فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال شانزدهم شماره 9 (پیاپی 128، آذر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سحر ترکی، معصومه نژادعلی*، مهدی هدایتی صفحات 690-701
    زمینه و هدف

    واسپین یک آدیپوسیتوکین جدید است. مطالعات نشان داده اند واسپین با انواع سرطان ارتباط دارد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط پلی مورفیسم rs2236242 واسپین و سطح واسپین با کارسینوم پاپیلاری تیرویید و گواتر مولتی ندولار انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه آزمایشی کنترلی شامل 134 زن بود. شرکت کنندگان به 3 گروه تقسیم شدند: 49 بیمار مبتلا به کارسینوم پاپیلاری تیرویید، 30 بیمار مبتلا به گواتر مولتی ندولار و 55 شرکت کننده به عنوان گروه کنترل. 10 میلی لیتر خون محیطی از شرکت کنندگان گرفته شد. 5 میلی لیتر خون برای استخراج دی ان ای و 5 میلی لیتر برای تهیه سرم استفاده شد. اندازه گیری هورمون واسپین با روش سنجش ایمنی متصل به آنزیم (الایزا) انجام شد. تعیین ژنوتیپ های پلی مورفیسم rs2236242 واسپین با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز تتراآرمز‍ انجام شد.

    یافته ها:

     تفاوت معناداری در غلظت سرمی واسپین در 3 گروه وجود نداشت. یافته ها نشان داد ارتباط معنا داری بین ژنوتیپ های پلی مورفیسم rs2236242 ژن واسپین و سطوح سرمی واسپین در کارسینوم پاپیلاری تیرویید، گواتر مولتی ندولار و کنترل وجود ندارد. تجزیه و تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد تعداد ژنوتیپ های پلی مورفیسم rs2236242 واسپین در گروه گواتر مولتی ندولار نسبت به گروه کنترل معنا دار است. ژنوتیپ TA پلی مورفیسم rs2236242 اثر محافظتی در بیماران مبتلا به کارسینوم پاپیلاری تیرویید و گواتر مولتی ندولار داشت (05/0> P).

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد در سطح واسپین بین گروه ها (کارسینوم پاپیلاری تیرویید، گواتر مولتی ندولار و کنترل) تفاوت معنا داری وجود ندارد. هیچ ارتباطی بین پلی مورفیسم ژن rs2236242 و سطوح سرمی واسپین وجود ندارد. ژنوتیپ TA پلی مورفیسم rs2236242 اثر محافظتی در بیماران مبتلا به گواتر مولتی ندولار دارد.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، ژنتیک، سرطان پاپیلاری تیروئید، گواتر مولتی ندولار، واسپین
  • یاسمین برکیان، ابوالفضل محمدبیگی، فاطمه احمدیان، محدثه بهرامی خندان* صفحات 702-711
    زمینه و هدف

    کلسیفیکاسیون شریان کاروتید در تصاویر پانورامیک که به صورت معمول جهت بررسی ساختارهای صورت و مشکلات دندانی در دندان پزشکی تهیه می شود، قابل مشاهده است. هدف این مطالعه، تعیین شیوع کلسیفیکاسیون شریان کاروتید و عوامل همراه آن در مراجعین 40 سال و بالاتر به مرکز رادیولوژی تخصصی دهان، فک و صورت قم در سال 1400 بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بود و 417 نفر از مراجعین از نظر حضور کلسیفیکاسیون شریان کاروتید بررسی شدند و پرسش نامه مربوط به اطلاعات جمعیت شناختی و عوامل خطر ساز مرتبط تکمیل و نتایج به دست آمده با نسخه 22 نرم افزار آماری SPSS و آزمون های کای اسکویر و تی تست تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    از 417 بیمار، 141 نفر مرد (8/33 درصد) و 276 نفر زن (2/66 درصد) بودند. میزان شیوع کلسیفیکاسیون شریان کاروتید در تصاویر پانورامیک 4/1 درصد بود. براساس تحلیل های آماری میان کلسیفیکاسیون شریان کاروتید و سابقه بیماری های قلبی عروقی رابطه معناداری وجود داشت (03/0=P)، اما ارتباط کلسیفیکاسیون شریان کاروتید و سایر عوامل خطرساز مرتبط شامل دیابت، مصرف سیگار، فشار خون بالا، سابقه سکته مغزی و سکته قلبی در افراد بالای 40 سال معنادار نبود (05/0<P).

    نتیجه گیری:

     براساس یافته های مطالعه حاضر از میان عوامل خطر ساز مرتبط، کلسیفیکاسیون شریان کاروتید فقط با بیماری های قلبی عروقی مرتبط بود و مطالعات آینده نگر با حجم نمونه بیشتری مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، آترواسکلروز، رادیوگرافی، پانورامیک
  • محمد علی گل*، عاطفه ذوالفقاری، ابوالفضل محمد بیگی، ذبیح الله قارلی پور صفحات 712-723
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، چاقی و اضافه وزن، رشد فزاینده ای در جوامع در حال توسعه داشته و میزان شیوع چاقی در نوجوانان نسبت به سال های گذشته افزایش یافته است. این در حالی است که اقدامات مختلف برای پیشگیری از آن، موفقیت های چشمگیری نداشته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی عوامل مرتبط با رفتارهای پیشگیری کننده از اضافه وزن و چاقی براساس نظریه شناختی اجتماعی در دانش آموزان دختر دوره دوم مقطع متوسطه شهر قم است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی بر روی 104 نفر از دانش آموزان دختر دوره دوم مقطع متوسطه که به صورت تصادفی ساده از بین مدارس انتخاب شدند، انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های جمعیت شناختی، سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده، گرایش به مصرف فست فود، مصرف تنقلات، بسامد غذایی و فعالیت بدنی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس و همبستگی پیرسون انجام شد.

    یافته ها:

     ازنظر سازه های نظریه شناختی اجتماعی، میانگین امتیاز سازه آگاهی 98/13 از 24، انتظارات پیامد 05/13 از 20 (25/65 درصد)، ارزشیابی پیامد 47/27 از 30 (56/91 درصد)، یادگیری مشاهده ای، 08/26 از 30 (55 درصد)، تقویت 23/3 از 25 (96/56 درصد)، خودکارآمدی 52/18 از 25 (08/74 درصد) و خود کنترلی 05/13 از 25 (2/52 درصد) به دست آمد. بین نمرات سازه های نظریه شناختی اجتماعی با رفتار تغذیه ای و نمره فعالیت بدنی رابطه معناداری دیده شد. آزمون تحلیل واریانس نشان داد میانگین نمرات سازه های مهارت، خودکارآمدی و خودکنترلی با سطح فعالیت بدنی دانش آموزان ارتباط دارد.

    نتیجه گیری:

     سازه های نظریه شناختی اجتماعی می توانند رفتارهای پیشگیری کننده از چاقی و اضافه وزن را در دانش آموزان به خوبی  پیشگویی کنند؛ بنابراین برنامه ریزی و اجرای برنامه های آزمایشی براساس این سازه ها می تواند در  بهبود سبک زندگی و الگوهای تغذیه ای دانش آموزان موثر باشد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، چاقی، اضافه وزن، نظریه روان شناختی
  • سیده شیرین لطفی پور رفسنجانی، مهدیه معصومی، یاسر سلیم آبادی، هادی اسلامی، مصطفی نصیرزاده* صفحات 724-733
    زمینه و هدف

    ارزیابی آگاهی و نگرش می تواند پایه ای برای برنامه ریزی آموزش و مشخص کردن نقاط ضعف اطلاعات افراد درزمینه اقدامات بهداشتی در شرایط بحرانی باشد. به همین دلیل، این مطالعه با هدف تعیین سطح آگاهی و نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان درزمینه اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری در سال 1400 انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی بوده که در میان 425 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به روش نمونه گیری طبقه ای سهمیه ای در سال 1400 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه برگرفته از پژوهش وثوقی نیری و همکاران (1394) بود. داده ها پس از جمع آوری به کمک نسخه 18 نرم افزار SPSS و از طریق آزمون های آماری تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون و در سطح معناداری 05/0=α تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    میانگین نمره آگاهی و نگرش دانشجویان نسبت به اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری به ترتیب 6/1±2/5 از 10 نمره و  9/2± 9/34 از 50 نمره به دست آمد. بین سطح آگاهی دانشجویان با سن (114/0= r، 01/0>P) و بین نگرش با سن (146/0=r، 01/0>P) همبستگی معنادار آماری وجود داشت. به این مفهوم که با افزایش سن، هر 2 متغیر آگاهی و نگرش افزایش پیدا می کنند.

    نتیجه گیری:

     دانش و نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در مورد اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری در سطح متوسط است. برای ارتقای دانش و نگرش آنان در این خصوص می توان دوره آموزشی برگزار کرد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، شرایط اضطراری، دانشجویان
  • بهزاد ایمنی، محمدعلی امیرزرگر، حانیه بهادری*، سلمان خزایی صفحات 734-743
    زمینه و هدف

    ثبات فشار خون و حفظ فشار پرفیوژن مغزی در بیهوشی سالمندان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی تاثیر پوزیشن شیب سرپایین بر ثبات فشار خون سالمندان تحت عمل جراحی پروستاتکتومی رادیکال است.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده در بیمارستان شهید بهشتی همدان در سال 1401 انجام شد. 60 سالمند کاندیدای جراحی انتخابی رادیکال پروستاتکتومی باز که تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند، به روش دردسترس انتخاب و به طور تصادفی به 2 گروه شیب سرپایین و سوپاین تخصیص یافتند. قبل از شروع جراحی، بیماران گروه پوزیشن شیب سرپایین در وضعیت 15 درجه شیب سرپایین قرار گرفتند. هنگام جراحی، بیماران گروه پوزیشن سوپاین در وضعیت خوابیده به پشت قرار داشتند. میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در زمان های پس از القای بیهوشی، پس از انجام پوزیشن و در فواصل زمانی هر 30 دقیقه هنگام جراحی اندازه گیری و ثبت شد. داده ها در نسخه 22 نرم افزار SPSS با آزمون های تی مستقل و تحلیل واریانس اندازه های تکراری تحلیل و بررسی شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه، میانگین سنی بیماران 2/4±9/60 سال بود. میانگین شاخص توده بدنی 5/3±7/24 کیلوگرم بر مترمربع بود. نتایج مطالعه، تفاوت آماری معنا داری بین 2 گروه ازنظر میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در تمام مراحل اندازه گیری نشان نداد (05/0<P). نتایج تحلیل واریانس اندازه های تکراری نشان داد تغییرات میانگین نمرات فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در مراحل مطالعه ازنظر آماری معنادار است (001/0>P).

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج پژوهش حاضر، پوزیشن شیب سرپایین فشار خون بیماران را هنگام جراحی رادیکال پروستاتکتومی باز پایدار

    کلیدواژگان: شیب سرپایین، مراقبت هنگام جراحی، فشار خون، پروستاتکتومی
  • ریحانه تبرائی، اکرم اصغری، لیلا جعفری*، مصطفی واحدیان، محمد باقرزاده، جمشید وفائی منش صفحات 744-755
    زمینه و هدف

    استاتین ها با کاربرد اولیه کنترل سطح کلسترول خون، در مهار فرایند التهابی نقش شناخته شده ای دارند که باعث کاهش مرگ و میر ناشی از فرایند های التهابی عفونی می شوند؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر آتورواستاتین در همراهی با پروتکل استاندارد درمان کووید-19 بر بقا و بهبود علایم در بیماران بستری با کووید-19 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی از فروردین تا شهریور سال 1399 در 2 گروه 37 نفری از بیماران کرونایی با مشخصات بالینی مشابه در بیمارستان شهید بهشتی قم انجام شد. بیماران در گروه آزمایش دریافت کننده آتورواستاتین 40 میلی گرم روزانه به مدت 30 روز همراه با پروتکل استاندارد یا گروه کنترل که پروتکل استاندارد و پلاسبو دریافت کردند، بررسی شدند. یافته ها توسط آزمون های آماری کای اسکویر، آنووا و تی تست زوجی با نسخه 22 نرم افزاز SPSS تحلیل شد.

    یافته ها: 

    CRP در گروه آتورواستاتین به طور معناداری کاهش یافت (05/0> P)، به طوری که پس از 30 روز بین 2 گروه تفاوت معناداری در سطح CRP وجود داشت (01/0=P). تفاوت معناداری در O2sat در روز ترخیص وجود نداشت. مدت زمان بستری در گروه آتورواستاتین در مقایسه با گروه کنترل به طور قابل توجهی کاهش یافت (05/0> P).

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه تاثیر مطلوب آتورواستاتین به عنوان درمان کمکی در بیماران مبتلا به کووید-19 با کاهش شاخص های التهابی و  کاهش سطح CRP پس از 30 روز تایید می کند.

    کلیدواژگان: آتورواستاتین، کووید-19، التهاب
  • سمانه ادیب* صفحات 756-767
    زمینه و هدف

    توانایی تمایز سلول های بنیادی تخمدان به تخمک و تکا می تواند موجب پیشرفت بزرگی در درمان های ناباروری شود. در حالی که اطلاعات کمی درباره عملکرد، رشد و پتانسیل تمایز این سلول ها وجود دارد. در این مطالعه، ویژگی های سلول های بنیادی موش تازه متولد شده و پتانسیل تمایز آن ها به سلول های شبه استخوان و شبه چربی بررسی شد.

    روش بررسی

    سلول های بنیادی تخمدان موش سوری تازه متولد شده جدا سازی و کشت داده شدند. پس از پاساژ سوم با استفاده از PCR بیان مارکرهای سلول های بنیادی (Nang، Oct4، Sox2) در این سلول ها بررسی شد. پتانسیل تمایز آن ها به سلول های شبه استخوانی و  چربی مانند با رنگ آمیزی آلیزارین رد و اویل رد تایید شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان دادند سلول های بنیادی جدا شده پس از کشت چسبنده بودند. ازنظر مورفولوژیکی شبیه به فیبروبلاست بودند و تکثیر می شدند. این سلول ها، مارکرهای مربوط به سلول های بنیادی (Nang، Oct4، Sox2) را بیان کردند. علاوه براین، 21 روز پس از قرار گیری در محیط تمایزی مخصوص، به سلول های شبه چربی و شبه استخوان تمایز یافتند. در سلول های شبه چربی قطرات لیپید در این سلول ها با رنگ آمیزی اویل رد مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     یافته های این مطالعه نشان داد سلول های بنیادی تخمدان شامل سلول های بنیادی چند توان هستند که قادرند مارکرهای مربوط به سلو های بنیادی را بیان کنند و به رده های سلولی استخوان، چربی تمایز یابند.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی تخمدان، تخمک ها، سلول های تکا، سلول های گرانولوزا، فولیکول تخمدان
|
  • Sahar Torki, Masoumeh Nezhadali*, Mehdi Hedayati Pages 690-701
    Background and Objectives

    Vaspin is a novel adipocytokine. Various studies have shown that vaspin is associated with many types of cancer. This study aims to determine the association of vaspin rs2236242 gene polymorphism with vaspin level in women with papillary thyroid cancer (PTC) and Multinodular goiter (MNG).

    Methods

    In this case-control study participants were 134 women. They were divided into three groups; PTC (n=49), MNG (n=30) and control (n=55). Ten milliliter peripheral blood samples were taken from participants, 5 ml was used for DNA extraction and 5 ml for   preparation of serum. The vaspin level was measured by Sandwich ELISA kit. The genotype determination of vaspin rs2236242 polymorphism was done using the tetra primer-amplification refractory mutation system/polymerase chain reaction method.

    Results

    There were no significant difference in serum vaspin level among the three groups. There was no significant association between genotypes of vaspin rs2236242 polymorphism and serum vaspin level in any groups. Logistic regression analysis showed that the difference in the frequency of the genotypes of rs2236242 polymorphism in the MNG group was significant compared to the control group. The TA genotype showed a protective effect against PTC and MNG (P<0.05). 

    Conclusion

    There is no significant difference in vaspin level between PTC, MNG and control groups. There is no association between rs2236242 gene polymorphism and serum vaspin level. The TA genotype of rs2236242 has a protective effect against MNG.

    Keywords: Polymorphism, Genetics, Papillary thyroid cancer, Multinodular goiter, Vaspin
  • Yasamin Barakian, Abolfazl Mohammadbeigi, Fatemeh Ahmadian, Mohaddeseh Bahrami Khandan* Pages 702-711
    Background and Objectives

    The carotid artery calcification (CAC) can be seen in panoramic radiographs that are usually used in dentistry. This study aims to determine the prevalence of CAC in Qom, Iran using panoramic radiographs, and find its related factors.

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study. Panoramic radiographs of 417 patients aged ≥40 years referred to a specialized oral and maxillofacial radiology center in Qom city in 2021 were examined for the presence of CAC and a questionnaire was used to find the related risk factors. The collected data were analyzed in SPSS software, vertion 22 using Chi-square test and t-test.

    Results

    Of 417 participants, 141 (33.8%) were male and 276 (66.2%) were female. The prevalence of CAC was 1.4%. There was a significant association between CAC and history of cardiovascular diseases (P=0.03), but the incidence of CAC had no association with the history of diabetes, smoking, hypertension, cerebrovascular accident, and myocardial infarction (P>0.05).

    Conclusion

    The incidence of CAC is associated with the history of cardiovascular diseases. Further prospective studies with larger sample sizes are recommended.

    Keywords: Stroke, Atherosclerosis, Panoramic radiography
  • Mohammad Aligol*, Atefeh Zolfaghari, Abolfazl Mohammadbeigi, Zabihollah Gharlipour Pages 712-723
    Background and Objectives

    In recent years, obesity has been increased in developing countries, especially among adolescents. Various measures have not been successful to prevent it. The present study aims to investigate the factors related to obesity prevention behaviors in female high school student in Qom, Iran based on the social cognitive theory (SCT).

    Methods

    This descriptive study was conducted on 104 high school girls who were randomly selected from two schools in Qom city. To collect data, a demographic form, the questionnaire based on the SCT constructs, fast food consumption questionnaire, unhealthy snack consumption questionnaire, food frequency questionnaire, and the international physical activity questionnaire-short form were used. Data analysis was done using analysis of variance and Pearson correlation test.

    Results

    In terms of the SCT constructs, the mean score of awareness was 13.98 out of 24; the mean score of outcome expectations was 13.05 out of 20 (65.25%); the mean score of outcome evaluation was 47.27 out of 30 (91.56%); the mean score of observational learning was 26.08 out of 30 (55%); the mean score of reinforcement was 3.23 out of 25 (56.96%); the mean score of self-efficacy was 18.52 out of 25 (74.08%); and the mean score of self-control was 13.05 out of 25 (52.2%). The scores of the SCT constructs had a significant relationship with nutritional behaviors and physical activity. The results of analysis of variance showed that the mean scores of the constructs of outcome expectations, self-efficacy, and self-control were significantly related to the physical activity of students.

    Conclusion

    The SCT constructs can be good predictors for obesity prevention behaviors in female high school students. Planning and implementing interventions based on these constructs can be effective in improving their lifestyle and nutritional patterns.

    Keywords: Students, Obesity, Overweight, Social cognitive theory
  • Seyedeh Shirin Lotfipur Rafsanjani, Mahdiyeh Masoomi, Yaser Salim Abadi, Hadi Eslami, Mostafa Nasirzadeh* Pages 724-733
    Background and Objectives

    Evaluating knowledge and attitude towards healthy behaviors can help develop educational programs and identify the weakness of people in the field of health information in emergency situations. This study aims to determine the knowledge and attitude of students in Rafsanjan University of Medical Sciences (RUMS) regarding health measures in emergency situations.

    Methods

    This descriptive study was conducted on 425 students of RUMS who were selected using stratified quota sampling method in 2021. The data collection tool was a questionnaire adapted from the study by Vosoughi Nayyeri et al. (2013). After collecting the data, they were analyzed in SPSS software , vertion 18 using independent t-test, one-way ANOVA, and Pearson’s correlation test. The significance level was set at 0.05.

    Results

    The mean scores of knowledge and attitude was 5.2±1.6 (out of 10) and 34.9±2.9 (out of 50), respectively. There was a significant correlation between students’ knowledge and age (r=0.114, P<0.01) and between their attitude and age (r=0.146, P<0.01) such that, with the increase of age, their knowledge and attitude increased.

    Conclusion

    The RUMS students’ knowledge and attitude about health measures in emergency situations are at a moderate level. To improve their knowledge and attitude, educational courses can be held in this regard.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Emergency, Students
  • Behzad Imani, MohammadAli Amirzargar, Hanieh Bahadori*, Salman Khazaie Pages 734-743
    Background and Objectives

    The stability of blood pressure and maintaining the cerebral perfusion pressure are of particular importance in anesthesia of the elderly. There is scant clinical trials on the advantages of the steep Trendelenburg position in prostatectomy. This study aims to evaluate the effect of surgery in the steep Trendelenburg position on blood pressure stability of the elderly candidate for open radical prostatectomy surgery.

    Methods

    This randomized controlled clinical trial was conducted at Shahid Beheshti Hospital in Hamadan, Iran, in 2022. Sixty older adults candidates for elective open radical prostatectomy were selected by a convenience sampling method and randomly allocated to the steep Trendelenburg position and supine position groups. Patients in the first group were in a 15° steep Trendelenburg position before surgery. Patients in the second position group remained in the supine position during surgery. The mean systolic and diastolic blood pressures were assessed after anesthesia, after positioning, and during surgery at 30-min intervals. The data were analyzed in SPSS software, vertion 22 using independent t-test and repeated measures ANOVA.

    Results

    The mean age of the patients was 60.9±4.2 years, and their mean body mass index was 24.7±3.5 kg/m2. There was no significant difference in the mean systolic and diastolic blood pressures between the two groups (P>0.05). The results of repeated measures ANOVA showed that the differences in the mean systolic and diastolic blood pressures were statistically significant among the evaluation times (P<0.001).

    Conclusion

    The steep Trendelenburg position maintains the blood pressure of the elderly under open radical prostatectomy.

    Keywords: Steep Trendelenburg position, Intraoperative care, Blood pressure, Prostatectomy
  • Reihane Tabaraii, Akram Asghari, Leila Jafari*, Mostafa Vahedian, Mohammad Bagherzadeh, Jamshid Vafaee Manesh Pages 744-755
    Background and Objectives

    Statins, which are primarily used for controlling blood cholesterol levels, have a well-known role in inhibiting the inflammatory process and reducing mortality rate of infectious diseases. This study aims to evaluate the effect of atorvastatin along with standard treatment protocol in hospitalized adults with COVID-19.

    Methods

    This randomized controlled clinical trial was conducted on adults hospitalized due to COVID-19 infection at Shahid Beheshti Hospital in Qom, Iran from April to September 2020.  They were randomly divided into groups of treatment (n=37, receiving atorvastatin 40 mg daily for 30 days plus standard treatment protocol) and control (n=37, receiving standard treatment protocol alone). The data were analyzed in SPSS v.22 software using chi-square, paired t-test, and ANOVA. P<0.05 was statistically significant.

    Results

    The CRP level in the atorvastatin-treated group decreased significantly such that there was a significant difference between the two groups after 30 days (P=0.01). There was no significant difference in Spo2 level on the discharge day. The length of hospitalization in the atorvastatin-treated group was significantly reduced compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    The use of atorvastatin as an adjunctive treatment method, can significantly reduce the length of hospitalization and CRP level after 30 days in hospitalized patients.

    Keywords: Atorvastatin, COVID-19, Inflammation
  • Samane Adib* Pages 756-767
    Background and Objectives

    The ability of ovarian stem cells (OSCs) to differentiate into oocyte-like and theca cells may lead to major advances in infertility treatment. However, little is known about the function, growth and differentiation potentials of these cells. In this study, we aim to examine the characteristics of OSCs obtained from newborn rats and assess their ability to differentiate into osteocyte-like and adipocyte-like cells.

    Methods

    In this study, OSCs were isolated from newborn Syrian rats and were then cultured. After the third passage, using the PCR method, the expression of stem cell markers (Sox2, Pou5f, and Nanog) was examined. Their potential to differentiate into osteocyte-like and adipocyte-like cells was examined by Alizarin red and Oil red staining, respectively.

    Results

    The isolated OSCs were adherent and morphologically similar to fibroblast cells, and had the power to multiply. They expressed stem cells markers. In addition, they were able to differentiate into adipocyte-like and osteocyte-like cells 21 days after being placed in the differentiation medium. In the osteocyte-like cells, fat droplets were observed after oil red staining.

    Conclusion

    The OSCs include multipotent stem cells that are able to express markers related to stem cells and can differentiate into osteocyte-like and adipocyte-like cells.

    Keywords: Ovarian stem cells, Oocytes, Theca cells, Granulosa cells, Ovarian follicle