فهرست مطالب

سوخت و ساز و فعالیت ورزشی - سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه سوخت و ساز و فعالیت ورزشی
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نوشین صالحی اقدم، رقیه پوزش جدیدی*، کریم آزالی علمداری، جبار بشیری، میرعلی رضا نورآذر صفحات 1-17
    هدف

    شامل بررسی تاثیر توام هشت هفته تمرین HIIT و مکمل کورکومین بر مقدار مرگ سلولی و GSH سلولهای کبدی در موشهای نر تحت مواجهه با آرسنیک آب آشامیدنی بود. 

    روش شناسی:

    تعداد 48 سر رت نر به شش گروه شامل تمرین، کورکومین، توام(تمرین و کورکومین)، آرسنیک، کنترل اتانول و کنترل آب مقطر تقسیم شدند. آرسنیک به مدت شش هفته روزانه از طریق آب آشامیدنی با دوز 5 میلی گرم بر هر کیلوگرم و کورکومین روزانه 15 میلی گرم بر هر کیلوگرم وزن بدن به صورت گاواژ مصرف شدند. پروتکل HIIT به مدت شش هفته (، 5 روز در هفته) شامل 60 دقیقه دویدن تناوبی(4 دقیقه دویدن با شدت 90-85 درصد VO2max و 2 دقیقه ریکاوری فعال با شدت 60 - 50 درصد) انجام شد.

    یافته ها

    مواجهه با آرسنیک سبب کاهش مقدار CK18 M65 و کاهش نسبتا مختصر مقدار GSH کبد شد. هم کورکومین و هم اثر توام سبب معکوس شدن تغییرات CK18 M65 کبد شدند، اما فقط در گروه توام افزایش محسوس مقدار GSH کبد مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    مواجهه با آرسنیک کبد را در معرض استرس اکسایشی و آپوپتوز قرار می دهد و هم تمرین و هم کورکومین اثار قابل ملاحظه ای در معکوس کردن این اثرات دارند. اما فقط اثر توام قادر به جبران ذخایر ضداکسایشی کبد در مواجهه با آرسنیک می باشد. بااینحال، به دلیل محدودیتهای تحقیق و کمبود شواهد مشابه، همچنان نیاز به بررسی های بیشتر باقی است.

    کلیدواژگان: آرسنیک، HIIT، کورکومین، کبد، آپوپتوز
  • فاطمه مختاری، الهه طالبی گرکانی*، خدیجه نصیری، ابوالفضل اکبری صفحات 19-35
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات هوازی تداومی و تناوبی شدید همراه با مصرف سیلیمارین بر سطوح سرمی آنزیم های کبدی و تغییرات بافت کبد موش های صحرایی مبتلا به کبد چرب بود.
    روش
    در این مطالعه موشهای صحرایی نر پس از تزریق دگزا به 6 گروه مختلف تقسیم شدند: 1-کنترل بیمار 2-سیلیمارین 3- تمرین تناوبی 4- تمرین تناوبی+سیلیمارین 5-تمرین تداومی 6-تمرین تداومی+ سیلیمارین. در گروه های سیلیمارین، 300 میلی-گرم محلول سیلیمارین به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن گاواژ شد. گروه های تمرینی به مدت 8 هفته تمرین تداومی (54 دقیقه با سرعت 20 متر در دقیقه) و تمرین تناوبی با شدت بالا (6 وهله ی 3 دقیقه ای با سرعت 40 متر در دقیقه و 3 دقیقه ریکاوری فعال با سرعت 20 متر در دقیقه) با شیب 15 درجه را روی تردمیل انجام دادند.
    یافته ها
    مصرف سیلیمارین و انجام تمرینات ورزشی موجب بهبود تغییرات بافتی در مقایسه با گروه کنترل شد. همچنین اثر تعاملی مصرف مکمل و تمرین بر سطوح AST و ALT معنادار نبود. مصرف سیلیمارین موجب کاهش معنادار سطوح آنزیم AST و ALT شده بود (05/0p≤). سطوح AST در گروه تمرین تناوبی نسبت به گروه کنترل بطور معناداری بالاتر بود (05/0p≤). مقدار این آنزیم در گروه تمرین تناوبی+سیلیمارین نسبت به گروه تمرین تناوبی بطور معناداری کاهش یافته بود (05/0p≤).
    نتیجه گیری
    مصرف سیلیمارین و تمرین هوازی (تداومی و تناوبی) بصورت مجزا و در ترکیب با یکدیگر می تواند موجب بهبود وضعیت بافت کبد موش های صحرایی مبتلا به کبد چرب غیر الکلی القاء شده با دگزامتازون شود.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، سیلیمارین، آسپارات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، هیستولوژی
  • فهیمه مهربانی، فرهاد رحمانی نیا*، جواد مهربانی، نسرین رضویان زاده صفحات 37-57
    مقدمه

    کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) وضعیتی است که در آن تجمع چربی در کبد افزایش می یابد. ورزش می تواند با جلوگیری از تجمع بیش از حد چربی در کبد به عنوان یک مداخله غیردارویی منجر به بهبود این عارضه و جلوگیری از پیشرفت بیماری های مزمن کبدی باشد. هدف تحقیق حاضر مقایسه تاثیر تمرینات ترکیبی با شدتهای متفاوت بر FGF-21، مقاومت به انسولین، آنزیمهای کبدی و ترکیب بدن زنان مبتلا به کبد چرب بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 33 زن مبتلا به NAFLD با میانگین سنی 75/7±45/43 سال و شاخص توده بدنی 6±84/32 کیلوگرم بر مترمربع) به صورت تصادفی به سه گروه مساوی تقسیم شدند؛ اینتروال هوازی (AIT) - تمرین مقاومتی (ترکیبی 1)، اینتروال شدید (HIIT) - تمرین مقاومتی (ترکیبی 2) و گروه کنترل. برنامه تمرینی به مدت 12 هفته و 3 جلسه در هفته انجام شد. متغیرهای پژوهش قبل و بعد از دوره تمرینی اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر (05/0p<) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد شاخص HOMA-IR و FGF-21 سرمی در گروه های تمرین ترکیبی در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافته بود (05/0>p). در سطوح آنزیمهای ALT و AST، اثر و تفاوت معنی داری مشاهده نشد. همچنین، کاهش معنی داری درصد چربی بدن مشاهده شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد زنان مبتلا به NAFLD احتمالا بتوانند از هر دو شدت تمرین ترکیبی مقاومتی و اینتروال متوسط و شدید به عنوان یک راهکار غیردارویی برای کاهش درصد چربی و بهبود مقاومت به انسولین و FGF-21 استفاده کنند.

    کلیدواژگان: کبد چرب، تمرین ترکیبی، فاکتور رشد فیبروبلاست، آسپارتات آمینوترانسفراز، توده چربی
  • آمنه پوررحیم قورقچی*، نیر قیم اعلایی، سجاد انوشیروانی صفحات 59-73
    هدف

    فعالیت ورزشی باعث کاهش وزن و جلوگیری از چاقی می شود. هدف، بررسی اثر هشت هفته تمرین ایروبیک-یوگا بر سطح سرمی آیریزین، پروفایل لیپیدی و ترکیب بدنی زنان چاق بود.

    روش پژوهش: 

    آزمودنی ها 16 زن داوطلب چاق (سن: 91/3±82/33 سال، وزن: 72/2±2/78 کیلوگرم، و BMI: 03/1±22/30 کیلوگرم بر مترمربع) بودند که به صورت تصادفی به دو گروه تمرین (8=n) و کنترل (8=n) تقسیم شدند. گروه تجربی، هشت هفته تمرین ایروبیک-یوگا، سه جلسه در هفته، 60 دقیقه در هر جلسه و با شدت 75-65 درصد ضربان قلب ذخیره را انجام دادند. 24 ساعت قبل از تمرین و 48 ساعت بعد از آن نمونه خونی اخذ و آیریزین سرمی، پروفایل لیپیدی و ترکیب بدنی اندازه-گیری شد. برای بررسی تفاوت میانگین قبل و بعد از هشت هفته تمرین ایروبیک-یوگا از t مستقل و آنکوا استفاده شد. سطح معنی داری 05/0>P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سطح سرمی آیریزین (0/0001>P) و HDL (P=0/003) گروه تمرین پس از هشت هفته تمرین ایروبیک-یوگا افزایش معنی داری داشت. در حالیکه، وزن (P<0/001)، WHR (P<0/0001)،BMI (P<0/0001)، درصد چربی (0/0001>P)، چربی بدن (P<0/0001)، LDL (P<0/001)، VLDL (P<0/0001)، تری گلیسرید (0/027=P) و کلسترول تام (0/002=P) پس از هشت هفته تمرین ایروبیک-یوگا کاهش معنی داری داشت. توده بدون چربی (0/579=P)، پس از هشت هفته تمرین ترکیبی ایروبیک-یوگا تغییر معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    تمرین ایروبیک-یوگا باعث کاهش وزن و بهبود آیریزین، ترکیب بدنی و پروفایل چربی خون در زنان چاق می شود.

    کلیدواژگان: تمرین ایروبیک-یوگا، ترکیب بدنی، پروفایل لیپید، آیریزین، زنان چاق
  • سیده فاطمه متولی، علیرضا براری*، احمد عبدی، حسین عابد نطنزی صفحات 75-87
    مقدمه

    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر مصرف عصاره گزنه و تمرینات هوازی بر بیان ژن VEGF و کاسپاز 3 در موش های مبتلا به سرطان ملانوما بود.

    روش شناسی:

     در این تحقیق 20 سر موش صحرایی نر بالغ هشت هفته ای به صورت تصادفی به 4 گروه شامل گروه های: کنترل ، تمرین، عصاره و تمرین+عصاره تقسیم شدند. برنامه تمرین شامل 30 دقیقه دویدن روی تردمیل بدون شیب و با سرعت 16 متر در دقیقه برای هفته اول بود و هر هفته یک متر بر دقیقه اضافه شد تا در هفته هشتم به 22 متر بر دقیقه رسید. یک هفته پس از القا سرطان ملانوما، گروه تجربی میزان 30 mg/kg/day عصاره اتانولی گیاه گزنه را به روش خوراکی و به مدت 8 هفته مصرف کردند. برای اندازه گیری میزان بیان ژن VEGF و کاسپاز 3 از روش RT PCR در خون استفاده شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد بیان ژن VEGF در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل روند کاهشی داشت؛ ولی به سطح معناداری نرسید(0.154p=). همچنین نتایج نشان داد که بیان ژن کاسپاز3 در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری داشت(0.000=p).همچنین آزمون تعقیبی نشان داد که بیان ژن کاسپاز3 بین گروه ترکیبی با سایر گروه ها نیز تفاوت معناداری وجود دارد.

    بحث:

     نتایج نشان داد که احتمال دارد مصرف عصاره گزنه از طریق مکانیسم های مختلف مانند فعالیت آنتی اکسیدانی، القاء آپوپتوز جلوگیری از رشد سلول و مهاجرت سلولها اثرات ضد سرطانی ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: عصاره گزنه، آپوپتوز، آنژیوژنز، سرطان ملانوما
  • سهیلا یاور مسرور، علیرضا علمیه*، محمدرضا فدائی چافی صفحات 89-103
    مقدمه

    در پژوهش حاضر، به مقایسه اثر دو نوع تمرین مقاومتی- سنتی و EMS بر سطوح آیریزین، گلوکز، انسولین و مقاومت به انسولین در زنان میانسالغیر فعالپرداخته شد.

    روش کار

    جامعه پژوهش حاضر را 45 نفر زنان غیرفعال شهر رشت با میانگین سن (42/3 ± 46/44سال)، وزن (89/7 ± 79 کیلوگرم)، شاخص توده بدنی (94/3 ± 4/34 کیلوگرم/ مجذور قد به متر) و درصد چربی (50/4± 95/39) تشکیل می داد، که به طور تصادفی به سه گروه مساوی 1) مقاومتی- سنتی (15 نفر)، 2) EMS (15 نفر) و 3) کنترل (15 نفر) تقسیم بندی شدند. پس از ارزیابی شاخص های آنتروپومتریکی، گروه های تمرینی به مدت هشت هفته مداخله تمرینی مخصوص به خود را اجرا نمودند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که سطوح آیریزین در پس آزمون نسبت به پیش آزمون افزایش معناداری را در هر دو گروه تمرینی مقاومتی- سنتی و EMS نشان داد (05/0 ≥P)، که این افزایش در گروه تمرینی EMS بیشتر بود (05/0 ≥P). سطوح انسولین وگلوکز و شاخص مقاومت به انسولین نیز در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در هر دو گروه تمرینی نسبت به کنترل کاهش معناداری یافت(05/0 ≥P). در حالی که تفاوت معناداری بین گروه های تمرینی وجود نداشت (05/0 ≤P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که هر دو نوع تمرین مقاومتی- سنتی و EMS از طریق افزایش در سطوح آیریزین باعث بهبود متابولیسم گلوکز و شاخص مقاومت به انسولین در زنان میانسالغیر فعالگردید.

    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، EMS، آیریزین و مقاومت به انسولین
  • زهرا همتی فارسانی، محمد فرامرزی*، زهره شانظری، محمد سلیمانی فارسانی صفحات 105-121
    مقدمه
    وزن بدن از طریق تعادل بین دریافت غذا و انرژی مصرفی تنظیم می شود. هورمون گرلین باعث افزایش اشتها و مصرف غذا می گردد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر ترتیب تمرین ترکیبی بر سطوح گرلین و انرژی مصرفی زنان دارای اضافه وزن بود.
    روش
    30 آزمودنی زن دارای اضافه وزن (با دامنه سنی 18 تا 32 سال و شاخص توده بدنی بالاتر از 25 کیلوگرم بر متر مربع) انتخاب و به شکل تصادفی به سه گروه تمرینات استقامتی- مقاومتی (E+S)، تمرینات مقاومتی-استقامتی (S+E) و کنترل تقسیم و هشت هفته، هفته ای سه جلسه تمرینات ترکیبی مقاومتی و استقامتی با ترتیب متفاوت انجام دادند. 24 ساعت قبل و 48 ساعت بعد از دوره تمرین سطوح گرلین به روش الایزا و انرژی مصرفی روزانه آزمودنی ها از فرمول هریس بندیکت اندازه گیری شد. تغییرات در متغیرهای وابسته ناشی از مداخله تمرینی با آزمون تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) و آزمون تعقیبی LSD و با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مداخله S+E وE+S باعث افزایش معنی دار (p<0.05) انرژی مصرفی نسبت به گروه کنترل شد و تاثیر معنی داری بر سطوح گرلین نداشت (p>0.05). همچنین بین تاثیر مداخله-های E+S ، S+E نسبت به یکدیگر تفاوت معنی داری بر سطح گرلین و انرژی مصرفی زنان چاق وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بدون توجه به ترتیب اجرا، تمرین ترکیبی بر افزایش انرژی مصرفی زنان دارای اضافه وزن تاثیر دارد و تاثیر معنی داری بر سطوح گرلین ندارد و این شیوه تمرینی برای کاهش وزن زنان دارای اضافه وزن توصیه می شود
    کلیدواژگان: گرلین، انرژی مصرفی، تمرین ترکیبی مقاومتی و استقامتی، زنان دارای اضافه وزن
  • قاسم ترابی پلت کله، مصطفی کاظمی، ثریا سعیدی* صفحات 123-137
    هدف

    دیابت منجر به فیبروز قلبی شده که با پیشرفت بیماری بدتر می شود و به کاردیومیوپاتی دیابتی منجر می شود. در ا ین مطالعه اثر فعالیت ورزشی هوازی (AT) همراه با بربرین کلراید (BR) بر بیان TGF-β وSmad4 بافت قلب موش های صحرایی دیابتی بررسی شد.

    روش شناسی:

     تعداد 32 موش صحرایی نر ویستار (03/17±09/276 گرم، 10 هفته ای) به طور تصادفی به چهار گروه (8=n): دیابت (DM)، دیابت -بربرین (BRDM)، دیابت-تمرین هوازی (ATDM)، دیابت-تمرین هوازی-بربرین (ATBRDM)، تقسیم شدند. دیابت با تزریق استرپتوزوتوسین القا شد. گروه های تمرین به مدت شش هفته برنامه تمرین هوازی فزاینده (18-10 متر در دقیقه، 40-10 دقیقه در روز، پنج روز در هفته) را روی تردمیل انجام دادند. بربرین کلراید (mg/kg/day 30) یک بار در روز به صورت خوراکی با گاواژ خورانده شد. در پایان هفته ششم نمونه بافت قلب جمع آوری شد. سطوح بیان ژنی TGF-β و TGF-β به روش real- time PCR اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون ANOVA در سطح معنی داری 05/0 p< آزمون شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که AT، BR و ترکیب AT-BR در موش های دیابتی باعث کاهش معنی دار در میزان TGF-β1 (0001/0=p) وSmad4 (0001/0=p) بافت قلب شد. همچنین کاهش معنی داری در میزان این شاخص ها در گروه ATBRDM نسبت به BRDM و ATDM مشاهده شد (05/0 p<).

    نتیجه گیری

    AT و BR با بهبود نشانگرهای فیبروز بافت قلب، یک استراتژی موثر برای بهبود فیبروز قلبی در موش های دیابتی با STZ می باشد. علاوه بر این، AT و BR اثر هم افزایی محافظتی قلبی را برای کاهش نشانگرهای فیبروز قلبی نشان داد.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، بربرین کلراید، دیابت، فیبروز قلبی
  • حنانه خلیلی آتنی، رزیتا فتحی*، خدیجه نصیری، ابوالفضل اکبری صفحات 139-159
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثر ده هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره دانه ی گلرنگ بر بیان ژن PIK3R1 و عملکرد کلیه پس از مصرف دگزامتازون در موش های صحرایی نر بالغ طراحی شد.

    روش شناسی:

     تعداد 25 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار (وزن32±371 گرم) به طور تصادفی به پنج گروه کنترل، دگزامتازون، دگزامتازون+گلرنگ (mg/kgbw 500، به صورت روزانه، توسط گاواژ)، دگزامتازون+تمرین هوازی(60 دقیقه، سرعت 28 متر/دقیقه، پنج روز در هفته، ده هفته)، دگزامتازون+گلرنگ+ تمرین هوازی تقسیم شدند. القای آسیب کلیوی با تزریق زیرپوستی دگزامتازون (mg/kgbw 8) به مدت شش روز انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون آنالیز واریانس دو طرفه در سطح معناداری 05/0P≤ انجام شد.

    یافته ها

    یافته های بیان ژن PIK3R1 تاثیر معناداری را در گروه های مختلف نشان نداد. علی رغم تغییرات مشاهده شده در بافت شناسی کلیه، دگزامتازون موجب تغییرات غیرمعنادار اوره و اسیداوریک شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که ده هفته مصرف عصاره ی گلرنگ موجب کاهش معنادار اوره و افزایش غیرمعنادار اسیداوریک در موش های مبتلا به آسیب کلیوی شد. همچنین ده هفته تمرین هوازی نیز موجب کاهش معنادار اوره و کاهش غیرمعنادار اسیداوریک در موش های مبتلا به آسیب کلیوی شد. علی رغم تغییرات معنادار اوره و غیرمعنادار اسیداوریک تمرین هوازی و عصاره ی گلرنگ می تواند موجب بهبود آسیب کلیوی شود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد ده هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره ی دانه ی گلرنگ می تواند موجب بهبود آسیب کلیوی شود اما مداخله گرهای این پژوهش نمی توانند تغییری در بیان ژن PIK3R1 ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: دگزامتازون، تمرین هوازی، گلرنگ، PIK3R1، کلیه
  • حافظ عیناوی*، عبدالحمید حبیبی، روح الله رنجبر، محمد رمی صفحات 161-174
    هدف

    مصرف مکمل های ورزشی قبل از فعالیت مقاومتی می تواند بر پاسخ هورمونی به فعالیت ورزشی تاثیرگذار باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی مصرف مکمل پیش تمرین همراه با اجرای یک جلسه فعالیت مقاومتی بر پاسخ هورمونی بوده است.

    روش پژوهش:

     شانزده دانشجوی مردتربیت بدنی (1.7±.22.9 سال، 4.0±67.8 وزن 1.7±23.1 کیلوگرم متر مربع) در یک طرح تصادفی-متقاطع، با مصرف دارونما و به صورت دوسویه کور دو جلسه فعالیت مقاومتی را با یک هفته فاصله بین هر جلسه اجرا کردند. آزمودنی ها 30 دقیقه قبل از فعالیت مکمل (یا دارونما) را مصرف کردند. مکمل یک پیمانه (6.5 گرمی) مکملC4 (شرکت سلوکور) بود. دارونما نیز 6.5 گرم مالتودکسترین بود. نمونه های خونی در حالت ناشتا و در فواصل قبل ، بلافاصله و یک ساعت پس از فعالیت برای سنجش غلظت هورمون های رشد، تستوسترون،کورتیزول و لاکتات اخذ شد. برای تحلیل داده های آماری از آزمون های واریانس با اندازه گیری مکرر و بونفرونی استفاده شد.

    نتایج

    تحلیل آماری نتایج نشان داد که تفاوت هیچ معنی داری بین پاسخ حاد هورمون تستوسترون، هورمون کورتیزول و لاکتات خون بلافاصله و یک ساعت بعد از فعالیت مقاومتی در شرایط مصرف مکمل و دارونما وجود ندارد (p>0.05). با این حال، افزایش هورمون رشد بلافاصله پس ازفعالیت مقاومتی در شرایط مصرف مکمل به صورت معنی داری بیشتر از شرایط مصرف دارونما بوده است (p<0.025).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش مکملC4 تاثیری در کاهش تجمع لاکتات ناشی از فعالیت مقاومتی نداشته و اثری بر دستگاه بافرینگ ندارد ولی می تواند به دلیل افزایش سطوح هورمون رشد سبب بهبود شرایط آنابولیکی بدن شود.

    کلیدواژگان: مکمل ورزشی، فعالیت مقاومتی، پاسخ هورمونی
  • فهیمه کاظمی* صفحات 175-187
    هدف

    خرفه خواص ضد هایپرگلیسمی و ضد هایپرلیپیدمی دارد. تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) با افزایش اکسیداسیون چربی در مدت زمان کوتاه تری باعث کاهش وزن می شود. در پژوهش حاضر، تاثیر مکمل خرفه و HIIT بر کنترل گلیسمیک و دیس لیپیدمی در دانشجویان دختر چاق ارزیابی شد.

    روش شناسی: 

    در مطالعه ای تجربی، 42 دانشجوی دختر چاق (میانگین سنی 23 سال و شاخص توده بدنی (BMI) 47/1 ± 78/31 کیلوگرم بر مترمربع) انتخاب و به چهار گروه کنترل، مکمل، تمرین و مکمل با تمرین تقسیم شدند. مکمل شامل روزانه دو کپسول 5/0 گرمی خرفه و تمرین شامل HIIT (با شدت 75 تا 90 درصد ضربان قلب بیشینه) به مدت 8 هفته بود. شاخص های آنتروپومتریک، گلوکز و چربی های پلاسما قبل و بعد از آزمون اندازه گیری شد. داده ها با آزمون آماری تحلیل واریانس دو طرفه با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری بین وزن، BMI، گلوکز، تری گلیسیرید (TG) و کلسترول- لیپوپروتیین با چگالی بالا (HDL-C) در چهار گروه وجود داشت (05/0P<)، به گونه ای که وزن، BMI، گلوکز،TG در سه گروه نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری و HDL-C افزایش معنی داری یافت (05/0P<) و این تغییرات در گروه مکمل با تمرین نسبت به گروه مکمل و تمرین به تنهایی بیشتر بود. ولی، تفاوت معنی داری بین کلسترول تام (TC) و کلسترول- لیپوپروتیین با چگالی پایین (LDL-C) در چهار گروه وجود نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    مصرف همزمان مکمل خرفه و HIIT می تواند تاثیر بیشتری بر بهبود کنترل گلیسمیک و کاهش دیس-لیپیدمی در دانشجویان دختر چاق نسبت به مصرف مکمل و HIIT به تنهایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مکمل خرفه، فعالیت ورزشی شدید، چاقی، گلیسمی، پروفایل لیپیدی
  • حمیدرضا نیری خوب، مهرزاد مقدسی* صفحات 189-198
    در مطالعه حاضر، به بررسی اثر یک دوره فعالیت های مقاومتی منظم بر تغییرات گالکتین-3 نسبت به یک جلسه تمرین مقاومتی شدید پرداخته شد. در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 11 مرد جوان با میانگین سنی 5/1 ± 6/62 سال در این مطالعه شرکت کردند. پس از اندازه گیری حداکثر قدرت، آزمودنی ها به اجرای یک وهله تمرین مقاومتی شدید در هشت ایستگاه در قالب 3 ست، با 8 تکرار و 80 درصد حداکثر قدرت پرداختند. سپس آزمودنی ها 3 روز در هفته و به مدت 8 هفته همان تمرینات مقاومتی را در قالب 3 ست با 6-21 تکرار و با 56 تا 08 درصد حداکثر قدرت اجرا کردند. 84 ساعت پس از اتمام دوره تمرینی، مجدد تمرین شدید مقاومتی اجرا شد. نمونه های خونی قبل از شروع تمرینات، بلافاصله پس از اتمام تمرین شدید مرحله اول، 84 ساعت پس از اتمام 8 هفته تمرین منظم و بلافاصله پس از اتمام تمرین شدید مرحله دوم گرفته شد.‬‬‬نتایج نشان داد پس از اعمال اولین جلسه شدید تمرینی، سطح گالکتین-3 افزایش معنی داری پیدا کرد (3/11 درصد و 01/0=P) اما پس از اتمام 8 هفته تمرین منظم، سطح گالکتین-3 کاهش یافت به طوری که با سطح اولیه تفاوت معنی داری نداشت (1/0=P) و سطح گالکتین-3 پس از دومین تمرین شدید مقاومتی نیز همچنان پایین باقی ماند.به طور کلی می توان نتیجه گرفت فعالیت ورزشی منظم مقاومتی می تواند در تعدیل تغییرات سطح گالکتین-3 ناشی از یک جلسه تمرین شدید مقاومتی در مردان جوان موثر باشد.
    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، گالکتین-3، تمرین شدید، بیماری های قلبی- عروقی
|
  • Nooshin Salehi Aghdam, Roghayeh Pouzesh Jadidi *, Karim Azali Alamdari, Jabbar Bashiri, Mir Ali Reza Nourazar Pages 1-17
    Aim

    we investigated the effects of six weeks of HIIT and curcumin supplementation on hepatic cellular death and also GSH level in male rats exposed to drinking water arsenic.

    Methods

    48 rats were randomized in six groups including HIIT, curcumin, HIIT+curcumin, arsenic, ethanol control and normal control. Arsenic 5 mg/bw.day and curcumin 15 mg/bw.day, were consumed orally for entire the study period. HIIT were conducted for six weeks (5 d/w, 60 min/session (with 4 min running at 85-90% of Vo2max and 2 min recovery at 50-60% of Vo2max intervals).

    Results

    Arsenic exposure down regulated hepatic CK18 M65 level and also in a lesser extent; the cellular GSH content. Curcumin supplementation either alone or concomitantly with HIIT, could reverse the changes in hepatic CK18 M65 level. However; only in the HIIT+curcumin group, a remarkable elevation of hepatic GSH level was observed.

    Conclusion

    Arsenic exposure renders liver to an increased oxidative stress and apoptosis level and the both HIIT and curcumin supplementation have appreciable effects to neutralize these hazardous effects. Moreover, only the synergistic effect of HIIT and curcumin supplementation could attenuate the liver antioxidants following arsenic exposure. However, more investigations remains to be done because of the study limitations and lack of similar evidence in this area.

    Keywords: Arsenic, HIIT, Curcumin, Liver, Apoptosis
  • Fateme Mokhtari, Elahe Talebi Garakani *, Khadije Nasiri, Abolfazl Akbari Pages 19-35
    Objectives
    The purpose of this study was to evaluate the effect of continuous and high intensity interval training with silymarin consumption on liver enzymes and histological modifications in rats with dexamethasone-induced nonalcoholic fatty liver disease.
    Method
    Male rats were initially divided into 2 groups: normal and exposed to dexamethasone. Dexamethasone group were randomly divided into 6 groups. control (C), Silymarin (S), continues training (CT), and continues training+silymarin (CTS), high intensity interval training (HIT), high intensity interval training+Silymarin (HITS). Silymarin groups, received 300 mg. kg-1.d-1 of silymarin solution through gavage. Animals in HIT groups performed 3-min bouts at 40 m/min, interspersed by 3-min active recovery at a running velocity of 20 m/min on a motorized treadmill with 15% incline, repeated six times per session. Continues training groups performed steady state running at the same speed as the active recovery's speed in the HIT group. Liver histological modifications and serum levels of alanine aminotransferase (ALT) and Aspartate transaminase (AST) were measured.
    Results
    Silymarin consumption and aerobic training were able to improve histological changes compared with control group. Interactive effect of silymarin supplementation and training on AST and ALT levels was not significant. Silymarin reduced liver AST and ALT levels (p≤0.05). Also, AST levels were significantly higher in HIT group than in control group (p≤0.05). The amount of this enzyme in the HITS was significantly reduced compared to HIT group (p≤0.05).
    Conclusion
    Silymarin supplementation and aerobic training separately and in combination may improve liver histological status of rats with dexamethasone-induced nonalcoholic fatty liver.
    Keywords: High Intensity Interval Training, Silymarin, Aspartate aminotransferase, Alanine aminotransferase, Histology
  • Fahimeh Mehrabani, Farhad Rahmani Nia *, Javad Mehrabani, Nasrin Razavianzadeh Pages 37-57
    Introduction

    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a condition in which the accumulation of fat in the liver increases. Exercise training can improve the condition by preventing excessive accumulation of fat in the liver as a non-pharmacological intervention and preventing the progression of the disease to chronic liver disease. The aim of this study was to compare the effect of combined exercises training with two intensities on FGF-21, insulin resistance, liver enzymes and body composition of women with fatty liver.

    Materials and Methods

    33 women with NAFLD with a mean age of 57.7 ± 45.43 years and a body mass index of 84.32 6 6 kg/m2 randomly divided into three equal groups; aerobic interval training (AIT); high intensity interval training (HIIT); and controls. The training program was performed for 12 weeks and 3 sessions per week. The variables were measured before and after the training program. Data were analyzed using analysis of variance with repeated measures (p< 0.05).

    Results

    The results showed that HOMA-IR index and serum FGF-21 were significantly reduced in the combined training groups compared to the control (p<0.05). No significant effect or difference was observed in ALT and AST enzyme levels. Also, a significant decrease in body fat percentage was observed (p<0.05).

    Conclusion

    It seems that women with NAFLD are likely to be able to use both combined resistance training intensity and moderate to severe interval as a non-pharmacological solution to reduce fat percentage and improve insulin and FGF-21 resistance.

    Keywords: Fatty liver, combined exercise, Insulin resistance, fibroblast growth factor, Aspartate aminotransferase
  • Ameneh Pourrahim Ghouroghchi *, Nayyer Ghayyem Alaee, Sajjad Anoushiravani Pages 59-73
    Aim

    Exercise reduces weight and prevents obesity. The aim was to evaluate the effect of eight weeks of aerobic-yoga training on serum irisin, lipid profile and body composition of obese women.

    Method

    Subjects were 16 obese female volunteers (age: 33.82±3.91 years, weight: 78.2±2.72 kg, BMI: 30.22±1.03 kg/m2) who were randomly divided into two groups of exercise (n = 8) and control (n = 8). The experimental group performed eight weeks of aerobic-yoga training, three sessions per week, 60 minutes per session, and with an intensity of 65-75% of the reserve heart rate. Blood samples were taken 24 hours before and 48 hours after exercise, and serum Irisin, lipid profile and body composition were measured. Independent t-test and ANCOVA were used to evaluate the mean difference before and after eight weeks of aerobic-yoga training. Significance level was considered P <0.05.

    Results

    Serum irisin levels (P<0.0001) and HDL (P=0.003) significantly increased after eight weeks of aerobic-yoga training. Meanwhile, weight (P<0.001), WHR (P<0.001), BMI (P<0.0001), fat percentage (P<0.0001), fat mass (P<0.0001), LDL (P<0.001), VLDL (P<0.0001), TG (P=0.027) and cholesterol (P=0.002) significantly reduced after 8 weeks of aerobic-yoga training compared. LBM (P = 0.579) had no significant difference after eight weeks of aerobic-yoga training.

    Conclusion

    Aerobic-yoga exercise reduces weight and improves irisin, body composition and blood lipid profile in obese women.

    Keywords: Aerobic-yoga exercise, Body Composition, Lipid profile, Irisin, obese women
  • Seyede Fateme Motavalli, Alireza Barari *, Ahmad Abdi, Hosein Abed Natanzi Pages 75-87
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effect of nettle extract consumption and aerobic exercise on VEGF and caspase 3 gene expression in mice with melanoma.

    Methodology

    In this study, 20 adult male rats with age of 8 week were randomly divided into 4 groups including: control, exercise, extract and exercise + extract. The training program consisted of 30 minutes of running on a treadmill without a slope at a speed of 16 m/min for the first week, and one meter per minute was added every week until it reached 22 meters per minute in the eighth week. One week after melanoma induction, the experimental group consumed 30 mg /kg /day of nettle ethanol extract orally for 8 weeks. RT PCR in blood was used to measure the expression of VEGF and caspase 3 genes.

    Results

    Data analysis showed that VEGF gene expression was decreased in experimental groups compared to the control group; But did not reach a significant level (p = 0.154). The results also showed that caspase 3 gene expression was significantly increased in the experimental groups compared to the control group (p = 0.000). Post hoc test also showed that caspase 3 gene expression was significantly different between the combination group and other groups.

    Conclusion

    The results showed that consumption of nettle extract may have anti-cancer effects through various mechanisms such as antioxidant activity, induction of apoptosis inhibition of cell growth and cell migration.

    Keywords: Nettle extract, Apoptosis, Angiogenesis, Melanoma cancer
  • Soheila Yavarmasroor, Alireza Elmiyeh *, Mohammad Reza Fadaei Chafi Pages 89-103
    Introduction

    In the present study, the effect of two types of resistance training - traditional and EMS on the levels of iris, glucose, insulin and insulin resistance in Inactive middle-aged womenwas compared.

    Material and Method

    The study population consisted of 45 elderly women in Rasht with mean age (44.46 ± 3.42 years), weight (79 ± 7.89 kg), body mass index (34.4 ± 3.94 kg / height) and fat percentage (39.95 ± 4.50), which were randomly divided into three equal groups: 1) resistance-traditional (n = 15), 2) EMS (n = 15) and 3) control (n = 15) Were divided.After evaluating the anthropometric indices, the training groups performed their own training intervention for eight weeks.

    Results

    The results of data analysis showed that the levels of irisin in the post-test compared to the pre-test showed a significant increase in both resistance-traditional and EMS training groups (P ≤ 0.05), which was higher in the EMS training group. (P≤ 05/0).Insulin and glucose levels and insulin resistance index also decreased significantly in post-test compared to pre-test in both training groups compared to control (P ≤ 0.05). While there was no significant difference between training groups (P ≥ 0.05).

    Conclusion

    According to the results, it can be said that both traditional resistance training and EMS improved glucose metabolism and insulin resistance index in Inactive middle-aged womenby increasing irisin levels.

    Keywords: resistance training, Electrical muscle stimulation, Irisin, insulin resistance
  • ZAHRA HEMATI FARSANI, Mohammad Faramarzi *, Zohreh Shanazari, Mohammad Soleimani Pages 105-121
    Introduction
    Body weight is adjusted through the balance between receiving food and energy. The ghrelin hormone increases appetite and food intake. The aim of this study was to examine the order effect of combined training on ghrelin levels and energy expenditure in overweight women.
    Methods
    30 overweight female (aged 32-18 years, body mass index ≥ 25 kg m) was selected and randomly divided into three groups, endurance – resistance (E+S), resistance –endurance (S+E) and control group. Participants performed eight,weeks, threesessions per week combined training.. 24 h before and 48 h after training program Ghrelin levels and energy expenditure were measured by ELISA kit and Harris-Benedict formula. The statistical analysis was performed using ANOVA test and LSD post hoc test and SPSS statistical software with significance level of (P <0.05).
    Results
    E+S and S+E intervention was caused increase on energy expenditure than control group (p<0.05) and There was no significant effect on ghrelin(p>0.05) . Also, there was no significant difference between strength - endurance and endurance-strength intervention on the ghrelin levels and energy expenditure in overweight women.
    Conclusion
    Without attention to order of training, combined exercises has significant effect on and energy expenditure and There is no significant effect on ghrelin levels .it seems appropriate training methods for weight loss of overweight women.
    Keywords: Ghrelin, Energy expenditure, combined training, Overweight
  • Ghasem Torabi Palat Kaleh, Mostafa Kazemi, Soraya Saeidi * Pages 123-137
    Aim

    Diabetes leads to extensive cardiac fibrosis, which worsens as disease progresses, culminating in diabetic cardiomyopathy. In this study, we investigated the effect of aerobic exercise (AT) and berberine chloride (BR) on the expression of TGF-β/Smad4 heart tissue in diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, 32 male Wistar rats (276/09±17.03, 10 weeks old) were randomly divided into four groups (n=8): Diabetes (DM), Diabetes-Berberine (BRDM), Diabetes-Aerobic Training (ATDM), Diabetes-Aerobic Training-Berberine (ATBRDM). Diabetes was induced by injection of streptozotocin. Training groups have performed a progressive aerobic running program (at 10-18 m/min, 10-40 min/day, and 5 days/week) on a motor-driven treadmill for six weeks. Berberine chloride (30 mg/kg/day) were administered orally, by gavage, once a day. At the end of six weeks-- heart tissue samples were collected. TGF-β and Smad4 gene expression levels were measured by real-time PCR. Data were analyzed using ANOVA at p<0.05.

    Results

    The results showed that AT, BR and AT-BR combination in diabetic rats significantly decreased TGF-β (p = 0. 0001)) and Smad4 (p = 0. 0001) in heart tissue. Also, a significant decreased the amount of this index was observed in the ATBRDM compared to the BRDM and ATDM groups (p <0.05).

    Conclusions

    AT and BR by improving heart tissue fibrosis markers is an effective strategy to improve cardiac fibrosis in diabetic rats with STZ. In addition, AT and BR supplementation showed a protective cardioprotective effect of reducing cardiac fibrosis markers.

    Keywords: Exercise, Berberine Chloride, Diabetes, Cardiac fibrosis
  • Hannaneh Khalili Ateni, Rozita Fathi *, Khadijeh Nasiri, Abolfazl Akbari Pages 139-159
    Aim

    The aim of present study is to evaluate the effects of ten weeks of aerobic exercise and consumption of safflower seed extract on PIK3R1gene expression and serum creatinine levels in male rats, after consuming Dexamethasone.

    Method

    25 male Wistar rats (371± 32 gr) were randomly divided into five groups including; control, dexamethasone, dexamethasone + safflower (500 mg/kg of body weight), dexamethasone + aerobic exercise (60 minutes, speed of 28m/min, 5 days a week), dexamethasone + safflower + aerobic exercise. Kidney damage was induced by subcutaneous injection of Dexamethasone (8 gr /kg of body weight) for 6 days.

    Results

    Findings didn’t show a significant effect in the expression of PIK3R1 gene in different groups. Despite the observed changes in renal histology, dexamethasone caused insignificant changes in urea and uric acid. The results of this study showed that 10 weeks of consumption of safflower extract caused a significant decrease in urea and an insignificant increase in uric acid in mice with kidney damage. Also, 10 weeks of aerobic exercise significantly reduced urea, while causing an insignificant reduction in uric acid in mice with kidney damage. Despite changes in urea and uric acid, aerobic exercise and safflower extract can improve kidney damage.

    Conclusion

    It seems that 10 weeks of aerobic exercise and consumption of safflower seed extract can be effective in improving kidney injury but the interveners in this study could not alter the expression of the PIK3R1 gene.

    Keywords: Aerobic Exercise, Safflower, PIK3R1, Kidney, Dexamethasone
  • Hafez Eynavi *, Aboalhamid Habibi, Rouhollah Ranjbar, Mohammad Rami Pages 161-174
    Aim

    Resistance exercise is Effective factor that stimulate anabolic and catabolic hormones. The ingestion of sport supplements before resistance exercise can affect the hormonal responses. The purpose of this study was to examine the ingestion of a pre-workout supplement and resistance exercise on hormonal responses.

    Methods

    In a randomized, double-blind, placebo-controlled, and crossover design, sixteen male physical education students (age: 22.9±1.7yr, weight: 67.8±4.0 kg, and BMI: 23.1±1.7 kgm2/) completed two resistance exercise sessions with one week washout period between each session. Participants consumed supplement or placebo 30 minutes before exercise. The supplement was a single scoop (6.5 g) of the C4 pre-workout (cellucor company), and the placebo was 6.5 g maltodextrin. Blood samples were taken before, immediately post, and after 1 hour pos-exercise to analyze growth hormone, testosterone, cortisol, and blood lactate. For analysis of data were used the repeated-measures ANOVA and Bonferroni tests.

    Results

    The results had shown that there were no significant differences in acute responses of testosterone, cortisol, and blood lactate immediately post and one hour after resistance exercise between placebo and supplement conditions (p>0.05). However, the rise of growth hormone after exercise was higher in supplement condition than placebo condition (p<0.025).

    Conclusion

    According to the results of this study, the C4 supplement has no effective response on reducing lactate accumulation due to resistance exercise and has no consequence on buffering system, but can increase growth levels according to the enhancement of anabolic conditions in the body.

    Keywords: Sport supplement, resistance exercise, Hormonal response
  • Fahimeh Kazemi * Pages 175-187
    Aim

    Portulaca oleracea has anti-hyperglycemic and anti-hyperlipidemic properties. High-intensity interval training (HITT) leads to weight loss by increasing fat oxidation in shorter duration. In the present study, the effects of Portulaca oleracea supplement and HITT on glycemic control and dyslipidemia in obese female students was evaluated.

    Method

    In an experimental study, 42 obese female students (average age: 23 years and body mass index (BMI): 31.78 ± 1.47 kg/m2) were selected and divided into four groups: control, supplement, training, and supplement with training. Supplement included two capsules of 0.5 g of Portulaca oleracea per day and training included HIIT (with an intensity of 75-90% of maximum heart rate) for 8 weeks. Anthropometric indexes, plasma glucose and lipids were measured before and after the test. Data were analyzed using two-way repeated measures ANOVA.

    Results

    There was a significant difference between weight, BMI, glucose, triglyceride (TG) and high-density lipoprotein-cholesterol (HDL-C) in the four groups (P<0.05), so that weight, BMI, glucose, TG in three groups versus the control group decreased significantly and HDL-C increased significantly (P<0.05), and these changes were more in the supplement with training group than in the supplement and training groups alone. However, there was no significant difference between total cholesterol (TC) and low-density lipoprotein-cholesterol (LDL-C) in the four groups (P>0.05).

    Conclusion

    The concomitant consumption of Portulaca oleracea supplement and HIIT can have more effect on improved glycemic control and decreased dyslipidemia in obese female students than the consumption of supplement and HIIT alone.

    Keywords: Portulaca oleracea supplement, intensive exercise, Obesity, glycemia, Lipid profile
  • Hamidreza Nayeri Khoob Pages 189-198
    Galectin-3 is a member of the galectin family and galectin-3 used as a diagnostic or prognostic biomarker for certain types of heart disease, kidney disease and cancer. Intensive exercise increases the levels of this protein, but the effect of regular exercise to ameliorate galectin-3 responses to high-intensity exercise is not well known. The present study was done to examine the effect of regular resistance training on galectin-3 responses to a bout of heavy resistance training. Eleven young men (age: 26.6±1.5 years old) volunteered to participate in this quasi study. One reparation maximum (1-RM) was measured and the subjects performed a heavy resistance exercise trial consisted of eight exercises (chest press, triceps extension, latissimus pull down, shoulder press, arm curls, leg extension, leg curls, and squat) of 8 repetitions with 3 sets at 80% of 1RM. Thereafter, all the subjects performed 3 sets of the same resistance training with 65-80% 1RM, 3 days a week for 8 weeks. 48h after the last session of training, a bout of heavy resistance exercise was done again. Blood samples were taken at baseline and immediately after the heavy resistance exercise trials. The results demonstrated that galectin-3 increases after the first bout of heavy resistance exercise (P<0.05), while galectin-3 concentration reduce after the 8 weeks of regular resistance training and it remain low after the second bout of heavy resistance exercise. Generally, we can conclude that regular resistance exercise is effective to ameliorate galectin-3 responses to a bout of heavy resistance training in young men.
    Keywords: resistance training, Galectin-3, intensive exercise, Cardiovascular diseases