levels of MLH1 gene play roles in colorectal cancer.

    Keywords: colorectal cancer, gene expression, CTGF, MLH1, Golestan province
  • Ali Mohammad Ramzanpour Marzi, Mitra Ghiasi*, Safieh Tahmasebi Lmoni Pages 87-100
    Background and purpose

    The current study is a systematic review about information overflow, that was conducted with the aim of identifying the status of researches conducted in this field, determining research gaps and the components and sub-components of interests, research methodology, and challenges and solutions related to the information overflow of studies.

    Materials and methods

    A systematic review was carried out using all articles published (until January 2022) in Persian and English indexed in electronic databases. First, the inclusion and exclusion criteria were determined. Then, of the 72 retrieved articles, 20 articles were eligible for analysis. Data were recorded on a checklist based on PRISMA  Model.

    Results

    The most frequent components of information overflow include the followings: the effective factor in creating information overflow, individual factor, effective instrumental factor in controlling information overflow, effective environmental factors in solving information overflow, solutions for adjusting information overflow, influence of information overflow on users, and technological infrastructures. The challenges of information overflow in other countries included disappointment, fatigue, stress, feeling flustered, physical and mental pressure, technological overload, confusion, and regret. The challenges in Iran included organizational limitations, human limitations, reluctance to disclose information, complexity of organizations, unoffical and decentralized organizations (50%). The solutions and suggestions presented in the articles included proper management of information overload, value engineering, information control, information and communication technology skills training, and appropriate architecture.

    Conclusion

    By reviewing the researches on information overflow, the results were identified in terms of factors affecting information overflow, existing challenges, and possible solutions. Researchers working in Information Science and Knowledge, software engineers, etc., can be more successful in web-based projects by being aware of the issues raised in this research.

    Keywords: information asymmetry, Internet use, information fatigue, systematic review, Iran, world
  • Zeinab Hamzehgardeshi, Zohreh Shahhosseini, Afsaneh Fendereski, Farangis Habibi*, Mohammad Ahmadi Pages 101-106

    Pregnancy is a critical period. A healthy lifestyle during pregnancy has profound direct and indirect effects on the long-term health of the mother, the fetus and the newborn. According to studies, healthy lifestyle education for pregnant mothers in Iran, including at the level of primary health care, is not in a favorable condition. Lack of training program updates for midwives and lack of documented comprehensive educational content are among the reasons. The present policy brief aimed at dealing with this health problem by implementing the best evidence in practice. We propose "delivering healthy lifestyle education to pregnant women by midwives according to the best evidence-based criteria" to the health policymakers in Iran Ministry of Health and medical sciences universities. In this regard, it is recommended to systematically train midwives in healthcare settings, integration of healthy lifestyle education to mothers and primary health care programs, including that in the electronic health records of pregnant women, and continuous monitoring of these activities could be of great benefit.

    Keywords: pregnancy, healthy lifestyle, midwife, education, evidence-based practice, policy brief
  • Laleh Karimzadeh, Ebrahim Salehifar, Narges Mazloomi, Mohammadhosein Esfahanizadeh, Hashem Ghezelsofla, Adele Rafati, Fatemeh Khaleghi* Pages 107-113

    Consumption of thousands of tons of industrial chemicals in agriculture, such as chemical fertilizers and pesticides, has created significant environmental problems. The regulations for the import, production, formulation, and utilization of chemical, biological and organic fertilizers and pesticides are not completely implemented in Iran. According to the latest notification of the Jihad Agriculture Minister entitled "Instructions for monitoring the production and health promotion of plant products" (1095/020-06/04/2022), the Ministry of Health is the body responsible for investigating and monitoring the remaining of chemical compounds (pesticides, fertilizers, growth regulators, plant hormones, nitrates, and heavy metals). Mazandaran University of Medical Sciences Food and Drug Deputy in collaboration with Research and Technology Deputy, The Health of Plant and Livestock Products Research Center, Babol University of Medical Sciences Food and Drug Organization, Provincial Agricultural Jihad Organization, Provincial Agricultural and Natural Resources Research Center, Agricultural and Natural Resources Engineering Organization of Iran, Iran National Standards Organization, and Environment Protection Agency aim at regulating the utilization of chemical pesticides in agricultural products (strategic products) in Mazandaran province to control the consumption of pesticides in agricultural products and minimize their potential risk to human health and the environment. The main solutions include generating QR Code in the integrated electronic services system of the Organization of Agricultural Engineering and Natural Resources and issuing certificates for product improvement in the Electronic Agricultural Permits System in order to register plant products in production units.

    Keywords: pesticides, fertilizers, agricultural products, policy brief