فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و نهم شماره 6 (پیاپی 125، بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • منصوره خلیلی، شهرام وزیری*، فرح لطفی کاشانی صفحات 730-743
    زمینه و هدف

    افراد تراجنسیتی در معرض خطر بالایی از ابتلا به مشکلات سلامت روان هستند. این افراد برای دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی با مشکلات زیادی مواجه هستند. اطلاعات بسیار کمی از نیاز افراد تراجنسیتی به خدمات درمانی و نگرانی های این افراد در این زمینه وجود دارد. هدف از این پژوهش بررسی خدمات سلامت روان و نیاز افراد تراجنسیتی می باشد که در آن نگرش و تجربیات افراد تراجنسیتی بررسی شده است.

    مواد و روش ها:

     به منظور انتخاب مطالعات مرتبط به زبان انگلیسی در پایگاه های Science Direct , Google Scholar ,Web of Science , PubMed ، Scopus، Psych Info، Psych Lit وSociological Abstracts در محدوده زمانی 2010 تا 2022، کلیدواژه های انگلیسی Trans، Transgender،Trans phobia، Gender Dysphoria، Mental health، Mental health service و همچنین در پایگاه های داخلی از جمله پایگاه های اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، پرتال جامع علوم انسانی و سیویلیکا، کلیدواژه های ترنس، تراجنسیتی، ترنس هراسی، نارضایتی جنسیتی، سلامت روان و خدمات سلامت روان جستجو شد که از میان 231 مطالعه، در نهایت تعداد 12 مقاله برای بررسی انتخاب شدند.

    یافته ها: 

    در این پژوهش معضلات کلیدی در خصوص افراد تراجنسیتی برجسته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که از جمله این معضلات می توان به دسترسی به خدمات درمانی متناسب با نیاز افراد تراجنسیتی و ضرورت توسعه خدمات سلامت روان برای این افراد اشاره کرد.

    نتیجه گیری: 

    می توان گفت خدمات درمانی متناسب با نیاز افراد تراجنسیتی وجود ندارد و به منظور بهبود کیفیت زندگی این افراد نیاز به توسعه خدمات سلامت روان و آموزش متخصصان وجود دارد.

    کلیدواژگان: تراجنسیتی، نارضایتی جنسیتی، سلامت روان، خدمات سلامت روان
  • فاطمه شیرازی، شیوا حیدری، پویا حسین زاده، هادی ذوالفقارزاده* صفحات 744-755
    زمینه و هدف

    امروزه رفتار تبعیض آمیز کارکنان درمانی نسبت به افراد مبتلا به ایدز به وفور مشاهده می شود. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی روش های تدریس آنلاین به شیوه میکرولرنینگ و بارش فکری بر آگاهی دانشجویان پرستاری نسبت به سوءرفتار با بیماران مبتلا به ایدز انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه نیمه تجربی، 90 دانشجوی پرستاری به روش تصادفی ساده به سه گروه تقسیم شدند و پس از انجام پیش آزمون آگاهی از سوءرفتار با بیماران مبتلا به ایدز، گروه اول به روش میکرولرنینگ آنلاین،گروه دوم به روش بارش فکری آنلاین آموزش دیدند و گروه کنترل آموزشی ندیدند. پس از مداخله مجددا آگاهی دانشجویان مورد سنجش و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج مطالعه نشان داد که اختلاف معناداری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در هر دو گروه مداخله وجود داشت در حالی که این تغییرات در گروه کنترل مشاهده نشد. همچنین پس از مداخله، اختلاف معناداری در میانگین نمره سه گروه مشاهده شد و آزمون های تعقیبی نشان داد هر دو گروه بارش فکری و میکرولنینگ با گروه کنترل تفاوت معناداری داشتند اما بین میانگین نمره آگاهی از سوءرفتار در دو گروه بارش فکری و میکرولرنینگ تفاوتی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد هر دو شیوه آموزش به روش میکرولرنینگ و بارش فکری آنلاین توانسته اند در افزایش آگاهی دانشجویان پرستاری نسبت به سوءرفتار با بیماران نقش داشته باشند. با توجه به شرایط فعلی کشور و لزوم استفاده از روش های آموزش مجازی پیشنهاد می گردد که از این دو روش آموزشی برای ارتقای بنیه علمی دانشجویان استفاده گردد

    کلیدواژگان: بارش فکری، میکرولرنینگ، ایدز، آموزش پرستاری
  • نرجس حشمتی فر، حسین کریمی مونقی*، سارا احمدی صفحات 756-768
    زمینه و هدف

    برای دستیابی به توسعه در آموزش، پژوهش و تحقیق سنگ بنای اولیه به شمار می رود؛ از این رو مطالعه روش های پژوهشی برای شناخت علمی و بهبود کیفیت پژوهش اهمیت دارد. تحلیل محتوا یکی از مهم ترین انواع پژوهش است که علی رغم کاربردهای گوناگون آن هنوز تعریف روشنی از آن در زمینه روش تحقیق یا تکنیک بودن نشده است. در این نوشتار سعی بر آن است با استفاده از نظر صاحبنظران به این موضوع پرداخته شود..

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه مروری، روایتی نظام مند است. به منظور انجام این مطالعه با استفاده از کتب و جستجو در پایگاه های PubMed, Scopus  Web of Science, Science Direct, Google scholar, بین سال های 1940-2022 با کلیدواژه هایContent ,Analysis   Qualitative content analysis, Quantitative content analysis و کلید واژه تحلیل محتوا، روش کیفی، تحلیل محتوی کیفی، تحلیل محتوی کمی در پایگاه های MagIran, SID ,Iranmedex, Irandoc جستجو شد و در نهایت 21 مقاله بررسی شدند.

    یافته ها:

     براساس یافته های پژوهش، روش های خاصی برای انجام پژوهش تحلیل محتوا وجود دارد که آن را از سایر روش های تحقیق متمایز می کند. همچنین، اختلاف نظر در بین صاحب نظران در خصوص روش پژوهش یا تکنیک بودن تحلیل محتوا به تاریخچه و سیر تکاملی آن مربوط می شود، به بیانی دیگر انعطاف پذیری بسیار بالای که برای تحقیق در روش تحلیل محتوا وجود دارد، مرهون تغییراتی است که این روش در طول زمان پذیرفته است

    نتیجه گیری: 

    تحلیل محتوا به عنوان یک روش علمی مستقل است که از ابتدا تا انتهای تحقیق با پژوهشگر می باشد که هم به تنهایی و هم همراه با فرایندهای کیفی دیگر در راستای رسیدن به الگو یا چارچوبی مفهومی، توصیف و تلخیص داده ها، استنباط از آنها و تدوین نظریه به کار رود

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، روش، تکنیک، روش شناسی
  • فاطمه بیابانی، غلامحسین محمودیراد، هادی حسنخانی، آزاد رحمانی صفحات 769-784
    زمینه و هدف

    دیالیز صفاقی روشی مناسب و مقرون به صرفه برای جایگزینی عملکرد کلیه در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه است. با این وجود، در کشور ایران درصد بسیار کمی از بیماران مبتلا به نارسایی کلیه از دیالیز صفاقی استفاده می کنند که دلایل آن کمتر شناخته شده است. از این رو هدف این مطالعه تبیین تجارب بیماران ایرانی تحت دیالیز صفاقی در خصوص تصمیم گیری برای انتخاب روش درمان جایگزینی کلیه می باشد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه کیفی 18 بیمار تحت دیالیز صفاقی ساکن در چهار استان کشور ایران مشارکت کردند. روش نمونه گیری از نوع هدفمند بود و داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته انفرادی جمع آوری شد. روش تحلیل کیفی از نوع محتوای مرسوم و با کمک نرم افزار 10MAXQDA  بود.

    یافته ها:

     تحلیل متن مصاحبه ها منجر به ظهور سه طبقه اصلی شد: طبقه اول که تحت عنوان «استقلال تهدیدشده» شامل دو زیرطبقه وابستگی و فشار برای تصمیم گیری که خود زیرطبقه وابستگی نیز شامل سه زیرطبقه دیگر وابستگی در انجام امورات روزانه، وابستگی به خانواده، حیات وابسته به دیالیزبود. فشار برای تصمیم گیری نیز خود شامل دو زیرطبقه دیگر تحت عناوین تهدید جایگاه شغلی و اجتماعی و فقدان راه جایگزین بود. طبقه بعدی با عنوان فرهنگ نامطلوب حاکم بر سیستم درمان که تحت زیرطبقه اصلی فقدان تصمیم گیری مشارکتی که این نیز به نوبه خود به دو زیرطبقه ارجحیت نظر پزشک و بی-توجهی به منشور حقوق بیمار تقسیم بندی گردید.

    نتیجه گیری:

     باید تمام عوامل، یعنی عوامل و شرایط بیمار به همراه فرهنگ منطقه و توجیه بیمار و درصورت نیاز خانواده وی با توجه به ماهیت مزمن بیماری و درگیر بودن همیشگی اعضای خانواده بیمار در این فرایند، دادن اطلاعات کافی و موثق و ایجاد دسترسی باز به این اطلاعات برای بیمار و خانواده در نظر گرفتنه شود. در این راستا، تصمیم گیری مشارکتی بهترین، موثرترین و رضایت بخش ترین حالت ممکن از انواع تصمیم گیری برای بیمار خواهد بود.

    کلیدواژگان: مطالعه کیفی، تصمیم گیری، دیالیز صفاقی، درمان جایگیزینی کلیه
  • زهره محمدزاده تبریزی، مژده ناوی نژاد، معصومه شریف زاده، آرزو داوری نیا مطلق قوچان* صفحات 785-798
    زمینه و هدف

    با توجه به بالا بودن میزان استرس دوره بارداری و از طرفی همه گیری بیماری کووید 19 که به مخاطره افتادن سلامت عمومی زنان باردار می شود این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودمراقبتی در مورد بیماری کووید 19 بر سلامت عمومی زنان باردار انجام گردید

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی بر روی 84 نفر از بانوان باردار با حاملگی بالای 20 هفته در بازه زمانی خرداد تا شهریور سال 1399 در بیمارستان شهیدان مبینی سبزوار انجام شد. با استفاده از تخصیص تصادفی بلوک های متغیر (بلوک های 4تایی) افراد در دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. برای گردآوری اطلاعات، فرم مشخصات دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد سلامت عمومی استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های من ویتنی و مجذور کای انجام شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد میانگین سنی افراد شرکت کننده در گروه کنترل 5.88±27.36 و در گروه مداخله 5.71±27.20 بود. میانگین نمره کل سلامت عمومی قبل از مداخله در گروه کنترل 8.12±21.68 و در گروه مداخله 7.71±20.32 بود. نتایج آزمون من ویتنی نشان داد نمره سلامت عمومی در ابتدای مطالعه از نظر آماری تفاوت معنادار ندارد (0.50=p). میانگین نمره سلامت کل بعد از مداخله در گروه کنترل 12.26±20.31 و در گروه مداخله 7.15±12.65 شد. آزمون من ویتنی نشان داد این اختلاف از نظر آماری معنادار می باشد (0.001≥p).

    نتیجه گیری: 

    آموزش خودمراقبتی مرتبط با بیماری کووید- 19، منجر به ارتقای سطح سلامت عمومی مادران باردار می شود

    کلیدواژگان: کووید 19، سلامت عمومی، خودمراقبتی، زنان باردار
  • فاطمه عدالت طلب، نوشین عباسی*، سهیلا مشعوف صفحات 799-810
    زمینه و هدف

    امروزه آموزش به دانشجویان علوم پزشکی نیازمند بهره گیری از روش های نوین آموزشی مانند نقشه های مفهومی، در کنار روش های تدریس سنتی است که باعث افزایش تمایل فراگیران به یادگیری، تمرکز بر نکات کلیدی و سازماندهی مطالب می شود بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر نقشه مفهومی بر میزان یادگیری دانشجویان کارشناسی هوشبری انجام شد..

    مواد و روش ها:

     این مطالعه شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بر روی دانشجویان ترم 6 کارشناسی هوشبری دانشگاه علوم پزشکی البرز در سال1400 انجام شد. 40 نفر از دانشجویان به روش سرشماری و براساس معیارهای ورود انتخاب، سپس به صورت تصادفی ساده در دو گروه قرار گرفتند. در گروه کنترل از روش سخنرانی و در گروه مداخله از روش سخنرانی همراه با ابزار نقشه مفهومی برای آموزش تفسیر گازهای خون شریانی استفاده شد. میزان یادگیری دانشجویان قبل و یک ماه پس از مداخله با استفاده از آزمون چهارگزینه ای سنجیده شد.

    یافته ها: 

    میانگین نمرات دانشجویان، پیش از مداخله در گروه آزمون 3/95 ± 12/95  و در گروه کنترل 3/82 ± 13/10 بود (0/09=P). پس از مداخله در گروه آزمون به 4/28 ± 18/95 و در گروه کنترل به 2/83 ± 14/05رسید که این تفاوت در گروه مداخله به طور معنی دار بیشتر بود (0/001>P).

    نتیجه گیری:

     تدوین نقشه مفهومی به عنوان یک استراتژی تحلیل گر در آموزش، در کنار استفاده از روش سخنرانی می تواند در ارتقای میزان یادگیری دانشجویان موثر باشد.

    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، سخنرانی، یادگیری، دانشجو، دانشگاه
  • لیلا قنبری افرا*، فریده یوسفی زاده، منیره قنبری افرا صفحات 811-821
    زمینه و هدف

    مشکلات سلامت جسمی و روانی، کیفیت زندگی بیماران را کاهش می دهد و توانایی آنها را برای سازگاری با بیماری محدود می کند. ارتقای رفتارهای سازگار براساس مدل روی، موجب تامین، حفظ و ارتقای سلامتی افراد می شود. از این رو مطالعه حاضر با هدف مروری یکپارچه بر کاربرد مدل سازگاری روی بر کیفیت زندگی انجام شد..

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر مرور نظام مندی است که در اردیبهشت ماه سال 1401 با جستجوی مقالات به دو زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه-های اطلاعاتیWeb of Science,magiran, irandoc, IranMedex, ، Scientific Information Database (SID) ،Scopus, Cochran, Google Scholar و PubMed  بدون محدودیت زمانی انجام شد. برای جستجو از کلیدواژه های مدل روی، سازگاری، کیفیت زندگی در منابع فارسی addaptation, Roy model و  quality of lifeدر منابع انگلیسی و استفاده از عملگرهای AND و OR استفاده شد. به منظور بررسی کیفیت مقالات از ابزارهای CASP استفاده شد. در نهایت از 3400 مقاله یافت شده، 9 مقاله بررسی شدند.

    یافته ها: 

    از میان 9 مطالعه حاضر 7 مورد به زبان انگلیسی بودند. 5 مورد از مطالعات از سال 2019 و پس از آن، 5 مورد از مطالعات نیمه تجربی و 3 مورد کارآزمایی بالینی و یک مورد توصیفی تحلیلی بود. مطالعات در کشورهای مصر، ترکیه، پاکستان، چین و ایران انجام شده بود. روش های نمونه گیری تصادفی، در دسترس و هدفمند بودند. یافته های مطالعه نشان می دهد در تمام مطالعات سطح کیفیت زندگی بیماران پس از مداخله افزایش یافت.

    نتیجه گیری:

     مداخله براساس مدل سازگاری روی موجب ارتقای کیفیت زندگی در بیماری های مختلف می گردد

    کلیدواژگان: مدل روی، سازگاری، کیفیت زندگی
  • مریم معتکف فر، شیدا سوداگر*، مریم بهرامی هیدجی، نجمه رحیمی صفحات 822-832
    زمینه و هدف

    طبق پیش بینی سازمان بهداشت جهانی شیوع دیابت نوع 2 در جهان و کشور ما تا سال 2030 به شدت رو به افزایش خواهد بود. از آنجا که کنترل قند خون موجب تاخیر در شروع و پیشرفت عوارض دیابت می شود؛ پژوهش حاضر با هدف اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان هیجان مدار بر کنترل قند خون بیماران دیابتی نوع 2 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که در سال 1398 به کلینیک دیابت شهر سبزوار مراجعه کرده اند تشکیل دادند که تعداد 45 نفر براساس فرمول کوهن انتخاب شدند و به صورت گمارش تصادفی در سه گروه آزمایش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، گروه آزمایش هیجان مدار و گروه کنترل جای گرفتند. قند خون بیماران با استفاده از آزمایش قند خون ناشتا اندازه گیری و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS24  و از روش های آمار توصیفی و تحلیلی (تحلیل کوواریانس) استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کنترل قند خون بیماران دیابتی نوع 2 موثر است (0/05> P). روش درمانی هیجان مدار بر کنترل قند خون بیماران دیابتی نوع 2 موثر است (0/05> P) و بین اثربخشی روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و روش درمانی هیجان مدار بر کنترل قند خون بیماران دیابتی نوع 2 تفاوت معناداری وجود ندارد (0/05< P).

    نتیجه گیری:

     با توجه به تاثیر معنادار روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و روش درمانی هیجان مدار بر کنترل قند خون بیماران دیابتی نوع 2 پیشنهاد می شود از این دو روش در راستای بهبود کنترل قند خون بیماران دیابتی نوع 2 بهره برده شود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، درمان هیجان مدار، کنترل قندخون، دیابت نوع 2
  • آیت الله یوسفی، محبوبه طاهر*، حکیمه آقایی، حسن باقری نیا صفحات 833-846
    زمینه و هدف

    توجه گزینشی و درک نادرست از تصویر بدنی می تواند به اضطراب منجر شود. هدف پژوهش، مقایسه اثربخشی روان-درمانی بین فردی و درمان شناختی- رفتاری بر اضطراب ناشی از تصویر بدنی در زنان مراجعه کننده به مراکز جراحی زیبایی بود

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان 40- 23 سال مراجعه کننده به مراکز زیبایی شهر مشهد بودند که تعداد 45 نفر از آنان با روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفره که دو گروه آن آزمایش و یک گروه گواه بود، گمارده شدند. سپس پرسش نامه اضطراب اجرا و سپس جلسات دو روش درمانی اجرا شد. در پایان جلسات، پس آزمون به عمل آمد. داده ها با نرم افزار  spss نسخه 22 تجزیه وتحلیل شدند

    یافته ها:

     نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که روش درمان شناختی- رفتاری نسبت به روش روان درمانی بین فردی بر اضطراب زنان مراجعه کننده به مراکز جراحی زیبایی موثرتر است. همچنین نتایج آزمون تعقیبی بن فرنی نشان می دهد که درمان شناختی رفتاری و روان درمانی بین فردی در کاهش اضطراب موثرند (0.01> P)؛ همچنین بین دو گروه آزمایش تفاوت وجود دارد و گروه درمانی شناختی- رفتاری نسبت به گروه روان درمانی بین فردی در کاهش اضطراب موثرتر است (0.01> P).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد بهترین نشانه برای اقدام به جراحی زیبایی نداشتن اعتمادبه نفس همراه با تمایل به تعامل اجتماعی و تمرکز افراطی بر یک ویژگی فیزیکی خاص باشد. اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر کاهش اضطراب تصویر بدنی می تواند ناشی از نقش مهم تفسیرهای ذهنی و عادات رفتاری بر اضطراب باشد. بهبود در وضعیت ادراک از بدن در فرد مبتلا به اضطراب باعث کاستن از توجه انتخابی به نقطه ای از بدن می شود و در نتیجه آن اضطراب کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: روان درمانی بین فردی، درمان شناختی - رفتاری، اضطراب، تصویر بدنی
  • مهسا حیدری، سید وحیده حسینی*، اعظم روشندل صفحات 847-857
    زمینه و هدف

    تجربه فرسودگی شغلی در کارکنان بیمارستان ها، علاوه بر تهدید سلامت کارکنان، موجب کاهش کیفیت خدمات آنان به بیماران و جامعه می شود. هدف از تحقیق حاضر، پیش بینی فرسودگی شغلی براساس معنای زندگی و تنظیم هیجان در کارکنان یکی از بیمارستان های شهر زنجان است.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه توصیفی- همبستگی در سال 1401 بر روی110 نفر از کارکنان یکی از بیمارستان های زنجان انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه های فرسودگی شغلی مسلش، تنظیم هیجان گراس و معنای زندگی استگر بود. تجزیه وتحلیل آماری داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بین فرسودگی شغلی، معنای زندگی و تنظیم هیجان ارتباط معنادار وجود دارد (p<0.01). ضمن اینکه معنای زندگی، پیش بین قوی تری (با ضریب تعیین 0/537-) برای فرسودگی شغلی است. این متغیر به تنهایی 28 درصد واریانس فرسودگی شغلی را پیش بینی می کند (0/001>p). در گام دوم تحلیل با اضافه شدن متغیر تنظیم هیجان، قدرت پیش بینی به 32/6 درصد افزایش یافت (0/001>p).

    نتیجه گیری:

     طبق یافته های پژوهش، اثر معنای زندگی بر فرسودگی شغلی بیشتر از تنظیم هیجان می باشد. این مطلب حاکی از آن است که معنای زندگی، یکی از مفاهیم مهم در فرسودگی شغلی است اما در تحقیقات کمتر به آن توجه شده است درحالی که شاید بتوان با بهره گیری از پیامدهای مطلوب حضور یا جستجوی معنا در زندگی به پیشگیری از فرسودگی یا کاهش آن پرداخت.

    کلیدواژگان: فرسودگی، تنظیم هیجان، کارکنان بیمارستان، معنای زتذگی
|
  • Mansoureh Khalili, Vaziri Shahram *, Farah Lotfi Kashani Pages 730-743
    Introduction

    Transgender people are vulnerable to a high risk of mental health problems. These people face many problems in accessing health services. There is very little information about the needs of transgender people for health care and their concerns in this regard. This study aimed to examine the mental health services and needs of transgender people and their attitudes and experiences.

    Materials and Methods

    To select English-related studies in the databases of Science Direct, Google Scholar, Web of Science, PubMed, Scopus, Psych Info, Psych Lit, and Sociological Abstracts, the English keywords Trans, Transgender, Transphobia, Gender Dysphoria, Mental health, and Mental health service were searched from 2010 to 2022. Also, for Persian articles, the equivalent Persian keywords were searched in internal databases of the University Jihad Scientific Database (SID), Comprehensive Humanities, and Civilica Portal.  Finally, out of 231 studies, 12 articles were selected for review.

    Results

    This study highlights the main challenges of transgender people. The results of this study showed that some of these challenges include access to health services tailored to the needs of transgender people and the need to develop mental health services for these people.

    Conclusion

    We can conclude that there are no medical services that meet the needs of transgender people and to improve the quality of life of these people, there is a need to develop mental health services and train specialists.

    Keywords: Transgender, gender dissatisfaction, Mental health, Mental health service
  • Fatemeh Shirazi, Shiva Heidari, Pouya Hosseinzadeh, Hadi Zolfegharzade * Pages 744-755
    Introduction

    Today, discriminatory behaviors of health workers towards people with AIDS are common practices. The aim of this study was to compare the effectiveness of online micro-learning and brainstorming on nursing students' awareness about mistreatment of HIV/AIDS patients.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 90 nursing students were selected and randomly assigned into three groups. After a pre-test of students’ knowledge about discriminatory behaviors, the first group was educated through online micro-learning method and the second group was educated through brainstorming in the skyroom. The control group did not receive any education. Finally, the post-test was done immediately in three groups.

    Results

    The results showed significant differences between pre-test and post-test of students’ knowledge in the online micro-learning(p=0.001) and online brainstorming (0.001) groups. But there was no difference in the control group (p=0.125). Also, after education, a significant difference was seen between the mean scores of knowledges in three groups (p=0.001). The post-hoc tests showed significant differences between control, brainstorming (p=0.003) and micro-learning groups (p=0.009), but there was no difference between brainstorming and micro-learning groups. 

    Conclusion

    Findings showed that the both online teaching methods, micro-learning and brainstorming, could increase students’ awareness of discriminatory behaviors towards HIV/AIDS patients. Considering the importance of virtual education due to Coronavirus pandemic, it is suggested to use these two online methods to enhance students’ knowledge.

    Keywords: Brainstorming, HIV, AIDS, Micro-learning, nursing education
  • Narjes Heshmatifar, Hossein Karimi Moneghi *, Sara Ahmadi Pages 756-768
    Introduction

    As research is the building block of education development, the study of research methods is important for improving the quality of research. Among different research methods, content analysis has gained particular significance; however, it has not yet been clearly examined in terms of its features and techniques. To fill this gap, the present article was an attempt to seek experts’ views on this issue.

    Materials and Methods

    This study was a non-systematic narrative review article. First, books and searches of previous studies were used in scientific information databases abroad: PubMed, Scopus Web of Science, Science Direct Google scholar, between 1940 and 2022 with the keywords Content, Analysis, Qualitative content analysis, Quantitative content analysis and also used, Keyword content analysis, qualitative method, qualitative content analysis, quantitative content analysis in databases, MagIran, SID, Iranmedex, Irandoc. Then, 21 related articles were identified and reviewed.

    Results

    Based on the findings of the current study, there are particular techniques for conducting content analysis research distinguishing it from other research methods. Besides, findings of the study revealed that challenges among experts about the content analysis research method is partly due to its history and its evolution over the time and also it is related to the very highly flexible nature of this research method.

    Conclusion

    Content analysis is an independent scientific research method in which the researcher makes use of qualitative processes to describe and summarize data for making inferences and finding a conceptual framework and finally formulating a theory.

    Keywords: Content Analysis, method, technique, Methodology
  • Fateme Biabani, Gholamhossein Mahmudirad‬, Hadi Hassanhkani, Azad Rahmani Pages 769-784
    Introduction

    Peritoneal dialysis is a convenient and cost-effective way to replace kidney function in patients with kidney failure. Nevertheless, in Iran, a very small percentage of patients with kidney failure use peritoneal dialysis, the reasons for which are less known. This study is to explain the experiences of Iranian patients undergoing peritoneal dialysis regarding the decision to choose a kidney replacement treatment method.

    Materials and Methods

    18 peritoneal dialysis patients living in four provinces of Iran participated in this qualitative study.

    Results

    The analysis of the text of the interviews led to the emergence of four main categories: the first category, under the title "Compulsion to choose", includes two sub-categories: "Lack of alternatives" and "Indifference to the patient's preferences", the second category is titled "Insufficient health literacy". It includes two subcategories of information poverty and limited access to reliable information, the "culture ruling the treatment system" category, which itself includes two subgroups of preference for the physician’s opinion and disregard for the patient's bill of rights, and finally the social support category, which includes family support, treatment staff assistance and the support was procedural.

    Conclusion

    Considering all the factors, the culture of the region and the treatment of the patient and if needed by his family, considering the chronic nature of the disease and the constant involvement of the patient's family in this process, providing sufficient and reliable information and creating access.

    Keywords: qualitative study, Decision making, Peritoneal dialysis, renal replacement therapy
  • Zohreh Mohamadzadeh Tabrizi, Mojde Navinejad, MASOUMEH SHARIFZADEH, Arezoo Davarinia * Pages 785-798
    Introduction

    Due to the high level of stress during pregnancy and the epidemiology of Covid 19 disease, which endangers the general health of pregnant women, this study aimed to investigate the effectiveness of self-care education on Covid 19 on the general health of pregnant mothers.

    Materials and Methods

    This clinical trial study was performed on 84 pregnant women referred to Mobini Hospital in Sabzevar in the period of June to September 2020. Using random allocation of variable blocks (quadruple blocks), individuals were divided into intervention and control groups.  For data collection, two questionnaires of demographic characteristics and standard questionnaire of General health were used. Data analysis was performed using SPSS statistical software (version 16).

    Results

    The results showed that the mean age of participants in the control group was 27.36 ± 5.88 and in the intervention, group was 27.20 ± 5.71. The mean total score of general health before the intervention was 21.68± 8.12 in the control group and 20.32 ± 7.71 in the intervention group. The results of Mann-Whitney test showed that the general health score at the beginning of the study was not statistically significant (p = 0.50). The mean total health score after the intervention in the control group was 20.31 ± 12.26 and in the intervention, group was 12.65 ± 7.15. Mann-Whitney test showed that this difference was statistically significant (p 0. 0.001).

    Conclusion

    Self-care education related to Covid-19 disease leads to improving the general health of pregnant mothers.

    Keywords: Covid 19, general health, Self-care, Pregnant women
  • Fatemeh Edalattalab, Nooshin Abbasi *, Soheila Mashouf Pages 799-810
    Introduction

    Nowadays, teaching medical students needs to use new educational methods such as concept maps, along with traditional teaching methods. Which increases learners' desire to learn, focus on key points and organize content. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of concept map on the learning rate of anesthesiology undergraduate students.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study with pre-test-post-test design was performed on 6th semester undergraduate students of Alborz University of Medical Sciences in 2021. Forty students were selected by census method and based on inclusion criteria, then randomly divided into two groups. In the control group, the lecture method and in the intervention group, the lecture method with a concept map tool was used to teach the interpretation of arterial blood gases. Students' learning before and one month after the intervention was measured using a four-choice test.

    Results

    The mean scores of students before the intervention were 12.95± 3.95 in the experimental group and 13.10±   3.82 in the control group (P = 0.90). After the intervention, it reached 18.95 ± 4.28 in the experimental group and 14.05 ± 2.83 in the control group, which was significantly higher in the intervention group (P <0.001).

    Conclusion

    Developing a concept map as an analytical strategy in education, along with the use of lecture method can be effective in promoting student learning.

    Keywords: concept map, lecture, Learning, student, universit
  • Leila Ghanbari-Afra *, Faride Yousefizadeh, Monireh Ghanbari-Afra Pages 811-821
    Introduction

    Physical and mental health problems reduce patients' quality of life and limit their ability to adapt to the disease. Promoting adaptive behaviors based on the Roy model ensures, maintains and promotes the health of individuals. Therefore, the present study was conducted with the aim of an integrated review of the application of Roy adaptation model on quality of life.

    Materials and Methods

    The present study is a systematic review that was conducted in April 2022 by searching for articles in both Persian and English in Web of Science, magiran, irandoc, IranMedex, Scientific Information Database (SID), Scopus, Cochran, Google Scholar and PubMed performed without time limit. The search was performed using the keywords adaptation, Roy model and quality of life and AND and OR operators. CASP tools were used to evaluate the quality of articles. Finally, out of 3400 articles found,9 articles were reviewed.

    Results

    Out of 9 present studies, 7 studies had English language. There were 5 studies from 2019 onwards. 5 studies were quasi-experimental and 3 studies were clinical trials and 1 studi was descriptive analytic. Studies have been conducted in Egypt, Turkey, Pakistan, China and Iran. Sampling methods were available, random, and purposeful. Findings show that in all studies the quality of life of patients increased after the intervention.

    Conclusion

    Intervention based on Roy adaptation model improves the quality of life in various diseases.

    Keywords: Roy model, adaptation, quality of life
  • Maryam Motakeffar, Sheyda Sodagar *, Maryam Bahrami, Najme Rahimy Pages 822-832
    Introduction

    According to the world health organization the prevalence of type 2 diabetes in our country and world will increase sharply by 2030. Improving glycemic control delays the onset and progression of diabetes complications.The purpose of this study was The effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy and emotion-oriented therapy on glycemic control in type 2 diabetic patients.

    Materials and Methods

    This experimental study was a post-test pre-test by control group. The statistical population of all people with type 2 diabetes who referred to Sabzevar Diabetes Clinic in 1398. 45 were randomly placed in three groups (mindfulness-based cognitive therapy, emotion-oriented therapy and control). Patients' blood glucose was measured using a fasting blood glucose. SPSS24 software and descriptive and analytical statistics (covariance) were used to analyze the data.

    Results

    The analysis showed that mindfulness-based cognitive therapy had a positive and significant effect on glycemic control (P <0.05). Emotion-oriented therapy had a positive and significant effect on glycemic control (P <0.05). Both training methods mindfulness-based cognitive therapy and emotion-oriented therapy, there is no significant difference in post-test scores (P > 0.05).  

    Conclusion

    Considering the significant effect of methods mindfulness-based cognitive therapy and emotion-oriented therapy on glycemic control in type 2 diabetic patients, it is suggested to use these two methods to improving glycemic control in type 2 diabetic patients.

    Keywords: Cognitive therapy, Mindfulness, Emotion-oriented therapy, glycemic control, Type 2 diabetes
  • Ayatollah Usefi, Mahboobe Taher *, Hakimeh Aghaee, Hassan Bagherinia Pages 833-846
    Introduction

    Selective attention and misunderstanding of body image can lead to anxiety. The aim of this study was to compare the effectiveness of interpersonal psychotherapy and cognitive-behavioral therapy on loneliness caused by body image in women referred to cosmetic surgery centers.

    Materials and Methods

    The present study is a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population of the study was all women aged 23-40 years who referred to beauty centers in Mashhad, 45 of whom were selected by random sampling in three groups of 15 people. Then an anxiety questionnaire was administered and sessions of two treatments were performed. At the end of the post-test sessions.

    Results

    Research has shown that cognitive-behavioral method is more effective than interpersonal psychotherapy on the feeling of loneliness in women referred to cosmetic surgery centers.

    Conclusion

    The best sign for cosmetic surgery seems to be a lack of self-confidence with a tendency to social interaction and an extreme focus on a particular physical feature. The effectiveness of cognitive-behavioral therapy in reducing body image anxiety can be due to the important role of mental interpretations and behavioral habits on anxiety. Improving the state of perception of the body in a person with anxiety reduces the selective attention to a point in the body and thus reduces anxiety.

    Keywords: interpersonal psychotherapy, cognitive-behavior therapy, anxiety, body image
  • Mahsa Heydari, Seyed Vahide Hosseini *, Azam Roshandel Pages 847-857
    Introduction

    The job burnout experience in hospital staff reduces their services quality to patients and society in addition to threating the health of themselves. The purpose of this research is to predict job burnout based on the meaning in life and emotion regulation in hospital staff of Zanjan city.

    Materials and Methods

    This descriptive-correlation study was conducted in 2022 on 110 employees of one of the hospitals in Zanjan. Data were gathered by Maslesh's job burnout, Grass's emotion regulation, and Steger's meaning in life questionnaires. Statistical analysis of data was done with Pearson's correlation test and stepwise regression.

    Results

    There is a significant relationship between job burnout, meaning in life and emotion regulation (p<0.01). In addition, the meaning in life is a stronger predictor (with a coefficient of -0.537) for job burnout. This variable alone predicts 28% of the variance of burnout (p<0.001). In the second step of the analysis, the emotion regulation variable increased the prediction power to 32.6% (p<0.001).

    Conclusion

    According to the findings, the effect of the life meaning on job burnout is more than emotion regulation. This article indicates that the meaning in life is one of the important concepts in job burnout, but in researches, less attention has been paid to it. However, it may be possible to prevent or reduce burnout by taking advantages of the positive consequences of meaning in life (presence or search).

    Keywords: Burnout, emotion regulation, Hospital Staff, Meaning in Life