فهرست مطالب

فصلنامه بوم شناسی آبزیان
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 45، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن صفائی*، فائزه ایزدی فر، سمیه فاریابی، سودابه سهامی، محمد مومنی صفحات 1-10

    در این مطالعه برخی خصوصیات تولیدمثلی بزماهی زرد جامه Upeneus doriae در آب های ساحلی بندرعباس برای یک دوره زمانی  8 ماهه از تیر 1397 تا بهمن 1397 مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 300 قطعه ماهی به عنوان صید ضمنی از صید با تور ترال ویژه میگو انتخاب شدند. سپس نمونه ها به آزمایشگاه منتقل شد و اطلاعات زیست سنجی ثبت و هم چنین برخی جنبه های زیست شناسی ماهی ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج ثبت شده نشان داد که در طول دوره مورد مطالعه ماهی های نر با درصد فراوانی 53/3 از غالبیت بیشتری در صید به روش ترال کف برخوردار بودند. نسبت فراوانی نر: ماده به صورت ماهانه و در کل دوره مورد مطالعه به طوری معناداری متفاوت بود. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه پیش بینی می شود که تخم ریزی این گونه در ماه های آخر سال و از دی ماه آغاز گردد. همچنین طولی که 50% ماده ها به بلوغ جنسی می رسند در طول چنگالی 10.06 سانتیمتر برآورد شد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، Upeneus doriae، تولیدمثل، نسبت جنسی
  • رحمت زرکامی*، فرشته یوسفی، احمد قانع صفحات 11-26

    برای بررسی رجحان زیستگاه میگوی رودخانه ای (Macrobrachium nipponens)، 4 ایستگاه در بخش های مختلف حوضه آبریز تالاب انزلی انتخاب گردید. مجموعه ای از متغیر های غیر زیستی در هر ایستگاه هم زمان با داده های مربوط به فراوانی گونه به صورت ماهانه در طول یک سال (1397-1396) مورد آنالیز گرفت. نتایج آزمون Mann-Whitney (با توجه به غیر نرمال بودن داده ها) اختلاف معنی  داری را بین فراوانی میگو با بیشتر متغیرها نشان داد (p < 0.01) که در واقع نتایج این آزمون بر اساس متغیرهای غیر زیستی که حضور/عدم حضور گونه در آن کاملا محرز بوده است به دست آمد. پیش بینی نتایج مدل درخت تصمیم گیری نشان داد که افزایش در مقدار متغیرهای دینامیکی و ساختاری محیط مثل عمق آب، سرعت جریان آب و افزایش متغیرهای کیفی آب مثل غلظت شوری و یا کاهش اسیدیته ممکن است منجر به عدم حضور گونه شود که پیش بینی مدل در تمام این مراحل بسیار قابل اعتماد بود. بر اساس نتایج مدل خطی تعمیم یافته، اختلاف معنی داری بین حضور و عدم حضور میگو در ایستگاه ها با متغیرهای مورد مطالعه (پس از حذف برخی از متغیرهای همبسته) وجود داشت (p < 0.01) به طوری که با افزایش سرعت جریان آب و عمق آب و همچنین با افزایش غلظت میزان هدایت الکتریکی، کلراید، شوری، سولفات و سختی کل ممکن است از احتمال حضور میگو کاسته شود و برعکس با افزایش غلظت اکسیژن محلول، میزان کدورت آب و اسیدیته ممکن است بر روند احتمال حضور میگو در تالاب افزوده شود. با توجه به فاکتورهای پیش بینی شده توسط مدل های مورد استفاده، نیاز است تا این متغیرها در پایش های آینده بیشتر برای رجحان زیستگاهی میگو مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: میگوی آب شیرین، رجحان زیستگاهی، حضور و عدم حضور، مدل درخت تصمیم گیری، مدل خطی تعمیم یافته
  • سروناز بی غم سوستانی، مرتضی یوسف زادی*، بهروز زارعی دارکی، محمد شریف رنجبر صفحات 27-44

    سفید شدن مرجان ها، از بین رفتن جلبک های همزیست داینوفلاژله Symbiodinium sp. و یا رنگدانه های ریز جلبک فتوسنتز کننده از میزبان مرجانی آن ها در چند دهه اخیر به دلیل افزایش دمای آب دریا و تغییرات فاکتورهای فیزیکوشیمیایی به یک اتفاق عادی تبدیل شده است. بررسی حساسیت به سفید شدن در مرجان ها، فیزیولوژی جلبک همزیست و ظرفیت آن برای مقابله با استرس غیر زیستی امری ضروری است. استرس اکسیداتیو با توجه به اینکه می تواند از اختلال عملکرد فتوسنتزی ناشی از دما و سایر فاکتورهای فیزیکوشیمیایی ناشی شود از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این مطالعه مقایسه اثرات فاکتورهای فیزیکوشیمیایی بر عملکرد فتوسنتزی داینوفلاژله Symbiodinium sp. همزیست با شقایق دریایی Stichodactyla haddoni در خلیج فارس و خلیج عمان است. برای تعیین اینکه آیا Symbiodinium sp. همزیست کشت شده دارای حساسیت های متفاوتی نسبت به استرس اکسیداتیو است یا خیر و آیا فصل زمستان و تابستان بر استرس اکسیداتیو و مقابله با آن نقش دارد از تست DPPH و روش احیای یون فریک (FRAP) استفاده شد و فاکتورهای فیزیکوشیمیایی از طریق دستگاه پروتابل HQ40D اندازه گیری شد. همچنین داده های هوا (سرعت باد) از وب سایت www.irimo.ir دریافت شد. آنالیز آماری از طریق آنالیز واریانس یک طرفه در سطح 05/0 و تجزیه و تحلیل نقشه حرارتی انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره Symbiodinium sp. در ساحل چابهار در فصل زمستان μgr/ml 135/768: (IC50) و کمترین ظرفیت آنتی اکسیدانی آن در ساحل چابهار در تابستان (μgr/ml 349/090C50): است. احیا یون فریک عصاره های Symbiodinium sp. بیشترین مهار را در مقایسه با آسکوربیک اسید در غلظت mg/ml 2 (0.297) و کمترین مهار را در غلظت mg/ml 0.063 (0.015) در ساحل چابهار در فصل زمستان نشان داد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، زیست فناوری، خلیج فارس، خلیج عمان، صخره های مرجانی، Symbiodinium sp
  • فاطمه جعفری، اکرم سادات نعیمی*، محمدمهدی سوهانی، محسن نوری نژاد صفحات 45-57

    در مطالعه حاضر تاثیر متقابل تغییر دما و pH به همراه فنانترن به عنوان نماینده آلاینده ها بر چگونگی تعدیل بیان ژن ناکرین از طریق تحلیل بیان ژن ناکرین در بافت جبه صدف مرواریدساز محار Pinctada radiata مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین روند تغییرات الگوی بیان ژن مورد مطالعه، صدف های مروارید ساز به مدت 4 هفته تحت شرایط تیمارهای ترکیبی گرمایش در دو سطح 24 و 28 درجه سانتی گراد، اسیدی شدن در دو سطح  8.1و 7.6 و فنانترن در دو سطح 0 و 8 نانوگرم بر لیتر در آکواریوم های 20 لیتری با تراکم 15 جاندار در هر تانک آزمایشی بررسی شده است. نمونه برداری در سه مرحله، انتهای 24 ساعت اول، انتهای 48 ساعت دوم و انتهای روز 28 ام انجام شد. بعد از 28 روز معارضه، نتایج، مرگ و میری را نشان نداد. پارامترهای مورد مطالعه به جز دما بصورت منفرد، اثرات دوگانه به جز تقابل دما و فنانترن و اثرات سه گانه بر روی بیان ژن ناکرین کاهش معنی داری نشان دادند. تقابل چهارگانه اثر معنی داری بر روی بیان ژن ناکرین نشان نداد. این نتایج گویای آن است که کاهش اسیدیته آب دریا، گرم شدن آن و حضور آلاینده فنانترن باعث کاهش بیان ژن ناکرین شده و در نهایت ممکن است بر روی کیفیت مروارید و پوسته صدف مرواریدساز محار اثر داشته باشد.

    کلیدواژگان: بیان ژن، تغییر اقلیم، خلیج فارس، صدف مرواریدساز محار، هیدروکربن های چندحلقه ای آروماتیک
  • فتانه عسکری سرمور، مریم حسینی نژاد، رضا سلیقه زاده*، نیما شیری، امین غلامحسینی، مصطفی قلی پور صفحات 58-69

    این تحقیق با هدف تعیین غلظت فلزات سنگین در میگوی پا سفید غربی پرورشی و بررسی خطر غذایی ناشی از مصرف آنها در مزارع پرورشی سایت های گناوه، دیلم، حله، موند، دلوار و شیف به انجام رسید. روش های استاندارد جهت آماده سازی نمونه های میگو بکار گرفته شده و ارزیابی خطر بهداشتی مصرف این محصولات دریایی با استفاده از شاخص دریافت روزانه (DI) انجام شد. نتایج نشان داد که میگوی پرورش یافته در مجتمع دیلم بیشینه فلزات سمی جیوه، نیکل و روی را نسبت به سایر نقاط استان بوشهر داشته است. میانگین غلظت فلزات آرسنیک، کادمیوم، مس، آهن، جیوه، نیکل، سرب و روی به ترتیب 0.021، 0.028، 11.725، 42.003، 0.095، 3.278، 0.122 و 6.748 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک بود. براساس یافته ها، باقیمانده نیکل و مس در بافت خوراکی میگوهای پرورشی استان بوشهر، به طور معنی داری فراتر از بیشینه قابل قبول برای مصرف انسانی پیشنهادی توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) و به ترتیب برابر 0.38 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک بودند. از سوی دیگر، ارزیابی خطر بهداشتی نشان داد که با توجه به حداکثر مصرف روزانه قابل تحمل (MTDI) فلزات سنگین، مصرف روزانه و مداوم میگوها توسط مصرف کنندگان در گروه های سنی مختلف (کودکان، بزرگسالان) کاملا ایمن بوده و حتی علی رغم مقادیر زیاد عناصر نیکل و مس، خطری جدی متوجه مصرف کنندگان نمی گردد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، میگوی پاسفید غربی (Litoppenaeus vannamei)، استان بوشهر، ارزیابی خطر، سلامت مصرف کنندگان
  • محسن محمدی گلنگش*، زهرا بزرگ پناه خراط، محمد نعیمی جوبنی، محمد فروهر واجارگاه صفحات 70-86

    در این تحقیق، غلظت فلزات در آب و گیاهان آبزی آزولا Azolla filiculoides) (و عدسک آبی Lemna minor)) در سه منطقه ی ویژه در تالاب انزلی واقع در شمال ایران مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری در تابستان 1397 انجام شد و غلظت فلزات در نمونه های آب و گیاهان توسط دستگاه پلاسمای جفت شده القایی سنجیده شدند. نتایج نشان داد که توالی میانگین غلظت کل فلزات در نمونه های آب بصورت Pb  > Cd Cu > Zn  > Cr > Hg > > Co > Fe > Mn > Ba > Ni > V >  As > Ag > Ti می باشد. بیشترین تجمع زیستی در هر دو گیاه، متعلق بهMn ، Fe  و Ba و کمترین تجمع غلظت مربوط به Cd و Ag بود. نتایج BCF برای هر دو گیاه برای تمامی فلزات بیشتر از 1000 بدست آمد که هر دو گیاه را به عنوان انباشتگرهای قوی برای فلزات سنگین در منطقه معرفی می کند. اگر چه از پتانسیل انباشتگری این گونه ها می توان با ملاحظات زیست محیطی برای کاهش آلاینده ها در انواع پساب ها استفاده کرد اما حضور این گونه ها در زنجیره غذایی تالاب می تواند با ایجاد بزرگنمایی زیستی، تهدیدی جدی برای گونه های مصرف کننده باشد

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، فلزات سنگین، Azolla filiculoides، Lemna minor
  • علیرضا رادخواه، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر صفحات 87-95

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تنوع زیستی ماهیان و فاکتورهای محیطی موثر بر آن در رودخانه دینور (استان کرمانشاه) به اجرا درآمد. برای این منظور، در تیرماه 1397 در 6 ایستگاه از ماهیان منطقه نمونه برداری انجام شد. علاوه بر این، شاخص های فیزیکوشیمیایی و تنوع زیستی ماهیان تعیین شدند. به منظور تعیین عوامل محیطی موثر بر شاخص های تنوع زیستی و گونه های ماهی از آنالیز  تحلیل افزونگی (CCA) استفاده شد. بر اساس نتایج، در مجموع، 2543 نمونه ماهی از رودخانه دینور صید شدند که متعلق به 20 گونه بودند. اغلب گونه های ماهی به خانواده کپورماهیان (Cyprinidae) تعلق داشتند. گونه های شاه کولی سلال (Alburnus sellal) و سیاه ماهی خال دار (Capoeta trutta) به ترتیب بیشترین (با 1358 نمونه) و کمترین فراوانی (با 1 نمونه) را در رودخانه دینور به خود اختصاص دادند. در این مطالعه، قطر متوسط سنگ بستر با ضریب 0.65، سرعت جریان آب با ضریب 0.60 و کل مواد جامد محلول (TDS) با ضریب 0.520 به عنوان موثرترین متغیرهای محیطی بر فراوانی ماهیان در رودخانه دینور شناخته شدند. علاوه بر این، در بین فاکتورهای محیطی مورد مطالعه، عرض رودخانه با ضریب 0.64، عمق با ضریب 0.58، هدایت الکتریکی (EC) با ضریب 0.44 و کل مواد جامد محلول (TDS) با ضریب 0.42 سهم قابل توجهی در تنوع گونه ای ماهیان رودخانه دینور داشتند.

    کلیدواژگان: متغیرهای محیطی، تنوع، شاخص شانون- وینر، زیستگاه
|
  • Mohsen Safaie*, Faezeh Izadifar, Somayeh Faryabi, Sodabeh Sahami, Mohammad Momeni Pages 1-10

    In this study, some reproductive characteristics of the yellow gooseberry, Upeneus doriae were investigated in Bandar Abbas coastal waters for a period of 8 months from July 2018 to February 2019. 300 fish specimens were selected from the bycatch fish of shrimp trawl. The samples were then transferred to the laboratory and the biometric data and some aspects of the biology of the fish were recorded. The results showed that male fish were more prevalent (53.3%) than females in trawl catch during the study period. The male: female sex ratio was significantly different in each month and in the whole period of study. According to the results of this study, it is expected that the spawning of this species begins in January. The fork length in which 50% of females reach sexual maturity is 10.6 cm.

    Keywords: Persian Gulf, Upeneus doriae, Reproduction, sex ratio
  • Rahmat Zarkami *, Fereshteh Yousefi, Ahmad Ghane Pages 11-26

    Four sampling sites were selected in different parts of the Anzali wetland watershed to predict the habitat preferences of the river prawn (Macrobrachium nipponens). A set of abiotic variables together with the abundance of the species were monthly measured at each sampling location during the 1- year study period (2017-2018). The results of Mann-Whitney test (given the non-normal data) showed a significant difference between the presence and absence of shrimp and the most studied variables (p< 0.01). In fact, the results of the test were based on the abiotic variables in which presence/absence of the species was observed. The prediction of the decision tree model showed that the increase of dynamic and structural variables of ecosystem such as water depth and flow velocity and the increase of water quality parameters such as salinity or the decrease of pH might lead to the absence of the species. According to the results of the generalized linear model, there was a significant difference (p< 0.01) between the presence and the absence of shrimp related to the variables (some of the variables with high collinearity were excluded) so that the probability of shrimp presence decreases if flow velocity, depth of sampling sites, electrical conductivity, chloride, salinity, sulphate and total hardness increase. On the contrary, the increase of dissolved oxygen concentration, water turbidity and acidity might increase the probability of shrimp presence in the wetland. Given the factors predicted by the applied models, it is necessary to pay more attention to these variables in future monitoring for the habitat preferences of shrimp

    Keywords: freshwater shrimp, decision tree model, generalized linear model, habitat preferences, presence, absence
  • Sarvenaz Bigham Soostani, Morteza Yousefzadi*, Behrouz Zarei Darki, Mohammad Sharif Ranjbar Pages 27-44

    Coral bleaching, loss of symbiotic algae of Symbiodinium sp. or photosynthetic microalgae pigments from their coral host have become commonplace in recent decades due to the rising of sea temperatures and changes in physicochemical factors. It is essential to study the susceptibility of corals to bleaching, the physiology of its symbiotic algae, and its capacity to cope with abiotic stress. Oxidative stress is of particular importance due to the fact that it can be caused by photosynthetic dysfunction drived by temperature and other physicochemical factors. The aim of this study was to compare the effects of physicochemical factors on the photosynthetic performance of Symbiodinium sp. symbiosis with Stichodactyla haddoni in the Persian Gulf and the Gulf of Oman. To determine whether the cultured Symbiodinium sp. has different sensitivities to oxidative stress and whether winter and summer play a role in oxidative stress and coping with it, DPPH test and Freak ion reduction method (FRAP) were used and Physicochemical factors were measured through the HQ40D prototype device. Moreover, air data (wind speed) was obtained from the website www.irimo.ir. Statistical analysis was performed through one-way analysis of variance at the level of 0.05 and heatmap analysis. The results showed that the highest antioxidant capacity was assigned to Symbiodinium sp. extract in Chabahar in winter (IC50:135.768 μgr/ml) and the lowest antioxidant capacity was allocated to Chabahar in summer (IC50:349.090 μgr/ml). Ferric ion reduction of Symbiodinium sp. extracts showed the highest inhibition compared to ascorbic acid at a concentration of 2 mg/ml (0.297) and the lowest inhibition at a concentration of 0.063 mg/ml (0.015) in Chabahar in winter.

    Keywords: Antioxidants, Biotechnology, Persian Gulf, Gulf of Oman, Coral Reefs, Symbiodinium sp
  • Fatemeh Jafari, Akram Sadat Naeemi*, MohammahMahdi Sohani, Mohsen Noorinezhad Pages 45-57

    In the present study, the interaction effect of climate change accomplished by phenanthrene as a representative of contaminants was investigated on the expression of nacrein gene in the mantle tissue of Pinctada radiata. To determine the studied gene expression pattern changes, pearl oysters were exposed to isolated/ combined warming in two levels (24 and 28 °C), acidification in two levels (8.1 and 7.6) and phenanthrene concentration in two levels (0 and 8 ng/L) for 4 weeks. Experimental setup was arranged in eight exposure treatments with triplicate aquaria per treatment and each aquaria containing 15 animals in 20 L. Sampling was performed three times, i.e.,24 h 48 h and 28 days after exposure. After 28 days of exposure, although no mortalities were observed in any treatments, the studied parameters caused significant reduction of nacrein expression in isolated exposure except for temperature, double interactions except for temperature and phenanthrene combination, and triple interaction. The quadruple interaction showed no significant effect on nacrein gene expression. These results demonstrated that the decreased seawater pH and elevated temperature in presence of contaminants caused downregulation of the nacrein gene and might impact the quality of pearl and shell of pearl oyster, P. radiata.

    Keywords: Climate changes, Gene Expression, Pinctada radiata, Persian Gulf, Polycyclic Aromatic Hydrocarbons
  • Fataneh Askari Sarmowr, Maryam Hosseininezhad, Reza Salighehzadeh*, Nima Shiry, Amin Gholamhossein, Mostafa Gholipour Pages 58-69

    This research was carried out to determine the concentration of heavy metals in Pacific white leg shrimp cultured in farms of Ganaveh, Deylam, Hillah, Mand, Delvar and Shif and its consumption risk. The shrimp samples were prepared based on the standard methodology. The health risk of its consumption was evaluated according evaluated according to the daily intake (DI) index. Our results showed that the shrimp reared in the Deylam site had the maximum values of toxic metals mercury, nickel, and zinc compared to other sites of Bushehr Province. The concentrations of As, Cd, Cu, Fe, Hg, Ni, Pb, and Zn in shrimp muscle were 0.021, 0.028, 11.725. 42.003, 0.095, 3.278, 0.122 and 6.748 mg/kg dry weight (DW), respectively. Based on the findings, the concentration of Cu and Ni were significantly higher than the permissible maximum recommended amounts for human consumption by the world health organization (WHO), and they were 0.38 and 10 mg/kg DW, respectively. On the other hand, the health risk evaluation of the maximum tolerable daily intake (MTDI) of heavy metals showed that daily and continuous consumption of shrimp is safe for consumers in different age groups (children, adults) and despite the high levels of nickel and copper, there is no serious risk to consumers.

    Keywords: Heavy metals, Pacific White leg shrimp, Bushehr Province, Risk evaluation, Consumers health
  • Mohsen Mohammadi Galangash*, Zahra Bozorgpanah Kharat, Mohammad Naimi Jobani, Mohammad Forouhar Vajargah Pages 70-86

    In this study, the concentrations of heavy metals in water and aquatic plants Azolla filiculoides and Lemna minor in three special zones of Anzali Wetland located in the north of Iran were investigated. Sampling was performed in summer 2018 and metal concentrations in water and plant samples were measured by ICP-OES. The results showed that the sequence of the average total concentration of metals in water samples is Fe>Mn>Ba>Ni>V>As>Ag>Ti>Co>Cu>Zn>Cr>Hg>Pb>Cd. The highest bioaccumulation was obtained in both plants belonging to Mn, Fe and Ba and the lowest concentrations were obtained for Cd and Ag. BCF results obtained for both plants for all metals were more than 1000 indicating that both plants are powerful hyper accumulators for heavy metals in the region. Although the potential of these species can be used with environmental considerations to reduce pollutants for various effluents, but the presence of these species in the food chain of the wetland might be a serious threat to the species consuming these plants by creating biological magnification.

    Keywords: Anzali Wetland, Heavy metals, Azolla filiculoides, Lemna minor
  • AliReza Radkhah, Soheil Eagderi*, Hadi Poorbagher Pages 87-95

    The aim of this study was to identify environmental factors affecting the abundance and biodiversity of fish communities in the Dinor River in Kermanshah province. For this purpose, six stations were selected for sampling fish along the Dinor River in June 2018. In addition, physicochemical parameters and biodiversity indices of fish were determined. Canonical Correspondence Analysis (CCA) was used to determine the environmental factors affecting biodiversity indices and fish species. Based on the results, a total of 2543 fish samples were caught from in Dinor River, which belonged to 20 species. Most fish species belonged to the Cyprinidae family. Alburnus sellal (with 1358 samples) and Capoeta trutta (with 1 sample) showed the highest and lowest abundance in Dinor River, respectively. Medium bedrock diameter with a coefficient of 0.65, water flow velocity with a coefficient of 0.60 and TDS with a coefficient of 0.52 were identified as the most effective environmental variables on fish abundance in the Dinor River. In addition, among the studied environmental variables, river width with a coefficient of 0.64, depth with a coefficient of 0.58, EC with a coefficient of 0.44 and TDS with a coefficient of 0.42 showed the most significant contribution to fish species diversity in the Dinor River.

    Keywords: Environmental variables, Diversity, Shannon–Wiener index, Habitat