فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 198، اردیبهشت 1402)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 198، اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر دودانگه، محمد نجفی آشتیانی* صفحات 6350-6361
    مقدمه

    بیماری پارکینسون، اختلالی پیشرونده و مزمن است که جزء سریع ترین رشد شیوع در میان بیماری های نورولوژیک در دنیاست. مشکل اصلی بیماران از بین رفتن سلول های سازنده دوپامین در سیستم عصبی آن ها است که علایمی مثل لرزش، کندی حرکات، اختلال راه رفتن و بی ثباتی وضعیتی را برای بیماران ایجاد می کند. بیماری پارکینسون با تاثیر روی دستگاه عصبی-عضلانی و نیز دریافت و پردازش حس محیطی می تواند منجر به بی ثباتی وضعیتی و افتادن بیماران شود. درمان ها شامل دارودرمانی، الکتروتراپی و روش های جدید تحریک مغز و تمرین درمانی است. دارودرمانی مهم ترین بخش درمان اما همراه با عوارضی برای بیماران است. از الکتروتراپی و تمرین درمانی برای درمان اختلالات حرکتی بیماران استفاده زیادی شده است. این مطالعه مروری روایتی بر آن است تا با ذکر انواع روش های دارودرمانی و الکتروتراپی، بر تمرین درمانی برای کاهش اختلالات حرکتی بیماران پارکینسون تمرکز کند.

    نتیجه گیری

     تمرینات کششی، مقاومتی، انجام حرکات یوگا و تای چی و هم چنین استفاده از سیستم واقعیت مجازی شاخص هایی نظیر کاهش جابجایی مرکز فشار حین ایستادن، افزایش سرعت گام برداشتن، بهبود کیفیت زندگی و کاهش دفعات افتادن را به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، تعادل وضعیتی، تمرین درمانی
  • ابراهیم پیری، امیرعلی جعفرنژادگرو*، حامد ابراهیم پور، علی نصری صفحات 6362-6377
    مقدمه

     درد کشککی-رانی یکی از شایع ترین اختلالات عضلانی-اسکلتی ناحیه زانو می باشد، مطالعات گذشته به نحوی از اثرات مثبت تمرینات ورزشی اشاره کرده است. لذا بررسی انواع پروتکل های تمرین برای درمان این عارضه بسیار مهم می باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی چهارچوب علمی تحقیقات مرتبط با اعمال انواع پروتکل تمرینی بر سندرم درد کشککی-رانی و هم چنین انجام یک جمع بندی مطلوب و ارایه اطلاعات مناسب تری از تحقیقات پیشین می باشد. در این مطالعه که از نوع مروری بود، جستجوی مقالات به زبان فارسی و لاتین در سال 2022 (تا ماه نوامبر) پایگاه های تخصصیWOS ، Magiran،Scopus ، Google Scholar، PubMed، Springer صورت پذیرفت. برای استخراج مقالات از کلید واژه های سندرم درد کشککی ران (Patellofemoral pain syndrome)، زانو(knee) و توانبخشی زانو (Knee rehabilitation) استفاده شد. 100 مقاله مرتبط بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. پس از بررسی 100 مقاله، تعداد 53 عنوان مقاله که نزدیک به عنوان پژوهش بودند معیار ورود به مطالعه حاضر را کسب نمودند. پس از بررسی مجدد مقالات تعداد 25 مقاله که با هدف بررسی پروتکل تمرینی بر عارضه درد کشککی-رانی بود انتخاب شد.

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد که تمرینات ورزشی با هدف تقویت عضلات اطراف مفصل زانو در روند بهبودی و کاهش درد افراد مبتلا به عارضه سندرم درد کشککی-رانی موثر واقع شده است.

    کلیدواژگان: کشککی رانی، زانو، توانبخشی
  • بهاره زارع، فرهاد دریانوش*، رسول رضایی، جواد نعمتی، محمد همتی نفر صفحات 6378-6395
    مقدمه

    مکانیسم های مولکولی بهبود ورزش بر حافظه در هاله ای از ابهام است. لذا هدف از تحقیق حاضر تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی شنا با شدت بالا (HIIST) بر عوامل بیوشیمیایی متابولیسم لیپید و عملکرد حافظه هیپوکمپ رت های نر مبتلا به استیاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع تجربی بود. 40 سر رت نر نژاد Sprague-Dawley به دو گروه سالم (20=n) و رژیم پرچرب HFD) ،20n=) تقسیم شدند. رت های گروه HFD با هدف القا NASH، به مدت هشت هفته رژیم غذایی پرچرب دریافت کردند. رت ها بعد از کشتار 4 سر رت برای اثبات بیماری به طور تصادفی به چهار گروه سالم-بی تحرک (9n=)، سالم-شنا (9n=)، بیماربی تحرک (9n=) و بیمار-شنا (9n=) تقسیم شدند. گروه های تمرینی هشت هفته HIIST (سه جلسه/هفته، هر جلسه 30دقیقه) انجام دادند. در پایان، پروتیین FNDC5 با روش وسترن بلات و آیریزین هیپوکمپ مغز و FFA سرم به شیوه الایزا ارزیابی شدند. عملکرد حافظه با آزمون رفتاری مازآبی موریس اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS version 16 آنالیز شد. تعیین تفاوت میان گروه ها از آزمون آنووای یک راهه و برای تعیین تفاوت دوبه دو گروه ها از آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد (0/05>p).

    نتایج

    یافته ها نشان داد در پروتیین FNDC5 و آیریزین هیپوکمپ مغز و FFA سرم و در متغیرهای عملکرد حافظه میان گروه ها تفاوت معنادار وجود داشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

     HIIST در مدل NASH؛ می تواند متابولیسم لیپید در هیپوکمپ مغز را فعال کند و عملکرد حافظه را بهبود بخشد. با این حال تحقیقات بیشتر در این زمینه مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: استئاتوهپاتیت غیرالکلی، شنای تناوبی با شدت بالا، FNDC5، هیپوکمپ، آیریزین، متابولیسم لیپید، عملکرد حافظه
  • علی غفاریان، عباس ابراهیمی کلان*، فاطمه افشاری، رضا علی پناه مقدم صفحات 6396-6406
    مقدمه

    تاثیرات تخریبی داروهای ضد سرطان همچون سیس پلاتین کاملا شناخته شده است. در سال های اخیر مشخص شده است که گیاهان دارویی دارای نقش اساسی در حفاظت از آسیب های ناشی از مصرف دارو می باشند، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات گیاه واکسینیوم آرکتوستافیلوس، یکی از داروهای پرکاربرد در طب سنتی در بهبود اختلالات ناشی از سیس پلاتین در بافت بیضه می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق (مورد-شاهدی) چهل رت به پنج گروه  G(n=8) براساس دریافت سیس پلاتین و عصاره واکسینیوم آرکتوستافیلوس تقسیم شدند. در گروه هایG1  سرم فیزیولوژیک و G2 سیس پلاتین تجویز شد. گروه های G3، G4 و G5 عصاره واکسینیوم آرکتوستافیلوس را با غلظت 100،  200و300 mg/kg و به همراه تک دوز سیس پلاتین دریافت کردند. بعد از 24 ساعت حیوانات با قربانی شدند و سپس بافت بیضه از لحاظ هیستوپاتواوژی با روش آماری تی تست و One way Anova در نرم افزار پریزم مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج ما نشان داد در گروه G2 تعداد سلول های اسپرماتوگونی در مقایسه با G1 کاهش یافته بود ((P=0.01 هم چنین ضخامت اپی تلیوم ژرمینال و قطر لوله های سمینی فر نیز کاهش نسبی را نشان می دهد. در گروه G3  و  G4بهبود نسبی اپی تلیوم ژرمینال در مقایسه با G2 دیده می شود (P=0.02). تعداد سلول های اسپرماتوگونی نیز در گروه G3 در مقایسه با G2 افزایش نسبی نشان می دهد ((P=0.01.

    نتیجه گیری

     نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که واکسینیوم آرکتوستافیلوس در دوزهای مشخصی منجر به بهبود اختلالات ناشی از سیس پلاتین در اپی تلیوم ژرمینال و حفظ تعداد سلول های اسپرماتوگونی تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: سیس پلاتین، واکسینیوم آرکتوستافیلوس، بافت بیضه و سلول های اسپرماتوگونیا
  • نیما حمزیان، مسعود شبانی، کورش صابر*، فرزان مددی زاده صفحات 6407-6416
    مقدمه

    مطالعات نشان داده اند که ابتلا به کووید-19 بر فرآیندهای تصمیم گیری بیمار در مورد پرتودرمانی تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر به بررسی میزان رعایت اقدامات ایمنی و عوامل مرتبط با آن در مرکز پرتو درمانی یزد در مواجهه با کووید-19 پرداخته است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی-مقطعی در پاییز 1400 با مشارکت 20 نفر از پرسنل مرکز پرتودرمانی شهر یزد، ایران به روش سرشماری انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه پارامترهای ایمنی در مواجهه با کووید-19 که توسط فدراسیون آفریقایی سازمان های فیزیک پزشکی طراحی گردیده جمع آوری شد و میانگین نمره اقدامات ایمنی محاسبه شد. جهت توصیف از شاخص های میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد فراوانی استفاده گردید. از ضریب کودرریچاردسون-20 برای تعیین همسانی درونی و تعیین پایایی استفاده شد.برای آمار استنباطی از آزمون های تی دو نمونه مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد. تمامی تحلیل ها در نرم افزار SPSS version 16 با سطح معنی داری 0/05 انجام شد.

    نتایج

    در مجموع 60% (12نفر) پرسنل زن، 60% پرسنل (12 نفر) متاهل و میانگین سن شرکت کنندگان برابر با 6/35± 32/45 سال بود. میانگین نمره اقدامات ایمنی در مواجهه با کووید-19، 2/31 ± 11/3 بود که در حد متوسط به بالا قرار داشت. کودرریچاردسون-20 برای این مطالعه 0/71 محاسبه گردید. نتایج آزمون های آماری نشان داد که نمره اقدامات ایمنی با متغیر های دموگرافیک ارتباط معنی داری ندارد (0/05> P).

    نتیجه گیری

     نمره اقدامات ایمنی در مواجهه با کووید 19 در مرکز پرتودرمانی مورد مطالعه درحد متوسط به بالا بود.

    کلیدواژگان: ایمنی، کووید-19، پرتودرمانی، پرسش نامه
  • مهدی شمالی احمدآبادی، سید معزالدین حیدری خورمیزی، محسن ذبیحی*، قاسم دستجردی، زهرا موحدیان، عاطفه برخورداری احمدآبادی صفحات 6417-6427
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف اثربخشی درمان پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت با و بدون سرترالین بر افسردگی، استرس و اضطراب در بیماران سوءمصرف مواد تحت درمان نگهدارنده با متادون انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی با طرح پیش آزمون و پس آزمون است. 40 نفر به روش نمونه گیری دواطلبانه انتخاب و پس از همتاسازی در دو گروه قرار گرفتند. گروه اول، پروتکل درمان پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت و گروه دوم، درمان ترکیبی پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت و سرترالین را در طول مدت مداخله (28 روز) دریافت کردند. ارزیابی بیماران بر اساس پرسش نامه اضطراب-استرس-افسردگی (DASS-21) انجام شد. داده ها با استفاد از نرم افزارversion 16  SPSS آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری و در سطح 0/05 تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد هر دو روش مداخله ای بر افسردگی، استرس و اضطراب موثر بوده (0/01>p)، اما درمان ترکیبی درمان تلفیقی درمان پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت و سرترالین بیشترین تاثیر را بر متغیرهای وابسته داشته است (0/01>p).

    نتیجه گیری

     مداخله درمان پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت در کنار درمان دارویی بر کاهش افسردگی، استرس و اضطراب در معتادان تحت درمان نگهدارنده با متادون موثر بوده و می تواند به عنوان روشی کارآمد در درمان اعتیاد در مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، سرترالین، پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت
  • رحمت الله پرندین*، فائزه عباسی صفحات 6428-6439
    مقدمه

    مرزنجوش وحشی گیاهی غنی از ترکیبات آنتی اکسیدان بوده و قابلیت درمانی دارد. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات عصاره الکلی مرزنجوش وحشی بر عوارض افسردگی در موش های سوری تحت مسمومیت با رزرپین بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 42 موش سوری نر BALB/c به 6 گروه 7 تایی شامل کنترل (نرمال سالین)، کنترل منفی (رزرپین)، کنترل مثبت (رزرپین+فلوکستین) و سه گروه رزرپینی تحت درمان با عصاره مرزنجوش به ترتیب با دوزهای 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم از راه درون صفاقی طبقه بندی شدند. جهت ایجاد افسردگی از مدل شنای اجباری استفاده شد. همین طور ظرفیت آنتی اکسیدانی و سطح مالون دی آلدیید سرم و مغز اندازه گیری شد. داده ها توسط نرم افزارversion 16  SPSS و آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معناداری 0/05≥p تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان دهنده افزایش مدت زمان بی حرکتی و کاهش مدت زمان شناکردن در گروه کنترل منفی در مقایسه با گروه کنترل شد (0/001≥p) و عصاره مرزنجوش وحشی در سطوح 200 و 400 میلی گرم برکیلوگرم مشابه فلوکستین مدت زمان بی حرکتی را کاهش و مدت زمان شناکردن را افزایش داد (0/001≥p). رزرپین در گروه کنترل منفی موجب کاهش ظرفیت آنتی اکسیدان و افزایش سطح مالون دی آلدیید سرم و مغز در مقایسه با گروه کنترل شد (0/001≥p). در مقایسه با گروه کنترل منفی، عصاره مذکور در سطح 200 میلی گرم برکیلوگرم مشابه فلوکستین، ظرفیت آنتی اکسیدانی در مغز را افزایش (0/01≥p) و سطح مالون-دی آلدیید در سرم و مغز را کاهش (0/001≥p) داد. همینطور عصاره مرزنجوش وحشی در سطح 400 میلی گرم برکیلوگرم، ظرفیت آنتی اکسیدانی را افزایش و سطح مالون دی آلدیید در سرم و مغز را کاهش داد (0/001≥p).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد مرزنجوش وحشی به واسطه داشتن ترکیبات آنتی اکسیدان فعال، پتانسیل قابل توجهی در کاهش علایم افسردگی و کاهش استرس اکسیداتیو دارد.

    کلیدواژگان: مرزنجوش وحشی، رزرپین، افسردگی، موش سوری نر، استرس اکسیداتیو
  • حدیث احمدی، مهدیه رئیس زاده*، سیروان محمدی آذر صفحات 6440-6454
    مقدمه

    از آنجایی که انتخاب بهترین نوع عصاره با حداکثر مواد موثره، تعیین کننده اهداف ساخت داروهای گیاهی است. بنابراین، هدف از این مطالعه، مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات عصاره هیدرواتانولی و هیدرومتانولی بروکلی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مشاهده ای- تحلیلی بعد از تهیه گیاه بروکلی از مزارع لرستان و تایید مرکز هرباریوم، عصاره هیدرواتانولی و هیدرومتانولی با روش ماسیراسیون و تغلیظ تحت خلا به دست آمد. سپس عصاره ها با استفاده از دستگاه GC-MS آنالیز شد. هم چنین توتال فنول، فلاوونویید و خاصیت آنتی‎رادیکالی عصاره ها در شرایط برون تن اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از نرم افزارversion 16  SPSS و آزمون t مستقل و ضریب رگرسیون مورد بررسی و آنالیز آماری قرار گرفت. سطح معنی داری P<0.05 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    محتوای فنول کل به ترتیب در عصاره های هیدروالکلی (متانولی و اتانولی) 5/40±41/52 و 0/37±33/03 (mg GAE/g dw) به دست آمد که این اختلاف معنی دار نبود (0/05<P). محتوای فلانویید کل در عصاره های هیدرومتانولی و هیدرواتانولی به ترتیب 1/93±40/36 و 1/49±28/79 (mg Q/g dw) بوده و این اختلاف معنی دار شد (0/05>P). نتیجه مهار رادیکال های آزاد DPPH توسط عصاره های کلم بروکلی، افزایش را نشان داد و از نظر غلظت موثر بین عصاره های اتانولی و متانولی اختلاف معنی دار دیده شد (0/05>P). هم چنین بیشترین فعالیت مهار رادیکال های آزاد در عصاره هیدرومتانولی 92/1‎ درصد و در عصاره هیدرواتانولی 72/8‎ درصد به دست آمد. میانگین مقادیر ترکیبات شیمیایی فعال سولفارفان در آنالیز GC-MS عصاره های مختلف کلم بروکلی معنی دار بود (0/01>P). به صورتی که درصد سولفارفان عصاره هیدرومتانولی 14/86 و عصاره هیدرواتانولی 1/41‎ شد.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج به دست آمده می توان عصاره هیدرومتانولی بروکلی را در شرایط درون تن برای مطالعات تجربی با پتانسیل آنتی اکسیدانی قوی توصیه نمود

    کلیدواژگان: Brassica oleracea، فعالیت آنتی‎اکسیدان، عصاره هیدرواتانولی، عصاره هیدرومتانولی
|
  • Amir Dodangeh, Mohammed Najafi Ashtiani* Pages 6350-6361
    Introduction

    Parkinson's disease (PD) is a progressive and chronic disorder that has one of the fastest worldwide growths among the neurological diseases. The main problem of the patients with PD is the loss of dopamine producing cells in their nervous system, which causes symptoms such as tremors, slowness of movements, walking disorder and postural instability. Parkinson's disease, by affecting the neuromuscular system as well as the proprioceptive feedback integration and processing, can lead to postural instability and falling of the patients. Treatments included pharmaceutical therapy, electrotherapy, and new methods of brain stimulation and exercise therapy. The pharmaceutical therapy is the most important part of treatment, but it comes with side effects for the patients. Electrotherapy and exercise therapy have been widely used to treat the patients' movement disorders. This narrative review study aimed to mention various routes of pharmaceutical therapy and electrotherapy methods, and then focused on exercise therapy to reduce movement disorders in the patients with PD.

    Conclusion

    Stretching and resistance exercises, performing yoga and tai chi movements, as well as using the virtual reality system caused reduced displacement of the center of pressure while standing, increased speed of walking, improved quality of life and reduced frequency of falls.

    Keywords: Parkinson’s disease, Postural balance, Exercise therapy
  • Ebrahim Piri, Amir Ali Jafarnezhadgero*, Hamed Ebrahimpour, Ali Nasri Pages 6362-6377
    Introduction

    Patellofemoral pain syndrome is one of the most common musculoskeletal disorders of the knee area. Previous studies have pointed to the positive effects of exercise. Therefore, it is very important to check the types of exercise protocols for the treatment of this condition. The purpose of the present study was to investigate the scientific framework of research related to the application of various exercise protocols on patellofemoral pain syndrome, as well as to make a favorable summary and provide more appropriate information from previous researches. In this review study, the search for articles in Persian and English languages in 2022 (until November) was carried out on WOS, Magiran, Scopus, Google Scholar, PubMed, and Springer databases. The keywords of patellofemoral pain syndrome, knee and knee rehabilitation were used to extract articles. 100 relevant articles were selected based on inclusion and exclusion criteria. After reviewing 100 articles, the number of 53 article titles that were close to the research title met the criteria for inclusion in the present study. After re-examining the articles, 25 articles were selected with the aim of examining the exercise protocol on patellofemoral pain.

    Conclusion

    It seems that sports exercises with the aim of strengthening the muscles around the knee joint are effective in the recovery process and reducing the pain of people suffering from patellofemoral syndrome.

    Keywords: Patellofemoral pain syndrome, Knee, Rehabilitation
  • Bahare Zare, Farhad Daryanoosh*, Rasoul Rezaei, Javad Nemati, Mohammad Hemmatinafar Pages 6378-6395
    Introduction

    The molecular mechanisms of the improvement of exercise on memory are in the aura of ambiguity.Therefore, the aim of this research was studying the effect of eight weeks of high-intensity intermittent swimming training (HIIST) on the biochemical factors of lipid metabolism and hippocampal memory function of male rats with non-alcoholic steatohepatitis (NASH).

    Methods

    The present study was experimental. 40 male Sprague-Dawley rats were divided into two groups: healthy (n=20) and high-fat HFD (n=20) groups. Rats in the HFD group were fed a high-fat diet for eight weeks with the aim of inducing NASH. After proving the disease in HFD group rats, the remaining rats were randomly divided into four groups: healthy-sedentary (n=9), healthy-swimming (n=9), sedentary disease (n=9) and diseased-swimming (n=9). The exercise groups performed eight weeks of HIIST (three sessions/week, each session lasting 30 minutes). At the end, FNDC5 protein was evaluated by western blot method and brain hippocampal irisin and serum FFA by ELISA method. Memory performance was measured by the water Maz-Morris behavioral test. One-way ANOVA test was used to determine the difference between groups, and Bonferroni's post hoc test was used to determine the difference between two groups (p<0.05).

    Results

    The findings showed that there was a significant difference in the FNDC5 protein and irisin of the brain hippocampus and serum FFA and in memory function variables between the groups (p<0.05).

    Conclusion

    HIIST in NASH model can activate lipid metabolism in the hippocampus of the brain and improve memory function. However, more research is needed in this field.

    Keywords: Nonalcoholic steatohepatitis, High-intensity interval swimming, FNDC5, Hippocampus, Irisin, Lipid metabolism, Memory function
  • Ali Ghaffarian, Abbas Ebrahimi Kalan*, Fatemeh Afshari, Reza Alipanah-Moghadam Pages 6396-6406
    Introduction

    The destructive effects of anticancer drugs such as cisplatin are well known. In recent years, it has been found that medicinal plants have a fundamental role in protecting the damage caused by drug. The purpose of this study was to investigate the effects of vaccinium arctostaphylus plant one of the prevalent materials in traditional medicine in improving the disorders caused by cisplatin in testicular tissue.

    Methods

    In this research, forty rats were divided into 5 groups (G) (n=8) based on administration cisplatin and extract of vaccinium arctostaphylus. In G1 physiological serum was injected and in G2 only cisplatin was administrated. In G3, G4, and G5 Arctostaphylus vaccinium extract with a concentration of 100, 200, and 300 mg/kg along with a single dose of cisplatin were administrated. After 24 hours, the rats were sacrificed, and then testis was isolated and subjected to histopathological evaluation with t-test and one-way ANOVA test on Prism-GraphPad 9.

    Results

    Our results showed that in the G2 group, the number of spermatogonial cells was reduced compare with G1 (P=0.01); As well as the thickness of the germinal epithelium and the diameter of the seminiferous tubules were reduced partially. In G3 and G4 groups in comparison with G2, the germinal epithelium was improved (P=0.02). The preservation of spermatogonial cells in G3 significantly increased compare with G2 (P=0.01).  

    Conclusion

    According to the results, Arctostaphyllus vaccine as a native plant in defined dosages has a significant effect on improving cisplatin-induced disorders in the germinal epithelium and the number of spermatogonial cells preservation.

    Keywords: Cisplati, Vaccinium arctostaphylus, Testicular tissue, spermatogonial cells
  • Nima Hamzian, Masood Shabani, Korosh Saber*, Farzan Madadizadeh Pages 6407-6416
    Introduction

    Studies have shown that Covid-19 infection affects the patient's decision-making processes for radiation therapy. The present study investigated the safety measures and related factors in Yazd Radiotherapy Center in the face of Covid-19 in 2020.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in the autumn of 2020 with the participation of 20 staff (using census method) of the Radiation Therapy Center in Yazd City, Iran. The data were collected using the questionnaire of safety parameters in the face of Covid-19, which was designed by the African Federation of Medical Physics Organizations, and the average score of safety measures was calculated. For descriptive statistics, mean, standard deviation, frequency and frequency percentage were used and internal consistency was determined using Kuder-Richardson 20 (KR-20). Independent Two Sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used for inferential statistics. All analyses were performed in SPSS 16 with a significance level of 5%.

    Results

    In total, 60% (12 people) were female staff, 60% (12 people) were married and the mean (SD) age of the participants was 32.45±6.35) years. The mean (SD) score of safety measures in the face of Covid-19 was 11.3±2.31), which was moderate to high. Kuder Richardson-20 (KR20) was calculated to be 0.69. The results of statistical tests showed that the score of safety measures was not significantly related to demographic variables (P >0.05).

    Conclusion

    The score of safety measures in the presence of Covid-19 at the radiation therapy center was moderate to high.

    Keywords: Safety, Covid-19, Radiation therapy, Questionnaire
  • Mehdi Shomali Ahmadabadi, Seyed Moazeddin Heidari Khormizi, Mohsen Zabihi*, Ghasem Dastjerdi, Zahra Movahedian, Atefeh Barkhordari Ahmadabadi Pages 6417-6427
    Introduction

    This study aimed to evaluate the effectiveness of combination therapy with sertraline and compassion-enriched act on depression, stress, and anxiety in opioid abuse patients treated with methadone compared to intervention based on compass-enriched acceptance and commitment treatment alone.

    Methods

    This study was a clinical trial with a pre-test and post-test design. Forty people were selected by voluntary sampling method; after matching, they were divided into two groups with 15 participants. The first group received compassion-enriched acceptance and commitment treatment and the second group received combination therapy with compassion-enriched acceptance and commitment treatment and sertraline for 28 days. Patients were evaluated based on the Anxiety-Stress-Depression Questionnaire (DASS-21). Data were analyzed using SPSS version 16, multivariate analysis of covariance test at the level of 0.05.

    Results

    The results showed that both interventional methods effectively treat depression, stress, and anxiety (p<0.01), while the combined treatment of enriched acceptance and commitment treatment with compassion plus sertraline has the most significant effect on the studied parameters (p<0.01).

    Conclusion

    Acceptance and commitment treatment enriched with compassion plus drug therapy effectively reduces depression, stress, and anxiety in opioid addicts under methadone maintenance treatment and can be used as an effective method in the treatment of addiction.

    Keywords: Depression, Anxiety, Stress, Sertraline, Compassion-enriched acceptance, commitment
  • Rahmatollah Parandin*, Faeze Abbasi Pages 6428-6439
    Introduction

    Origanum Vulgare (Oregano) is a plant rich in antioxidant compounds and has therapeutic effects. The aim of this study was to investigate the effects of Oregano alcoholic extract on complications of depression in reserpine-poisoned mice.
     

    Methods

    In this experimental study, 42 male BALB/c mice were divided into 6 groups of 7, including control (normal saline), negative control (reserpine), fluoxetine (positive control), and three reserpine groups treated respectively with 100, 200 and 400 mg/kg of Oregano via the intraperitoneal route. Depression was evaluated using forced swim test. Brain and serum total antioxidant capacity and malondialdehyde level were also determined. The data were analyzed by SPSS statistical software and One-Way ANOVA test. The significant was shown with (p≥0.05).

    Results

    Negative control group significantly increased immobility time and decreased swimming time compared to the control group in the forced swim test (p≥0.001) and the extract at levels of 200 and 400 mg/kg similar to fluoxetine significantly reduced the immobility and increased the swimming time (p≥0.001). Reserpine in the negative control group decreased the antioxidant capacity and increased the level of malondialdehyde in serum and brain compared to the control group (p≥0.001).Compared to the negative control group, the extract at the level of 200 mg/kg, similar to fluoxetine, increased the antioxidant capacity in the brain (p≥0.01) and decreased the level of malondialdehyde in the serum and brain (p≥0.001). In addition, the extract at level of 400 mg/kg similar to fluoxetine significantly increased the total antioxidant capacity and decreased the level of malondialdehyde in serum and brain (p≥0.001) compared to control group.

    Conclusion

    Oregano seems to have significant potential in reducing depressive symptoms and reducing oxidative stress due to its active antioxidant compounds.

    Keywords: Oregano, Reserpine, Depression, Male mice, Oxidative stress
  • Hadis Ahmadi, Mahdieh Raeeszadeh*, Sirwan Mohammadiazar Pages 6440-6454
    Introduction

    The amount of active ingredients in natural medicines depends on the method and solvent of the extractor. Therefore, the aim of this study was to compare the antioxidant activity of aqueous ethanolic and aqueous methanolic extracts of broccoli.

    Methods

    In this observational-analytical study, after preparing broccoli from farms of Lorestan City, Iran and approval of the herbarium center, ethanolic and methanolic extracts were obtained by maceration and vacuum concentrating. Then it was analyzed using a GC-MS device. Moreover, the total phenol, flavonoids, and anti-radical properties of the extracts were measured. The results were statistically analyzed using SPSS version 16 software and independent t-test and regression coefficient. A significance level of P<0.05 was considered.

    Results

    The total phenol content of hydroalcoholic (ethanolic and methanolic) extracts was 41.52 ±5.40 and 33.03±0. 37 (mg GAE / g dw), respectively, but this difference was not significant (P <0.05). The total flavonoid content in aqueous methanolic and aqueous ethanolic extracts was 40.36 ± 1.93 and 28.79 ± 1.49 (mg Q/g dw), respectively, and this difference was significant (P <0.05). The result of inhibition of DPPH free radicals by broccoli extracts showed an increase, and in terms of effective concentration, a significant difference was seen between ethanolic and methanolic extracts (P<0.05). Moreover, the highest free radical scavenging activity was 92.1% in aqueous methanolic extract and 72.8% in aqueous ethanolic extract. The mean values ​​of the active chemical compounds of sulforaphane in GC-MS analysis of different extracts of broccoli were significant (P <0.01). The percentage of sulforaphane in the aqueous methanolic extract was 14.86 and in the aqueous ethanolic extract was 1.41.

    Conclusion

    According to the results, broccoli aqueous methanolic extract can be recommended in vivo for experimental studies with strong antioxidant potential.

    Keywords: Brassica oleracea, Antioxidant activity, Hydroethanolic extract, Hydromethanolic extract