فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 219 (فروردین 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بتول غوابش، محمد طاهری، راضیه دلیرفردوئی، فاطمه نوری، اکرم جلالی* صفحات 1-15
    سابقه و هدف

    این مطالعه با هدف بررسی اثرات آنتی باکتریال نانوذرات سنتز شده با عصاره اتانولی گل محمدی و برگ گردو بر علیه استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین، سودوموناس آیروژینوزا، اشریشیاکلی، اسنیتو باکتر بومانی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، نانوذرات طلا به روش سبز و با استفاده از عصاره اتانولی گل محمدی و برگ گردو سنتز شد. سپس مهار تشکیل بیوفیلم و تعیین حداقل غلظت ممانعت کنندگی از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی باکتری (MBC) با روش میکرو براث دایلوشن مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین مهار سنتز بیوفیلم توسط نانوذرات، علیه باکتری استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین، سودوموناس آیروژینوزا، اسینتو باکتر بومانی، مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج طیف سنجی UV-vis نشان داد که نانوذرات طلا سنتز شده با عصاره اتانولی گل محمدی از جهت یکنواختی و سهولت سنتز نسبت به نانوذرات سنتز شده با عصاره اتانولی برگ گردو دارای کیفیت بهتری بودند. بیش ترین اثر نانوذره طلا سنتز شده با عصاره اتانولی گل محمدی بر روی بیوفیلم باکتری (استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین) است که صد درصد باعث مهار بیوفیلم این باکتری شد.

    استنتاج

    نتایج این مطالعه نشان داد که در شرایط برون تنی نانوذرات سنتز شده با عصاره اتانولی گیاه گل محمدی نسبت به برگ گردو از ویژگی های ضد باکتریایی بالاتری برخوردار است. این یافته ها می تواند زمینه تحقیقات بیش تری را در آینده برای شناسایی، تعیین مقدار و تخلیص ترکیبات موثره آن در شرایط درون تنی فراهم نماید.

    کلیدواژگان: اثرات آنتی باکتریال، برگ گردو، عصاره اتانولی، گل محمدی، سنتز سبز
  • پرهام نجاتی، صبا ناصری، مریم عینی، رضا علی بخشی، سوسن محمودی، لیدا حق نظری، نازنین جلیلیان* صفحات 16-26
    سابقه و هدف

    پرفشاری خون به دلیل شیوع بالا و افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی، همواره یک چالش جهانی سلامت بوده است. فشار خون بالا در دسته بیماری های چندعاملی قرار دارد که عوامل ژنتیکی و محیطی، هر دو در ایجاد آن نقش دارند. تاکنون، ژن ها و مسیرهای ترارسانی مختلفی در ارتباط با پرفشاری خون پیشنهاد شده اند که از جمله آن ها، مسیر نیتریک اکسید/cGMP است. در این مطالعه و به منظور تعیین بهتر نقش این مسیر در پاتوژنز پرفشاری خون و در جهت یافتن عوامل ژنتیکی درگیر در ایجاد استعداد ابتلا به این بیماری در جمعیت استان کرمانشاه، سه نقطه کلیدی در مسیر نیتریک اکسید، یعنی ژن های eNOS، GUCY1A3 و PDE1A را مورد بررسی قرار دادیم.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد-شاهدی، تعداد 130 بیمار و 110 فرد سالم وارد مطالعه شدند. سه واریانت rs1799983 در ژن eNOS، rs13139571 در ژن GUCY1A3 و rs16823124 در ژن PDE1A به روش PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    این مطالعه ارتباط معنی داری را بین فراوانی ژنوتیپی و آللی چندشکلی rs1799983 در ژن eNOS و rs13139571 در GUCY1A3 نشان داد، در حالی که در PDE1A ارتباط معناداری مشاهده نشد. با این حال میانکنش ژنوتیپ های واریانت rs16823124 در ژن PDE1A با دو جایگاه دیگر مورد بررسی، می تواند مستعدکننده ایجاد فشارخون بالا باشد.

    استنتاج

    مطالعه حاضر ارتباط قوی را بین واریانت های تک نوکلیوتیدی مسیر NO و استعداد ابتلا به پرفشاری خون در جمعیت استان کرمانشاه نشان داد.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، ژنتیک، مسیر نیتریک اکسید، eNOS، GUCY1A3، PDE1A
  • زهرا مدنی، سحر باقری*، فروزان الیاسی، مریم مبینی، جمشید یزدانی چراتی، فائزه ملک لو، هانیه احمدی صفحات 27-38
    سابقه و هدف

    درمان خاصی برای فیبرومیالژیا وجود ندارد. طبق مطالعات گذشته، ورزش به کنترل علایم و جنبه های روانی- اجتماعی بیماری کمک می کند. ورزش های کششی کم تر از ورزش های هوازی و مقاومتی در این بیماران مورد تاکید قرار گرفته است. علت اصلی بررسی مجدد این موضوع، بازخورد متناقض بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا به تمرینات کششی بود که طی سال های اخیر در درمان بالینی بیماران مشاهده شده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات کششی بر کیفیت زندگی و میزان اثر بیماری فیبرومیالژیا بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده با پروتکل بود. 49 بیمار مبتلا به فیبرومیالژی تشخیص داده شده براساس معیارهای استاندارد فیبرومیالژیا در سال 2010 که توسط روماتولوژیست و سپس روانپزشک به کلینیک پزشکی ورزشی ارجاع شده بودند، به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. 25 بیمار در گروه مداخله تمرینات کششی همراه با دارو قرار گرفتند و 24 بیمار در گروه کنترل داروهای استاندارد را به مدت 5 هفته دریافت کردند. برای ارزیابی کیفیت زندگی از پرسشنامه SF-36 و برای ارزیابی وضعیت بیماری در هفته های 0، 5 و 9 از پرسشنامه بازبینی شده تاثیر فیبرومیالژیا (FIQR) استفاده شد.

    یافته ها

    مطالعات اخیر در مورد امکان تاثیر تمرینات کششی بربیماران مبتلا به فیبرومیالژیا بحث می کند. در این مطالعه برخلاف گذشته نتایج متفاوتی مشاهده شد. بین دو گروه از نظر میانگین نمرات سلامت جسمانی (0/4=P)، سلامت روانی (0/88=P) و تاثیر فیبرومیالژیا (0/36=P) تفاوت معناداری بین دو گروه وجود نداشت.

    استنتاج

    ورزش های کششی ایزوله در بهبود بیماران فیبرومیالژیا موثر نیست، پیشنهاد می شود که مطالعات آینده با دید وسیع تری در جستجوی اثرات تمرینات کششی بر فیبرومیالژیا انجام شود.

    کلیدواژگان: تمرینات کششی، فیبرومیالژیا، کیفیت زندگی، SF-36، FIQR
  • مرضیه نصیری سنگری، ابراهیم نصیری فرمی*، هوشنگ اکبری، شقایق مرادی علمدارلو، ابوالفضل حسین نتاج صفحات 39-50
    سابقه و هدف

    مزاج در طب ایرانی، مفهوم مهمی است که کاربردهای فراوانی برای تشخیص و پیشگیری انواع بیماری ها، مراقبت و درمان هر فرد دارد. هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین وضعیت مزاج کلی و مزاج رحم و آپگار نوزادان با جفت اکرتا در مادران باردار کاندید جراحی سزارین بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد-شاهدی، جامعه پژوهش شامل مادران کاندید سزارین بود، که در دوگروه مبتلا به اکرتا(33 نفر) و گروه شاهد(66 نفر) قرار گرفتند. مزاج کلی فعلی و مزاج رحم با پرسشنامه استاندارد تعیین مزاج کلی مجاهدی و مزاج رحم تن ساز و آپگار نوزادان با استفاده از چک لیست استاندارد جهانی آپگار اندازه گیری شد. برای مقایسه یافته ها از آزمون تی تست و کای دو استفاده شد.

    یافته ها

    ویژگی دموگرافیک دو گروه مشابه بود. در گروه اکرتا، میانگین نمره سردی و گرمی کلی 1/55±14/81 و تری خشکی 1/23±3/72 و در گروه شاهد به ترتیب 4/38±16/81 و 0/65±0/39 بود(0/002>P). میزان شانس ابتلا به اکرتا در افراد سرد مزاج نسبت به گرم مزاجان 8/571 و شانس ابتلا به جفت اکرتا در مزاج رحم سرد نسبت به مزاج رحم گرم 15/385 برابر و مزاج رحم خشک نسبت به مزاج تر، 10/35 برابر بود، هم چنین میانگین نمره مزاج سردی و گرمی رحم در گروه اکرتا 2/21±33/27 و تری وخشکی 1/58±11/45 و در گروه شاهد به ترتیب 5/20±39/60 و 2/16±13/71 بود (0/001>P).

    استنتاج

    شانس ابتلای مادران کاندید سزارین با مزاج کلی و مزاج رحمی سرد به اکرتا بیش تر از سایر وضعیت های مزاجی است. هم چنین شانس ابتلا در مادران با مزاج کلی تر و مزاج رحم خشک بیش تر می باشد. به کارگیری تدابیر لازم بر مبنای اصول طب سنتی جهت مادران با ویژگی های مزاجی مستعد، در مراحل اولیه بارداری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مزاج، مزاج رحمی، آپگار، سزارین، طب ایرانی، جفت اکرتا
  • فرشته رستمی مسکوپایی، محمدرضا نوایی فر، فاطمه حسین زاده، محسن محمدی، سیده نرجس ابوطالبی، اسلام شرفا، بهزاد حقیقی آسکی، علی منافی اناری، محمدباقر رحمتی، آذین حاجی علی بیگ، مائده گوران، سیده مهسا صالح پور، محمدصادق رضایی* صفحات 51-59
    سابقه و هدف

    سندرم التهابی چند سیستمی در کودکان (MIS-C) پس از مواجهه با کووید-19 رخ می دهد. شدت بیماری و پیامد مبتلایان کووید-19 با علایم گوارشی بیش تر است. لذا مطالعه حاضر، با هدف بررسی تظاهرات گوارشی بیماران MIS-C در بیمارستان های منتخب آموزشی ایران انجام پذیرفت تا بتوان گامی موثر در پیشگیری و درمان بیماری برداشته شود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی-تحلیلی، تمام بیماران MIS-C زیر 21 سال از دی 1398 تا مهر1400 وارد مطالعه شدند. بیماران بستری براساس چک لیست مرکز کنترل بیماری ها شناسایی و اطلاعات بیماران با آزمون t-test و Chi2 در STATA11 مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    تعداد کل بیماران 225 نفر با میانه سنی 55 ماه (96-26) بود. 59/56 درصد بیماران پسر و تمامی بیماران در زمان پذیرش تب داشتند. 200 نفر حداقل دارای یک علایم گوارشی که شایع ترین علایم استفراغ (60/9 درصد) و درد شکم (45/77 درصد) بود. حدود 60 درصد بیماران RT-PCR مثبت داشتند. 85/5 درصد بیماران با علایم و 48 درصد بدون علایم گوارشی به بخش مراقبت های ویژه منتقل شدند. دوگروه از نظر علایم تنفسی، ALT، AST، NT-pro BNP، ESR و PLT اختلاف معنی دار آماری داشتند (0/05<p). تمامی بیماران بدون علایم گوارشی با بهبودی ترخیص و 9 بیمار گروه دارای علایم گوارشی فوت نمودند.

    استنتاج

    نتایج مطالعه نشان داد علایم گوارشی در بیماران MIS-C شایع است و با پیامد بالاتر مرگ و بستری در بخش مراقبت های ویژه همراه است، لذا در ارایه خدمات به بیماران کووید-19 باید به تمامی علایم و نشانه های تیپیک و غیرتیپیک توجه شود تا از مداخلات غیر ضروری جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: گوارشی، سندرم التهابی چند سیستمی، کووید-19، ایران
  • رضا رفیق نقابی، محسن محمدنیا احمدی*، رضا قهرمانی، خاطره عربیخوان صفحات 60-71
    سابقه و هدف

    درمطالعه حاضر اثر 6 هفته تمرین استقامتی و مقاومتی بر شاخص های ریوی، عملکرد جسمانی و کیفیت زندگی بیماران کووید-19 پس از ترخیص از بیمارستان بررسی شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 36 بیمار کووید-19 (سن 98/0±76/38 سال؛ وزن 88/2±86/81 کیلوگرم) انتخاب شدند. در شروع و پایان مطالعه، آزمون های ریوی (1FEV، FVC، FVC/1FEV و MVV)، جسمانی (آزمون 6 دقیقه راه رفتن)، کیفیت زندگی (36-SF) و تن سنجی در آزمودنی ها انجام شد. سپس آزمودنی ها به سه گروه تمرین استقامتی (45 دقیقه با شدت 60-75 درصد حداکثر ضربان قلب تخمینی)؛ تمرین مقاومتی (45 دقیقه با شدت 40-70 درصد یک تکرار بیشینه) و کنترل تقسیم شدند. مداخله به مدت 6 هفته (3 جلسه) انجام شد. برای تحلیل آماری از آزمون آنوای یکطرفه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از افزایش معنی دار 1FEV (029/0=p)، FVC (047/0=p)، FVC/1FEV (043/0=p) در گروه استقامتی در مقایسه با کنترل بود، در حالی که تفاوت در MVV (041/0=p) وFVC/1FEV (022/0=p) بین گروه استقامتی و مقاومتی مشاهده شد. مسافت آزمون 6 دقیقه ای در گروه استقامتی (0001/0=P) و مقاومتی (001/0=P) در مقایسه با کنترل افزایش یافت، گرچه بین گروه های تمرینی تفاوتی مشاهده نشد (48/0=p). مشارکت در برنامه های تمرینی استقامتی و مقاومتی با بهبود معنی دار ابعاد عملکرد جسمانی (به ترتیب 024/0=P و 09/0=P) و سلامت عمومی (به ترتیب 022/0=P و 015/0=P) در مقایسه با شرایط کنترل همراه بود.

    استنتاج

    براساس نتایج، شرکت در تمرین استقامتی با شدت متوسط می تواند موجب افزایش عملکرد ریوی، آمادگی قلبی-تنفسی و کیفیت زندگی مبتلایان به کووید-19 پس از ترخیص از بیمارستان شود و می تواند در توانبخشی بیماران کووید-19 به کار برده شود.

    کلیدواژگان: بیماری کووید-19، تمرین مقاومتی، حداکثر تهویه ارادی، آزمون پله چستر، ظرفیت حیاتی اجباری
  • سلمان غفاری، مهران رضوی پور، رویا قاسمیان، مسعود شایسته آذر، محمدحسین کریمی نسب، محمد خادملو، مینا فتحی جوزدانی* صفحات 72-81
    سابقه و هدف

    آرتریت سپتیک، اورژانس جدی در ارتوپدی است و تاخیر درتشخیص و درمان آن، عوارض جبران ناپذیری دارد. زانو شایع ترین مفصل درگیر در آرتریت سپتیک است، لذا هدف از این مطالعه تعیین میزان مرگ ومیر، پیامدهای نامطلوب مفصلی و عوامل مرتبط با پیش آگهی بیماران مبتلا به آرتریت سپتیک زانو درمان شده به روش جراحی، بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر، پرونده تمامی بیماران بزرگسال در بیمارستان امام خمینی و بوعلی سینای شهر ساری که با روش جراحی آرتروتومی یا آرتروسکوپی و تشخیص آرتریت سپتیک حاد زانو بین سال های 1398-1388 درمان شده بودند، بررسی شد. بیماران با پروتز مفصلی از مطالعه خارج شدند. میزان مرگ و میر ارزیابی شد. به منظور شناسایی عوامل مرتبط با پیش آگهی، یافته های بالینی، آزمایشگاهی، رادیوگرافی زانو و نمره پرسشنامه KOOS بررسی آماری شدند. شدت درگیری رادیولوژی بر اساس معیار Kellgren-lawrence تقسیم بندی شد.

    یافته ها

    31 بیمار(میانگین سنی 20/56±51/1 سال و41/9 درصد زن) وارد مطالعه شدند. شایع ترین بیماری زمینه ای فشارخون بالا (29درصد) و سپس دیابت (25/8 درصد) بود. در کشت مایع سینوویال، 16/1 درصد استافیلوکوکوس اوریوس شناسایی شد. میزان مرگ ومیر 6/22 درصد محاسبه شد. عوامل موثر بر میزان مرگ و میر شامل سن بالا (0/003=P)، دیابت ملیتوس (0/031=P)، تب (0/038=P)، طول مدت بستری در بیمارستان (0/019=P)، سطح بالای CRP (0/002=P)،کلیرانس کراتینین پایین (0/003=P) و نوع میکروارگانیسم پاتوژن (0/028=P) بود. سن تنها عاملی بود که با شدت درگیری رادیولوژی ارتباط معنی دار داشت (0/014=P).

    استنتاج

    آرتریت سپتیک جزو اورژانس های عفونی و ارتوپدی است که با میزان بالای مرگ و میر حتی پس از جراحی و دبریدمان مفصلی همراه است، بنابراین مدیریت صحیح و به روز کردن روش های درمانی آن از جمله مسایل مهم می باشد.

    کلیدواژگان: آرتریت سپتیک، زانو، مفصل، KOOS، آرتروتومی، آرتروسکوپی، مرگ ومیر، پیامدها
  • محمد گرجی نژاد، آتنا شیرزاد*، علی بیژنی، نیلوفر جنابیان، سید رضا حسینی، مینا مطلب نژاد، زهرا سادات مدنی، فاطمه صیادی، محمدمهدی نقیبی سیستانی، رضا قدیمی، فاطمه بلدی، محمد حاجی میرزامحمد، مهسا مهریاری، الهام محمودی صفحات 82-91
    سابقه و هدف

    استیوپروز و پریودنتیت دو بیماری مرتبط با از دست رفتن استخوان می باشند که در میان زنان یایسه شایع است. استیوپروز یک اختلال استخوانی سیستمیک و پریودنتیت مسبب تحلیل موضعی استخوان آلویول است. مطالعات بسیاری در مورد تاثیر استیوپروز بر بافت پریودنتال انجام شده اما نتایج آن ها ضد و نقیض است، بنابراین هدف از مطالعه حاضر تعیین رابطه استیوپورز با وضعیت پریودنتال در زنان یایسه بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی، بخشی از فاز دوم پروژه سلامت و سالمندی شهر امیرکلا (شمال ایران) بود که در آن 210 زن سالمند یایسه به صورت تصادفی در سه گروه 70 نفره انتخاب شدند.گروه ها شامل زنان یایسه با دانسیته استخوانی نرمال، استیوپروتیک و استیوپنیک بودند. وضعیت پریودنتال از طریق شاخص های PDI (Periodontal disease index)، PI(Plaque Index) و OHI-S (Simplified Oral Hygiene Index) اندازه گیری شد. توده معدنی استخوانی(BMD) با روش جذب سنجی اشعه ایکس با انرژی مضاعف (DEXA) دانسیتومتری اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار 17SPSS و آزمون های آماریANOVA ،کروسکال والیس و ضرایب همبستگی پیرسون ارزیابی گردید.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 4/36±65/24 سال بود. میان میانگین شاخص های OHI(1/40±2/26)، PDI (1/42±2/76) و PI (0/87±1/23) در گروه استیوپروتیک، با میانگینOHI(1/62±2/01)، PDI (1/61±2/56) و PI (0/91±1/35) در گروه استیوپنی و میانگین OHI(1/37±1/73)، PDI (1/43±2/47) و PI (0/87±1/23) در گروه نرمال، تفاوت ها از نظر آماری معنادار نبود(0/05˃P). OHI، PDI و PI با BMD همبستگی خفیف منفی اما غیرمعنی داری نشان دادند.

    استنتاج

    براساس مطالعه حاضر میان استیوپورز و وضعیت پریودنتال زنان یایسه ارتباطی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: استئوپنی، یائسگی، پریودنتیت، دانسیته معدنی استخوانی
  • شهربانو کیهانیان، فائزه بهمن تاجانی*، علی ساروی، سارا اسماعیل طالشیان، زهرا فتوکیان صفحات 92-99
    سابقه و هدف

    کبد چرب یکی از شایع ترین بیماری های کبدی است. برخی درمان های مورد استفاده در سرطان پستان، ممکن است با وقوع کبد چرب همراه باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی کبد چرب در بیماران مبتلا به سرطان پستان تحت درمان، انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 117 بیمار مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان امام سجاد شهر رامسر در سال های 1400-1397 با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. بیمارانی که قبل از شروع درمان سرطان دچار کبد چرب بودند و یا سابقه مصرف الکل داشتند، از مطالعه خارج شدند. اطلاعاتی مانند سن، شاخص توده بدنی، بیماری زمینه ای، مدت درگیری با سرطان، نوع درمان های دریافتی و آنزیم های کبدی از پرونده استخراج شد. جهت بررسی کبد چرب، در مراجعات پیگیرانه سونوگرافی کبد و اندازه گیری آنزیم های کبدی انجام شد. داده ها در نرم افزار 26 SPSS وارد و با آزمون کای دو تحلیل شدند.

    یافته ها

    54/7 درصد از نمونه ها، مبتلا به کبد چرب بودند. بیش ترین تعداد بیماران مبتلا به کبد چرب در گرید1 بیماری قرار داشتند. برای اکثر بیماران (53/8 درصد) از هر چهار روش درمان (جراحی، کموتراپی، هورمون تراپی و رادیوتراپی) استفاده شده بود. بین بروز کبد چرب با نوع درمان، بیماری زمینه ای، میزان آنزیم های کبدی و مدت درگیری با سرطان پستان، ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (0/05>P).

    استنتاج

    میزان کبد چرب غیرالکلی در مبتلایان به سرطان پستان بالاست. می توان گفت که روش های درمانی مورد استفاده در سرطان پستان در ایجاد کبد چرب دخیل هستند، لذا پیشنهاد می شود پزشکان از روش های تشخیصی و درمانی مناسب برای کبد چرب این بیماران استفاده نمایند، تا بروز عوارض ناشی از آن کاهش یاید.

    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، سرطان پستان، روش های درمانی سرطان پستان
  • مریم خزائی پول*، سید ابوالحسن نقیبی صفحات 100-111
    سابقه و هدف

    با توجه شیوع جهانی کووید-19، به نظر می رسد کسب اطلاعات صحیح از منابع موثق درخصوص کووید-19 و آموزش مبتنی بر نیاز رفتارهای خودمراقبتی از ابتلا به بیماری، راهکار مناسبی برای کاهش آسیب های ناشی از آن باشد. لذا این مطالعه با هدف سنجش نیازهای آموزشی شهروندان مازندرانی در خصوص کووید-19 اجرا شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی با نمونه گیری در دسترس، اطلاعات جمع آوری شده 1220 شهروند مازندرانی در سال 1399 بررسی شد. جمع آوری داده ها با پرسشنامه محقق ساخته شامل سه بخش مشخصات جمعیت شناختی و زمینه ای، وضعیت بیماری و نیازسنجی انجام شد و سپس با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های پارامتریک، همبستگی، تحلیل واریانس و آزمون تی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 8/74 ± 39/34 سال بود. 42/5 درصد افراد دیپلم و 38/9 درصد تحصیلات دانشگاهی داشتند و حدود 73/3 درصد زن بودند. عمده ترین منابع کسب اطاعات درباره کووید-19 در جمعیت مورد بررسی به ترتیب شامل شبکه های اجتماعی (68/4 درصد)، ماهواره (20/9 درصد)، اطلاعیه های وزارت بهداشت (8/1 درصد)، رسانه ملی (1/6 درصد)، سایر موارد (0/6 درصد) و اعضای خانواده (0/4 درصد) بودند. روش های آموزشی مورد نظر شهروندان مازندرانی برای اجرای برنامه آموزشی به صورت غیرحضوی (94/6 درصد) بود. میانگین کلی نیاز آموزشی شهروندان مازندرانی (0/96 ± 3/89)، نیاز آموزشی حیطه بیماری (0/84 ± 3/76) و حیطه خودمراقبتی از ابتلا به بیماری (1/07 ± 4/03) و بالا بود. بین حیطه های مذکور تفاوت آماری معنی دار مشاهده شد.

    استنتاج

    رسانه ها و شبکه های اجتماعی به عنوان منبع اولیه کسب اطلاعات شهروندان مازندرانی در خصوص کووید-19 نقش مهمی دارند. طراحی و اجرای برنامه آموزشی خودمدیریتی و خودمراقبتی از ابتلا به بیماری برای کمک به ارتقای سطح سلامت و پیشگیری از بیماری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی، کووید-19، خودمراقبتی، خودمدیریتی، شبکه های اجتماعی
  • فرشته خرمی، محمد میری، رمضانعلی خمیرچی* صفحات 112-122
    سابقه و هدف

    فلزات سنگین هوای شهرها باعث تهدید سلامتی و افزایش خطر بیماری های تنفسی، قلبی-عروقی، سرطان و مرگ و میرانسان می شود. از روش های مفید و ارزان قیمت پایش این آلاینده ها استفاده از پوست درخت به عنوان بیواندیکاتور است. هدف از این مطالعه، اندازه گیری غلظت فلزات سنگین توسط پوست درخت کاج به عنوان بیواندیکاتور در شهر نیشابور بود و ریسک اکولوژیکی آلاینده ها مورد ارزیابی قرارگرفت.

    مواد و روش ها

    برای رسیدن به این اهداف 27 مکان بر روی نقشه شهرنیشابور با نرم افزار GIS تعیین شد. غلظت فلزات سنگین نقره (Ag)، آرسنیک (As)، کبالت (Co)، سزیم (Cs)، منگنز (Mn)، سرب (Pb)، مس (Cu)، روی (Zn)، کروم (Cr+6) وکادمیوم (Cd) با دستگاه طیف سنجی جرمی پلاسمای جفت شده القایی (Inductivity Coupled Plasma-Mass Spectrometry) اندازه گیری شد. شاخص پتانسیل ریسک اکولوژیک، مجموع ریسک اکولوژیک وهمبستگی اسپیرمن بررسی شد.

    یافته ها

    فلز Cr با میانگین غلظت 7/34 و فلزZn با میانگین غلظت 10/2 میلی گرم برکیلوگرم دارای بالاترین غلظت و سایر فلزات دارای مرتبه Mn>Cu>Co>Pb>As>Ag>Cd>Cs هستند. میانگین پتانسیل ریسک اکولوژیک به صورت Cd>As>Pb>Zn>Cu>Cr کاهش می یابد. شاخص پتانسیل ریسک اکولوژیک تمامی فلزات به جز As و Cd (ریسک متوسط) در سطح کم خطر قرار دارد. شاخص مجموع ریسک اکولوژیک در سطح خطر کم قرار دارند. همبستگی اسپیرمن نشان داد Cs و As بیش ترین همبستگی در بین عناصررا دارند. Cs و As ارتباط و وابستگی قابل توجهی دارند و از منشا آلودگی یکسان برخوردارند. Cr و Cd دارای همبستگی قوی هستند و از منشا آلودگی یکسان برخوردارند.

    استنتاج

    نتایج نشان داد میانگین پتانسیل ریسک اکولوژیک فلزات سنگین نمونه های پوست درخت کاج این منطقه در وضعیت آلودگی خطرکم قرار دارد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ذرات معلق، پتانسیل ریسک اکولوژیک، درخت کاج
  • الهام هادی پور*، سیده شیرین شاهنگیان، الهام رمضانی، زهرا سلماسی صفحات 123-140
    سابقه و هدف

    سندرم متابولیک به مجموعه ای از بیماری ها از جمله مقاومت به انسولین، قندخون بالا، چاقی، فشار خون بالا و دیس لیپدمی (چربی پریشی) اطلاق می گردد. گیاه دارچین از خانواده برگ بوییان بوده که به عنوان یک گیاه دارویی جهانی تلقی می شود و در مطالعات مربوط به طب سنتی اثرات درمانی این گیاه در کاهش قندخون، فشارخون، چاقی و بهبود چربی پریشی مورد توجه بوده است. بنابراین با توجه به ویژگی های درمانی شناخته شده برای این گیاه، هدف مطالعه حاضر مروری بر اثرات دارچین و ترکیبات فعال آن بر روی اجزا و علایم سندرم متابولیک می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری، مقالات مرتبط با کلمات کلیدی دارچین، سینامالدیید، چاقی، فشار خون بالا، دیابت و پروفایل های چربی خون در پایگاه Science Direct، Google Scholar، Pub Med، Scopus و WWW.SID.IR، از می 2007 تا سپتامبر 2022 بررسی شده اند.

    یافته ها

    داده های حاصل از مطالعات مختلف (مطالعات بالینی، دروتن) و بررسی سازوکار احتمالی اثرات این گیاه و مواد فعال آن بیانگر این موضوع است که دارچین به شکل های مختلفی در مقابله با حالت های مختلف درگیر در سندرم متابولیک اثرات محافظتی دارد.

    استنتاج

    می توان این طور نتیجه گیری کرد که استفاده از این گیاه می تواند نقش کاهشی در مقابل عوارض ناشی از سندرم متابولیک و حتی مرگ و میر ناشی از آن داشته و موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، دارچین، مقاومت به انسولین، فشارخون، چاقی، چربی پریشی، سینامالدئید
|
  • Batoul Ghavabesh, Mohammad Taheri, Razieh Dalirfardouei, Fatemeh Nouri, Akram Jalali* Pages 1-15
    Background and purpose

    This study aimed at investigating the antibacterial effects of nanoparticles synthesized with ethanol extract of Rosa damascena and Juglans regia (walnut leaves) against methicillin-resistant Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, and Acinetobacter baumannii.

    Materials and methods

    In this experimental study, gold nanoparticles were synthesized by green method using ethanol extract of R. damascena and walnut leaves. Then, inhibition of biofilm formation, minimum growth inhibitory concentration (MIC), and minimum bacterial lethal concentration (MBC) were determined by micro broth dilution method. Also, inhibition of biofilm synthesis by nanoparticles was investigated against methicillin-resistant S. aureus, P. aeruginosa, and A. baumannii.

    Results

    UV-vis spectroscopy showed that the gold nanoparticles synthesized with the ethanolic extract of R. damascena had better quality than the nanoparticles synthesized with the ethanolic extract of walnut leaf in terms of uniformity and ease of synthesis. The greatest effect of gold nanoparticle synthesized with ethanolic extract of R. damascena was on bacterial biofilm formed by Methicillin-resistant S. aureus, which inhibited the biofilm of this bacteria by 100%.

    Conclusion

    In this study, nanoparticles synthesized with ethanolic extract of R. damascena showed higher antibacterial properties than walnut leaves. These findings can provide the basis for further in vivo studies to identify, quantify and purify its effective compounds.

    Keywords: antibacterial effects, walnut leaves, ethanolic extract, Rosa damascena, green synthesis
  • Parham Nejati, Saba Naseri, Maryam Eini, Reza Alibakhshi, Sousan Mahmoudi, Lida Haghnazari, Nazanin Jalilian* Pages 16-26
    Background and purpose

    Hypertension is a global health challenge due to its high prevalence and increased risk of cardiovascular disease. It is a multifactorial disease in which both genetic and environmental factors are involved. So far, a number of genes and pathways have been proposed to be associated with HTN, including the nitric oxide/cGMP pathway. To further clarify the role of NO /cGMP in the pathogenesis of HTN and also to find genetic determinants of predisposition to HTN in Kermanshah province, Iran, we aimed to investigate the association between three key points in nitric oxide signaling pathway, namely eNOS, GUCY1A3, and PDE1A genes, and susceptibility to hypertension.

    Materials and methods

    In this case-control study, a total of 130 patients and 110 healthy subjects were enrolled. Three polymorphisms (rs1799983 in eNOS gene, rs13139571 in GUCY1A3 genes and rs16823124 in PDE1A gene) were investigated by PCR-RFLP method. Data were then statistically analyzed.

    Results

    This study showed a significant association between the genotypic and allelic frequencies of the rs1799983 polymorphism in the eNOS gene and the rs13139571 gene in GUCY1A3 (P<0.05), while there was no significant association with PDE1A (P>0.05). However, the interaction with the other two SNPs may confer susceptibility to hypertension.

    Keywords: hypertension, genetics, nitric oxide pathway, eNOS, GUCY1A3, PDE1A
  • Zahra Madani, Sahar Bagheri*, Forozan Elyasi, Maryam Mobini, Jamshid Yazdani Charati, Faeze Maleklou, Hanieh Ahmadi Pages 27-38
    Background and purpose

    There is no specific treatment for fibromyalgia. Previous studies suggest that exercise is helpful in controlling the symptoms and psychosocial aspects of the disease. Stretching exercises are emphasized less than aerobic and resistance exercises in these patients. The main reason for re-examining this issue in current study was the contradictory feedback of patients with fibromyalgia to stretching exercises which was observed during recent years in clinical treatments. The aim of this study was to evaluate the effect of stretching exercise on the quality of life of patients and the impact of fibromyalgia.

    Materials and methods

    This study was a per-protocol randomized clinical trial. Forty-nine patients with fibromyalgia diagnosed based on 2010 diagnostic criteria for fibromyalgia who were referred to our sports medicine clinic by a rheumatologist and then a psychiatrist were studied. They were randomly divided into two groups. Twenty-five patients in the intervention group did stretching exercise and received medication while 24 patients in the control group received standard medication for five weeks. SF-36 questionnaire was used to evaluate the quality of life and Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQR) was used to assess the disease state at the beginning of the study and also at weeks 5 and 9.

    Results

    There are contradictory results about the effect of stretching exercises on fibromyalgia patients. The current study showed no significant differences between the two groups in the mean scores for physical health (P= 0.4), mental health (P= 0.88), and fibromyalgia impact (P= 0.36).

    Conclusion

    Isolated stretching exercises are not effective in improving fibromyalgia. Further studies are suggested to investigate the effect of more specific stretching exercises on fibromyalgia.

    Keywords: stretching exercises, fibromyalgia, quality of life, SF-36, FIQR
  • Marzieh Nasiri Sangari, Ebrahim Nasiri-Formi*, Hooshang Akbari, Shaghayegh Moradi Alamdarloo, Abolfazl Hosseinnataj Pages 39-50
    Background and purpose

    Mizaj (temperament) is an important concept in Persian medicine that has many applications in the diagnosis, prevention, care, and treatment of many diseases. This study aimed to determine the relationship between placenta accreta and the state of the general and uterine temperament and Apgar score of newborns in mothers candidates for cesarean section.

    Materials and methods

    A case-control study was performed in mothers who were candidates for caesarean section. The subjects included expectant mothers with placenta accreta (n= 33) and a control group (n= 66). Current general and uterine temperament were measured using Mojahedi and Tansas questionnaire. Demographic variables and Apgar score of newborns was measured using the Apgar International Standard Checklist Score. T-test and Chi-square were used to compare the data.

    Results

    Demographic characteristics were similar between the two groups. In pregnant mothers with placenta accreta the mean scores for total warm-cold and wet-dry temperaments were 14.81±1.55 and 3.72±1.23, respectively. In the control group, these scores were 16.81±4.38 and 3.39±0.65, respectively (P<0.002). The chance of placenta accreta in cold-tempered mothers was 8.571 compared to warm-tempered mothers. The chance of placenta accreta in pregnant women with cold-tempered uterine was 15.385 times higher compared to pregnant women with warm-tempered uterine. Those with dry uterus were 10.35 times more likely to develop placenta accreta compared to mothers with wet temperament. The mean score for warm-cold tempered uterine in the placenta accreta group was 33.27±2.21 and for wet-dry tempered uterine was 11.45±1.58 and in the control group the scores were 39.60±5.20 and 13.71±2.16, respectively (P<0.001).

    Conclusion

    The chances of developing placenta accreta is higher in mothers candidate for Caesarean section with general and cold uterine temperament than in other temperamental conditions. Also, the chance of contracting placenta accreta is higher in mothers with wet general temperament and dry uterine temperament. Applying necessary measures based on the principles of Persian medicine is suggested for pregnant mothers in the early stages of pregnancy.

    Keywords: Mizaj, uterine temperament, Apgar, Cesarean section, Persian Medicine, placenta accreta
  • Fereshteh Rostami-Maskopaee, Mohammad Reza Navaeifar, Fatemeh Hosseinzadeh, Mohsen Mohammadi, Seyedeh Narjes Abootalebi, Eslam Shorafa, Behzad Haghighi Aski, Ali Manafi Anari, MohammadBagher Rahmati, Azin Hajialibeig, Maedeh Gooran, Seydeh Mahsa Salehpour, MohammadSadegh Rezai* Pages 51-59
    Background and purpose

    Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C) occurs after having COVID-19. The severity and outcomes of COVID-19 with gastrointestinal symptoms are higher. The aim of this study was to investigate gastrointestinal manifestations in MIS-C patients in selected referral hospitals in Iran to obtain comprehensive information about the treatment and prevention of MIS-C.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, all MIS-C patients <21 years in Dec 2019 to Oct 2021 were included. The patients were identified by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) checklist and data were analyzed applying t-test and Chi-square in STATA11.

    Results

    There were 225 patients with a median age of 55 months (26-96 months), including 59.56% boys and all had fever on admission. At least one gastrointestinal symptom was seen in 200 patients and the most common symptoms were vomiting (60.9%) and abdominal pain (45.77%). Almost 60% of the patients had positive RT-PCR results. Among the patients with and without gastrointestinal symptoms 85.5% and 48% were admitted to intensive care unit (ICU), respectively. There were significant differences between the two groups in respiratory symptoms, ALT, AST, NT-pro BNP, ESR, and PLT (P<0.05). All patients without gastrointestinal symptoms were discharged but nine patients in the group with gastrointestinal symptoms deceased.

    Conclusion

    According to the current study, gastrointestinal symptoms are common in MIS-C patients and are associated with higher rates of death and intensive care unit admission. Therefore, in providing services to COVID-19 patients, all typical and atypical signs and symptoms should be considered to prevent unnecessary interventions.

    Keywords: gastrointestinal, MIS-C, COVID-19, Iran
  • Reza Rafigh Neghabi, Mohsen Mohammadnia Ahmadi*, Reza Ghahremani, Khatereh Arabikhan Pages 60-71
    Background and purpose

    The present study investigated the effect of six weeks of endurance and resistance training on pulmonary indices, physical performance, and quality of life in COVID-19 patients after discharge from hospital.

    Materials and methods

    Thirty six patients with COVID-19 (mean age: 38.76±0.98 years, mean weight: 81.86±2.88 kg) were selected. At the beginning and end of the study, pulmonary (FEV1, FVC, FEV1/FVC, and MVV), physical (6-minute walk test), quality of life (SF-36), and anthropometry tests were performed. The patients were divided into three groups: Endurance training (45 minutes at 60-75% estimated HR), Resistance training (45 minutes at 40-70% of I-RM), and controls. The intervention was conducted for 6 weeks (3 sessions). One-way ANOVA test was used for statistical analysis.

    Results

    Findings indicated a significant increase in FEV1 (P=0.029), FVC (P=0.047), FEV1/FVC (P=0.043) in the endurance training group compared to the control group, while difference was observed in MVV (P=0.041) and FEV1/FVC (P=0.022) between endurance training and resistance training groups. The 6-minute test distance increased in the endurance training (P=0.0001) and resistance training (P=0.001) groups compared to the control group, but no difference was observed between the training groups (P=0.48). Endurance and resistance training programs induced significant improvements in physical performance (P=0.024 and P=0.09, respectively) and general health (P=0.022 and P=0.015, respectively) dimensions compared to the control group.

    Conclusion

    Moderate-intensity endurance training can improve pulmonary function, physical performance, and quality of life in patients with COVID-19 after discharge from hospital and can be used in rehabilitation programs of these patients.

    Keywords: COVID-19, resistance training, maximal voluntary ventilation, Chester staircase test, forced vital capacity
  • Salman Ghaffari, Mehran Razavipour, Roya Ghasemian, Masoud Shayesteh Azar, MohammadHossein Karimi Nasab, Mohammad Khademloo, Mina Fathi Jozdani* Pages 72-81
    Background and purpose

    Septic arthritis is a serious orthopedic surgery and delayed management causes irreparable damages. The knee is the most common site involved in septic arthritis. The purpose of this study was to determine mortality rate, adverse joint outcome and prognostic factors in adult patients diagnosed with septic arthritis of the knee who had undergone debridement surgery.

    Materials and methods

    This retrospective cohort study was carried out using the medical records of all adult patients admitted to Sari Imam Khomeini Hospital and Sari BuAliSina Hospital between 2009 and 2019 who were treated with either arthrotomy or arthroscopic irrigation for acute septic arthritis of the knee. Patients with prosthetic joints were excluded. The rate of mortality was determined. Clinical findings, laboratory evidence, knee radiographs, and the Knee injury and Osteoarthritis Outcome Scores (KOOS) were compared through statistical analysis to identify possible prognostic factors.  Radiographic severity was classified based on the Kellgren-Lawrence grading.

    Results

    We included 31 patients and there were 41.9% female patients (mean age= 51.1±20.56). The most common underlying diseases were hypertension (29%) and diabetes mellitus (25.8%). Staphylococcus aureus was identified in 16.1% of synovial fluid cultures. The mortality rate was 22.6%. Factors influencing mortality included older age (P=0.003), diabetes mellitus (P=0.031), fever (P=0.038), length of hospital stay (P=0.019), high C-reactive protein levels (P=0.002), low creatinine clearance (P=0.003), and type of pathogenic microorganisms (P=0.028). Age was the only factor significantly associated with higher radiographic severity (P=0.014).

    Conclusion

    Septic arthritis is an infectious orthopedic emergency that is associated with a high mortality rate even after joint surgery and debridement. Therefore, proper management and updating information about this disease and its treatment methods are necessary.

    Keywords: septic arthritis, knee, joint, KOOS, arthrotomy, arthroscopy, mortality, outcomes
  • Mohammad Gorji-Nejad, Atena Shirzad*, Ali Bijani, Niloofar Jenabian, Seyed Reza Hosseini, Mina Motalebnejad, Zahra Sadat Madani, Fatemeh Sayadi, Mohammadmehdi Naghibi Sistani, Reza Ghadimi, Fateme Baladi, Mohammad Hajimirzamohammad, Mahsa Mehryari, Elham Mahmoodi Pages 82-91
    Background and purpose

    Osteoporosis and periodontitis are two diseases associated with bone loss and are common among postmenopausal women. There are many contradictory results on the effect of osteoporosis on periodontal tissue. This study aimed to determine the association between osteoporosis and periodontal status in postmenopausal women.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was part of the second phase of the Amir kola Health and Aging Project (AHAP), in which 210 postmenopausal women were randomly divided into three groups (n=70 per group); normal bone density group,  osteopenic group, and osteoporotic group. Periodontal status was measured using Periodontal Disease Index (PDI), Plaque Index (PI), and Simplified Oral Hygiene Index (OHI-S). Bone mineral density (BMD) was measured by Dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA). Data were analyzed in SPSS V17 applying ANOVA, Kruskal-Wallis, and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The average age of the participants was 65.24±4.36 years. There were no statistically significant differences between the mean OHI (2.26±1.40), PDI (2.76±1.42), and PI (1.23±0.87) in the osteoporotic group, and the mean OHI (2.01±1.62), PDI (2.56±1.61), and PI (1.35±0.91) in the osteopenia group, and mean OHI (1.73±1.37), PDI (2.47±1.43), and PI (1.23±0.87) in the normal group (P>0.05). The OHI, PDI, and PI had a slight but insignificant negative correlation with BMD.

    Conclusion

    According to this study, there is no link between osteoporosis and periodontal status in postmenopausal women.

    Keywords: osteopenia, menopause, periodontitis, bone mineral density
  • Shahrbanoo Keyhanian, Faezeh Bahman-Tajani*, Ali Saravi, Sara Esmaeil Taleshian, Zahra Fotokian Pages 92-99
    Background and purpose

    Fatty liver is one of the most common liver diseases. Some treatments used in breast cancer may be associated with development of fatty liver. The present study aimed at investigating the prevalence of fatty liver in breast cancer patients.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, 117 patients with breast cancer attending Ramsar Imam Sajjad Hospital in 2017-2022 were selected using available sampling. Patients who had fatty liver before the treatment or had a history of alcohol consumption were excluded from the study. Relevant information, including age, BMI, underlying diseases, time since cancer diagnosis, type of treatment/s, and liver enzyme levels were obtained. Liver ultrasound and measurement of liver enzyme levels were done to study fatty liver. Data were analyzed in SPSS V26 applying Chi-square test.

    Results

    According to findings, 54.7% of the patients were suffering from fatty liver. The majority had Grade I fatty liver. Among the patients 53.8% received all four types of treatments (surgery, chemotherapy, hormone therapy, and radiotherapy). The study showed significant relationships between the incidence of fatty liver and type of treatment, underlying disease, liver enzyme levels, and duration of breast cancer (P<0.05).

    Conclusion

    Non-alcoholic fatty liver is seen in many patients with breast cancer. Treatment methods used in these patients are associated with the development of fatty liver. Therefore, clinicians are suggested to use appropriate diagnostic and treatment methods for fatty liver to reduce the incidence of complications caused by this condition in patients with breast cancer.

    Keywords: non-alcoholic fatty liver, breast cancer, breast cancer treatment methods
  • Maryam Khazaee-Pool*, Seyed Abolhassan Naghibi Pages 100-111
    Background and purpose

    Considering the global spread of COVID-19, it seems that correct information obtained from reliable sources and training based on the need for self-care behaviors are useful solutions to reduce the harm caused by the disease. This study aimed at assessing the educational needs of people in Mazandaran province about COVID-19.

    Materials and methods

    In a cross-sectional study, 1220 people were recruited via convenience sampling in 2020. A researcher-made questionnaire was administered and information such as demographic characteristics, disease condition, and educational needs for COVID-19 were recorded. Data were analyzed using descriptive statistics and parametric tests, correlation, analysis of variance, and t-test.

    Results

    The mean age of the participants was 39.34 ± 8.74. Educational level included diploma (42.5%) and university education (38.9%). About 73.3% of the participants were women. According to findings the main sources of information about COVID-19 were social networks (68.4%), satellite programs (20.9%), Ministry of Health notices (8.1%), national media (1.6%), other sources (0.6%), and family members (0.4%). Online methods were the most desirable educational methods (94.6%) reported by the people living in Mazandaran province. The overall mean score for educational needs was 3.89±0.96. The educational need for the disease (3.76±0.84) and self-care needs (4.03±1.07) indicated high needs for educational trainings and significant differences between these areas (P=001).

    Conclusion

    In this study, social networks and media were the primary sources of information about COVID-19. Designing and implementing self-management and self-care training programs could improve the health of people in Mazandaran province and prevent the spread of COVID-19.

    Keywords: needs assessment, COVID-19, self-care, self-management, social networking
  • Fereshteh Khorami, Mohammad Miri, Ramezan Ali Khamirchi* Pages 112-122
    Background and purpose

    Heavy metals in urban air are major health threats and increase the risk of respiratory, cardiovascular, and cancers in humans. An efficient and low-cost method for monitoring these pollutants is using tree bark as a bioindicator. The purpose of this study was to measure the concentration of heavy metals by pine tree bark as a bioindicator in Neishabur, north-east of Iran and the ecological risk of these pollutants.

    Materials and methods

    Twenty seven locations were determined on Neishabour map using GIS. Concentrations of heavy metals, including silver (Ag), arsenic (As), cobalt (Co), cesium (Cs), manganese (Mn), lead (Pb), copper (Cu), zinc (Zn), chromium (Cr), and cadmium (Cd) were measured using Inductivity Coupled Plasma-Mass Spectrometry. Ecological risk potential index, total ecological risk, and Spearman correlation coefficient were examined.

    Results

    In this study, Cr and Zn had the highest average concentrations (34.7 mg/kg and 10.2 mg/kg,respectively) and other heavy metals in the bark were in the following order: Mn>Cu>Co>Pb>As>Ag>Cd>Cs. The average ecological risk potential decreases as Cd>As>Pb>Zn>Cu>Cr. Ecological risk potential index for all heavy metals except As and Cd (medium risk) was found to be at low-risk levels. The total ecological risk index showed that the concentrations of the studied heavy metals are at low-risk levels. Spearman correlation analysis showed that Cs and As had the highest correlation among the elements and there is a considerable relationship between these heavy metals which indicates the same source of pollution. Cr and Cd also have a strong correlation and have the same source of contamination.

    Conclusion

    The present study showed low risk of heavy metal pollution according to the average ecological risk potential in pine bark samples in Neishabour.

    Keywords: heavy metals, suspended particles, ecological risk potential, pine tree
  • Elham Hadipour*, Seyedeh Shirin Shahangian, Elham Ramazani, Zahra Salmasi Pages 123-140
    Background and purpose

    Metabolic syndrome refers to a set of diseases including insulin resistance, high blood glucose levels, obesity, high blood pressure, and dyslipidemia. The cinnamon plant is a member of the Lauraceae family and is considered a universal medicinal plant. Traditional medicine studies reported the therapeutic effects of this plant in the reduction of blood glucose levels, blood pressure, obesity, and improving dyslipidemia. The present study aimed to review the effect of cinnamon and its active compounds on metabolic syndrome.

    Materials and methods

    The search was carried out in Science Direct, Google Scholar, Pub Med, Scopus, and SID using the following keywords: cinnamon, cinnamaldehyde, obesity, high blood pressure, diabetes, and blood lipid profiles. Relevant articles published in May 2007 to September 2022 were selected.

    Results

    Data obtained from different studies (clinical studies, in vivo) on the effects of cinnamon and its active ingredients showed the protective effects of this plant in metabolic syndrome in different ways.

    Conclusion

    Cinnamon could decrease the rate of complications and mortality caused by metabolic syndrome.

    Keywords: metabolic syndrome, cinnamon, insulin resistance, blood pressure, obesity, dyslipidemia, cinnamaldehyde