فهرست مطالب

جامعه شناسی ورزش - پیاپی 19 (بهار و تابستان 1401)

نشریه جامعه شناسی ورزش
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی بهجومنش*، سحر محمدی صفحات 1-18
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش از طریق سیستم واقعیت افزوده بر عمکلرد تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، تمامی دانش آموزان پسر مقطع سوم ابتدایی شهرستان قصر شیرین بود. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری در دسترس و از بین دانش آموزان مقطع سوم دو کلاس در دبستان ادب شهرستان قصر شیرین تعداد 30 نفر در دو گروه 15 نفری کنترل و آزمایش تقسیم بندی شدند. سپس پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی (CASES) و عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) در گروه ها توزیع گردید. جلسات آموزش از طریق سیستم واقعیت افزوده نیز برای گروه آزمایش برگزار گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره و نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش از طریق سیستم واقیعت افزوده بر خودکارآمدی تحصیلی تاثیر دارد. همچنین آموزش از طریق سیستم واقیعت افزوده بر عملکرد تحصیلی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، عملکرد تحصیلی، آموزش از طریق سیستم واقعیت افزوده
  • مصطفی خانی، بهزاد بهزادنیا*، ساناز صلاح پور، کیمیا صدر صفحات 20-40
    پاندمی ویروس کرونا باعث افزایش استرس های روان شناختی و کاهش کیفیت زندگی شده است. هدف این پژوهش بررسی رابطه بین میزان مشارکت و شاخص های سلامت با اضطراب ناشی از کرونا و کیفیت زندگی بود. بدین ترتیب، تعداد 840 نفر (میانگین سنی 47/8 ±85/27 سال، وزن 87/9 ±5/75 کیلوگرم، قد 65/5 ±3/171 و شاخص توده بدنی 25/3 ±73/25 کیلوگرم/متر مربع) در دامنه سنی 18-40 ساله در شهر تبریز انتخاب و پرسشنامه های مورد نظر را تکمیل کردند. از روش های آماری همبستگی و رگرسیون گام به گام برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که مشارکت در برنامه های ورزشی به طور معنی داری اضطراب کرونا را تبیین کرد. نتایج همچنین نشان داد که مشارکت در برنامه های ورزشی، حجم تمرین و شاخص توده بدنی، به طور معنی داری کیفیت زندگی را تبیین کرد. مشارکت در برنامه های فعالیت بدنی در دوران همه گیری کرونا می تواند بعنوان یک فاکتور مهم در کنترل اضطراب و بالابردن کیفیت زندگی مورد توجه قرار گیرد. تحقیق حاضر ملزومات کلیدی به جهت اثربخشی رفتارهای سالم (فعال) در دوران کرونا دارد.
    کلیدواژگان: پاندمی کرونا، کیفیت زندگی، اضطراب، حجم و شدت تمرینات، شاخص توده بدنی
  • محمدحسن پور بنه دیق، وجیهه جوانی*، فاطمه عبدوی صفحات 41-57

    در تحقیقات حوزه ورزش به بحث طرفداری فوتبال زنان نسبت به طرفداری فوتبال مردان توجه کمی شده است. اگر چه در ورزش کشورهایی هم چون انگلیس و دانمارک و استرالیا در مورد طرفداری-فوتبال زنان پژوهش هایی انجام شده است ولی در اکثر کشورها در حوزه طرفداری زنان مشکلاتی-وجود دارد که کشور ایران از جمله این کشور ها می باشد. بنابراین، هدف تحقیق حاضر تحلیل شعار دقیقه 25 بازی های باشگاه تراکتور تبریز می باشد. تحقیق حاضر از نظر روش شناسی پژوهش؛ اکتشافی و مبتنی بر مطالعات کیفی بوده و روش پژوهش آن بر مبنای تحلیل مضمون یا تم است. به این معنی که تحلیل داده های گردآوری شده طی مصاحبه ها، بر اساس روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. بدلیل نحوه پراکندگی و عدم مشخص بودن دسترسی از روش نمونه-گیری هدفمند استفاده شد. در نهایت مضامین سازمان دهنده تحت چهار گروه؛ ساختار، نهاد، قواعد دلالت، منابع سلطه استخراج شدند. همچنین می توان به عوامل تاثیرگذار در شعار دقیقه 25 به فرهنگ سازی در استادیوم های ورزشی (آموزش طرفداران، مشخص نمودن وظایف طرفداری در فوتبال حرفه ای وآشنایی با فرهنگ فوتبال) اشاره کرد.

    کلیدواژگان: شعار، طرفداری، فوتبال، زنان
  • حجت رضازاده، محسن صادقی* صفحات 58-71
    یکی از شاخصه های بهداشت روانی میزان رضایت از زندگی است که در موفقیت ورزشکاران نقش مهمی ایفا می کند. از این رو هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین رضایت از زندگی و موفقیت ورزشی تکواندوکاران نوجوان بود. تحقیق حاضر کمی بوده و به روش پیمایشی انجام گردیده و از لحاظ هدف کاربردی می باشد. شیوه جمع آوری داده ها میدانی و با استفاده از پرسش نامه می باشد. جامعه ی آماری پژوهش تکواندوکاران نوجوان دختر در مسابقات انتخابی تیم ملی ایران (283 نفر) بود که بر اساس فرمول کوکران، 163 نفر به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه رضایت از زندگی دینر (1999) و نتایج انتخابی تیم ملی نوجوانان تکواندو بود. برای تعیین روایی، از نظر 15 نفر از متخصصین رشته مدیریت ورزشی استفاده شد. به منظور بررسی پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شده است که مقدار کرونباخ 95/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف (بررسی طبیعی بودن داده ها) و از همبستگی اسپیرمن و اندازه گیری میانگین استفاده شده است؛ که بدین منظور از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان داد که رضایت از زندگی با موفقیت ورزشی همبستگی دارند. همین طور میزان رضایت از زندگی در تکواندوکاران نوجوان دختر بالا است. با توجه به نتایج می توان چنین گفت که مدیران ورزشی باید با تمرکز بر تاثیر رضایت از زندگی بر رفتار ورزشکاران، ضمن برقراری ارتباط بیشتر با آن ها توجه بیشتری به احساسات ورزشکاران نموده، تا از این طریق بتوانند ناهنجاری های رفتاری آن ها را کاهش داده و موجبات موفقیت ورزشی و اخلاقی آن ها را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، موفقیت ورزشی، تکواندوکاران نوجوان
  • نسرین کسبی، فاطمه عبدوی*، یعقوب بدری آذرین صفحات 71-88
    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر عوامل شناسایی شده شبکه های اجتماعی مجازی بر آسیب های اجتماعی کاربران با فعالیت ورزشی در دوران تغییر سبک زندگی ناشی از کووید-19 می باشد. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات توصیفی - پس رویدادی است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل گروهی از کاربران فضای مجازی می باشد توسط فضای مجازی به فعالیت های منظم ورزشی پرداختند. به دلیل نامعلوم بودن تعداد دقیق جامعه آماری، با استفاده از جدول کوکران تعداد 384 نفر از کاربران فضای مجازی با و بدون فعالیت ورزشی انتخاب شدند. ابزار استفاده شده در تحقیق، دو پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی محتوای پرسشنامه ها توسط 10 تن از اساتید و متخصصین مدیریت و علوم ورزشی تایید گردید. پایایی سیوالات در پژوهش حاضر نیز، از طریق آلفای کرونباخ اندازه گیری شد که برای شبکه های اجتماعی مجازی و پرسشنامه آسیب های اجتماعب به ترتیب 84/0 و 88/0 بدست آمد که مناسب و مورد تایید می باشد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که از بین عوامل تاثیرگذار، به ترتیب بعد خانوادگی (79/2)، بعد سازگاری (53/2)، بعد عملکردی (33/2) و بعد روانی (17/2)، بیش ترین رتبه را در بین عوامل شبکه های اجتماعی مجازی و بعد اعتیاد به اینترنت (04/3)، بعد انزوای اجتماعی (72/2)، بعد تعارض ارزشها (49/2) و بعد افسردگی (97/1)، به ترتیب بیش ترین رتبه را در بین عوامل آسیب های اجتماعی در کاربران فضای مجازی با فعالیت ورزشی منظم در دوران شیوع ویروس کرونادارند. شبکه های اجتماعی مجازی بر آسیب اجتماعی کاربران فضای مجازی با فعالیت ورزشی منظم در دوران شیوع ویروس کرونا اثر معناداری دارد
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، آسیب های اجتماعی، کاربران، فعالیت ورزشی، کووید-19
  • محسن نیازی*، حسن منتظری خوش، موسی سعادتی، ساجده اسلامی صفحات 89-109

    امروزه توجه به زنان به عنوان یک گروه مشخص در خانواده و جامعه مطرح گردیده است. پذیرفتن این امر که زنان گروهی پویا، پرتحرک و با انگیزه های فراوان می باشند، می تواند در مشارکت آنان در تصمیم گیری ها و سرنوشت شان (که به سرنوشت کل جامعه گره خورده است) بسیار موثر واقع گردد. در این راستا، پژوهش حاضر نیز با هدف بررسی جامعه شناختی عوامل موثر بر کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی شهر پیرانشهر تدوین گردیده است. روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری مشتمل بر کلیه زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی شهر پیرانشهر می باشد که از این میان تعداد 265 نفر با استفاده از جدول مورگان به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد و جهت برآورد اعتبار و پایایی آن، به ترتیب از اعتبار صوری و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که همبستگی بین متغیرهای مستقل تحقیق شامل پایگاه اجتماعی، طرد اجتماعی، نگرش اجتماعی، سرمایه اجتماعی و حمایت اجتماعی با متغیر کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار در سطح معناداری کوچکتر از 01/0 مورد تایید است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیونی نیز حاکی از آن است که متغیرهای موثر و معنی دار در مدل رگرسیونی در مجموع 5/46 درصد از تغییرات متغیر وابسته کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار را تبیین نموده اند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی، طرد اجتماعی، نگرش اجتماعی، زنان سرپرست خانوار
  • بیژن زارع، یاسر ریکی* صفحات 110-144

    در مقاله حاضر عوامل اجتماعی مرتبط با هویت اجتماعی دانشجویان با تاکید بر دو عامل سبک زندگی و طبقه اجتماعی بررسی شده است. علاوه بر این، دینداری و خانواده نیز به عنوان منبع هویت ساز سنتی درنظر گرفته شده است. هویت اجتماعی شامل چهار هویت جهانی، ملی، قومی و مصرفی می باشد. برای جمع آوری اطلاعات از پیمایش کمی و پرسشنامه استفاده شده است و نمونه مورد مطالعه 400 نفر از دانشجویان دو دانشگاه زابل و خوارزمی بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل دو متغیره، مقایسه ی میانگین ها و رگرسیون چند متغیره استفاده گردید. نتایج نشان داد که میانگین شاخص های مورد بررسی در دو دانشگاه تفاوت معناداری دارد. رابطه ی سبک زندگی با هویت های جهانی، قومی و مصرفی و رابطه ی طبقه اجتماعی با هویت های جهانی، ملی و قومی تایید گردید. از چهار منبع هویت ساز سنتی و مدرن بیشترین رابطه با هویت جهانی ناشی از دینداری در جهت منفی، با هویت ملی ناشی از نگرش به خانواده، با هویت قومی ناشی از نگرش به خانواده و با هویت مصرفی ناشی از تاثیر سبک زندگی می باشد. تبیین کنندگی متغیرهای مستقل براساسR2 تعدیل شده برای هویت های جهانی، ملی، قومی و مصرفی به ترتیب 16 درصد، 26 درصد، 24 درصد و 12 درصد به دست آمد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، طبقه اجتماعی، هویت اجتماعی
|
  • Ali Behjoumanesh *, Sahar Mohammadi Pages 1-18
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of education through augmented reality system on students' academic performance and academic self-efficacy. The statistical population of this study was all male students in the third grade of Qasr Shirin city. Sampling method was available by sampling and among the third grade students of the two classes in the literary primary school of Qasr Shirin, 30 people were divided into two groups of 15 controls and experiments. Then the Academic Self-Efficacy Questionnaire (CASES) and Pham and Taylor (1999) Academic Performance Questionnaire were distributed to the groups. Training sessions through augmented reality system were also held for the experimental group. Univariate and multivariate analysis of covariance and SPSS software version 24 were used to analyze the data. The results showed that education through augmented reality system has an effect on academic self-efficacy. Education through augmented reality system also affects academic performance.
    Keywords: academic self-efficacy, academic performance, education through augmented reality system
  • Mostafa Khani, Behzad Behzadnia *, Sanaz Salahpour, Kimia Sadr Pages 20-40
    Coronavirus pandemic has increased psychological distresses and reduced quality of life. This study aimed to examine the relation between participation in physical activity programs and health indices with coronavirus anxiety and quality of life. Participants included 840 (Mage 27.85 ± 8.47), age ranged from 18 to 40 years old in Tabriz, that filled out the targeted questionnaires. To analyze data, Pearson correlation and step by step regression were used. The results of regression analysis showed that participation in physical activity programs predicted coronavirus anxiety. The results also showed that participation in physical activity programs, physical activity volume, and body mass index predicted quality of life. Participation in physical activity programs would consider as an important factor to enhance quality of life and reduce anxiety during the coronavirus outbreak. This study has important implications for healthy behaviors during the pandemic. This study has important implications for healthy behaviors during the pandemic.
    Keywords: pandemic, Quality of life, Anxiety, exercise volume, intensity, BMI
  • Mohammad Hasanporbenedig, Fateme Abdavi Pages 41-57

    In sports research, little attention has been paid to the discussion of advocating for women's football over advocating for "men's soccer." Although research has been conducted on sports advocacy in sports in countries such as the United Kingdom, Denmark, and Australia, there are problems in the field of advocacy for women in most countries, including Iran. Therefore, the purpose of this study is to analyze the slogan of 25 minutes of games Tabriz Tractor Club. The present research is exploratory and based on qualitative studies and its research method is based on content analysis. This means that the data analysis collected during the interviews was analyzed based on the content analysis method. Targeted sampling method was used due to dispersion and lack of accessibility. Finally, organizing themes under four groups; Structure, institution, rules of signification, sources of domination were extracted. We can also mention the influential factors in the slogan of 25 minutes to create culture in sports stadiums (training fans, defining the duties of support in professional football and getting acquainted with football culture).

    Keywords: Slogan, Advocacy, Football, Women
  • Hojjat Rezazadeh, Mohsen Sadeghi * Pages 58-71
    One of the hallmarks of mental health is life satisfaction, which plays an important role in the success of athletes. Therefore, the aim of the present study was to investigate the relationship between life satisfaction and athletic success of adolescent taekwondo practitioners. The present research is quantitative and has been done by survey method and is applied in terms of purpose. The method of data collection is field and using a questionnaire. The statistical population of the study was adolescent female taekwondo fighters in the selection competitions of the Iranian national team (283 people). According to Cochran's formula, 163 people were randomly selected as the statistical sample of the study. The research tools included Diner Life Satisfaction Questionnaire (1999) and the selected results of the national youth taekwondo team. To determine the validity, 15 experts in the field of sports management were used. In order to evaluate the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha was used and Cronbach's value was 0.95. Kolmogorov-Smirnov test (data normality check) and Spearman correlation and mean measurement were used to analyze the data; For this purpose, SPSS software has been used. The results showed that life satisfaction was correlated with sports success. Life expectancy is also high among female adolescent taekwondo practitioners. According to the results, it can be said that sports managers should focus on the effect of life satisfaction on athletes 'behavior, while communicating more with them, pay more attention to athletes' feelings, so that they can reduce their behavioral abnormalities and cause sports success. And provide them morally.
    Keywords: Life satisfaction, sporting success, adolescent taekwondo practitioners
  • Nasrin Kasbi, Fatemeh Abdavi *, Yaghoub Badri Azarin Pages 71-88
    The aim of this study was to investigate the effect of identified factors of virtual social networks on social harms of users with sports activities during the lifestyle change caused by Covid-19. The present study is a descriptive-post-event research. The statistical population of the present study includes a group of cyberspace users who engaged in regular sports activities through cyberspace. Due to the unknown number of the statistical population, 384 cyberspace users with and without sports activities were selected using the Cochran table. The instrument used in the research was two researcher-made questionnaires that the validity of the content of the questionnaires was confirmed by 10 professors and specialists in management and sports sciences. The reliability of the questions in the present study was measured by Cronbach's alpha, which was 0.84 and 0.88 for virtual social networks and the Social Injuries Questionnaire, respectively, which is appropriate and approved. The results of the present study showed that among the influencing factors, family dimension (2.79), adjustment dimension (2.53), functional dimension (2.33) and psychological dimension (2.17), respectively, had the highest rank among The factors of virtual social networks and the dimension of Internet addiction (3.04), the dimension of social isolation (2.72), the dimension of conflict of values ​​(2.49) and the dimension of depression (1.97), respectively, have the highest rank among the factors of harm. Social in cyberspace users with regular exercise during the outbreak of the coronary artery disease. Virtual social networks have a significant effect on the social harm of cyberspace users with regular sports activities during the coronavirus outbreak.
    Keywords: Virtual social networks, social harms, users, sports activities, Covid-19
  • Mohsen Niazi *, Hassan Montazery Khosh, Mousa Saadati, Sajedeh Eslami Pages 89-109

    Today women are considered as a specific group in family and society. Accepting that women are active and stimulus can influence their participation in decisions. The goal of this study was to investigate the sociological factors affecting the quality of life of women heads of households under the auspices of the Imam Khomeini Relief Committee in Piranshahr. The research method of the present study is survey. The statistical population includes all female-headed households under the auspices of the Imam Khomeini Relief Committee in Piranshahr, of which 265 people were selected using the Morgan table as the sample size. The data collection tool is a questionnaire and to estimate its validity and reliability, face validity and Cronbach's alpha coefficient have been used, respectively. The results showed that the correlation between the independent variables of the study including social status, social exclusion, social attitude, social capital and social support with the quality of life of women heads of households at a significance level less than 0.01 is confirmed. The results of regression analysis also indicate that effective and significant variables in the regression model have explained a total of 46.5% of the changes in the quality of life of women heads of households.

    Keywords: life quality, Social Capital, social exclusion, Social attitude, women supervising family
  • Bijan Zare, Yaser Riki * Pages 110-144

    In this study, the effect of social factors on students' social identity, with emphasis on lifestyle and social class, was investigated. In addition, family and religion are considered as traditional sources of identity. Social identity consists of four identities: global, national, ethnic and consumption. Data were collected using a survey questionnaire and distributed among 400 students at the universities of Zabol and Kharazmi. Bivariate analysis, compare means and multivariate regression were used to analyze the data. Results showed that indicators in two universities have significant differences. The relationship between lifestyle and global identity, ethnic and consumption identity and also the relationship between social class and global identity, national and ethnic identity was confirmed. Regression analysis showed that the greatest impact on global identity is caused by religiosity but in the negative direction, national identity by family, ethnic identity by the family, and consumption identity by lifestyle. The explanatory of the independent variables, according to the modified R2, for global, national, ethnic and consumer identities was 16%, 26%, 24% and 12%, respectively.

    Keywords: lifestyle, social class, social identity