فهرست مطالب

امنیت ملی - پیاپی 46 (زمستان 1401)

نشریه امنیت ملی
پیاپی 46 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمودرضا محمودبابویی، حسین ذوالفقاری*، احمدرضا رادان، بهرام بیات صفحات 7-32

    در تعامل دستگاه های حکومتی برای مدیریت بحران های امنیتی، ابعاد «اطلاعاتی-امنیتی»، «عملیات روانی-رسانه ای» و «مدیریتی-فرماندهی» احصاء که در مقاله حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر اطلاعاتی و امنیتی به عنوان یکی از ابعاد تعامل تدوین شده است و تلاش می نماید مولفه ها و شاخص های «اطلاعاتی-امنیتی» را با بهره گیری از نظریه های خبرگان و اندیشمندان، شناسایی نماید. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی که با رویکرد آمیخته انجام شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش، صاحب نظران دانشگاهی، فرماندهان و مدیران حوزه امنیتی، انتظامی هستند که با روش نمونه گیری هدفمند در بخش کیفی 38 نفر و در بخش کمی 46 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه محقق-ساخته بود که روایی سازه و پایایی ترکیبی آن مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از تحلیل مضمونی و در بخش کمی از مدل تایید عاملی سه سطحی در نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. در بعد مورد مطالعه، چهار مولفه شامل شورای عالی امنیت ملی، شورای امنیت کشور، شورای تامین استان و شورای تامین شهرستان احصاء و برای هر کدام چهار شاخص شناسایی شد. نتیجه تحلیل داده های کمی حاکی از این است که مهمترین شاخص ها در مولفه های مذکور به ترتیب «بکارگیری امکانات برای مقابله با تهدیدها»، «مقابله با تهدیدها، ناهنجاری ها و مشکلات»، «تعامل اعضاء با تصمیمات» «مشورت با نخبگان و اندیشمندان» از عوامل موثر اطلاعاتی-امنیتی در تعامل مدیریت بحران های امنیتی می باشد.

    کلیدواژگان: اطلاعات، امنیت، انتظام ملی، بحران های امنیتی، تعامل
  • کاظم سام دلیری* صفحات 33-66
    مقاله در صدد شناخت مرزهای قدرت از نفوذ اجتماعی است و می کوشد با نقد تعاریف موجود، به سوالات زیر پاسخ گوید: آیا باید قدرت و نفوذ اجتماعی را همانند بسیاری از نویسندگان پدیده ای واحد دانست و یا دو پدیده ی هم عرض به حساب آورد؟ و شباهت ها و تفاوت های این دو چه می باشد؟ آیا در واقعیت می توان دو پدیده ی متفاوت، به نام های قدرت و نفوذ از هم تشخیص داد؟ یا این دو، تنها دو اصطلاح برای نام گذاری یک پدیده ی واحد هستند؟ اگر این دو مفهوم، دو پدیده ی مجزا هستند ربط آن ها باهم چیست؟ آیا نفوذ شکلی از قدرت است یا بالعکس، قدرت شکلی از نفوذ می باشد؟ در راه پاسخ گویی به این سوالات، ماهیت و منابع قدرت و نفوذ، ابزار اعمال آن ها، فرایند شکل گیری و حوزه ی اعمال هر کدام، منابع نفوذ و مکانیزم شکل گیری و تفاوت ها و شباهت هایش با قدرت، به بحث گذاشته می شود. نتیجه آن که، اگر قدرت را در معنای عام، به عنوان «توانایی تاثیرگذاری بر دیگری» تعریف کنیم، شیوه های متفاوتی برای تاثیرگذاری وجود دارد؛ که یکی از آن ها قدرت در معنای خاص (توان تحمیل خواست بر دیگران) و دیگری نفوذ اجتماعی می باشد. در این تعریف نفوذ شکلی از قدرت است. اما اگر از قدرت، قدرت در معنای خاص را منظور نظر داشته باشیم، نفوذ اجتماعی پدیده ای هم عرض قدرت است که در منابع و فرایند شکل گیری، ابزار اعمال و حوزه ی جریان از قدرت متمایز می باشد.
    کلیدواژگان: قدرت، نفوذ اجتماعی، قدرت در معنای عام، قدرت در معنای خاص، منابع قدرت
  • لطفعلی بختیاری، علیرضا جزینی، ابراهیم داودی دهاقانی*، جعفر آقاخانی صفحات 67-100
    زمینه اصلی این تحقیق بهره گیری ازدستاوردهای علمی با ساختار مشخص درکشف جرایم است وهدف نهایی طراحی الگوی راهبردی کشف علمی جرایم موادمخدر است تا به این پرسش پاسخ دهد که الگوی راهبردی کشف علمی جرایم موادمخدر چگونه است؟ این پژوهش کاربردی وتوسعه ای است که بروش آمیخته دردومرحله کمی وکیفی انجام شد. جامعه آماری تحقیق در مرحله کیفی 10 نفرازخبرگان مبارزه با موادمخدر و درمرحله کمی 100 نفرازکارشناسان، فرماندهان، استادان دانشگاه وقضات دادگستری هستند. مشارکت کنندگان در مرحله کیفی بروش نمونه گیری هدفمند و درمرحله کمی بصورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات تحقیق درمرحله کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته ودرمرحله کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل آماری از نرم افزار spss استفاده شد و برای تعیین اولویت ازآزمون فریدمن بهره گیری شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که طراحی الگوی کشف علمی جرایم موادمخدر یک ضرورت است و رابطه معناداری ابعاد و مولفه های مشخص شده، باضریب بالایی به اثبات رسید. نتیجه نهایی تعیین الگوی کشف علمی جرایم موادمخدر مبتنی بر یافته های تحقیق وضرورت تجهیز وهماهنگ سازی کنشگران مبارزه با موادمخدر استفاده از روش های علمی است که هم راستایی ابعادومولفه ها و شاخص های استفاده شده در الگو با معناداری بالایی بر این امر صحه می گذارد.
    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، جرایم مواد مخدر، جرم یابی، کشف علمی جرم
  • نیما رضایی*، مجتبی شریعتی صفحات 101-138
    «معمای امنیت(Security Dilemma)» را یک مفهوم اصلی در میان تمامی نظریه های (نیو)ریالیستی می دانند. این که یک-کشور چگونه «معمای امنیت» ناشی از اقدامات کشور(های) دیگر را تفسیر و براساس آن تفسیر، چه راهبرد و رفتاری را اتخاذ نماید، بسیار مهم می باشد. تصمیم گیرندگان و سیاست گذاران دولت ها به واسطه سه منطق پیشینی(منطق مقدرگرا، منطق تسکیندهنده و منطق تعالیبخش) معمای امنیت را تفسیر می کنند. با چارچوب قراردادن مفهوم «معمای امنیت»، این پژوهش در پی پاسخ به این سوال اصلی که «راهبردها و رفتارهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی در دولت های مختلف در قبال «معمای امنیت» ناشی از حضور نظامی ایالات متحده در مناطق اطراف ایران چگونه شکل می گیرند؟» این فرضیه را ارایه می دهد که «دولت های مختلف جمهوری اسلامی به واسطه انتخاب یک مورد از سه منطق مقدرگرا، تسکین دهنده و -تعالیبخش جهت تفسیر «معمای امنیت» ناشی از حضور ایالات متحده در مناطق اطراف ایران، نوع خاصی از راهبرد و رفتار سیاست خارجی را برگزیده اند: 1)به واسطه منطق مقدرگرا بیشینه سازی و تثبیت مولفه های قدرت(ازجمله قدرت نظامی) و دست نکشیدن از برنامه موشکی در ازای برخی مشوق ها پیگیری شده است، زیرا درغیر این صورت بقای نظام با تهدید مواجه می گردد(نظیر موضوع لیبی و...)؛ 2)به واسطه منطق تسکیندهنده سیاست هایی نظیر تنش زدایی و امضای موافقت نامه هایی نظیر برجام دنبال شده است که به دلیل تقلب(Cheating) ایالات متحده و نگرانی آن کشور از دست-آوردهای نسبی(Relative Gains) موفقیت آمیز نبوده است؛و 3)به واسطه منطق تعالیبخش راهبردهایی نظیر اتحاد و ایتلاف با کنش گران دولتی و غیردولتی در سطح منطقه(محور مقاومت)، پیگیری افزایش سطح مناسبات دیپلماتیک-اقتصادی و اقدامات اعتمادسازی نظیر تعیین برد 2هزارکیلومتری برای موشک ها در دستورکار قرار گرفته است».
    کلیدواژگان: منطق، مقدرگرا، تسکین، تعالی، بخش
  • رحمان نجفی سیار*، هادی معصومی زارع صفحات 139-174
    . بیش از دو دهه تجربه موفقیت آمیز اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آ.سه. آن در مقابله با مشکلات و چالش های پیش رو و هم افزایی توان خود با انباشت قدرت در نهادی فراملی، خود به مثابه کاتالیزور و مشوقی مهم در جهت دهی به سایر کشورها و قدرت های جهان در شکل دهی به فرایند همگرایی منطقه ای عمل نموده است. بااین حال سوال آنجاست که علت موفقیت برخی از مناطق در همگرایی و عقیم ماندن تلاش برخی از دیگر مناطق در این زمینه از چه آبشخورهایی مشروب می شود؟ به طور خاص، چرایی ناکامی کشورهای غرب آسیا در سودهی به همگرایی منطقه ای از کجا ناشی می شود؟ فرضیه تحقیق بر آن است که توفیق همگرایی در غرب آسیا در گروی یک الگوی چهاربعدی است که بتواند تمامی خلاهای موجود را پوشش داده و زمینه های لازم برای گذار به همگرایی را میان بازیگران منطقه فراهم آورد. الگوی تولیدی یادشده دربرگیرنده هر چهار ساحت بینشی (اعتقادی)، انگیزشی، ساختاری و محیطی کنشگری بازیگران بوده و با تمایز گذاری میان جهان شناخت های بازیگر با جهان انگیزه ها و ویژگی های شخصیتی ایشان -که از دیگر مولفه های روانی همچون احساسات، تجارب، عواطف و... نیز سرچشمه می گیرند- در تلاش است تا به موازات بررسی مولفه های محیطی و ساختاری، بر هر دو سرمنشا «انسان-محور» تاثیرگذار در کنش های بازیگر انسانی پرتو بتاباند.
    کلیدواژگان: همگرایی منطقه ای، غرب آسیا، منابع بینشی، منابع انگیزشی، منابع ساختاری
  • علی مولایی، علیرضا زرگر*، اسماعیل کرم زاده، محمد سمیعیانی، رضا دوستدار صفحات 175-202
    هدف این پژوهش؛ بررسی و احصا تهدیدات محیط امنیتی جمهوری اسلامی ایران است. محیط امنیتی را می توان در محدوده جغرافیایی دانست که در آن تهدیدات و فرصت ها را برای یک کشور ایجاد می شود. در حوزه غربی و جنوب غربی کشور؛ یعنی از مرز خسروی تا ابتدای دشت آزادگان در استان خوزستان ماوای مردمی است که دارای نژاد اصالت ایرانی بوده و همواره مبلغ و مروج ارزش های اصیل اسلامی و ایرانی بوده و هستند. وجود این قومیت فرصت ها، قابلیت ها، مزایا و مواهب در عین حال آسیب ها، تهدیداتی در بطن خود دارد. که اعم این تهدیدات چون: مین های ی به کارگیری شده و سایر تله های انفجاری برجای مانده از زمان جنگ، قاچاق سلاح و مهمات، حضور نیروهای فراملیتی، وقوع برخی آتش سوزی ها در نوار مرز، قاچاق و...از این نواحی متصور است. روش پژوهش از نوع تاریخی-کیفی (تحلیل تماتیک) است و جامعه آماری آن شامل اسناد دست اول و منابع تاریخی و همچنین، مصاحبه با افراد مطلع یا دروازه بان اطلاع بوده است، روش نمونه گیری از نوع هدفمند بوده است.نتایج نشان می دهد:این بستر اقتضایات و فرصت هایی دارد که در صورت به کارگیری و بسیج آن می توان بسیاری از تهدیدات را در نطفه خفه،حتی آن را تبدیل به فرصت نمود از طرفی با توجه به با وجود جمعیت جوان زیاد، بیکاری، فقراقتصادی منطقه از یک طرف؛ سرمایه گذاری عظیم مادی ،معنوی، رسانه ای، فکری جبهه استکبار از طرف دیگر، احتمال گرایش برخی عناصر سست ایمان و غافل به سمت و سوی آنان را متصور است.
    کلیدواژگان: محیط امنیتی، تهدیدات، ایران، کردهای فیلی
  • عظیم علیزاده* صفحات 203-232
    - آینده پژوهی راهبردی در امنیت داخلی، علاوه بر توانایی مدیریت تغییرات تدریجی، باید بتوانند گسستگی ها را به سرعت تشخیص دهد و تغییرات جهشی را با توسل به راهبرد امنیت داخلی، مدیریت کنند ک- در این پژوهش از روش های کمی و کیفی(آمیخته) جهت تحقق اهداف پژوهش، بهره جسته ایم. در بخش کیفی، بر اساس مطالعه دقیق تمامی اسناد خارجی و داخلی و مرور نظام مند منابع مولفه های موثر بر آینده پژوهی امنیت داخلی و همچنین انجام مصاحبه های عمیق با 14 نفر از صاحب نظران و خبرگان، تمامی مولفه های موثر بر آینده پژوهی امنیت داخلی، استخراج شده اند. در فاز بعد، به اعتباریابی مولفه های موثر بر آینده پژوهی امنیت داخلی و تعیین اهمیت آنها به کمک میانگین رتبه ی با آزمون فریدمن و با اخذ نظرات 40 نفر از خبرگان مجرب پرداخته شده است. میزان آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تحقیق به ترتیب معادل 782/. و 791/. می باشد.- در یافته های تحقیق، به رتبه بندی عوامل از دیدگاه خبرگان در عامل توصیف و عامل تحلیل و تفسیر عوامل شامل: شناخت روندهای جهانی، منافع و قدرت کنشگران بین المللی و منطقه ای، راهبرد و دکترین قدرتها و تهدیدکنندگان، توانمندی و اهداف تهدیدکنندگان، روندهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، و غیره و در عامل تصمیم گیری راهبردی، مولفه های: تعیین قلمرو، دیدبانی، روندپژوهی، تحلیل علی لایه ای، تحلیل عوامل کلیدی و پیشرانها، شناسایی علایم ضعیف تغییر، ترسیم چشم انداز، فناوری کلیدی، تدوین سناریوها، تدوین سناریوهای شگفتی ساز، راهبردهای پابرجا، راهبردهای منطعف و موردی، پس نگری، تدوین طرح راهبردی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، راهبردی، امنیت داخلی
|
  • Mahmodreza Mahmodbabouei, Hossein Zolfagharee *, Ahmadreza Radan, Bahram Bayat Pages 7-32

    The present article has been compiled with the aim of identifying effective Intelligence and Security factors as one of the dimensions of government organizations' interaction in security crisis management and tries to identify Intelligence and Security components and indicators in this type of interaction using the theories of experts and scientists. This research is applied in terms of purpose and mixed in terms of method. The statistical population of this research is academic experts, experts, commanders and managers in the field of security, Police who have scientific and practical backgrounds. In the qualitative section, data were collected and analyzed through thematic analysis through interviews with 38 people. In the quantitative section, 46 people with a researcher-made questionnaire whose CVI, CVR and combined reliability were confirmed. Data were collected and analyzed in a three-level factor validation model in Smart PLS software. After thematic analysis of the transcripts of the interviews, 4 indicators were calculated for each of the components of the Supreme National Security Council, national security, security of the province and the city. In the analysis of quantitative data showed that the most important indicators in the components are: Use facilities to deal with threats, dealing with threats, anomalies and problems, Members' interaction with council decisions and Consult the council with elites and scientists. So Intelligence and Security components with counted indicators are effective on Security Crisis Management Interaction.

    Keywords: intelligence, security, national order, Security crises, Interaction
  • Kazem Samdaliri * Pages 33-66
    This article seeks to identify the boundaries of power from social influence and tries to answer the following questions by criticizing the existing definitions: Should power and social influence, as many writers, be considered as a single phenomenon or two phenomena? And what are the similarities and differences between the two? Can two different phenomena of power and influence be distinguished in reality? Or are these just two terms for naming a single phenomenon? If these two concepts are two separate phenomena, what do they have to do with each other? Is influence a form of power or, conversely, is power a form of influence?In order to answer these questions, the nature and sources of power and influence, the means of their application, the process of formation and scope of each, the sources of influence and the mechanism of formation and their differences and similarities with power are discussed. The conclusion is that, if we define power in the general sense as "the ability to influence another," there are different ways of influencing; One of them is power in a special sense (the ability to impose will on others) and the other is social influence. In this definition, influence is a form of power. But if we mean power in the specific sense of power, social influence is a phenomenon of the breadth of power, which is different from power in the sources and process of formation, means of action and flow.
    Keywords: . power, social influence, power in the general sense, power in the specific sense, sources of power
  • Lotfali Bakhtiari, Alireza Jazini, Ebrahim Davoodi Dehaghani *, Jafar Aghakhani Pages 67-100
    The main field of this research is the use of scientific achievements with a specific structure in the detection of crimes, and the final goal is to design a strategic model for the scientific detection of drug crimes in order to answer the question, what is the strategic model for the scientific detection of drug crimes? This is an applied and developmental research that was carried out using a mixed approach in both quantitative and qualitative stages. The statistical population of the research in the qualitative phase is 10 experts in the fight against drugs and in the quantitative phase 100 experts, commanders, university professors and judges. The participants were randomly selected in the qualitative phase of the purposive sampling approach and in the quantitative phase. The tool for collecting research data in the qualitative phase was a semi-structured interview and in the quantitative phase, a researcher-made questionnaire. Friedman's test was used to determine priority. The findings of the research show that the design of a model for the scientific discovery of drug crimes is a necessity and the significant relationship between the specified dimensions and components was proven with a high coefficient. The final result of determining the pattern of scientific detection of drug crimes based on the research findings and the necessity of equipping and coordinating the activists fighting against drugs is the use of scientific methods that confirm the alignment of the dimensions, components and indicators used in the pattern with high significance.
    Keywords: Scientific discovery of crime, Criminalization, drugs, drug crimes, strategic model
  • Nima Rezaei *, Mojtabaa Shariati Pages 101-138
    "Security Dilemma" is considered a central concept among all neorealist theories. How a country interprets the "security dilemma" resulting from the actions of another country (ies) and what strategy and behavior it adopts based on that interpretation. Government decision-makers and policymakers interpret the security dilemma through three a priori logics (the Fatalist logic, the Mitigator logic, and the Transcender logic). By framing the concept of "security dilemma", this study seeks to answer the main question that the "strategies and behaviors of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in various governments towards the "security dilemma" due to the military presence of the United States in the regions around Iran, How are they formed?"It hypothesizes that "the various governments of the Islamic Republic of Iran, by choosing one of three Fatalist, Mitigator and Transcender logics to interpret the 'security dilemma' resulting from the presence of the United States in the regions around Iran. Iran has chosen a specific type of foreign policy strategy and behavior:1)by Fatalist logic, maximizing the consolidation of components of power (including military power) and not giving up the missile program in exchange for some incentives. Has been pursued, because otherwise the survival of the system is threatened (such as the issue of Libya); 2)by Mitigator logic, policies such as de-escalation and the signing of agreements such as the JCPOA have been unsuccessful due to US cheating and concerns about relative gains
    Keywords: Fatalist, Mitigator, Transcender, logic
  • Rahman Najafisayyar *, Hadi Masoumi Zare Pages 139-174
    More than two decades of successful experience of the European Union and its member states. In the face of the problems and challenges ahead and the increase of its power by accumulating power in a transnational institution, it has acted as an important catalyst and incentive to direct other countries and world powers in shaping the process of regional convergence. However, the question is what is the reason for the success of some regions in converging and the futility of the efforts of some other regions in this field? In particular, why do West Asian countries fail to benefit from regional convergence? The research hypothesis is that the success of convergence in West Asia depends on a four-dimensional model that can fill all the gaps and provide the necessary grounds for the transition to convergence among regional actors. The mentioned production model includes all four areas of vision (belief), motivation, structure and environment of actors' actions and by distinguishing between the world of actor's cognition and the world of his motivations and personality traits - which are other psychological components such as feelings, experiences, emotions and .. Also seeks to shed light on both "human-centered" sources influencing human actor's actions, in parallel with the study of environmental and structural components.
    Keywords: Regional Convergence, West Asia, Insight Resources, Motivational Resources, Structural Resources
  • Ali Molaei, Ali Reza Zargar *, Esmail Karamzadeh, Mohammad Samieiani, Reza Doustdar Pages 175-202
    The aim of this study; Investigating and counting the threats to the security environment of the Islamic Republic of Iran. The security environment can be considered as a geographical area in which threats and opportunities are created for a country. In the western and southwestern part of the country; That is, from the Khosravi border to the beginning of the Azadegan plain in Khuzestan province, it is the refuge of people who are of Iranian origin and have always been the propagandists of the original Islamic and Iranian values. The existence of this ethnicity has opportunities, capabilities, benefits and advantages, as well as harms, threats and harms, etc. in its womb. These threats include: mines used and other explosive traps left over from the war, smuggling of weapons and ammunition, the presence of transnational forces, the occurrence of some fires in the border strip, smuggling, etc. from these areas. Is. The research method is historical-qualitative (thematic analysis) and its statistical population includes primary documents and historical sources as well as interviews with knowledgeable people or information gatekeepers. The sampling method was purposeful. The results show: This context: It has requirements and opportunities that, if used and mobilized, can turn many threats into suffocating seeds, even turn them into opportunities. The enormous material, spiritual, media, and intellectual investment of the arrogant front, on the other hand, presupposes the possibility of the tendency of some weak and careless elements towards them.
    Keywords: security environment, Threats, Iran, Fili Kurds
  • Azim Alizadeh * Pages 203-232
    The strategic futures studies in the homeland security must be able to manage of the rapid process and radical of environmental changes with features such as uncertainty, complexity, uncertainty and dynamicsIn the study, qualitative and qualitative methods (mixed methods) are used to realize the objectives of the research. In the qualitative part, based on the exact study of all external and internal documents and systematic literature review of strategic futures studies,dimensions and components, and sub-components of homeland security strategic futures studies. Cronbach Alpha and composite reliability of the research are equivalent to 0/782 and 0/791 respectively. The findings of the research show that the dimensions, components of strategic futures studies, homeland security in the viewpoints of the experts for the future of the homeland security of the Islamic Republic of Iran include as follow: Components of description, analyzing and explanation, including: universal trends, environment polarizing, benefits and power of universal actors, strategy and doctrine of actors and minatories, their power and objectives, political, economic, social, cultural trends, values, capacities, and national resources, belief and way of thinking peoples, way of thinking homeland security, principles and doctrine of homeland security, macro targets and politics of homeland security And Components of strategic decision-making, including: determining the territory, environment scaning, trend-researching, casual layeranalysis, analysis of key factors and drivers, identify weak signals of change, vision drawing, Key technologies, scenario-formulating, wildcards scenario, flexible and case strategy, backecasting and Strategic planning.
    Keywords: homeland security of the Islamic Republic of Iran, Futures Study, Strategic