فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناختی - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1401)

مجله پژوهش های جامعه شناختی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه یعقوب، ستار پروین*، حسین آقاجانی صفحات 7-31
    شغل مددکاری اجتماعی به دلیل ماهیت حرفه ای خود، طاقت فرسا و دارای استرس و چالش های فراوان است، طوری که کیفیت زندگی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. لذا؛ حفظ و ارتقاء تاب آوری آن ها توسط مدیران جامعه مهم است. هدف تحقیق حاضر، «نقش رابطه انسجام و اعتماد اجتماعی بر تاب آوری مددکاران اجتماعی در زمان بحران» بوده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری توصیفی از نوع  پیمایش و جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مددکاران اجتماعی بیمارستان های شهر اهواز، مازندران، کرمانشاه، لرستان، تهران، کرمان و تبریز درمجموع 413 بیمارستان دولتی و خصوصی دو (2) بیمارستان در هر شهر انتخاب شد و بر روی آن بیمارستان های منتخب در این شهرها پژوهش صورت گرفت. و روش نمونه گیری از نوع طبقه ای و تصادفی خوشه ای ساده و حجم نمونه از جدول کرجسی و مرگان یا از آزمون کوکران انتخاب کردید که شامل 204 نفر از مددکاران اجتماعی بود. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق از دو پرسشنامه استاندارد استفاده می شود، اول پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون (CD-RISC) که روایی و پایایی آن در تحقیقات دیگر سنجیده شده است و دوم پرسشنامه سرمایه اجتماعی است. تجزیه و تحلیل پژوهش نشان داد که مقدار ضریب همبستگی اعتماد اجتماعی برابر 306/0 و سطح معنی داری 000/0، و مقدار ضریب همبستگی انسجام اجتماعی و سطح معنی داری آزمون در کل نمونه برابر 305/0 و 000/0 است. با توجه به مقدار مثبت ضریب همبستگی می توان گفت بین دو متغیر انسجام و اعتماد اجتماعی با تاب آوری مددکار اجتماعی همبستگی مثبتی وجود دارد. میانگین متغیر سرمایه اجتماعی، بیشترین سطح سرمایه اجتماعی مربوط به شهر تهران و کمترین سطح سرمایه اجتماعی مربوط به شهر تبریز بود. میانگین متغیر تاب آوری، بیشترین سطح تاب آوری مربوط به شهر کرمان و کمترین سطح تاب آوری مربوط به شهر اهواز بود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مددکاران اجتماعی
  • مجتبی روحانی یزدلی، طاهره میرساردو*، عبدالرضا ادهمی صفحات 31-55
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه سرمایه انسانی و توسعه اقتصادی - اجتماعی از نظر اساتید دانشگاه ها و دانشجویان دوره دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال بود. در این تحقیق از دو روش تحقیق پیمایشی و نظریه زمینه ای استفاده شد. جامعه آماری تحقیق  از یک سو دانشجویان و از سوی دیگر اساتید متخصص در حوزه توسعه اقتصادی- اجتماعی بودند. تعداد نمونه اساتید 10 نفر بودکه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با اشباع نظری انتخاب شد. جامعه آماری کلیه دانشجویان دوره دکتری رشته های جامعه شناسی، علوم سیاسی و اقتصاد مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال که در نیمسال دوم 99-98 مشغول به تحصیل بودند، نمونه دانشجویان 200 نفر بود. اعتبار پرسشنامه با اعتبار صوری و پایایی داده ها با استفاده از روش آزمون و آزمون مجدد و آزمون آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت. در پیمایش ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته و در مطالعه کیفی مصاحبه نیمه ساخت یافته بود.  فرضیه ها با استفاده از نظریه سرمایه انسانی تدوین شده اند. یافته های پیمایش، حاکی از وجود رابطه معنادار قوی بین مولفه های سرمایه انسانی (تخصص، نوآوری، نخبه گرایی) و  توسعه اقتصادی - اجتماعی است. نتایج مطالعه کیفی نشان داد که، شرایط علی پاسخگویی، حاکمیت قانون، اجماع عمومی، شفافیت ، کارایی و اثربخشی، حقوق مساوی و مسیولیت پذیری شناسایی شده و پدیده محوری اقتصاد تک محصولی که  در زمینه فعالیت بخش خصوصی، استقلال مردم و  رسانه ها ، نقش دولت، اشتراک دولت و مردم، ظرفیت سیاسی و سازمانی دولت، دولت و تامین رفاه و بسترسازی دولت پدید آمده است. تخصص، نخبه گرایی و نوآوری به‎ عنوان شرایط مداخله گر و اقتصاد تک محصولی منجر به اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی ، حمایت اجتماعی و مشارکت اجتماعی می شود که پیامدهای چنین کنش ها و واکنش هایی رفاه ، امنیت اجتماعی، عدالت اجتماعی و آموزش همگانی است.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، توسعه اقتصادی - اجتماعی، تخصص، نوآوری، نخبه گرایی
  • ندا سیدین، عبدالرضا ادهمی*، طلیعه خادمیان صفحات 55-81
    در ادبیات جامعه شناختی غالبا از بی تفاوتی به عنوان پدیده ای آسیب شناختی، نوعی بیماری اجتماعی، مانعی در راه مشارکت و توسعه و از عوارض شهرنشینی در عصر جدید یاد می شود و یکی از عناصر نامطلوب زندگی مدرن است  که به نوعی تهدیدی است که به تمایل افراد به عدم دخالت در امور و پذیرش مسیولیت اشاره می نماید. هدف این پژوهش تحلیل جامعه شناختی تاثیر بی هنجاری بر بی تفاوتی اجتماعی است. جامعه مورد مطالعه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز و تهران شمال می باشد که در زمان انجام پژوهش جامعه آماری کل برابر 85000 دانشجو مشغول به تحصیل در این دو واحد دانشگاهی بودند که تعداد 380 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده مورد مطالعه قرار گرفتند. روش مورد استفاده پیمایش و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. و برای آزمون فرضیه ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و چندگانه، آزمون تفاوت میانگین مستقل T-Test و آزمون تحلیل واریانس یکطرفه آنوا استفاده شد.برای سنجش متغیر بی هنجاری چهار بعد در نظر گرفته شد و یافته های حاصل نشان داد که بین متغیر بی معنایی(267/0=r)، بی اعتمادی (245/0=r) ، بی قدرتی (397/0=r) و فردگرایی(265/0=r) با بی تفاوتی اجتماعی همبستگی مستقیم و معناداری وجود دارد. بعبارت دیگر، هرچه بی هنجاری اجتماعی بالاتر باشد، بی تفاوتی اجتماعی در دانشجویان افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: بی هنجاری، بی معنایی، بی اعتمادی، بی تفاوتی اجتماعی، فردگرایی
  • کیومرث مولادوست، امیرمسعود امیرمظاهری*، مصطفی اکبریان صفحات 81-107
    فرهنگ به عنوان یکی از عناصر اصلی توسعه، نقش مهمی در توسعه همه جانبه یک کشور دارد، بنابراین برای رسیدن به جامعه ای آرمانی و توسعه یافته، فرهنگ حاکم در هر جامعه ای به توجه و مراقبت نیاز دارد. هدف از این پژوهش شناسایی آسیب های فرهنگی در کشور ایران و طبقه بندی آن ها است. از روش فراترکیب که یکی از انواع روش های فرامطالعه است، استفاده شد. در این مطالعه با ترکیب نتایج پژوهش های انجام شده در حوزه ی «آسیب شناسی فرهنگی» بررسی شده است. بدین منظور انجام صحیح در گام نخست به دنبال پاسخ این سیوال پژوهش مبنی بر شناسایی مولفه ی آسیب های فرهنگی پرداخته شد و در گام های بعدی با جستجوی و دریافت مقالات مرتبط به دسته بندی و شناسایی مولفه اقدام شد. یافته های پژوهش نشان داد: تعداد 14 مقاله کیفی در حوزه «آسیب شناسی فرهنگی» مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتد و تعداد 41 شاخص در 7 مولفه در حوزه «آسیب شناسی فرهنگی» شناسایی شدند. مولفه ی «ابهام فرهنگی» با 82/28درصد بیشترین فراوانی در حوزه «آسیب شناسی فرهنگی» را به خود اختصاص داد. مولفه های «تهاجم فرهنگی» 95/21درصد، «تغییر باورهای فردی» 07/17درصد، «فضای مجازی» و «فقر» هر کدام 74/9درصد و همچنین «سستی تهاد خانواده» و «بی توجهی به فرهنگ ایرانی» هر کدام با 31/7درصد فراوانی را به خود اختصاص داده اند. متصدیان فرهنگی کشور با تبیین موجودی فرهنگ ایران زمین، رشد و توسعه فرهنگی کشور را فراهم می کنند. دستگاه های فرهنگی باید شرایطی فراهم آورند که در بستری مناسب، همه توانایی های فرهنگی و هنری ایران هویدا شود. آشکارسازی قدرت فرهنگی ایران موجب توان چانه زنی و گفتمان فرهنگی بین المللی نیز می شود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی فرهنگی، حکمرانی فرهنگی، نظام فرهنگی، سیاست های فرهنگی
  • علیرضا مظفری، ابوالقاسم بریمانی* صفحات 107-129
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین عملکرد خانواده و کیفیت زندگی در مدرسه با نقش میانجی خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم بوده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 4300 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر نکا بوده است. نمونه آماری به تعداد 353 نفر و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب جنسیت انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از سه پرسش نامه عملکرد خانواده اپستاین و همکاران (1983)، کیفیت زندگی در مدرسه ویلیامز و باتن (1981) و خودکارآمدی تحصیلی مورگان- جینکز (1999) استفاده شده است. پایایی آن ها با محاسبه فرمول آلفای کرونباخ برای هر یک به ترتیب برابر 88/0، 88/0 و 87/0 به دست آمد. به منظور تحلیل داده های حاصله، از مدل یابی معادلات ساختاری با کمک روش حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار آماری پی ال اس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین عملکرد خانواده و خودکارآمدی تحصیلی با کیفیت زندگی در مدرسه در دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد و مقدار 5/85 درصد از کیفیت زندگی در مدرسه و 2/63 درصد از خودکارآمدی تحصیلی توسط عملکرد خانواده تبیین می شود و متغیر خودکارآمدی تحصیلی اثر میانجی بر رابطه بین عملکرد خانواده و  کیفیت زندگی در مدرسه را دارد. هم چنین شاخص های برازندگی مدل حاکی از آن است که مدل ارایه شده از برازش مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، کیفیت زندگی در مدرسه، خودکارآمدی تحصیلی
  • محبوبه نادری دوست، گلنار شجاعی باغینی* صفحات 129-143
    هدف تحقیق حاضر طراحی مدل بازاریابی مبتنی بر تجربه مشتری در طبیعت گردی استان مازندران می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل تورگردانان، کارشناسان گردشگری و گردشگرانی است که به منظور طبیعت گردی در استان مازندران به مناطق مختلف سفر می کنند. پژوهش از نوع کاربردی می باشد و به صورت کیفی- کمی مورد ارزیابی قرار گرفته است. مولفه ها از طریق ادبیات پژوهش شناسایی شده اند و به منظور غربالگری مولفه ها از تکنیک Delphi استفاده شده است. پرسشنامه ی دلفی در 3 راند توسط کارشناسان گردشگری غربالگری شده است. در گام دوم برای سطح بندی مولفه ها و شناسایی مولفه های تاثیر گذار از تکنیک ISM(ساختاری- تفسیری) بهره برده ایم. نتایج تحقیق حاکی از آن دارد که در گام نخست با توجه به تکنیک دلفی در مدل مبتنی بر تجربه مشتری 3 بعد و 11 مولفه توسط کارشناسان تایید شده است. سه بعد شامل عوامل مرتبط بر تجربه مشتری، عوامل فردی و عوامل محیطی می باشد. در گام دوم در تکنیک ساختاری - تفسیری، مولفه ها در 4 سطح قرار گرفته اند. با توجه به تحلیل وابستگی-نفوذ ، مولفه های عوامل سیاسی و عوامل اقتصادی به عنوان تاثیر گذارترین و کلیدی ترین مولفه در مدل بازاریابی مبتنی بر تجربه مشتری در طبیعت گردی استان مازندران شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: تجربه مشتری، طبیعت گردی، بازاریابی
|
  • Farzaneh Yaghoob, Sttar Parvin *, Hosein Hosein Pages 7-31
    Due to its professional nature, social worker’s job is exhausting, has more stressand challenges, so it affects their quality of life. It is important to maintain andimprove their resilience by community managers. The purpose of research was "therole of cohesion and social trust on resilience of social workers in times of crisis".The research method in terms of practical purpose, descriptive collection of surveytype and statistical population of research includes all social workers in Ahwaz’shospitals, Mazandaran, Kermanshah, Lorestan, Tehran, Kerman and Tabriz, in totalpublic and private hospitals, ( ) hospitals in each city was selected andresearch was conducted on selected hospitals in cities. And sampling method wasstratified and random, simple cluster, and sample size was chosen from Krejci andMorgan’s table or from Cochran's test, which included social workers. In thisresearch, two standard questionnaires are used as data collection tools, first isConnor and Davidson Resilience Questionnaire (CD-RISC), whose validity,reliability have been measured in other researches, and second is social capitalquestionnaire. The research analysis showed the correlation coefficient of socialtrust is and significance level is , and correlation coefficient of socialcohesion and significance level of test in whole sample is andConsidering positive value of correlation coefficient, it can be said there is apositive correlation between two variables of cohesion and social trust withresilience of social worker. The average of social capital variable, the highest levelof social capital was related to Tehran and the lowest level of social capital wasrelated to Tabriz city. The mean of resilience variable, the highest level of resiliencewas related to the city of Kerman and the lowest level of resilience was related to Ahvaz.
    Keywords: resilience, social cohesion, Social trust, social workers
  • Mojtaba Ruhani Yazdli, Tahereh Mirsardoo *, Abdolreza Adhami Pages 31-55
    The purpose of this study was to investigate the relationship between Human capitaland socio-economic development from the perspective of university professors anddoctoral students of Islamic Azad University, North Tehran Branch. The statisticalpopulation of the study was students on the one hand and professors specializing insocio-economic development on the other. The number of professors was 01 whowere selected using purposive sampling method with theoretical saturation. Thestatistical population of all PhD students in Sociology, Political Science andEconomics studying at the Islamic Azad University, North Tehran Branch, who werestudying in the second semester of - , was a sample of students. Thevalidity of the questionnaire was assessed by the face validity and reliability of thedata using test and retest methods and Cronbach's alpha test. In the survey of datacollection tools, a questionnaire was made by the researcher and in the qualitativestudy of the interview, it was semi-structured. The hypotheses have been formulatedusing social capital theory. The findings of the survey indicate that there is a strongsignificant relationship between the components of Human capital and socioeconomicdevelopment. The results of the qualitative study showed that the causalconditions of accountability, rule of law, general consensus, transparency, efficiencyand effectiveness, equal rights and responsibility have been identified and thecentral phenomenon of a single product economy in the field of private sectoractivity, independence of people and media, role The government, the participationof the government and the people, the political and organizational capacity of thegovernment, the government and the provision of welfare and the bedrock of thegovernment have emerged. Expertise, elitism and innovation as interveningconditions and single-product economics lead to social trust, social cohesion, socialsupport and social participation, which are the consequences of such actions andreactions: welfare, social security, social justice and public education. According tothese findings, it can be said that in good governance, prioritizing credible measuresfor political accountability, freedom of purposeful and efficient judiciary, freedom ofinformation and effective performance of government organizations are essential inthe process of comprehensive development of the country.
    Keywords: Human Capital, Socioeconomic, development, Elitism, specialty
  • Neda Seyedin, Abdolreza Adhami *, Talieh Khademian Pages 55-81
    In sociological literature, Apathy is often mentioned as a pathological phenomenon,a kind of social disease, an obstacle to participation and development, and one ofthe complications of urbanization in the new era, and it is one of the undesirableelements of modern life, which is a kind of threat to people's desire not to interfere.It refers to affairs and acceptance of responsibility. The aim of this research issociological analysis of the impact of abnormality on social indifference. Thestudied population is the students of Islamic Azad University, Central Tehran andNorth Tehran branches, at the time of conducting the research, the total statisticalpopulation equal to , students were studying in these two university units, ofwhich were classified by random sampling method. were studied. The surveymethod used and the tool for data collection is a researcher-made questionnaire.And to test the hypotheses, Pearson's correlation coefficient, linear and multipleregression, T-test independent mean difference test and ANOVA one-way analysis ofvariance test were used. Four dimensions were considered to measure theabnormality variable and the results showed that There is a direct and significantcorrelation between the variables of meaninglessness (r= ), mistrust (r= ),powerlessness (r= ) and individualism (r= ) with social indifference. Inother words, the higher the social abnormality, the higher the social indifferenceamong students.
    Keywords: Abnormality, meaninglessness, mistrust, Social apathy, individualism
  • Kiyumars Moladoost, Amirmasoud Amirmazaheri *, Mostafa Akbarian Pages 81-107
    Culture as one of the main elements of development has an important role in thecomprehensive development of a country, so to achieve an ideal and developedsociety, the prevailing culture in any society needs attention and care. The purposeof this study is to identify cultural harms in Iran and classify them. For this purpose,the meta-synthesis method, which is one of the types of meta-study methods, wasused. In this study, a small combination of the results of research conducted in thefield of 'cultural pathology' has been reviewed. In order to do the right thing, in thefirst step, following the answer to this research question, the component of culturalharms was identified, and in the next steps, the articles related to the classificationand identification of the component were searched and received. Findings showedthat qualitative articles in the field of cultural pathology were reviewed andanalyzed and indicators in components in the field of cultural pathology wereidentified. The component of 'cultural ambiguity' with had the highestfrequency in the field of 'cultural pathology'. The components of 'culturalaggression' are , 'change of individual beliefs' is , 'cyberspace' and'poverty' are each, Also, 'weakness of family marriage' and 'ignorance ofIranian culture' each accounted for percent. By explaining the existence ofIranian culture, the cultural authorities of the country provide the cultural growthand development of the country Cultural institutions must provide conditions in asuitable context where all the cultural and artistic abilities of Iran are revealed.
    Keywords: cultural pathology, governance of culture, Cultural system, cultural policies
  • Alireza Mozafari, Abolghasem Barimani * Pages 107-129
    The purpose of this study was to investigate the relationship between familyfunctioning and quality of school life with the mediating role of academic selfefficacyin secondary school students. The research applied in terms of purpose andmethod was descriptive, correlational one. The statistical population of this studyincluded students of at the Secondary school of Neka. The statistical samplewas participants that determined by the using Krejcy and Morgan table, andselected by stratified random sampling according to gender. Data were gathered byusing three Questionnaires of Epstein et al family functioning ( ), Williams &Batten quality of school life questionnaire ( ) and Jinks, & Morgan academicself-efficacy questionnaire ( ). Their reliability was calculated to , andrespectively by the use of Cronbach Alpha. The collected data was used foranalyzed by Structural equation modeling using the partial least squares method(PLS). The results of this study showed that there is a significant relationshipbetween family functioning and quality of school life with academic self-efficacy.of academic self-efficacy and of quality of school life is explained byfamily functioning. And the academic self-efficacy variable has a mediator effect onthe relationship between family functioning and quality of school life. Fit indicesindicate that the proposed model is an appropriate fit.
    Keywords: family functioning, Quality of School Life, academic self-efficacy
  • Mahboubeh Naderidoust, Golnar Shojaei Baghini * Pages 129-143
    The purpose of this research is to design a marketing model based on customer experience innature tourism in Mazandaran province. The statistical population of the research includestour operators, tourism experts and tourists who travel to different regions for nature tourismin Mazandaran province. The research is of applied type and has been evaluated qualitativelyand quantitatively. The components have been identified through research literature and theDelphi technique has been used to screen the components. The Delphi questionnaire has beenscreened by tourism experts in rounds. In the second step, we used the ISM (structuralinterpretive)technique to level the components and identify the influential components. Theresults of the research indicate that in the first step, according to the Delphi technique, in themodel based on customer experience, dimensions and components have been confirmedby experts. Three dimensions include factors related to customer experience, individualfactors and environmental factors. In the second step in the structural-interpretive technique,the components are placed in levels. According to the dependency-influence analysis, thecomponents of political factors and economic factors have been identified as the mostinfluential and key components in the marketing model based on customer experience innature tourism in Mazandaran province.
    Keywords: customer experience, nature tourism, Marketing