فهرست مطالب

- پیاپی 52 (زمستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/12/14
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 7-28
بر پایه آیه 18 فتح، بیعت رضوان عرصه اعلان رضایت الهی از بیعتکنندگان و نزول سکینه الهی بر آنان است. بر پایه آیه 26 توبه، غزوه حنین عرصه نزول سکینه الهی بر جنگجویان مسلمان است. در تعیین گستره مشمولان رضایت و سکینه الهی، دو دیدگاه تعمیم و تخصیص میان مفسران وجود دارد. علامه طباطبایی با استناد به روایتی از ابن عباس و برخی از قراین، به نظریه تخصیص؛ عدم شمول رضایت و نزول سکینه نسبت به همه بیعتکنندگان در بیعت رضوان و عدم نزول سکینه بر همه جنگجویان مسلمان در حنین، قایل است. نگارنده با روش تحلیلی انتقادی، ادله نظریه تفسیری ایشان را مورد تحلیل قرار داده و نظریه تعمیم و شمولیت رضایت و عمومیت نزول سکینه بر تمامی بیعتکنندگان در شجره رضوان و نیز نزول سکینه بر همه مجاهدان حنین را هماهنگ با اصول و قواعد تفسیری دانسته و نتیجه گرفته است که نه بیوفاییها و عهدشکنیهای مربوط به جریان غدیر و نظیر آن، منافاتی با رضایت و نزول سکینه در یک مقطع خاص زمانی چون بیعت رضوان دارد و نه فرار آنی و موقت همراه با توبه، در جنگی مثل حنین، مانع نزول سکینه بر فراریان تایب است.
کلیدواژگان: آیه 18 فتح، آیه 26 توبه، تفسیر کلامی، بیعت رضوان، غزوه حنین، رضایت خداوند از مومنان، سکینه الهی -
صفحات 29-48
بحث اهداف خلقت از جمله مباحث مورد توجه مفسران و دیگر اندیشمندان اسلامی است. در آیات قرآن کریم هدف از خلقت انسانها و جنیان را مواردی چون: ابتلا و آزمایش، جهنم و عذاب و رحمت بیان شده است. آیه 56 سوره ذاریات نیز بیانگر مسیله هدف خلقت بوده و غایت این امر را عبادت معرفی میکند. دیدگاه مفسران در تحلیل و تفسیر آیات ناظر به اهداف خلقت بهویژه در ذیل آیه اخیر یکسان نبوده است بدان حد که گاهی اختلاف جدی در تبیین آن مشاهده میگردد. تحقیق حاضر با روش اسنادی و توصیفی به بررسی دیدگاه مفسران ذیل آیه 56 سوره ذاریات با تاکید بر دیدگاه علامه طباطبایی پرداخته است. بر پایه یافتههای پژوهه حاضر، علامه طباطبایی با کنار هم گذاردن این آیات و تقسیمبندی اهداف ابتدایی، متوسط، غایی و نهایی، عبادت را بهعنوان هدف و غرض متوسط از خلقت انسانها دانسته و رحمت را هدف نهایی از خلقت میداند. تمایز دیدگاه ایشان نسبت به سایر دیدگاههای تفسیری مفسران در تبیین آیه یادشده، کاملا محرز و برتری آن مشخص است.
کلیدواژگان: آیه 56 ذاریات، تفسیر کلامی، هدف از خلقت، سید محمدحسین طباطبایی -
صفحات 49-66
از آنجا که در تفسیر سوره ضحی و آیه هفتم آن، همت مفسران شیعه و سنی در شناخت مفهوم واژه «ضالا» معطوف گردیده، این نوشتار به روش توصیفی تحلیلی وجوه تفسیری آن را بررسی نموده است. بر پایه این تحقیق تعبیر نمودن از «ضالا» به جهالت تجاری یا گمشدن در کودکی به سبب عدم هماهنگی با نظام ساختاری سوره و مخالفت با مبانی کلامی عصمت پیامبر| پیش از بعثت پذیرفته نیست. تعبیر به رهابودن پیامبر پیش از بعثت و دستگیری از او پس از بعثت، گرچه نوعی امتنان از سوی خدا را میرساند، اما لازمه آن، قایل به مشرک بودن ایشان قبل از پیامبری است که اغلب مفسران فریقین بدان ملتزم نیستند. دیدگاه تفسیری دوری پیامبر| از گمراهان زمان خویش و وجه تفسیری عدم طمع پیامبر نسبت به نبوت نیز با توجه به عدم سازواری آنها با معنای لغوی «ضال» قابل قبول نیست. بنابر این عدم شناخت منزلت پیامبر قبل از بعثت و سپس هدایت مردم در پس از بعثت با بیان الهی درباره بزرگی منزلت او کم اشکالترین وجه تفسیری از آیه مورد بحث است.
کلیدواژگان: آیه 7 ضحی، تفسیر کلامی، ضالا، نسبت ضلالت به پیامبر، عصمت انبیاء -
صفحات 67-90
در قرآن کریم برخی آیات مشابه در دو یا چند سوره تکرار شده است. در مواری این تکرار با اختلاف بسیار جزیی همراه است. مانند آیه «... فتمنوا الموت إن کنتم صادقین و لن یتمنوه ابدا...» و آیه «... فتمنوا الموت إن کنتم صادقین و لایتمنونه ابدا...». در این دو آیه که خطاب به یهود است تنها اختلاف جزیی، در دو حرف نفی «لن» و «لا» است. این تغییر جزیی و اختلاف به ظاهر ناچیز به یقین دارای نکتهای است. مقاله حاضر به روش کتابخانهای و به شیوه توصیفی و تحلیلی در بیان چرایی آمدن «لن» در آیه نخست و «لا» در آیه دوم به بررسی دیدگاههای تفسیری مفسران و ادیبان در این زمینه پرداخته است که حاصل آن در سه دیدگاه قابل جمعبندی است: فرقی بین «لن» و «لا» نیست؛ هر دو برای نفی است، با این تفاوت که «لا» برای نفی عادی بهکار میرود و «لن» با تاکید نفی همراه است؛ دیدگاه سوم «لا» برای نفی حال و آینده استعمال میشود، اما «لن» برای تابید و دوام نفی استفاده میشود. بسیاری از مفسران معتقدند که چون در سوره بقره ادعای یهود سنگینتر بوده و مربوط به آخرت و بهشت جاویدان است، نفی آرزوی مرگ و ابطال ادعای آنها با حرف «لن» که برای تابید است صورت پذیرفته و در سوره جمعه که ادعای آنها کوچکتر و مربوط به دنیا و دوستی با خداست، با حرف «لا» که نفی عادی است انجام شده است. از نظر سیاق آیات سوره بقره، ذکر «لن» مناسبتر است، به خلاف سیاق سوره جمعه.
کلیدواژگان: آیه 95 بقره، آیه 7 جمعه، تفسیر ادبی، تکرار در قرآن، تفاوت اسلوب، حرف لا، حرف لن -
صفحات 91-112
خدای متعال در آیه 85 سوره طه میفرماید: «و اضلهم السامری». داستان سامری، در میان وقایع متعدد قوم موسی، دارای اشاراتی ظریف و قابل تامل است. تعبیر قرآنی «اضل» با یک فاعل مشخص، اشاره به ضرورت آگاهی از عملکرد افراد فرصتطلب دارد. در اینکه بیان خداوند از پروژه موفق سامری در غیاب موسی و گمراه شدن قوم او چه هدفی دارد؟ مقاله حاضر تلاش کرده عملکرد سامری در سوره طه را با روش، تحلیلی استدلالی و استنباطی، با استفاده از منابع کتابخانهای و نرمافزاری مورد تبیین قرآنی قرار دهد. نظام هندسی سوره طه در بردارنده استدلالهای عقلی بر پذیرش توحید و دوری از شرک است و داستان سامری ترسیمکننده شخصیتی با موقعیت اجتماعی و اهل نفاق است که برای رسیدن به رهبری از استدلالهای عوام فریب استفاده میکند. یافتههای پژوهش بیانگر آن است که رمز رهایی از ضلالت، همراهی دایمی مردم با رهبر و جانشین او و پرهیز از منافقین و آگاهی از نگاره سامریهاست. نقشه سامری با سه الگوی: ارتداد از ایمان به کفر، ارتداد در تبعیت از موسی، تورات و هارون موفق به اخذ ضلالت قوم در کمترین زمان ممکن شد. این تحقیق با تبیین اقسام ارتداد و ارتباط مفهومی «اضل» با ارتداد، نتایج انگاره سامری را در قوم موسی و امت اسلام مورد بررسی قرار داده است.
کلیدواژگان: آیه 85 طه، تفسیر کلامی، ارتداد گروهی، اضلال بنی اسرائیل، داستان سامری -
صفحات 113-130
در آیه 32 سوره فاطر به برگزیدگان اشاره شده است. در تفسیر این آیه از آغاز به لحاظ معنا و مصادیق از سوی تفسیرپژوهان فریقین دیدگاههای مختلف فراوانی ارایه شده است که اهمیت و ارزش فوقالعاده این مسیله را نشان میدهد. پژوهش پیشرو با بررسی آراء، مستندات و دلایل پژوهشگران قرآنی درباره آیه شریفه فوق، با تکیه بر قرآن مجید، سنت، عقل بهویژه سیاق، روایات شان نزول و دیگر قراین پیرامونی به این نتیجه روشن و مستند قطعی رسید که در مورد وارثان کتاب (قرآن) و مصادیق «الذین اصطفینا...» دو نظریه عمده از سوی فریقین ارایه شده و اغلب قرآنپژوهان عامه، «الذین...» را به امت اسلامی و قاطبه امامیه و بسیاری از نخبگان عامه، مصادیق آن را عترت طاهره: علی، فاطمه و ایمه اهل بیت عصمت^ دانستهاند. از بررسی اقوال فریقین روشن میشود که نظریه نخست را نهتنها هیچ دلیل عقلی و نقلی تایید نمیکند، بلکه به عکس همه دلایل علیه آن است اما نظریه دوم را قرآن مجید، سنت قطعی، تاریخ و دلایل استوار عقلی تایید میکند. سه گروه بودن: «مصطفین» و برگزیدگان با توجه به اینکه، ثقل امانت بر دوش «سابقین بالخیرات»؛ معصومان^ است، اشکالی را ایجاد نمیکند.
کلیدواژگان: آیه 32 فاطر، تفسیر کلامی، تفسیر مقارن، برگزیدگان الهی، وارثان قرآن کریم -
صفحات 131-146
عبارت «فمن ابتغی وراء ذلک فاولیک هم العادون» ناظر بر تربیت جنسی است که پیوسته خانوادهها و جوامع را تحت تاثیر قرار میدهد. پژوهش حاضر با توجه به تاثیرپذیری موضوع این آیه از رویکردهای مذهبی، فقهی و اجتماعی در صدد پاسخگویی به این سوال است که همپای تحول موضوع آیه، کتب تفسیری فریقین چه رویکردی اتخاذ کردهاند؟ بدین منظور نوشتار حاضر با پذیرش این پیشفرض که به موازات رخداد پدیدههای جدید مرتبط با موضوع آیه، نگرشهای تفسیری فریقین نیز تحول را تجربه میکنند، نکات مفهومی، مصداقی و فقهی تفاسیر فریقین درباره «وراء ذلک» را بررسی کرده و در نهایت به دو دیدگاه تفسیری عمده: قول به محدودیت مدلول آیه به روابط جنسی حرام و قول به اطلاق و عمومیت آیه و شمول آن بر همه رفتارهای شهوانی نامشروع، دست پیدا کرد. نتایج پژوهش نشان میدهد هر دو دیدگاه مورد توجه مفسران فریقین قرار گرفته است و اختلاف اندک در برخی از مصادیق در حدی نیست که دیدگاه فریقین مخالف همدیگر تلقی شود، ولی تحلیل مصادیقی که مفسران شیعه و سنی برای گناهان جنسی مستفاد از آیه بیان کردهاند بر غلبه تدریجی دیدگاه شمول و اطلاق در گذر زمان، دلالت میکند.
کلیدواژگان: آیه 7 مومنون، تفسیر تربیتی، تفسیر مقارن، اخلاق جنسی -
صفحات 147-166
فهم دقیق آیات قرآنی در گرو شناخت جامع از معانی الفاظ آن است؛ زیرا نازلکننده وحی، حکیمانه واژگان را در مناسبترین جایگاه کاربردی خود قرار داده است. از اینرو درک معنای واژگان قرآنی به فهم آیات منتهی خواهد شد. ملکوت از واژگانی است که مفسران در مورد آن دیدگاههای مختلفی دارند، هر چند نگاه فلسفی و عرفانی به این واژه دارند اما به عمق معنای آن پی نبردهاند. این مقاله با شیوه توصیفی تحلیلی، درصدد پاسخ به چیستی معنای ملکوت در قرآن کریم است که با مراجعه به کتب لغت، استفاده از روایات و دیدگاه مفسران و کاربرد واژه ملکوت در زبانهای دیگر با کنکاش در کتب مقدس انجام گرفته است. نتایج حاصله نشان میدهد ملکوت واژهای دخیل در زبان عربی است که به جهت فصاحت و بلاغت خاص این زبان تغییر شکل داده است و کاربرد معنایی آن در قرآن کریم به شکل سیر خطی از زمان نزول، به معنای انذار قیامت، باطن هر چیزی، حقیقت واحد خدایی و تسلط خداوند بر همه امور است که این نشانگر تغییر معنا و مفهوم واژه ملکوت در مرور زمان است اما با تتبع در سیاق آیات میتوان گفت ملکوت به معنای جامع همه اینها است.
کلیدواژگان: آیات ملکوت، تفسیر کلامی ادبی، ملکوت، ملک، تدبیر امور -
صفحات 167-184
شناخت «حقیقت عرش» همواره از مسایل پیچیده و پر اهمیت برای دانشمندان و صاحبان علم و معرفت بوده است، که علت آن آیات شریفه قرآن مجید مانند: «الرحمن علی العرش استوی» و روایات مرتبط است که به صراحت از عرش سخن گفته است. ازاینرو اندیشمندان دینی از جمله مفسران و متکلمان در این باره به تحقیق پرداختهاند. هدف از پژوهش حاضر بررسی مفهوم حقیقی عرش، با توجه به نیاز به شناخت آن در حوزه جهانشناسی، خداشناسی و معارف الهی است تا در سایهسار آن پاسخی روشن به برخی ابهامهای موجود در این موضوع داده شود. روش تحقیق کتابخانهای و تحلیلی است و دستاورد پژوهش، این است که عرش الهی حقیقتی مستقل و از جنس حقایق غیبی و در مرتبه عوالم مجردات است. مراد از حقیقت عرش نیز، جایگاه تدبیر و مدیریت و ربوبیت الهی و مقامی است که منشا صدور احکام عالم بوده و همه اوامر الهی به سوی آن منتهی میشود.
کلیدواژگان: آیه 5 طه، آیات متشابه، تفسیر کلامی، عرش الهی، حقیقت عرش -
صفحات 185-202
کمکاری از معضلات اجتماعی است که هر چند با این عنوان در آیات قرآن مجید مطرح نشده است، اما با سازوکارهای مختلف میتوان احکام و معارف مرتبط با آن را از قرآن کریم استخراج نمود. قرآن کریم با طرح واژگانی نظیر: «تطفیف»، «بخس»، «کیل» و «وزن» به معضل کمفروشی تصریح کرده و عواقب شوم آن را در آیات مختلفی بیان نموده است. در مقاله حاضر با رویکردی به معناشناسی واژگان مزبور و توجه به مباحثی نظیر: «تنقیح مناط»، «الغای خصوصیت» و «مستقلات عقلیه» توسعهای در معنای تطفیف و بخس مطرح شده است. تعمیم مزبور به کمک دستهبندی آیات قرآن کریم، در چهار دسته: آیات تصریحکننده بهعنوان تطفیف و بخس؛ آیات ناظر به قوانین سنجش؛ آیات آمره به احسان و درستکاری و آیات عام و فراگیر، مدلل گشته است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که به لحاظ لغوی تطفیف و بخس اختصاصی به کمفروشی نداشته و کمکاری نیز میتواند ذیل عناوین مزبور درج گردد.
کلیدواژگان: سوره مطففین، کم کاری، تطفیف، بخس، توسعه معنایی -
صفحات 203-225
خدای متعال در آیه شریفه: «محمد رسول الله و الذین معه... کزرع اخرج شطاه فآزره فاستغلظ فاستوی علی سوقه» همراهان رسول اکرم| را به زراعتی بالنده تشبیه کرده است که مراحل رشد خود را یکی پس از دیگری سپری میکند تا به مرحلهای میرسد که بر ساقههای خود استوار میایستد. تتبع در قراین مختلف، نشان میدهد که جامعه ایمانی عصر رسالت، به دلالت مطابقی، مصداق اتم مسلمانان توصیف شده است که چهار مرحله تحولی را از ابتدای شکلگیری تا زمان تسلط بر فضای جغرافیایی عصر نزول، طی نمودهاند. با توجه به گسترده بودن دامنه تمثیل، در این پژوهش مشبه فراز شریفه «کزرع اخرج شطاه» تبیین شده است. بررسیها نشان میدهد که این فراز شریفه، ناظر به مرحله آغاز رشد مسلمانان در جامعه شرکزده عصر نزول تا زمان ظهور و بروز اجتماعی آنان است. بر پایه روایات ترتیب نزول سورهها، در این برهه زمانی، تعداد 54 سوره نازل شده است. پژوهش حاضر با تتبع در محتوای این سورهها نسبت به تبیین مدلولهای تمثیل فراز شریفه کوشیده است. رویکرد پژوهش، قرآنمحوری است که بر مبنای آن، محکمات دینی؛ آیات قرآن کریم، روایات متواتر، بدیهیات عقلی، تجربه قطعی و... بر محور قرآن کریم، داور اندیشهها و عملکردهای دینی است.
کلیدواژگان: آیه 29 فتح، تمثیل، زراعت بالنده، هویت اسلامی، رشد مسلمانان -
صفحات 227-250
دامنه معنایی «فضل» و مشتقات آن، بهعنوان یکی از واژههای پرکاربرد قرآن کریم که بیش از 90 بار در آیات مختلف بهکار رفته بسیار گسترده است. از آن میان، معانی ارایهشده در تفاسیر برای فضل در آیه 34 سوره نساء، خاستگاه طرح پرسشهای جدی در این زمینه شده است. در این مقاله، با استفاده از الگوی معناشناسی تاریخی، ضمن بررسی روند تغییرها در حوزه معنایی این واژه از خلال 40 تفسیر از نخستین آثار تفسیری تا دوران معاصر، کوشیده است با مقایسه و تحلیل این اطلاعات و دادهها و تعیین میزان همگرایی و واگرایی آنها، زمینه یک گونهشناسی انتقادی را فراهم سازد و با تکیه بر قراینی درونمتنی، مانند: معنای لغوی، سیاق و دیگر آیات، زمینه دستیابی به معنای درست این واژه را فراهم آورد. نتیجه بررسیها نشانگر آن است که کاربست «فضل» در این آیه، بیشتر ناظر به امور مادی و در گرو تلاش و کوشش انسان است و امتیاز ذاتی برای مردان نیست.
کلیدواژگان: آیه 34 نساء، تفسیر ادبی، فضل، تحول معنایی، تفاسیر قرن دوم تا معاصر
-
Pages 7-28
According to verse 18 of Fath, the pledge of Rizwan is the arena of declaring God's pleasure with those who pledge allegiance and the descent of divine grace upon them. According to the verse 26 of Toba, the battle of Hunain is the place where the divine grace descends upon the Muslim warriors. There are two viewpoints of ta`amim, generalization and takhsis, particularzation, among the commentators in recognizing those enjoying God's pleasure and sakinah. Allameh Tabataba'i, relying on a narration from Ibn Abbas and some guiding signs, has agreed with the theory of takhsis. He, therefore, believes in the non-inclusion of the pleasure and descent of the sakinah in relation to all the pledgers in the Rizwan pledge of allegiance and all the Muslim warriors in Hunain. The author has analyzed the evidence of his interpretative theory with analytical-critical method and found the theory of generalization and inclusion to all those who pledged allegiance under the tree Rizwan and also to all warriors of Hunain in harmony with the principles and rules of interpretation. It is also understood that neither the disloyalty and the breaking of promises related to the Ghadeer case and the like, contradicts with the inclusion of Divine pleasure and with the descent of the Sakinah at a specific point of time, such as Rizvan's pledge of allegiance, nor the immediate and temporary warrior`s escape accompanied by repentance, in a war like Hunain, hinders the descent of the Sakinah.
Keywords: Verse 18 of Fath, Verse 26 of Tawbah, Theological Interpretation, Bayat Rizwan, Battle of Hunain, God's Pleasure with the Believers, Divine Sakinah -
Pages 29-48
The discussion of the goals of creation is one of the topics of interest to commentators and other Islamic thinkers. In the verses of the Holy Qur'an, the purpose of the creation of humans and jinn is stated to be: affliction and trial, hell and punishment and mercy. Verse 56 of Surah Dhariyat also expresses the problem of the purpose of creation and introduces the end of this matter as worship. The point of view of the commentators in the analysis and interpretation of the verses related to the goals of creation, especially under the last verse, has not been the same to the extent that sometimes serious disagreements are observed in its explanation. The present research, with documentary and descriptive methods, has investigated the views of commentators under verse 56 of Surah Dhariyat, emphasizing the view of Allameh Tabatabai. Based on the findings of the present study, Allameh Tabatabai, by putting these verses together and dividing the primary, intermediate, ultimate and final goals, considers servitude as the intermediate goal and purpose of human creation and considers mercy as the ultimate goal of creation. The distinction of his view compared to other interpretation views of the commentators in the explanation of the mentioned verse is completely clear and its superiority is clear.
Keywords: Verse 56 of Dariyat, Theological Interpretation, the Purpose of Creation, Seyyed Mohammad Hossein Tabatabai -
Pages 49-66
Since in the interpretation of Surah dhuha and its seventh verse, Shia and Sunni commentators have focused on understanding the meaning of the word dhallan/wandering, this article has analyzed its interpretative aspects in a descriptive-analytical way. Based on this research, it is not accepted to interpret the word as the Prophet`s lack of commercial knowledge or his being lost in childhood due to the lack of harmony with the structural system of the Surah and to opposition to the theological foundations regarding the infallibility of the Prophet before his mission. The exegetic view that the Prophet`s state of not being divinely supported before his mission and being divinely supported after it, although it conveys a kind of gratitude from God, but it is necessarily concluded that he had been a polytheist before mission, the fact not accepted by most of the fariqin commentators. The exegetic views of the Prophet`s (s) state ob being distant from the misguided people of his time and the Prophet's lack of greed towards prophethood are also not acceptable due to their incompatibility with the literal meaning of dhall. Therefore, the lack of recognition of the Prophet's dignity before the mission and then guiding the people after the mission with the divine statement about the greatness of his dignity is the least problematic aspect of the interpretation of the discussed verse.
Keywords: Verse 7 of Dhuha, Theological Interpretation, Dhallan, Attributing Misguidance to the Prophet (s), the Infallibility of the Prophets -
Pages 67-90
In the Holy Quran, some similar verses are repeated in two or more chapters. In cases, this repetition is accompanied by a very minor difference. Like the verse "... then long for death if you are truthful but they will never long for it..." and the verse "... then long for death if you are truthful but they will not long for it...". In these two verses - which are addressed to the Jews - the only minor difference is in the two negation letters "lan, never" and "la, not". This slight change and seemingly insignificant difference definitely has a point. The present article, using a librarian, descriptive and analytical method in explaining why "lan" comes in the first verse and "la" in the second, examines the exegetic views of commentators and writers in this field, and the result can be summarized in three views: There is no difference between "lan" and "la"; both are for negation, with the difference that "la" is used for normal negation and "lan" for emphatic negation. In the third view, "la" is used to negate the present and future, but "lan" is used to for emphasis and duration. Many commentators believe that because in Surah Baqarah the claim of the Jews is more serious and it is related to the hereafter and the eternal paradise, the negation of their wish for death and invalidation of their claim is carried by the letter "lan" - which is for emphasis; while in Surah Jum`ah, which carries small claims of the world and friendship with God, the negation is done the letter "la" - which is a normal negation. In terms of the context of the verses of Surah Baqarah, mentioning "lan" is more appropriate, unlike the context of Surah Juma.
Keywords: Verse 95 of Baqarah, Verse 7 of Jumu`ah, Literary Interpretation, Repetition in the Qur'an, Difference in Style, Letter La, letter Lan -
Pages 91-112
The Almighty God says in the verse 85 of Surah Taha: " and As-Samari has led them astray." The Samari story, among the many events of the people of Moses, has subtle and thoughtful references. The Qur'anic interpretation of "azalla" with a definite subject, refers to the need to be aware of the performance of opportunistic people. The question of the study is: What is the purpose of God's statement about the successful Samarian project in the absence of Moses and his people going astray? This article tries to analyze the performance of Samari`s effective function as mentioned in Taha with an analytical-argumentative and inferential method and, using library and software resources, explain it based on Qur'anic teachings. Surah Taha contains rational arguments for accepting monotheism and avoiding polytheism, and the story of Samari depicts a character with a social position and a hypocrite who uses the arguments of demagogues to achieve leadership. The findings of the research show that the key of freedom from misguidance is the constant loyalty of the people with the leader and his successor, avoiding hypocrites and knowing the image of the Samarians. The Samarian plan with three patterns: apostasy from faith to unbelief, apostasy in following Moses, Torah and Aaron succeeded in leading the people astray in the shortest possible time. By explaining the types of apostasy and the conceptual connection of "azalla" with apostasy, this research has investigated the results of the Samarian concept in the people of Moses and the Islamic nation.
Keywords: Verse 85 of Taha, Theological Interpretation, Group Apostasy, the Errors of the Israelites, the Samarian Story -
Pages 113-130
In verse 32 of Surah Fatir, the chosen ones are mentioned. In the interpretation of this verse from the beginning, in terms of meaning and examples, many different views have been presented by the fariqain scholars of interpretation, which shows the great importance and value of this issue. By examining the opinions, documents and reasons of Quranic researchers about the above noble verse, relying on the Holy Quran, Sunnah, reason especially the context, the traditions of descent and other peripheral evidences, this study reached this clear and definite conclusion that regarding the inheritors of the book (Quran) and the examples of "those whom we elected ..." two major theories have been presented by fariqain, and most of Ammeh Quranic scholars know the elected to be Islamic Ummah; while all Imami and many Ammeh elites view the elected to be itrat-e tahirih, pure family: Ali, Fatimah and Imams of Ahl al-Bayt. It is clear from the analysis of the statements of the fariqain that the first theory is not supported by any reason: intellectual or narrative; on the contrary, all the reasons are against it. While the second theory is supported by the Holy Quran, definite tradition, history and strong rational reasons. And again, regarding the fact that weight of the trustworthiness has been put one shoulder of those preceeding in doing goods, the triple state of the elected would not create any problem.
Keywords: Verse 32 of Fatir, Theological Interpretation, Comparative Interpretation, the Divine Chosen, the Inheritors of the Holy Qur'an -
Pages 131-146
The expression "But whoever seeks beyond that, then those are the transgressors." refers to sexual education, which continuously affects families and societies. Considering the effect of religious, jurisprudential and social approaches on the subject of this verse, the present research aims to answer the question: what approach have the exegetical books of Fariqin adopted to the transformation of the subject of the verse? For this purpose, this article, by accepting the premise that parallel to the occurrence of new phenomena related to the subject of the verse, the interpretive attitudes of fariqain are also experiencing transformation, has examined their conceptual, practical and jurisprudential points of the interpretations on “beyond that”. And finally, the authors reached two major interpretive points of view: one limiting the meaning of the verse to forbidden sexual relations and the other generality of the verse and its inclusion on all illicit sexual behaviors. The results of the research show that both views have received the attention of commentators of fariqain and the slight difference in some examples may not be taken as oppositional, but the analysis of the examples that the Shia and Sunni commentators have given for sexual sins is based on the verse. It indicates the gradual dominance of the view of inclusive and unlimitted view over time.
Keywords: Verse 7 of Muminun, Educational Interpretation, Comparative Interpretation, Sexual Ethics -
Pages 147-166
Accurate understanding of Quranic verses depends on a comprehensive understanding of the meanings of its words; Because the sender of the revelation has wisely placed the words in the most suitable place of application. Therefore, understanding the meaning of Quranic words will lead to understanding the verses. Malakut is one of the words on which commentators have different views, although they have a philosophical and mystical view of this word, but they have not understood the depth of its meaning. This article, with a descriptive-analytical approach, seeks to answer the question: What does malakut in the Holy Qur'an mean? The study performed by referring to dictionaries, using the narrations and views of commentators, and the usage of the word malakut in other languages, by paying attention to the holy books. The results show that malakut origionally is a non-Arabic word in the Arabic language, which has been changed for the sake of the special eloquence of this language, and its semantic usage in the Holy Qur'an is in the form of a linear progression from the time of revelation, in the sense of warning of the Day of Resurrection, the inside of everything, the Divine one truth and God`s dominion over all things, which indicates the change in the meaning of this word over time. A deep understanding of the context of the verses, however, makes it clear that malakut is the comprehensive meaning of all these.
Keywords: The Verses of Malakut, Theological-Literary Interpretation, Malakut, Mulk, Management of Affairs -
Pages 167-184
Knowing the truth of Arsh-e Ilahi has always been a complex and important issue for religious scholars and thinkers; the complexity of the problem lies in its usage in such noble verses of the Holy Quran as: "The Beneficent One, Who is established on the Throne" and related traditions that clearly speak of the Throne. Therefore, religious thinkers, including commentators and theologians, have researched this matter. The purpose of the current research is to examine the true concept of Throne, considering the need to know it in the field of cosmology, theology, and divine knowledge, so that in its shadow, a clear answer can be given to some ambiguities in the field. The research method is librarian and analytical and the result of the research is that the Throne is an independent truth and is of the type of unseen truths and in the order of immaterial worlds. What is meant by the truth of the Throne is the place of planning and management and Divine lordship and authority, which is the source of the world orders and all Divine orders lead to it.
Keywords: Verse 5 of Taha, Formally Ambiguous Verses, Theological Interpretation, Divine Throne, the Truth of the Throne -
Pages 185-202
Unfair service is one of the social problems that, although not mentioned in the verses of the Holy Quran by word, but with different mechanisms, rulings and knowledge related to it can be extracted from the Holy Quran. The Holy Qur'an has defined the problem of unfair selling with words such as: tatfif, bakhs, keil and weight and has expressed its dire consequences in various verses. In this article, with an approach to the semantics of the mentioned words and paying attention to topics such as: tanqih-e manat, ilghay-I khususiyyat and mustaqillat-i aqliyah, a development in the meaning of tatfif and bakhs has been proposed. The aforementioned generalization has been justified by categorizing the verses of the Holy Qur'an into four categories: the verses in which the words tatfif and bakhs have been cleary used, Verses carrying measurement rules, the verses denoting fair and righteousness and general and inclusive verses. The results of the research indicate that, in terms of vocabulary, there is no specific difference to unfair selling and unfair service can also be included under the aforementioned headings.
Keywords: Surah Mutaffifin, Unfair Service, Tatfif, Bakhs, Semantic Extension -
Pages 203-225
In the noble verse: "Muhammad (s) is the messenger of Allah … Like a (sown) seed which sends forth its shoot … " God, the Exalted, has likened the companions of the Holy Prophet (s) to a growing plant that grow through its stages gradually one after the other until it reaches a stage where it stands on its own stems. Noticing various evidences makes it clear that the religious community of the era of the Prophet, by means of conformity, is described as the fullest example of Muslims, who have gone through four evolutionary stages from the beginning of their formation to the time of dominating the geographical space of the nuzul, descent, era. Due to the wide scope of allegory, in this research, the likened, mushabbah, of " Like a (sown) seed which sends forth its shoot" has been explained. Investigations show that this honorable period refers to the beginning of the growth of Muslims in the polytheistic society of the age of descent until the time of their emergence and social development. According to the traditions of the order of revelation of the surahs, 54 surahs were revealed at this time. The present research has tried to explain the meanings of the expression by following the content of these surahs. The research approach is based on the Qur'an on which, religious authorities, the verses of the Holy Qur'an, frequent narrations, rational axioms, definitive experience, etc., are known as the arbiter of religious thoughts and practices.
Keywords: Verse 29 of Fath, Likening, Growing Plant, Islamic Identity, Growth of Muslims -
Pages 227-250
The semantic range of fazl and its derivatives, as one of the most used words in the Holy Quran - which is used more than 90 times in different verses - is very wide. Among them, the meanings presented in the interpretations in verse 34 of Surah Nisaa have been the origin of raising serious questions in this field. In this article, by using the model of historical semantics, while examining the process of changes in the semantic field of this word through 40 interpretations from the first interpretive works to the contemporary era, the author has tried to compare and analyze this information and data and determine the degree of their convergence and divergence. To provide the context of a critical typology and by relying on in-textual clues, such as: literal meaning, context and other verses, to provide the context to achieve the correct meaning of this word. The results of the investigations show that the use of fazl in this verse is mostly related to material affairs and dependent on human efforts and is not an inherent privilege for men.
Keywords: Verse 34 of Nisa, Literary Interpretation, Preference, Semantic Transformation, Second Century to Contemporary Commentaries