فهرست مطالب

مجله علمی پژوهان
سال بیست و یکم شماره 1 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آرش خلیلی، غزال قادری* صفحات 1-7
    سابقه و هدف

     سرطان، عملکرد فرد و خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد و موجب مشکلات روان شناختی از جمله افسردگی در آن ها می شود. این مطالعه با هدف ارتباط درد مزمن با افسردگی از دیدگاه کودکان بستری در بخش هماتولوژی کودکان بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر همدان در شرایط همه گیری کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع همبستگی بود که در آن تعداد 86 کودک مبتلا به سرطان بستری در بخش هماتولوژی کودکان به روش تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسش نامه ی افسردگی Coax و درد مزمن برای تمامی کودکان سرطانی تکمیل شد و اطلاعات کدبندی، با استفاده از آزمون همبستگی Pearson مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     بررسی درد مزمن خردسالان و کودکان و نوجوانان مبتلا به سرطان مورد مطالعه، شدت درد مزمن پایینی را نشان داد. ضریب همبستگی Pearson نشان داد که متغیر افسردگی در دو گروه خردسالان و کودکان و نوجوانان با درد مزمن رابطه ی معنی دار و مستقیمی دارد (0/05 > P).

    نتیجه گیری

     درد مزمن ناشی از سرطان در کودکان و نوجوانان می تواند باعث گرایش کودک به سمت افسردگی شود. توصیه می شود برای پیشگیری از افسردگی این کودکان، درد مزمن آن ها تا حد ممکن تسکین داده شود.

    کلیدواژگان: درد مزمن، بدخیمی، کودک، افسردگی
  • عبدالله خاکسار ازغندی، مجید پاکدامن*، حسین کارشکی صفحات 8-14
    سابقه و هدف

     آموزش سواد رسانه ای، یکی از ملزومات اساسی محسوب می گردد؛ بنابراین هدف پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش سواد رسانه ای در اعتیاد به اینترنت نوجوانان بود.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه گواه بود. از جامعه ی آماری که شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره ی اول متوسطه ی شهر تربت حیدریه در سال تحصیلی 1401-1400 بودند، تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش قرار گرفتند و به پرسش نامه ی اعتیاد به اینترنت Young (1999) پاسخ دادند. گروه آزمایش در 16 جلسه آموزش سواد رسانه ای محقق ساخته شرکت نمودند، اما گروه گواه آموزشی دریافت نکرد.

    یافته ها

     نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد، بین نمره های دو گروه آزمایش و گواه (پیش آزمون و پس آزمون) در میزان اعتیاد به اینترنت، تفاوت معنی دار بود (0/01 > P).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد، آموزش سواد رسانه ای، موجب کاهش اعتیاد به اینترنت نوجوانان شد. بنابراین آموزش سواد رسانه ای به عنوان روش مکمل در کنار درمان های روانشناختی جهت کاهش اعتیاد به اینترنت نوجوانان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، اعتیاد به اینترنت، نوجوانان
  • صبا ابراهیمی رمضانی، زویا پهلوانی*، زهرا خسروی، صمد مصلحی صفحات 15-21
    سابقه و هدف

     پوسیدگی دندان، شایع ترین بیماری مزمن دهان است که استفاده ی طولانی مدت از داروهای مایع خوراکی می تواند باعث ایجاد آن شود. هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه ی پتانسیل پوسیدگی زایی سه نوع شربت مکمل رایج بر روی دندان های شیری در دندان پزشکی کودکان بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه ی تجربی، 18 قطعه از دندان شیری سالم کشیده شده، به طور تصادفی به سه گروه شامل گروه اول استیوکر، گروه دوم، فروگلوبین و گروه سوم، کیندرمولتی تقسیم بندی شدند. میزان ریزسختی دندان ها با استفاده از دستگاه سنجش سختی ویکرز (Vikers) در روز اول و پس از 28 روز اندازه گیری شد. pH مکمل ها توسط pH سنج دیجیتالی اندازه گیری شد. مقایسه ی گروه ها از طریق آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون Paired T-test انجام شد.

    یافته ها

     نتایج آزمون نشان داد که بعد از 28 روز غوطه وری، میانگین ریزسختی در گروه های فروگلوبین، استیوکر و کیندرمولتی از لحاظ آماری معنی دار نشد. میانگین ریزسختی گروه استیوکر در روز اول و روز 28 متفاوت بود و میزان ریزسختی در این گروه طی 28 روز کاهش یافته بود.

    نتیجه گیری

     طبق نتایج به دست آمده مکمل استیوکر بیشترین پوسیدگی زایی را نشان داد. مکمل های فروگلوبین و کیندرمولتی، پوسیدگی زایی جزیی داشتند که قابل چشم پوشی است. نوع قند و تعداد دفعات مصرف مکمل، تاثیر بیشتری نسبت به مواد معدنی موجود در مکمل در پوسیدگی زایی داشت.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، کودکان، سختی، مکمل خوراکی
  • ناهید عباسی، اکرم دهقانی*، امیر قمرانی، محمدرضا عابدی صفحات 22-31
    سابقه و هدف

     پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ی تاثیر درمان مبتنی بر ذهنی سازی و فیلیال تراپی بر تعاملات دانش آموزان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد بود. جامعه ی آماری در این پژوهش دانش آموزان 7 تا 9 ساله دارای اختلال نقص توجه بیش فعالی شاغل به تحصیل در مدارس عادی مناطق شش گانه ی شهر اصفهان بودند. برای انتخاب نمونه، از بین دانش آموزانی که معیارهای ورود به پژوهش را داشتند، 42 نفر انتخاب و به صورت تصادفی بین گروه های درمان مبتنی بر ذهنی سازی (14 نفر)، فیلیال تراپی (14 نفر) و شاهد (14 نفر) تقسیم شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که تعامل والد- کودک و معلم- دانش آموز در گروه های آزمایش نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری افزایش یافته است (0/01 ≥ P). همچنین مقایسه ی میانگین نمرات نشان داد که در متغیر ارتباط والد- کودک؛ تفاوت معنی داری بین گروه درمان مبتنی بر ذهنی سازی و گروه فیلیال تراپی وجود نداشت (0/01 ≤ P) اما در متغیر ارتباط معلم- دانش آموز؛ این تفاوت معنی دار بود (0/01 ≥ P).

    نتیجه گیری

     با توجه به اثربخشی بر تعاملات والد- کودک و تعاملات معلم- دانش آموز کودکان با اختلال بیش فعالی- نقص توجه می توان از این رویکرد به عنوان یک روش درمانی موثر در ایران بهره برد.

    کلیدواژگان: والد-کودک، معلم-دانش آموز، بیش فعالی، نقص توجه
  • عباس اصغری شربیانی*، اکبر عطادخت، نادر حاجلو، نیلوفر میکاییلی صفحات 32-39
    سابقه و هدف

     اختلال بی نظمی خلق اخلالگر (Disruptive mood dysregulation disorder) DMDD، یک تشخیص جدید همراه با چالش های متعدد درمانی است. بارزترین ویژگی این اختلال شامل اختلالات رفتاری و خلقی می باشد. مطالعات درمانی بسیار کمی در مورد DMDD وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر، اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیک بر تنظیم هیجان و تحریک پذیری دانش آموزان دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه ی اول استان آذربایجان شرقی مراجعه کننده به هسته های مشاوره ی ادارات آموزش و پروش در سال تحصیلی 1400-1399 بود. نمونه ی پژوهش شامل 30 دانش آموز دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر بود که از طریق نمونه گیری هدفمند غیرتصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از شاخص واکنش پذیری عاطفی، پرسش نامه ی تنظیم هیجان و مصاحبه ی تشخیصی استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد، رفتار درمانی دیالکتیک در کاهش تحریک پذیری و تنظیم هیجان دانش آموزان دارای اختلال بی نظمی خلق اخلالگر به طور معنی داری موثر بوده است (0/001  <p). همچنین نتایج حاکی از ادامه دار بودن اثر آموزشی در دوره ی پیگیری بود (0/05  >p).

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج پژوهش، رفتار درمانی دیالکتیک می تواند باعث افزایش شناخت مبتلایان به اختلال بی نظمی خلق اخلالگر از مشکلات خود شده و درک صحیح تری در برخورد با مشکلات به ویژه در حوزه ی بین فردی کسب کنند. بنابراین در حوزه ی درمان اختلال بی نظمی خلق اخلالگر، رفتار درمانی دیالکتیک می تواند به عنوان بخشی از برنامه ی درمان اجرا شود.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیک، اختلال بی نظمی خلق اخلالگر، تحریک پذیری، تنظیم هیجان
  • مهدی میرزایی علویجه، شیوا حشیج، فرزاد جلیلیان* صفحات 40-46
    سابقه و هدف

     خودکارآمدی، اعتقاد فرد به توانایی خود برای رسیدن به اهداف خاص است و مبنای مهمی برای رفتار می باشد. مادران، نقش تعیین کننده ای در سلامت دهان کودکان دارند. هدف این مطالعه، تعیین خودکارآمدی مادران در مراقبت از سلامت دهان کودکان بود.

    مواد و روش ها

     این پژوهش توصیفی تحلیلی، از میان 652 زن دارای کودک 3 تا 6 ساله ی شهر کرمانشاه در سال 1398 انجام شد. شرکت کنندگان با روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی انتخاب گردیدند. داده ها با پرسش نامه ی کتبی به صورت خودگزارش دهی گردآوری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     وضعیت اقتصادی خانواده (0/179 = ß و 0/001<  P) و سطح تحصیلات مادر (0/104 = ß و 0/032 = P) پیش بینی کننده ی خودکارآمدی مادران در مراقبت از سلامت دهان کودکان بودند. مادران در حدود نیمی از نمره ی پرسش نامه ی خودکارآمدی را دریافت کردند. خودکارآمدی مادران در مراقبت از سلامت دهان کودکان در زمان احساس تنش، افسردگی و اضطراب کمتر بود.

    نتیجه گیری

     ضرورت توسعه و پیاده سازی مداخله های ارتقاء خودکارآمدی مادران در مراقبت از سلامت دهان کودکان به خصوص برای مادران دارای تحصیلات پایین تر و خانواده های با وضعیت اقتصادی ضعیف تر احساس می شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، سلامت دهان و دندان، کودکان، مادران
  • مروارید فردی پور، فاطمه محمدی، الهه طالبی قانعی، طیبه حسن طهرانی* صفحات 47-53
    سابقه و هدف

     سواد سلامت، از پیامدهای کلیدی برنامه های آموزش سلامت در زمینه ی عملکرد شیردهی و خودکار آمدی مادر است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت با خودکارآمدی و عملکرد شیردهی مادران دارای نوزادان بستری در بیمارستان فاطمیه شهر همدان در سال 1401 انجام شد.

    مواد و روش ها

     این پژوهش تحلیلی، مقطعی بر روی 210 نفر از مادران دارای نوزاد ترم با روش نمونه گیری در دسترس صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه ی سواد سلامت مادری، چک لیست ارزیابی شیردهی Bristol و پرسش نامه ی خودکارآمدی شیردهی بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته ها

     با توجه به نتایج، میانگین و انحراف معیار نمره ی خودکارآمدی، سواد سلامت و عملکرد شیردهی مادر به ترتیب (28/08) 117/09، (8/57) 43/74 و (0/87) 7/34 بود. ارتباط معنی داری بین سواد سلامت و خودکارآمدی مادران، عملکرد و خودکارآمدی مادران و عملکرد و سواد سلامت مادران مشاهده شد (0/05 > P).

    نتیجه گیری

     با توجه نتایج مطالعه، پیشنهاد می گردد که در مداخلات آموزشی در ارتباط با شیردهی، اطلاعات و آموزش ها به شیوه ای در اختیار مادران قرار بگیرند که فهم آن ها برای مادران ساده باشد و بتوانند به راحتی اطلاعات دریافتی را درک کنند.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، خودکار آمدی، عملکرد شیر دهی، مادران، نوزادان
  • فاطمه رضایی، مهدی عبدالله زاده رافی*، سعید آریا پوران صفحات 54-60
    سابقه و هدف

     این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی خستگی از دلسوزی در رابطه ی بین مشکلات هیجانی مادر و مشکلات هیجانی و رفتاری کودکان با نیازهای ویژه انجام شد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش حاضر، همبستگی از نوع مدل یابی است. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل کلیه ی مادران کودکان با نیازهای ویژه در مقطع ابتدایی شهر اراک بود که تعداد 171 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی به عنوان نمونه از این جامعه انتخاب شدند. ابرازهای اندازه گیری عبارت بودند از پرسش نامه ی خستگی از دلسوزی، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس و چک لیست رفتاری کودک.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که رابطه ی آماری مثبت معنی داری بین خستگی از دلسوزی مادر با مشکلات هیجانی (0/001 > P) و مشکلات رفتاری (0/001 > P) کودکان با نیازهای ویژه وجود دارد. درحالی که اثر مستقیم مشکلات هیجانی مادر بر مشکلات هیجانی (0/093 = P) و مشکلات رفتاری (0/888 = P) کودکان با نیازهای ویژه معنی دار نیست اما مشکلات هیجانی مادر، اثر مستقیم بر خستگی از دلسوزی دارد که این مقدار به لحاظ آماری معنی دار است (0/001 = P)؛ همچنین، خستگی از دلسوزی مادر به طور مستقیم بر مشکلات هیجانی و رفتاری کودکان با نیازهای ویژه اثر دارد (0/001 = P).

    نتیجه گیری

     مشکلات هیجانی مادر، موجب افزایش خستگی از دلسوزی وی می شود و با افزایش خستگی از دلسوزی مادر، مشکلات هیجانی و رفتاری کودکان با نیازهای ویژه افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: خستگی از دلسوزی، مادر، مشکل هیجانی رفتاری، کودکان با نیازهای ویژه
  • هما نادری فر، رویا نجفی وثوق* صفحات 61-63

    طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، 360 میلیون نفر در سراسر جهان کاهش شنوایی ناتوان کننده دارند. و از این تعداد، 32 میلیون نفر کم شنوا و یا ناشنوای زیر 15 سال هستند. بر اساس مطالعات انجام شده از طریق پیشگیری، تشخیص زودرس و مدیریت مناسب، بسیاری از نقص های شنوایی قابل اجتناب است. بررسی ها نشان می دهد که استفاده ی نامناسب از وسایل پخش موسیقی، اثرات مخربی روی شنوایی دارد، به طوری که در افرادی که حداقل به مدت 1 سال، روزانه بیش از یک ساعت با شدت بیش از 50 درصد خروجی دستگاه به موسیقی گوش می دهند، آستانه ی آسیب سلول های مویی حلزون کاهش می یابد. با این حال، کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا در بین جوانان و نوجوانان که در مواجهه با سر و صدای ناشی از موقعیت های تفریحی و وسایل پخش موسیقی قرار می گیرند، به علت عدم آگاهی و یا تصورات غلط درباره ی اثرات مواجهه با سر و صدا، رو به افزایش است. بنابراین ایجاد رویکردهای جدید که حفظ و بهبود سلامت گوش و شنوایی، پیشگیری از بیماری های گوش و مدیریت آن ها را هدف قرار می دهد ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: نوجوانان، هندزفری، سواد سلامت، شنوایی
|
  • Arash Khalili, Qazal Ghaderi* Pages 1-7
    Background and Objectives

    Cancer affects the functioning of individuals and families and causes psychological problems such as depression. The aim of this study was to investigate the relationship between chronic pain and depression from the perspective of children admitted to the hematology department of Hospitals affiliated to Hamadan University of Medical Sciences during the COVID-19 epidemic.

    Materials and Methods

    This was a correlational study in which 86 children with cancer admitted to the pediatric hematology department were studied by numerical method. The Coax Depression and Chronic Pain Questionnaire was completed for all children with cancer and the coding data were analyzed by using Pearson correlation test.

    Results

    The study of chronic pain in children and adolescents with cancer in the study population showed low chronic pain severity. Pearson correlation coefficient showed that the variable of depression in both groups of children and adolescents has a significant and direct relationship with chronic pain (P < 0.05).

    Conclusions

    Chronic pain caused by cancer can cause the child to tend to depression. Therefore, it is recommended to relieve the chronic pain of these children as much as possible to prevent depression.

    Keywords: Chronic pain, Neoplasms, Child, Depression
  • Abdollah Khaksar Azgandi, Majid Pakdaman*, Hossain Kurashiki Pages 8-14
    Background and Objectives

    Media literacy training is one of the basic requirements; therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of media literacy training in adolescent Internet addiction.

    Materials and Methods

    The quasi-experimental research method was pretest-posttest with a control group. From the statistical population that included all male students of the first year of high school in Torbat-e Heydarieh in the academic year 2021-2022, 30 people were selected by purposive sampling method and randomly divided into two groups of control and experimental. And answered the Young Internet Addiction Questionnaire (1999). The experimental group participated in 16 sessions of researcher-made media literacy training, but the group did not receive any training. SPSS software version 24 and univariate analysis of covariance were used for analysis.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that there was a significant difference between the scores of the experimental and control groups (pre-test and post-test) in the rate of Internet addiction
    (P < 0.01).

    Conclusions

    The results showed that media literacy training reduced adolescent Internet addiction. Therefore, media literacy training is recommended as a complementary method along with psychological therapies to reduce adolescent Internet addiction.

    Keywords: Media Literacy, Internet Addiction, Adolescents
  • Saba Ebrahimiramezani, Zoya Pahlevani*, Zahra Khosravi, Samad Moslehi Pages 15-21
    Background and Objectives

    Tooth decay is the most common chronic oral disease that can be caused by the long-term use of oral liquid medications. This study aimed to evaluate and compare the carcinogenic potential of three common supplements syrups on deciduous teeth in pediatric dentistry.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 18 extracted healthy deciduous teeth were randomly divided into three groups including the first group of Osteocare, the second group of Feroglobin, and the third group of Kindermulti. The amount of micro-hardness of the teeth was measured using the Vickers hardness testing machine on the first day and after 28 days. The pH of the supplements was measured by a digital pH meter. Comparison of groups was performed by one-way analysis of variance and paired t-test using.

    Results

    The test results showed that after 28 days of immersion, the mean micro-hardness in the groups of Feroglobin, Osteocare, and Kindermulti was not statistically significant. The mean micro-hardness of the Osteocare group was different on the first day and day 28 and the amount of micro-hardness in this group was decreased during 28 days.

    Conclusions

    According to the results, Osteocare had the most cariogenic potential. Feroglobin and Kindermulti have a slight cariogenicity that can be ignored. The type of sugar and the number of times the supplement is used have a greater effect on caries than the minerals in the supplement.

    Keywords: Dental Decay, Children, Hardness, Oral supplements
  • Nahid Abbasi, Akram Dehghani*, Amir Ghamarani, Mohamadreza Abedi Pages 22-31
    Background and Objectives

    This study was conducted to compare the effect of Mentalization-based therapy (MBT) and Filial therapy on Interactions of Student with ADHD.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-, post-test, and follow-up with the control group. Furthermore, the statistical population was 7- to 9-year-old students with ADHD who were studying in regular schools in the six different districts of Isfahan. To select the sample, however, 42 students were nominated from the students who met the inclusion criteria and randomly divided into three groups: Mentalization-based therapy (n = 14); Filial therapy (n = 14), and control (n = 14).

    Results

    The results show the parent-child and teacher-student interaction in the experimental groups was significantly improved (P ≤ 0.01). Also, the comparison of mean scores showed that in the parent-child relationship variable, there was no significant difference among Mentalization-based therapy (MBT) and Filial therapy groups (P ≥ 0.01), however, the difference was significant in the teacher-student relationship variable (P ≤ 0.01).

    Conclusions

    Considering the efficiency of MBT and Filial therapy on Parent-child and teacher-child interactions of children with ADHD, the therapy provides an effective treatment method in Iran.

    Keywords: Parent-child, teacher-child interactions, Hyperactivity, attention deficit
  • Abbas Asghari Sharabiani*, Akbar Atadokht, Nader Hajloo, Niloofar Mikaeili Pages 32-39
    Background and Objectives

    Disruptive mood dysregulation disorder (DMDD) is a new diagnosis with multiple treatment challenges. The most prominent features of this disorder consist of behavioral as well as mood disruptions. There are very few treatment studies on DMDD. The aim of this study was to determine the efficacy of Dialectical Behavior Therapy on emotion regulation and irritability in students with disruptive mood disorders.

    Materials and Methods

    The current research was a semi-experimental type of pre-test-post-test with a control group. The statistical population of the research included all male students of the first secondary level of East Azarbaijan province who referred to the counseling centers of education and training departments in the academic year of 2020–2021. The study population included 30 students with disruptive mood disorders who were chosen through a nonprobability purposive sampling method. Emotional Affective Reactivity Index, the Emotion Regulation Questionnaire, and the clinical interview were used to collect data. The collected data were analyzed through the statistical test of ANOVA with repeated measurements.

    Results

    Dialectical Behavior Therapy was found to be significantly effective in reducing irritability and regulating emotions in students with disruptive mood dysregulation disorders (P < 0.001). Furthermore, the results revealed that the educational effect persisted throughout the follow-up period (P > 0.05).

    Conclusions

    According to the results of the research, dialectical behavior therapy can increase the awareness of the disruptive mood disorder sufferers about their problems and gain a more correct understanding in dealing with problems, especially in the interpersonal field. Therefore, in the field of treatment of disruptive mood disorder, dialectical behavior therapy can be implemented as part of the treatment plan.

    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Disruptive Mood Dysregulation Disorder, Irritability, Emotion Regulation
  • Mehdi Mirzaei-Alavijeh, Shiva Khashij, Farzad Jalilian* Pages 40-46
    Background and Objectives

    Self-efficacy is an individual's belief in their capacity to reach specific goals and is an important basis for behavior. Mothers play a decisive role in children's Oral Health (OH). The aim of this study was to determine the maternal self-efficacy in OH care of preschool children.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical research was conducted among 652 women with 3 to 6-year-old children in Kermanshah city in 2019. The participants were selected using simple random sampling from among the mothers who referred to health centers. The data was collected by a self-reporting written questionnaire.

    Results

    Family economic status (ß = 0.179 and P < 0.001), and mother education (ß = 0.104 and P = 0.032) were predictors of maternal self-efficacy in OH care of children. Mothers received about half of the score of the self-efficacy questionnaire. Maternal self-efficacy in OH care was lower when they felt stress, depression, and anxiety.

    Conclusions

    Mothers obtained about half of the score of the self-efficacy questionnaire. The necessity of developing and implementing interventions to improve maternal self-efficacy in OH care is felt, especially for mothers with lower education and Families with a weaker economic status.

    Keywords: Self-efficacy, Oral Health, Children, Mothers
  • Morvarid Fardipour, Fateme Mohammadi, Elaheh Talebi Ghane, Tayebeh Hasan Tehrani* Pages 47-53
    Background and Objectives

    Health literacy is one of the key consequences of health education programs in the field of breastfeeding performance and mother's self-care. This study was conducted with the aim of determining the relationship between health literacy and breastfeeding performance of mothers with newborns admitted to Fatemieh Hospital in Hamadan 2022.

    Materials and Methods

    This research was a cross-sectional descriptive analytical study that was conducted on 210 mothers with neonate, using available sampling method. Data collection tools included maternal health literacy questionnaire, Bristol breastfeeding assessment checklist and breastfeeding self-efficacy questionnaire. Data analysis was done using descriptive and inferential tests.

    Results

    According to the results, the mean and standard deviation of the self-efficacy score, health literacy and breastfeeding performance of the mother were 117.09 (28.08), 43.74 (8.57) and 7.34 (0.87), respectively. A significant relationship was observed between health literacy and mothers' self-efficacy, mothers' performance and self-efficacy, and mothers' performance and health literacy (P < 0.05).

    Conclusions

    According to the results of the study, it is suggested that in educational interventions related to breastfeeding, information and training should be provided to mothers in a way that is easy for them to understand and they can easily understand the received information.

    Keywords: health literacy, self-efficiency, breastfeeding performance, infants
  • Fatemeh Rezaei, Mahdi Abdollahzadeh Rafi*, Saeed Ariapooran Pages 54-60
    Background and Objectives

    The aim of this study was to investigate the mediating role of compassion fatigue in the relationship between maternal emotional problems and emotional and behavioral problems of children with special needs.

    Materials and Methods

    The research method is correlation. The population of this study included all mothers of children with special needs in primary school in Arak. 171 people were selected as a sample from this population using random cluster sampling method. The measurements of this study were the Compassion Fatigue Questionnaire, the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS), and the Child Behavioral Checklist.

    Results

    The results showed that there was a statistically significant positive relationship between maternal compassion fatigue and emotional and behavioral problems of children with special needs (P < 0.001). While the direct effect of maternal emotional problems on emotional and behavioral problems of children with special needs is not significant, the mother's emotional problems have a direct effect on compassion fatigue, which is statistically significant (P = 0.001); Also, maternal compassion fatigue directly affects the emotional and behavioral problems of children with special needs (P = 0.001).

    Conclusions

    Maternal emotional problems increase compassion fatigue and with increasing maternal compassion fatigue, children's emotional and behavioral problems with special needs increase.

    Keywords: Compassion Fatigue, Mother, Emotional Behavioral Problem, Children with Special Needs
  • Homa Naderifar, Roya Najafi-Vosough* Pages 61-63

    According to the World Health Organization, 360 million people worldwide have disabling hearing loss. Of these, 32 million people are hard hearing or deaf under the age of 15. According to the studies, many hearing defects could be avoided through prevention, early detection, and proper management. Studies show that the improper use of music players harms hearing. So that, the threshold of damage to Cochlear hair cells is reduced in people who listen to music at least for a year for > 1 h/day, at > 50% of the maximum volume setting. However, noise-induced hearing loss has been increasing among young people and adolescents who are exposed to noise from recreational situations and music playback devices. This may be due to a lack of awareness or misconceptions about the effects of noise exposure. Therefore, it seems necessary to create new approaches that aim to maintain and improve ear and hearing health, prevent ear diseases and manage them.

    Keywords: Teenagers, Hands-free, Health literacy, Hearing