فهرست مطالب

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 61 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا الله یاری، رسول افضلی*، مرجان بدیعی ازنداهی صفحات 3-28

    ناحیه بلوچستان، پیش از انقلاب به عنوان یکی از نواحی کم برخوردار شناخته می شد. با استقرار حکومت جمهوری اسلامی و عدم تغییرات عمده در ناحیه بلوچستان و نیز تشدید خشکسالی های اقلیمی و به ویژه کاهش سهم این ناحیه از آب هیرمند، مجموعه تقابل های سیاسی و نظامی با حکومت مرکزی شدت گرفت و باعث فعالیت گسترده تر گروه های تروریستی در این ناحیه شد. تحقیق حاضر  با روش تحلیل پدیدارشناسانه به بررسی کنشگری های ژیوپلیتیکی گروه های تروریستی در ناحیه بلوچستان پرداخته است. به منظور پدیدارشناسی کنشگری ژیوپلیتکی گروه های تروریستی در بلوچستان، سه مقوله گسست ژیوکالچر، تشکیک در ایده حکومت و تصویرسازی ژیوپلیتیک به عنوان مجموعه کنشگری های گروه های تروریستی در نظر گرفته شد تا مشخص شود که این گروه ها با فعالیت های تبلیغاتی، جنگ روانی، چگونه از این مقوله ژیوپلیتیکی بهره برداری کرده اند. نتایج، نشان داد که مقوله گسست ژیوکالچر به مقوله هسته تهدید هنجارهای فرهنگی قوم بلوچ مرتبط است و به عنوان شرایط زمینه ای عمل می کند. مقوله تشکیک در ایده ی حکومت با مقوله هسته ای تعارض ساختاری-ماهوی نظام مستقر با ارزش های قوم بلوچ در ارتباط است و به عنوان شرایط مداخله گر عمل می کند. در نهایت، مقوله هسته ای نهایی تصویرسازی ژیوپلیتیکی به عنوان پیامد دو مقوله پیشین، هدف غایی کنشگری ژیوپلیتیکی گروه های تروریستی که همان تولید ساخت سیاسی-فضایی مستقل و تجزیه ی بلوچستان است را عیان می کند.

    کلیدواژگان: کنشگری ژئوپلیتیکی، تروریسم، جنگ روانی، تصویرسازی ژئوپلیتیکی، ناحیه بلوچستان
  • عبدالرحیم صفایی اردکانی، مهدی شیخ موحد*، روح الله رحیمی صفحات 29-44

    هدف پژوهش حاضر بررسی جایگاه ولی فقیه در تبیین راهبردهای کلان سیاست خارجی ج.ا. ایران است. آنچه در این میان حایز اهمیت است اینکه جایگاه ولی فقیه در حوزه سیاست خارجی با استناد به قانون اساسی و یا ورای آن است؟ فرضیه مقاله این است: نهاد ولایت فقیه و منصب رهبری وظیفه تبیین و تعیین سیاستگذاری کلان در حوزه سیاست خارجی را بر عهده دارد و این وظایف به دلیل «نقش» این نهاد بر مبنای اصول قانون اساسی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که سایر نهادها از جمله وزارت خارجه نقش اجرایی دارد. با توجه به اینکه جنبه های تعیین کننده، تبیین و کلان نگر در حیطه اختیارات ولی فقیه هستند و این جایگاه در قانون اساسی نیز بیان شده است، نهادهایی مانند وزارت امور خارجه، مجری سیاستگذاری هستند که حتی توسط مقام رهبری، مجلس، قوه مجریه و سایر نهادهای تصمیم ساز در حوزه سیاست خارجی نیز مورد نظارت واقع می شوند. به عبارت دیگر، وزارت خارجه تصمیم گیرنده و تصمیم ساز نبوده و مجری تصمیمات منبعث از قانون اساسی است. از این منظر، هر یک از نهادهای ذکر شده دارای جایگاه و مقام خود هستند و نمی توان میان اجرا و تبیین راهبردهای کلان سیاست خارجی قایل به همسانی شد. روش مقاله توصیفی_تحلیلی و چارچوب نظری نیز نظریه پیوستگی جیمز روزنا است.

    کلیدواژگان: ولی فقیه، راهبردهای کلان، سیاست خارجی، ج. ا. ایران، وزارت امور خارجه
  • فریبا آبادی زاده، علی آل بویه*، حیدر امیرپور صفحات 45-62
    موضوع این مقاله مقایسه مفهوم آزادی در اندیشه امام خمینی (با تاکید بر اصاله البرایه) و آیزایا برلین است. بنابراین، پرسش اصلی این مقاله درباب مقایسه دیدگاه های امام خمینی و آیزایا برلین می باشد. فرضیه تحقیق بر آن بوده که این دو دیدگاه با توجه به اهتمامی که به این مفهوم داشته اند قابل همسنجی و مقایسه و ارزیابی اند. آزادی از جهاتی همبسته با ذات بشری است، لذا نه تنها رویای دیرپای او، بلکه یکی از عمده ترین دغدغه های فکریش بوده است که در طی تاریخ اندیشه همواره مورد توجه متفکرین مختلف واقع می شده و گاه مقایسه مبانی و رویکرد فکری-فلسفی این اندیشمندان مختلف توانسته ابعاد جالب توجهی از التفات به این مفهوم را بگشاید. از همین رو، مقاله برای اهتمام به این موضوع آرای امام خمینی را با تمرکزی بر اصاله البرایه با دیدگاه های برلین مقایسه کرده است. تحقیق به این نتیجه رسیده است که از یک سو اصاله البرایه در گفتمان فقهی با آزادی منفی در گفتمان لیبرالیستی برلین همسانی ها و همپوشانی های قابل توجهی دارد، و از سویی دیگر، با توجه به بنیادهای انسان شناختی تفکر اسلامی و ظرایفی از اندیشه امام به نظر می رسد که آزادی در اصاله البرایه نه تنها مبسوط تر طرح شده بلکه به سعادت انسانی نزدیک تر است. داده ها به صورت کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری شده و رویکرد تحقیق تطبیقی است.
    کلیدواژگان: آزادی، اصاله البرائه، گفتمان فقهی، امام خمینی، آیزایا برلین
  • رضا صفایی، زهره پوستین چی*، گارینه کشیشیان سیرکی، سید عبدالامیر نبوی صفحات 63-84

    مشارکت سیاسی را می‏توان نیاز اساسی برای شهروندان در تمام نظام‏های سیاسی دانست. مروری بر نقش زنان در تاریخ ایران معاصر نشان می دهد که موضوع مشارکت سیاسی آنان تا چه اندازه مهم، حساس و چالش‏برانگیز بوده و هست. سیوال اصلی تحقیق حاضر این است: عوامل و چالش‏های موثر در مشارکت سیاسی زنان کدام است؟ فرضیه‏ ای که به دنبال سیوال مزبور مطرح می‏شود: مشارکت سیاسی زنان در ایران، بیشتر از آن که با موانع ساختاری سیاسی مواجه باشد، از موانع فرهنگی، اجتماعی و روان‏شناختی رنج می‏برد. نتایج به دست آمده نشان می‏دهد که بخشی از این موانع و عوامل بازدارنده توسط خود زنان بازتولید شده و به انفعال سیاسی آنها منجر شده‏اند. علاوه بر این، با افزایش آگاهی سیاسی و تصمیم‏گیری سیاسی است که می‏توان به توانمندسازی زنان در عرصه‏ سیاست و اجتماع امید داشت. در این راستا، تقویت آموزش و آگاهی می‏تواند به اشتغال‏زایی زنان کمک بیشتری کرده و در نتیجه از موانع مشارکت سیاسی زنان بکاهد. نوآوری مقاله‏ حاضر در رابطه‏ متقابلی است که بین عوامل و موانع مشارکت سیاسی زنان در حوزه‏ سیاست برقرار می‏کند. روش تحقیق در مقاله‏ حاضر، روش توصیفی تحلیلی بوده و منابع و اسناد بر اساس شیوه‏ کتابخانه‏ای گردآوری شده‏اند.

    کلیدواژگان: زنان، مشارکت سیاسی، تصمیم گیری سیاسی، سازماندهی سیاسی، جامعه‏ مدنی
  • سهراب سیفی، مهدی میهمی*، حسین مهرپور صفحات 85-102
    هدف مقاله حاضر بررسی جایگاه و نقش مسیولیت مدنی، در بازدارندگی اقتصادی در ایران می‎باشد. مسیولیت مدنی هم در ارتباط با زیاندیده، هم در ارتباط با واردکننده زیان و هم در ارتباط با جامعه، اهداف و کارکردهای خاصی دارد. مسیولیت مدنی در بازدارندگی واردکنندگان زیان و پیشگیری از وقوع حوادث در آینده موثر است. با توجه به ماهیت واکنشی و پسینی مسیولیت مدنی و محدودیت های آن در تحقق بازدارندگی و نیز اهمیت اقدامات کنشی و پیشگیرانه، به خصوص در رابطه با حوادث فوق العاده خطرناک و حوادثی که زیان دیدگان بسیاری دارد، که سبب شکل گیری اختلاف نظر ‎های مختلفی شده است. بر همین اساس سوال اصلی تحقیق این است که، جایگاه مسیولیت مدنی در بازدارندگی اقتصادی چگونه قابل تبیین است؟ فرضیه اصلی مقاله این است که، مسیولیت مدنی می تواند نقش مهمی در تنبیه واردکننده زیان و بازداشتن وی از ارتکاب مجدد فعل زیانبار در آینده داشته باشد و حس انتقام جویی زیاندیده را نیز فرو نشاند. نتایج تحقیق نشان می‎دهد که، مقررات تعبیه شده در روابط بین افراد و به تبع آن قواعد حاکم بر مسیولیت مدنی در جهت حفاظت از نظم عمومی در جامعه و روابط افراد، یکی از عواملی است که می‎تواند باعث کاهش ایراد خسارت به افراد شود. مسیولیت مدنی، با وادار ساختن افراد به کاهش هزینه های حوادث و پیشگیری از این اتفاقات و ایراد خسارات به افراد در تعاملات خود، نقش مهمی در بازدارندگی اقتصادی دارد. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است که از طریق مطالعه منابع اسنادی و کتابخانه ای نسبت به جمع آوری اطلاعات اقدام نموده است.
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، خسارت، پیشگیری، بازدارندگی اقتصادی
  • عبدالحمید محسنی راد، مهدی شیخ موحد*، روح الله رحیمی، حسین علایی صفحات 103-120

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل حقوق قومیت های ایران براساس حقوق اساسی و اسناد بین الملل، این سوال را طرح می کند: مزایا و معایب حقوق داخلی و بین الملل برای بهبود شرایط اقوام در جامعه متکثر ایرانی کدام است؟ فرضیه این است: ابتناء حقوق بین الملل بر آموزه های لیبرالی، بی توجهی به خیر عامه در جوامع متکثر و غلبه نگرش اقلیتی از اقوام از نقاط ضعف آن است و در قوانین داخلی، مصداقی نبودن حقوق اقوام و فقدان راهکارهای عملی به عنوان موانع تحقق حقوق اقوام هستند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که  تلقی اقلیت گونه از اقوام در نزد اسناد بین الملل، ابتناء بر آموزه های حقوق بشری لیبرالی و بی توجهی به خیر عامه از جمله نقاط ضعف اسناد بین الملل در ارتباط با حقوق اقوام است. در ایران، اقوام به عنوان اقلیت مطرح نشده اند و این به معنای برابری آنان با سایر شهروندان است. پذیرش رسوم، آداب، فرهنگ و سنن اقوام نیز مزیتی برای اقوام در جامعه ایرانی است. اما رفع برخی کاستی ها در حقوق داخلی با در نظر گرفتن آموزش چندفرهنگی از طریق تدریس به زبان مادری، و بهبود شرایط اقتصادی آنان از طریق ایجاد مراکز تجاری و اقتصادی و فراهم کردن شرایط مسالمت آمیز برای پیوند هویت قومی با هویت ملی، قابل تحقق است. در پژوهش حاضر از روش توصیفی و تحلیلی و چارچوب نظری پژوهش نیز رویکرد چندفرهنگی ویل کیملیکا است. ‎

    کلیدواژگان: : اقوام، حقوق بین الملل، حقوق اساسی ایران، چندفرهنگی، ویل کیملیکا
  • ابراهیم حبیب الهی، سعید منصوری*، رضا موسی زاده صفحات 121-138
    موضوع این تحقیق درباره اختیارات حکومت اسلامی در تنظیم گری معاملات سرمایه ای (با مورد مطالعاتی طلا) است. پرسش اصلی مقاله این است که حکومت اسلامی چه اختیاراتی برای تنظیم و سیاستگذاری در معاملات سرمایه ای دارد. دامنه اختیارات حکومت اسلامی بسیار گسترده است که یکی از آنها، دخالت در حوزه تصمیم گیری مربوط به معاملات سرمایه ای و تنظیم گری آن است. امروزه تحولات در ماهیت و ابزارهای معاملات طلا در دنیا، به ویژه در ایران، به نحویی است که سرعت تصویب قوانین در فرایندهای قانونگذاری را یارای انطباق و روزامدی با آنها نیست و نیازمندی تطبیقهای تقنینی و سیاستگذارانه بیشتری است. عموما معاملات در این عرصه در قالب ماده 10 قانون مدنی قابل توجیه و انطباق است. فرضیه مقاله آن بوده که سیاستگذاری برای تنظیم گری معاملات طلا نیازمند ابزارهای حاکمیتی است که می تواند به واسطه قواعد آمره حقوق عمومی آنها را تحصیل کند. نتایج پژوهش نشان داده است که حقوق عمومی و فقه حکومتی اسلامی ظرفیت بسیار مناسبی برای تنظیم گری عرصه های معاملات سرمایه ای، همچون بازار و بورس طلا، را دارد. روش مقاله توصیفی-تحلیلی است و داده ها به صورت کتابخانه ای جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: حقوق عمومی، حکومت اسلامی، معاملات طلا، سیاستگذاری، تنظیم گری
  • زهره پناهی، محمد مقدم فرد*، روح الله رحیمی، حسین علایی صفحات 139-161

    احزاب سیاسی در دوران معاصر نقش مهمی در تحولات سیاسی جوامع مختلف بر عهده دارند. به همین دلیل بررسی شیوه های تامین مالی آنان مورد توجه نظام های حقوقی و قوانین موضوعه در هر کشوری است. از جمله می توان به شیوه های تامین مالی احزاب در ایران و امریکا اشاره کرد که هدف اصلی پژوهش حاضر است. با عنایت به این هدف مهم، این سوال مطرح است که شیوه های تامین مالی احزاب سیاسی در ایران و امریکا شامل چه مواردی است؟ یافته ها نشان می دهند که احزاب سیاسی در ایران وابسته به دولت هستند و بیش از همه وزارت کشور و کمیسیون احزاب و خانه احزاب نسبت به تامین هزینه های احزاب اقدام می کنند که باعث رکود و بی اثر بودن نقش احزاب در عرصه سیاست کشور شده است. در ایالات متحده نیز احزاب از سه مسیر: کمیته های پیکار سیاسی، پول نرم و هزینه های مستقل، نیازهای مالی خود را تامین می کنند. این رویه های متفاوت باعث شده تا پویایی احزاب در ایران چندان ملموس نباشد. با این حال در ایالات متحده نهادهای تامین مالی احزاب سیاسی به دلیل گرایش به سمت سرمایه داری، هزینه های سرسام آوری را وارد عرصه سیاسی این کشور می کنند. در ایران نیز هرچند این تمایالات سرمایه دارانه به شیوه قانونی دیده نمی شود، اما به دلیل نفوذ سیاسیون در تامین مالی احزاب، نگرانی هایی درباره عدم شفافیت مالی نیز به چشم می خورد. در مقاله حاضر از روش توصیفی و تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: احزاب سیاسی، تامین مالی، ج. ا. ایران، ایالات متحده امریکا
|
  • Hamidreza Al-Yari, Rasool Afzali *, Marjan Badiei Aznadahi Pages 3-28

    Before the revolution, Baluchistan region was known as one of the least productive regions. With the establishment of the government of the Islamic Republic and the lack of major changes in the Balochistan region, as well as the aggravation of climatic droughts and especially the reduction of this region's share of Hirmand water, the set of political and military confrontations with the central government intensified and caused widespread activity. There were terrorist groups in this area. The present research investigates the geopolitical activism of terrorist groups in Baluchistan region using phenomenological analysis method. In order to phenomenology of the geopolitical activism of terrorist groups in Balochistan, three categories of geoculture rupture, doubt in the idea of government and geopolitical imagery were considered as a set of activism of terrorist groups in order to determine that these groups with How have propaganda activities, psychological warfare, exploited this geopolitical category. The results showed that the category of geoculture discontinuity is related to the core category of threatening the cultural norms of the Baloch people and acts as a background condition. The category of doubt in the idea of government is related to the core category of the structural-substantive conflict of the established system with the values of the Baloch people and acts as an intervening condition. Finally, the final core category of geopolitical imagery, as a result of the previous two categories, reveals the ultimate goal of the geopolitical activism of terrorist groups, which is the production of an independent political-spatial construction and separatism of Balochistan.

    Keywords: geopolitical activism, terrorism, Psychological warfare, geopolitical imagery, Baluchistan region
  • Abdolrahim Safaei Ardakani, Mehdi Sheykh Movahed *, Roholah Rahimi Pages 29-44

    The purpose of the current research is to investigate the position of the legal guardian in explaining the foreign policy macro strategies of J.A. It is Iran. What is important is that the position of the legal guardian in the field of foreign policy is based on the constitution or beyond it? The hypothesis of the article is: the institution of religious authority and the position of leadership is in charge of explaining and determining macro policies in the field of foreign policy, and these duties are based on the principles of the constitution because of the "role" of this institution. The findings of the research show that other institutions, including the Ministry of Foreign Affairs, have an executive role. Due to the fact that the determining aspects, clarification and macro-viewing are within the authority of the jurist and this position is also stated in the constitution, institutions such as the Ministry of Foreign Affairs are the implementers of policies that are even by the leadership, parliament, government The executive and other decision-making institutions in the field of foreign policy are also monitored. In other words, the Ministry of Foreign Affairs is not a decision-maker and is the executor of decisions based on the Constitution. From this point of view, each of the mentioned institutions has its own place and position and it is impossible to equate the implementation and explanation of foreign policy macro strategies. The method of the descriptive-analytical article and the theoretical framework is James Rosena's continuity theory.

    Keywords: Vali Faqih, macro strategies, Foreign Policy, Iran, Ministry of Foreign Affairs
  • Fariba Abadizadeh, Ali Aleboueh *, Haider Amirpour Pages 45-62
    The subject of this article is the comparison of the concept of freedom in the thought of Imam Khomeini (with emphasis on the purity of al-Bara') and Isaiah Berlin. Therefore, the main question of this article is about comparing the views of Imam Khomeini and Isaiah Berlin. The hypothesis of the research is that these two views can be compared and evaluated according to the attention they have paid to this concept. Freedom is related to human nature in some ways, therefore, it is not only his long-standing dream, but also one of his major intellectual concerns, which has always attracted the attention of different thinkers during the history of thought, and sometimes comparing the foundations and intellectual-philosophical approach of these different thinkers. has been able to open interesting dimensions of attention to this concept. Therefore, in order to pay attention to this issue, the article has compared the views of Imam Khomeini with a focus on the originality of al-Bara' with Berlin's views. The research has come to the conclusion that, on the one hand, al-Bara'a's purity in jurisprudential discourse has significant similarities and overlaps with negative freedom in Berlin's liberal discourse, and on the other hand, according to the anthropological foundations of Islamic thought and subtleties of the Imam's thought, it seems that freedom in Isla al-Bara'a is not only more comprehensively planned but also closer to human happiness. The data is collected in the form of library and documents and the research approach is comparative.
    Keywords: freedom, Asala Al-Bara'e, Fiqh Discourse, Imam Khomeini, Isaiah Berlin
  • Reza Safayi, Zohra Poustin Chi *, Garineh Keshishyan Siraki, Seyyed Abdul Amir Nabavi Pages 63-84

    Political participation can be considered as a basic need for citizens in all political systems. A review of the role of women in the history of contemporary Iran shows how important, sensitive and challenging the issue of their political participation was and is. The main question of this research is: What are the effective factors and challenges in women's political participation? The hypothesis that is raised following the mentioned question: Women's political participation in Iran suffers from cultural, social and psychological obstacles more than it faces political structural obstacles. The obtained results show that some of these barriers and inhibiting factors have been reproduced by women themselves and have led to their political passivity. In addition, it is by increasing political awareness and political decision-making that we can hope to empower women in the field of politics and society. In this regard, strengthening education and awareness can contribute more to women's employment and thus reduce the obstacles to women's political participation. The innovation of this article is in the mutual relationship that it establishes between the factors and obstacles of women's political participation in the field of politics. The research method in this article is a descriptive-analytical method and the sources and documents were collected based on the library method.

    Keywords: Women, political participation, political decision-making, political organization, Civil Society
  • Sohrab Saifi, Mehdi Meyhamy *, Hossein Mehrpour Pages 85-102
    The purpose of this article is to investigate the place and role of civil responsibility in economic deterrence in Iran. Civil liability has specific goals and functions both in relation to the victim, in relation to the causer of harm and in relation to the society. Civil liability is effective in deterring the perpetrators of damage and preventing future incidents. Due to the reactive and backward nature of civil liability and its limitations in realizing deterrence, as well as the importance of proactive and preventive measures, especially in relation to extremely dangerous accidents and accidents that have many victims, which has caused various disagreements. Based on this, the main question of the research is, how can the position of civil responsibility in economic deterrence be explained? The main hypothesis of the article is that civil liability can play an important role in punishing the person causing the damage and preventing him from committing the harmful act again in the future, and suppressing the victim's sense of revenge. The results of the research show that the regulations embedded in the relationships between people and, accordingly, the rules governing civil responsibility in order to protect the public order in society and the relationships of people, is one of the factors that can reduce the problem of damage to people. to be Civil liability plays an important role in economic deterrence by forcing people to reduce the costs of accidents and preventing these incidents and causing damages to people in their interactions. The method of the current research is descriptive-analytical, which has been used to collect information through the study of documentary and library sources.
    Keywords: Civil Liability, Damage, Prevention, economic deterrence
  • Abdolhamid Mohsenirad, Mehdi Sheikh Movahed *, Rohollah Rahimi, Hossein Alaee Pages 103-120

    The present study, with the aim of investigating and analyzing the rights of Iran's ethnic groups based on the fundamental laws and international documents, poses this question: What are the advantages and disadvantages of domestic and international laws for improving the conditions of ethnic groups in the pluralistic Iranian society? The hypothesis is: the emphasis of international law on liberal doctrines, disregard for the common good in pluralistic societies, and the dominance of the attitude of a minority of ethnic groups are its weak points, and in domestic laws, the lack of evidence of the rights of ethnic groups and the lack of practical solutions as Obstacles to the realization of the rights of relatives. The results of the research show that the minority view of ethnic groups in the eyes of international documents, insistence on liberal human rights doctrines and disregard for the common good are among the weak points of international documents related to the rights of ethnic groups. In Iran, ethnic groups are not considered as minorities and this means their equality with other citizens. Accepting the customs, manners, culture and traditions of the tribes is also an advantage for the tribes in the Iranian society. However, it is possible to eliminate some deficiencies in domestic law by considering multicultural education through teaching in the mother tongue, and improving their economic conditions through the creation of commercial and economic centers and providing peaceful conditions for linking ethnic identity with national identity. It is a realization. In the current research, the descriptive and analytical method and the theoretical framework of the research is the multicultural approach of Will Kimlika. ‎

    Keywords: Ethnic Groups, International Law, Iran's constitutional rights, Multiculturalism, Will Kymlika
  • Ebrahim Habibolahi, Saeed Mansouri *, Reza Mousazadeh Pages 121-138
    The topic of this research is about the powers of the Islamic government in regulating capital transactions (with the study case of gold). The main question of the article is what powers the Islamic government has to regulate and make policies in capital transactions. The range of powers of the Islamic government is very wide, one of which is to intervene in the field of decision-making related to capital transactions and its regulation. Today, the changes in the nature and tools of gold transactions in the world, especially in Iran, are such that the speed of passing laws in legislative processes is not enough to adapt and modernize them, and there is a need for more legislative and policy-making adaptations. In general, transactions in this field can be justified and complied with in the form of Article 10 of the Civil Law. The hypothesis of the article is that policy-making for the regulation of gold transactions requires governance tools that can study them through the rules of public law. The results of the research have shown that public law and Islamic government jurisprudence have a very suitable capacity to regulate the fields of capital transactions, such as the market and the gold exchange. The method of the article is descriptive-analytical and the data has been collected in a library form.
    Keywords: public law, Islamic Government, gold transactions, Policymaking, Regulation
  • Zohreh Panahi, Mohammad Moghadamfard *, Roholah Rahimi, Hossein Alaee Pages 139-161

    Political parties play an important role in the political developments of different societies in the contemporary era. For this reason, the investigation of their financing methods is of interest to the legal systems and laws in every country. Among other things, it is possible to mention the financing methods of parties in Iran and America, which is the main goal of the present research. With regard to this important goal, the question arises, what are the methods of financing political parties in Iran and America? The findings show that the political parties in Iran are dependent on the government, and most of all, the Ministry of Interior, the Party Commission and the House of Parties are responsible for providing the expenses of the parties, which causes stagnation and ineffectiveness of the role of the parties in the arena. It has become the country's policy. In the United States, parties provide their financial needs through three ways: political struggle committees, soft money, and independent expenses. These different procedures have caused the dynamics of parties in Iran to be less tangible. However, in the United States, financial institutions of political parties, due to their tendency towards capitalism, bring enormous expenses into the political arena of this country. In Iran, even though these capitalist tendencies are not seen in a legal way, but due to the influence of politicians in the financing of parties, there are also concerns about the lack of financial transparency. In this article, the descriptive and analytical method is used, citing library sources.

    Keywords: Political Parties, Financing, Iran, United States of America