فهرست مطالب

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • معصومه میرصفا*، سارا حبیبی، میثم بصیرت، حسین اصلی پور صفحات 9-25
    با گذشت بیش از چند دهه از تهیه طرح های شهری، سیاستگذاری در هر دو بعد عملی و نظری لایه ای مغفول در نظام توسعه شهری ایران بوده است. در غیاب سیاست های شهری  مدون و مکتوب، برنامه های شهری فاقد انسجام بوده و کنشگران مختلف مطابق با سیاست های ذهنی پیش فرض اقدام به برنامه ریزی و طراحی شهری می نمایند. در چنین شرایطی سیاست ملی شهری (NUP) به عنوان چارچوبی که از سوی برنامه اسکان بشر ملل متحد (هبیتات) معرفی شده می تواند در هدایت فرایند توسعه شهری کشور به سوی پایداری موثر واقع شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی موضوعات اثرگذار در تدوین سیاست ملی شهری با توجه به  نیازها و شرایط خاص ایران و با استفاده از روش ترکیبی انجام شده است.  شناسایی اولویت های موضوعی  به کمک روش کیفی با رویکردی اکتشافی و اولویت بندی موضوعات به روش کمی و تکنیک AHP انجام شده است. نتایج پژوهش، سیزده اولویت موضوعی تدوین سیاست ملی شهری را در سه دسته مسایل مرتبط با عدم چابکی نظام برنامه ریزی شهری در همگام شدن با سرعت شهرنشینی، خلاهای نهادی و قانونی در نظام برنامه ریزی شهری  و  تغییرات و چالش های نوین جهانی معرفی می کند.
    کلیدواژگان: سیاست ملی شهری، توسعه شهری، برنامه ریزی شهری و منطقه ای، سیاستگذاری شهری، ایران
  • ابراهیم کتابی*، علی حمیدی زاده، سید مجتبی امامی، مهدی ایزدخواه، سید محمدحسین هاشمیان صفحات 26-42

    علیرغم ظرفیت بالای فرهنگی و اقتصادی صنعت انیمیشن و بازارسازی فرهنگی، این صنایع در کشور ما مورد غفلت واقع شده است. بطوری که فعالان این حوزه ها نیز همواره با چالش ها و مشکلات فراوانی مواجه بوده اند. در این پژوهش، طراحی زیست بوم کسب و کار صنایع فرهنگی بعنوان سیاستی برای حل مسایل صنعت پویانمایی کشور و به تبع آن بهره برداری از ظرفیت های فرهنگی و اقتصادی آن مدنظر بوده است. در این پژوهش کیفی با راهبرد تحلیل مضمون و با مصاحبه با خبرگان حوزه های مرتبط، زیست بوم مذکور با تاکید بر انیمیشن و سه صنعت منتخب جهت بازارسازی (نوشت افزار، پوشاک و اسباب بازی) احصا شد. در مدل نهایی، نهادهای زیست بوم به «نهادهای پشتیبان و تسهیل گر» و «نهادهای عملیاتی» تقسیم شدند. در پایان نیز علاوه بر توصیه به دولت برای تقویت نظام صنفی، ایفای نقش تسهیل گری و کاهش مستمر حضور در بخش های عملیاتی، ایجاد نهادهای مختلفی برای تکمیل زیست بوم و عملکرد بهینه آن پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: صنایع فرهنگی، زیست بوم کسب و کار، پویانمایی، شخصیت سازی، بازارسازی
  • بیژن زارع*، سلیمان پاک سرشت، رضا صفری شالی، مهدی نیک عهد صفحات 43-57
    اینکه چه خوانشی از کودک در سیاست های بنیاد ملی بازی های رایانه ای مدنظر می باشد، مسیله اصلی این پژوهش بوده است. برای این منظور و طبق منطق مطالعات کیفی با روش نمونه گیری هدفمند و نظری از بین اسناد و آیین نامه های سیاستی و کلان بنیاد، سخنرانی ها و اظهارنظرهای مسیولین بنیاد و مصاحبه با کارکنان بنیاد و کارشناسان این حوزه، جمع آوری داده ها انجام شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. یافته ها موید کمرنگ بودن نقش کودک در سیاست های بنیاد بود، اما خوانشی از کودکی که در معرض خطراتی از سوی بازی ها می باشد، مشهود است. کودکی که باید مورد مراقبت، نظارت و آموزش قرار گیرد تا از خطرات ارزشی، مذهبی، امنیتی و سیاسی دور بماند. عمده نگاه بنیاد متوجه کودک رسمی و مطلوب است. دوگانه فرصت/تهدید از دوران کودکی در سیاست های بنیاد ملموس بوده و سیاست های این نهاد قصد دارد کودکی مقاوم در برابر تهاجمات فرهنگی، امنیتی و سیاسی بسازد که بتواند از مرزهای فرهنگی و ارزشی جامعه دفاع کند.
    کلیدواژگان: مفهوم کودکی، بنیاد ملی بازی های رایانه ای، سیاست های فرهنگی، تحلیل مضمون، کودک رسمی
  • میثم نریمانی*، ابوالفضل نصری، محمد عظیم زاده آرانی صفحات 58-74

    از منظر سیاستگذاری، فعالیت در قالب الگوی کسب وکار برخلق ارزش افزوده مستلزم توسعه بازارهای چند سویه و سکویی است که زیرساخت های تقنینی و نظامات پشتیبان آن با ساختارهای سنتی متفاوت است. در سال های اخیر و با توسعه فناوری های رقمی (دیجیتال) در کشور، بازارگاه ها و سکوهای داده محور به عنوان بستری برای تعاملات گروه های مختلف در قالب بازارهای چندسویه گسترش چشمگیری پیدا کرده اند. سوال اصلی تحقیق این است که با توجه به چالش های مختلف توسعه سکوها، چه تغییرات سیاستی برای توسعه فعالیت بازارهای چندسویه در ایران پیشنهاد می شود. به این منظور، روش تحقیق کیفی مبتنی بر مصاحبه های نیمه ساختاریافته برای جمع آوری داده های موردنیاز و روش تحلیل محتوای مقوله محور دنبال شده است. بر اساس یافته های پژوهش، پنج مضمون یکپارچه ساز مشتمل بر طراحی الگوی صیانتی و امنیتی، ساماندهی رقابت و تعیین شرایط انحصار، ساختاردهی به الگوی قضایی جرایم در سکوها، مجوزدهی و تنظیم گری و نظام مالی و تجاری پشتیبان طراحی شده اند و براساس این پنج بعد، چالش های توسعه سکوهاو راه حل های این چالش ها استخراج و سیاست های مناسب برای توسعه بازارهای چندسویه در ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بازار دوسویه، سیاستگذاری نوآوری، اثرات شبکه ای، سکوها، ایران
  • الهام گل کار، علی باقری، کیومرث ابراهیمی* صفحات 75-92
    با توجه به وضعیت فوق بحرانی منابع آب زیرزمینی دشت رفسنجان، یک پرسش کلان این است که چرا تاکنون هیچ یک از سیاست های آبی اتخاذ شده بر کنترل افت سطح آب زیرزمینی دشت رفسنجان اثر مثبتی نداشته است؟ در این مقاله با در نظر گرفتن این فرضیه که در مورد دشت رفسنجان مساله شناسی به خوبی صورت نگرفته است، در پاسخ به چگونگی شکل گیری این مساله با هدف تبیین روشن از آن، بررسی تاریخی مساله آب مدنظر قرار گرفت تا مقدمه ای برای سیاستگذاری آب در این محدوده فراهم شود. نتایج بررسی مدل مفهومی نظریه زمینه ای حاکی از این است که در طول تاریخ عوامل مختلف منجر به توسعه پسته به عنوان یک محرک قوی اقتصادی و در نتیجه افزایش روزافزون مصرف آب شده اند. همچنین در برخورد با کمبود آب، این مساله صرفا به عنوان یک محدودیت فیزیکی دیده شده و اقدامات صورت گرفته تنها تلاشی در جهت رفع این محدودیت بوده است. بنابراین نیرویی که تا کنون مانع تاثیرگذاری سیاست های حفاظت از آب شده- مشکل مشکل ها- مساله اقتصادی است. بنابراین اصلاحات نهادهای آب در ادامه مسیر مقرون به صرفه تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: سامانه منابع آب زیرزمینی، دشت رفسنجان، اضافه برداشت آب، نظریه زمینه ای، اصلاحات نهادی، وابستگی به مسیر
  • سعید حبیبا*، مریم ابوالحسنی صفحات 93-106
    عموما ثبت اختراعات، انتشار دانش و افزایش نوآوری را به دنبال دارد. شکاف جنسیتی در طول فرایند ثبت اختراعات از دیرباز در تمامی کشورها ملموس بوده است و حتی افزایش دسترسی زنان به فرصت های شغلی و تحصیلی در دهه های اخیر اگر چه موجب کاهش این شکاف گردیده، لیکن آن را به طور کامل از بین نبرده است. با عنایت به این که هیچ قانونی خنثی از جهت گیری های اجتماعی و یا جنسیتی نمی باشد، لذا قوانین مالکیت فکری نیز مستثنی از این قاعده نخواهند بود. هدف غایی کشورها جهت توسعه پایدار، صرفا اعطای غیرتبعیض آمیز گواهینامه اختراع به دو جنسیت نیست، بلکه تسهیل روند اخذ تسهیلات و جذب سرمایه گذار بدون تبعیض جنسیتی در مرحله پس از ثبت اختراعات نیز ملاک عمل است. جهت بررسی عوامل قانونی مستقیم و غیرمستقیم بر روند موجود، در این پژوهش ضمن استفاده از روش کتابخانه ای، به روش تحقیق تحلیلی- توصیفی و گردآوری آمار از اداره مالکیت معنوی ایران در سال های  1392-1399 نیز پرداخته شده است. در پایان با عنایت به قوانین مربوطه از جمله قانون گذرنامه، قانون مدنی و قانون کار راهکارهایی همچون اعطای مجوز خروج از کشور به مخترعین زن، شفافیت آماری مخترعین به تفکیک جنسیت و بودجه بندی جنسیتی، جهت کاهش شکاف جنسیتی در عرصه اختراعات راهکارهایی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: شکاف جنسیتی، ثبت گواهینامه اختراع، جریان سازی جنسیتی، توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی
  • اسحاق رسولی امیرحاجلو*، شهرام ابراهیمی صفحات 107-121
    غالب حقوقدانان تا قرن 19 میلادی، حبس را بهترین شیوه مجازات مجرمان می دانستند اما این رویکرد که مبتنی بر اصلاح و بازپروری بود، به تدریج موجب توسعه نهادهای حبس گرا در قالب مجازات و اقدامات تامینی و تربیتی شد؛ لذا تاکید بر مجازات زندان، کم رنگ شد و مفهوم ضمانت اجراهای اجتماعی (جامعه محور) و جایگزین های حبس شتاب فزاینده ای گرفت. نظام کیفری ایران نیز متاثر از این تحولات، به سمت حبس زدایی حرکت نمود و سیاست حبس زدایی را به عنوان یک سیاست کلی پذیرفت. بنابراین شایسته است تحولات و چارچوب نظری این سیاست بررسی گردد و سیاست جنایی کشورمان در راستای حبس زدایی، منطبق با چارچوب نظری مشخصی باشد. الگوهای رفاه، کیفی بودن مقررات، مشارکتی و عدالت ترمیمی را می توان در این راستا معرفی نمود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی - تحلیلی است که داده های آن به صورت مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و میدانی (آراء) یادداشت و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: حبس، حبس زدایی، زندان، زندان زدایی، سیاست جنایی
  • بیت الله محمودی* صفحات 122-136
    هدف از این مطالعه بازاندیشی و صورت بندی دیدگاه های مختلف طرح شده در خصوص نحوه مدیریت جنگل های شمال کشور با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی استقرایی است. در این راستا پس از شناسایی نهادهای کنشگری فعال، گزاره ها و روایت های منتشر شده از سوی آنها استخراج و در مرحله بعد مضامین بکار رفته طبقه بندی و در ادامه گفتمان های حاکم بر دیدگاه های موجود مشخص شد. در نهایت تحلیلی انتقادی از گفتمان ها صورت پذیرفت. نتایج نشان داد شش نهاد کنشگری در حوزه مدیریت جنگل های شمال کنشگری کرده و حاصل استخراج دیدگاه های کنشگران در  سه  گفتمان مدیریتی شامل تدوین و اجرای طرح جایگزین در بستر طرح تنفس جنگل، حفاظت موزه ای از جنگل و بازگشت به طرح های جنگل داری صورت بندی شد. تحلیل انتقادی نشان می دهد که هیچ کدام از سه گفتمان یاد شده قادر نیستند وضعیت نابسامان مدیریت جنگل را واقع بینانه تفسیر و تشریح کنند.
    کلیدواژگان: جنگل داری، تحلیل محتوای کیفی، گفتمان مدیریتی، نهاد کنشگری، جنگل های شمال ایران
  • هدی السادات واعظی*، علی اشرف نظری صفحات 137-146

    هر چند در راستای افزایش مشارکت زنان در عرصه سیاسی در جوامع مختلف از جمله در ایران گام هایی برداشته شده، ولی هنوز شاهد سهم ناچیز زنان در هرم قدرت نظام سیاسی هستیم. لذا این پژوهش توصیفی-تحلیلی با استفاده از مراجعه به منابع نظری و مصاحبه کیفی با نمونه هدفمند از مقامات سیاسی اجرایی و نخبگان علمی آگاه به مسیله، به کشف و بررسی کلیدی ترین موانع دستیابی زنان به مناصب سیاسی در ج.ا.ا به قصد ارایه راهکارهای سیاستی برای کاهش و رفع این موانع می پردازد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که تعابیر مردسالارانه با شکل دهی به سیستم سیاسی و به تبع کاستن تجربه و اعتمادبه نفس اجرایی زنان، موانع دستیابی زنان به مناصب سیاسی بوده اند. در پایان راهکارهایی سیاستگذارانه برای مواجهه با این مسیله پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، زنان، مناصب سیاسی، موانع، جمهوری اسلامی ایران
  • مجید وحید* صفحات 147-154
    صنعت خودرو در ایران که عمری بازگشت پذیر به پیش از انقلاب 1357 دارد، اکنون بخشی پرابلماتیک از اقتصاد کشور شده است. این عرصه که در انحصار دولت و مقررات دولتی است، موجد تولید کالاهایی گشته گران، نابهره مند از جدیدترین فناوری ها، ناامن، غیرقابل رقابت با نمونه های خارجی، آلوده ساز محیط زیست، پر مصرف در انرژی و بنابراین آسیب زننده به منابع انرژی کشور و... با این حال، چشم انداز تغییر در این بخش دیده نمی شود و سیاستگذار مایل به ادامه وضع ناکارآمد موجود است. چنانچه منطق وجودی دولت خدمت به شهروندان باشد که باید چنین باشد، به نظر، شهروندان از اقدامات دولت در این حوزه در نارضایتی هستند و البته نارضایتی برای هر دولتی به انحاء گوناگون معضل آفرین خواهد بود. ما در این مقاله برآنیم تا بدو سخنی در این باب داشته باشیم، از ابعاد مساله، چه این حوزه را مساله دار می دانیم، پرده برداریم و سپس بحثی در باب رهیافتی نو در مطالعات سیاستگذاری یا اقدام عمومی داشته باشیم که می تواند راهنمایی برای مطالعات در این زمینه و زمینه های مشابه باشد. این رهیافت، رهیافت جامعه شناسی-تاریخ است، رهیافتی در تمایز آشکار با جامعه شناسی تاریخی و بنایافته در فرانسه از دهه 1990 بدین سو.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، صنعت خودرو در ایران، رهیافت جامعه شناسی-تاریخ
  • آریابرزن محمدی قلعه تکی* صفحات 155-169
    سیاست تنش زدایی با شوروی موسوم به دتانت که نقطه کانونی سیاست خارجی نیکسون-کیسینجر به شمار می آمد، رویکرد کلانی بود که تا سال پایانی ریاست جمهوری کارتر ادامه داشت. این مقاله به روش تحلیلی توصیفی و گردآوری کتابخانه ای و اسنادی درپی بررسی نسبت میان کلان- نظریه ها و خط مشی های موردی سیاست خارجی آمریکا در مورد ایران در این دوره کلیدی است که از طریق این پرسش به پژوهش گذاشته شده است که نسبت میان نظریات کلان و خطی مشی های موردی سیاست خارجی دولت های آمریکا، از نیکسون تا کارتر، در قبال ایران چگونه تعریف می شود؟ فرضیه این مقاله مبتنی بر این گزاره است که این نسبت با بهره گیری از رویکرد جان اریکسون در سه ساحت کاربردی، مفهومی و نمادین قابل مقوله بندی است. بر اساس نگرش جان اریکسون که این مقاله از آن بهره می جوید، کلان- نظریه ها معمولا توصیه های خاص موردی را ارایه نمی کنند. آنها نقشه های راه کلی را ارایه می دهند، ادراک محیطی از جهان را مفهومینه می سازند و همچنین کارکردی نمادین دارند.
    کلیدواژگان: دتانت، نیکسون، کارتر، ایران، جان اریکسون
  • مصطفی سالاری* صفحات 170-185

    این تحقیق با هدف بررسی علل و عوامل ایجادکننده بروز تعارض منافع در سازمان تامین اجتماعی و ارایه راهکارها و مدلی مبتنی بر حکمرانی خوب جهت کاهش اثرات آن انجام گردید. در این تحقیق از دو ابزار مصاحبه و پرسشنامه جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ساختار تعارض گریز، مدیریت رفتار سازمانی، شفافیت امور، پویایی سیستم سازمانی، تحول دیجیتال، شایسته‏ سالاری، قابل پیش ‏بینی بودن، مشارکت کارکنان، مقررات بازدارنده از تعارض منافع و پاسخگویی از جمله عواملی هستند که می‏توانند به مدیریت تعارض منافع و صیانت از حقوق عمومی در سازمان تامین اجتماعی کمک کنند. همچنین نتایج حاصل از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری که جهت ساخت مدل استفاده گردید، نشان داد که ساختار تعارض ‏گریز و مقررات بازدارنده از تعارض در سطوح پایه ای قرار دارند از این رو این دو متغیر در اولویت سازمان‏ ها جهت مدیریت تعارض منافع قرار می‏گیرند.

    کلیدواژگان: تعارض منافع، حکمرانی خوب، حقوق عمومی، مدل سازی ساختاری تفسیری
|
  • Masoumeh Mirsafa *, Sara Habibi, Maysam Basirat, Hosein Aslipour Pages 9-25
    Iran has gone through a very rapid urbanization in the last six decades. The fast pace of urbanization of the country calls for an integrated planning to move  towards sustainable urban development and resilient and livable cities. Despite five decades of history in preparation of urban plans and two decades of history since the introduction of urban management in Iran, the urban policymaking, in practice and theory, remains largely neglected in the urban development system of the country. In the absence of well-defined and integrated urban policies, different actors contribute to the urban develpment based on individual decisions. In this context, the National Urban Policy (NUP) as an initiative by UN-Habitat can play a role in directing Iran’s rapid urbanization towards sustainable development. Taking into consideration the specific needs and circumstannecs of Iran, this paper focuses on the identification and prioritization of the main thematic areas for development of the National Urban Policy (NUP). The research employs a qualitative method with an exploratory approach to identify the main influential thematic areas in developing the NUP, and a quantitative method with Analytical Hierarchy Process (AHP) technique to prioritize the identified thematic areas of the NUP. Accordingly, for the qualitative part, the data was collected through studying the urban planning and policy making documents and conducting semi-structured interviews with experts. The results of the research introduce thirteen priority areas for the formulation of the NUP in Iran which are divided into three categories, including issues caused by “the lack of agility of the urban planning system in keeping up with the rapid pace of urbanization in Iran”, “institutional and legal needs and gaps of urban planning system of the country”, and issues related to “the emerging global changes and challenge.”
    Keywords: National Urban Policy, urban development, Urban, regional planning, Urban Policy Making, Iran
  • Ebrahim Ketabi *, Ali Hamidizadeh, Seyed Mojtabi Emami, Mahdi Izadkhah, Seyyed MohammadHossein Hashemian Pages 26-42

    Despite the high cultural and economic capacity of the animation industry and merchandizing,these industries have been neglected in our country.So that the activists in these areas have always faced many challenges and problems. In this study,the business ecosystem design of cultural industries (from characterization to merchandizing)has been considered as a policy to solve the problems of the country's animation industry and,consequently,to exploit its cultural and economic capacities. In this qualitative research with the thematic analysis strategy and by interviewing 23 experts in related fields,the mentioned ecosystem was counted with emphasis on animation industry and three selected industries for merchandizing(Stationery,clothing and toys).In the final model,ecosystem institutions were divided into "supporting and facilitating institutions" and "operational institutions". In the end,in addition to advising the government to strengthen the union system,play the role of facilitator and continuously reduce the presence in the operational sectors,the creation of various institutions to complete the ecosystem and its optimal performance was proposed.

    Keywords: Cultural Industries, Business Ecosystem, animation, Characterization, Merchandising
  • Bajan Zare *, Soleyman T Pakseresh, Reza Safaryshali, Mehdi Nikahd Pages 43-57
    The main issue of this research is what reading of the child is considered in the policies of the N.C.G.F. For this and qualitative studies, data was obtained by purposeful sampling from among documents and policies and regulations of the foundation, speeches and comments of foundation officials and interviews with foundation employees and experts. Thematic analysis method was used to analyze. The findings confirmed that the child's role in the foundation's policies is weak, but the reading of a child who is exposed to risks from games is evident. A child who must be cared for, monitored and educated to stay away from value, religious, security and political risks. The main the foundation is on the official and desirable child. The duality of opportunity/threat from childhood is tangible in the policies of the foundation and the policies of this institution aim to create a child resistant to cultural, security and political attacks that can defend the cultural and value boundaries.
    Keywords: Childhood, National Computer Games Foundation, Cultural Policies, Thematic analysis, Official Child
  • Meysam Narimani *, Abolfazl Nasri, Mohammad Azimzadeh Arani Pages 58-74

    Designing business models based on value-added creation through connecting customers in different markets due to network and spillover effects is important, because of improving social services, job creation, and development of communication technologies. In recent years and due to the development of digital technologies, data-driven platforms as a ground for interaction between different groups in multisided markets have experienced significant growth. So, the primary question of the research is that concerning several challenges of platform development, what policy changes can be suggested for the development of multisided markets’ activity in Iran? So, a qualitative research Method based on semi-structured interviews has been used for data collection and theme-oriented content analysis. In this article, five integrating themes include designing protection and security patterns, organizing the competition and determining monopoly conditions, structuring the juridical model for crimes in platforms, licensing and regulation, and supporting financial and commercial systems are designed and suitable policies for multisided markets in Iran is provided.

    Keywords: Two-Sided Markets, innovation policy, Network Effect
  • Elham Golkar, Ali Bagheri, Kumars Ebrahimi * Pages 75-92
    In the face of the critical situation of groundwater resources in Rafsanjan Plain, the question arises: Why have none of the policies implemented in order to preserve groundwater resources had a positive effect on controlling the decline of the groundwater level? An analysis of the water problem in this plain was conducted as an introduction to provide water policy in this area taking into account the hypothesis that the problem recognition has not been properly done. It has been explained using the approach of Grounded Theory for data analysis and the framework of Path Dependenty using causal loop diagrams as analytical and graphical tools. Study results show that historically, all factors have contributed to the development of pistachios to become a strong economic stimulus and affect increasing water consumption. The problem of water scarcity was also seen only as a physical constraint, and the measures taken were only targeted to overcome this limitation. It was generally identified that the current state of Rafsanjan groundwater resources is strongly related to the historical path of development of the pistachio crop, and that reforms and changes to water institutions will be more cost-effective in following this path. Furthermore, policy recommendations are provided in detail.
    Keywords: Groundwater Resources System, Rafsanjan aquifer, Water Overdraft, Grounded theory, Institutional Reform, path dependency
  • Saeed Habiba *, Maryam Abolhassani Pages 93-106
    Generally, patent activities could result in the dissemination of knowledge and an increase in the level of innovation. The gender gap throughout the patent process has existed for a long time in all countries. Despite women's access to more employment and educational opportunities in recent decades, the gap has narrowed but has not gotten eliminated. Considering that no law is neutral from social or gender presumptions, intellectual property laws would not be an exception to this rule. Identifying the direct and indirect factors that sometimes exist in procedures or other laws such as passport, civil, and labor laws makes it possible to reduce the severity of the gender gap and its consequences through practical solutions. These proposed solutions include: granting permission to female inventors to travel (those married women facing the travel ban), statistical transparency of inventors by classifying them based on gender and sexes, and implementing Gender budgeting to reduce the severity of the gender gap. These solutions would make the path towards sustainable development smoother both economically and socially. The quantitative and qualitative examination is only a necessary condition (and not a sufficient condition) to achieve the goal of gender equality. The ultimate goal of countries for sustainable development is not only to grant non-discriminatory patents to both sexes but also to facilitate the process of obtaining facilities and attracting investors without gender discrimination in the post-patent stages.
    Keywords: Gender Gap, Patent Registration, Gender Mainstreaming, Sustainable Socio-Economic Development
  • Eshagh Rasuli Amirhajloo *, Shahram Ebrahimi Pages 107-121
    Until the 19th century, most lawyers considered imprisonment to be the best way of punishing offenders. However, this approach, which was based on correction and rehabilitation, gradually led to the development of incarceration-oriented institutions favoring punishment and preventive and educative measures. Therefore, less emphasis was placed on the punishment of imprisonment, and the concept of social penalties (community-oriented) and imprisonment alternatives became increasingly dominant. Influenced by these developments, the Iranian criminal system moved towards decarceration and accepted the decarceration policy as a general policy. Therefore, it is necessary to explore the developments and the theoretical framework of this policy, and the criminal policy of iran towards decarceration should be based on a specific theoretical framework. Models of welfare, high quality of regulations, and participatory and restorative justice can be offered in this regard. This is an applied study conducted using the descriptive-analytical method. Data were collected using desk-based, documentary and field studies through note taking and were then analyzed.
    Keywords: imprisonment, decarceration, prison, Release from Prison, Criminal policy
  • Beytollah Mahmoudi * Pages 122-136
    The purpose of this study is to rethinking and formulates the different point of views proposed regarding the way to manage forests in the north of Iran by using the inductive qualitative content analysis method. In this regard, after identifying active activism institutions, the published propositions and narratives were extracted, and in the next step, the used themes were classified, and then the discourses governing the existing views were identified. Finally, a critical analysis of the discourses was done. The results showed that 6 activist organizations, including environmental nongovernmental organizations, media and newspapers, scientific associations, universities, natural resources research institutes, and executive and supervisory organizations are active in the field of northern forest management. In total, as a result of extracting the point of views of activists, 121 propositions, 13 themes and 3 management discourses were formulated, including: 1- preparation and implementation of an alternative plan in the framework of the forest breathing plan, 2- museum protection of the forest and 3- return to forestry plans. The first and second discourses were promoted in the environmental nongovernmental organizations, media and newspapers, and the creation of the third discourse was mainly nurtured by the activism institution of the university and to some extent the executive organization of the country's natural resources. Critical analysis shows that none of the three mentioned discourses are able to realistically interpret and explain the chaotic situation of forest management. What has been raised like a big shadow on the foundation of these three management discourses, It is a reductionist approach to the issue of forests and forestry in Iran. A problem that is not possible to understand without having a problematical understanding in the light of an interdisciplinary and transdisciplinary perspective.
    Keywords: Forestry, Qualitative Content Analysis, Management Discourse, Activist Institution, Forests in Northern Iran
  • Hoda Sadat Vaezi *, Ali Ashraf Nazari Pages 137-146

    Despite efforts to increase women's participation in social and sometimes political spheres in various societies, including Iran ،women still play a small role in Iran's political power pyramid and women's political participation at the elite level have key obstacles..Therefore, this research intended to provide policy solutions tries to explore and study the most important obstacles to women's access to political-executive positions in the IR with a descriptive-analytical method and using the technique of referring to theoretical sources and qualitative interviews with political elites and relevant experts. The findings showed that obstacles to women's access to political-executive positions are patriarchal perceptions by shaping the political area  and decreased women's political self-confidence and experience.

    Keywords: Policy making, Women, Political Positions, Barriers, Islamic Republic of Iran
  • Madjid Vahid * Pages 147-154
    The purpose of this paper is to analyze the Iranian automobile industry from the perspective of public policy studies. This industry came under the domination of the public sector following the Iranian Revolution of 1979. It is also an industry that does not obtain the satisfaction of Iranian consumers for various reasons: high prices, low quality, insecurity, etc. However, the government does not want this monopoly to be broken. The socio-history approach to public action, we believe, will help us to propose an appropriate framework of study for this case. Therefore, we discuss the outlines of this approach and show its usefulness for this kind of study. This work has an introductory value and developments will be elaborated in future articles.
    Keywords: Iranian Automobile Industry, Public policy analysis, Socio-History Approach to Public Action
  • Ariabarzan Mohammadi Ghalehtaki * Pages 155-169
    Détente was the focal point of the Nixon-Kissinger foreign policy, a macro approach that continued into the final year of Carter's presidency. Using a descriptive-analytical research method, this article obtains information from books, archives and documents to examine the relationship between grand-theories and the U.S. government’s Iran policies during the detent era. Consequently, the main research question is: How could the relevance of grand theory to U.S. policies towards Iran, from Nixon to Carter, be explained? This article's hypothesis, which will answer the main research question, is based on this statement. This relevance can be categorised under Instrumental, conceptual and symbolic functions via the approach developed by John Eriksson (Eriksson, 2014). According to John Erikson's perspective, which this paper draws on, grand-theories do not usually provide case-specific recommendations; they provide general road maps, conceptualise the environmental perception of the world, and have a symbolic function.
    Keywords: Détente, Nixon, Carter, Iran, John Eriksson
  • Mostafa Salari * Pages 170-185

    Conflict of interest is one of the most important factors that affect the rights of citizens and affect the performance of any institution. The Social Security Organization, as one of the largest institutions with many stakeholders and multiple roles in the society, is not exempt from this. This research was conducted with the aim of investigating the policies and factors cause conflicts of interest, providing solutions and a model based on good governance to reduce its effects. The results showed conflict avoidance structure, organizational behavior management, transparency of affairs, dynamics of organizational system, digital transformation, meritocracy, predictability, employee participation, regulations preventing conflicts of interest and accountability are factors that can help to manage conflict of interest and protection of public rights in social security organization. Also, the results of the interpretive structural modeling approach showed that the conflict avoidance structure and conflict prevention regulations are at basic levels, therefore these variables are prioritized by institutions to manage conflict of interest.

    Keywords: Public Policy, Conflict of interest, Good Governance, Public law, Interpretive structural modeling