فهرست مطالب

پژوهش در دین و سلامت - سال نهم شماره 1 (بهار 1402)

مجله پژوهش در دین و سلامت
سال نهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مصطفی حاجی ملاحسینی صفحات 1-6

    امروزه دانشمندان در پس حصار تخصص‌گرایی در حال انباشت دانش هستند درحالی‌که وفور دانش تک‌رشته‌ای لزوما به افزایش خرد و حکمت نمی‌انجامد و به زندگی پرثمر منجر نمی‌شود. از دانش می‌توان سوءاستفاده کرد یا حتی عرضه نابجای آن می‌تواند به افراد ضرر برساند. راه حل مسایل پیچیده اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و اعتقادی امروز نه مبتنی بر انباشت دانش است، نه تکیه بر آموزه‌های دینی بدون توجه به پیشرفت‌های علمی (1, 2)؛ آنچه امروز بدان نیاز داریم درک روابط بین زمینه‌های دانش است که از آن با عنوان دانش بین‌رشته‌ای یاد می‌شود. فهم درست ارتباط بین علوم پزشکی (طب) و علوم دینی (آموزه‌های اسلامی) نیازمند پژوهش‌های بین‌رشته‌ای است.

    کلیدواژگان: آموزه های اسلامی، پژوهش های بین رشته ای، علوم تجربی
  • علی راوری، طیبه میرزایی، فاطمه حسینی، مهین غیاثی صفحات 7-19
    سابقه و هدف

     به موازات افزایش جمعیت سالمندان پرداختن به عوامل موثر بر سلامت جسمانی و روانی آنان ازجمله دین و جهت‌گیری مذهبی اهمیت ویژه‌ای یافته است. این مطالعه با هدف بررسی تعیین همبستگی بین رضایت از زندگی و باورهای مذهبی انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی است. جامعه آماری تمامی کارمندان بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان بود که از میان آنان 158 نفر به‌صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. جمع‌آوری داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه‌های رضایت از زندگی داینر و همکاران و جهت‌گیری مذهبی آلپورت انجام شد. به‌منظور تحلیل داده‌ها نیز از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     میانگین سنی شرکت‌کنندگان در مطالعه 24/8±78/59 بود و بیش از نیمی از شرکت‌کنندگان زن و بیشتر آنان متاهل؛ با مدرک تحصیلی دیپلم و از نظر اقتصادی نیز متوسط بودند. نتایج نشان داد بین نمره رضایت از زندگی با باورهای مذهبی و مولفه جهت‌گیری بیرونی همبستگی مثبتی وجود داشت. همچنین بین رضایت از زندگی شرکت‌کنندگان بالای 60 سال، متاهل، بازنشستگان مرد، افراد با تحصیلات بالای دیپلم و با وضعیت اقتصادی متوسط با باورهای مذهبی همبستگی مثبتی مشاهده شد.

    نتیجه‌گیری: 

    با‌ توجه به کاهش‌یافتن رضایت از زندگی در دوران بازنشستگی و سالمندی به‌دلیل مشکلات جسمانی و روانی، باورهای مذهبی می‌تواند جبران‌کننده محدودیت‌های ناشی از مشکلات جسمانی و روانی باشد و رضایت از زندگی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: بازنشستگی، باورهای مذهبی، رضایت شخصی
  • حسین رضاپور، غلامحسین مهدوی نژاد، مجتبی سلطانی کرمانشاهی صفحات 20-32
    سابقه و هدف

     شادکامی یکی از هیجان‌های مثبت در وجود آدمی است که بر اندیشه، احساس و رفتار او تاثیر می‌گذارد و رابطه تنگاتنگی با باورهای دینی دارد. پژوهش حاضر به‌منظور بررسی رابطه بین عمل به باورهای دینی و شادکامی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سمنان صورت گرفته است.

    روش کار

     این پژوهش توصیفی-تحلیلی و از نوع همبستگی است که به‌صورت مقطعی انجام شده است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سمنان و حجم‌ نمونه بر اساس نمونه‌گیری چندمرحله‌ای تصادفی 390 دانشجو به‌صورت داوطلبانه بود. متغیرهای اصلی عمل به باورهای دینی و شادکامی و ابزار اندازه‌گیری دو پرسش‌نامه روان‌سنجی‌شده معبد و آکسفورد بود. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     تحلیل داده‌ها نشان می‌دهد که مقدار همبستگی باورهای دینی با شادکامی 26/0 بود (001/0>P). بنابراین، بین شادکامی و عمل به باورهای دینی ارتباط مثبت و معناداری وجود داشت و میزان ارتباط جزیی باورهای دینی و شادکامی برحسب تحصیلات مادر تنها در مادران دارای تحصیلات دیپلم و فوق ‌لیسانس به بالاتر معنادار بود.

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به رابطه مثبت بین عمل به باورهای دینی و شادکامی، توصیه می‌شود که مدیران دانشگاه برنامه‌ریزی مناسبی برای تحکیم باورهای دینی و انجام فرایض دینی انجام دهند. این عمل با افزایش شادکامی آنان می‌تواند نقش مهمی در افزایش امید و ارتقای فعالیت‌های علمی داشته باشد.

    کلیدواژگان: ارتباط، دانشجو، دین، شادکامی
  • وحید ساعت چیان، احمد محمودی، بهادر عزیزی، سارا امیری پریان صفحات 33-49
    سابقه و هدف

     جوامعی که در اندیشه بهبود وضع موجود و تدارک آینده بهتر برای خود هستند توجه به اوقات فراغت را به‌ویژه در گروه سنی نوجوانان دانش‌آموز سرلوحه کار خود قرار می‌دهند؛ زیرا این افراد سرشار از انرژی، با استعدادهای بالقوه و آینده‌سازان جامعه ‌شناخته می‌شوند. بنابراین، هیچ جامعه سالمی نمی‌تواند نسبت به زمان آزاد اعضایش بی‌تفاوت باشد؛ درصورتی‌که این بی‌توجهی گاه در جامعه ما وجود دارد و با توجه به اینکه در جامعه جهانی بررسی رفتارهای افراد جامعه به‌ویژه رفتارهای بهداشتی و سبک زندگی آنان امری ضروری است، این امر در جامعه ما مغفول مانده است. ازاین‌رو، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش نحوه گذران اوقات فراغت ورزشی در سبک زندگی اسلامی دانش‌‍‌‌آموزان دختر بود.

    روش کار

     پژوهش حاضر کاربردی و از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل دانش‌آموزان دختر متوسطه شهر مشهد بود (6740= N) که حجم‌ نمونه با استفاده از جدول مورگان به تعداد 348 نفر محاسبه شد. برای جمع‌آوری اطلاعات از دو پرسش‌نامه نحوه گذران اوقات فراغت ورزشی برزگر و همکاران و پرسش‌نامه سبک زندگی معنویت‌گرای واکر استفاده شد. استادان دانشگاه روایی ابزار را تایید کردند و پایایی پرسش‌نامه‌ها به‌ترتیب 77/0 و 83/0 به ‌دست آمد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که نحوه گذران اوقات فراغت ورزشی و مولفه‌های آن اهمیت بالایی نزد دانش‌آموزان دارد. علاوه‌براین، رابطه مثبت و معناداری بین نحوه گذران اوقات فراغت ورزشی و مولفه‌های آن با سبک زندگی اسلامی دانش‌آموزان در فعالیت‌های ورزشی-تفریحی برقرار بود. همچنین بر اساس نتایج، 21 درصد از تغییرات سبک زندگی اسلامی مربوط به مولفه‌های نحوه گذران اوقات فراغت ورزشی بود.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به نقش مثبتی که نحوه گذران اوقات فراغت ورزشی می‌تواند در سبک زندگی اسلامی دانش‌آموزان داشته باشد، انتظار می‌رود با انجام این مهم، دانش‌آموزان در ادامه مسیر تکامل، کمترین آسیب‌‌های جسمانی، روانی و شناختی را تجربه کنند.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، دانش آموزان، سبک زندگی اسلامی، ورزش
  • علیرضا آهنگر، محمد خیراندیش، حبیب ابرهیم پور، محمد روحی عیسی لو صفحات 50-65
    سابقه و هدف

     فساد اداری یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌های اجتماعی است که می‌تواند به هر گوشه و کنار یک کشور نفوذ کند و برای سلامت و رفاه آن مضر باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نظر مدیران ادارات دولتی استان اردبیل درباره رابطه بین رهبری جامعه‌محور با رویکرد نهج‌البلاغه، شفافیت نظام اداری و کاهش فساد اداری انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر کاربردی از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش تمامی مدیران و کارکنان سطوح عالی و میانی ادارات دولتی استان اردبیل در سال 1399 بود که از میان آنان تعداد 116 نفر به‌صورت نمونه‌گیری خوشه ای انتخاب شدند و در پژوهش شرکت کردند. ابزارهای جمع‌آوری اطلاعات پرسش‌نامه‌ها‌ی رهبری جامعه‌محور آهنگر و همکاران، شفافیت سازمانی راولینز و فساد اداری عبدالهی بود. درنهایت، نتایج با استفاده از آزمون روش حداقل مربعات تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد بین نظر مدیران در رابطه بین رهبری جامعه‌محور با رویکرد نهج‌البلاغه، شفافیت نظام اداری و کاهش فساد اداری رابطه معنی‌داری وجود داشت.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به یافته‌های به‌دست‌آمده می‌توان گفت آموزه‌های نهج‌البلاغه می‌تواند مانع رشد بسیاری از جریانات توام با فساد اداری گردد؛ همچنین از لحاظ کاربردی اجرای الگوی رهبری جامعه‌محور و آموزش آن به مدیران و کارکنان سازمان‌های دولتی توصیه می‌گردد.

    کلیدواژگان: رهبری جامعه محور، شفافیت نظام اداری، کاهش فساد اداری
  • پیمان حاتمیان، کاظم رسول زاده طباطبایی، پرویز آزادفلاح، جعفر حسنی صفحات 66-79
    سابقه و هدف

     دین و باورهای دینی در بیشتر جوامع نقش مهمی در زندگی انسان ها ایفا می کند؛ در جامعه ایرانی با ‌توجه به شرایط فرهنگی این نقش بارزتر است. ازاین‌رو پژوهش حاضر با هدف تحلیل کیفی نظر متخصصان ایرانی درباره نقش باورهای معنوی و اعتقادی موثر در تنظیم هیجان انجام شد.

    روش کار

     مطالعه حاضر از نوع کیفی و به‌روش تحلیل محتوای نهفته است. جامعه آماری متخصصان و صاحب‌نظران تنظیم هیجان در ایران بودند که با روش نمونه‌گیری هدفمند تا حد اشباع با 11 نفر از آنان مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     با اتمام مصاحبه‌ ها، پس از حذف و همسان‌سازی کدهای مشابه و تکراری، نتایج تحلیل داده ‌ها به سه طبقه اصلی و شش زیر‌طبقه منجر شد. طبقات شامل نگرش ‌های مذهبی و معنوی، آموزه های معنوی/ مذهبی تنظیم کننده هیجان و تمایز باور ها از خرافات بود.  

    نتیجه‌گیری:

     یافته‌ها نشان داد که باورهای معنوی و اعتقادی نقش پررنگی در تنظیم هیجان افراد دارند؛ بنابراین به مشاوران و درمانگران سلامت روان پیشنهاد می‌ شود که در ارتباط با مراجعان و در جلسات درمانی به این مهم توجه ویژه‌ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، باورهای معنوی، تنظیم هیجان، جامعه ایرانی
  • زهرا سلگی، نوشین سلیمانی فر صفحات 80-92
    سابقه و هدف

     نشانگان ایمپاستر که شیوع نسبتا بالایی در دانشجویان دارد با پیامدهای متعدد اجتماعی، روانی و اقتصادی همراه است. ازاین‌رو، پژوهش حاضر با هدف پیش‏بینی نشانگان ایمپاستر در دانشجویان بر اساس سرمایه روان‌شناختی و معنویت‏گرایی انجام شد.

    روش کار

     این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تمامی دانشجویان دختر دانشگاه پیام‏نور مرکز اسلام‌آباد غرب در سال تحصیلی 1400-1399 بود که از میان آنان با روش نمونه‌گیری دردسترس تعداد 202 نفر انتخاب شدند و به پرسش‌نامه‌های ایمپاستر،  معنویت‏گرایی و  سرمایه روان‌شناختی پاسخ دادند. تحلیل داده‏ها با شاخص‏های آمار توصیفی، ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه انجام شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد بین نمره کل سرمایه روان‌شناختی (607/0-=r و 014/0=P) و هر یک از ابعاد آن شامل خودکارآمدی (21/0-=r و 002/0=P)، خوش‏بینی (17/0-=r و 004/0=P)، تاب‏آوری (10/0-=r و 004/0=P) و امید (11/0-=r و 005/0=P) با نشانگان ایمپاستر در دانشجویان دختر همبستگی منفی و معناداری وجود داشت. این ارتباط بین نمره کل معنویت‏گرایی (498/0-=r و 008/0=P) و ابعاد خودآگاهی (10/0-=r و 014/0=P)، عقاید معنوی (07/0-=r و 016/0=P)، فعالیت معنوی (05/0-=r و 022/0=P) و نیاز معنوی (05/0-=r و 013/0=P) نیز معکوس و معنادار بود. علاوه‌براین، ضرایب رگرسیون نشان داد که متغیرهای پیش‏بین با هم 39% از واریانس نشانگان ایمپاستر را تبیین کردند.

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به یافته‌های پژوهش، پیشنهاد می‏شود در مراکز آموزشی و شغلی به‏منظور ارتقای کیفیت تحصیلی و روان‏شناختی اعضا، علاوه‌بر بهبود سرمایه روانی به نقش معنویت و سازه‏های اسلامی نیز بیشتر توجه گردد.

    کلیدواژگان: دانشجو، سرمایه روانی، معنویت، نشانگان ایمپاستر
  • لیلا موثق، علیرضا مهدویان، لیلی پناغی، حجت الله فراهانی صفحات 93-106
    سابقه و هدف

     خیانت زناشویی ارتباط جنسی و عاشقانه یا عاطفی‌ای تعریف می شود که موجب پیمان شکنی فرد نسبت به رابطه زناشویی خود می شود و یکی از رخدادهای مخرب در روابط صمیمی شناخته می شود و اغلب به آشفتگی، اختلاف، انحلال و طلاق منجر می گردد. ازاین‌رو، پژوهش حاضر با  هدف بررسی رابطه بین ابعاد شخصیتی با گرایش به خیانت زناشویی بر اساس نقش واسطه‌ای باورهای دینی و مذهبی صورت گرفته است.

    روش کار

     روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش تمامی زوجین متاهل شهر تهران در سال1400 بود که 350 نفر از آنان به‌روش نمونه‌گیری دردسترس برای نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسش‌نامه شخصیتی پنج عاملی نیو  (مک‌کری و کاستا)، پرسش‌نامه گرایش به خیانت زناشویی بشیرپور و همکاران و پرسش‌نامه نگرش مذهبی گلریز استفاده شد. به‌منظور آزمون الگوی پژوهش از روش تحلیل مسیر به‌روش بیشینه احتمال استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     بر اساس نتایج، ویژگی‌های روان‌نژندی به‌صورت منفی و برون‌گرایی، اشتیاق به تجارب تازه، توافق‌پذیری و وظیفه‌شناسی به‌صورت مثبت بر باورهای دینی و مذهبی اثر مستقیم داشت. همچنین باورهای دینی و مذهبی به‌صورت منفی بر گرایش به خیانت زناشویی اثر مستقیم داشت. روان‌نژندی هم به‌صورت مستقیم هم به‌صورت غیرمستقیم و با واسطه‌گری باورهای دینی و مذهبی بر گرایش به خیانت زناشویی تاثیر داشت. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده 5/47% از واریانس باورهای دینی و مذهبی و 5/76% از واریانس گرایش به خیانت زناشویی توسط متغیرهای الگو تبیین ‌شد.

    نتیجه‌گیری: 

    باورهای دینی و مذهبی می تواند تاثیر منفی بر گرایش به خیانت زناشویی بین زوجین داشته باشد. زندگی بدون تعارض در سایه توجه به مسایل معنوی و پرورش اعتقادات مذهبی است. ارزش‌ها به زندگی معنا می‌بخشند و در مواجهه با بحران‌های زندگی مانند غم و اندوه، فقدان و سوگواری به‌عنوان پناهگاه عمل می‌کنند. مسایل معنوی و پرورش اعتقادات مذهبی به زوج‌ها دستورالعمل‌هایی درباره نحوه برخورد و حل‌وفصل تعارض‌ها ارایه می‌کند.

    کلیدواژگان: ابعاد شخصیتی، باورهای دینی و مذهبی، گرایش به خیانت زناشویی
  • سحر عابدینی، سعید صیادی، زهرا شکوه، نوید فاتحی زاده، حمیدرضا ملایی صفحات 107-121
    سابقه و هدف

     بی‌اطلاعی یا بی‌اعتنایی سازمان به هنجارها و ارزش‌های اجتماعی آثار منفی بسیاری در زمینه جامعیت و ویژند سازمان در جامعه دارد. در این پژوهش تلاش شده است تا به پرسش‌های اساسی در زمینه معیارهای ویژندسازی بر اساس مبانی ایرانی-اسلامی پاسخ داده شود و الگوی ویژندسازی منابع انسانی را مبتنی بر فرهنگ و دستورهای اسلامی ارایه کند.

    روش کار

     این پژوهش از نظر روش از انواع پژوهش‌های ترکیبی (کیفی و کمی)، از نظر هدف کاربردی و به‌لحاظ شیوه گردآوری اطلاعات پیمایشی است. نتایج به‌دست‌‌آمده از مرحله کیفی پژوهش به طراحی الگوی مفهومی پیشنهادی ویژندسازی منابع انسانی منجر شد. بر این اساس در بخش اول تحقیق به‌منظور ارایه الگویی جامع از روش پژوهشی کیفی فراترکیب استفاده شد و پس از شناسایی مقولات، مفاهیم و کدهای ویژند منابع انسانی از طریق روش فراترکیب، برای ارایه ترکیب مطلوب مولفه‌های الگو به‌گونه‌ای که بتوان رابطه بین مقوله‌های ویژند منابع انسانی را بهینه نمود از روش الگو‌سازی ساختاری (ISM) استفاده شد و الگوی اولیه به ‌دست آمد و سپس از طریق روش حداقل مربع جزیی (PLS) الگو اعتبارسنجی شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     الگوی موردنظر متشکل از هشت مقوله اصلی (ویژندسازی منابع انسانی-اسلامی، ارزیابی عملکرد منابع انسانی، آموزش و توسعه منابع انسانی، رهبری سازمانی، عدالت سازمانی، رضایت و تعهد منابع انسانی، فرهنگ‌ سازمانی و ویژندسازی داخلی) و 43 مقوله فرعی است که می‌تواند الگوی ویژندسازی منابع انسانی را با رویکرد اسلامی نمایش دهد.

    نتیجه‌گیری: 

    هر سازمانی در حوزه سلامت در فرایند استعدادیابی‌های خویش می‌تواند علاوه بر استفاده از اصول علمی شایسته‌سالاری و مدیریت استعدادها، شاخصه‌های اسلامی استخراج‌‌شده در این پژوهش را برای ویژندسازی خود به‌ کار گیرد و درنهایت نیز با اتکا به اصول و مبانی دینی و اسلامی، با جذب و نگهداری نیروهایی مستعد، فرایند ویژندسازی خود را تکمیل نماید.

    کلیدواژگان: اسلام، سلامت، طراحی الگو، مدیریت سازمانی
  • زهرا شاهین ورنوسفادرانی، علیرضا مهدویان صفحات 122-133
    سابقه و هدف

     سازگاری زناشویی از مهم‌ترین مفاهیم در جهت تحکیم خانواده است و آگاهی از عوامل پیش‌بینی‌کننده آن اهمیت بسزایی دارد. در این زمینه، پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی سازگاری زناشویی بر اساس مولفه‌های معنویت و خودشیفتگی در زوجین ساکن شهر تهران انجام شد.

    روش کار

     روش این پژوهش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی افراد متاهل ساکن شهر تهران بود که از میان آنها 330 نفر به‌شیوه نمونه‌گیری دردسترس در سه پارک (قیطریه، لاله و شهر) انتخاب شدند و به پرسش‌نامه‌ سازگاری زناشویی لاک-والاس، پرسش‌نامه معنویت هال و ادواردز و پرسش‌نامه شخصیت خودشیفته NPI پاسخ دادند. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد. یافته‌های ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین مولفه‌های قدرت و اختیار با مدیریت برداشت؛ ناامیدی و بی‌ثباتی با خودنمایی؛ و بهره‌کشی با بیشتر مولفه‌های معنویت به‌جز بزرگ‌نمایی و بی‌ثباتی رابطه معناداری وجود داشت (001/0=P و 005/0=P). همچنین یافته‌های تحلیل رگرسیون نشان داد که مولفه ناامیدی در معنویت (001/0=P) و مولفه خودنمایی در خودشیفتگی (006/0=P) قادر به پیش‌بینی معنادار سازگاری زناشویی بودند.  

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به یافته‌های پژوهش، روان‌شناسان و مشاوران می‌توانند به مولفه‌های خودنمایی و ناامیدی به‌عنوان پیش‌بینی‌کننده‌های قوی سازگاری زناشویی توجه کنند و این مولفه‌ها می‌توانند در برنامه‌های آموزشی تحکیم خانواده و آموزش فرهنگ اجتماعی گنجانده شوند.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی، سازگاری زناشویی، معنویت
  • سهیلا پناهی، ربابه عطایی فر، مریم بهرامی هیدجی، ناهید هواسی سومار، بیوک تاجری صفحات 134-149
    سابقه و هدف

     با توجه به همه‌گیری بیماری کووید 19 و آمار بالای مرگ‌ومیر ناشی از آن، یکی از مسایل روان‌شناختی که بعد از همه‌گیری کووید 19 افراد با آن دست و پنجه نرم می کنند، سوگ و داغ‌دیدگی است. ازاین‌رو، نیاز به بررسی اثربخشی شیوه‌نامه‌های مشاوره سوگ برای ارایه خدمات مناسب به افراد سوگوار در دوران همه‌گیری وجود دارد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی روان‌درمانی معنوی چندبعدی بر تجربه سوگ و شدت سوگ در بازماندگان متوفیان ناشی از کووید 19 بود.

    روش کار

     پژوهش حاضر از نوع نیمه‌ آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری است. جامعه آماری پژوهش تمام افراد سوگواری بود که یکی از اعضای خانواده شان را به‌دلیل بیماری کووید 19 در سال 1401-1400 از دست داده بودند. از میان این افراد 34 نفر به‌صورت هدفمند نمونه پژوهش در نظر گرفته شدند و به‌صورت تصادفی به دو گروه 17 نفره (آزمایش و کنترل) تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش‌نامه تجربه سوگ و مقیاس شدت سوگ بود. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها:

     نتایج تحلیل آماری به‌روش تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر نشان داد که روان‌درمانی معنوی چندبعدی در بهبود تجربه سوگ و کاهش شدت سوگ در بازماندگان متوفیان ناشی از کووید 19 اثربخش بود. همچنین اثر تعاملی گروه × زمان برای مولفه‌های احساس گناه، تلاش برای توجیه، واکنش‌های بدنی، قضاوت شخص با دیگران و خجالت و شرمندگی تجربه سوگ در مقدار 01/0؛ برای مولفه احساس ترک‌شدن در مقدار 05/0 و همچنین برای متغیر شدت سوگ در مقدار 01/0 معنادار بود.

    نتیجه‌گیری:

     بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده، پژوهش حاضر از اثربخشی مشاوره معنوی در بهبود تجربه سوگ و کاهش شدت سوگ قویا حمایت کرده است. یافته‌ها نشان‌ می‌دهد که توجه به ویژگی‌های زمینه‌ای افراد همانند مذهب و دین می‌تواند در کاربست مشاوره مفید و موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: روان درمانی معنوی چندبعدی، سوگ، شدت، کووید 19
  • سیده فاطمه طباطبائی، عبدالرضا محمدحسین زاده، بتول شاهرخی شاهرخ آبادی صفحات 150-163
    سابقه و هدف

     با پیشرفت علم پزشکی در زمینه استفاده از سلول های بنیادی موجود در خون بند‌ناف در درمان طیف وسیعی از بیماری ها و قابلیت استفاده از آنها برای افراد دیگر غیر از جنین و همچنین قابلیت نگهداری آنها به مدت طولانی، خلا پژوهشی در زمینه حکم تکلیفی نگهداری و به تبع آن وصیت به سلول های بنیادی به چشم می خورد. ازاین‌رو پژوهش حاضر با هدف تبیین فقهی نگهداری از سلول های بنیادی موجود در خون بند‌ناف و وصیت به آنها صورت گرفته است.

    روش کار

     روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی است که در آن محتوای مفاهیم به‌صورت نظام دار توصیف عینی و کیفی محقق شده است؛ به‌علاوه این پژوهش بیشتر درباره متن های مکتوب و شفاهی به‌صورت استفتاء از چندی از فقهای معاصر شیعه در‌ زمینه این موضوع خاص صورت گرفته است. شیوه گردآوری مطالب کتابخانه ای و ابزار جمع آوری نیز عمدتا فیش برداری از کتاب ها و استفاده از مقالات، تارنما های معتبر اینترنتی و همچنین استفاده از نرم افزارهای فقهی بود. مولفان تضاد منافعی درباره این پژوهش گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ها: 

    از منظر تعدادی از فقهای معاصر می توان چنین گفت که نگهداری از سلول های بنیادی موجود در خون بند‌ناف به‌طور کلی جایز است؛ اما ملاک جواز از نظر هر یک از آنان متفاوت است؛ بعضی نگهداری آنها را مطلقا جایز می دانند. برخی ملاک جواز را انجام تحقیقات و پژوهش های علمی می دانند. برخی دیگر رضایت صاحب سلول ها یا ولی او را لحاظ نموده اند و برخی دیگر جواز نگهداری را مبتنی بر منافع آن کرده اند. در زمینه وصیت بر این سلول ها چندی از فقهای معاصر قایل به جواز هستند.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج حاصل گویای این است که با استناد به آیات و روایات و اصل برایت می توان قایل به جواز نگهداری از سلول های بنیادی موجود در خون بند‌ناف شد. درباره وصیت به این سلول ها با توجه به منفعت عقلایی و مالکیت‌داشتن آنها حکم به جواز وصیت داده می شود.

    کلیدواژگان: حکم تکلیفی، خون بند ناف، سلول های بنیادی، وصیت
  • طاهره امامی، حسن عبدالله زاده صفحات 164-176
    سابقه و هدف

     معنویت و مراقبت معنوی جزء جدایی‌ناپذیر مراقبت کل نگر محسوب می‌شود و توجه به ابعاد روحی و روانی آن می تواند نقش مهمی در بهبودی بیماران و دستیابی به اهداف سلامتی داشته باشد. به مفهوم مراقبت معنوی در حیطه های دینی، روان‌شناختی و پزشکی توجه جدی شده است. توجه به ساختار مفهومی مراقبت معنوی از دیدگاه دین مبین اسلام به تعیین شاخص های آن کمک می کند. ازاین‌رو هدف از پژوهش حاضر بررسی ساختار مفهومی ابعاد روانی مراقبت معنوی بر اساس آیات و روایات بود.

    روش کار

     این پژوهش مطالعه ای توصیفی-تحلیلی و از نوع کتابخانه ای است. بدین منظور ابعاد روحی و روانی مراقبت معنوی در متون دینی اسلام (آیات و روایات)، با استفاده از نرم‌افزار کتابخانه دیجیتال اسراء در قرآن و منابع اسلامی و تارنمای تدبر (بنیاد علوم و معارف اسلامی) به‌ویژه آثار مکتوب آیت‌الله جوادی آملی، تفسیر نمونه آیت‌الله مکارم شیرازی و تحف‌العقول بررسی شد. مولفان مقاله تضاد منافعی درباره این پژوهش گزارش نکرده اند.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که بعد روانی مراقبت معنوی شامل چهار زیرمقوله سازگاری فرد با خود، باورهای کارآمد در سازگاری با مسایل، داشتن روحیه انتقادپذیری، داشتن عملکرد مناسب در برخورد با مشکلات و بعد روحی مراقبت معنوی شامل چهار زیرمقوله ارتباط انسان با خدا، خود و دیگران و همچنین طبیعت است.

    نتیجه‌گیری: 

    توجه به ابعاد روانی مراقبت معنوی می تواند در پذیرش و سازش شرایط موجود و حتی مرگ بیمار کمک کند. بنابراین، اعضای گروه سلامت باید با این مفاهیم آشنا باشند و با ارایه مراقبت مناسب، تحمل درد و رنج حاصل از بیماری را تسهیل نمایند.

    کلیدواژگان: روایات، قرآن، مراقبت معنوی
  • محمد سلطانیه صفحات 177-186
    سابقه و هدف

     بکارگیری روش‏های نوین بارداری، موجب طرح پرسش‏هایی در عرصه‏های مختلف شده و مسایل زیادی را در زمینه حقوق طرفین به وجود آورده است. یکی از این مسایل، بررسی آثار وضعی و تکلیفی این موضوع مهم اجتماعی است. از این رو هدف این پژوهش، به دست آوردن آثار فقهی اهداء جنین بر اساس نگرش شیعی است.

    روش کار

     این پژوهش از نوع تحلیلی - کتابخانه ای است. کلیدواژه های جنین، اهداء، نسب و رضاع در روایت شیعی و عبارات فقهای شیعه بررسی و مورد تحلیل و واکاوی دقیق بر اساس معیارهای فقهی-اصولی قرار گرفته است. مولف مقاله هیچ گونه تضاد منافعی گزارش نکرده است.

    یافته ها

     در استفاده از تکنیک‏های نوین باروری مصنوعی، همزمان با توجه به حل معضل زوج‏های نابارور، نحوه انتساب نوزاد به دنیا آمده با اهداء گیرندگان، بسیار حساس است و دیگر آثار اهداء جنین مثل نفقه، ولایت، حضانت، ازدواج، محرمیت، ارث وغیره در ذیل موضوع انتساب قابل حل خواهد بود. یافته ها نشان داده است که نسب واقعی فرزند به صاحب اسپرم وتخمک می‏رسد. اما چون صاحبان آن، از جنین خود اعراض کرده ‏اند وآن را به بانک‏های جنین (آشکار یا پنهان) و یا زوج نابارور اهدا نموده‏اند، لذا نباید ادعای انتساب فرزند به خود را بنمایند.

    نتیجه گیری

     اگر وجود نسب بین پدر، مادر و نوزاد به صورت صحیح اثبات گردد، حقوق و تکالیفی مثل حرمت نکاح، حضانت، نگهداری و تربیت نوزاد، ولایت قهری پدر و جد پدری، نفقه (انفاق)، توارث بین طفل وپدر ومادر وخویشاوندان و... تحت عنوان آثار نسب، به صورت خودکار در قالب یک حق برای طرفین ایجاد می‏گردد.

    کلیدواژگان: اهدای جنین، اثر وضعی، امامیه، رضاع، فقه
|
  • Mostafa Haji-Mollahosseini Pages 1-6

    Today, scholars are accumulating knowledge behind the fence or in the enclosure of specialization while the abundant knowledge in one single discipline does not necessarily lead to increased wisdom and a fruitful life. Knowledge can be abused and its improper distribution may even prove harmful. The solution to complicated social, political, economic, and religious issues today are neither based on accumulation of knowledge not dependent on dependent on the religious teachings irrespective of the scientific developments (1, 2). What we need is an understanding of the relationship between different fields of knowledge, which is referred to as interdisciplinary knowledge. A correct understanding of the relationship between the medical sciences (medicine) and religious sciences (Islamic teachings) necessitates interdisciplinary research.

    Keywords: Experimental sciences, Islamic teachings, Interdisciplinary research
  • Ali Ravari, Tayebeh Mirzaei, Fatemeh Hosseini, Mahin Ghiyasi Pages 7-19
    Background and Objective

     Addressing the factors affecting their physical and mental health, including religion and religious orientation, has become particularly important with the increasing elderly population. This study was conducted to investigate the correlation between life satisfaction and religious beliefs.

    Methods

     The present study is descriptive-analytical and cross-sectional. The statistical population was all retirees of Rafsanjan University of Medical Sciences, out of whom 158 were included in the study by census. Data was collected using Diner’s Life Satisfaction and Allport’s Religious Orientation questionnaires. Pearson correlation coefficient was used to analyze the data. In this study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

     The mean age of the participants in the study was 59.78±8.24 years. More than half of the female participants were mostly married, had a diploma and were economically average. The results showed a statistically significant and positive correlation between the life satisfaction score and religious beliefs and the intrinsic orientation. Moreover, there was a positive correlation between life satisfaction and religious beliefs in the participants over the age of 60, the married, the retired males, and those with higher-than-diploma education, and those with an average economic status.

    Conclusion

     According to the declining life satisfaction during retirement and old age due to physical and mental problems, religious beliefs can compensate for the limitations caused by physical and mental problems and increase life satisfaction.

    Keywords: Personal satisfaction, Religious beliefs, Retirement
  • Hossein Rezapour, GholamHossein Mahdavinejad, Mojtaba Soltani-Kermanshahi Pages 20-32
    Background and Objective

     Happiness is one of the positive emotions in a person that affects his/her thoughts, feelings and behaviors and is closely related to religious beliefs. The present study was conducted to investigate the correlation between practicing religious beliefs and happiness in students of Semnan University of Medical Sciences.

    Methods

     The present study was descriptive-analytical and correlational, which was carried out in a cross-sectional manner. The statistical population included all students of Semnan University of Medical Sciences and the sample size based on multistage random sampling included 390 volunteer students. The main variables were practicing religious beliefs and happiness and the measurement instruments included two psychometric questionnaires of Temple and Oxford. In the present study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

     Data analysis showed that the correlation between religious beliefs and happiness was 0.26 (P<0.001). Therefore, there was a positive and significant correlation between happiness and the practice of religious beliefs. The degree of slight correlation between religious beliefs and happiness in terms of maternal education was significant only in mothers with diploma, postgraduate education and above.

    Conclusion

     Considering the positive correlation between practicing religious beliefs and happiness, appropriate planning by university administrators is recommended to strengthen religious beliefs in students and their commitment to religious duties. Increasing students’ happiness can play an important role in increasing hope and promoting scientific activities.

    Keywords: Correlation, Happiness, Religion, Student
  • Vahid Saatchian, Ahmad Mahmoudi, Bahador Azizi, Sara Amiri Parian Pages 33-49
    Background and Objective

     Communities that think about improving the status quo and preparing for a better future for themselves make it a priority to focus on leisure time, especially in the student age group, because the students are considered to be full of energy. the potential talents and future makers of the community. Therefore, no healthy society can remain indifferent to the free time of its members. Nevertheless, unfortunately sometimes they become indifferent to it in our society. Despite the fact that in the world community, studying the behaviors of individuals, especially their health behaviors and lifestyles is essential, this has been neglected in our society. Therefore, the aim of the present study was to investigate the role of sport leisure enrichment on the health-oriented lifestyle of female students.

    Methods

     The present study was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of method. The statistical population included female high school students in Mashhad (no=6740) whose sample size was calculated to be 348 people using Morgan’s table. Then, two questionnaires of spending sport leisure time questionnaire by Barzegar et al. and Walker’s Health Promotion Style Questionnaire were used for collecting data. The validity of the instruments was confirmed by university professors and the reliability of the questionnaires was 0.77 and 0.83, respectively. In the present study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

     The results showed that spending sport leisure time and its components are of great importance to students. There is a positive and significant relationship between spending sport leisure time and its components with students' health-oriented lifestyle in sport-recreational activities. Also, according to the results, 21% of health-oriented lifestyle changes were related to the components of spending sport leisure time.

    Conclusion

     Given the positive impact that spending sport leisure time can have on students' health-oriented lifestyles, it is expected that by doing so, students will continue to experience the least physical, psychological, and cognitive harm in their path to development.

    Keywords: Exercise, Health-oriented, Leisure time, Students
  • AliReza Ahangar, Mohammad Kheirandish, Habib Ebrahimpour, Mohammad Rouhi-Issalou Pages 50-65
    Background and Objective

     The biggest social concern that can permeate into every corner of a country and is detrimental to its health and well-being is corruption. The aim of this study was to investigate the relationship of community-based leadership based on Nahj al-Balaghah approach with transparency of the administrative system and reducing corruption.

    Methods

     The present study is applied descriptive-correlational. The statistical population of the study included all senior and middle managers and employees of government offices in Ardabil province in 2020. From this community, 116 people were selected by cluster sampling as participants. Data collection tools were Ahangar et al.'s Community Leadership Questionnaire, Rawlins' Organizational Transparency Questionnaire, and Abdollahi‘s Corruption Questionnaire . The results were analyzed using the partial least squares method test. In this study, all ethical considerations were observed and the authors of the article reported no conflict of interests.

    Results

     The findings showed that there is a significant relationship, based on the managers' views, between community-based leadership based on Nahj al-Balaghah approach, and transparency of the administrative system and reduction of corruption.

    Conclusion

     According to the obtained results, it can be stated that the teachings of Nahj al-Balaghah can prevent the creations of many procedures associated with administrative corruption. It is also suggested that a model of community-oriented leadership be implemented and presented to the managers and employees of governmental organizations.

    Keywords: Community-oriented Leadership, Reduction of corruption, Transparency of administrative system
  • Peyman Hatamian, Kazem Rasoolzade-Tabatabaei, Parviz Azadfallah, Jafar Hasani Pages 66-79
    Background and Objective

     Religion and religious beliefs play an important role in human life in many societies, Therefore, the present study aimed to qualitatively analyze the opinion of Iranian experts about the role of spiritual and doctrinal beliefs affecting emotion regulation.

    Methods

     The present study had a qualitative design and was conducted by content analysis. The participants were specialists and experts working in the field of emotion regulation in Iran and were selected through purposeful sampling method. Semi-structured interviews were conducted with 11 experts until the saturation point was reached. In this study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

     After conducting the interviews, similar and duplicate codes were removed and matched. The results of data analysis yielded three main categories with six sub-themes. The main categories included religious and spiritual attitudes, taught spiritual/religious emotion regulation, and differentiating beliefs from superstitions.

    Conclusion

     The results showed that spiritual and doctrinal beliefs played a significant role in the way individuals regulated their emotions. Therefore, counselors and mental health therapists are recommended to pay attention to this important issue while interacting with the clients during treatment sessions.

    Keywords: Emotion regulation, Health promotion, Iranian society, Spiritual beliefs
  • Zahra Solgi, Nooshin Soleimanifar Pages 80-92
    Background and Objective

     Impaster syndrome, which has a relatively high prevalence in students, is associated with numerous social, psychological and economic consequences. Therefore, this study was conducted with the aim of prediction of Impaster Syndrome in female students based on psychological capital and spirituality.

    Methods

     The research design was correlational. All female students of Payame Noor University in the center of Islamabad-e-Gharb made up the population of this study, out of whom 202 were selected by available sampling method, They answered Imposter, spiritualism, and psychological capital questionnaires. Data analysis was performed using descriptive statistics, correlation coefficient and multiple regression. In this study, all ethical considerations were taken into account and the authors reported no conflict of interests.

    Results

     The results showed a significant negative correlation between the total score of psychological capital (r=-0.60, P=0.014) and also each of its dimensions including self-efficacy (r=-0.21, P=0.002), optimism (r=-0.17, P=0.004), resilience (r=-0.10, P=0.004) and hope (r=-0.11, P=0.005) with Impaster syndrome in female students. There was also an inverse and significant relationship between the total score related to spiritualism (r=-0.49, P=0.008) and the dimensions of self-awareness (r=0-.10, P=0.014), spiritual beliefs (r=-0.07, P=0.016), spiritual activity (r=-0.05, P=0.022) and spiritual need (r=-0.05, P=0.013). Regression coefficients also showed that the predictor variables together explained 39% of the variance in Impaster syndrome.

    Conclusion

     According to the results, it is suggested that more attention be paid to the role of spirituality and Islamic structures to improve the educational and psychological quality of members in educational and professional centers, besides improving psychological capital.

    Keywords: Impaster syndrome, Psychological capital, Spirituality, University Student
  • Leila Movasagh, AliReza Mahdavian, Leily Panaghi, Hojjatollah Farahani Pages 93-106
    Background and Objective

     Marital infidelity is defined as a sexual, romantic, or emotional relationship, which causes a person's infidelity towards its marital relationship and is known as one of the destructive events in intimate relationships and often leads to turmoil, dispute, dissolution, and divorce. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between personality dimensions and marital infidelity based on the mediating role of religious beliefs.

    Methods

     The sample population was all married couples in Tehran in 2021, of whom 350 were selected by accessible sampling method. For data collection, McCree and Costa’s NEO-Personality Inventory-Revised, Bashirpour et al.’s Marital Infidelity Tendency Questionnaire, and Golriz’s Religious Attitude Questionnaire were used. In order to test the research model, the path analysis method was used by the maximum probability. In this study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

     Based on the results, neuroticism had negative and extroversion, openness, agreeableness, and consciousness had positive effects on religious beliefs. Also, religious beliefs had a negative effect on marital infidelity. The neuroticism both directly and indirectly, affected the tendency toward marital infidelity with the mediating role of religious beliefs. According to the results, 47.5% of the variance in religious beliefs and 76.5% of the variance in marital infidelity were explained by the variables of the model.

    Conclusion

     It can be stated that religion and religious beliefs can have a negative impact on marital infidelity. The key to living without conflict is to pay attention to spiritual issues and to cultivate religious beliefs. Values give meaning to life and act as a refuge when faced with life crises such as sadness, loss, and mourning. Religion provides couples with instructions on how to deal with and resolve conflicts when they arise.

    Keywords: Personality Dimensions Marital Infidelity, Religious Beliefs
  • Sahar Abedini, Saeed Sayadi, Zahra Shokooh, Navid Fatehi-Rad, HamidReza Mollaei Pages 107-121
    Background and Objective

     Ignorance of or neglect about the social norms and values has a negative effect on the organization's comprehensiveness and brand in the community. This study tries to answer basic questions on branding criteria based on Iranian-Islamic principles and introduce the branding pattern of human resources based on the Islamic culture and orders.

    Methods

     This is mixed method study (qualitative and quantitative). It is applied in purpose and survey-based in terms of data collection method. The results obtained from the qualitative phase of the study led to the development of the proposed conceptual model of human resources. Accordingly, in the first part of the study in order to provide a comprehensive model, meta-synthesis qualitative research method was used after identification of categories, concepts and codes of human resources. Interpretive structural modeling (ISM) was used to find the optimal combination of the model components to optimize the relationship between the human resources brand components. In the present study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

     The developed model consists of eight main categories (branding of human-Islamic resources, evaluation of human resources, training and development of human resources, organizational leadership, organizational justice, satisfaction and commitment of human resources, organizational culture and internal branding) and 43 subcategories that can display the branding pattern of human resources with an Islamic approach.

    Conclusion

     In the process of recruitment and identifying the talents, Every organization in the health domain can any organization can apply the Islamic indicators extracted in this study for branding in addition to the principles of meritocracy and the management of talents, and finally, relying on the religious and Islamic teachings and taking into account the Iranian tradition in the society, it can complete its brand development process by attracting and keeping the talented forces.

    Keywords: Islam, Health, Model Development, Organizational Management
  • zahra Shahin-Varnosfaderani, AliReza Mahdavian Pages 122-133
    Background and Objective

     Marital adjustment is one of the most important concepts in strengthening family and awareness of its predictors is very important. In this way, this study was done with the purpose of predicting marital adjustment based on components of spirituality and narcissism in the partners living in Tehran.

    Methods

     The method used in this study was descriptive-correlational. The statistical population included all married people living in Tehran. Out of them, 330 people were selected by available sampling method in three parks (Qeytariyeh, Laleh and Shahr), who answered Lock-Wallace Marital Adjustment Questionnaire, Hall and Edwards Spirituality Questionnaire, and the NPI Narcissistic Personality Inventory. In this study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

     Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. Findings of Pearson correlation coefficient showed significant relationships between components of power and authority and management perception, between frustration and instability and ostentation, and between exploitation and most components of spirituality except magnification and instability (P=0.001 and P=0.005). Also, the findings of regression analysis showed that the component of frustration in spirituality (P=0.001), and the component of ostentation in narcissism (P=0.006), are able to significantly predict marital adjustment.

    Conclusion

     According to these results, ostentation and frustration can be considered by psychologists and counselors as strong predictors of marital adjustment.

    Keywords: Marital adjustment, Narcissism, Spirituality
  • Soheila Panahi, Robabeh Ataeifar, Maryam Bahrami-Hidaji, Nahid Havassi-Soomar, Biuok Tajeri Pages 134-149
    Background and Objective

     Due to COVID-19 pandemic and high rate of its mortality, grief and bereavement are one of the psychological problems experienced by the people. There is a need to examine the efficacy of grief counseling protocols in providing good services during the COVID-19 pandemic. The aim of the study was to compare the effect of spiritually multidimensional Psychotherapy on grief experience and grief intensity.

    Methods

     This is a quasi-experimental study with a pre-test post-test design with a control group and follow-up. The population consisted of all people who had lost a member of their family due to COVID-19. Thirty-four individuals were selected through purposive sampling based on their acceptance to participate in the study and having inclusion criteria and were randomly assigned to experimental and control groups (17 in each group). In the three stages of pre-test, post-test and follow-up, data were collected by the Grief Intensity Scale and Grief Experience Questionnaire. In the present study, all ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results:

     The results showed that spiritually multidimensional psychotherapy was effective in alleviating grief experience and reducing grief intensity (P<0.05).

    Conclusion

     The results of this study strongly support the effectiveness of spiritually multidimensional psychotherapy in alleviating grief experience and reducing grief intensity. Also, the results showed that religious background of individuals should be attended to in theory and practice of psychotherapy.

    Keywords: COVID-19, Grief, Intensity, Spiritually Multidimensional
  • Seyedeh Fatemeh Tabatabaee, AbdolReza Mohammadhoseinzade, Batool Shahrokhi-ShahrokhAbadi Pages 150-163
    Background and Objective

     With the advancement of medical science in the field of using stem cells in umbilical cord blood for the treatment of a wide range of diseases and their usability for other people except the fetus, as well as their maintainability for a long time, there is a research gap in the field of the religious decree and duty related to maintaining and consequently bequeathing stem cells. Therefore, the present study was conducted with the aim of explaining the jurisprudence related to stem cells in umbilical cord blood and bequeathing them.

    Methods

     This study was of descriptive-analytical type in which a secondary data analysis method was adopted. The concepts related to the subject matter of the study were objectively and qualitatively described. Jurisprudential decrees were analyzed and deduced based on jurisprudential foundations. Data collection procedure included taking notes from books, articles, reputable websites, as well as using jurisprudential software. The authors reported no conflict of interests in this study.

    Results

     From the perspective of a number of contemporary jurists, it can be stated that the maintenance of stem cells in umbilical cord blood is generally permissible.  But the criterion of permission is different in each case; some consider their storage absolutely permissible; some consider the criterion of permission to be scientific research; some consider the consent of the owner of the cells or his/her guardian; others consider the storage license based on its benefits. With regard to bequeathing these cells, some contemporary jurists believe it is permissible.

    Conclusion

     The results show that based on them Quranic verses and hadiths and the principle of innocence, it is possible to allow the maintaining of stem cells in umbilical cord blood. Regarding the bequest of these cells, given their rational benefits and ownership, it is permissible to bequeath them.

    Keywords: Mandatory sentence, Stem cells, Cord blood, Testament
  • Tahere Emami, Hasan Abdollahzadeh Pages 164-176
    Background and Objective

     Spirituality and spiritual care are the inseparable part of holistic care and attention to its mental and spiritual aspects can have an important role in patients’ recovery and reaching the health goals. The concept of spiritual care has received serious attention in the religious, psychological, and medical areas. Attention to the conceptual structure of spiritual care helps to determine its indexes based on the vivid Islamic point of view. Accordingly, the present study is an attempt to examine the conceptual structure of the mental aspects of spiritual care based on the Quranic verses and narrations.

    Methods

     The present study is descriptive-analytical and library-based study. For this purpose, the spiritual and psychological dimensions of spiritual care in Islamic religious texts (Quranic verses and hadiths), were examined in the Qur'an and Islamic sources using the software of the digital library of Isra’ and the Tadbar website (Islamic Sciences and Education Foundation), especially the written works of Ayatollah Javadi Amoli, The Tafsir-e Nemouneh by Ayatollah Makarem Shirazi and Tuhfat ul-Oghul (the gift of the intellect). The authors of the article reported no conflict of interests.

    Results

     The results showed that the mental aspect of spiritual care includes 4 sub-scales of self-compatibility, efficient beliefs in the compatibility with issues, having a spirit of criticism, and having a good performance in dealing with problems. Furthermore, the mental aspect of spiritual care includes 4 sub-scales of human relationship with God, yourself, others, and nature.

    Conclusion

     Attention to the mental aspect of spiritual care can help to accept and comply with the existing conditions and even the patient’s death. Therefore, the members of the health team should be acquainted with these concepts and make it easier to tolerate the pain caused by the disease by providing proper care.

    Keywords: Narration, Religion, Spirituality
  • Mohammad Soltanieh Pages 177-186
    Background and Objective

     The use of new methods of pregnancy has raised many questions. One of these issues is the situational effects of embryo donation as one of the new methods of childbearing. The purpose of this study is to investigate the effects of the status of embryo donation based on the attitude of Imami jurisprudence.

    Methods

     This research is of analytical-library type. The keywords of fetus, donation, confidentiality and breastfeeding in the Shiite tradition and the expressions of Shiite jurists have been analyzed based on jurisprudential-principled criteria. The author of the article has not reported any conflict of interest.

    Results

     New problems should not be created for parents to solve the problem of childbearing. Therefore, assuming the attribution of embryos donated to sperm and ovum owners, other topics such as intimacy, marriage sanctity, guardianship and breastfeeding were examined. How this child is a mahram with the recipients of the donation, marriage with the causal mahram, guardianship over this child are issues that are directly related to lineage. . Therefore, because the actual lineage of the child goes to the owners of the sperm and ovum, the intimacy of this child with the recipients of the fetus and the guardianship over this fetus is created by other means such as priority in breastfeeding in order.

    Conclusion

     After embryo donation, certain rights and duties such as the sanctity of marriage, incest of the child, coercive guardianship of the father and paternal grandfather, etc. are created. These rights are created as a right for the parties under the title of status effects of donation, which is based on how the fetus is assigned to its donors and recipients.

    Keywords: Embryo donation, Effect, Breastfeeding, Jurisprudence, Imamiyya