فهرست مطالب

رویش روان شناسی - سال یازدهم شماره 12 (پیاپی 81، اسفند 1401)

نشریه رویش روان شناسی
سال یازدهم شماره 12 (پیاپی 81، اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/28
  • تعداد عناوین: 20
|
  • الهه شجاع، سید امیر امین یزدی*، سید علی کیمیایی صفحات 1-12

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب کرونا، رابطه والد- فرزندی و کارکرد تحولی خانواده بود. روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه مادران دارای اضطراب کرونا در مشهد در سال 1401 بودند که از بین آنان 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودنداز: پرسشنامه سنجش تحول کارکردی خانواده (DFFAQ؛ عالی و همکاران، 1393)، مقیاس رابطه والد-کودک (CPRS؛پیانتا، 1994)، مقیاس اضطراب ابتلا به کرونا (CDAS، علی پور و همکاران، 1398). شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در 8 جلسه و به مدت 90 دقیقه و هفته ای یک بار برای گروه آزمایش اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری صورت گرفت. نتایج تحلیل کووریانس نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین دو گروه آزمایش و گواه از نظر اضطراب کرونا، رابطه والد- فرزند و کارکرد تحولی خانواده تفاوت معناداری وجود دارد (05/0< p). بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب کرونا، روابط والد- فرزند و کارکرد تحولی خانواده در مادران موثر بود.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، رابطه والد-فرزند، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، کارکرد تحولی خانواده، مادران
  • مهناز دهقان حصار*، منصوره حاج حسینی، مسعود غلامعلی لواسانی، الهه حجازی موغاری صفحات 13-24

    تاخیر در ازدواج و ورود افراد مجرد به دوران پیش بزرگسالی و میان سالی در دختران باعث شده است تا آن ها دوران طولانی تری از زندگی را به صورت مجردی سپری کنند و در این میان برخی از دختران به دلایل خودخواسته یا ناخواسته از خانواده جدا شده و زندگی مستقلی را تشکیل می دهند. هدف پژوهش حاضر شناسایی مسایل برخاسته از سبک زندگی تجردزیستی در دختران مجرد بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و به روش پدیدارشناسی در محدوه زمانی سال های 1399-1400 انجام پذیرفت. مشارکت کنندگان شامل 13 دختر تجردزیست بالای 30 سال ساکن شهر تهران بودند که سابقه ازدواج نداشتند و در خانه های شخصی خود زندگی می کردند. مشارکت کنندگان به روش هدفمند و از طریق نمونه گیری گلوله برفی برگزیده شدند. گردآوری اطلاعات با مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و داده های به دست آمده مطابق با رویکرد تحلیل تفسیری نظریه زمینه ای گلاسر و استراس (1967) تحلیل، تفسیر و طبقه بندی گردید. از گفتگو با مشارکت کنندگان ابعاد گرایش به تجردزیستی، چالش ها و راهبردهای تسهیل گر در تجردزیستی و نگرش به مادری حاصل آمد. بر مبنای یافته ها می توان چشم اندازی از گذشته و آنچه دختران را به سوی تجردزیستی سوق داده است؛ شرایط فعلی آن ها با توجه به مضامین چالش ها، نگرش به مادری و تسهیل گرهای تجردزیستی به دست آورد که در برنامه ریزی های اجتماعی، فرهنگی و آموزشی می تواند قابل استفاده باشد.

    کلیدواژگان: تجردزیستی، دختران مجرد، زنان مستقل، مطالعه پدیدارشناسی
  • یوسف حسنی جبدرقی، نبلوفر میکائیلی*، سیف الله آقاجانی، سجاد بشرپور صفحات 25-36

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه اضطراب صفت و شفافیت عاطفی با نشانه های افسردگی در دانشجویان با نقش واسطه ای انعطاف پذیری شناختی بود. روش پژوهش، توصیفی_همبستگی به روش تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی1400- 1399 بودند(12000N=) که از بین آنها 249 نفر که نمره 14و بالاتر را در پرسشنامه افسردگی بک داشتند به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل ویراست دوم مقیاس افسردگی بک(BDI، بک، 1996)، سیاهه اضطراب حالت-صفت اشپیل برگر(STAI-X، اشپیل برگر،1970)، مقیاس رگه های فراخلقی(TMMS، سالووی و همکاران، 1995) و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی(CFS وندر و والپ،2010) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. یافته ها نشان داد که مدل از برازش خوبی برخوردار بوده و بین اضطراب صفت و شفافیت عاطفی با نشانه های افسردگی رابطه معنی داری وجود دارد(01/0>p) و علاوه بر این اضطراب صفت و شفافیت عاطفی با میانجیگری انعطاف پذیری شناختی اثر غیر مستقیم منفی و معنی داری (01/0>p) بر نشانه های افسردگی در دانشجویان داشتند. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که اضطراب صفت و شفافیت عاطفی به شیوه های مستقیم و غیر مستقیم نشانه های افسردگی در دانشجویان را تحت تاثیر قرار می دهند و نقش پویایی در نشانه های افسردگی ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب صفت، انعطاف پذیری شناختی، شفافیت عاطفی، نشانه های افسردگی
  • محمدعلی گودرزی، ملیکا صنعت نما* صفحات 37-52

    اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) یک سندرم روان پزشکی است که بر اثر مواجهه با وقایع تهدیدآمیزی مانند جنگ، تصادف با وسیله ی نقلیه، تعرض جسمی و جنسی ایجاد می شود. تجربه ی آسیب روانی می تواند دارای اثرات شناختی طولانی مدت باشد. علایم بارز PTSD شامل تغییراتی در فرآیندهای شناختی مانند حافظه، توجه، برنامه ریزی و حل مساله و تاثیرات مخربی بر عملکرد فرد است. در پیشینه پژوهشی بر نقایص شناختی از جمله نقص حافظه و نقش آن در تدوام اختلال تاکید شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی مروری تیوری های موجود درباره ی نقص حافظه در افراد مبتلا به PTSD و تیور ی های تبیین کننده ی اختلال استرس پس از سانحه با تمرکز بر نقش حافظه در ابن اختلال، انجام گرفت. کلید واژه های مرتبط به موضوع پژوهش در پایگاه های معتبری مانند Sience Direct، Elsevier، Google Scholar، PubMed، APA PsycNet در دوره ی زمانی 2000 تا 2022 جستجو گردید. نتایج بررسی نشان می دهد که یکی از برجسته ترین نشانه های این افراد تجربه ی علایم مزاحم است که نقش پر اهمیتی در اختلالات حافظه دارد و تمرکز بر کاهش با از بین بردن این علایم می تواند به پاسخ های درمانی بهتر منجر شود. البته برای درمان های موثرتر همچنان نیاز به مطالعات و کارهای بالینی است.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، نقایص حافظه، نظریه بازنمایی دوگانه، مدل شناختی، نظریه پردازش هیجانی
  • محمد علی پور*، محسن آیتی، حسین شکوهی فرد صفحات 53-66

    طرح ملی شهاب باهدف شناسایی و هدایت دانش آموزان بااستعداد با محوریت معلم در ایران اجرا شده است. از آنجا که بررسی ادراک معلمان به عنوان مجری این طرح در اجرای موفق آن نقش اساسی دارد، در این پژوهش ادراک معلمان شهرستان بیرجند از طرح شهاب به روش کیفی و از نوع پدیدارشناسی بررسی شده است. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مجری طرح شهاب در شهرستان بیرجند در سال تحصیلی 1400-1399بود که با توجه به ماهیت پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند از نوع معیار استفاده شد که با مصاحبه از 11 معلم، داده های اخذشده به اشباع رسید. برای تجزیه وتحلیل داده ها جمع آوری شده، از روش تجزیه وتحلیل کلایزی و از نرم افزارMAXQDA12 به عنوان ابزار تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها در قالب 21مولفه و چهار مقوله ماهیت، اهداف، مشکلات و پیامدها ارایه گردید که هرکدام از این مقوله ها دارای چندین مولفه است. یافته های پژوهش نشان دادند که معلمان نسبت به اهداف طرح به خوبی آگاه هستند و ضرورت اجرای طرح شهاب را به خوبی درک کرده اند. معلمان بر این اعتقاد هستند که اجرای این طرح دارای پیامدهای مختلفی است. از سوی دیگر مشکلاتی بر سر اجرای درست این طرح است.

    کلیدواژگان: طرح شهاب، ادراک معلمان، پدیدارشناسی
  • پروین کدیور*، مهدی عابد، جواد خلعتبری صفحات 67-74

    بی حوصلگی حالتی از انگیختگی نسبتا پایین و عدم رضایت است که به محیطی که از لحاظ میزان تحریک نامناسب است، نسبت داده می شود و وجود ملاکی برای شناسایی و سنجش درست این پدیده در دانش آموزان از اهمیت بسزایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی ابزار بی حوصلگی تحصیلی دانش آموزان انجام شد. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان متوسطه مشغول به تحصیل شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1401 بودند. حجم نمونه تعداد 393 نفر که از طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله انتخاب شدند و به دلیل مخدوش بودن 33 ابزار، 360 نفر وارد مطالعه شدند. داده ها با نرم افزار spss(نسخه26) و lisrel(نسخه 8.5) تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که ابزار بیحوصلگی تحصیلی از روایی و پایایی مناسبی برخودار است. نتایج حاصل از اعتبارسنجی به شیوه همسانی درونی براساس آلفای کرونباخ به دست آمد. بررسی های مربوط به روایی محتوا، سازه ابزار بی حوصلگی تحصیلی نیز موید روایی ابزار مذکور بود. یافته های حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که این مقیاس دارای یک عامل است و ساختار 10 گویه ای ابزار بی حوصلگی تحصیلی در دانش آموزان ایرانی برازش قابل قبولی با داده ها دارد و شاخص های نیکویی برازش، را تایید می کنند و می توان به عنوان یک ابزار برای سنجش بی حوصلگی تحصیلی در دانش آموزان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بی حوصلگی تحصیلی، تحلیل عاملی، دانش آموزان
  • پروانه محمدخانی، مریم حسن نژادی*، محسن سعید منش صفحات 75-84

    هدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان ترکیبی شناختی-رفتاری با حضور ذهن بر مجموع نشانگان بالینی و مجموع نشانگان سوگ پیامد ضربه عاطفی در دختران نوجوان دارای تجربه ضربه عاطفی بود. این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را دختران نوجوان 15 تا 18 ساله شهرستان خارگ دارای ضربه عاطفی در سال 1400 تشکیل دادند. حجم نمونه پژوهش 30 دختر نوجوان با تجربه ضربه عاطفی با فراخوان در شبکه های اجتماعی مجازی ابتدا با روش نمونه گیری هدفمند گزینش و بعد به طریق نمونه گیری تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. در این پژوهش از پرسشنامه های نشانگان بالینی دراگوتیس (BSI) 1983 و ضربه عشقی راس(LTS) 1999 استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین نمرات پس آزمون دو گروه در مجموع نشانگان بالینی و مجموع نشانگان سوگ پیامد ضربه عاطفی در دختران نوجوان با تجربه ضربه عاطفی تفاوت معناداری در سطح001/0>P وجود دارد. این بدین معناست که آموزش درمان ترکیبی شناختی رفتاری با حضور ذهن بر کاهش مجموع نشانگان بالینی و کاهش مجموع نشانگان سوگ پیامد ضربه عاطفی در دختران نوجوان با تجربه ضربه عاطفی تاثیر معناداری داشته است. بنابراین چنین روش درمانی به این افراد در بالابردن سلامت روانی، جلوگیری از مبتلاشدن به بیماری های روانی و کاهش احتمال بازگشت یا عود علایم روانشناسی میتواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: درمان ترکیبی شناختی رفتاری با حضور ذهن، دختران نوجوان، نشانگان بالینی، مجموع نشانگان سوگ پیامد ضربه عاطفی
  • الهه نجفی، سعید موسوی پور*، مرضیه السادات سجادی نژاد صفحات 85-96

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه معنادرمانی بر بهزیستی عمومی، تاب آوری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس موسسه نیکوکاری رعد مهربانی شهر اراک در سال 1400 بودند که از طریق روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیار های ورود و خروج تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه بهزیستی عمومی داپوی (GWD، 1972)، تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RIS، 2003) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL، 1998) بود. گروه آزمایش به مدت 14 جلسه 45 دقیقه ای تحت برنامه معنا درمانی قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده های آماری با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره صورت گرفت. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در بهزیستی عمومی، تاب آوری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس وجود دارد (01/0p=). بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت معنادرمانی روش مداخله ای مناسبی برای ارتقای بهزیستی عمومی، تاب آوری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس است.

    کلیدواژگان: بهزیستی عمومی، تاب آوری، کیفیت زندگی، معنادرمانی
  • علی عیسی زادگان، فاطمه تاجیک*، سیده عسل لاجوردی، ساجده موحدنژاد صفحات 97-106

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای سرگردانی ذهنی در رابطه بین باورهای فراشناختی با پریشانی روان شناختی در دانشجویان انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادین و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز از چهار دانشکده ی (روان شناسی و علوم تربیتی، هنر، علوم سیاسی و مدیریت) در سال 1401 بودند که از بین آن ها 200 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی-خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس پریشانی روان شناختی (K10، کسلر و همکاران، 2002)، پرسشنامه باورهای فراشناختی (MCQ، ولز و کارت رایت-هاتون، 2004) و مقیاس سرگردانی ذهنی (MWS، کاریر و همکاران، 2013) بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل مسیر حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافته ها نشان داد که باورهای فراشناختی و سرگردانی ذهنی به صورت مستقیم با پریشانی روان شناختی رابطه داشتند (001/0p‹). همچنین مولفه های باورهای فراشناختی به صورت غیرمستقیم از طریق سرگردانی ذهنی توانستند پریشانی روان شناختی در دانشجویان را پیش بینی کنند (001/0p‹). از یافته ها می توان نتیجه گرفت که سرگردانی ذهنی نقش واسطه ای بین باورهای فراشناختی و پریشانی روان شناختی در دانشجویان دارد و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر در برنامه های ارتقای سلامت روان دانشجویان ضروری است.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، پریشانی روان شناختی، سرگردانی ذهنی
  • محسن کندی، پگاه فرخزاد*، افسانه طاهری صفحات 107-118

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان ذهن آگاهی بر پیروی از درمان در افراد مبتلا به سوء مصرف موارد مخدر بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری را افراد مبتلا به سوء مصرف موارد مخدر را شامل می شد که به کلینیک های ترک اعتیاد شهر اراک در سال 1400 مراجعه کرده بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 60 نفر انتخاب و در گروه های آزمایش و گواه (هر گروه 20 نفر) به صورت تصادفی جایگذاری شدند. برای اندازه گیری متغیر پژوهش از مقیاس پیروی از درمان (MMAS-8) موریسکی (2008) استفاده شد. جلسات آموزشی درمان ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفته ای یکبار اجرا شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون و پیگیری میانگین هر دو گروه آزمایش از گروه گواه به صورت معناداری بیشتر است (001/0=P). همچنین نتایج نشان داد که گروه درمان پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه درمان ذهن آگاهی هم در مرحله پس آزمون (002/0=P) و هم در مرحله پیگیری (001/0=P) به صورت معناداری میانگین بیشتری کسب کرده است. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، احتمالا درمان کارآمدتری در مقایسه با درمان ذهن آگاهی برای بهبود پیروی از درمان افراد مبتلا به سوء مصرف موارد مخدر است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان ذهن آگاهی، پیروی از درمان، افراد مبتلا به سوء مصرف موارد مخدر
  • زهرا خوانساری، حسن توزنده جانی*، احمد زنده دل صفحات 119-130

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های مبتنی بر الگوی دلبستگی بر اسنادخصمانه و فراخشم در زنان متقاضی طلاق بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان متقاضی طلاق بود که جهت استفاده از خدمات روان شناختی در آبان 1400 لغایت بهمن ماه 1400 به کلینیک های روان شناسی (تحت پوشش سازمان بهزیستی) در شهر سبزوار مراجعه کرده بودند. نمونه این پژوهش شامل 30 نفر از زنان متقاضی طلاق بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. سپس، از میان نمونه پژوهش به طور تصادفی 15 نفر در گروه گواه و 15 نفر در گروه آزمایش جایگزین شد. داده ها با استفاده از مقیاس اسنادخصمانه (HDS) (آرنتز و همکاران، 2003) و مقیاس سبک های فراهیجانی (MES) بک و همکاران 2009) جمع آوری شد. مداخله آموزش مهارت های مبتنی بر الگوی دلبستگی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار انجام شد؛ اما گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده های پژوهش، به روش تحلیل واریانس آمیخته (بااندازه گیری مکرر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد میزان تاثیرگذاری آموزش مهارت های مبتنی بر الگوی دلبستگی بر اسناد خصمانه و فراخشم در زنان متقاضی طلاق 1/48 درصد است (05/0>p). همچنین ماندگاری آموزش مهارت های مبتنی بر الگوی دلبستگی بر اسناد خصمانه 6/68 و در فراخشم 89 درصد بود (05/0>P). نتیجه گیری می شود آموزش مهارت های مبتنی بر الگوی دلبستگی بر اسناد خصمانه و فراخشم در زنان متقاضی طلاق موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های مبتنی بر الگوی دلبستگی، اسنادخصمانه، فراخشم
  • نیلوفر ارجمندنیا، رمضان حسن زاده*، قدرت الله عباسی صفحات 131-140

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر استفاده از راهبردهای سازگارانه و راهبردهای ناسازگارانه در بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بیماری کووید-19 بود. به این منظور؛ در یک بررسی تک آزمودنی چند خط پایه سه نفر از مبتلایان به اختلال استرس پس از سانحه ناشی از بیماری کووید- 19 از میان افرادی که حداقل یک ماه قبل به علت بیماری کوود -19 در بیمارستان مسیح دانشور تهران بستری شده بودند، به روش نمونه گیری هدفمند، به پرسشنامه نظم جویی هیجان CERQ (گانفسکی و همکاران،2001) و تاثیر رویداد _ ویرایش IES-R (ویس و مامار، 1997) پاسخ دادند و مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها به روش تحلیل اندازه گیری های مکرر و به کمک رسم نمودار تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها نشان داد بیماران تحت درمان، اثربخشی معناداری در استفاده از راهبردهای سازگارانه و راهبردهای ناسازگارانه نشان داده و بهبودی معناداری به لحاظ بالینی کسب نمودند. لذا؛ درمان شناختی رفتاری بر استفاده از راهبردهای سازگارانه و راهبردهای ناسازگارانه در بیماران مبتلابه اختلال استرس پس از سانحه بیماری کووید- 19 اثرگذار است.

    کلیدواژگان: استرس، راهبردهای سازگارانه و ناسازگارانه، درمان شناختی، رفتاری، اختلال استرس پس از سانحه، کووید-19
  • محبوبه پیاده امرغان، محمدرضا بلیاد*، معصومه ژیان باقری، ناهید هواسی سومار، طاهره رنجبری پور صفحات 141-152

    هدف این پژوهش پیش بینی راهبردهای مقابله با استرس براساس طرحواره های ناسازگار اولیه و هوش معنوی در مادران دانش آموزان کم توان ذهنی بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه مادران دانش آموزان کم توان ذهنی محدوده سنی 6 تا 18 سال (حدود 900 نفر) مشغول به تحصیل در مدارس استثنایی شهرستان قزوین در سال 1400-1399 بودند. که از بین آنها به صورت تصادفی خوشه ای 246 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن (WSQ، 1984) و مقیاس هوش معنوی کینگ (SISRI، 2008)، طرحواره های یانگ فرم کوتاه (YSQ-SF) (2005) (بود. روش تحلیل پژوهش، تحلیل رگرسیون به روش همزمان بود. یافته ها نشان داد که حوزه بریدگی و طرد، خودگردانی و عملکرد مختل، دیگر جهت مندی، گوش به زنگی بیش از حد و بازداری، محدودیت های مختل با راهبردهای مقابله ای مسیله مدار رابطه منفی و معنادار و با راهبردهای مقابله ای هیجان مدار مثبت و معنادار دارد. همچنین ارتباط هوش معنوی با راهبردهای مقابله ای مسیله مدار مثبت و معنادار و با راهبردهای مقابله ای هیجان مدار منفی و معنادار است. همچینن در مجموع 7/50 واریانس متغیر راهبردهای مقابله ای مسیله مدار و 5/14 واریانس متغیر راهبردهای مقابله ای هیجان مدار توسط متغیرهای پیش بین تبیین می شود (05/0>p). نتیجه گیری می شود که طرح واره ناسازگارانه اولیه، هوش معنوی در پیش بینی راهبردهای مقابله با استرس نقش اساسی دارد.

    کلیدواژگان: راهبرد مقابله با استرس، طرحواره ناسازگارانه اولیه، هوش معنوی
  • موسی قادرنژاد، مهین اعتماد نیا*، فرناز فرشباف مانی صفت صفحات 153-162

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک و درمان مبتنی بر ذهنی سازی در بهبود نشانه های افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی صورت گرفت. پژوهش حاضر با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری 1 ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی درمانجویان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بودند که در سال 1400 به کلینیک های روان شناختی شهرستان ارومیه مراجعه کرده بودند که از این میان 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گواه جایگزین شدند. گروه اول رفتاردرمانی دیالکتیک و گروه دوم درمان مبتنی بر ذهنی سازی را به مدت 12 جلسه یک ساعته دریافت کردند و گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. برای گردآوری داده ها از مقیاس شخصیت مرزی (STB، لیشنرنیگ، 1999) استفاده شد.. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها نشان داد رفتاردرمانی دیالکتیک و درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر بهبود نشانه های اختلال شخصیت مرزی موثر هستند و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است (01/0P<). همچنین نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی نشان داد رفتاردرمانی دیالکتیک تاثیر بیشتری بر بهبود نشانه های اختلال شخصیت مرزی داشت (05/0P<). نتایج حاصله بر استفاده بیشتر از مداخله رفتاردرمانی دیالکتیک برای بهبود نشانه های اختلال شخصیت مرزی اشاره دارد.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، ذهنی سازی، رفتاردرمانی دیالکتیک
  • فریبا شیخ محمدی، آذر میدخت رضایی*، مجید برزگر، حسین بقولی صفحات 163-172

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی مشاوره گروهی به شیوه درمان پذیرش و تعهد بر ادراک درد و اضطراب مرگ در زنان مبتلا به سرطان پستان بود. روش این پژوهش از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پی آزمون- پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری (2 ماهه) بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز تخصصی و فوق تخصصی بیمارستان های شهر تهران در سال 1399 بود بود. نمونه پژوهش شامل 40 نفر از این زنان بود که به روش در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفر جایگزین شدند. سپس، به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش مشاوره درمان پذیرش و تعهد را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. داده ها با استفاده از مقیاس پرسشنامه ادراک درد (ملزاک، 1975، MGPQ)، پرسشنامه اضطراب مرگ گالت- لستر (1969، CL- FODS) جمع آوری شد. داده های پژوهش، به روش تحلیل واریانس آمیخته (با اندازه گیری مکرر) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مشاوره گروهی مبتنی بر ادراک درد و اضطراب مرگ اثربخش بوده است (05/0P<) نتیجه گیری می شود این مداخله تاحد زیادی توانستند ادراک درد و اضطراب مرگ را کاهش دهند و ازاین رو می توانند در درمان بیماران سرطان پستان به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: ادراک درد، اضطراب مرگ، مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • قاسم عبداللهی بقرآبادی، ندا کریمی* صفحات 173-182

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش خودشفقتی ذهن آگاهانه بر نشخوار فکری و اضطراب اجتماعی مادران دارای کودک اوتیسم انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری این تحقیق شامل مادران دارای کودک اوتیسم مراجعه کننده به مرکز توانبخشی انوار آفتاب کوثر جمیل شهر قم در سال 1400 بود. 30 نفر از مادرانی که معیارهای ورود به پژوهش را داشتند (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جلسات آموزشی خودشفقتی ذهن آگاهانه برای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه، به صورت هفته ای یک جلسه برگزار شد و گروه گواه در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس اضطراب اجتماعی لایبویتز (1987، LSAS) و پرسشنامه ی نشخوار فکری نولن هوکسما و مارلو (1993، RRS) بودند. داده های جمع آوری شده با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آموزش خودشفقتی ذهن آگاهانه بر کاهش نشخوار فکری و اضطراب اجتماعی مادران دارای کودک اوتیسم موثر است (05/0>P). همچنین اثر آموزش خودشفقتی ذهن آگاهانه بر کاهش نشخوار فکری و اضطراب اجتماعی مادران دارای کودک اوتیسم در مرحله پیگیری تداوم داشته است (05/0>P). لذا می توان نتیجه گرفت که آموزش برنامه خودشفقتی ذهن آگاهانه در کاهش نشخوار فکری و اضطراب اجتماعی مادران دارای کودک اوتیسم موثر بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش خودشفقتی، اضطراب اجتماعی، ذهن آگاهانه، کودک اوتیسم، مادران، نشخوار فکری
  • محمودرضا شرفی، داود جعفری*، محسن بهرامی صفحات 183-194

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و درمان فراتشخیصی یکپارچه بر تنظیم هیجانی نوجوانان دارای اختلال اضطراب فراگیر انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون، با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی نوجوانان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر خرم آباد در بازه زمانی آذر ماه 1400 تا تیرماه 1401 بود که توسط روان شناس و روان پزشک تشخیص قطعی اختلال اضطراب فراگیر دریافت کردند. 45 نفر به صورت هدفمند انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هرگروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش اول و دوم هریک به ترتیب طی 12 جلسه بصورت دو بار در هفته تحت مداخله درمان فراتشخیصی یکپارچه، و درمان شناختی رفتاری قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجان (CERQ) (گارنفسکی و کرایج، 2006) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون بونفرونی انجام شد. یافته های بدست آمده نشان داد که هر دو مداخله ی درمان فراتشخیصی یکپارچه و درمان شناختی-رفتاری در مقایسه با گروه گواه به طور معنی داری باعث افزایش تنظیم هیجان سازش یافته و کاهش تنظیم هیجان سازش نایافته می شوند (01/0P<)؛ و تاثیر هر دو روش مداخله تا مرحله پیگیری (2 ماهه) دارای ماندگاری اثر است. همچنین بین میزان اثربخشی دو روش تفاوت معناداری وجود ندارد (01/0<P). بطورکلی با بکارگیری هر یک از رویکردهای درمان شناختی-رفتاری و درمان فراتشخیصی یکپارچه می توان گام مهمی در کاهش آسیب ها و پیامدهای ناشی از عدم تنظیم هیجان برداشت.

    کلیدواژگان: اضطراب فراگیر، تنظیم هیجانی، درمان فراتشخیصی یکپارچه، درمان شناختی-رفتاری، نوجوانان
  • زینب توکلی، عزت الله قدم پور*، نسرین باقری، زهرا تنها صفحات 195-206

    هدف پژوهش حاضر مقایسه ای اثربخشی روان درمانی مثبت گرا و طرح واره درمانی بر باورهای غیرمنطقی و تصویربدنی در زنان متقاضی جراحی زیبایی بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متقاضی جراحی زیبایی بود که در سال 1399 به مراکز جراحی های زیبایی شهر بروجرد مراجعه کردند. از میان آن ها 45 نفر به صورت در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگذاری شدند. بر روی گروه اول روان درمانی مثبت گرا در 14جلسه 90 دقیقه ای و بر روی گروه دوم طرح واره درمانی در 12جلسه 90 دقیقه ای به مدت دو ماه در محیط اسکایپ اجرا شد. شرکت کنندگان پرسشنامه های باورهای غیرمنطقی جونز (1968) و تصویر بدنی کش (2004) را قبل و بعد از مداخله ها تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-21 و روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که هر دو درمان روان درمانی مثبت گرا و طرح واره درمانی بر روی باورهای غیرمنطقی و تصویربدنی در زنان متقاضی جراحی زیبایی تاثیر معنی داری داشتند (001/0>p). همچنین نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که بین دو گروه روان درمانی مثبت گرا و طرح واره درمانی در باورهای غیرمنطقی و تصویر بدنی تفاوت معنی داری از نظر آماری وجود ندارد (05/0<.(P نتایج به دست آمده بر استفاده بیشتر از این دو مداخله برای تغییر در متغیرهای روان شناختی دخیل در گرایش به جراحی های زیبایی اشاره دارد.

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، تصویر بدنی، روان درمانی مثبت گرا، طرح واره درمانی، جراحی زیبایی
  • الهام فرهنگی، مرضیه منیدری، محمد ثابت رو، مریم رضایی* صفحات 207-216

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش پیوند ایمن، مراقبت از رابطه و توازن کار - خانواده در پیش بینی سرخوردگی زناشویی معلمان متاهل در دوره قرنطینه کووید-19 بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان استان سمنان در سال 1400 بود که تعداد آن ها 8370 نفر گزارش شد. 379 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس سرخوردگی زناشویی (کایزر، 1993، MDS)، پیوند ایمن (جانسون، 2008، SBQ)، مراقبت از رابطه (کانس و شاور، 1994، CRRQ) و توازن کار - خانواده (صمدی، 1391، FWBQ) بوده است. برای تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد ارتباط معناداری بین پیوند ایمن (01/0>P)، ابعاد مراقبت از رابطه (01/0>P) و توازن کار-خانواده (01/0>P) وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد در مجموع 4/16درصد از تغییرات سرخوردگی زناشویی معلمان متاهل توسط متغیرهای پژوهش تبین می شود. بنابراین، با بهبود دلبستگی ایمن، مراقبت از رابطه و مهارت توازن بین کار و خانواده می توان سرخوردگی زناشویی معلمان متاهل را کاهش داد.

    کلیدواژگان: پیوند ایمن، توازن کار - خانواده، سرخوردگی زناشویی، کووید-19، مراقبت از رابطه، معلمان متاهل
  • عطیه صباغی نیا، فرشاد راشدپور* صفحات 217-230

    با وجود نقش پررنگ معلمان در تعلیم و تربیت و تحقق اهداف نظام آموزشی، بی شک توجه به عوامل انگیزش شغلی آنان دارای اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر ارایه شبکه مضامین عوامل موثر بر انگیزش شغلی معلمان بر اساس شناسایی عوامل انگیزاننده بود. روش پژوهش حاضر کیفی، از نوع تحلیل مضمون و از لحاظ هدف جز پژوهش های کاربردی بود. شرکت کنندگان در این پژوهش 15 نفر از معلمان مقطع دبستان شهر روانسر بودند که به صورت هدفمند و تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار این پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود و با هر یک از معلمان در تیرماه 1401 مصاحبه صورت گرفته است. تحلیل مضمون به روش آتراید- استرلینگ انجام شده است. یافته ها حاکی از 91 مضون پایه، 19 مضمون سازمان دهنده دلبستگی شغلی، ویژگی شخصیتی برونگرایی، ویژگی شخصیتی وجدانگرایی، ویژگی شخصیتی توافق جویی، ویژگی شخصیتی باز بودن به تجربه، سرسختی روانشناختی، خودکارآمدی، انگیزه پیشرفت، قدر و منزلت اجتماعی معلم، ساختن آینده دانش آموزان، در نظر گرفتن آینده کشور و ساختن آن، تعهد سازمانی، طراحی شغل، الزامات شغل، امنیت شغلی، حمایت سازمانی و اجتماعی، جو سازمان، محیط کار و جبران خدمات و 2 مضمون فراگیر عوامل درونی و عوامل بیرونی می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده هر یک از مضامین بر ارتقا انگیزش معلمان اثرگذار است. از اینرو در راستای مدارسی پویاتر و معلمانی با انگیزه و برای ارتقا نظام تعلیم و تربیت، آموزش و پرورش و مدیران مدارس توجه ویژه به عوامل انگیزش شغلی معلمان داشته باشند.

    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، تحلیل مضمون، شبکه مضامین، عوامل انگیزاننده، عملکرد شغلی
|
  • Elahe Shoja, Seyed Amir Aminyazdi *, Seyed Ali Kimiaei Pages 1-12

    The present study aimed to determine the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness on corona anxiety, parent-child relationship, and developmental functioning family. The research method of the present study was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population was mothers with corona anxiety in Mashhad in 2022, among whom 30 were selected by convenience sampling and randomly placed in experimental and control groups. The research tools were: developmental functioning family questionnaire (DFFAQ; Ali et al., 2014), Child-Parent Relationship Scale (CPRS; Pianta, 1994), Corona Anxiety Scale (CDAS; Alipour et al., 2019). Cognitive therapy based on mindfulness was implemented in 8 sessions for 90 minutes and once a week for the experimental group. To analyze the data, a multivariate analysis of covariance was used. The results of multivariate analysis of covariance showed that controlling the pre-test effect showed a significant difference between the two experimental and control groups regarding corona anxiety, parent-child relationship, and developmental functioning family (p < 0.05). Based on the findings, cognitive therapy based on mindfulness was effective on corona anxiety, parent-child relationships, and developmental functioning family in mothers.

    Keywords: Corona Anxiety, Parent-child Relationships, Cognitive Therapy Based on Mindfulness, Developmental Functioning Family, Mothers
  • Mahnaz Dehghan Hesar *, Mansureh Hajhosseini, Masoud Gholamali Lavasani, Elahe Hejazi Moughari Pages 13-24

    Late marriage and the entry of unmarried girls into emerging adulthood and middle age have caused them to spend a longer period of their lives single, in the meantime, some girls are separated from their families due to voluntary or involuntary reasons to experience an independent life. This study aimed to identify the challenges and strategies of a solo-living lifestyle in single girls. The research method was a qualitative method with a phenomenological approach which is conducted in 2021-2022. Participants were 13 unmarried girls over 30 years old who lived in their independent homes in Tehran. Participants were selected by the purposive method through snowball sampling. Data were collected with semi-structured interviews and interviews continued until data saturation. Data were analyzed based on the Glaser and Strauss (1967) approach. Dimensions of tendency in solo living, challenges, facilitation strategies, and attitudes toward motherhood have been found. Based on the results the path that has led to the experience of solo living as well as participants’ current situation toward living single by recognizing their challenges, facilitating strategies, and their attitude toward motherhood can be used in social, cultural, and educational planning.

    Keywords: Solo-living, Single Girls, Independent Women, Phenomenological Study
  • Yousof Hasani jabdaragi, Niloofar Mikaeili *, Seifallah Aghajani, Sajjad Basharpoor Pages 25-36

    The purpose of the current study was to study the relationship between trait anxiety and emotional clarity with depression symptoms in college students with the moderating role of cognitive flexibility The research method was descriptive-correlation based on path analysis. Samples of this study were whole Mohaghegh Ardabili university students in the 1399 -1400 semester(n=12000). 249 of them that had ratings of 14 and higher in the Beck Depression Inventory were selected by the Purposive sampling method as samples. the questionnaires were Beck Depression Inventory (BDI, beck, 1996), Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI-X, Spielberger, 1970), Trait Meta Mood Scale (TMMS, Salovey& et al, 1995), and questionnaire cognitive flexibility(CFS, Vander and Valpe, 2010). For analyzing data we used the Pearson correlation test and path analysis. Results showed that the model has a good fit and there is a significant correlation(p<0/01) between trait anxiety and emotional clarity with depression symptoms. Furthermore, trait anxiety and emotional clarity had a negative and significant indirect effect(p<0/01) on depression symptoms through cognitive flexibility. Based on these findings trait anxiety and emotional clarity have both direct and indirect effects on depression symptoms and play a dynamic role in depression symptoms, these results can be used in designing preventive and intervention programs for depression symptoms.

    Keywords: trait anxiety, cognitive flexibility, emotional clarity, depression symptoms
  • Mohammad Ali Goodarzi, Melika Sanatnama * Pages 37-52

    Post-traumatic stress disorder (PTSD) is a psychiatric syndrome caused by exposure to threatening events such as war, car accidents, and physical and sexual assault. The experience of psychological trauma can have long-term cognitive effects. The symptoms of PTSD include changes in cognitive processes such as memory, attention, planning, and problem-solving and destructive effects on a person's performance. In the research background of this disorder cognitive defects been emphasized, such as memory defects, and their role in the continuation of the disorder. The present study was conducted to review the existing theories about memory deficits in people with PTSD and theories that explain post-traumatic stress disorder, focusing on the role of memory in this disorder. The related Keywords to this research topic were searched in reliable databases such as Science Direct, Elsevier, Google Scholar, PubMed, and APA PsycNet in the period 2000 to 2022. The results of this survey show that one of the most prominent symptoms of these people is the experience of disturbing symptoms, which play an important role in memory disorders, and focusing on the reduction of these symptoms or eliminating them can lead to better treatment responses. Though that, for more effective treatments, clinical studies, and actions are still needed.

    Keywords: Posttraumatic Stress Disorder, Memory impairment, Dual Representation Theory, Cognitive Model, Emotional Processing Theory
  • Mohammad Alipour *, Mohsen Ayati, Hossein Shokoohifard Pages 53-66

    Shahab national project has been implemented in Iran with the aim of identifying and guiding talented students with teacher-centeredness. Considering that the examination of the teachers' perception as the implementers of this plan plays an essential role in its successful implementation, in this research, the perception of the teachers of Birjand City about the Shahab plan has been investigated in a qualitative and phenomenological way. The statistical population of the study was all the teachers implementing the Shahab project in Birjand City in the academic year 2020-2021. Due to the nature of the research, a criterion-type purposeful sampling method was used, and the data obtained reached saturation by interviewing 11 teachers. To analyze the collected data, the Colizzi analysis method, and MAXQDA12 software were used as data analysis tools. The findings were presented in the form of 21 components and four categories of nature, goals, problems, and consequences, each of which has several components. The findings of the research showed that the teachers are well aware of the project's goals and have well understood the necessity of implementing Shahab's project. Teachers believe that this project has various implications. On the other hand, there are problems with the correct implementation of this plan.

    Keywords: Shahab plan, teachers' perceptions, Perception, Phenomenological
  • Parvin Kadivar *, Mehdi Abed, Javad Khalatbari Pages 67-74

    An environment that is inappropriate in terms of the level of stimulation is attributed, and the existence of criteria for identifying and measuring this phenomenon in students is very important. The present study was conducted to validate the instrument of students' academic boredom. The statistical population of the research was middle school students studying in Tehran in the academic year 2021-2022. The sample size was 393 people who were selected through multi-stage cluster sampling and due to the distortion of 33 instruments, 360 people were included in the study. Data were analyzed with SPSS (version 26) and LISREL (version 8.5) software. The findings showed that the academic boredom tool has good validity and reliability. The results of validation were obtained by internal consistency based on Cronbach's alpha. Investigations related to the validity of the content, and the structure of the academic boredom tool also confirmed the validity of the said tool. The findings of the confirmatory factor analysis showed that this scale has one factor and the 10-item structure of the academic boredom instrument in Iranian students has an acceptable fit with the data and the goodness of fit indicators confirm it and can be used as a tool to measure academic boredom in students.

    Keywords: Academic boredom, factor analysis, students
  • Parvane Mohammadkhani, Maryam Hassannejadi *, Mohsen Saaedmanesh Pages 75-84

    The main goal of the present study was to determine the effectiveness of combined cognitive-behavioral therapy with the presence of the mind on the total clinical symptoms and the total bereavement symptoms of emotional trauma in adolescent girls who experienced emotional trauma. This research was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research was made up of teenage girls aged 15 to 18 years with emotional trauma in Kharg City in 2021. The sample size of the research was 30 teenage girls who experienced emotional trauma by calling in virtual social networks, first using the purposeful sampling method and then by simple random sampling, they were assigned to two experimental and control groups. In this research, the questionnaires of Clinical Syndrome of Dragotis (BSI) 1983 and love stroke of Ross(LTS) 1999 were used. The result of data analysis using the multivariate covariance analysis method shows that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the average post-test scores of the two groups in total clinical symptoms and total grief symptoms of emotional trauma in adolescent girls who experienced emotional trauma at the level of P <0.001. This means that the training of combined cognitive-behavioral therapy with the presence of the mind has had a significant effect on the reduction of the total clinical symptoms and the reduction of the total bereavement symptoms of emotional trauma in teenage girls who experienced emotional trauma. Therefore, such a treatment method can be useful for these people in improving their mental health, preventing them from contracting mental illnesses and reducing the possibility of the return or recurrence of psychological symptoms.

    Keywords: Mindfulness integrated cognitive behavioral therapy, teenage girls, Clinical syndrome, Mourning syndrome of emotional trauma
  • Elahe Najafi, Saied Mosavipour *, Marziyeh sadat Sajadi nezhad Pages 85-96

    The present study was conducted to determine the effectiveness of the meaning therapy program on the general well-being, resilience, and quality of life of patients with multiple sclerosis. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all the patients with multiple sclerosis of the Raad Mehrabani Charitable Institute in Arak City in 2021, who were selected through the available sampling method and based on the entry and exit criteria, 30 people were randomly selected into two groups of 15 people, experimental and alternative evidence. became The measurement tools in this research were Dapuy's general well-being questionnaire (1972), Connor and Davidson's resilience (2003), and the World Health Organization's quality of life (1998). The experimental group underwent the meaning therapy program for 14 sessions of 45 minutes, and the control group did not receive any intervention. Statistical data analysis was done using the multivariate covariance analysis method. The findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the post-test of the experimental group and the control in the general well-being, resilience, and quality of life of patients with multiple sclerosis (p=0.01). Based on the results of the research, it can be said that meaningful therapy is a suitable intervention method to improve the general well-being, resilience, and quality of life of patients with multiple sclerosis.

    Keywords: general well-being, resilience, quality of life, meaning therapy
  • Ali Issazadegan, Fatemeh Tajik *, Seyedeh Asal Lajevardi, Sajede Movahednejhad Pages 97-106

    The aim of this study was to investigate the mediating role of mind-wandering in the relationship between metacognitive beliefs with psychological distress in students. The present study is basic research in terms of purpose and a correlational study in terms of method. The statistical population of the present study was all the students of the Azad University of Tehran Central Branch from four faculties (Psychology and Educational Sciences, Arts, Political Sciences, and Management) in 1401, of which 200 people were selected through random-cluster sampling. Research questionnaires included: Kessler Psychological Distress Scale (K10, Kessler & et al, 2002), Metacognition Questionnaire (MCQ, Wells, & Cartwright-Hatton, 2004), and the Mind Wandering Scale (MWS, Carriere & et al, 2013). Path analysis was used to analyze the data. The results of the path analysis indicated that the model fit in well. The findings showed that metacognitive beliefs and mind-wandering were directly related to psychological distress (p<0.001). Also, the components of metacognitive beliefs were able to predict psychological distress in students indirectly through mind-wandering (p<0.001). It can be concluded that mind-wandering plays a mediating role between metacognitive beliefs and psychological distress in students, and it is necessary to pay attention to these factors in interaction with each other in programs to improve students' mental health.

    Keywords: Metacognitive Beliefs, Psychological Distress, Mind-wandering
  • Mohsen Kandi, Pegah Farokhzad *, Afsaneh Taheri Pages 107-118

    The purpose of the present study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy and mindfulness-based therapy on adherence to treatment in People with drug addiction. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a one-month follow-up. The statistical population included People with drug addiction who visited the addiction treatment clinics of Arak City in the year 2021. Using the available sampling method, 60 people were selected and randomly replaced in experimental and control groups (20 people in each group). The medication adherence scale (MMAS-8) Morisky (2008) was used to measure the research variable. Mindfulness therapy and therapy based on acceptance and commitment sessions were performed in 8 sessions of 90 minutes once a week. The analysis of variance of repeated measurements was used to analyze the data. The results showed that in the post-test and follow-up stages, the average of both experimental groups was significantly higher than the control group (P=0.001). Also, the results showed that the acceptance and commitment treatment group obtained a significantly higher average in both the post-test phase (P=0.002) and the follow-up phase (P=0.001) compared to the mindfulness treatment group. The results showed that the treatment based on acceptance and commitment is probably a more efficient treatment compared to mindfulness-based treatment for improving the adherence to the treatment of addicts.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, mindfulness therapy, treatment adherence, People with drug addiction
  • Zahra Khansari, Hasan Toozandehjani *, Ahmad Zendehdel Pages 119-130

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of teaching skills based on the attachment model on hostile and angry documents in women seeking a divorce. The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design, a control group, and a one-month follow-up. The statistical population was all the women applying for divorce which had visited the psychological clinics (under the welfare organization) of Sabzevar City from November 2021 to February 2021. The sample was 30 women applying for divorce, selected as available and randomly replaced by 15 people in the control group and 15 in the experimental group. Data were collected through the Hostile Document Scale (HDS) (Arentz et al., 2003) and the Metaemotional Styles Scale (MES) Beck et al., 2009). The intervention of teaching skills based on the attachment model was carried out during 8 sessions of 90 minutes once a week, But the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by mixed variance analysis. The findings showed that the effectiveness of training skills based on the attachment model on hostile and angry documents in women applying for divorce is 48.1% (p<0.05). The permanence of teaching skills based on the attachment model was 68.6% on hostile documents and 89% on anger (P<0.05). It can be concluded that teaching skills based on the attachment model are effective on hostile and angry documents in women applying for a divorce.

    Keywords: teaching skills based on the attachment model, hostile documents, anger
  • Nilofar Argomandnia, Ramazan Hassanzadeh *, Ghodratollah Abbasi Pages 131-140

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of cognitive behavioral therapy on the use of adaptive strategies and maladaptive strategies in patients with post-traumatic stress disorder after the covid-19 disease. For this purpose; In a multi-baseline single-subject study, three people suffering from post-traumatic stress disorder caused by covid-19 among the people who were admitted to Masih Daneshvar Hospital in Tehran at least one month ago due to covid-19 disease, using a purposive sampling method. , responded to the emotion regulation questionnaire CERQ (Ganevsky et al., 2001) and the impact of the event – edition IES-R (Weiss and Mamar, 1997) and were evaluated. The data were analyzed by the method of repeated measurements analysis and with the help of drawing a diagram. The findings showed that the patients under treatment showed significant effectiveness in using adaptive strategies and maladaptive strategies and achieved significant clinical improvement. so; Cognitive behavioral therapy has an effect on the use of adaptive strategies and maladaptive strategies in patients suffering from post-traumatic stress disorder of covid-19.

    Keywords: stress, adaptive strategies, maladaptive strategies, cognitive-behavioral therapy, post-traumatic stress disorder, covid-19
  • Mahboobeh Piadeh Amarghan, Mohammad Reza Belyad *, Masoumeh Jian Bagheri, Nahid Hovasi Soomar, Tahereh Ranjbari Pour Pages 141-152

    The aim of this research was to predict stress coping strategies based on primary maladaptive schemas and spiritual intelligence in the mothers of intellectually disabled students. The current research is part of applied research in terms of its purpose and correlational studies in terms of method. The statistical population includes all the mothers of mentally retarded students in the age range of 6 to 18 years (about 900 people) who were studying in exceptional schools in Qazvin City in 2019-2020. Among them, 246 people were randomly selected as a sample. The tools of this research included Lazarus and Folkman Coping Strategies Questionnaire (WSQ, 1984) and King's Spiritual Intelligence Scale (SISRI, 2008), Young Schemas Short Form (YSQ-SF) (2005). The regression was in the simultaneous method. The findings showed that the domain of cut and rejection, self-management and impaired performance, other orientation, listening to excessive bells and inhibitions, impaired limitations with problem-oriented coping strategies, and negative relationship and is significant and has a positive and meaningful correlation with emotion-oriented coping strategies. Also, the relationship between spiritual intelligence and problem-oriented coping strategies is positive and significant, and negative and significant with emotion-oriented coping strategies. Also, in total, the variance of the strategies variable is 50.7 for problem-oriented coping, and 14.5 variance for emotion-oriented coping strategies variable is explained by predictor variables (p<0.05). It is concluded that the primary maladaptive schema, spiritual intelligence in Finding strategies to deal with stress plays a fundamental role.

    Keywords: coping strategy with stress, primary maladaptive schema, spiritual intelligence
  • Musa Qadernejad, Mahin Etemadnia *, Farnaz Farshbaf Mani Sefat Pages 153-162

    The present study aimed to compare the effectiveness of dialectical behavior therapy and mentalization-based therapy in improving the symptoms of people with a borderline personality disorder. The current research was with a pre-test-post-test design and a control group with a follow-up period of 1 month. The statistical population of this research was all the treatment seekers suffering from borderline personality disorder who had been referred to the psychological clinics of Urmia city in 1400, of which 45 people were selected by available sampling method and were randomly divided into two experimental groups and one control group. The first group received dialectical behavior therapy and the second group received mentalization-based therapy for 12 one-hour sessions, and the control group did not receive training. The borderline personality scale (STB, Leishnernig, 1999) was used to collect data. For statistical analysis, analysis of variance with repeated measures was used. The findings showed that dialectical behavior therapy and treatment based on mentalization are effective in improving the symptoms of borderline personality disorder and this effect was stable in the follow-up phase as well (P<0.01). Also, the results of the Benferroni post hoc test showed that dialectical behavior therapy had a greater effect on improving the symptoms of borderline personality disorder (P<0.05). The results indicate more use of dialectical behavior therapy intervention to improve symptoms of borderline personality disorder.

    Keywords: Borderline Personality Disorder, Mentalization, Dialectical Behavior Therapy
  • Fariba Sheykh mohammadi, Azarmidokht Rezaee *, Majid Barzegar, Hossein Baghooli Pages 163-172

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of group counseling in the form of acceptance and commitment therapy on the perception of pain and death anxiety in women with breast cancer. The method of this research was a semi-experimental research with a pre-test-post-test design and a control group with a follow-up period (2 months). The statistical population included all married women with breast cancer who were referred to the specialized and sub-specialized centers of Tehran hospitals in 2019. The research sample consisted of 40 of these women who were selected using the accessible method and randomly replaced in two groups of 20 people. Then, they were randomly replaced into two experimental and control groups (20 people in each group). The experimental group received acceptance and commitment therapy counseling during 8 and 90-minute sessions. The data were collected using the Pain Perception Questionnaire (Melzak, 1975) (MGPQ), and Galt-Lester Death Anxiety Questionnaire (1969) (CL-FODS). The research data were analyzed by mixed variance analysis (with repeated measurements). The results showed that group counseling based on the perception of pain and death anxiety was effective (P<0.05). It can be concluded that this intervention was able to reduce the perception of pain and death anxiety to a great extent, and therefore can be used in the treatment of cancer patients. The breast should be used.

    Keywords: pain perception, death anxiety, group counseling based on acceptance, commitment
  • Qasem Abdulahi Beqrabadi, Neda Karimi * Pages 173-182

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of mindful self-compassion training on rumination and social anxiety of mothers with autistic children. The current research was a semi-experimental type with a pre-test, post-test, and control group with a one-month follow-up. The statistical population of this research included mothers with autistic children who were referred to Anwar Aftab Kotsar Jamil Rehabilitation Center in Qom City in 1400. 30 mothers who met the criteria to enter the research (15 in the experimental group and 15 in the control group) were selected by purposive sampling. Mindful self-compassion training sessions were held for the experimental group for 8 sessions, once a week, and the control group was placed on the waiting list for training. The tools used included Liebowitz Social Anxiety Scale (1987, LSAS) and Nolen Hoeksma and Marlow's Ruminative Responses Scale (1993, RRS). The collected data were analyzed by repeated measure analysis of variance. The results showed that mindful self-compassion training is effective in reducing rumination and social anxiety of mothers with autistic children (P <0.05). Also, mindful self-compassion training has continued to reduce rumination and social anxiety of mothers with autistic children in the follow-up phase (P <0.05). Therefore, it can be concluded that the training in mindful self-compassion program has been effective in reducing rumination and social anxiety of mothers with autistic children.

    Keywords: self-Compassion education, social anxiety, autistic child, mindful, mothers, rumination
  • Mahmoudreza Sharafi, Davood Jafari *, Mohsen Bahrami Pages 183-194

    The present study aimed to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy(CBT) and unified transdiagnostic treatment on the cognitive-emotional regulation of adolescents with generalized anxiety disorder. The quasi-experimental study was carried out with a pre-test-post-test design, with a control group and a two-month follow-up. The statistical population included all teenagers who were referred to Khorramabad counseling centers between December 1400 and July 1401, and who received a definitive diagnosis of GAD from the psychologist and psychiatrist of the center. 45 people were purposive sampling method selected and placed in two experimental groups and one control group(15 people in each group). The first and second experimental groups, respectively, received unified transdiagnostic treatment and CBT during 12 sessions. The research tools were cognitive emotion regulation questionnaire(GERQ) (Garnefski & et al,2006). The data were analyzed by the method of analysis of variance with repeated measurements and Bonferroni’s post hoc test. The results showed that both unified transdiagnostic treatment and cbt significantly increased adaptive emotion regulation and decreased maladaptive emotion regulation compared to the control group(P<0.01) and the effect of both intervention methods remained until the follow-up stage (2 months). Also, there is no significant difference between the effects of the two methods (P>0.01). Thus, an important step can be taken in reducing the consequences caused by the lack of emotion cognitive regulation in GAD by using any of the therapeutic approaches of CBT and unified transdiagnostic for emotion regulation in adolescents with GAD.

    Keywords: generalized anxiety disorder, emotional regulation, unified transdiagnostic treatment, cognitive-behavioral therapy(CBT), adolescents
  • Zeinab Tavakoli, Ezatollah Ghadampour *, Nasrin Bagheri, Zahra Tanha Pages 195-206

    The purpose of this study was to compare the efficacy of positive psychotherapy and schema therapy on illogical beliefs and body image in women seeking cosmetic surgery. The method of the present study was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with the control group. The statistical population included all women seeking for cosmetic surgery who were referred to cosmetic surgery centers in Boroujerd, in 2021. Among them, 45 were randomly selected and randomly assigned to two experimental groups and one control group (15 people in each group). Positive psychotherapy was performed on the first group in 14 sessions of 90 minutes and schema therapy was performed on the second group in 12 sessions of 90 minutes for two months through Skype. Participants completed the Jones (1968) Illogical Beliefs Questionnaire and the Cash (2004) Body Image Questionnaire before and after the interventions. SPSS-21 software and multivariate analysis of covariance were used for data analysis. The results showed that positive psychotherapy and schema therapy reduced illogical beliefs and increased body image in women applying cosmetic surgery (p<0.001) and their recovery rate was higher than the participants in the control group (p>0.001). Moreover, the results of the follow-up test indicated that there is no statistically significant difference between these two groups in illogical beliefs and body image (P < 0.05). The obtained results point to the greater use of these two interventions to change the psychological variables involved in the tendency towards cosmetic surgeries.

    Keywords: Illogical beliefs, Body image, Positive psychotherapy, Schema therapy, Cosmetic surgery
  • Elham Farhangi, Marziyeh Manidari, Mohammad Sabetroo, Maryam Rezaei * Pages 207-216

    The aim of the present study was to investigate the role of secure bonding, relationship care, and work-family balance in predicting the marital disaffection of married teachers during the Covid-19 quarantine period. The present research method is a correlational description. The statistical population included all the teachers of Semnan province in 1400, whose number was reported to be 8370. 379 people were selected by the available sampling method. The data collection tools included The Marital Disaffection Scale (Kayser, 1993, MDS), Secure Bonding Questionnaire (Johnson, 2008, SBQ), Caregiving in Romantic Relationships Questionnaire (Kunce & Shaver, CRRQ, 1994), and Family - Work Balance Questionnaire (Samadi, 2012, FWBQ). Pearson's correlation coefficient test and stepwise regression analysis test were used for data analysis. The results showed that there is a significant relationship between safe bonding (P<0.01), relationship care dimensions (P<0.01), and work-family balance (P<0.01) with marital disaffection. The results of stepwise regression analysis showed that 16.4% of the changes in marital disaffection are explained by the research variables. Therefore, marital disaffection of married teachers can be reduced by improving secure bonding, relationship care, and work-family balance skills.

    Keywords: secure bonding, work-family balance, marital disaffection, COVID-19, relationship care, married teachers
  • Atieh Sabaghinia, Farshad Rashedpour * Pages 217-230

    Despite the prominent role of teachers in education and fulfillment of the objectives of the educational system, undoubtedly, it is important to pay attention to their work motivation factors.The aim of this research was to provide a themes network of effective factors on work motivation of teachers based on the identification of motivating factors. The present research method was qualitative with thematic analysis method and in terms of purpose, it is one of the applied researches. Participants in this research were 15 primary school teachers in Ravansar city who were selected purposefully and until the theoretical saturation. Data collection tool for this research was semi - structured interview and an interview was conducted with each of the teachers in July 2022. Thematic analysis was done by the Atride-Sterling method. The findings indicated 91 basic themes, 19 organizing themes of job involvement, personality trait of extroversion, conscientiousness, agreeableness, openness to experience, psychological hardiness, self-efficacy, achievement motivation, social status of a teacher, building the future of students, considering the future of the country and building it, organizational commitment, job design, job demands, job security, organizational and social support, organizational climate, work environment and compensation and 2 global themes of internal and external factors. According to the results, each of the themes is effective in improving teachers' motivation, therefore, in order to have more dynamic schools and motivated teachers, and to improve the education system, education and school managers should pay special attention to the factors of teachers' job motivation.

    Keywords: work motivation, thematic analysis, themes network, motivating factors, job performance