فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 51 (پاییز 1401)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 51 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا طهماسبی، کامبیز هژبرکیانی*، محسن مهرآرا، بیژن صفوی صفحات 1-27

    هدف اصلی در این پژوهش بررسی و آزمون آثار نامتقارن حجم نقدینگی بر تولید بخش صنایع ومعادن می باشد. برای این منظور از تحلیل های هم انباشتگی پنهان و الگوی خودتوضیح بردای باوقفه های گسترده در اقتصاد ایران در دوره زمانی1353 تا 1399 استفاده شده است. برای استخراج تکانه های مثبت و منفی متغیر حجم نقدینگی از فیلتر هودریک پرسکات استفاده شده است. سپس آثارتکانه های مثبت و منفی متغیرها به صورت جداگانه بر تکانه های مثبت ومنفی تولید این بخش با تحلیل هم انباشتگی پنهان بررسی شد. در مرحله آخر بااستفاده از رهیافت مدل خودبازگشتی باوقفه های توزیعی غیرخطی و آزمون کرانه ها رابطه بلندمدت بین متغیرها بررسی شده و ضرایب بلندمدت محاسبه می شود. نتایج نشان داد که هم انباشتگی پنهان بین سری های زمانی حجم نقدینگی و تولید در بخش صنعت وجود دارد. به طوری که اجزای مثبت حجم نقدینگی و تولید در این بخش با یکدیگر و همچنین اجزای منفی آنها نیز باهم رابطه بلندمدت دارند. همچنین اثرگذاری تکانه های مثبت حجم نقدینگی بزرگتر از تکانه های منفی این متغیر می باشد. بنابراین وجود عدم تقارن در سیاست پولی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: حجم نقدینگی، هم انباشتگی پنهان، الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده
  • الهه رضائیان*، احمد صلاح منش، معصومه خیرخواه زاده صفحات 29-54

    همه گیری کوید 19 با اثرات متعدد بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی جامعه بشری را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. تاثیر آن بر تجارت بین الملل بسیار زیاد بوده است به گونه ای که سازمان تجارت جهانی بیان می کند که "همه گیری کوید 19 نشان دهنده یک اختلال بی سابقه در اقتصاد جهانی و تجارت جهانی است، زیرا تولید و مصرف در سراسر جهان کاهش یافته است". بنابراین گسترش همه گیری عمومی کوید 19 موجب تغییرات قابل توجهی در حجم و ساختار تجارت بین کشورها گردیده که ارزیابی و بررسی کمی این تغییرات حایز اهمیت می باشد. از این رو در این مقاله به بررسی روابط تجاری بین ایران و سایر کشورها در شبکه تجارت جهانی قبل و پس از همه گیری کوید 19 پرداخته شده است. در این راستا، با استفاده از داده های 149 کشور طی دو سال 2018 و 2020 و به کار گیری روش شبکه و استفاده از الگوریتم کشف اجتماع لیدن، اجتماعات تجاری شناسایی و سپس با استفاده از شاخص های مرکزیت و تراکم موقعیت و جایگاه کشور در اجتماع تجاری آسیا-آفریقا بررسی شده است. با مقایسه ی ساختار شبکه ی تجارت طی دو سال 2018 و 2020 نتایج نشان می دهد با همه گیری کوید 19 ساختار روابط تجاری و موقعیت اکثر کشورها به ویژه کشور ایران به شدت تحت تآثیر قرار گرفته است به گونه ای که شاخص های مرکزیت قدرت، نزدیکی، بردار ویژه و شاخص تراکم در سال 2020 در مقایسه با سال 2018 کاهش یافته است که بیانگر کاهش سهم تجارت، تنزل اهمیت و جایگاه کشورها به ویژه کشور ایران است.

    کلیدواژگان: شبکه تجارت جهانی، معیارهای مرکزیت، کشف اجتماع، کوید 19
  • زهرا فقیری*، پرویز داودی صفحات 55-93

    متنوعسازی افقی صادرات، نقش بیبدیلی در ثبات درآمدهای ارزی، رشد پایدار بلندمدت و بهبود رابطه مبادله دارد. لذا مطالعه حاضر، عوامل موثر بر تنوع افقی صادرات غیرنفتی را در کوتاه مدت و بلندمدت، به روش خودرگرسیون با وقفه های توزیعی و با استفاده از داده ی سال های 1375 تا 1400، بررسی می کند. ابتدا شاخص جدیدی از تنوع صادراتی، طراحی می شود که نسبت به شاخص های موجود، جامع تر است. سپس این شاخص ابداعی، برای ایران و کشورهای مقصد عمده صادراتی، محاسبه و مقایسه می شود. همچنین با رویکردی جدید در برآورد تنوع صادراتی غیرنفتی از متغیر هایی چون سرمایه گذاری مستقیم خارجی غیرنفتی و سرمایه گذاری داخلی غیرنفتی استفاده می شود، تا بهتر بتوان عوامل موثر را تنوع صادراتی را شناسایی نمود. نتایج برآورد مدل حاکی از آن است که متغیرهای سرمایهگذاری مستقیم خارجی غیر نفتی و نرخ ارز، تاثیر معناداری بر شاخص تنوع صادراتی در بلندمدت ندارند. هزینه های تحقیق و توسعه و سرمایه گذاری ثابت ناخالص غیرنفتی، تاثیر مثبت و معناداری بر تنوع صادراتی در بلندمدت دارند. متغیر اعطای تسهیلات به بخش غیردولتی، اثرات منفی معناداری بر متغیر وابسته در بلندمدت داشته است. مطابق با نتایج مدل، افزایش بودجه تحقیق و توسعه دولت و اعطای وام به شرکت های صادرات محور با هدف اعتلای عملیات تحقیق و توسعه در این شرکت ها و سرمایه گذاری در بخش غیرنفتی، برای بهبود تنوع صادراتی می تواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: تنوع افقی صادرات، هزینه تحقیق و توسعه، توسعه مالی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، روش خودرگرسیون با وقفه های توزیعی
  • مینا منصوری*، تیمور محمدی، سید محمدرضا سید نورانی، حجت الله میرزایی، علی اصغر سالم صفحات 95-123

    مطالعات داخلی محدودی وجود دارد که داده های بررسی درآمد و هزینه خانوار (HIES) را تجزیه و تحلیل کرده و عوامل موثر بر مخارج غذای خانوار را تعیین کرده است. بنابراین تحلیل تغییرات رخ داده در رفتار مصرف خانوارها با توجه به شوک های فراوانی از جمله تحریم های اقتصادی از سال 1397 و شیوع کرونا از سال 1399 به اقتصاد ایران بسیار ضروری است. مطالعه حاضر به این موضوع مهم پرداخته است.در این پژوهش، رگرسیون کوانتایل با لحاظ 9 کوانتایل 1/0 تا 9/0 برای 2 سال 1395 به عنوان یک سال نسبتا باثبات و 1400 به عنوان سالی بعد از بروز شوک ها بر روی داده های خلاصه نتایج آمارگیری از هزینه و درامد خانوارهای شهری اجرا شد. بر اساس نتایج به دست آمده از بین 16 متغیر درنظر گرفته شده، در سال 1395 جنس، سطح تحصیلات و وضعیت زناشویی سرپرست خانوار و سرانه یارانه دریافتی اعضای خانوار و در سال 1400 وضعیت سواد، سطح تحصیلات و وضعیت زناشویی سرپرست خانوار در هیچ یک از کوانتایل ها تاثیر معنی داری بر روی مخارج خوراکی خانوار نداشته اند. لذا متغیرهای جنس سرپرست خانوار و سرانه یارانه دریافتی اعضای خانوار که در سال 1395 معنی دار نبوده اند در سال 1400 معنی دار شده اند.نکته قابل توجه افزایش ضریب اثرگذاری درامد سرانه در سال 1400 در مقایسه با سال 1395 است که نشان دهنده افزایش حساسیت مخارج خوراکی به درامد و کاهش چسبندگی های مخارج خوراکی خانوار به مقادیر پیشینش است که می تواند نشان دهنده کاهش توان اقتصادی خانوار در طی این 5 سال است.

    کلیدواژگان: رگرسیون کوانتایل، طرح هزینه و درامد خانوار، مخارج خوراکی خانوار
  • مینا جوادی نیا*، سید عبدالمجید جلایی، مهدی نجاتی صفحات 125-146

    انرژی به عنوان یکی از نهاده های مهم تولید جایگاه ویژه ای در توسعه و پیشرفت اقتصادی هر کشور دارد. از این رو بررسی قیمت گاز می تواند برای ایران و کشورهای دارای منابع نفت و گاز حایز اهمیت باشد. ضمن اینکه براساس روند گذشته قیمت گاز در بازار جهانی، می توان نتیجه گرفت که قیمت گاز همواره متاثر از قیمت جهانی نفت بوده است. از طرفی دیگر با توجه به نقش نیروی کار متخصص در دو بخش نفت و گاز کشورهای مورد مطالعه مهم است که، بتوان تاثیر همزمان قیمت گاز و بهره وری را بر جابه جایی نیروی کار بین این دو بخش اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد. برای رسیدن به این هدف، این پژوهش از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه پویا (DCGE) و ماتریس حسابداری اجتماعی 2014 استفاده شد و با توجه به پویایی مدل روند تغییرات برای سال-های2022-2030 پیش بینی شده است. نتایج حاکی از آن است که، با افزایش قیمت گاز و بهره-وری، نیروی کار ماهر و غیرماهر از بخش نفت به گاز برای ایران و مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) جابه جا می شود و این روند نیز در بلندمدت ادامه خواهد داشت. همچنین، این تکانه منجر به افزایش سرمایه و زمین به کار رفته در بخش گاز کشورهای صادرکننده گاز به ترتیب به میزان 88.08 و 57.35 درصد و در ایران، سرمایه و زمین به کار رفته در بخش گاز به ترتیب به میزان 4.59 و 4.84 درصد برآورد شد.

    کلیدواژگان: GECF، ایران، تغییرات ساختاری، تکانه قیمت گاز و بهره وری
  • جلال منتظری شورکچالی*، مهدی زاهد غروی صفحات 147-181

    با توجه به اهمیت بحث اثرگذاری نابرابری درآمدی بر رشد اقتصادی، پژوهش حاضر ضمن بررسی رابطه علی بین نابرابری درآمدی و رشد اقتصادی، به بررسی فرضیه اثرگذاری نامتقارن نابرابری درآمدی بر رشد اقتصادی بیست و پنج کشور در حال توسعه طی دوره 2018-1996 پرداخته است. نتایج آزمون علیت گرنجر پانلی این پژوهش نشان داد که بین نابرابری درآمدی و رشد اقتصادی تنها یک رابطه علی یک طرفه از سمت نابرابری درآمدی به سمت رشد اقتصادی وجود دارد. همچنین، بررسی فرضیه اثرگذاری نامتقارن نابرابری درآمدی بر رشد اقتصادی با استفاده از رگرسیون آستانه ای پانلی (PTR) هانسن (1999) نشان داد که نابرابری درآمدی در قالب یک ساختار دو رژیمی (با مقدار آستانه ای 48 درصد برای ضریب جینی) بر رشد اقتصادی کشورهای تحت مطالعه اثر گذاشته، اگرچه یافته ها وجود رابطه U معکوس بین این متغیرها را تایید نمی کند. بنابراین، می توان گفت یافته های این پژوهش دیدگاه بارو (2000) مبنی بر اینکه «نابرابری درآمدی موجب تضعیف رشد اقتصادی در کشورهای در حال توسعه می شود» را تایید می کند. بنابراین و بر اساس یافته های این مطالعه توصیه می شود: اولا، برخلاف تیوری اقتصاد کلاسیک، کشورهای در حال توسعه نه تنها برای برقراری عدالت اجتماعی بلکه حداقل برای افزایش رشد اقتصادی نیاز به اجرای سیاست های کاهش نابرابری درآمدی دارند. ثانیا، با توجه به این که در کشورهای در حال توسعه رابطه علی یک طرفه از طرف نابرابری درآمدی به طرف رشد اقتصادی وجود دارد، این کشورها نمی توانند برای بهبود وضعیت توزیع درآمد امید به افزایش رشد اقتصادی داشته باشند، بلکه باید برای بهبود توزیع درآمد سیاست های مستقلی را اجرا کنند.

    کلیدواژگان: نابرابری درآمدی، رشد اقتصادی، آزمون علیت گرنجر پانلی، رگرسیون آستانه ای پانلی (PTR)
|
  • Zahra Tahmasebi, Kambiz Hojabr Kiani *, Mohsen Mehrara, Bijan Safavi Pages 1-27

    The main goal of this research is to examine and test the asymmetric effects of monetary policy on the production of industries and mines. For this purpose, hidden cointegration analysis and Autoregressive distributed lag (ARDL) approach in Iran's economy have been used in the period from 1353 to1399.Hodrick Prescott filter was used to extract the positive and negative impulses of the liquidity variable. Then, the effects of positive and negative impulses of the variables were investigated separately on the positive and negative impulses of the production of this sector with latent cointegration analysis. In the last step, the long-term relationship between the variables is checked and the long-term coefficients are calculated using the auto-regression model approach with non-linear distribution intervals and the bounds test. The results showed that there is a hidden co-accumulation between the time series of M_2 and production in the industrial sector.The results showed that there is a hidden cointegration between the time series of M_2 and production in the industrial sector. So that the positive components of the M_2 and production in this sector have a long-term relationship with each other, as well as their negative components. Also, the effect of the positive shocks of M2 is greater than the negative shocks of this variable. Therefore, the existence of asymmetry in monetary policy was confirmed.

    Keywords: Liquidity volume, hidden co-integration, Autoregressive distributed lag (ARDL) approach
  • Elahe Rezaiyan *, Ahmad Salahmanesh, Masoume Kheirkhahzadeh Pages 29-54

    The COVID-19 pandemic produced an enormous impact on human society with multiple health, social and economic effects. The impact on international trade has been enormous. Thus, the World Trade Organization (WTO) states that “the COVID-19 pandemic represents an unprecedented disruption to the global economy and world trade, as production and consumption are scaled back across the globe”. Thus, the spreading of the general pandemic COVID-19 has caused significant changes in the volume and structure of trade between countries. This essay examines the trade ties between Iran and other countries in the world trade network before and after the outbreak of the Covid-19. To this end, using the data provided by 149 countries during 2018 and 2020 and also drawing on Network Analysis Method and Leiden’s Community Detection Algorithms, and then utilizing the indicators of centrality and density, the county's position in the Asian-African trade complex was put to examination. By comparing the structure of the trade network during the 2018 and 2020, the results show that with the outbreak of the Covid-19, the structure of trade relations and the position of most of the countries, especially Iran, has been severely affected, to an extent that the indicators of centrality of strength, closeness, the Eigen vector and density indicator have decreased in 2020 compared to 2018, which demonstrates the downfall in the share of trade and the decline in the importance and position of countries, especially Iran.

    Keywords: World Trade Network, Centrality Measures, Community Detection, covid-19
  • Zahra Faghiri *, Parviz Davoodi Pages 55-93

    this study examines the factors affecting the horizontal diversification of non-oil exports in the short and long term, with using the autoregression method with distribution intervals and using the data in 1995 to 2021 years. First, a new index of export diversity is designed, which is more comprehensive than the existing indices and has advantages. Then, this innovative index, for Iran and the major export destination countries, calculates and determines the position of Iran's export diversity among these countries.The results of the model estimation indicate that the variables of non-oil foreign direct investment and exchange rate do not have a significant effect on the export diversity index in the long term. Research and development costs and non-oil gross fixed investment have a positive and significant effect on export diversity in the long term. The variable of granting facilities to the non-governmental sector has had significant negative effects on the dependent variable in the long term. The embargo has also had a significant negative impact on export diversity in the long term.According to the results of the model, increasing the government's research and development budget and granting loans to export-oriented companies with the aim of enhancing research and development operations in these companies and investing in the non-oil sector can be a way to improve export diversification.

    Keywords: horizontal diversification of exports, research, development costs, Financial Development, Foreign direct investment, Auto Regressive Distributed Lag
  • Mina Mansouri *, Teimour Mohammadi, Seyed Mohammadreza Seyed Nourani, Hojjatollah Mirzaei, Ali Asghar Salem Pages 95-123

    There are Limited domestic studies have analyzed household income and expenditure survey (HIES) data and determined the factors affecting household food expenditure. So, the analysis of the changes that have occurred in the consumption behavior of households is highly necessary, due to the many shocks, including the economic sanctions since 2018 and the outbreak of Corona in 2020, brought to Iran's economy. The current study has addressed this important issue. In this research, quantile regression was performed concerning 9 quantiles from 0.1 to 0.9 for 2-year 2016 as a relatively stable year and 2021 as a year after the occurrence of shocks on the summery of urban HIES data.Based on the obtained results, among the 16-variable considered in 2016, the gender, education level, and marital status of the head of the household and per capita subsidy received by the household members and in 2021, literacy status, education level, and marital status of the head of the household in None of the quantiles had a significant impact on household food expenditure. Therefore the household's head's gender and the per capita subsidy received by the household members, which were not considered in 2016, became significant in 2021. The noteworthy point is the growth in the per capita income coefficient in 2021 compared to 2016, which indicates the increase in the sensitivity of food expenses to income and the reduction of household food expenses sticking to their previous values, which can demonstrate the decline of the household's economic potential during this 5-year.

    Keywords: Quantile Regresion, Household Income, Expenditure Survey, Household’s Food Expenditure
  • Mina Javadinia *, Seyed Abdolmajid Jalaee, Mehdi Nejati Pages 125-146

    Energy, as one of the important inputs of production, has a special place in the economic development and progress of every country. Therefore, checking the price of gas can be important for Iran and countries with oil and gas resources. In addition, based on the past trend of gas prices in the world market, we can conclude that gas prices have always been affected by global oil prices. On the other hand, considering the role of specialized labor in the two oil and gas sectors of the studied countries, it is important to be able to determine the simultaneous effect of the gas price and the total factor productivity on the transfer of labor between these two economic sectors. To achieve this goal, this research used the dynamic computable general equilibrium model (DCGE) and the social accounting matrix of 2014, and according to the dynamics of the model, the change process has been predicted for the years 2022-2030. The results indicate that, with the increase in the price of gas and the total factor productivity, skilled and unskilled labor is transferred from the oil sector to gas for Iran and the Gas Exporting Countries Forum, and this trend is also in the long term. Also, this impulse led to an increase of capital and land used in the gas sector of gas exporting countries by 88.08 and 57.35% respectively, and in Iran, capital and land used in the gas sector by 88.08 and 57.35% respectively. 4.59 and 4.84% were estimated..

    Keywords: gas price shock, productivity, Structural Changes, GECF, Iran
  • Jalal Montazeri Shoorekchali *, Mehdi Zahedgharavi Pages 147-181

    Considering the importance of the impact of income inequality on economic growth, this study examined the causal relationship between income inequality and economic growth and the hypothesis of income inequality's inconclusive and asymmetric effects on economic growth in 25 developing countries from 1996-2018. The Panel Granger causality test results showed only a unidirectional causal relationship between income inequality and economic growth from income inequality to economic growth. Also, the study of the hypothesis of the asymmetric effect of income inequality on economic growth using panel threshold regression (PTR) by Hansen (1999) showed that income inequality affected economic growth in the form of a two-regime structure (with a threshold value of 48% for the Gini coefficient), although the findings do not confirm the existence of an inverse U relationship between these variables. Therefore, it can be said that our findings confirmed Barrow (2000)'s view that "income inequality weakens economic growth in developing countries." Therefore, based on the findings of this study, it is recommended: first, contrary to classical economic theory, developing countries need to implement policies to reduce income inequality not only to establish social justice, but also to increase economic growth. Secondly, because of the unidirectional causal relationship between income inequality to economic growth in developing countries, policies to increase economic growth in these countries do not lead to improvement in income distribution. Therefore, these countries must implement independent policies to improve income distribution.

    Keywords: Income inequality, Economic Growth, Panel Granger Causality Test, Panel Threshold Regression (PTR)