فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 117، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید غمامی*، اسماعیل شایگان صفحات 1-37
    در چند دهه اخیر حقوق دادرسی به عنوان رشته ای مستقل وارد ادبیات حقوقی برخی از کشورها شده و جایگاه درخوری نیز در دانشکده های حقوق و در بین عناوین درسی و گرایش های حقوق به دست آورده است. حقوق دادرسی مفهوم آیین دادرسی را که به طور سنتی به تشریفات و تکنیک های دادرسی محدود می شود، اصلاح کرده و اصول و حقوق دادرسی را به عنوان مفاهیم ماهوی و بنیادین دادرسی محور مطالعه قرار داده است. حقوق دادرسی با تبیین اصول و مفاهیم اساسی دادرسی، نظریه عمومی دادرسی کشور را ترسیم می کند. نظریه عمومی دادرسی از یک سو، بیانگر استقلال آیین های دادرسی از یکدیگر است و از سوی دیگر، نقطه پیوند آنها را تشکیل می دهد. مبنای تمهید نظریه عمومی دادرسی، منابع حقوقی مشترک آیین های دادرسی و قواعد مشترک آیین های دادرسی در قوانین و مقررات است.
    کلیدواژگان: pr، حقوق دادرسی، نظریه عمومی، اساسی سازی دادرسی، آیین دادرسی
  • حبیب الله رحیمی*، نسرین خدارحمی صفحات 38-65
    شیوه استفاده و به کارگیری «مدل های اقتصادی» در شناسایی و وضع قواعد مسیولیت، یکی از موضوعات مهم و قابل توجه در پژوهش حاضر است.
    کارکرد «مدل ها» در تحلیل پدیده های حقوقی، از جمله قواعد مسیولیت، فهم منطق تصمیم گیری به هنگام مواجهه با مسایل میان رشته ای است تا از این طریق، تصمیمات «عوامل تصمیم گیر» در نظام مسیولیت،  بهینه سازی گردد. استفاده و به کارگیری قواعد مسیولیت برای رسیدن به هدف بهینگی توسط اقتصاد، ماهیت مسیله ی مورد پرسش در این مدل ها را میان رشته ای می سازد. برای مثال ضابطه ی کارآمدی قواعد مسیولیت، ایجاد انگیزه های بهینه ی اقتصادی جهت اعمال احتیاط و فعالیت می باشد.
    در واقع، مسیله ی فراروی مدل اقتصادی ارایه شده از قواعد مسیولیت، وضع قاعده ی مسیولیت در مصادیق حوادث یکجانبه است؛ به نحوی که متغیرهای تصمیم، از جمله سطح احتیاط و فعالیت، بهینه شده و هدف مندرج در تابع هدف، تحقق یابد. پژوهش حاضر ضمن تاکید بر نقش مدل سازی در شناسایی و وضع قواعد مسیولیت، تلاش می کند تا با رویکرد مدل سازی اولا به احصای مصادیق حوادث یکجانبه و ارایه ی ضابطه برای احصای این مصادیق پرداخته و ثانیا به تحلیل قواعد مسیولیت مطلق و تقصیر در مصادیق حوادث یکجانبه براساس روش مدل سازی بپردازد؛ امری که در پژوهش های صورت گرفته تاکنون به آن پرداخته نشده است. به این ترتیب، در این پژوهش، نمونه ای از کاربرد روش مدل سازی که دارای پرسش و در واقع مسیله ای با ماهیت میان رشته ای است، ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، هزینه های اجتماعی، مدل سازی، کارآمدی
  • رضا چراغی* صفحات 66-88
    آزادی انتقال املاک به عنوان یکی از برجسته ترین مصادیق موضوعات حقوق قراردادها به وسیله قوانین مالیاتی تحدید می شود. قانون مالیات های مستقیم ایران، انتقال املاک با هرنوع ماهیت حقوقی (بیع (م 59)، معاوضه (م 63)، هبه (مواد 119 تا 128)، ارث (م 17)  و...)، اعم از رسمی (مواد 52، 59 و 187) و غیر رسمی (مواد 52، 59، 61، 64، 71، 74، 78 و 80) را مشمول مالیات دانسته است. اعم از آنکه با هدف کسب و کار واقع شوند یا غیر آن(اطلاق مواد 52، 59 و 77). چنین وضعی موجب تعرض نامشروع قوانین مالیاتی به حاکمیت اراده و آزادی قراردادی بوده و از طرفی مانع تحقق اهداف باز توزیعی مالیات شده است. سوال اساسی آن است که وضع مالیات بر انتقال املاک در چه صورتی با آزادی های حقوقی اشخاص برخورد نمی یابد.  روش اصلی این تحقیق مطالعات کتابخآن های است. در نتیجه ارتباط تحقیق با عملکرد ارگان های مالیاتی، تحقیقات میدانی نیز مورد توجه بوده است. به عنوان نتیجه، تفکیک میان قراردادهای حرفه ای انتقال املاک (مبتنی بر کسب و کار) از قراردادهایی که برای رفع حوایج شخصی (غیر حرفه ای) انعقاد می یابند و مشمولیت مالیاتی گروه اول، می تواند مانع برخورد فوق شود.
    کلیدواژگان: آزادی قراردادی، حقوق مالیاتی، قرارداد حرفه ای انتقال املاک، مالیات ها و کسب و کار
  • کاظم امیراحمدی، محسن صادقی* صفحات 89-108
    اثر سینمایی، نوعی اثر هنری است که در بیشتر نظام های ملی، تابع قواعد ویژه ای است که سازگار با ماهیت و نوع این اثر و همچنین صنعت پر رونق آن می باشد. این موضوع در حقوق ملی، با وجود صنعت رو به شکوفایی فیلم در جامعه و علاقه مندان بی شمار به آن، هنوز مورد قانون گذاری قرار نگرفته و دارای مجموعه ای از قواعد حاکم بر آن نیست. می توان یکی از دلایل این خلا را نبود تعریف دقیقی از این اثر و عدم شناخت ماهیت آن دانست. سوال اصلی که وجود دارد، این است که در خلا قانونی موجود، ماهیت اثر سینمایی چیست؟ با توجه به تعریف اثر مشترک در قوانین فعلی مالکیت فکری، اثر سینمایی مطابق قانون فرانسه و ایران، برخلاف انگلستان، هند و ایالات متحده، اثر مشترک محسوب می شود و در بررسی دسته بندی های دیگر، می توان گفت اثر سینمایی، یک اثر مشتق، اقتباسی و صوتی تصویری نیز هست. در تمامی قوانین مورد بررسی، اثر سینمایی، اثری اقتباسی است. چرا که استفاده از عناصر اثر اولیه و تغییر در قالب در اثر دوم و یک اصالت نسبی در خلاقیت و نوآوری برای ایجاد اثر اقتباسی در همه قوانین مورد بررسی ذکر گردیده است. پس باید با توجه به حقوق آثار اقتباسی، برای محترم شمردن حقوق مولف اثر اولیه و حمایت از اثر سینمایی در حقوق ملی، قانون گذاری صورت پذیرد. همچنین در حقوق فرانسه مانند حقوق ایران اثر سینمایی اثر مشترک محسوب می گردد پس باید چگونگی بهره برداری از این اثر در حقوق فرانسه را در قانون گذاری برای آثار سینمایی در ایران مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: اثر اقتباسی، اثر مشتق، اثر مشترک، اثر هنری، اثرصوتی و تصویری، اثر سینمایی
  • محمدعلی خورسندیان* صفحات 109-139
    این مقاله به مقایسه قاعده های همسایه در انگلیس، سامری خوب در آمریکا و احسان در حقوق اسلامی می پردازد و اصل برادری را در فرانسه از نظر می گذراند. تمرکز این پژوهش تطبیقی، بر گستره و کاربرد این قواعد، به خصوص در بحث ضمان شخص نیکوکار است. این مطالعه نشان می دهد که نظام کامن لا نیکوکاری را حتی در محدوده نجات انسان های در خطر، تنها وظیفه اخلاقی شمرده است؛ اما نظام حقوق مدنی و اسلام این وظیفه را شناسایی نموده اند. هم چنین روشن می گردد تا چه حد این قاعده ی اسلامی گستره و کاربردی وسیع داشته و محدود به حالت ضرورت نیست. نظام کامن لا نیز در مورد روابط خاص بین نجات گر و زیان دیده، این وظیفه را پذیرفته و رویه قضایی در تعریف این مفهوم در حال گسترش است. معیارهایی هم در نظام حقوق مدنی ذکر شده است. در این زمینه معیارهایی که برای توصیف شخص نیکوکار آمده، کاربردی و مفید است. به جهت همسانی معیار معقول بودن در حقوق اسلامی و حقوق تطبیقی، این معیارها می تواند مورد استفاده واقع گردد. معیارهای: حسن نیت، مجانی بودن، نبود رابطه قراردادی، نبود تقصیر سنگین در فعالیتهای خیرخواهانه، قابل توجه است.
    کلیدواژگان: قاعده احسان، سامری خوب، قاعده همسایه، برادری، وظیفه نجات، وظیفه مراقبت، ضمان محسن
  • رضا معبودی نیشابوری*، سید علیرضا رضائی صفحات 140-163
    میانجی گری، علی رغم قدمت تاریخی و مزایای مهم آن برای طرفین دعوا، در مقایسه با سایر شیوه های حل اختلاف، مانند داوری و دادرسی قضایی، از اقبال کمتری برخوردار بوده است. بر حسب تحقیق ها و بررسی های علمی و عملی انجام شده، علت وضعیت مذکور، عدم حمایت اجرایی از سازش نامه به عنوان نتیجه فرایند میانجی گری، عنوان گردیده است. جهت رفع ضعف مذکور و ترویج میانجی گری، سازمان ملل متحد اقدام به تصویب معاهده سنگاپور نمود. معاهده مذکور اخیرا لازم الاجرا شده و به امضای کشور ایران نیز رسیده است. اگرچه مراحل تصویب در قوه مقننه را مطابق اصل 125 قانون اساسی ایران طی نکرده است.  در پژوهش حاضر، قواعد و جوانب مختلف اجرای فرامرزی سازش نامه های تجاری بین المللی به صورت تحلیلی مطرح شده تا قانون گذار ایرانی، پژوهش گران حقوقی و فعالان تجاری بتوانند برداشت صحیحی از مقررات این معاهده داشته باشند. در نهایت این مقاله به این نتیجه نایل آمده است که حمایت اجرایی از سازش نامه و اعطای وضعیت اعتبار امر مختوم به سند مذکور، گام مهمی در جهت توسعه میانجی گری است. در مقابل، ابهامات و مقررات قابل نقدی در معاهده مذکور وجود دارد که درج آن ها به دلیل حصول اجماع میان کشورهای عضو بوده و قطعا این معاهده با فراهم کردن زمینه و توسعه میانجی گری، می تواند مقدمه ای برای تصویب معاهده ای جامع تر در خصوص میانجی گری باشد. به قانون گذار ایرانی پیشنهاد می شود که نظام حل و فصل اختلافات ایران با تصویب این معاهده توسط قانون گذار و نیز تدوین و تصویب قانون ملی میانجی گری با الهام از قانون نمونه آنسیترال جهت هماهنگی میان رویکرد قانونی به میانجی گری داخلی و بین المللی، گام مهمی را جهت ترویج این روش حل اختلاف بردارد.
    کلیدواژگان: سازش، اعتبار امر مختوم، گزارش اصلاحی، سازش نامه منعکس در رای داوری، میانجی گری
|
  • Majid Ghamami*, Esmaeil Shayegan Pages 1-37
    An introduction of general principles of procedural law; "a comparative attitude towards methodology of conceptualizing a general theory"
    The procedural law has been recently developed and conceptualized as an autonomous branch of law beside other branches. Given this autonomy, the procedural law shifted the classical narrow perception of procedure as techniques and formalities of proceeding to a deep analytical argumentation elaborating the substantive principles to govern the proceeding and make distinction between mere formalities therefrom. The core theoretical concept here is how to find the basic principles susceptible to apply on all kind of procedures i.e. civil procedure, criminal procedure, administrative procedure, etc. The question immediately may arise after reading this article will be if there are a procedural law Jus Cogens.
    Keywords: procedural law, general theory, constitutionalism of procedural law, law of proceeding
  • Habibollah Rahimi*, Nasrin Khodarahmi Pages 38-65
    One of the most important and significant issues in the present study is how to apply economic models in identifying and establishing liability rules. The function of models in analyzing the legal phenomena, including liability rules, is to understand the decision-making logic when encountering interdisciplinary issues so that decisions made by decision-making entities can be optimized in the liability system. The application of the liability rules to achieve the optimization goal by economics makes the nature of the issue raised in these models interdisciplinary. For example, the criterion for the efficiency of liability rules is to create optimal economic incentives to apply care and activity. In fact, the problem facing the presented economic model regarding the rules of liability is to establish the liability rules in cases of unilateral incidents in such a way that the decision variables such as care and activity level, optimality, and the goal contained in the objective function are realized. While emphasizing the role of modeling in identifying and establishing liability rules, the present study strives to first determine the unilateral incident cases and present the criterion for determining these cases and second to conduct analysis of the strict rules of liability and negligence in the cases of unilateral incidents based on the modeling approach. This issue has not been addressed in the research conducted so far. Accordingly, this study presents an example of the application of the modeling method, which indeed a problem with an interdisciplinary nature is presented.
    Keywords: Social Welfare, Modeling, Efficiency, Social Cost
  • Reza Cheraghi* Pages 66-88
    The freedom to transfer property as one of the most prominent examples of contract law issues, is limited by tax laws. Iranian Direct Taxes Law, has considered taxable the transfer of real estate with any legal nature - Sale (Art. 59), Exchange (Art. 63), Gift (Art. 119 to 128), Inheritance (Art. 17) etc. - whether official (Art. 52, 59 and 187) and informal (Art. 52, 59, 61, 64, 71, 74, 78 and 80), and whether they are for business purposes or otherwise (application of arts. 52, 59 and 77). On the one hand, such a situation has caused an illegitimate infringement of the tax laws on the sovereignty of will and freedom of contract, and on the other hand, it has prevented the realization of the goals of tax redistribution. The basic question is how the imposition of real estate transfer tax does not encounter the legal freedoms of individuals? The main method of this research is descriptive-analytical and in a library style. Because of the relationship between this research and the function of tax institutions, field research has also been considered. As a result, the separation between professional real estate transfer contracts (based on business) from contracts concluded to meet personal needs (non-professional) and the taxation of the first group can prevent the above encounter.
    Keywords: Freedom of Contract, Professional Real Estate Transfer Contract, Tax Law, Taxes, Business
  • Kazem Amirahmadi, Mohsen Sadeghi* Pages 89-108
    A cinematic work is a type of work of art that in most national systems is subject to special rules compatible with the nature, type of this work and its thriving industry. In national law, despite the flourishing film industry in society and its numerous enthusiasts, it has not been legislated and does not have a set of rules governing it. One of the reasons for this gap is the lack of a precise definition of this work and the lack of recognition of its nature. The main question is what is the nature of the cinematic work in the existing legal gaps? With the definition of joint work in the current laws of intellectual property, according to the law of France and Iran, unlike England, India and the United States, the cinematographic work is considered a joint work, and in the review of other categories can be said that a cinematic work is a derivative, adapted, audio-visual work. In all the examined laws, the cinematic work is an adapted work, because the use of the elements of the original work and the change in the format in the second work and a relative originality in creativity and innovation to create an adapted work are mentioned in all the examined laws, so it should be considered The rights of adapted works should be implemented in the national legislation to respect the rights of the author of the original work and to protect the cinematographic work. Also, in French law, like Iranian law, a cinematic work is considered a joint work, so how to exploit this work in French law should be taken into consideration in the legislation for cinematic works in Iran
    Keywords: _ Adapted work, derivative work, Joint work, artistic work, audio, visual work, cinematic work
  • Mohammad Ali Khorsandian* Pages 109-139
    This article compares the principles: neighbor in English law, Good Samaritan in America and Ihsan (benevolence) in Islamic law and also see fraternity in French law. The focus of this article is on the scope and application of these rules especially on the compensation of benefactor. This study shows that the Islamic principle has a wider scope and application and is not limited to the state of necessity, but the criteria for describing a person as a benefactor in the judgments of common law courts are practical and useful. Iranian law could consider these characteristics as the criteria of the reasonableness of the behavior. Indicators of good faith, freeness, absence of contractual relationship, absence of gross negligence should be taken in consideration in all charitable activities.
    Keywords: Benevolence principle, Good Samaritan, neighbor principle, brotherhood, duty to aid, duty to care, civil responsibility of Good Samaritan
  • Reza Maboudi Neishabouri*, Seyed Alireza Rezaee Pages 140-163
    diation, despite its historical antiquity and significant benefits for parties, has been less successful than other methods of dispute resolution such as arbitration and litigation. According to scientific and practical researches, the reason for the mentioned situation was the lack of enforcement support of the settlement agreements as a result of the mediation process. To cover this weakness and to promote mediation, the United Nations ratified the Singapore Convention. The convention has recently entered into force and signed by Iran, although it has not yet been ratified by the Iranian legislature. In the present study, various rules and aspects of cross-border implementation of international trade settlement agreements have been analyzed, so that the Iranian legislature, legal researchers and business activists can have a correct understanding of the provisions of the Convention. Finally, this article concludes that the Singapore Convention has taken an important step towards the development of mediation in order to provide enforcement support to the settlement agreements and to grant the status of Res Judicata to said document. Of course, there are ambiguities and rules that can be criticized in the treaty, the inclusion of which is due to the need for consensus of the countries and certainly the Singapore Convention, by providing the setting and development of mediation, can result in ratification of more comprehensive mediation treaty. The Iranian legislature is advised to accede to the Treaty, and to harmonize the legal approach to domestic and international mediation, to enact a national mediation law inspired by the UNCITRAL Model Law so that the Iranian dispute resolution system takes an important step in promoting this method of dispute resolution.
    Keywords: Conciliation, Res Judicata, Judicial Settlement, Settlement Agreement Reflected in the Arbitral Award