فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال نوزدهم شماره 12 (پیاپی 133، اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/29
  • تعداد عناوین: 30
|
  • شبنم امامی، محمد احمدی*، لیلا روزبه نصیرایی، سید احمد شهیدی، هدا جعفری زاده مالمیری صفحات 1-16

    نانولیپوزوم های عطرمایه و عصاره دارچین با استفاده از روش هیدراتاسیون لایه نازک- فراصوت با استفاده از لسیتین و سه کوسورفکتانت مختلف به نام های گلیسرول، تری استین و پروپیلن گلیکول و Tween 80 به عنوان سورفکتانت تهیه شدند. نتایج نشان داد که پروپیلن گلیکول منجر به تولید نانولیپوزوم هایی با کوچک ترین میانگین اندازه ذرات کروی شکل (03/92 نانومتر) و بیشترین مقدار پتانسیل خالص زتا (1/24- میلی ولت) شد و به عنوان کوسورفکتانت مناسب تر انتخاب شد. اگرچه فعالیت ضد باکتریایی عطرمایه و عصاره دارچین بیشتر از آنهایی بود که در نانولیپوزوم ها محصور شده بودند، هم عطرمایه دارچین و هم نانولیپوزوم های عصاره فعالیت ضد باکتریایی بالایی در برابر باکتری های اشریشیا کلی و لیستریا مونوسایتوژنز نشان دادند. نتایج نشان داد که بر اساس حداقل غلظت های بازدارنده و باکتری کش نمونه های تهیه شده، لیستریا مونوسایتوژنز مقاومت بالاتری نسبت به نانولیپوزوم های دارچین تهیه شده داشت. به منظور مطالعه اثر دارچین در افزایش عمر ماندگاری گوشت چرخ شده، اثر تیمارهای مختلف عصاره، نانو عصاره، عطرمایه، نانو عطرمایه و عصاره به همراه عطرمایه بر ویژگی های مختلف گوشت چرخ شده (pH، مقادیر تیوباربیتوریک اسید و بازهای نیتروژنی فرار) و همچنین اثر این تیمارها در کنترل جمعیت میکروبی اشرشیا کلی و لیستریا مونوسایتوژنز تلقیح شده در گوشت چرخ شده بررسی شدند. نتایج نشان داد که عصاره دارچین دارای خاصیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی بوده و نانوکپسوله کردن عصاره سبب افزایش ویژگی های ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی آن می شود. بیشترین مقدار pH (58/6)، مقادیر تیوباربیتوریک اسید (MDA/kg 081/0) و بازهای نیتروژنی فرار (mg/100 g 5/72) در تیمار شاهد در روز 9 مشاهده شد. در حالیکه برای نمونه حاوی عطرمایه نانوکپسوله مقدار pH (09/6)، مقادیر تیوباربیتوریک اسید (MDA/kg 002/0) و بازهای نیتروژنی فرار (mg/100 g 5/11) به دست آمد. با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان از عصاره دارچین نانولیپوزومی برای افزایش ماندگاری گوشت چرخ کرده بدون ایجاد اثر نامطلوب و از نظر پایداری اکسیداتیو و فساد میکروبی کم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دارچین، عطرمایه، فعالیت آنتی اکسیدانی، فعالیت ضد باکتریایی، نانولیپوزوم ها
  • الناز میلانی*، ندا هاشمی، مجید هاشمی صفحات 17-28

    احیاء غذای بومی، ورود آن به چرخه صنعتی متناسب با سبک زندگی مدرن کنونی و تمایل به مصرف غذاهای آماده، نقش موثری در حفظ الگوی غذایی صحیح، افزایش سلامت عمومی و معرفی آن در سطح بین المللی خواهد داشت. از میان غذاهای بومی، حریره غلات به همراه دانه بادام به عنوان غذای سنتی فراسودمند دارای ارزش غذایی بالا برای اکثر رده های سنی جامعه توصیه می شود. تولید این فراورده با محدودیت هایی نظیر عدم اماده سازی سریع، بافت غیریکنواخت و ماندگاری کوتاه همراه است. از این رو اصلاح فرمولاسیون و روش فرایند برای معرفی یک سوپر فود غذایی به بازار امری مهم به شمار می آید. در این پژوهش از فناوری اکستروژن به منظور تولید گرانول فوری حریره حاصل ازآرد کاپوزیت بادام- جودوسر استفاده شد. بدین منظور بر پایه طرح مرکب مرکزی چرخش پذیر اثر تیمارهای رطوبت (12 تا 16 درصد) و نسبت اختلاط آرد کامل جودو سر: بادام (10:90، 20:80 و 30:70)، بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و عملگری ارزیابی گردید. نتایج نشان داد، افزایش همزمان رطوبت و سطح آرد کامل بادام بدلیل افزایش فراکسیون فیبری و چربی سبب افزایش دانسیته گردید. همچنین شاخص تخلخل در سطوح بیشینه بادام و رطوبت افزایش یافت. در سطح 30 درصد پودر بادام میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در حداکثر میزان بود. مطابق نتایج بهینه سازی؛ برای داشتن فراورده ای با بیشترین تخلخل، ظرفیت آنتی اکسیدانی و جذب آب همراه کمترین دانسیته تیمار بهینه شامل رطوبت خوراک 13 درصد، سرعت چرخش 150 دور بر دقیقه و آرد بادام کامل 3/22 درصد تعیین گردید. این محصول تولیدی، ضمن داشتن ویژگی های میکروساختار مناسب دارای ویژگی عملگری مطلوبی نیز می باشد.

    کلیدواژگان: حریره، تخلخل، پودر فوری، بادام
  • کتایون احمدی، محمد محسن زاده* صفحات 29-41

    در این مطالعه اثر پوشش خوراکی دو لایه ی ژلاتین-کیتوزان حاوی نانوامولسیون اسانس برازمبل بر روی کنترل رشد باکتری آیروموناس هیدروفیلا تلقیح شده به فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان طی یک دوره ی 12 روزه در دمای 4 درجه سلسیوس بررسی شده است. ترکیبات شیمیایی اسانس با دستگاه طیف سنج جرمی، خاصیت ضد باکتریایی به روش های انتشار در دیسک، چاهک پلیت و میکرو دایلوشن براث و خاصیت آنتی اکسیدانی با روش احیاء رادیکال آزاد مورد ارزیابی قرارگرفت. تیمارها شامل گروه های کنترل، پوشش ژلاتین، کیتوزان، ژلاتین+اسانس، کیتوزان+اسانس و ژلاتین-کیتوزان+اسانس بودند. نمونه ها پس از آماده سازی در کیسه های استریل پلی اتیلنی در شرایط آزمایشگاه بسته بندی و 12روز در4 درجه نگهداری و به فاصله 3 روز مورد ارزیابی میکروبی، شیمیایی و حسی قرار گرفتند. نتایج آنالیز اسانس نشان داد که بیشترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس شامل اکالیپتول (24/51 درصد) و کامفور (22/02 درصد) می باشند. حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی نانوامولسیون اسانس برازمبل به ترتیب 0/0625 و 0/125 درصد گزارش گردید. میزان بازهای ازته ی فرار و اندیس پراکسید در طول دوره ی مطالعه روند افزایشی داشته است. طبق نتایج حاصل از اندازه گیری شاخص پراکسید و pH، بین تمام تیمار ها و تیمار کنترل اختلاف معنی داری وجود داشت (0/05>P). میانگین لگاریتم کاهش باکتری در بین گروه ها تفاوت معنی داری داشت و بیشترین اثر ضد باکتریایی در پوشش کیتوزان-ژلاتین حاوی نانوامولسیون اسانس برازمبل مشاهده شد. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که پوشش خوراکی دولایه ژلاتین-کیتوزان حاوی نانوامولسیون اسانس برازمبل دارای اثر ضدمیکروبی موثری بر علیه باکتری آیروموناس هیدروفیلا داشته و سبب حفظ ویژگی های حسی و افزایش ماندگاری ماهی قزل آلای رنگین کمان شده و می تواند پوشش مناسبی جهت افزایش عمر ماندگاری محصولات غذایی باشد.

    کلیدواژگان: آئروموناس هیدروفیلا، کیتوزان، ژلاتین، نانوامولسیون، برازمبل، زمان ماندگاری، ماهی قزل آلا، پوشش، بسیه بندی
  • چنور حسینی*، محمدرضا اصغری، مریم خضری صفحات 43-57

    پوسیدگی ناشی از قارچ بیماری زای پنی سیلیوم از مهم ترین عوامل کاهش عمر پس از برداشت محصولات میوه ای در سراسر دنیا می باشد. در تحقیق حاضر، اثر اسانس گیاه دارویی مرزنجوش (Origanum vulgare L.) و باکتری باسیلوس در کنترل پوسیدگی ناشی از کپک آبی میوه گیلاس (Prunus avium L.) در آزمایشگاه باغبانی دانشگاه ارومیه بررسی شد. اسانس مرزنجوش در مرحله گل دهی با دستگاه کلونجر و به روش تقطیر با آب استخراج شد. ابتدا میوه های گیلاس با سوسپانسیون قارچ به غلظت 105 هاگ در میلی لیتر آلوده شدند. سپس تیمارهای آزمایشی شامل سوسپانسیون با غلظت 108 سویه منتخب باکتری آنتاگونیست و اسانس مرزنجوش در 5 سطح غلظت (0، 250، 500، 750 و 1000 میکرولیتر در لیتر) اعمال گردیدند. میوه های تیمار شده در سردخانه با دمای صفر درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 30 روز نگهداری و در نهایت صفات مختلف کیفی شامل اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، مواد جامد محلول، سفتی بافت، میزان کاهش وزن، فعالیت آنتی اکسیدانی با روش جاروب کنندگی رادیکال DPPH و پوسیدگی قارچ طی سه زمان (0، 15 و 30 روز) و در سه تکرار مورد اندازه گیری قرار گرفتند. تیمار اسانس مرزنجوش در غلظت 750 میکرولیتر در لیتر و باکتری باسیلوس موثرترین تیمار در حفظ اسیدیته قابل تیتراسیون، کاهش pH و مواد جامد محلول در روز 15ام بود. همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی با افزایش غلظت اسانس تقویت گردید. کمترین میزان کاهش وزن میوه مربوط به غلظت 500 میکرولیتر در لیتر اسانس طی روز15ام مشاهده شد. طبق یافته های ما، ترکیبات اسانس مرزنجوش به ویژه کارواکرول و نیز باکتری باسیلوس به عنوان مواد طبیعی و تضمین کننده سلامت انسان می توانند جایگزین ترکیبات شیمیایی در کنترل قارچ های بیمارگر محصولات میوه ای پیشنهاد گردند.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پس از برداشت، کارواکرول، کنترل زیستی، مرزنجوش
  • جعفر شادجو، محمدحسین موثق* صفحات 59-67

    باقی مانده های آنتی بیوتیک در گوشت می تواند باعث بروز پیامدهای نامطلوبی در سلامت عمومی گردد. هدف از این مطالعه تعیین میزان باقی مانده تایلوزین در فرآورده های گوشتی (سوسیس، کالباس و همبرگر) در شهر تبریز بود. برای این مطالعه 60 نمونه (شامل 20 نمونه از هر فرآورده گوشتی) از فروشگاه های عرضه مواد غذایی از فروردین ماه تا خردادماه 1400 به صورت تصادفی جمع آوری گردید. میزان تایلوزین در نمونه ها به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا تعیین گردید. از کل نمونه های اخذ شده، باقیمانده تایلوزین در 90 درصد نمونه های سوسیس و کالباس و 100 درصد نمونه های همبرگر مشاهده گردید. میانگین باقی مانده تایلوزین در نمونه های سوسیس، کالباس و همبرگر به ترتیب 62/2±34/19، 62/2±/22 و 62/2±2/39 میکروگرم در کیلوگرم بود. میانگین باقی مانده تایلوزین در همبرگر به صورت معنی داری بیش از سایر فرآورده های گوشتی بود. علاوه بر این، میزان باقی مانده تایلوزین در نمونه ها کم تر از حد مجاز کدکس (100 میکروگرم در کیلوگرم) بود. همچنین میزان باقی مانده تایلوزین در همبرگر با 90 درصد گوشت به صورت معنی داری بیش تر از همبرگر با 70 درصد گوشت بود. اگرچه میزان باقی مانده تایلوزین در فرآورده های گوشتی در شهر تبریز پایین می باشد، کنترل مداوم فرآورده های گوشتی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: فرآورده گوشتی، تایلوزین، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، تبریز
  • ملیحه دهقانی، نفیسه زمین دار* صفحات 69-78

    افزایش نیازهای جمعیت به پروتیین، باعث انجام تحقیقات بر روی محصولات طبیعی و گیاهی می شود که می تواند جایگزین مناسبی برای پروتیین های حیوانی باشد. عدس با داشتن بین 20/6 تا 31/4 درصد پروتیین منبع سرشار از پروتیین است. در نتیجه تلاش جهت بررسی خواص فیزیکوشیمیایی پروتیین آن و جایگزینی پروتیین های حیوانی امری مهم تلقی می شود. در این پژوهش بهینه سازی ظرفیت جذب آب و روغن عدس سبز رقم بیله سوار با استفاده از روش سطح پاسخ، با 20 تیمار حاصل از ترکیب سه متغییر مستقل (8/5-10) pH، زمان سانتریفیوژ (60-20 دقیقه) و دمای سانتریفیوژ (30-4 درجه سانتی گراد) مورد بررسی قرار گرفت. طرح مرکب مرکزی با سه متغیر مستقل و 6 نقطه ی مرکزی با استفاده از نرم افزار 11Design Expert در روش سطح پاسخ استفاده شد. نتایج به دست آمده از آزمایش های انجام گرفته در خصوص ظرفیت جذب آب در عدس سبز رقم بیله سوار، نشان داد که با افزایش میزان pH و زمان، ظرفیت جذب آب کاهش می یابد. همچنین با افزایش pH و دما، ظرفیت جذب روغن در عدس افزایش و با کاهش زمان، ظرفیت جذب روغن در عدس کاهش یافت. پاسخ بهینه پیشنهاد شده توسط نرم افزار مورد آزمایش قرار گرفت. با اعمال شرایط بهینه، نتایج  ظرفیت جذب روغن و ظرفیت جذب آب برای نقطه بهینه به ترتیب1/235و 1/135 حاصل شد. باتوجه به اعتبارسنجی حاصل از آزمون T student، پاسخ آزمایشات عملی مشابه با شرایط بهینه ی پیش بینی شده با روش سطح پاسخ بود (p<0/05).

    کلیدواژگان: عدس، خواص فیزیکوشیمیایی، پروتئین، سطح پاسخ
  • کریم مرادی کشک سرا، حمید توکلی پور*، محسن مختاریان صفحات 79-89

    با هدف بهبود ارزش تغذیه ای (کاهش شکر)، پایداری ترکیبات زیست فعال، تولید فرآورده نوین و مبتنی بر دانش روز (بکارگیری فناوری ریزپوشانی) و کاهش ضایعات بالقوه بخش کشاورزی (نظیر چای سبز و قهوه سبز)، نوشیدنی عملگرا برپایه شیرین کننده استویا با افزودن g/L 84 ریزذرات کیتوزوم درهم تنیده شده با ترکیبات زیست فعال چای سبز و قهوه سبز، غنی سازی شد و ویژگی های فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، کدورت، ترکیبات فنولی کل و قدرت آنتی اکسیدانی) و حسی و چشایی (طعم ومزه، رنگ، رایحه، احساس دهانی و پذیرش کلی) فرآورده در طول دوره نگهداری (1، 9، 18، 27، 36 و 45 روز) و در دما های (5، 25 و oC45) ارزیابی گردید. با وجود اینکه، پارامتر نرخ رهایش ترکیبات فنولی نوشیدنی در درجه حرارت oC45، بعد از 27 روز نگهداری، به طور معنی دار (05/0>p)، 50%~ افزایش یافت، پارامتر یاد شده به ترتیب با نرخ های 36%~ و 46%~ در درجه حرارت های 5 و oC25 و در شرایط مشابه افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد که پارامتر نسبت بهره وری آنتی اکسیدان (50EC/TPC) نوشیدنی بعد از 27 روز نگهداری (در درجه حرارت oC25)، در نمونه های کنترل و غنی شده با ریزذرات کیتوزوم به ترتیب 06/0 و 71/5 بود. به طور کلی، ساختار کیتوزومی به دلایل زیست تخریب پذیری، زیست سازگاری و عدم سمیت، به عنوان گزینه ای مناسب برای پایداری ترکیبات زیست فعال و طراحی سیستم های موثر تحویل دارو پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: نوشیدنی فراسودمند، کیتوزوم، رهایش ترکیبات زیست فعال، ترکیبات فنولی، خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ارزیابی حسی
  • نازیلا دردمه، مسعود یاورمنش*، علی عطا معظمی، مریم مقدم متین، حمید نوربخش صفحات 91-102

    پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده ای هستند که در صورت مصرف به میزان کافی، تاثیرات سودمندی بر سلامت میزبان خواهند داشت. در پژوهش حاضر خصوصیات پروبیوتیکی دو سویه تجاری بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس BB-12 و لاکتوباسیلوس پلانتاروم ATCC 14917 در شرایط برون تنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که هر دو سویه مقاومت بالایی در برابر اسید، صفرا و لیزوزیم داشتند. به طور کلی میزان زنده مانی هر دو سویه در شرایط شبیه سازی شده معده-روده ای بالاتر از 85% بود که امکان زنده مانی این دو سویه در دستگاه گوارش را فراهم می سازد. به علاوه بالاترین میزان آب گریزی (75/59%) و خودانبوهش (42/51%) و همچنین کمترین چسبندگی (35/8%) به رده سلولی HT-29 روده ی انسان مربوط به بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس BB-12 بود؛ هر دو سویه دارای فعالیت بتا گالاکتوزیدازی بودند و نسبت به آنتی بیوتیک های پنی سیلین، ونکومایسین و تتراسایکلین مقاومت نشان دادند. در پژوهش حاضر مشخص گردید که لاکتوباسیلوس پلانتاروم  ATCC 14917نسبت به بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس BB-12 خصوصیات پروبیوتیکی بهتری دارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های پروبیوتیکی، لاکتوباسیلوس پلانتاروم 14917 ATCC، بیفیدوباکتریوم انیمالیس زیرگونه لاکتیس BB-12، دستگاه گوارش
  • امیرحسین قاسمی، نورالدین نظرنژاد*، شقایق رضانژاد، سید حسن شریفی صفحات 103-113

    تغییر الگوی مصرف غذا و استفاده گسترده از غذاهای بیرونی و فست فودها، از طرفی جهانی شدن تجارت غذا و حمل غذا در مسافت های طولانی، چالش های بزرگی را متوجه ایمنی و کیفیت غذا کرده است. یکی از مهم ترین موارد استفاده از کاغذ در صنایع بسته بندی مواد غذایی می باشد طوریکه بتواند مواد بسته بندی شده را از مرحله تولید تا رسیدن به دست مشتری سالم نگه دارد. عصاره گیاهان دارویی، قابلیت ایجاد خاصیت ضد باکتریایی دارند. در این پژوهش از عصاره گیاه رزماری جهت ایجاد خاصیت ضد باکتریایی استفاده شد. استخراج عصاره گیاهی با دو روش سوکسوله و التراسونیک انجام گردید. در روش سوکسوله، از پودر خشک رزماری در دو زمان 4 و 6 ساعت و در روش التراسونیک از دو دامنه آمپلیتوت 40 و 60 برای عصاره گیری استفاده شد. سپس کاغذها با عصاره تهیه شده در دو مقدار 15 و 20 درصد بر اساس وزن خشک کاغذ تیمار شدند. در نهایت بررسی ویژگی ضد باکتریایی در کاغذ مورد آزمون  با دو باکتری اشرشیاکلای و استافیلوکوکوس اوریوس انجام شد. در کاغذهای تیمار شده با عصاره رزماری استخراج شده به روش سوکسوله، هاله عدم رشد باکتری برای هر دو باکتری تشکیل شد. بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری های اشریشیاکلای و استافیلوکوکوس اریوس، در زمان استخراج 6 ساعت و مقدار مصرف 20 درصد بر اساس وزن خشک کاغذ بترتیب به اندازه 22 و 20 میلی متر مشاهده شد. در نمونه های کاغذ تیمار شده با عصاره استخراج شده به روش التراسونیک، بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری اشریشیاکلای در آمپلیتوت 40 و زمان 9 دقیقه و به اندازه 20 میلی متر بود. همچنین بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری استافیلوکوکوس اوریوس در آمپلیتوت 40 و زمان 9 دقیقه و به اندازه 20 میلی متر بوده است. کروماتوگرافی گازی وجود مواد ضدباکتری بورنیول، کامفر و بورنیل استات در عصاره رزماری را تایید کردند.

    کلیدواژگان: کاغذ آنتی باکتریال، عصاره گیاهی، التراسونیک، سوکسوله، رزماری
  • مجید جوانمرد*، ابوالفضل بیاتی، محمدحسن ایکانی، اکرم شریفی صفحات 115-126

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر تغییرات دوغاب نشاسته با غلظت 30 ،50 و70 درصد ماده خشک نشاسته بلوط پری ژلاتینه شده با استفاده از خشک کن تک غلطکی در دمای غلطک 120 درجه سانتی گراد و سرعت 20 دور بر دقیقه که به ترتیبPGS30 ،  PGS50وPGS70 نام گذاری گردیده، بر خواص فیزیکی و شیمیایی شامل ویسکوزیته، هیدراتاسیون، پایداری انجماد و ذوب، درجه ژلاتینه شدن، موفولوژی و طیف سنجی ساختار نشاسته می باشد. ویژگی های ریولوژیکی با استفاده از دستگاه آنالیز سریع ویسکوزیته بر اساس تابعی از دما ارزیابی شد. نشاسته های پری ژلاتینه در دمای 25 درجه سانتی گراد در آب سرد از خود ویسکوزیته نشان دادند ولی نشاسته طبیعی بلوط در دمای محیط ویسکوزیته ای از خود نشان نداد. نشاسته طبیعی با افزایش دما به تدریج شروع به جذب آب کرد. به طوری که بیشترین ویسکوزیته (اوج) را به ترتیب نشاسته طبیعی بلوط، PGS30،  PGS50 و PGS70 ایجاد کردند. گرانول نشاسته خام بلوط دارای سطح صاف و شکل غیر همگن (عمدتا بیضوی و کروی) و همچنین دارای حفره های سطحی و چین و چروک می باشند. مورفولو ژی نشاسته های پری ژلاتینه به طور قابل توجهی تغییر کرد به طوری که گرانول نمونه های PGS50 و PGS70 به صورت پیوسته و متخلخل و با ساختاری شبیه به لانه زنبوری بود و هیچ گونه تغییر معنی داری در میزان آب اندازی پایداری انجماد - ذوب نسبت به نشاسته طبیعی رخ نداد (05/0<p). ارزیابی طیف سنجی نشاسته طبیعی با نمونه های PGS تا بازه طیفیcm-13343 مطابقت داشت. ولی در نمونه های   PGS50 و PGS70 چندین بازه طیفی در محدود 3747 الی 3945 رخ داد که بیان گر ژلاتینه شدن کامل این دو نمونه می باشد. نشاسته های پری ژلاتینه هم چنین دارای قدرت تورم، جذب آب و حلالیت بیشتری نسبت به نشاسته طبیعی می باشند (05/0≥p).

    کلیدواژگان: بلوط، نشاسته بلوط، نشاسته پریژلاتینه، خشک کن تک غلطکی، درجه ژلاتینه شدن
  • نرجس آقاجانی*، امیر دارایی گرمه خانی، عباسعلی ساری، محمدامین نوروزی صفحات 127-140

    در این تحقیق تاثیر دما و زمان خشک کردن هوای داغ بر میزان افت وزن، ترکیبات فنولی کل و ویژگی های آنتی اکسیدانی برگ نعناع بررسی و با روش سطح پاسخ بهینه سازی شد. نتایج نشان داد که با افزایش زمان و دمای خشک کردن میزان افت وزن و ترکیبات فنولی کل برگ نعناع افزایش یافت و زمان خشک کردن تاثیر بیشتری بر تغییرات این دو پارامتر در مقایسه با دمای خشک کردن داشت. ترکیبات فنولی کل نمونه ها با افزایش زمان خشک کردن افزایش یافت اما با افزایش دمای خشک کردن در ابتدای فرآیند میزان ترکیبات فنولی کل نمونه ها افزایش یافت. قابلیت مهار رادیکال فعال DPPH نمونه ها با افزایش زمان خشک کردن (تا 176 دقیقه) کاهش و سپس با افزایش زمان خشک کردن افزایش یافت. نتایج نشان داد که اعمال دماهای خشک کردن تا 50 درجه سانتی گراد باعث افزایش مهار DPPH شد و دماهای خشک کردن بالاتر منجر به کاهش قابلیت مهار رادیکال DPPH نمونه ها شد. افزایش زمان و دمای خشک کردن باعث کاهش ظرفیت آنتی اکسیدانی و فعالیت احیاء کنندگی آهن (FRAP) نمونه ها شد که شیب تغییرات FRAP و ظرفیت آنتی اکسیدانی نمونه ها با تغییرات زمان خشک کردن شدیدتر از تغییرات دمای خشک کردن می باشد. بهترین شرایط برای خشک کردن هوای داغ برگ های نعناع شامل استفاده از دمای 91/59 درجه سانتی گراد و زمان خشک کردن 52 دقیقه می باشد و با اعمال شرایط بهینه میزان افت وزن، ترکیبات فنولی کل، درصد مهار رادیکال DPPH نعناع خشک تولیدی به ترتیب برابر 98/69%، 90/6 میلی گرم بر گرم وزن خشک و 68/89% می باشد که مطلوبیت این شرایط بهینه 746/0 می باشد. نتایج اعتبار سنجی شرایط بهینه در شرایط واقعی بسیار به نتایج مربوط به شرایط بهینه پیش بینی شده با روش سطح پاسخ شبیه می باشد.

    کلیدواژگان: خشک کردن هوای داغ، برگ نعناع، ترکیبات فنولی، ویژگی های آنتی اکسیدانی، روش سطح پاسخ
  • نرجس آقاخانی*، امیر دارایی گرمه خانی، عباس ساری، محمدامین نوروزی صفحات 141-153

    در این تحقیق تاثیر دما و زمان خشک کردن فرو سرخ بر میزان افت وزن، ترکیبات فنولی کل و ویژگی های آنتی اکسیدانی برگ نعناع بررسی و با روش سطح پاسخ بهینه سازی شد. نتایج نشان داد که با افزایش دمای خشک کردن میزان افت وزن نمونه های نعناع کاهش یافت اما با افزایش زمان خشک کردن تا 176 دقیقه میزان افت وزن نمونه ها افزایش و سپس کاهش یافت. زمان خشک کردن تاثیر بیشتری بر تغییرات افت وزن نمونه ها در مقایسه با دمای خشک کردن داشت. روند تغییرات ترکیبات فنولی کل نمونه ها با زمان خشک کردن مشابه افت وزن نمونه ها بود اما با افزایش دمای خشک کردن میزان ترکیبات فنولی کل نمونه ها افزایش یافت. قابلیت مهار رادیکال فعال DPPH نمونه ها با افزایش زمان خشک کردن (تا 238 دقیقه) کاهش و سپس با افزایش زمان خشک کردن افزایش یافت. نتایج نشان داد که اعمال دماهای خشک کردن تا 55 درجه سانتی گراد باعث افزایش قابلیت مهار رادیکال DPPH نمونه ها شد ولی اعمال دماهای خشک کردن بالاتر منجر به کاهش قابلیت مهار رادیکال DPPH نمونه ها شد. افزایش دمای خشک کردن باعث افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و کاهش فعالیت احیاء کنندگی آهن نمونه ها شد. همچنین افزایش زمان خشک کردن فرو سرخ منجر به کاهش ظرفیت آنتی اکسیدانی کل نمونه ها شد. بهترین شرایط برای خشک کردن فرو سرخ برگ های نعناع شامل استفاده از دمای 58/56 درجه سانتی گراد و زمان خشک کردن 52 دقیقه می باشد و با اعمال شرایط بهینه میزان افت وزن (اتلاف رطوبت)، ترکیبات فنولی کل، و درصد مهار DPPH نعناع خشک تولیدی به ترتیب برابر62/76%، 722/8 میلی گرم بر گرم وزن خشک، 97/91% می باشد که مطلوبیت این شرایط بهینه 727/0 بود.

    کلیدواژگان: خشک کردن فرو سرخ، برگ نعناع، ترکیبات فنولی، ویژگی های آنتی اکسیدانی، روش سطح پاسخ
  • مینا اسمعیلی خاریکی*، سیده محدثه حسینی صفحات 155-165

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر پیش تیمار مایکروویو بر درجه هیدرولیز و فعالیت آنتی اکسیدانی پروتیین هیدرولیز شده اندرونه  فیل ماهی (Huso huso) بود. بدین منظور، اندرونه ماهی با دو شرایط شامل بدون تیمار با مایکرویو و یا پس از ده دقیقه تیمار با مایکروویو (فرکانس 2450 هرتز و دمای 90 درجه سانتی گراد)، توسط آنزیم آلکالاز با غلظت 2 درصد، دمای 55 درجه سانتی گراد و  pH8 هیدرولیز گردید و سپس درجه هیدرولیز و فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه های تولید شده مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، درجه هیدرولیز تیمار تحت مایکروویو نسبت به نمونه بدون تیمار به صورت معنا داری بالاتر بود (05/0<p). همچنین نمونه تولید شده تحت تیمار با مایکروویو فعالیت آنتی اکسیدانی (توانایی مهار رادیکال های DPPH و ABTS و قدرت کاهندگی یون آهن) بالاتری نسبت به تیمار کنترل نشان داد (05/0<p). مقادیر IC50  این تیمار در مهار رادیکال های DPPH و ABTS  به ترتیب 25/1 میلی گرم بر میلی لیتر و63/1 میلی گرم بر میلی لیتر بدست آمد که کمتر از تیمار کنترل بوده است (05/0<p). همچنین در هر دو نمونه با افزایش غلظت، فعالیت آنتی اکسیدانی به صورت معنا داری افزایش پیدا کرد (05/0<p). در مجموع می توان بیان نمود که پیش تیمار مایکروویو به مدت 10 دقیقه در دمای 90 درجه سانتی گراد اثر مطلوبی بر خصوصیات پروتیین هیدرولیز شده اندرونه فیل ماهی داشته که می تواند بیانگر قابلت کاربرد این فن آوری در فرآیند تولید پروتیین هیدرولیز شده ماهی باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین هیدرولیز شده، مایکروویو، فعالیت آنتی اکسیدانی، فیل ماهی، ضایعات
  • رامین بهشتی زاده، شیلا صفاییان*، الهام مسلمی، کسری اصفهانی، رضوان موسوی ندوشن صفحات 167-173

    ذرت و سویا بیشترین سطح کشت تراریختگی را در دنیا به خود اختصاص داده اند. با توجه به افزایش واردات سویا و ذرت به ایران و همچنین به دلیل استفاده از روغن های محصولات استراتژی در شیر خشک و غذای کودک، لذا ردیابی تراریختگی در مواد غذایی فرآوری شده با تکنیک Real-time PCR یک نیاز اساسی می باشد. ابتدا 40 نمونه غذای کودک و شیر خشک از داروخانه ها و سوپر مارکت های شهر تهران جمع آوری شد. همه نمونه با استفاده از کیت DNA آزما اکسیر پژوه استخراج شدند و بررسی کمی غلظت اسید نوکلییک با دستگاه نانودراپ انجام شد. سپس برای بررسی کیفی استخراخ DNA انجام شده، تست PCR ژن های کنترل داخلی برای سویا(Lectin) و ذرت(Zein) گذاشته شدند. سپس با تکنیک Real-time PCR حضور ژن تراریخته CaMV35S بررسی گردید و نتایج به دست آمده از حضور ژن تراریخته در 2.5 ٪ نمونه غذای کودک و 10 ٪ نمونه در شیر خشک را نشان دادند. بنابراین در این مقاله میزان نفوذ ژن تراریخته در غذای کودک و شیر خشک مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ردیابی، شیر خشک، تراریخته، Real-Time PCR
  • مرضیه جوادی فارسانی، حسین میرزائی مقدم*، احمد رجایی صفحات 175-186

    هدف از این پژوهش غنی سازی لواشک سیب با روغن هسته انار درونپوشانی شده با ذرات کیتوزان- ایزوله پروتیین سویا و در ادامه بررسی خواص کیفی رنگ، بافت و حسی لواشکهای سیب بود. در ابتدا ذرات کمپلکس کیتوزان-ایزوله پروتیین سویا تهیه شدند و سپس برای پایدارسازی امولسیونهای روغن هسته انار (20، 30 و 50 درصد روغن) استفاده شدند. نتایج ضریب خامه ای شدن نشان داد که امولسیون 20 درصد کمترین میزان خامه ای شدن را پس از 14 روز نگهداری داشت. در ادامه، اندازه قطرات و ویسکوزیته امولسیون 20 درصد ارزیابی شد. نتایج نشان داد که اندازه قطرات امولسیون در حد 1 میکرومتر و رفتار جریان امولسیون نیوتنی بود. سپس اثر امولسیون روغن هسته انار (با غلظت های 2/0، 5/0 و1 درصد) بر خواص رنگ، بافت و ارزیابی حسی لواشک سیب بررسی شد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که لواشک سیب بدون امولسیون در مقایسه با نمونه های که دارای درصد امولسیون بیشتر بودند رنگ روشن تری داشت. مقبولیت کلی لواشک ها برای نمونه شاهد و2/0 درصد امولسیون تفاوت معنی داری نداشت و بنابراین می توان بیان کرد که استفاده از روغن هسته انار در لواشک سیب به شکل امولسیون تا حد 2/0 درصد مناسب است.

    کلیدواژگان: کیتوزان، خواص فیزیکی، امولسیون روغن هسته انار، ایزوله پروتئین سویا
  • زهرا نظری، رضا کاراژیان*، معصومه مهربان سنگ آتش، احمد احتیاطی صفحات 187-196

    یکی از مشکلات شایع در جوامع امروزی، میزان کالری دریافتی و افزایش وزن به علت مصرف طولانی محصولات پرکالری است. از این رو هدف از این تحقیق تولید کیک کم کالری، با کاهش میزان چربی و بهینه سازی فرمولاسیون آن توسط WPC، مالتودکسترین و اینولین به منظور کاهش کالری بود. در این پژوهش از متدولوژی سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی صاف به منظور بررسی و بهینه سازی متغیرهای مستقل شامل WPC (13-3 درصد)، مالتودکسترین (3/0-0 درصد) و اینولین (1-0 درصد) بر ویژگی های محصول نهایی استفاده شد. نتایج مرحله بهینه سازی نشان داد که با کاهش چربی فرمولاسیون و افزودن مالتودکسترین و اینولین میزان رطوبت و فعالیت آبی نمونه های کیک بهتر حفظ شده که منجر به کاهش سفتی و همچنین افزایش پیوستگی بافت نمونه های کیک و در نتیجه محصولی نرم تر با بیاتی کمتر تولید گردید. همچنین کاربرد این ترکیبات در فرمولاسیون کیک اثر منفی ناشی از حذف بخشی از چربی بر کاهش تخلخل و حجم کیک را تا حد زیادی جبران نمود. شرایط بهینه فرمولاسیون جهت به حداقل رساندن سفتی و همچنین به حداکثر رساندن حجم و پیوستگی کیک که در آزمایش های عملی مورد تایید قرار گرفت، برای پارامترهای مستقل شامل میزان WPC، مالتودکسترین و اینولین به ترتیب 6/6 %، 3/0 % و 1 % بدست آمد. در این نقطه بهینه مقادیر پاسخ ها شامل رطوبت، aw، سفتی، پیوستگی بافت و حجم نمونه ها به ترتیب برابر 07/18 درصد، 78/0، 18/0 نیوتن، 26/1 و 96 سانتی متر مکعب بود.

    کلیدواژگان: کیک کم کالری، مالتودکسترین، اینولین، خصوصیات بافتی، متدولوژی سطح پاسخ
  • سحر بهرامی، نفیسه دعوتی*، نوشین نوشیروانی صفحات 197-209

    اخیرا تولید محصولات تخمیری به دلیل فواید سلامت بخش آن به طور چشم گیری مورد توجه قرار گرفته است. دوینه یک فرآورده تخمیری شیری-غلاته است که غالبا در مناطق غرب ایران به صورت سنتی تهیه می شود. هدف از این مطالعه بررسی افزودن  8% شلغم، 8% کدو حلوایی به عنوان مکمل مغذی و مقادیر متفاوت خمیرترش 0، 0.5 و 1% جهت دستیابی به فرمولاسیونی بهینه با بافت مناسب و فلور میکروبی پایین در طی 9 روز تخمیر بود. نتایج نشان داد که تیمارهای شلغم، کدو حلوایی و مخمر نانوایی باعث بهبود بافت و کاهش فلور میکروبی دوینه شدند. در نمونه های دوینه حاوی مکمل مغذی و مخمر نانوایی، ویسکوزیته افزایش یافت و متقابلا رشد باکتری های بیماری زا و  pHکاهش معنی داری (p<0.05) نسبت به نمونه شاهد در طی زمان تخمیر نشان داد. در حالیکه جذب آب و روغن اختلاف معنی داری (p<0.05) در نمونه ها نشان نداد. براساس نتایج، فرمولاسیون حاوی 1% مخمر نانوایی و 8% شلغم به دلیل بافت بهتر و کنترل بهتر فساد میکروبی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: دوینه، شلغم، کدو حلوایی، مخمر نانوایی
  • زهرا زنگنه، آریو امامی فر*، مصطفی کرمی صفحات 211-224

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر جایگزینی نسبت های متفاوت (0، 10 و 20 درصد وزنی- وزنی) آرد برنج با آرد سویای جوانه زده و جوانه نزده و پیش تیمار فراصوت خمیر (0، 4 و 6 دقیقه) بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی کیک برنجی بود. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. استفاده از آرد سویای جوانه زده در فرمولاسیون کیک ها و اعمال پیش تیمار فراصوت بر خمیر آن ها، ویژگی های فناورانه و حسی کیک های تولیدی را به شکل معنی داری بهبود بخشید (05/0<p). نمونه های حاوی آرد سویای جوانه زده در مقایسه با آرد سویای جوانه نزده، محتوی رطوبت، پروتیین و فیبر بالاتر و همچنین حجم، تخلخل و نرمی بیشتری داشتند. بیشترین میزان حجم و تخلخل، کمترین میزان سفتی و بیشترین امتیاز حسی بافت و پذیرش کلی در نمونه های حاوی 20 درصد آرد سویا جوانه زده با 6 دقیقه پیش تیمار فراصوت، مشاهده گردید. متاسفانه کیفیت رنگ (کاهش مولفه L و افزایش مولفه a) و ویژگی های حسی طعم و رنگ این نمونه ها، کاهش معنی داری در مقایسه با سایر نمونه ها و نمونه شاهد نشان داد (05/0<p). کیک های حاوی 10 درصد آرد سویا جوانه زده با 6 دقیقه پیش تیمار فراصوت به دلیل افزایش معنی دار حجم، تخلخل و کاهش سفتی و افزایش امتیاز شاخص های حسی در مقایسه با سایر نمونه ها به عنوان بهترین نمونه انتخاب شدند (05/0<p). این نتایج راه را برای استفاده از فناوری های ترکیبی شامل تیمار جوانه زنی و پیش تیمار فراصوت برای بهبود ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی کیک های تولید شده با مخلوط آرد های بدون گلوتن  هموار خواهد ساخت.

    کلیدواژگان: کیک بدون گلوتن، سلیاک، فراصوت، آرد لوبیای سویای جوانه زده، آرد برنج
  • فرزانه حسن نیا، کبری تجددی طلب*، سید احمد شهیدی، آزاده قربانی حسن سرایی صفحات 225-236

    خشک شدن غیر یکنواخت و کاهش برنج سالم تولیدی به دلیل عدم جابجایی شلتوک در خشک کن های بستر ثابت متداول یکی از مشکلات اساسی در کارخانجات برنجکوبی است. به منظور بررسی و ارایه روش خشک کردن مناسب با رویکرد ایجاد یکنواختی در عملیات خشک کردن، کاهش ضایعات، صرفه جویی مصرف انرژی مصرفی در خشک کن های بستر ثابت متداول از آزمایش دو فاکتوره در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. فاکتورها شامل رطوبت اولیه شلتوک در دو سطح (16 و 18 درصد) و روش خشک کردن در 4 سطح (جریان هوای یک طرفه، جریان هوای معکوس به مدت 1ساعت، 2 ساعت و 3 ساعت، سپس برگشت هوا و ادامه عملیات خشک کردن همانند جریان یک طرفه) بودند. دما و سرعت جریان هوای خشک کن برای کلیه تیمارها یکسان در نظر گرفته شد. در هر دو تیمار رطوبتی، خشک کردن به روش جریان معکوس به مدت سه ساعت، بیشترین مقدار برنج سالم (86/75-7/75 درصد) و کمترین مقدار انرژی مصرفی (49-41 مگاژول بر کیلوگرم آب) را بخود اختصاص دهد. بیشترین انرژی مصرفی با مقادیر 79 و 67 مگاژول بر کیلوگرم آب به ترتیب متعلق به شلتوک با رطوبت اولیه بالا و پایین بود. در روش خشک کردن جریان یک طرفه، شلتوک های خشک شده در لایه 10 سانتی متری از کف خشک کن، کمترین مقدار برنج سالم (65/63 درصد) را داشتند. در هر دو تیمار رطوبتی، نتایج مخلوط لایه ها نشان داد خشک کردن جریان معکوس یک ساعته با مقادیر 68/68-28/68 درصد دارای کمترین مقدار برنج سالم بودند. هم چنین روش خشک کردن اثر قابل ملاحظه ای (P >0.05) بر کیفیت پخت نداشت.

    کلیدواژگان: جریان معکوس، بخاردهی، برنج سالم، انرژی
  • علی سبزیچی اسفهلان، جواد حصاری*، سید هادی پیغمبردوست صفحات 237-247

    ماست سین بیوتیک یکی از مهم ترین مواد غذایی حاصل از ترکیب پروبیوتیکی و پری بیوتیکی است که ماده پری بیوتیک موجود در آن باعث افزایش زنده مانی باکتری های پروبیوتیک می شود. هدف از این مطالعه توسعه غذاهای لبنی عملگرا در قالب ماست گاومیش سین بیوتیک، بررسی تاثیر پری بیوتیکی اینولین و فروکتوالیگوساکارید در هرکدام در سه سطح 5/0، 1 و 5/1 درصد بر زنده مانی باکتری های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدیوباکتریوم بیفیدیوم و نیز خواص فیزیکوشیمیایی و حسی ماست گاومیش بود. ویژگی های فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، ماده خشک، چربی، پروتیین، ویسکوزیته، آب اندازی) و ارزیابی حسی (طعم و بافت) طی 21 روز نگهداری و میزان زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدیوباکتریوم بیفیدیوم طی 21 روز بررسی شد. نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان داد، با افزایش سطح فروکتوالیگوساکارید در مقایسه با نمونه حاوی اینولین و شاهد، میزان pH کاهش و میزان اسیدیته، ماده خشک، آب اندازی و ویسکوزیته افزایش بیشتری یافتند. همچنین مقدار چربی و پروتیین در طی 21 روز ماندگاری تفاوت معنی داری نداشتند (05/0<p). از لحاظ ارزیابی حسی، نمونه ماست گاومیش سین بیوتیک حاوی درصد بالای فروکتولیگوساکارید و اینولین نسبت به شاهد بهتر ارزیابی شدند. همچنین در طی 21 روز ماندگاری میزان زندمانی باکتری های پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (log cfu/ml2/8) نسبت به بیفیدوباکتریوم بیفیدیوم (log cfu/ml 62/7) بهتر بود. بنابراین، استفاده از فروکتوالیگوساکارید و اینولین برای تولید ماست گاومیش سین بیوتیک با ویژگی های فراسودمند توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ماست گاومیش، فروکتولیگوساکارید، اینولین، پروبیوتیک، سین بیوتیک
  • مهدی ابراهیمیان، محمد محسن زاده* صفحات 249-264

    این مطالعه با هدف بررسی اثر ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی فیلم کیتوزان حاوی نانوامولیسیون عصاره گیاه ملیس و اسانس زیره سیاه علیه باکتری لیستریا مونوسیتوژنز تلقیح شده به گوشت شتر انجام گردید. فیلم های مورد مطالعه با استفاده از کیتوزان 2% و غلظت های 2/5% و 5% نانوامولسیون اسانس زیره سیاه و4% عصاره ملیس تهیه شدند. اثرات آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی قطعات گوشت شتر پوشش داده شده در طول 16 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتیگراد با فاصله زمانی 4 روزه (0،4،8،12،16) مورد ارزیابی قرار گرفت. قطعات پوشش داده شده مورد ارزیابی شیمیایی قرار گرفتند. بیشترین ترکیبات تشکیل دهنده زیره سیاه شامل کومین آلدهید (24/37 %) ، گاما ترپینن (19/99 %) و پارا سایمن (9/719 %) بود. حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره ملیس و زیره سیاه علیه باکتری لیستریا مونوسیتوژنز به ترتیب 1% و 0/25 % تعیین گردید. نتایج ارزیابی خاصیت آنتی اکسیدانی فیلم ها به روش DPPH نشان داد که افزودن اسانس و عصاره باعث افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی فیلم ها می گردد. در بررسی اثر ضدمیکروبی فیلم ها به روش انتشار از دیسک بیشترین قطر هاله عدم رشد (0/16 ± 17/15) مربوط به فیلم کیتوزان حاوی 5% نانوامولسیون اسانس زیره سیاه و 4% عصاره ملیس بود. میانگین شمارش تعداد باکتری در تیمار کنترل در طول دوره 16 روزه از سایر تیمار های مورد مطالعه بالاتر بود. نتایج TBARS بیانگر خواص آنتی اکسیدانی بیشتر در فیلم های حاوی اسانس زیره سیاه و عصاره ملیس نسبت به نمونه کنترل بود. میزان pH در نمونه های پوشش داده شده با فیلم کیتوزان حاوی 5% نانوامولسیون اسانس زیره سیاه و 4% عصاره ملیس نسبت به بقیه نمونه ها پایین تر بود. در مجموع فیلم های تهیه شده دارای خاصیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی خوبی علیه باکتری لیستریا مونوسیتوژنز بوده که با افزودن ترکیبات گیاهی افزایش پیدامی کند.

    کلیدواژگان: لیستریا مونوسیتوژنز، کیتوزان، عصاره ملیس، گوشت شتر، نانوامولسیون، اسانس زیره سیاه
  • عرفان امیری، ابراهیم حسینی، اکرم شریفی* صفحات 265-280

    استفاده از نانوتکنولوژی در صنایع غذایی امکاناتی مانند درون پوشانی و انتقال هدفمند ترکیبات و اسانس های گیاهی بدون تاثیرات حسی نامطلوب را فراهم می سازد. در این تحقیق اسانس گیاه صندل سفید (Santalum album linn.) برای تهیه نانو امولسیون استفاده شد. خصوصیات نانوامولسیون ارزیابی و بهینه یابی شد. برای انجام تحقیق از نرم افزار آماری Design-Expert 12 و روش آماری سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی با متغیرهای آماری، فرکانس فراصوت (31-25 کیلوهرتز)، مدت زمان فراصوت (10-20 ثانیه) و میزان اسانس صندل (1-10 درصد) استفاده شد. پس از استخراج و شناسایی ترکیبات موثره اسانس آزمون های درصد فعالیت آنتی اکسیدانی، ویسکوزیته، شاخص های رنگی و اندازه ذرات نانو امولسیون انجام شد و پس از بهینه یابی آزمون پایداری بر روی نمونه بهینه انجام گرفت. نتایج بهینه یابی نشان داد با شرایط اسانس صندل به میزان 5/5 درصد، فرکانس فراصوت به میزان 28 کیلوهرتز، مدت زمان فراصوت به میزان 15 ثانیه، نانوامولسیونی با خصوصیات بهینه می توان تولید نمود. پس از تکرار آزمایش ها برای نقطه به دست آمده پاسخ های ذیل به دست آمد، میزان اندازه ذرات 230 نانومتر، ویسکوزیته معادل 10/3 میلی پاسکال ثانیه، شاخص روشنایی معادل 78، شاخص سفیدی 58 و فعالیت آنتی اکسیدانی معادل 70 درصد بود. انتظار می رود این نانوامولسیون ها پتانسیل کاربرد در در صنایع آرایشی، دارویی و غذایی را دارا باشند.

    کلیدواژگان: بهینه یابی، درون پوشانی، سطح پاسخ، طرح مرکب مرکزی، نانوتکنولوژی
  • سورنا واحدی پور دهرائی، یونس زاهدی*، فاطمه قنادی اصل، میرداریوش شکوری صفحات 281-295

    به دلیل عوارض مصرف آنتی بیوتیک های محرک رشد در تغذیه طیور از قبیل افزایش مقاومت میکروبی، صنعت طیور به دنبال جایگزین کردن این مواد با ترکیباتی مانند فیتوجنیک ها و اسیدهای آلی می باشد. لذا هدف از این تحقیق، بررسی اثر افزودن گلیسیریدهای اسید بوتیریک و اسانس اوژنول به جیره غذایی جوجه های گوشتی بر خواص کیفی و حسی گوشت بود. تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی و در شش جیره آزمایشی شامل جیره شاهد (T1)، T2 (حاوی ppm 500 اوژنول)، T3 (حاوی ppm 1000 اوژنول)، T4 (حاوی w/w% 2/0 گلیسیریدهای اسید بوتیریک)، T5 (حاوی w/w% 2/0 گلیسیریدهای اسید بوتیریک و ppm 500 اوژنول) و T6 (حاوی w/w% 2/0 گلیسیریدهای اسید بوتیریک و ppm 1000 اوژنول) پرورش یافت. پس از گذشت 42 روز، جوجه های گوشتی کشتار و آزمون های pH، ظرفیت نگه داری آب (WHC)، افت خونابه، افت پخت و ارزیابی حسی در روزهای معین روی عضله سینه (فیله) انجام شد. یافته ها نشان داد که افزودن اوژنول و گلیسیریدهای اسید بوتیریک به جیره غذایی جوجه های گوشتی موجب کاهش افت خونابه در فیله ها شد ولی تاثیر معنی داری بر WHC ایجاد نکرد. افزودن گلیسیریدهای اسیدبوتیریک و اوژنول روی افت پخت بی تاثیر بوده ولی مقبولیت حسی گوشت پخته را بهبود داد. pH فیله های مرغ بصورت معنی داری تحت تاثیر قرار گرفته و در دامنه 81/5-69/5 قرار گرفت. در مجموع، افزودن اوژنول و گلیسیریدهای اسید بوتیریک به جیره غذایی جوجه های گوشتی منجر به کاهش افت خونابه و بهبود نسبی ویژگی های حسی گوشت شد.

    کلیدواژگان: اسانس روغنی، اسید آلی، کیفیت گوشت
  • مریم عباسی گزنق، محمود رضازادباری، محمد علیزاده خالدآباد، صابر امیری* صفحات 297-308

    درون پوشانی روشی موثر برای افزایش زنده مانی باکتری های پروبیوتیک می باشد. هدف از این پژوهش تعیین فرمولاسیون بهینه برای میکروکپسولاسیون لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس PTCC 1643 با ایزوله پروتیین سویا، صمغ زانتان و فروکتوالیگوساکارید به عنوان مواد دیواره با روش خشک کردن انجمادی می باشد. بدین منظور 19 تیمار با طرح Combine توسط نرم افزار   Design expert تهیه شدند. آزمون های کارایی درون پوشانی، اندازه ذرات، پتانسیل زتا، و زنده مانی پروبیوتیک، FTIR و SEM بر روی نمونه ها انجام شد. نمونه بهینه بر اساس کمترین پتانسیل زتا و اندازه ذرات انتخاب گردید و ویژگی های میکروکپسول، با آزمون های فوق الذکر تعیین گردید. نتایج نشان داد زنده مانی پروبیوتیک با افزایش غلظت ایزوله پروتیین سویا و صمغ زانتان به ترتیب افزایش و کاهش یافت. اندازه ذرات نمونه ها نیز با افزایش غلظت ایزوله پروتیین سویا افزایش یافت. به طور کلی با توجه به اثر محافظتی صمغ زانتان، ایزوله پروتیین سویا و فروکتوالیگوساکارید بر پروبیوتیک ها می توان نتیجه گرفت که این ترکیبات به عنوان دیواره برای درون پوشانی می توانند برای غنی سازی محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ایزوله پروتئین سویا، فروکتوالیگوساکارید، درون پوشانی، صمغ زانتان، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس PTCC 1643
  • طاهره رنجبر ملکشاه، سید مجتبی مجاوریان*، فواد عشقی، سمیه شیرزادی لسکوکلایه، زینب رفتنی امیری صفحات 309-325

    با توجه به نقش تکنولوژی های نوین و فناوری اطلاعات و ارتباطات یکپارچه در بهبود زنجیره تامین و همچنین اهمیت بررسی ترجیحات بازیگران جهت پذیرش تکنولوژی، مطالعه حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی شاخص های تکنولوژی بلاکچین برای پیکربندی زنجیره تامین روغن نباتی و مدیریت بهینه آن انجام گرفت. به این منظور از روش تحلیل متقارن استفاده شد و اهمیت نسبی ویژگی ها و مطلوبیت ارزیدن بخشی سطوح، محاسبه گردید. این روش برای شناسایی و درک اثرات توام صفات بر ترجیح یک محصول یا خدمت مورد استفاده قرار می گیرد. برای جمع آوری اطلاعات لازم، ابتدا با استفاده از نرم افزار XLSTAT، 9 کارت طراحی و سپس به صورت آنلاین در اختیار 42 کارگزار زنجیره تامین روغن نباتی شامل کشاورزان، واردکنندگان، کارخانه های روغن سازی و روغن کشی و سایر بخش های تامین و توزیع، در سال 1401  قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده، ویژگی های "انجام به موقع سفارش و ارتباط نزدیک با تامین کنندگان"، " شفافیت در کلیه تراکنش های فیزیکی، مالی و محصول"، "کاهش زمان بازپرسازی"، "سازگاری و برنامه ریزی"، و "تغییرناپذیری داده ها" به ترتیب بالاترین مطلوبیت را داشتند. این پژوهش نشان داد که با بهره گیری از چه ویژگی هایی از تکنولوژی بلاکچین می توان همکاری و یکپارچگی زنجیره تامین روغن نباتی را تسهیل و بالاترین مطلوبیت را برای بازیگران زنجیره ایجاد کرد. در ادامه با طراحی ساختار این تکنولوژی متناسب با ترجیحات بازیگران زنجیره تامین روغن نباتی و همچنین با همکاری سیاست گذاران در جهت برنامه ریزی و آماده سازی زیرساخت های لازم به منظور پیاده سازی فناوری بلاکچین در کشور، می توان شرایط این زنجیره را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: تحلیل متقارن، پذیرش تکنولوژی، بلاکچین، زنجیره تامین
  • ملیکا زندی، زهرا پیراوی ونک*، رضوان موسوی ندوشن، احسان زایرزاده صفحات 327-336

    روغن کاملینا حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب غیر اشباع و ترکیبات فنولی است که این ترکیبات بر میزان فاکتورهای خونی نظیر چربی خون تاثیر دارند. وجود این ترکیبات باعث کاهش رسوب چربی در رگ ها و کاهش جهش زایی و سرطان زایی عواملی مانند بنزوپیرن می شود. هدف از این پژوهش ارزیابی ایمنی و تاثیر روغن کاملینا به عنوان روغن خوراکی در رشد، بافت و فاکتورهای خونی رت های نژاد ویستار به منظور امکان بررسی استفاده آن در تغذیه انسان است. در طی این دوره (90 روز) تعداد 40 سر موش ویستار نر در 4 گروه تحت تجویز روغن کاملینا با دوزهای 1/0، 1 و 10 میلی لیتر به صورت روزانه در مقایسه با گروه کنترل، در پارامترهای خونی و بیوشیمیایی نظیر فاکتورهای چربی خون، آنزیم ALT، AST، ALP و گلبول های سفید و قرمز خون مورد ارزیابی قرار گرفت. در فاکتورهای ALT ، Cr، LDL، میزان کلسترول کل،WBC، PDW وRBC تفاوت معنی داری بین گروه ها و گروه کنترل مشاهده نشد. اما کاهش میزان اوره، TG، AST ،RDW، MCHCدر گروه های مختلف در مقایسه با گروه کنترل اتفاق افتاد و این میزان کاهش با تفاوت معنی داری همراه بود. میزان گلوکز خون در دو گروه با جیره غذایی1و10 میلی لیتر تفاوت معنی دار مشاهده گردید. همچنین مواجهه این روغن با دوزهای مورد مطالعه هیچگونه عوارض پاتولوژیک و بالینی در حیوانات مورد مطالعه در مقایسه با حیوانات گروه کنترل در مدت زمان سه ماهه ایجاد نکرد. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد روغن کاملینا با توجه به مقدار بالای اسیدچرب غیراشباع (اسید لینولنیک و اسید لینولییک)، توکوفرول و سایر آنتی اکسیدان ها می تواند در افزایش ایمنی سطح سلولی بدن و سلامتی انسان موثر باشد.

    کلیدواژگان: روغن کاملینا، اسید های چرب غیر اشباع، فاکتورهای خونی
  • مریم کریمی مطلق، بابک بهشتی*، علی محمد برقعی صفحات 337-348

    در این تحقیق، سینتیک خشک کردن، تعیین ضریب نفوذ موثر رطوبت ، انرژی فعالسازی و همچنین پیش بینی نسبت رطوبت پیاز قرمزدر طی فرآیند خشک کردن با خشک کن - هوای داغ به کمک مدل های ریاضی و سیستم استنتاج عصبی فازی  (ANFIS) ا نجام گرفت. خشک کردن محصول در چهارسطح  دمای 50  ،60، 70وºC   80 در سرعت جریان هوای ثابت m/s 1  انجام شد.  برای انتخاب یک مدل خش کردن مناسب، دوازده مدل لایه نازک خشک کردن  ، همچنین استفاده از سیستم استنتاج عصبی فازی)   (ANFIS  مورد استفاده  قرارگرفت برای تعیین  بهترین  مدل  ریاضی مناسب لایه نازک از رگرسیون  غیرخطی  وشاخص های  R2   ،  x2   ،   RMSE،    و MRDM در  نرم افزار  R ویرایش 3.6.2 استفاده  گردید. نتایج  نشان دادکه  درمیان مدلهای ریاضی مدل دوجمله ای با بیشترین ضریب تبیین و کمترین  مقادیر ریشه میانگین مربعات خطا مناسب ترین بود .نتایج انفیس مقدار ضریب همبستگی) 0.999 = ( R2  و خطای) 002/0) RMSE =   کمترین  ریشه  میانگسن  مربعات  خطا  بهتر  از مدل های  ریاضی  نسبت  رطوبت  را پیش بینی  کرد  .  مقدار  ضریب  نفوذ  برای  چهار دما به ترتیب (0.01847669 و0.01930770و0.02116988و0.03136255) M2/S   ومقدار انرژی  فعالسازی  1890.4 ((kJ/(kg بدست آمد  .

    کلیدواژگان: ضریب نفوذ موثر، انرژی فعال سازی، مدل ریاضی، انفیس، نرم افزار R، خشک کردن
  • الهه نصوحیان، پردیس احمدیان، محمد حجت آلاسلامی* صفحات 349-358

    کاربرد عوامل شیرین کننده و قوام دهنده جایگزین شکر در محصولات غذایی اگرچه در کاهش کالری موثر است ولی معمولا با تغییر بافت محصول همراه است. در این تحقیق کاهش شکر در فرمولاسیون پودر ژله با استفاده ازاستویا به عنوان یک ترکیب شیرین کننده قوی و صمغ به دانه بر ویژگیهای کیفی محصولبه منظور بررسی امکان جایگزینی استویا با شکر مورد  بررسی قرارگرفت. درصدهای مختلف استویا(0،25،50،75،100 درصد شکر) همراه با صمغ به دانه تهیه شد و نمونه های ژله از نظرویژگی های ریولوژیکی با استفاده از اندازه گیری آزمون روبش کرنش در فرکانس ثابت 1 هرتز،روبش فرکانس در کرنش 1/0 درصد و دامنه فرکانس 1/0 تا 10 ،آزمون خزش و معادله توان مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از افزودن استویا و صمغ به دانه  به نمونه پودر ژله نشان داد که افزایش درصد استویا باعث کاهش مدول ذخیره گردیده است در حالی که وجود شکر و به دانه در فرمولاسیون پودر ژله سبب افزایش مدول ذخیره ای شد. ویسکوزیته نیوتنی نمونه ها با افزایش میزان استویا افزایش در حالی که مدول وادادگی فوری و تاخیری با افزایش میزان استویا، کاهش یافتند.نتایج نشان داد که جایگزین نمودن قسمتی از شکر با استویا در پودر ژله می تواند علاوه بر کاهش میزان کالری آن می تواند سبب تغییرات عمده ای در ویژگی های ریولوژیکی پودر ژله و کاهش مدول الاستیک و افزایش مدول ویسکوز آن شده که با تنظیم مقدار جایگزینی شکر با استویا می توان از آن به عنوان جایگزین تجاری آن در  صنعت استفاده نمود.

    کلیدواژگان: استویا، صمغ به دانه، ترکیبات فراسودمند، ژله رژیمی
  • مریم ذولفقاری، معصومه مهربان *، مریم اثتی عشری صفحات 359-368

    در این مطالعه، کاهش میزان شکر در فرمولاسیون مارمالاد بادمجان با استفاده از شیرین کننده استویا بررسی شده است. بدین منظور دو فاکتور میزان نسبت استویا به ساکارز (001/0، 0025/0 و 0004/0) و درصد کربوکسی متیل سلولز (1/0، 2/0 و 3/0) بر میزان pH، بریکس، ماده خشک، کالری، تغییر رنگ کلی، پذیرش کلی، سفتی، چسبندگی و انرژی لازم برای نفوذ، با استفاده از طرح آماری فاکتوریل در سه تکرار انالیز شد. نتایج نشان دهنده تاثیر معنی دار نسبت استویا به کربوکسی متیل سلولز ساکارز بر روی تمامی آزمون ها بود. از سوی دیگر، تاثیر گرچه سبب تغییراتی در روند افزایش یا کاهش گردید، اما تنها در خصوص آزمون های بافتی تاثیر معنی داری داشت. به طور کلی، جایگزینی شکر با استویا تا حد 0025/0 مطلوب بوده و در صورت افزوده شدن از این مقدار، برخی از خصوصیات مطلوب در مارمالاد بادمجان کاهش یافت. لذا، این فرمولاسیون جدید مارمالاد بادنجان با حفظ خصوصیات مطلوب، در بهبود سلامت جامعه می تواند نقش خوبی را ایفا نماید.

    کلیدواژگان: کم کالری، بادمجان، مارمالاد، استویا، خصوصیات حسی
  • شیما مرادی*، رویا ذکاوتی صفحات 369-382

    امروزه استفاده از موادشیمیایی برای کنترل ضایعات پس از برداشت میوه ها به دلیل اثرات زیانبار یک عامل مهم درکاهش عمرانباری آنها به حساب می آیند.آلویه ورا اخیرا نقش مهمی در حفظ کیفیت و سلامت میوه ها و همچنین کنترل قارچ های بیماری زا از خود نشان داده است. از پوشش خوراکی آلویه ورا در غلظت های متفاوت از ژل (100،75،50،25درصد) طی 36 روز انبارداری در دمای 4 درجه سانتی گراد استفاده شد. پایداری میکروب ها (تعدادکپک ها)،خصوصیات فیزیکو شیمیایی (کاهش وزن، سفتی بافت،pH،مواد جامد محلول) و ویژگی حسی رنگ گلابی پوشش داده شده با ژل آلویه ورا پس از 36 روز انباداری در مقایسه با شاهد ارزیابی شد و همچنین تاثیر عصاره آبی و اتانولی گیاه آلویه ورا بر روی دو گونه قارچ پنی سیلیوم اکسپانسوم و آسپرژیلوس نایجر مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که پوشش آلویه ورا به صورت معنی داری رشد میکروارگانیسم ها را به تاخیرانداخته وافت وزن را  نسبت به شاهد کاهش داده است و این پوشش سبب حفظ بهتر سفتی وکاهش مواد جامد محلول واثرمعنی دار برpH تیمارها داشت وبر ویژگی حسی رنگ در تیمارهای مختلف نسبت به شاهداثرمعنی داری نداشت و نیز عصاره آبی و اتانولی آلویه ورا اثر ممانعت کنندگی رشد برروی قارچ های مذکور داشته است در نتیجه پوشش ژل آلویه ورا برروی میوه گلابی باعث  افزایش عمرنگهداری آن می شود.

    کلیدواژگان: گلابی، آلویه ورا، ماندگاری، پنی سیلیوم اکسپانسوم، آسپرژیلوس نایجر
|
  • Shabnam Emami, Mohammad Ahmadi*, Leila Roozbeh Nasiraie, Seyed-Ahmad Shahidi, Hoda Jafarizadeh‑Malmiri Pages 1-16

    The cinnamon essential oil and extract nanoliposomes were prepared through thin layer hydration-ultrasonication technique, using lecithin and three different co-surfactants namely, glycerol, triacetin and propylene glycol, and Tween 80 as surfactant. Results showed that the propylene glycol led to production of the nanoliposomes with the smallest mean particle size (92.03 nm) with spherical-shaped and the greatest net-zeta potential value (-24.1 mV) and was selected as more suitable cosurfactant. Although antibacterial activity of cinnamon essential oil and extract were greater than those were encapsulated into nanoliposomes, both cinnamon essential oil and extract nanoliposomes exhibited high antibacterial activities against Escherichia coli and Listeria monocytogenes bacteria strains. Results indicated that based on the minimum inhibitory and bactericidal concentrations of the prepared samples, L. monocytogenes had higher resistance to the prepared cinnamon nanoliposomes. Then, six treatments including control, extract, nano-extract, essential oil, nano-essential oil and extract- essential oil were used for investigate the effect of cinnamon extract on shelf life of ground beef. Chemical (pH, TBA and TVN) and microbial parameters were detected periodically, as well as the effect of different treatments on ground beef inoculated with Escherichia coli and Listeria monocytogenes were examined. The results showed that the extract has an antimicrobial and antioxidant properties and the nanoencapsulation process enhances the attributes mentioned, so that bacterial spoilage and oxidation process delayed in the ground meet contains nano-extract (p <0.05). The highest value of pH (6.58), TBA (0.081MDA/kg) and TVB-N (72.5mg/100g) in the control treatment on the 9th day was observed. While, the value of pH (6.09), TBA (0.002MDA/kg) and TVB-N (11.5mg/100g) was detected on the 9th day in the nanoencapsulated essence. According to the results obtained in present study nano-liposomal cinnamon extract can be used for extending shelf-life ground beef without causing undesirable effect in terms of oxidative stability and low microbial spoilage.

    Keywords: Antibacterial activity, Antioxidant activity, Cinnamon, Essential oil, Nanoliposomes
  • Elnaz Mialni*, NEDA HASHEMI, Majid Hashemi Pages 17-28

    Revival of native food, introducing it to the industrial cycle in accordance with the current modern lifestyle and the tendency to consume prepared foods, will play an effective role in maintaining the correct food pattern, increasing public health and offering it at the international level. Among them, cereal porridge (Harireh) containing almonds and rice flour is recommended as a traditional and beneficial food with high nutritional value for most age groups of the society. The production of this product is associated with limitations such as lack of quick preparation, non-uniform texture and short shelf life. Therefore, it is important to modify the formulation and process to introduce a super food to the market. In this research, extrusion technology was used to fabricate instant porridge from almond- oatmeal composite flour. For this purpose, the effect of humidity (12-16%) and the ratio of almond- oatmeal flour (10:90, 20:80 and 30:70) on the physicochemical and functional properties were evaluated using rotatable central composite design (CCD). The results showed, the simultaneous increase in moisture and the level of whole almond flour due to the increase in fiber and fat fraction caused an increase in density. At the level of 30% of almond powder, the antioxidant activity was at the maximum level. according to the optimization results; In order to have a product with the highest porosity, antioxidant capacity and water absorption along with the lowest density, the optimal treatment including feed moisture 13%, rotation speed 150 rpm and whole almond flour 22.3% was determined. This product, in addition to having suitable microstructure features, also has a favorable performance feature.

    Keywords: instant powder, porosity, almond, porridge (Harireh)
  • Katayoun Ahmadi, Mohammad Mohsenzadeh* Pages 29-41

    In this study, the effect of bilayer edible coating of gelatin-chitosan containing nanoemulsion of Perovskia abrotanoides Kar. essential oil on growth control of Aeromonas hydrophila inoculated into rainbow trout fillets over a 12-day period at 4 °C was investigated. The chemical composition of the essential oil was evaluated by GC-MS, its antibacterial properties by disk diffusion, plate well and micro-dilution broth, and its antioxidant properties by DPPH.Treatments included control, gelatin, chitosan, gelatin+essential oil, chitosan+essential oil and gelatin-chitosan+essential oil. After preparation, the treatments were packed in sterile polyethylene bags in laboratory conditions and stored for 12 days at 4 °C and their microbial, chemical and sensorial properties were evaluated every 3 days. The results of GC-MS showed that eucalyptol (24.51%) and camphor (22.02%) are the main components. The MIC and MBC of Perovskia abrotanoides Kar. essential oil nanoemulsions were reported to be 0.0625 and 0.125%, respectively. The amount of TVB-N and POV increased during the study period. According to the results of POV and pH measurements, there was a significant difference between all treatments and control treatment (P<0.05). The mean reduction log of bacteria was significantly different between all treatments and the highest antibacterial effect was observed in the gelatin-chitosan coating containing nanoemulsion of Perovskia abrotanoides Kar. essential oil. According to the results, Perovskia abrotanoides Kar. essential oil has good antioxidant and antimicrobial properties and according to the test results, it was found that chitosan-gelatin coating containing nanoemulsion of  Perovskia abrotanoides Kar. essential oil has an effective antimicrobial effect against Aeromonas hydrophila and can protect sensory properties and increase shelf life of rainbow trout fillets as well as useful coating to increase the shelf life of food products.

    Keywords: Aeromonas hydrophila, chitosan, gelatin, rainbow trout, Nanoemulsion, Perovskia abrotanoides, shelf life, packaging, coating
  • Chnour Hosseini*, M. R. Asghari, Maryam Khezri Pages 43-57

    Fruit rot caused by the pathogenic fungus Penicillium is one of the most critical factors in reducing the post-harvest life of fruit crops worldwide. In the present study, the effects of marjoram essential oil and Bacillus bacteria on the control of rot caused by a blue mold of cherry (Prunus avium L.) in the horticultural laboratory of Urmia University was evaluated. Marjoram essential oil was extracted at the flowering stage by Clevenger apparatus and hydro-distillation. First, cherry fruits were infected with mushroom suspension at a concentration of 105 ha/ml. Then, experimental treatments, including suspension with a concentration of 108 ha/ml selected strains of antagonist bacteria and marjoram essential oil, were applied at five levels of concentration (0, 250, 500, 750, and 1000 μl/l). The fruits were stored in the refrigerator at a temperature of 0 °C and relative humidity of 90-95% for 30 days. Finally, different qualitative traits including titratable acidity, pH, soluble solids, tissue firmness, weight loss, antioxidant activity (DPPH) and fungal rot of the fungus were evaluated at three times (0, 15 and 30 days) and in three replications. The marjoram essential oil at a concentration of 750 μl/l and Bacillus bacteria was the most effective treatment in maintaining titratable acidity, lowering pH and soluble solids on the 15th day. Also, antioxidant activity was enhanced by increasing the concentration of marjoram essential oil. The lowest rate of fruit weight loss was observed at a concentration of 500 μl/l of essential oil during the 15th day. According to our findings, marjoram essential oil compounds, especially carvacrol, as well as Bacillus bacteria, as natural compounds and guaranteeing human health, can be suggested as alternatives to chemical compounds in the control of pathogenic fungi in fruit products.

    Keywords: Antioxidant, Post-harvest, Carvacrol, Biological control, Marjoram
  • Jafar Shadjou, MohammadHosein Movassagh* Pages 59-67

    Antibiotic residues in meat products may have public health implications. The aim of this study was to determine the tylosin residue level in meat products(sausages, persian sausages, and hamburgers) in Tabriz. For this study 60 samples( 20 samples from each meat product) were collected from food supply stores from March to May 2021, randomly. The tylosin residue levels were detected by the HPLC method. Of all samples, 90 percent of sausages, and 100 percent of hamburgers had tylosin residue. The mean of tylosin residue in sausages, persian sausages(Kalbas), and hamburgers were 19.34±2.62, 22.2±2.62 , and 39.2±2.62 µg/Kg, respectively. The mean of tylosin residue in hamburgers was higher than in other products significantly. In addition, the residual amount of tylosin in all samples was lower than the allowed limit of Codex Alimentarius(100 µg/Kg). Furthermore, the tylosin residue level in hamburgers with 90 percent meat was higher than hamburgers with 70 percent meat significantly. Even though the amount of tylosin residues is low in meat products in Tabriz, continuous control of antibiotic residues in meat products is recommended.

    Keywords: Meat Products, Tylosin, HPLC, Tabriz
  • Malihe Dehghani, Nafiseh Zamindar* Pages 69-78

    The increase in the needs of the population for protein causes research on natural and plant products that can be a good substitute for animal proteins. Lentil is a rich source of proteincontaining 20/6 to 31/4% protein. As a result, trying to investigate the physicochemical properties of its protein and replacing animal proteins is considered important. In this research, the optimization of water and oil absorption capacity of Bilesawar green lentils was investigated using the response surface method and Design Expert 11 software. For this purpose, central composite design with three independent variables and 6 central points was used. 20 treatments resulting from the combination of three independent variables pH (8/5-10) and centrifugation time (20-60 minutes) and centrifugation temperature (4-30°C) were evaluated. The results showed the decreasing effect of pH and time on the water absorption capacity, indicating that with the increase of pH and time, the water absorption capacity decreased. Temperature and pH had decreasing effect and time had an increasing effect on oil absorption capacity. Applying the optimized conditions, the oil and water absorption capacity for the optimum point were obtained 1/235 and 1/373, respectively. For validation, optimized predicted and experimented data were compared using T student test (p<0/05).

    Keywords: Lentil, Physicochemical properties, Protein, Response surface
  • Karim Moradi Kashksara, Hamid Tavakolipour*, Mohsen Mokhtarian Pages 79-89

    Aiming to improve nutritional value (reduce sugar), bioactive compounds stability, producing of novel products and based on up-to-date knowledge (applying the encapsulation technology) & reducing of potential pomace in the agricultural part (like green tea & green coffee), a functional beverage based on Stevia sweetener was enriched by adding 84 g/L of cross-linked bioactive compounds of green tea and green coffee in chitosome microcapsule and physicochemical properties (pH, acidity, turbidity, total phenolic compounds & antioxidant power) and organoleptic characteristics (flavor, color, aroma, mouth feel and overall acceptance) of product were evaluated during storage time (1, 9, 18, 27, 36 & 45 days) and at different temperatures (5, 25 & 45oC). While the release rate of beverage phenolic compounds at temperature of 45oC, were significantly (p<0.05) increased to ~50% after 27 days of storage, the noted parameters increased at the rates of ~36 and ~46% at 5 and 25oC respectively at the same conditions. As well, the results show that, the parameter of beverage antioxidant productivity ratio (TPC/EC50) was obtained 0.06 and 5.71 in control and enriched samples, respectively after 27 days of storage (at 25oC). Generally, the chitosomal structure due to biodegradability, biocompatibility and non-toxicity is recommended as a suitable option for stability of bioactive compounds and design of effective systems for drug delivery.

    Keywords: Functional beverage, Chitosome, Bioactive compounds release, Phenolic compounds, Physicochemical properties, sensory evaluation
  • Nazila Dardmeh, Masoud Yavarmanesh*, Ali Ata Moazzami, Maryam Moghaddam Matin, Hamid Noorbakhsh Pages 91-102

    Probiotics are recognized as live microorganisms that confer a health benefit to the host when administered in adequate amounts. The present study aimed to evaluate in vitro probiotic properties of two commercial probiotic strains, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 and Lactobacillus plantarum ATCC 14917. Our results indicated that the selected strains showed high resistance to acid, bile salts, and lysozyme. In general they showed good adaptation to simulated gastric and intestinal juices (more than 85% could survive) which guarantees their survival in the gastrointestinal tract. Moreover, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 showed the highest hydrophobicity (59.75%) and auto-aggregation (51.42%) but the lowest adhesion to the human intestinal HT-29 cell line (8.35%). Furthermore, they both had β-galactosidase activity and were resistant to penicillin, vancomycin, and tetracycline. Our results indicated that Lactobacillus plantarum ATCC 14917 had better characteristics of a probiotic compared to Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12.

    Keywords: probiotic properties, Lactobacillus plantarum ATCC 14917, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12, gastrointestinal tract
  • AmirHosien Ghasemi, Noureddin Nazarnezhad*, Shaghaygh Rezanezhad, Seed Hasan Sharifi Pages 103-113

    Change in the food consumption’s pattern and the widespread use of the fast foods, as well as, the globalization of the food trade and the transportation of food over the long distances have brought great challenges to the safety and quality of the foods. One of the most important uses of the papers is the food packaging industry to keep the health and quality of the packaged materials from the production step to the customer. The extract of medicinal plants has the ability to create antibacterial properties. In this research, rosemary extract was used to produce the antibacterial papers. Extraction of plant was done by using soxhlet extractor and ultrasonic. In the soxhlet method, the dry powder was extracted at 4 and 6 hours and in the ultrasonic method, 40 and 60 powers were used for extraction. Then the papers were treated with plant extract prepared in two amounts of 15 and 20% based on the dry weight of the paper. The antibacterial properties of the papers were investigated with Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria. All the papers treated with rosemary extracted by soxhlet method showed antibacterial property. Inhibition zone of bacteria was formed for both of them. The maximum diameter of the Inhibition zone for Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria with 6 hours’ extraction and the consumption amount of 20% was 22 and 20 mm. In the treated paper with rosemary extracted by ultrasonic method, the maximum diameter of the Inhibition zone for Escherichia coli bacteria was 20 mm in 40A and 9 min. Also, the highest diameter of the Inhibition zone for Staphylococcus aureus bacteria was 20 mm in 40A and 9 min. Gas chromatography confirmed the presence of antibacterial substances including, Borneol, Camphor, and Bornyl acetate in rosemary extract

    Keywords: Antibacterial paper, herbal extract, ultrasonic, soxhlet, rosemary
  • Majid Javanmard*, Abolfazl Bayati, MohammadHasan Eikani, Akram Sharifi Pages 115-126

    The purpose of this research is to investigate the effect of the changes in the starch slurry with the concentration of 30, 50 and 70% of dry substance of pregelatinized acorn starch using a single drum dryer at a drum temperature of 120°C and a speed of 20 rpm which is called PGS30, PGS50 and PGS70 in order on physical and chemical properties including viscosity, hydration, freezing and melting stability, degree of gelatinization, morphology and FTIR.The rheological properties were evaluated using a rapid viscosity analyzer as a function of temperature. Pregelatinized starches showed viscosity at 25°C in cold water, but native acorn starch did not show viscosity at room temperature. Native acorn starch gradually started to absorb water as the temperature increased. So that the highest viscosity (peak) was created by native acorn starch, PGS30, PGS50 and PGS70 respectively. Native acorn starch granules have a smooth surface and non-homogeneous shape (mostly oval and spherical) and also have surface cavities and wrinkles. The morphology of pregelatinized starches changed significantly so that the granules of PGS50 and PGS70 samples are continuous and porous with a honeycomb-like structure. And there was no significant change in freezing-thaw stability compared to native acorn starch (p<0.05). The spectroscopic evaluation of native acorn starch was consistent with PGS samples up to the spectral range of 13343 cm. But in the PGS70 and PGS50 samples, several spectral intervals occurred between 3747 and 3945, which indicates the complete gelatinization of these two samples. Pregelatinized starches also have more swelling power, water absorption and solubility than native acorn starch (p≥0.05).

    Keywords: Acorn, Native acorn starch, pregelatinized starch, single drum dryer, degree of gelatinization
  • Narjes Aghajani*, Amir Daraei Garmakhany, Abbas Ali Sari, MohammadAmin Nourozi Pages 127-140

    In this study, the effect of hot oven drying condition (drying temperature and time) on weight loss, total phenolic compounds and antioxidant properties of mint leaf was investigated and optimized by response surface methodology. The results showed that with increasing drying time and temperature, weight loss and total phenolic compounds of mint leaves increased and drying time had more effect on changes of these two parameters compared to drying temperature. Total phenolic compounds of samples increased with increasing drying time, but with increasing drying temperature at the beginning of the process, the amount of total phenolic compounds of samples increased. The DPPH radical scavenging activity of the samples decreased by increasing the drying time (up to 176 min) and then increased with increasing the drying time. The results showed that applying drying temperatures up to 50 °C increased DPPH scavenging activity and higher drying temperatures resulted in a decrease in DPPH scavenging activity of the samples. Increasing the drying time and temperature reduced the antioxidant capacity and ferric reducing power (FRAP) of the samples, which the slope of the changes in the FRAP and antioxidant capacity of the samples with the changes in drying time is more severe than the drying temperature changes. The best conditions for hot oven drying of mint leaves are using drying temprature of 59.91 °C for 52 minutes and by applying the optimal conditions, the amount of weight loss, total phenolic compounds, and DPPH scavenging percentage of produced dry mint were 69.98%, 6.90 mg/gram of dry weight, 89.68% respectively and the desirability of this optimal condition was 0.746. The results of optimal conditions validation in real conditions are very similar to the results related to the predicted optimal conditions by response surface methodology.

    Keywords: Hot oven drying, Mint leaves, Phenolic compounds, Antioxidant properties, Response surface method
  • Narjes Aghajani*, Amir Daraei Garmakhany, Abbas Ali Sari, MohammadAmin Nourozi Pages 141-153

    In this study, the effect of infrared drying process condition (drying temperature and time) on weight loss, total phenolic compounds and antioxidant properties of mint leaf was investigated and optimized by response surface methodology. The results showed that with increasing drying temperature, the weight loss of mint samples decreased, but with increasing drying time up to 176 minutes, the weight loss of the samples increased and then decreased. Drying time had a greater effect on weight loss changes in samples compared to drying temperature. The trend of changes in total phenolic compounds of samples with drying time was similar to the weight loss of samples, but with increasing drying temperature, the amount of total phenolic compounds of samples increased. The DPPH radical scavenging ability of the samples decreased with increasing drying time (up to 238 minutes) and then increased with increasing drying time. The results showed that applying drying temperatures up to 55°C increased DPPH radical scavenging ability of samples but applying higher drying temperatures led to a decrease in DPPH radical inhibition ability of the samples. Increasing the drying temperature increased the total antioxidant capacity and reduced the ferric reducing activity of the samples. Also, increasing the infrared drying time led to a decrease in the total antioxidant capacity of the samples. The best conditions for infrared drying of mint leaves are using drying temprature of 56.58 °C for 52 minutes and by applying the optimal conditions, the amount of weight loss (moisture loss), total phenolic compounds, and DPPH inhibition percentage of produced dry mint were 76.62%, 8.722 mg/gram of dry weight, 91.97% respectively and the desirability of this optimal condition was 0.727.

    Keywords: Infrared drying, Mint leaves, Phenolic compounds, Antioxidant properties, Response surface method
  • Mina Esmaeili Kharyeki*, Seyede Mohaddese Hoseyni Pages 155-165

    The purpose of this study was to investigate the effect of microwave pretreatment on the degree of hydrolysis and antioxidant activity of Beluga (Huso huso) viscera protein hydrolysate. For this purpose, the samples were hydrolyzed after two conditions of pretreatment including no treatment with microwave or after ten minutes treatment with microwave (frequency 2450 Hz and temperature 90 °C), by alkalase enzyme with a concentration of 2%, temperature of 55°C and pH 8, and then the degree of hydrolysis and antioxidant activity of the produced samples were evaluated. According to the results, the degree of hydrolysis after microwave treatment was significantly higher than the sample without microwave treatment (p<0.05). Also, the sample produced after microwave treatment showed higher antioxidant activity (DPPH and ABTS radicals scavenging activity and Fe reduction capacity) compared to the control treatment (p<0.05). The IC50 values ​​of this treatment in inhibiting DPPH and ABTS radicals scavenging activity were obtained as 1.25 mg/ml and 1.63 mg/ml, respectively, which was significantly lower than the control treatment (p<0.05). Also, in both samples, antioxidant activity increased significantly with increasing concentration (p<0.05). In general, it can be stated that 10 minutes of microwave pretreatment at 90 °C has a favorable effect on the properties of Beluga viscera protein hydrolysate which can indicate the applicability of this technology in the production process of fish protein hydrolysate.

    Keywords: Microwave, Protein hydrolysate, Antioxidant activity, Beluga, waste
  • Ramin Beheshti Zadeh, Shila Safaeian*, Elham Moslemi, Kasra Esfahani, Rezvan Mousavi Nadushan Pages 167-173

    Corn and soybeans have the largest area of ​​GM crops in the world. Milk powder and baby food are processed foods that contain corn and soybeans. Therefore, tracking transgenic corn and soy in processed food is one of the research problems. First, 40 samples of baby food and milk powder were collected from pharmacies and supermarkets in Tehran. All the samples were extracted using Azmaelixir DNA kit, and the nucleic acid concentration was checked with a nanodrop device, and internal control genes for soy (Lectin) and corn (Zein) were checked to ensure the extraction. Then, the presence of CaMV35S transgenic gene was checked by Real-time PCR technique. The results showed the presence of transgenic genes in 2.5% of baby food samples and 10% of samples in infant formula. Therefore, in this article, the amount of transgenic gene penetration in baby food and infant formula has been investigated.

    Keywords: Detection, Real-time PCR, GMO, Infant formula
  • Marzieh Javadi Farsani, Hossein Mirzaee Moghaddam*, Ahmad Rajaei Pages 175-186

    The purpose of this research was to enrich apple leather with pomegranate seed oil encapsulated with chitosan-soy isolate protein particles and to further investigate the color, texture and organoleptic properties of apple leather. At first, chitosan-soy protein isolate complex particles were prepared and then they were used to stabilize pomegranate seed oil emulsions (20, 30 and 50% oil). The results of the creaming index showed that the 20% emulsion had the lowest amount of creaming index after 14 days of storage. Next, the droplet size and viscosity of the 20% emulsion were evaluated. The results showed that the size of the emulsion droplets was about 1 µm and the flow behavior of the emulsion was Newtonian. Then, the effect of pomegranate seed oil emulsion (0.2, 0.5 and 1%) on the color, texture and organoleptic properties of apple leather was investigated. The results of the sensory evaluation showed that the apple leather without emulsion had a lighter color compared to the samples with a higher percentage of emulsion. The overall acceptability of apple leather for the control and the sample with 0.2% emulsion was not significantly different, and therefore it can be said that the use of pomegranate seed oil in apple leather in the form of emulsion up to 0.2% is suitable.

    Keywords: chitosan, physical properties, pomegranate seed oil emulsion, soy protein isolate
  • Zahra Nazari, Reza Karazhyan*, Masoumeh Mehraban Sang Atash, Ahmad Ehtiati Pages 187-196

    One of the most common problems in modern communities is long-term high energy intakes due to consumption of high energy foods, resulting in overweight and obesity. Therefore the aim of this study was to produce low calorie cake, by reducing fat and optimization of formulation with WPC, Maltodextrin and Inulin to calorie reducing. In this study, response surface methodology and central composite design In order to evaluate and optimization of the independent variables including WPC (1:3-13%), Maltodextrin (2: 0-0.3%) and Inulin (3:0-1%) on the characteristics of the final product were used. The results of optimization showed that with reduced fat and add Maltodextrin and Inulin, moisture content and water activity of the cake, better preserved which leads to reduced stiffness and increases the cohesiveness, therefore softer cake with a longer s shelf-life was produced. The uses of these compounds in the cake formulation can offset the negative effect from the fat reducing results in reduce the porosity and volume of the cake. Formulation optimization done to minimize stiffness as well as to maximize the volume and cohesiveness of cake that was confirmed in practical tests for Independent parameters of the WPC, Maltodextrin and Inulin 6.6%, 0.3% and 1% respectively. At this point, the optimal response levels include humidity, aw, stiffness, the cohesiveness and volume of samples was 18.07 %, 0.78, 0.18 N, 1.26 and 96 cm3 respectively.

    Keywords: Low-calorie cake, Maltodextrin, Inulin, Textural characteristics, Response surface
  • SAHAR BAHRAMI, Nafiseh Davati*, Nooshin Noshirvani Pages 197-209

    Recently, the production of fermented products has received significant attention due to health benefits. Doineh is a cereal- dairy based fermented product that is often traditionally prepared in the western regions of Iran. The aim of this study was to investigate the effect of adding 8% turnip, 8% pumpkin as a nutritious supplement and different amounts of bakery yeast 0, 0.5 and 1% to achieve an optimal formulation with a good texture and low microbial flora during 9 days fermentation. The results showed that the treatments of turnip, pumpkin and bakery yeast improved the texture and reduced microbial flora of doineh. The viscosity of doineh samples containing bakery yeast increased and in contrast, the growth of pathogenic bacteria and pH significantly (p<0.05) decreased compared to the control. While, water and oil adsorption showed no significant difference ( p<0.05) in the samples. Based on the results, formulations containing 1% bakery yeast and 8% Turnip are suggested because of better texture and better control of microbial spoilage.

    Keywords: Doineh, Turnip, Pumpkin, Bakery yeast
  • Zahra Zanganeh, Aryou Emamifar*, Mostafa Karami Pages 211-224

    The objective of this study was to investigate the effect of replacing of rice flour with different ratio (0, 10 and 20 % w/w based on rice flour) germinated and non-germinated soy flour with ultrasonic pretreatment (0, 4, and 6 min) on the cake batter on the physicochemical and sensory characteristics of rice cake. A factorial experiment with a completely randomized design with three replications was used for data analysis. The use of germination soy flour in rice cake formulations and ultrasonic pretreatment on batter cake, significantly improved the technological characteristics and sensory attributes of the samples (p< 0.05). Compared with the non-germination soy flour, the germinated groups had higher contents of moisture, protein, fiber, and also improved volume, porosity and softness, significantly (p< 0.05). The sample formulations containing of 20 % w/w germinated soy flour with ultrasonic pretreatment for 6 min indicated the highest ranked of the technological characteristics (volume, porosity, and firmness) and sensory attributes (texture and overall) and unfortunately showed a higher darkness (L value) and redness (a value) and received low sensory scores of tastes and color compared to the other sample and control. The optimized formulation for the technological characteristics (volume, porosity, and firmness) and all sensory attributes preference had a germinated soy flour content of 10% with ultrasonic pretreatment for 6 min (p< 0.05). These achievements will pave the way for using the combination technologies involving the germination treatment with sonication pretreatment for improving physicochemical and sensory characteristics of cake produced by gluten-free flour blend.

    Keywords: Gluten-free cake, Celiac, Ultrasound, Germinated soybean flour, Rice flour
  • Farzaneh Hasannia, Kobra Tajaddodi Talab*, Seyed-Ahmad Shahidi, Azade Ghorbani Hasan Saraei Pages 225-236

    Non-uniform drying and head rice reduction due to non-movement of paddy in common fixed bed dryers is one of the basic problems in rice milling factories. In order to investigate and provide a suitable drying method with the approach of creating uniformity in drying process, reducing losses, and saving energy consumption, a two factorial experiment in completely randomized design (CRD) was used. The factors were the initial moisture content (IMF) of paddy at two levels (16 and 18%) and drying method at 4 levels (one-way air flow, reverse air flow in 1 hour, 2 hours and 3 hours and then continuation of drying process the same as one-way airflow). The same drying air temperature and air velocity was considered for all treatments. In both moisture treatments, three hours reverse air flow drying has the highest head rice (75.7-75.86%) and the lowest energy consumption (41-49 MJ/kg water). The highest energy consumption with the amount of 79 and 67 MJ/kg water was belonging to the paddy with high and low IMC, respectively. In one way airflow, dried paddy in 10 cm from the bottom layers of dryer has the lowest amount of head rice (63.65%). In both moisture treatments, the results of mixed layers showed that one hour reverse air flow drying with values ​​​​of 68.28-68.68% had the lowest head rice. Also, drying method had no significant effect (P>0.05) on the cooking quality.

    Keywords: Drying, reverse airflow, steaming, head rice, energy
  • Ali Sabzichi Esfahlan, Javad Hesari*, Seyed Hadi Peighambardoust Pages 237-247

    Synbiotic yogurt is the most important food ingredient from the combination of probiotics and prebiotics, which increases the survival of probiotic bacteria during yogurt storage due to its prebiotic properties. The purpose of this study was to develop synbiotic buffalo yogurt by addition of inulin and fructo-oligosaccharide as prebiotics compounds (0.5, 1 and 1.5%) on the survival of Lactobacillus acidophilus and Bifidiobacterium bifidium bacteria and physicochemical and sensory properties of buffalo yogurt. The physicochemical characteristics (pH, acidity, dry matter, fat, protein, viscosity, syneresis) and sensory evaluation (taste and texture) during 21 days of storage and the survival rate of Lactobacillus-acidophilus and Bifidiobacterium bifidium during 21 days were investigated. The results of the statistical analysis showed that with increase in the fructo-oligosaccharide level compared to the sample containing inulin and the control, the pH decreased, acidity, dry matter, water retention and viscosity increased (p<0.05). Also, the amount of fat and protein did not differ significantly during 21 days of shelf life (p>0.05). In terms of sensory evaluation, the samples of synbiotic buffalo yogurt containing high percentage of fructo-oligosaccharide and inulin were evaluated better than the control. Therefore, the use of fructo-oligosaccharide and inulin is recommended for the production of synbiotic buffalo yogurt with functional properties.

    Keywords: Buffalo’s Yogurt, Fructo-Oligosaccharide, Inulin, probiotic, synbiotic
  • Mahdi Ebrahimian, Mohammad Mohsenzadeh* Pages 249-264

    The aim of this study was to investigate the antimicrobial and antioxidant effects of chitosan edible film containing nanoemulsion of Melissa officinalis L. extract and Bunium persicum essential oil on Listeria monocytogenes inoculated into camel meat. The studied films were prepared using 2% chitosan and 2.5% and 5% of nanoemulsion of Bunium persicum essential oil and 4% of Melissa officinalis L. extract. The antimicrobial and antioxidant effects of coated camel meat during 16 days of storage at 4 °C with a 4-day interval (0, 4, 8, 12, 16) were evaluated. The coated portions were chemically evaluated. Most of the essential oil compounds include: cuminaldehyde (24.37%), γ-Terpinene (19.99%), and P-cymene (9.71%). The MIC of Melissa officinalis L. extract and Bunium persicum essential oil against L. monocytogenes were 1% and 0.25%, respectively. The antioxidant effects of films by DPPH method showed that the addition of essential oils and extracts increases the antioxidant properties of films. The antimicrobial effect of films by disk diffusion method, the largest diameter of growth inhibition zone (17.15 ± 0.16) was related to chitosan film containing 5% Bunium persicum essential oil and 4% Melissa officinalis L. extract. The average count of L. monocytogenes in the control treatment was higher than the other treatments. The results of TBARS showed that the antioxidant properties of films containing Bunium persicum essential oil and Melissa officinalis L. extract was higher than the control sample. The pH level in the samples coated with chitosan film containing 5% Bunium persicum essential oil and 4% Melissa officinalis L. extract was lower than the other treatments. In general, the prepared films have good antimicrobial and antioxidant properties against L. monocytogenes, which increase with the addition of plant compounds.

    Keywords: Listeria monocytogenes, Chitosan, Melissa officinalis L. extract, Camel meat, Bunium persicum, nanoemulsion
  • Erfan Amiri, Ebrahim Hoseini, Akram Sharifi* Pages 265-280

    The use of nanotechnology in the food industry provides facilities such as encapsulation, targeted transfer of plant compounds and extracts without unfavourable sensitive effects. In this study, the essential oil (EO) of Santalum album (Santalum album linn.) was used to prepare a nanoemulsion. The nanoemulsion characteristics were evaluated and the data was optimized. To conduct the research, Design-Expert 12, statistical method of response surface, Central composite design with variables such as ultrasound frequency (25-31 kHz), ultrasound duration (10-20 sec.), and Santalum album EO (1%-10%) were used. After extraction of EO and identification of its effective compounds; percentage of antioxidant activity, viscosity, color indexes and the particle size of nanoemulsions tests were done. After optimization, stability test was performed on the optimized sample. The optimization results showed that with 5.5% Santalum album EO, ultrasound frequency of 28 KHZ, ultrasound duration of 15 seconds a nanoemulsion having optimum characteristics can be produced. After repeating the experiments for the obtained point, resulted in production of a nanoemulstion having particle size of 230 nm, the viscosity of 3.10 mPa.s, the brightness index of 78, the whiteness index of 58, and the antioxidant activity of 70%. It is believed these nanoemulsions have the potential to be used in the cosmetics, pharmaceutical and food industries.

    Keywords: Optimization, Encapsulation, Response surface, Central composite design, Nanotechnology
  • Sorena Vahedipour Dahraie, Younes Zahedi*, Fatemeh Ghannad Iasl, MirDaryoush Shakouri Pages 281-295

    Due to side effects of growth stimulant antibiotics used for poultry nutrition such as increasing microbial resistance, the poultry industry tries to replace them with a safer one like as phytogenics and organic acids. Thus, the aim of this research was to investigate the effect of adding butyric acid glycerides (BAG) and eugenol essential oil to the diet of broiler chickens on the quality and sensory properties of the meat. 300 pieces of broiler chickens of commercial strain Ross 308 were breeded in the form of a completely random design in six experimental diets including control (T1), T2 (500 ppm eugenol), T3 (1000 ppm eugenol), T4 (BAG 0.2% w/w), T5 (BAG 0.2% w/w + 500 ppm eugenol), and T6 (BAG 0.2% w/w + 1000 ppm eugenol). After 42 days, the broilers were slaughtered and water holding capacity (WHC), drip loss, cooking loss, sensory and pH parameters were evaluated on the breast muscle (fillet) during storage days. The findings revealed that the addition of eugenol and BAG to the diet of broilers reduced drip loss (p<0.05), while indicated no significant effect on the WHC. Incorporation of BAG and eugenol showed insignificant effect on cooking loss, but improved the sensory acceptability of the cooked meat. pH values influenced significantly by eugenol, and ranged between 5.69-5.81. In conclusion, the addition of eugenol and BAG to the diet of broiler chickens improved the sensory properties, and decreased drip loss of the fillets.

    Keywords: Essential oil, Meat quality, Organic acid
  • Maryam Abbasi Ghaznaq, Mahmoud Rezazadeh Bari, Mohammad Alizadeh Khaledabad, Saber Amiri* Pages 297-308

    Encapsulation is an effective method to increase the viability of probiotic bacteria. The aim of this research is to determine the optimal formulation for microencapsulation of Lactobacillus acidophilus PTCC 1643 with soy protein isolate, xanthan gum and fructooligosaccharide as wall materials by freeze drying method. For this purpose, 19 treatments with Combine design were prepared by Design expert software. Encapsulation efficiency, particle size, zeta potential, and probiotic viability, FTIR and SEM tests were performed on the samples. The optimal sample was selected based on the lowest zeta potential and particle size, and the characteristics of microcapsules were determined by the aforementioned tests. The results showed that probiotic viability increased and decreased with increasing concentration of soy protein isolate and xanthan gum, respectively. The particle size of the samples also increased with increasing the concentration of soy protein isolate. In general, according to the protective effect of xanthan gum, soy protein isolate and fructooligosaccharide on probiotics, it can be concluded that these compounds can be used as a wall for coating to enrich food products.

    Keywords: Soy protein isolate, Fructooligosaccharide, Encapsulation, Xanthan gum, Lactobacillus acidophilus PTCC 1643
  • Tahereh Ranjbar Malekshah, Seyed Mojtaba Mojaverian*, Foad Eshghie, Somayeh Shirzadi Laskookalayeh, Zeinab Raftani Amiri Pages 309-325

    Considering the role of new technologies and integrated information and communication technology in improving the supply chain, as well as the importance of investigating the preferences of actors to accept technology, the purpose of this study is to identify and rank the indicators of blockchain technology for the configuration of the vegetable oil supply chain. For this purpose, the symmetric analysis method was used and the relative importance of features and the desirability of evaluating parts of the surfaces were calculated. This method is used to identify and understand the combined effects of attributes on the preference for a product or service. To collect information, 9 cards were designed using XLSTAT software, and then 42 vegetable oil supply chain agents, including farmers, importers, oil factories, and other supply and distribution sectors. , completed online in 2022. Based on the results, the features of "Do the order on time & Close relationship with suppliers", "Transparency in all physical-financial-product transactions", "Reduce Lead time", "Compatibility and planning" and "Data immutability" were respectively the most desirable. This research showed that by using the features of blockchain technology, it is possible to facilitate the cooperation and integration of the vegetable oil supply chain and create the highest benefit for the chain actors. In the following, by designing the structure of this technology in accordance with the preferences of the actors of the vegetable oil supply chain and also with the cooperation of policymakers in order to plan and prepare the necessary infrastructure in order to implement blockchain technology in the country, the conditions of this chain can be improved.

    Keywords: Conjoint Analysis, Technology Adoption, Blockchain, Supply Chain
  • Melika Zandi, Zahra Piravi Vanak*, Rezvan Mousavi Nadushan, Ehsan Zayerzadeh Pages 327-336

    Camelina oil contains large amounts of unsaturated fatty acids and phenolic compounds, which affect the amount of blood factors such as blood lipids. The presence of these compounds reduces the deposition of fat in the veins and reduces the mutagenicity and carcinogenicity of factors such as benzopyrene. The aim of this research is to evaluate the safety and effect of camellia oil as an edible oil on the growth, tissue and blood factors of Wistar rats in order to investigate its use in human nutrition. During this period (90 days), 40 male Wistar rats in 4 groups were administered Camelina oil with doses of 0.1, 1 and 10 ml daily compared to the control group, in blood and biochemical parameters such as lipid factors. Blood, ALT, AST, ALP and white and red blood cells were evaluated. In ALT, Cr, LDL, total cholesterol, WBC, PDW and RBC factors, no significant difference was observed between the groups and the control group. But the reduction of urea, TG, AST, RDW, MCHC occurred in different groups compared to the control group, and this reduction was associated with a significant difference. A significant difference was observed in blood glucose level in two groups with 1 and 10 ml diet. Also, the exposure of this oil to the studied doses did not cause any pathological and clinical effects in the studied animals compared to the control group animals in a period of three months. Also, the results of this study showed that due to the high amount of unsaturated fatty acids (linolenic acid and linoleic acid), tocopherol and other antioxidants, camellia oil can be effective in increasing the immunity of the cellular level of the body and human health.

    Keywords: Camelina oil, Unsaturated fatty acids, Blood factors
  • Maryam Karimimotlagh, Babak BEHESHTI*, Ali Mohamad Borghei Pages 337-348

    In this research , The kinetics of drying , The Determining The effective Moisture Diffusivity, Activation Energy, And also the prediction of the moisture ratio of red onion during the dry process with dryer-hot air drying were carried out with the help of mathematical models and fuzzy neural inference system (ANFIS). The experiments were performed at four levels of temperature at 50, 60, 70 and 80 0C and a constant air flow rate of 1 m/s . To select a suitable drying model, twelve thin layer drying models were used, as well as using fuzzy neural inference system R Software version 3.6.2. The results showed that among the mathematical models, The binomial model with the highest coefficient of explanation and the lowest root mean square error was the most suitable. The results of the correlation coefficient value (R2 = 0.999 and error) RMSE = ( 0.002) the lowest root mean square error It predicted the humidity ratio better than mathematical models. Effective Moisture Diffusivity for four temperatures, Respectively (0.03136255,0 0211698,00193770.001847669 0) M2/ S and The amount of activation energy was 1890.4 (kJ /(kg.K).

    Keywords: moisture diffusivity, activation energy, Mathematical Model, ANFIS, R Software, drying
  • Elahe Nosoohiyan, Pardis Ahmadian, Mohammad Hojjatoleslamy* Pages 349-358

    Although application of sweeteners and thickeners substituting sugar in food products is effective in reducing the calorie intake, but it is usually accompanied by changing the product texture. Reducing sugar in the formulation of jelly powder using stevia as a strong sweetener composition and quince seed gum with respect to the qualitative properties of the product was analyzed in this study to investigate the possibility of substituting stevia with sugar. Different percentages of stevia (with 0, 25, 50, 75, and 100% sugar) were prepared along with quince seed gum, and the jelly samples were evaluated with regards to the rheological properties by using the strain sweep test measurement at constant frequency of 1 Hz, frequency sweep at the strain of 0.1% and frequency range of 0.1 to 10, as well as the creep test and the power-low equation. The results obtained from adding stevia and quince seed gum to the jelly powder sample showed that increasing the rate of stevia reduced the storage module, while the existence of sugar and quince seed in the jelly powder formula increased the storage module. The Newton viscosity of the samples increased by increasing the rate of stevia, while the immediate and delayed disintegration modulus decreased by increasing the rate of stevia. The results indicated that in addition to reducing the rate of calorie intake, substituting a part of sugar with stevia in the jelly powder can cause main changes in the rheological features of the jelly powder, reduce the elasticity module and increase the viscosity module, and by adjusting the rate of sugar substitution with stevia, it can be used as a commercial replacement in the industry.

    Keywords: Stevia, Quince Seed Gum, Functional Compositions, Diet Jelly
  • Maryam Zolfaghari, Masoomeh Mehraban sangatash *, Maryam Asnaashari Pages 359-368

    In this study, the reduction of sugar content in eggplant marmalade formulation using stevia sweetener was investigated. For this purpose, two factors, the ratio of stevia to sucrose (0.001, 0.0025 and 0.0004) and the percentage of carboxy methyl cellulose (0.1, 0.2 and 0.3) on the pH, Brix, dry matter, calories, color difference, total acceptance, firmness, adhesiveness and energy of penetration were used using a factorial statistical design in three replications. The results showed a significant effect at stevia to sucrose ratio on all tests. On the other hand, the effect of CMC, although it caused changes, but only had a significant effect on the textural assays. In general, replacing sugar with stevia up to 0.0025 is desirable, and if this amount is added, some desirable properties of eggplant jam reduced. So, this new formulation of eggplant marmalade by maintaining desirable properties can play a good role in improving public health.

    Keywords: Low calories, Eggplant, Marmalade, Stevia, Sensory properties
  • Shima Moradi *, Roya Zekavati Pages 369-382

    Today, chemical agents are used to control post-harvest lesions of Fruits but its harmful effects could be considered as an important factor in reducing shelf life.Recently aloe vera has played an important role in maintaining the quality and health of fruits as well as controlling the pathogenic fungi.Aloe vera coating was used in different concentrations of gel (100,75,50,25%) during 36 days of storage at 4 degrees Celsius.Microbial stability,physicochemical properties(weight loss,tissue stiffness, Soluble solids) and color sensory properties pears coated with aloe vera gel were evaluated after 36 days of storage compared to the control as well as the effect of aqueous and ethanolic extracts of aloe vera on two species of fungi penicillium expansum and aspergillus niger were investigated. The results showed that the growth of microorganis has siginificantly been delayed by aloe vera gel coating and there was a reduction in weight loss compared to control and this coating to maintain better rigidity and reduction of soluble solids and it had a significant effect on the pH of the treatments.And had no significant effect on the sensory properties of color in different treatments compared to the control. Also,aqueous and ethanolic extract of aloe vera has a growth in habiting effect on these fungi.As a result,coating aloe vera gel on pear fruit increases its shelf life.

    Keywords: Pear -Aloe Vera- Shelf life-Penicillium expansum-Aspergillus nigre