فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری در سازمان های دفاعی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین رسولی، مرتضی موسی خانی*، سید مهدی الوانی، پرهام عظیمی صفحات 1-32
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت نوآوری در اقتصاد کنونی، منابع انسانی از اهمیت فزاینده ای برخوردار شده است. لذا، در این پژوهش به ارایه الگوی منابع انسانی نوآور در سازمان های دولتی ایران پرداخته شده است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر نوع استفاده، کاربردی است و در آن از روش آمیخته اکتشافی استفاده شده است. در بخش کیفی از استراتژی تحلیل مضمون کلارک و براون جهت شناخت مضامین بهره گیری شد. جامعه آماری بخش کیفی شامل 11 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی بود که به روش غیر احتمالی هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی شامل 520 نفر از مدیران، معاونان و کارکنان سازمان های دولتی بود که تعداد 220 نفر از طریق فرمول کوکران انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزار مصاحبه و پرسشنامه استفاده شد. تحلیل داده ها کیفی از طریق کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و گزینشی و نرم افزار مکس کیو دی ای و در بخش کمی از طریق تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزاراسمارت .پی. ال. اس انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از شناسایی پنج مضمون فراگیر (بعد) و دوازده مضمون سازمان دهنده (مولفه) شامل1. فردی (ویژگی های رفتاری، انگیزشی، شخصیتی/حالات روانی)، 2. بومی-دولتی (دولتی، ارزشی_انسانی)، 3.سازمانی (کارکردی، قابلیت/ ظرفیت سازی)، 4.فرآیندی (نهادینه سازی، سنجش و ارزیابی، بسترسازی و اجرا) و 5.محتوایی (تفکر انتقادی، تفکر خلاق) بود.

    نتیجه گیری

    الگوی نهایی پژوهش شناخت جامعی از ابعاد خلاقیت و نوآوری در حوزه منابع انسانی ارایه می نماید و از  آن می توان به عنوان مبنایی برای تصمیمات و اقدامات مدیران جهت توسعه منابع انسانی در سازمان های دولتی ایران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نوآوری، منابع انسانی، سازمان های دولتی
  • حسن رنگریز* صفحات 33-56
    زمینه و هدف

    برای طراحی و استقرار محیط‏های دوستدار مغز، به سبکی از رهبری سازمانی مبتنی بر علوم اعصاب در سازمان‏ها نیاز است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی رهبری نوآورانه مبتنی بر علوم اعصاب در صنعت بانکداری ایران انجام شده است.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر هدف توسعه‏ای- کاربردی و از نظر گردآوری داده‏ ها با توجه به ماهیت پژوهش از نوع کیفی است. جامعه آماری شامل خبره های مدیریتی و کارشناسی بانک‏های دولتی ایران بود که با روش نمونه‏ گیری هدفمند شناسایی شدند. در این پژوهش از روش تجزیه وتحلیل نظریه داده ‎بنیاد مبتنی بر رویکرد نظام‏مند و ابزار مصاحبه‏ نیمه ساختاریافته برای گردآوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل داده های پژوهش، در شرایط علی، عامل احساس، ادراک و منطق فرد از اهمیت نسبی‏اش نسبت به دیگران و در پدیده محوری، جو سازمانی نوآورانه و در شرایط مداخله گر، مجموعه شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و مجموعه عوامل ساختاری، رفتاری و محتوایی و در بستر حاکم، فضای تعاملی، توجه به ارزش‏های سازمانی، وجود آیین‏نامه‏ های منسجم، و وجود سندیکای بانکی و در رابطه با راهبرد، طراحی و بهینه‏ سازی، نوع سبک رهبری و توسعه مهارت‏های رهبری شناسایی شدند. پیامد اصلی این مدل شامل توسعه خود، توسعه مدیریتی و توسعه اجتماعی است.

    نتیجه گیری

    تشکیل مخزن رهبری نوآورانه مبتنی بر علوم اعصاب با در نظر گرفتن شرایط علی، شرایط مداخله ‏گر و شرایط زمینه‏ای می‏تواند پیامدهای توسعه خود، توسعه مدیریتی و توسعه اجتماعی را مهیا نموده تا جو سازمانی نوآورانه در سازمان پدیدار شود.

    کلیدواژگان: رهبری نوآورانه، مغز رهبران، جو سازمانی نوآورانه، علوم اعصاب، بانکداری
  • حسین نوروزی*، عارف اشرف زاده، رسول نصرت پناه صفحات 57-82
    زمینه و هدف

    امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات راه حلی کلیدی برای توسعه همه جانبه و توانمندسازی شرکت ها است و امکان بهره برداری از فرصت های جدید را میسر می سازد. لذا هدف از این مطالعه بررسی تاثیر قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات بر عملکرد شرکت ها با تبیین نقش میانجی قابلیت های مدیریت دانش، انعطاف پذیری نوآوری محصول و قابلیت نوآوری است.

    روش شناسی:

     این تحقیق دارای رویکردی کمی و از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان و مدیران شرکت های بیمه ایرانی بود و حجم نمونه با کمک نرم افزار جی پاور3 تعداد 244 نفر برآورد شد. تعداد 231 پرسشنامه طی یک پیمایش آنلاین، به روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس گردآوری و با دو نرم افزار اس پی اس اس 26 و اسمارت پی ال اس3   تحلیل شدند. روایی ابزار پژوهش از طریق روایی محتوا و سازه و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل داده های پژوهش، تاثیر قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات بر قابلیت نوآوری رد شد اما این متغیر به طور مستقیم و غیر مستقیم از طریق قابلیت های مدیریت دانش و انعطاف پذیری نوآوری محصول بر عملکرد نوآوری شرکت های بیمه تاثیر مثبت و معنادای دارد.

    نتیجه گیری

    قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات با تقویت قابلیت های شرکت های بیمه در  مدیریت دانش و انعطاف پذیری نوآوری محصول و ایجاد امکان خلاقیت و نوآوری نقش مهمی در بهبود قابلیت و عملکرد نوآوری این شرکت ها در صنعت بیمه دارد.

    کلیدواژگان: قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدیریت دانش، نوآوری، انعطاف پذیری محصول، قابلیت نوآوری، عملکرد نوآوری
  • اکبر هوشیار، علیرضا روستا*، فرزاد آسایش، محمود غلامی صفحات 83-108
    زمینه و هدف

    صنعت بیمه از مهمترین حوزه های رقابتی کشور است.  این موضوع جهت گیری ساختار سازمانی و منابع سازمان های بیمه ای را به سوی ارزش آفرینی اجتناب ناپذیر می نماید تا به مطلوب ترین شیوه از فرصت های جذاب در راستای جلب حمایت مشتریان استفاده نمایند. از این رو، پژوهش حاضر به طراحی الگوی ارزش آفرینی در صنعت خدمات بیمه ای با تمرکز بر فناوری بلاک چین پرداخته است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، اکتشافی و از لحاظ نوع استفاده پژوهشی کاربردی است که در آن از روش کیفی و راهبرد داده بنیاد استفاده شده است. جامعه آماری در بخش مبانی نظری شامل مقالات علمی مرتبط با موضوع در موتور جستجوی گوگل و  ساینس دایرکت طی سال های 2015 تا 2022 و در بخش مصاحبه نیمه ساختار یافته شامل خبرگان بیمه های دولتی و خصوصی بودند. خبرگان پژوهش از شش شرکت بیمه خصوصی برتر شامل آسیا، دانا، پاسارگاد و کوثر، پارسیان و سامان (بر اساس گزارش بیمه مرکزی) و و شرکت بیمه دولتی (ایران و بیمه مرکزی) با روش نمونه گیری هدفمند  انتخاب شدند. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از روش میدانی و کتابخانه ای و ابزار فیش برداری و مصاحبه استفاده شد.

    یافته ها

    داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار مکس کیودا استفاده شد. در مجموع 678 کد (از 57 مقاله و 14 مصاحبه) در قالب 32 مقوله اصلی و 57 مقوله فرعی استخراج شدند.

    نتیجه گیری

    پیاده سازی فرایند ارزش آفرینی در صنعت بیمه از بستر فناوری بلاک چین به مدیریت منسجم تر ریسک و خسارات بیمه ای، اجرای خودکار فرآیندهای بیمه ای و نهایتا رابطه بلندمدت با مشتریان منجر خواهد گردید.

    کلیدواژگان: ارزش آفرینی، صنعت خدمات بیمه ای، فناوری بلاکچین، تحلیل داده بنیاد
  • صادق کریم زاده، مهدی همایون فر*، حمیدرضا رضایی کلیدبری صفحات 109-130
    زمینه و هدف

    سازمان های موفق در محیط های پرتلاطم و رقابتی امروز آنهایی هستند که نوآوری را در همه ارکان عملکردی خود نهادینه نمایند. بر این اساس، در پژوهش حاضر به ارایه مدلی مناسب برای ارزیابی ظرفیت نوآوری سازمانی پرداخته می شود.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، پژوهشی توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل 28 خبره در سازمان مورد مطالعه بود. پس از شناسایی شاخص های نوآوری بر اساس مطالعه کتابخانه ای، از تکنیک دلفی فازی برای تعیین شاخص های نهایی و برای طراحی مدل پژوهش از سیستم استنتاج فازی استفاده شد. در نهایت، سه سیستم استنتاج فازی فرعی و یک سیستم استنتاج فازی اصلی به منظور ارزیابی ظرفیت نوآوری در نرم افزار متلب طراحی گردید.

    یافته ها

    مدل ارایه شده شامل 3 بعد وضعیت ورودی (وجود فرهنگ نوآوری، رهبری تحول آفرین، نوآوری به عنوان بخشی از استراتژی، ماموریت، چشم انداز و کارگروهی و تیمی)، وضعیت فرایند (ظرفیت تحقیق و توسعه، نوآوری باز، مدیریت ایده و همکاری های پژوهشی) و وضعیت خروجی (بازدهی و کارایی محصولات نوآورانه، سرمایه گذاری بر روی تولید محصولات نوآورانه) بود. جهت پیاده سازی مدل از داده های یک سازمان نظامی استفاده شد که ظرفیت نوآوری سازمانی را 68/0 برآورد نمود. تفاوت ناچیز خروجی سیستم (68/0) با میانگین نظر خبرگان (65/0) در مورد نوآوری سازمانی بیانگر اعتبار سیستم طراحی شده است.

    نتیجه گیری

    مدل ارایه شده ابزار و دیدگاه مناسبی برای مدیران جهت تحلیل شکاف نوآوری و ایجاد بهبود در سازمان فراهم خواهد نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، ظرفیت نوآوری، نوآوری سازمانی، سیستم استنتاج فازی
  • محمد طالاری*، فاطمه کشاورزی صفحات 132-150
    زمینه و هدف

    شرکت های نوپا برای توسعه، رشد و پاسخگویی به تقاضاهای متنوع محیطی با چالش های زیادی روبرو هستند. اتخاذ راهبرد همرقابتی در گستره اکوسیستم استارتاپی یکی از راهکارهای شرکت ها برای غلبه بر این چالش هاست. با توجه به اهمیت راهبرد هم رقابتی در شرکت های نوپا، این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر توسعه و بهبود راهبرد همرقابتی در بین شرکت های نوپا و نوآور می پردازد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر دارای مبنای فلسفی تفسیری و جهت گیری بنیادی است. در این پژوهش از رویکرد استقرایی، روش کیفی و راهبرد نظریه داده بنیاد استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل بنیانگذاران و هم بنیانگذارن شرکت های نوپا و نوآور بود که با استفاده از نمونه گیری نظری و روش هدفمند تعداد 16 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها نیز  از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس تحلیل داده های پژوهش، شرایط علی (تحلیل استراتژیک محیطی، عدم اطمینان ادراک شده اکوسیستم استارتاپی، کمبود منابع راهبردی، تفکر راهبردی بنیانگذاران)؛ شرایط زمینه ای (شبکه های همکاری، واسطه های همرقابتی، تناسب شرکای همرقابتی و رویداد های استارتاپی)؛ مداخله گرا (امنیت اطلاعات، رفتار های فرصت طلبانه، حفظ مالکیت فکری، ذهنیت بنیانگذاران و دسترسی به رقبای نوپا، سطح اعتمادسازی)؛ پدیده محوری (راهبرد همرقابتی در شرکت های نوپا)؛ راهبردها (تسهیم دانش و فناوری، تبادل منابع و قابلیت ها، تثبیت روابط همرقابتی، مدیریت تعارضات همرقابتی و توسعه گستره همرقابتی) و پیامدها (تاب آوری پویا، بهره وری کارآفرینانه، اعتبار برند، رشد خلاقانه) بر به کارگیری راهبرد همرقابتی در شرکت های نوپا تاثیر دارند.

    نتیجه گیری

    راهبرد همرقابتی به هم افزایی راهبردی قابلیت های شرکت های نوپا و نوآور در اکوسیستم کارآفرینی منجر می شود. نتایج پژوهش نشان داد پیاده سازی اثربخش راهبرد همرقابتی مستلزم دیدگاهی جامع و کل نگر و در نظر گرفتن تاثیرات چندگانه مقوله های مدل پژوهش است.

    کلیدواژگان: راهبرد همرقابتی، همکاری، رقابت، شرکت های نوآور و نوپا، اکوسیستم استارتاپی
|
  • Hossein Rasooli, Morteza Mousakhani *, Seyed Mahdi Alvani, Parham Azimi Pages 1-32
    Background & Purpose

    Considering the importance of innovation in the current economy, human resources have become increasingly important. Therefore, in this research, the model of innovative human resources in Iran's government organizations has been presented.

    Methodology

    The present research is practical in terms of the type of use, and a mixed exploratory method has been used in it. In the qualitative part, the theme analysis strategy were used to identify the themes. The statistical population of the qualitative section included 11 academic and organizational experts who were selected in a targeted non-probability way. The statistical population in the quantitative section included 520 managers, deputies and employees of government organizations, of which 220 were selected through the Cochran formula. Interviews and questionnaires were used in this research. Qualitative data analysis was done through three-stage open, axial and selective coding and MaxQDA  software, and in the quantitative part through confirmatory factor analysis and Smart.PLS software.

    Findings

    The research findings indicate the identification of five overarching themes (dimensions) and twelve organizing themes (components) which include 1. Individual (behavioral, motivational, personality/psychological characteristics) and 2. Native-state (governmental, human-valued) 3. Organizational (functional, ability/capacity building) 4. Process (institutionalization, measurement and evaluation, foundation and implementation) 5. Content (critical thinking, creative thinking.)

    Conclusion

    The final model of the research provides a comprehensive understanding of the dimensions of creativity and innovation in the field of human resources, and it can be used as a basis for managers' decisions and actions to develop human resources in Iran's government organizations.

    Keywords: Innovation, human resources, Government Organizations
  • Hassan Rangriz * Pages 33-56
    Background & Purpose

    To design and deploy brain-friendly work environments, a style of organizational leadership based on neuroscience is needed in organizations. According to this, The main purpose of this study is to design an innovative leadership model based on neuroscience in the Iranian banking industry.

    Methodology

    The research is developmental-applied in terms of purpose and qualitative research in terms of nature. The statistical population included management experts and experts of Iran's state banks, who were identified by targeted sampling. In this research, the grounded theory method based on systematic approach and semi-structured interview tool were used to collect data.

    Findings

    In causal conditions; the feeling, perception and logic of the individual of his relative importance to others, in the main phenomenon; innovative organizational climate, in the conditions of the intervener; a set of economic, political, social and cultural conditions, and a set of structural, behavioral and content factors, in the contextual conditions; interactive climate, attention to organizational values, the existence of coherent regulations, and the existence of a banking union; in relation to the main strategy; design and optimization, type of leadership style, and development of leadership skills were identified. The main consequence of this model are self-development, managerial development, and social development.

    Conclusion

    The formation of a reservoir of innovative leadership based on neuroscience, taking into account the causal conditions, intervening conditions and background conditions, can prepare the consequences of self-development, managerial development and social development so that an innovative organizational climate emerges in the organization.

    Keywords: Innovative Leadership, Brains of Leaders, Innovative Organizational Climate, Neuroscience, banking industry
  • Hossein Norouzi *, Aref Ashrafzadeh, Rasoul Nosratpanah Pages 57-82
    Background & Purpose

    Today, information and communication technology is a key solution for all-round development and empowerment of companies and enables the exploitation of new opportunities. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of information and communication technology capabilities (ICT) on the innovation performance (IP) of companies by explaining the mediating role of knowledge management capabilities (KMC), product innovation flexibility (PIF), and innovation capability (IC).

    Methodology

    This research has a quantitative approach and is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method. The statistical population of the research included employees and managers of Iranian insurance companies, and the sample size was estimated to be 244 people using G-Power3 software. 231 questionnaires were collected during an online survey, using the available non-random sampling method, and were analyzed with SPS 26 and SmartPLS 3 software. The validity of the research instrument was confirmed through content and construct validity and its reliability through Cronbach's alpha and composite reliability.

    Findings

    Based on the research data analysis, the effect of ICT on IC was rejected, but this variable has a positive and significant effect on the IP of insurance companies directly and indirectly through KMC and PIF.

    Conclusion

    Information and communication technology capabilities play an important role in improving the innovation capability and performance of these companies in the insurance industry by strengthening the capabilities of insurance companies in managing knowledge and product innovation flexibility and creating the possibility of creativity and innovation.

    Keywords: ICT capabilities, Knowledge Management, Product innovation flexibility, Innovation Performance
  • Akbar Hoshyar, Alireza Rousta *, Farzad Asayesh, Mahmoud Gholami Pages 83-108
    Background & Purpose

    Insurance industry is one of the most important competitive areas of the country. This makes it inevitable to direct the organizational structure and resources of insurance organizations towards value creation in order to use attractive opportunities in the most favorable way in order to attract customers' support. Therefore, the current research has focused on designing a value creation model in the insurance service industry with a focus on blockchain technology..

    Methodology

    The current research is exploratory in terms of its purpose and applied research in terms of the type of use, in which the qualitative method and grounded theory are used. The statistical population in the theoretical background section included scientific articles related to the topic on Google and Science Direct during the years 2015 to 2022, and in the semi-structured interview section included public and private insurance experts. The research experts were selected from six top private insurance companies including Asia, Dana, Pasargad and Kausar, Parsian and Saman(based on the Central Insurance report) and two government insurance companies(Iran and Central Insurance) using a targeted sampling method. In this research, the field and library method and the survey and interview tools were used to collect data.

    Findings

    The data were analyzed in three stages of open, central and selective coding. Max QDA 18 software was used for data analysis. A total of 678 codes(from 57 articles and 14 interviews) were extracted in the form of 32 main categories and 57 subcategories.

    Conclusion

    The implementation of the value creation process in the insurance industry from the platform of blockchain technology will lead to a more coherent management of insurance risk and losses, Automatic implementation of insurance processes and finally a long-term relationship with customers.

    Keywords: value creation, insurance service industry, Blockchain technology, Grounded Theory Approach
  • Sadegh Karimzadeh, Mahdi Homayounfar *, Hamidreza Rezaei Kelidbari Pages 109-130
    Background & Purpose

    Successful organizations in today's turbulent and competitive environment are those that institutionalize innovation in all their functional elements. Based on this, in the present research, a suitable model for evaluating the capacity of organizational innovation is presented.

    Methodology

    The current research is applied based on its purpose and descriptive-survey research in terms of data collection method. The statistical population of the study included 28 experts of the studied organization. After identifying the innovation indicators based on the library study, the fuzzy Delphi technique was used to determine the final indicators. Also, fuzzy inference system was used to design the research model. So, 3 sub-FIS and 1 main FIS were designed in MATLAB software, which were used as the basis for innovation capacity evaluation.

    Findings

    The developed model includes 3 dimensions of input status (existence of culture of innovation, transformational leadership, innovation as part of strategy, mission, vision and teamwork), process  status (research and development capacity, open innovation, idea management and research collaborations) and output status (efficiency and effectiveness of innovative products and investment on producing innovative product). To implement the model, data from an military organization was used, which determined the value of organizational innovation capacity as 0.68. The little difference of the system output (0.68) with the average of experts judgements (0.65) about performance of the organizational innovation indicates the validity of the proposed model.

    Conclusion

    The presented model will provide a suitable tool and perspective for managers to analyze the innovation gap and create improvements in the organization.

    Keywords: Performance Evaluation, Innovation Capacity, Organizational Innovation, Fuzzy inference system
  • Mohammad Talari *, Fatemhe Keshavarzi Pages 132-150
    Background & Purpose

    Startup companies face many challenges to develop, grow and respond to diverse environmental demands. Adopting a competitive strategy in the scope of the startup ecosystem is one of the solutions for companies to overcome these challenges. Considering the importance of competitive strategy in start-up companies, this research examines the factors affecting the development and improvement of competitive strategy among start-up and innovative companies.

    Methodology

    The current research has an interpretative philosophical basis and a fundamental orientation. In this research, the inductive approach, qualitative method and grounded theory strategy were used. The statistical population of the research included founders and co-founders of start-up and innovative companies, 16 people were selected as a statistical sample using theoretical sampling and targeted method. A semi-structured interview tool has also been used to collect data.

    Findings

    Based on research data analysis, the causal conditions(Strategic environmental analysis, perceived uncertainty of startup ecosystem, lack of strategic resources, strategic thinking of founders), Background conditions(Cooperation networks, Suitability of coopititive partners and startup events ); interventionist(Information security, opportunistic behaviors, maintaining intellectual property, founders' mentality, access to new competitors and the level of trust building); A central phenomenon(coopetition strategy in start-ups); Strategies(Sharing knowledge and technology, exchanging resources and capabilities, stabilizing Coopetitive relationships, management of coopetitive conflicts, and widening Coopetitive development); and consequences (Dynamic resilience, entrepreneurial productivity, brand credibility, creative growth) have an effect on the application of competitive strategy in start-up companies.

    Conclusion

    The results of the research indicate the impact of the mentioned categories on the development and improvement of coopetition strategy in new and innovative and start-up companies. Therefore, for the successful implementation of the coopetition strategy in the country's startup ecosystem, more attention should be paid to these factors

    Keywords: Coopetition Strategy, cooperation, Competition, Start-up Companies, Startup Ecosystem