فهرست مطالب

نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری
پیاپی 98 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/26
  • تعداد عناوین: 5
|
  • یاسر شیری *، مسلم نیریز نقدهی صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    استفاده از اسانس بعضی از گیاهان در صنایع غذایی به دلیل دارا بودن خصوصیات ضد میکروبی، ضد اکسیدانی و طعم دهندگی رو به گسترش میباشد. در سالهای اخیر، افزایش اثرات ضد میکروبی اسانسهای مختلف با سایر عوامل ضد میکروبی مورد توجه محققین قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر همزمان اسید لاکتیک و کلرور سدیم بر فعالیت ضد میکروبی اسانس های زیره و شوید می باشد.

    روش کار

    در تحقیق حاضر، ترکیبات تشکیل دهنده اسانسهای شوید و زیره، و نیز اثرات ضد باکتریایی آنها به صورت جداگانه و در شرایط حضور غلظتهای مختلف کلرور سدیم و اسیدلاکتیک) 5 / 0 ، 1 ، 2 و 4 درصد(روی باکتریهایاشریشیاکلی O157 و استافیلوکوکوس اوریوس مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه ترکیبات تشکیل دهنده اسانسهای شوید و زیره به روش GC/MS ، و آزمایشهای حساسیت ضد میکروبی به روش های انتشار دیسک انجام گردید.

    نتایج

    آزمایشهای حساسیت ضد میکروبی نشان داد که اسانسهای شوید و زیره به تنهایی دارای اثرات ضد باکتریایی بوده و اثرات ضد باکتریایی آنها روی استافیلوکوکوس اوریوس) mg/ml 5 :MIC (بیشتر از اشریشیاکلی O157 (mg/ml 10 :MIC) بود. همچنین اثرات ضد باکتریایی اسانسهای شوید و زیره با افزایش غلظتهای کلرور سدیم به ویژه در غلظتهای برابر یا بزرگتر از یک درصد به صورت معنی داری افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

    اسانسهای شوید وزیره به تنهایی دارای اثرات ضد باکتریایی بوده و اثرات ضد باکتریایی آنها در حضور غلظت یک درصد و بالاتر کلرور سدیم و نیز در حضور غلظت 5 / 0 درصد اسیدلاکتیک به صورت قابل توجهی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: ترکیبات شیمیایی، اثرات ضد باکتریایی، اسانس شوید، اسانس زیره، کلرور سدیم، اسیدلاکتیک
  • فاتح رحیمی *، علی قاسمی صفحات 15-27
    سابقه و هدف

    عفونتهای دستگاه ادراری از جمله شایعترین عفونتهای شدید باکتریایی هستند که در مراکز درمانی در سراسر جهان مشاهده می شوند. اشرشیا کلای به عنوان شایعترین باکتری بیماریزای ایجاد کننده عفونت دستگاه ادراری شناخته می شود. مقاومت آنتی بیوتیکی منجر به افزایش هزینه های پزشکی، اقامت طولانی مدت در بیمارستان و افزایش مرگ و میر می شود. عفونت های ادراری ناشی از سویه های اشرشیا کلای مولد آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف از چالش های عمده درمانی و اپیدمیولوژیک محسوب می شوند. در این مطالعه شیوع سویه های اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک جدا شده از بیماران مبتلا به عفونت ادراری در شهر تهران، تعیین شد. علاوه بر این، مقاومت آنتی بیوتیکی و وجود کلاس های مختلف اینتگرونها نیز در میان سویه ها مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش کار

    در طی سال 1400 در مجموع 126 جدایه مشکوک به اشرشیا کلای از نمونه های ادراری بیماران مبتلا به عفونت ادراری از آزمایشگاه یک بیمارستان در شهر تهران جمع آوری شدند و با استفاده از آزمونهای فنوتایپی و PCR با پرایمر اختصاصی ژن tufA مورد شناسایی و تایید قرار گرفتند. مقاومت سویه ها نسبت به 17 آنتی بیوتیک به روش انتشار دیسک و بر اساس دستورالعمل CLSI تعیین گردید و سویه های مقاوم به سفتازیدیم و سفوتاکسیم جهت شناسایی سویه های مولد ESBL با استفاده از دیسکهای ترکیبی سفتازیدیم کلاوولانیک اسید و سفوتاکسیم کلاوولانیک اسید مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تعیین وجود اینتگرونهای کلاس - - I-III از آزمونهای PCR جداگانه با استفاده از پرایمرهای اختصاصی استفاده شد.

    یافته ها

    تمامی 126 جدایه مورد بررسی با استفاده از آزمون PCR به عنوان سویه های اشرشیا کلای مورد تایید قرار گرفتند. همه سویه ها) 100 درصد(نسبت به آمپی سیلین مقاوم بودند و پس از آن بیشترین میزان مقاومت به ترتیب نسبت به آنتی بیوتیکهای سفتریاکسون، سفپودوکسیم، سفتازیدیم و سفوتاکسیم مشاهده شد. همچنین، سویه های اشرشیا کلای کمترین میزان مقاومت را نیز به ترتیب نسبت به آنتی بیوتیکهای مروپنم، ایمی پنم و کانامایسین نشان دادند. علاوه بر این، 75 درصد سویه ها به عنوان مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف مورد شناسایی قرار گرفتند و هر 3 کلاس اینتگرون در میان سویه ها شناسایی گردید و اینتگرون کلاس I به عنوان غالبترین کلاس تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده شیوع بالای سویه های اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک واجد کلاسهای مختلف اینتگرونها و مقاوم به آنتی بیوتیکهای خط اول درمانی در میان بیماران مبتلا به عفونت ادراری در شهر تهران است. ظهور و انتشار سریع باکتریهای بیماریزای مقاوم به آنتی بیوتیکها، یکی از مهمترین تهدیدات برای سلامتی انسان محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: عفونت ادراری، اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک، مقاومت آنتی بیوتیکی، بتالاکتاماز وسیع الطیف، اینتگرونها
  • علی قاسمی، فاتح رحیمی *، محمد کتولی صفحات 29-43
    سابقه و هدف

    تشکیل بیوفیلم در اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک یک عامل تعیین کننده در ایجاد و گسترش عفونتهای مجرای ادراری به شمار می رود. توانایی تشکیل بیوفیلم و تولید آنزیمهای بتالاکتامازی در اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک، ارتباط قابل توجهی با پایداری و عود عفونتهای ادراری دارد. در این مطالعه فراوانی سویه های اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک مولد بیوفیلم و بتالاکتاماز جداسازی شده از افراد مبتلا به عفونتهای ادراری در یک بیمارستان مرجع در شهر زاهدان مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در طی سال 1396 در مجموع 112 جدایه اشرشیا کلای از بیماران مبتلا به عفونت ادراری در بیمارستان امام علی)ع(با استفاده از پرایمرهای اختصاصی مورد PCR زاهدان جمع آوری گردید و با استفاده از آزمونهای معمول بیوشیمیایی و آزمون شناسایی قرار گرفتند. توانایی تولید کورلای/سلولز و تشکیل بیوفیلم در میان سویه های تایید شده به ترتیب با استفاده از آزمون کیفی قرمز کنگو و آزمون کمی میکروتیتر پلیت مورد بررسی قرار گرفت. تولید آنزیمهای بتالاکتاماز وسیع الطیف و همچنین مقاومت آنتی تعیین گردید. CLSI بیوتیکی سویه های مولد بیوفیلم با استفاده از آزمون انتشار دیسک با استفاده از دستورالعملهای

    یافته ها

    در مجموع 85 سویه) 76 درصد(بر اساس آزمونهای استاندارد بیوشیمیایی و مولکولی، به عنوان اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک مورد شناسایی و تایید قرار گرفتند. فراوانی سویه های اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک مولد بیوفیلم در این مطالعه بسیار بالا بود و 58 80 درصد(در - سویه) 68 درصد(با تولید کورلای و/یا سلولز، قادر به تشکیل بیوفیلم بودند. مقاومت آنتی بیوتیکی بسیار بالایی) 99 میان سویه های مولد بیوفیلم نسبت به آمپی سیلین، سفوتاکسیم، سفپودوکسیم، سفتازیدیم و سفتریاکسون مشاهده شد. همچنین، 62 درصد سویه های اشرشیا کلای بیوفیلم مثبت، قادر به تولید آنزیمهای بتالاکتاماز وسیع الطیف بودند و ارتباط معنی داری میان تولید بیوفیلم قوی و آنزیمهای بتالاکتاماز وسیع الطیف مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    فراوانی بالای سویه های اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک با توانایی تولید همزمان بیوفیلم و آنزیمهای بتالاکتاماز وسیع الطیف جداسازی شده از افراد مبتلا به عفونت ادراری در زاهدان، ممکن است ناشی از وضعیت اقتصادی-اجتماعی نامناسب و همچنین آب و هوای گرم این شهر باشد.

    کلیدواژگان: عفونت ادراری، اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک، بیوفیلم، بتالاکتاماز وسیع الطیف، زاهدان
  • حسین اسماعیلی *، مونا حامدی، علی خنجری صفحات 45-54
    سابقه و هدف

    اکتیمای واگیردار ناشی از یک DNA ویروس از گروه پاراپاکس ویروسها است که قادر به ایجاد بیماری مشترک بین انسان و حیوان میباشد. ابتلای انسان به دنبال مواجهه مستقیم یا غیر مستقیم فرد با حیوان بیمار به وقوع میپیوندد. هدف از مطالعه حاضر بررسی خطر ابتلای انسان به ارف در دو روش مختلف پرورش گوسفند و بز شامل سیستم سنتی و صنعتی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه وقوع اکتیمای واگیردار و موارد انسانی بیماری در 10 گله گوسفند و بز شامل 5 گله پرورش یافته در مورد بررسی قرار گرفتند. PCR سیستم صنعتی و 5 گله پرورش یافته در سیستم سنتی در استان تهران با روش

    یافته ها

    نتایج حاصل نشاندهنده آلودگی مشابه در دامهای گله های سنتی و صنعتی بود، اما موارد انسانی در گله های صنعتی به طور تایید شد و PCR قابل ملاحظهای بیشتر از گله های سنتی بود، به طوری که در سیستم صنعتی، از هر گله یک مورد توسط آزمون تنها دو مورد انسانی از بیماری ارف در گله های سنتی ثبت شد که نتیجه دستکاری بیشتر مبتلایان توسط انسان ها بوده است. 

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     با توجه به اهمیت ویروس و شیوع بالای آن در دامهای کشور، لازم است آگاهی رسانی کافی در مورد اکتیما و راه های انتقال آن به کارکنان دامپروری و سایر افرادی که در خطر ابتلا قرار دارند به خصوص کارکنان واحدهای صنعتی انجام شود.

    کلیدواژگان: ارف، اکتیمای واگیر، بیماریهای مشترک، پرورش صنعتی دام
  • سحر هامون نورد، حسین رضوان *، محمدحسین فیض حداد صفحات 55-65
    سابقه و هدف

    لیشمانیا ماژور عامل بیماری لیشمانیوز جلدی بوده که منجر به ضایعات بافتی مقاوم به درمان و اسکار در محل آسیب می شود. استفاده از روش های درمانی بر پایه ترکیبات شیمیایی خط اول درمان در موارد ابتلا می باشد که علیرغم عوارض جانبی، منجر به بهبودی کامل نمی شود. هدف از بررسی حاضر، ارزیابی تاثیر فاکتورهای محلول ناشی از سلولهای توموری CT26 در تنظیم پاسخ ایمنی علیه بیماری لیشمانیوز جلدی است.

    مواد و روش ها

    موشهای جنس ماده نژاد BALB/c با سویه استاندارد لیشمانیا ماژور آلوده و پس از بروز زخم، مایع رویی سلولهای CT26 به موشهای مبتلا به لیشمانیوز جلدی به دو فرم وریدی و داخل زخمی تزریق شد، پس از گذشت 30 روز از تیمار، نمونه بافتی طحال و سلولهای ماکروفاژ از حفره صفاق، جهت بررسی تکثیر سلولی و فاگوسیتوز برداشته و اندازه زخم نیز در طول مدت تیمار ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 ، آزمونهای t-test و One-Way ANOVA تست Tukey تحلیل شدند .(Pvalues ≤0.05)

    یافته ها

    اندازه زخم در گروه های تحت تیمار با مایع رویی کشت سلولهای CT26 به صورت وریدی و داخل زخم بیشتر بود ولی این اختلاف معنادار نبود. میزان تکثیر لنفوسیتی، فاگوسیتوز و متعاقبا التهاب ناحیه زخم در گروهای تحت تیمار با مایع رویی کشت سلولها، نسبت به گروه کنترل بیشتر بوده ولی این افزایش نیز معنادار نبود (Pvalues ≤0.05) .

    نتیجه گیری

    استفاده از فاکتورهای محلول مایع رویی کشت سلولهای CT26 می تواند منجر به تغییر پاسخ ایمنی در موضع التهاب ناشی از زخم لیشمانیوز جلدی شود که تعیین عوامل موثر در این زمینه باید مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مایع رویی کشت سلولهای CT26، لیشمانیوز جلدی، موش BALB، c
|
  • Yaser Shiri*, Moslem Neyriz Nagadehi Pages 1-13
    Background and purpose

    application of essential oils of plants in the food industry is expanding due to its antimicrobial, antioxidant and flavoring properties. In recent years, researchers considered different essential oils due to increasing their antimicrobial activity. The purpose of the present study is to investigate lactic acid and sodium chloride on the antimicrobial activity of cumin and dill essential oils.

    Methodology

    In this research, the constituent compounds of cumin and dill essential oils, as well as their antibacterial agents, were studied separately under different concentrations of sodium chloride and lactic acid (0.5, 1, 2 and 4%) on Escherichia coli O157 and Staphylococcus aureus bacteria. were studied. Analyzing the Compositions were performed by GC/MS method, and antimicrobial analysis tests were performed by disk diffusion.

    Results

    our results showed that essential oils of cumin and dill were antibacterial and more effective on Staphylococcus aureus (MIC: 5 mg/ml) than Escherichia coli O157 (MIC: 10 mg/ml). Also, antibacterial properties of dill and cumin essential oils were significantly increased with high concentrations of sodium chloride, especially in amounts equal to or greater than 1%.

    Conclusion

    The essential oils have antimicrobial properties and it exceed dramatically in the percent of ≥1 of sodium chloride and 0.5 percent of lactic acid.

    Keywords: : chemical compounds, antibacterial effects, dill essential oil, cumin essential oil, sodiumchloride, lactic acid
  • Fateh Rahimi*, Ali Qasemi Pages 15-27
    Background

    Urinary tract infections (UTIs) are the most common severe bacterial infections seen in clinical settings worldwide. It is known that Escherichia coli (E. coli) is the most prevalent bacterial pathogen that causes UTIs. Antibiotic resistance leads to higher medical costs, prolonged hospital stay, and increased mortality. UTIs caused by extended spectrum β-lactamase (ESBL) producing E. coli account for one of the major therapeutic and epidemiologic challenges. In this study we determined the prevalence of uropathogenic E. coli strains isolated from patients with UTI in Tehran, Iran. Moreover, the antibiotic resistance and presence of different classed of integrons among strains was also assessed.

    Materials and Methods

    During 2021, a total of 126 E. coli isolated from patients with UI were collected from a referral hospital laboratory in Tehran, and confirmed using phenotypic tests and polymerase chain reaction (PCR) by specific primers for tufA gene. Resistance of strains to 17 antibiotics was determined using disk diffusion method according to the guidelines of clinical and laboratory standards institute (CLSI), and ceftazidime and cefotaxime resistant strains were tested for ESBL production by cefotaxime and ceftazidime disks each alone and in combination with clavulanic acid. The presence of classes I-III integrons among strains was determined using separate PCR tests.

    Results

    All 126 tested isolates were confirmed as E. coli. All strains (100%) were resistant to ampicillin and the highest rate of resistance was found to ceftriaxone followed by cefpodoxime, ceftazidime and cefotaxime, respectively. Also, low rate of resistance to meropenem, imipenem and kanamycin was observed among strains, respectively. Moreover, 75% of strains were identified as ESBL producing strains, and all 3 classes of integrons were detected among strains, in which integron class I was the dominant one.

    Conclusion

    Results of the present study indicated the high prevalence of UPEC strains with different classes of integrons and resistance to first line antibiotics among patients with UI in Tehran. The emergence and dissemination of antibiotic resistant pathogenic bacteria could be an important threat to human health.

    Keywords: Urinary infections, uropathogenic Escherichia coli, antibiotic resistance, extendedspectrum β-lactamase, integrons
  • Ali Qasemi, _ Fateh Rahimi*, Mohammad Katouli Pages 29-43
    Background

    Biofilm formation is a major determinant factor in the development of urinary tract infections (UTIs) by uropathogenic Escherichia coli (UPEC). The ability of UPEC to form biofilm and produce beta-lactamases is linked to persistence and recurrence of UTIs. In this study, we investigated the prevalence of biofilm and beta-lactamase producing UPECs among patients with UTI in Zahedan.

    Materials and Methods

    During 2017, a total of 112 suspected E. coli isolates were collected from patients with UTIs in Imam Ali Hospital in Zahedan, and identified using common biochemical tests and also PCR by specific primers. The ability of confirmed strains to produce of curli/cellulose and form biofilm was assessed using qualitative Congo red agar (CRA) and quantitative microtiter plate (MTP) methods, respectively. Extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) phenotypic production and antibiotic susceptibility of biofilm producing strains were investigated using disk diffusion method by the guidelines of CLSI.

    Results

    A total of 85 isolates (76%) were identified and confirmed as UPEC strains using standard biochemical and molecular confirmatory diagnostic tests. The prevalence of BFP strains was very high, as 58 strains (68%) produced curli and/or cellulose and were able to produce biofilm. BFP strains showed high resistance (80-99%) to ampicillin, cefotaxime, cefpodoxime, ceftazidime and ceftriaxone. Moreover, 62% of strains were able to produce ESBL, and also a significant association between the strong biofilm and ESBL production was found.

    Conclusion

    The high prevalence of biofilm and ESBL producing UPEC strains isolated from patients with UTI in Zahedan, might be in part due to low socioeconomic status and also warm climate of this city.

    Keywords: Urinary infection, UPEC, biofilm, ESBL, Zahedan
  • Esmaeili Hossein *, Mona Hamedi, Ali Khanjari Pages 45-54
    Background

    Contagious ecthyma is caused by a DNA virus from the group of Parapoxviruses, which is able to cause disease in both humans and animals. Human infection occurs after direct or indirect exposure of a person to an infected animal. The purpose of the present study is to investigate the risk of human infection with Orf in two different methods of small ruminants raising, including extensive and industrial systems.

    Materials and methods

    In this study, the occurrence of contagious ecthyma and human cases of the disease were evaluated in 10 sheep and goat flocks, including 5 flocks raised in an industrial system and 5 flocks raised in an extensive system in Tehran province using PCR method.

    Results

    The results showed similar infection rate in the animals of both extensive and industrial flocks, but human cases in the industrial systems were significantly more than the extensive ones, in a way that there was one human case confirmed by PCR in each industrial flock and only two human cases of Orf were detected in the extensive systems. 

    Conclusions and suggestions:

     Considering the importance of the virus and its high prevalence in sheep and goat in the country, it is necessary to provide sufficient awareness about ecthyma and the ways of its transmission to animal husbandry workers and other people who are at risk of the infection, especially the workers of industrial units.

    Keywords: Contagious ecthyma, Industrial animal breeding, Orf, zoonosis
  • Sahar Hamoon Navard, Hossein Rezvan*, Mohammad Hossein Feiz-Haddad _ Pages 55-65
    Background

    Leishmania major is the agent of cutaneous leishmaniasis, which leads to tissue lesions resistant to treatment and scarring at the site of injury. The use of treatment methods based on chemical compounds is the first line of treatment in patients, despite the side effects, do not lead to complete recovery. The purpose of this study is to evaluate the effect of soluble factors caused by CT26 in regulating the immune response against the cutaneous leishmaniasis.

    Materials and methods

    Female BALB/c mice were infected with the standard strain of Leishmania major and after the appearance of lesion, the supernatant of CT26 cells was injected into the mice with cutaneous leishmaniasis in two forms, intravenously and intra-lesion. After 30 days of treatment, tissue samples of the spleen and macrophage cells were removed from the peritoneal cavity to investigate cell proliferation and phagocytosis. The data were statistically analyzed using SPSS (version 20), one-way ANOVA followed by post hoc Tukey’s test (Pvalues ≤0.05).

    Results

    The lesion size was larger in the groups treated with the supernatant of CT26 cells intravenously and intralesion, but this difference was not significant. The amount of lymphocyte proliferation, phagocytosis and subsequently inflammation of the lesion area in the group treated with cell supernatant was higher than in the control group, but this increase was not significant.

    Conclusion

    The use of soluble factors from CT26 cell culture supernatant can lead to a change in the immune response in the cutaneous leishmaniasis lesion model, which should be further investigated to determine the effective factors in this field.

    Keywords: Culture supernatant of CT26 cells, cutaneous leishmaniasis, BALB, c mouse