فهرست مطالب

نشریه ذهن، حرکت و رفتار
پیاپی 1 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/28
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدتقی اقدسی صفحه 1
  • مالک احمدی*، مهدی مرادزاده صفحات 2-15
    هدف این پژوهش، آزمون مدل ارتباطی بین سبک ارتباطی حامی و خنثی کننده نیازها با حالات خلقی منفی و مثبت و درگیر شدن رفتاری دانش آموزان در کلاس تربیت بدنی، بر اساس نظریه خودمختاری بود. همچنین، نقش واسطه ای رضامندی از نیازهای اساسی روانشناختی و انگیزش مورد بررسی قرار گرفت. نوع پژوهش توصیفی-همبستگی بود که به روش مقطعی انجام گردید. تعداد 547 دانش آموز پسر دوره دوم متوسطه، یک سری پرسش نامه خود گزارشی که رضامندی از نیازهای روانشناختی، انگیزش، درگیر شدن و خلق مثبت و منفی را می سنجید، تکمیل کردند. ارتباطات حامی و خنثی گر نیازها از طریق چک لیست به صورت مشاهده ای رفتار معلم با دانش آموزان در یک جلسه کلاس تربیت بدنی، امتیازدهی شد. نتایج تحلیل عامل تاییدی و تحلیل مسیر نشان داد: اثرات مستقیم ارتباطات حامی نیازها با خلق منفی معنادار می باشد. علاوه بر این، اثرات غیر مستقیم ارتباطات حامی نیازها با خلق مثبت و درگیر شدن رفتاری از طریق نقش واسطه ای رضامندی از نیازهای اساسی و انگیزش درونی معنادار می باشد. درکل، یافته ها بیانگر آن است که ارتباطات حامی نیازها بین معلم و دانش آموز عاملی مهم در پیش بینی حالات خلقی، و درگیر شدن رفتاری دانش آموزان در کلاس تربیت بدنی است. معلم تربیت بدنی می تواند با استفاده از سبک ارتباطات حامی نیازها باعث کاهش حالات خلقی منفی و افزایش حالات خلقی مثبت و درگیر شدن رفتاری بیشتر در کلاس تربیت بدنی شود.
    کلیدواژگان: ارتباطات حامی نیازها، ارتباطات خنثی کننده نیازها، خلق، درگیر شدن در تربیت بدنی
  • زهرا فتحی رضائی، سمانه نهروانی*، بهزاد بهزادنیا، کوثر عباس پور، مهسا نراقی صفحات 15-29

    هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرینات طناب زنی با و بدون موسیقی بر تعادل ایستا و پویای کودکان 10-12 سال است. برای بررسی این هدف، مطالعه ای با روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون به همراه دو گروه تجربی (گروه اول، طناب زنی بدون موسیقی و گروه دوم، طناب زنی با موسیقی) و گروه کنترل مورد استفاده قرار گرفتند. نمونه تحقیق شامل 60 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی در دامنه سنی 10 تا 12 سال بودند که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای ارزیابی تعادل ایستا از آزمون تعادل لک لک و برای ارزیابی تعادل پویا از خرده مقیاس تعادلی آزمون برونینکس اوزورتسکی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس مرکب (2 در 3) در سطح معنی داری 05/0 جهت بررسی تفاوت گروه ها در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس مرکب نشان داد تعامل بین گروه در تمرین برای هر چهار عامل تعادل ایستای پای راست (0001/0p<، 328/10=(57و2) F)، تعادل ایستای پای چپ (0001/0p<، 275/28=(57و2) F) و تعادل پویا (004/0p=، 10/6=(57و2) F) معنادار بود و گروه تمرینی طناب زنی با موسیقی، در هر سه عامل بهبود بیشتری را نشان داد. این یافته ها نشان می دهد که تمرینات طناب زنی با موسیقی تاثیر بیشتری بر تعادل ایستا و پویای کودکان 10-12 سال دارد. بنابراین پیشنهاد می شود از تمرینات طناب زنی به همراه موسیقی در مدارس استفاده شود.

    کلیدواژگان: کودکان، تعادل ایستا، تعادل پویا، طناب زنی، موسیقی
  • مهتا اسکندرنژاد، زهرا حسین زاده*، صفیه ابراهیمی صفحات 31-43

    هدف پژوهش حاضر مقایسه سلامت جسمانی، روانی زنان در شهر تبریز، شهرستان ها و روستاهای استان آذربایجان شرقی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان در دامنه سنی 25 تا 64 سال استان آذربایجان شرقی تشکیل می دهند. نمونه آماری پژوهش با استفاده از نمونه گیری خوشه ای و از تعداد کل زنان استان آذربایجان شرقی با توزیع جغرافیایی به 5 منطقه مرکزی، شمال غرب، شمال شرق، جنوب غرب و جنوب شرق تقسیم و تعداد 384 نفر با کمک جدول مورگان تعیین گردید. یافته های پژوهش نشان داد میزان سلامت جسمی و روانی زنان، در شهر تبریز، شهرستان ها و روستاهای استان تفاوت معنادار است. سلامت جسمانی و روانی زنان در روستاهای استان از زنان شهر تبریز و زنان شهرستان های استان از کیفیت بالاتری برخوردار است (001/0 <p). زنان شهر تبریز و زنان شهرستان های استان از سلامت جسمانی یکسانی برخوردار هستند (99/0<p) و در زمینه سلامت روانی زنان شهرستان های استان نسبت به زنان شهر تبریز از کیفیت بالاتری برخوردار هستند (001/0<p). بر اساس نتایج تحقیق می توان گفت که کیفیت زندگی در روستاها و شهرهای کوچک استان آذربایجان شرقی به مراتب نسبت به شهر بزرگ تبریز در وضعیت مطلوب تری قرار دارند.

    کلیدواژگان: سلامت جسمانی، سلامت روانی، شهر، شهرستان، روستا
  • سهیلا اسدی، رزا رهاوی عزآبادی*، مژگان معمار مقدم صفحات 45-55

    هدف پژوهش حاضر مقایسه مهارت های شناختی و غیرشناختی در دانشجویان پسر ورزشکار و غیر ورزشکار با میانگین سنی 1.34 21.95 است. روش پژوهش علی- مقایسه ای می باشد. در این پژوهش 200 دانشجو پسر ورزشکار و غیر ورزشکار رشته های مختلف تحصیلی دانشگاه مازندران از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. که در نهایت 60 دانشجو (30 نفر ورزشکار و 30 نفر غیر ورزشکار) در تحقیق شرکت و پرسشنامه های حل مسیله پارکر، انعطاف پذیری شناختی مارتین و روبین، انگیزش پیشرفت هلمریچ و اسپنس و خلاقیت عابدی را تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون یو من ویتنی استفاده شد. نتایج نشان داد، بین مهارت های شناختی؛ حل مسیله در دانشجویان پسر ورزشکار و غیر ورزشکار تفاوت معنا داری وجود دارد و برتری با دانشجویان ورزشکار است و بین مهارت های غیرشناختی؛ انگیزش پیشرفت در دانشجویان پسر ورزشکار و غیر ورزشکار تفاوت معنا داری وجود دارد و برتری با دانشجویان ورزشکار است. اما بین مهارت انعطاف پذیری شناختی و مهارت غیرشناختی خلاقیت در دانشجویان پسر ورزشکار و غیر ورزشکار تفاوت معناداری وجود ندارد.یافته ها نشان می دهد فعالیت بدنی و ورزش می تواند به عنوان عامل اثر گذار بر مهارت هایی مانند حل مسیله و انگیزش پیشرفت محسوب شود.

    کلیدواژگان: حل مساله، انعطاف پذیری شناختی، انگیزش پیشرفت، خلاقیت
  • شیرین یزدانی*، روح انگیز مجردی، مهتا اسکندرنژاد صفحات 57-70
    اختلال در حفظ تعادل از جمله پیامدهای افزایش سن است که باعث زمین خوردن سالمندان و نیز اختلال و ناتوانی در فعالیت های عملکردی این افراد می شود. همه این موارد اهمیت پیشگیری از خطر سقوط سالمندان را افزایش می دهد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تمرینات منتخب پیلاتس بر کنترل پاسچر و کیفیت زندگی زنان سالمند دارای سابقه سقوط بود. این مطالعه یک تحقیق نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون است، که در آن 30 زن سالمند 60 تا 75 سال به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تجربی 15 نفره منتخب پیلاتس و یک گروه کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی تمرینات منتخب پیلاتس (8 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 45 دقیقه) را  اجرا نمودند. قبل و پس از 8 هفته تمرینات، به منظور اندازه گیری کنترل پاسچر و کیفیت زندگی آزمودنی ها به ترتیب از آزمون شارپند رومبرگ، آزمون تعادلی برگ و پرسشنامه کیفیت زندگی استفاده گردید. از آزمون های تحلیل کواریانس و مانوا در سطح معناداری 5 درصد برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که در گروه تجربی تفاوت معناداری در امتیازات کسب شده بین پیش آزمون و پس آزمون در کنترل پاسچر و کیفیت زندگی وجود دارد (0/05≥p). این در حالی است که در گروه کنترل برای متغیرهای یاد شده تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05≥p).براساس نتایج به دست آمده می توان گفت که اجرای تمرینات منتخب پیلاتس می تواند نقش مهمی در افزایش کنترل پاسچر و کیفیت زندگی سالمندان دارای سابقه سقوط داشته باشد. بنابراین جهت پیشگیری از سقوط، بهبود کنترل پوسچر و افزایش کیفیت زندگی سالمندان اجرای تمرینات پیلاتس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پیلاتس، کنترل پوسچر، زنان سالمند، خطر سقوط، کیفیت زندگی
  • مهسا جعفری*، سید حجت زمانی ثانی، زهرا فتحی رضائی صفحات 71-81

    تبحر حرکتی یک مفهوم گسترده بوده که به توانایی انجام مهارت های مختلف حرکتی به صورت پایدار و ماهرانه اشاره دارد. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین تبحر حرکتی و هوش های چندگانه و عملکرد تحصیلی صورت گرفت. جامعه آماری آن را کودکان 7 تا 10 ساله شهر تبریز در سال تحصیلی 99-98 تشکیل دادند که 114 کودک به روش خوشه ای تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش تبحر حرکتی از آزمون برونینکس اوزرتسکی، برای سنجش هوش های چندگانه از پرسشنامه هوش های چندگانه گاردنر و برای سنجش عملکرد تحصیلی از نمرات دروس مورد نظر در پایان سال تحصیلی استفاده گردید. یافته ها نشان داد بین مولفه های هوش های چندگانه با عملکرد تحصیلی و تبحر حرکتی در تعدادی از موارد رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین بین دروس تحصیلی و خرده آزمون هایی از تبحر حرکتی همبستگی مثبت و معنادار مشاهده گردید و بین نمرات تحصیلی (جنبه شناختی) با مهارت های حرکتی که بیشتر جنبه شناختی حرکتی دارند رابطه معنی دار مشاهده گردید تا مهارت هایی که عمدتا جنبه حرکتی دارند. با دخیل کردن هوش های چندگانه در محیط های آموزشی و حرکتی که کودکان در آن به صورت فعال و اکتشافی به فعالیت بپردازند، در عملکرد تحصیلی و مهارت های حرکتی کودکان تاثیر بسزایی خواهد گذاشت.

    کلیدواژگان: تبحر حرکتی، مهارت های حرکتی، عملکرد تحصیلی، هوش های چندگانه، کودکان
  • مهتا اسکندرنژاد، محمد مجیدی صفحات 83-94

    ورزشکاران برای کسب موفقیت ناگزیرند با رقبای خود رقابت کنند و در نتیجه در بسیاری موقعیتها با چالش روبرو هستند و دچار هیجان میشوند. تنظیم هیجان شامل راهبردهایی است که یک فرد برای دستکاری وقوع، تجربه، مدت، شدت و ابراز هیجان به کار میبرد. هدف پژوهش حاضر از میان راهبردهای 2 گانه تنظیم شناختی هیجان، کدام یک از راهبردهای سازگارانه انطباقی و ناسازگارانه غیرانطباقی از قدرت پیشبینی کنندگی بیشتری برای موفقیت ورزشی برخوردارند، است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 96 نفر از تیروکمان کاران نیمه ماهر در دو دسته ریکرو و کامپوند بود که با توجه به محدود بودن جامعه آماری، روش نمونه گیری به صورت تمام شمار است. تحقیق حاضر از نظر نوع همبستگی و یک پژوهش توصیفی است. بدین منظور از پرسشنامه های استاندارد Garnevsky and Kraij شناختی هیجان تنظیم پرسشنامه و Mousavi and Vaez Mousavi 2014 ورزشی موفقیت 2006 CERQ که روایی و پایایی آنها بررسی شده بود، جهت گردآوری اطالعات، و از آمار توصیفی و استنباطی همبستگی پیرسون با نرم افزار 26 spss جهت تجزیه و  تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان سازگارانه با موفقیت ورزشی، رابطه ی مستقیم وجود دارد. از سویی دیگر، بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه با موفقیت ورزشی رابطهی معکوس وجود دارد همچنین بین راهبردهای شناختی که تیروکمان کاران برای تنظیم هیجاناتشان از آنها بهره میگیرند و میزان موفقیت ورزشی آنها رابطهی معناداری وجود دارد که تاثیر آموزش مهارتهای فراشناختی بر موفقیت ورزشی تیراندازی باکمان صحه میگذارد و آن را روشی موثر برای فراگیری مهارتهای حرکتی، بهخصوص مهارت تیراندازی باکمان میداند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان شناختی، موفقیت ورزشی، تیروکمان کاران، هیجان ورزشی، مهارتهای فراشناختی
  • محمدتقی اقدسی، فاطمه میر*، یونس الفتیان صفحات 107-121

    محققان اذعان داشته اند که مغز به فعالیت های ورزشی واکنش نشان می دهد و می تواند یادگیری و عملکرد حافظه را افزایش دهد. بنابراین هدف این مطالعه مقایسه حافظه کاری و میزان فعالیت ورزشی دانشجویان تربیت بدنی و غیر تربیت بدنی دانشگاه الزهرا (س) بود.پژوهش از نوع علی- مقایسه ای، به شیوه ی در دسترس با نمونه آماری 75 دانشجوی (39 تربیت بدنی، 36 غیر تربیت بدنی و دامنه سنی 18 تا 35سال) دانشگاه الزهرا (س) در سال تحصیلی 1398 انجام شد. همچنین از پرسشنامه های جمعیت شناختی، دست برتری ادینبرگ و نرم افزار ان بک استفاده شد.یافته ها نشان داد، دانشجویان تربیت بدنی به طور معناداری تجربه ورزشی بالاتری از دانشجویان غیر تربیت بدنی داشتند و میانگین سنی کمتری را گزارش دادند. همچنین یافته ها نشان داد، دانشجویان تربیت بدنی میانگین سرعت حافظه کاری کمتر و میانگین دقت حافظه کاری بالاتری از دانشجویان غیر تربیت بدنی گزارش دادند؛ علی رغم این یافته ها، دانشجویان در متغیرهای سرعت حافظه کاری با سطح معناداری (P=0/16) و دقت حافظه کاری با سطح معناداری (P=0/39) در تکلیف حافظه کاری با هم تفاوت معناداری نداشتند.با توجه به نتایج آماری تحلیل فرضیه های پژوهش و اختلاف میانگین ها در سطح آمار توصیفی، محققین اذعان دارند که فعالیت ورزشی می تواند بر حافظه کاری دانشجویان تاثیر مثبتی داشته باشد؛ از این رو پیشنهاد می شود دانشگاه ها در راستای ارتقای میزان فعالیت ورزشی دانشجویان غیر تربیت بدنی در برگزاری دوره‎ های فوق برنامه ورزشی جهت بهبود حافظه کاری اهتمام ورزند.

    کلیدواژگان: حافظه کاری، میزان فعالیت ورزشی، دانشجویان تربیت بدنی، دانشجویان غیر تربیت بدنی
  • محمد جلیلوند*، الهه آزادیان صفحات 123-136

    کودکان دارای اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی دارای مشکلات تعادل هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات حلقه کنترل باز و بسته بر تعادل ایستا و پویای کودکان دارای اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی بود. این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی کودکان 10 تا 12 ساله مبتلا به اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی شهر کرمانشاه بود. آزمودنیهای این پژوهش 30 دختر بودند که به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. در ابتدا ویژگیهای پیکر سنجی و آزمونهای تعادل ایستا و پویای کودکان ثبت شد. سپس آزمودنی ها به طور تصادفی در دو گروه تمرینات حلقه کنترل باز و بسته گمارده شدند. شرکت کنندگان هر دو گروه به مدت 12 هفته و سه جلسه یک ساعته در هفته برنامه تمرینی مربوط به خود را انجام دادند. جهت بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد شرکت در فعالیت های حرکتی حلقه کنترل بسته در مقایسه با شرکت در فعالیت های حرکتی حلقه کنترل باز باعث بهبود معنادار تعادل ایستا با چشم بسته شد (001<p). از طرف دیگر تمرینات حلقه کنترل باز تاثیر معناداری در بهبود تعادل پویای کودکان دارای اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی نسبت به تمرینات حلقه کنترل بسته داشت (001<p). در نتیجه انجام تمرین حرکتی حلقه کنترل بسته سبب بهبود تعادل ایستا شد در حالیکه تمرینات حلقه کنترل باز جهت ارتقای تعادل پویای کودکان دارای اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی بهتر از تمرینات حلقه کنترل بسته بود.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی، حلقه کنترل باز، حلقه کنترل بسته، تعادل ایستا، تعادل پویا
  • بهروز گل محمدی*، ولی الله کاشانی، وجیهه مهدی ئی صفحات 137-156

    سرسختی ذهنی می تواند برای هر فرد متناسب با جنسیت، شغل و سطح عملکرد، متفاوت باشد و اینکه افراد در طول زندگی می توانند سرسختی متفاوتی داشته باشند. مطالعه حاضر با هدف پیش بینی شادکامی و سلامت روان دبیران تربیت بدنی استان سمنان براساس سرسختی ذهنی انجام گرفت.در این مطالعه توصیفی همبستگی، از بین تمامی دبیران تربیت بدنی زن و مرد در استان سمنان، تعداد 137 دبیر به-صورت در دسترس برای شرکت در مطالعه حاضر انتخاب شدند. با توجه به اپیدمی بیماری کرونا، پرسشنامه شادکامی آکسفورد، پرسشنامه سلامت روان و پرسشنامه سرسختی ذهنی به صورت آنلاین طراحی و لینک آن ازطریق ابزارهای ارتباط جمعی در دسترس شرکت کنندگان قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از رگرسیون گام به گام، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شد.خرده مقیاس های کنترل و پایداری از سرسختی ذهنی، 3/35 درصد شادکامی دبیران زن و 4/26 درصد شادکامی دبیران مرد استان سمنان را پیش بینی می کنند. همچنین خرده مقیاس پایداری سرسختی ذهنی، 3/38 درصد سلامت روان دبیران زن و 4/20 درصد سلامت روان دبیران مرد را پیش بینی می کند. علاوه بر این، بین شادکامی با شکایت جسمانی، اضطراب، پرخاشگری و نمره کل اختلالات سلامت روان ‏دبیران زن تربیت بدنی ارتباط منفی و معنی داری وجود دارد. همچنین، بین شادکامی با اضطراب و ‏پرخاشگری دبیران مرد تربیت بدنی ارتباط منفی و معنی داری وجود دارد.‏ بین شادکامی و سلامت روان دبیران تربیت بدنی زن و مرد تفاوت ‏معنی داری مشاهده نگردید.‏به طور کلی نتایج مطالعه حاضر بر اهمیت مولفه های سرسختی ذهنی، شادکامی و سلامت روان دبیران زن و مرد تربیت بدنی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: شادکامی، سلامت روان، استحکام روانی، دبیران تربیت بدنی
  • مژگان فلاح*، رسول حمایت طلب، یوسف مقدس تبریزی، حسن غرایاق زندی صفحات 145-157

    ورزش و به طور ویژه رقابت های ورزشی، موجب بروز اضطراب در ورزشکاران می شوند. هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر مداخله ذهن آگاهی بر پاسخ اضطراب رقابتی و عملکرد ورزشکاران در مهارت پرتاب آزاد بسکتبال بود. روش مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. از میان بسکتبالیست های جوان شهر تهران با دامنه سنی 19 الی 23 سال، 24 ورزشکار در این پژوهش شرکت کردند که به شکل تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل جای گرفتند. گروه تجربی به مدت 6 جلسه، پروتکل بهبود عملکرد ورزشی ذهن آگاه را انجام دادند و در گروه کنترل هیچ مداخله ای انجام نگرفت. داده ها از طریق پرسشنامه های اضطراب حالتی- رقابتی و اضطراب صفتی- رقابتی و مقیاس سه ارزشی آزمون شوت بسکتبال ایفرد جمع آوری گشته و با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری تحلیل شدند. نتایج نشان داد مداخله ذهن آگاهی باعث کاهش اضطراب رقابتی و بهبود عملکرد ورزشی در ورزشکاران رشته بسکتبال می شود. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت که مداخلات ذهن آگاهی یکی از روش های موثر در بهبود عملکرد ورزشکاران می باشد و مربیان و روانشناسان ورزشی می توانند از این تمرینات به عنوان روشی ساده و کم هزینه به منظور کاهش اضطراب و بهبود عملکرد ورزشکاران استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اضطراب رقابتی، بسکتبالیست ها، ذهن آگاهی، عملکرد
  • مهسا سلیمانی*، حسن محمدزاده صفحات 171-183
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه کمال گرایی با پریشانی روان شناختی و راهبردهای مقابله ای آن در ورزشکاران استقامتی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه ورزشکاران زن و مرد 18 الی 25 ساله رشته های استقامتی استان آذربایجان شرقی بودند که حداقل دو سال سابقه حضور در مسابقات رسمی کشوری یا بین المللی را داشتند. دویست ورزشکار به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های کمال گرایی مثبت و منفی تری شورت و همکاران (1995)، پرسش نامه پریشانی روان شناختی کسلر (2002) و پرسش نامه راهبردهای مقابله ای لازاروس و فورکم (1988) استفاده شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون در نرم افزار SPSS25 استفاده شد. نتایج نشان داد کمال گرایی با پریشانی روان شناختی و راهبردهای مقابله ای ورزشکاران استقامتی رابطه معناداری دارد. بین کمال-گرایی مثبت با پریشانی روان شناختی ورزشکاران ارتباط منفی و بین کمال گرایی منفی با پریشانی روان شناختی ارتباط مثبت وجود دارد. همچنین بین کمال گرایی مثبت با راهبردهای مقابله ای ورزشکاران استقامتی ارتباط مثبت و بین کمال گرایی منفی با راهبردهای مقابله ای آنها رابطه منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، پریشانی روانشناختی، راهبردهای مقابله ای، ورزشکاران استقامتی
|
  • MohammadTaghi Aghdasi Page 1
  • Malek Ahmadi *, Mehdi Moradzadeh Pages 2-15
    According to self-determination theory, the aim of this study was to examine the relationship model of need-supportive and need-thwarting communications style, engagement, and positive and negative affect in PE classes. Also, the mediating role of basic psychological needs and motivation were examined. The research was correlational-descriptive with cross-sectional way. A number of 547 male students from secondary schools completed a series of self-reported questionnaires which assess basic needs satisfaction, PE motivation, positive and negative affect, and PE engagement. Need-supportive and need-thwarting communications were scored observationally using a teacher-student behavior checklist. The results of confirmatory factor analysis and track analysis showed that the direct effect of need-supportive communications and on negative affect was negatively significant. In addition, the indirect effect of need-supportive communications, via mediating role of basic need satisfaction and intrinsic motivation, on positive affect and behavioral engagement was significant. Overall, the findings suggest need-supportive and need-thwarting communication is an important factor in anticipation of student's affect status and engagement in physical education. Physical education teachers could use a need-supportive communication style, in order to decrease negative affect and increase positive affect as well as behavioral engagement in physical education.
    Keywords: Need-supportive communication, Need-thwarting communication, Affect, Engagement in PE
  • Zahra Fathirezaie, Samaneh Nahravani *, Behzad Behzadnia, Kosar Abbaspour, Mahsa Naraghi Pages 15-29

    The purpose of this study was to investigate the effect of jumping rope training with and without music on static and dynamic balance in children of 10-12 years. To investigate this aim, a semi -experimental study with pre-test and post-test design was used with two experimental groups (first group, jumping rope training without music and second group, jumping rope training with music) and control group. The sample of study consisted of 60 elementary students in the age range of 10 to 12 years which randomly selected. For evaluation of static balance the Strok test was used and for evaluation of dynamic balance was used the balance subscale of Bruininks-Oseretsky Test. In order to analyze the data the mix ANOVA (2×2) at the significance level of 0.05 was used to examine the differences between the two groups in the pre-test and post-test. The results of mix analysis of variance showed that inter-group interaction in training was significant for all three factors: right foot static balance (F(2,57)=10.328، p = 0.0001), left foot static balance, (F(2,57)=28.275، p = 0.0001) and dynamic balance (F(2,57)=6.10، p = 0.004). In all three factors, the jumping rope training group with music showed more improvement. These findings indicate that jumping rope training with music has a greater impact on the static and dynamic balance of children aged 10-12 years. Therefore, it is recommended to use jumping rope training with music in schools.

    Keywords: children, static balance, dynamic balance, Jumping rope training, Music
  • Mahta Eskandarnejad, Zahra Hoseinzadeh *, Safiyeh Ebrahimi Pages 31-43

    The aim of this study was to compare the physical and mental health of women in Tabriz, cities and villages of East Azerbaijan province. The statistical population of the present study included all women in the age range of 25 to 64 years in East Azerbaijan province. The statistical sample of the present study, including 384 women, was divided into 5 central, northwestern, northeastern, southwestern and southeastern regions using cluster sampling method and based on geographical distribution using the Morgan table. The results of study showed that the levels of physical and mental health of women in the city of Tabriz, counties and villages of the province were significantly different. The physical and mental health of women in the villages of the province had higher quality compared to women of Tabriz city and counties of the province (P<0/001). The women of Tabriz city and the women of counties of the province had the same physical health (P<0/99), but in the mental health area, the women of counties of the province had a higher quality compared to women of Tabriz city (P<0/001). Based on the results of the research, it can be stated that the quality of life in women living in villages and counties of East Azarbaijan province is far better than that of women living in Tabriz city.

    Keywords: Physical Health, Mental Health, city, County, Village
  • Soheila Asadi, Rosa Rahavi Ezabadi *, Mozhgan Memarmoghaddam Pages 45-55

    The aim of this study was to Comparison of cognitive and non-cognitive skills of 18-24 year old male student athletes and non-athletes. A total of 200 students from different field of study at Mazandaran University were selected using random sampling method and then 60 students(30 athlete and 30non-athlete) fill the Parkers Problem Solving Questionnaire, Martin and Rubins cognitive flexibility , Helmrich & Spences Motivation for Progress and Abedis creativity .The Data analyzed by multivariate analysis of variance and U Mann-Whitney .Results showed that there is difference between problem solving cognitive skills in male students of athletes with non-athletes of Mazandaran University, and there is superiority with athletic students. And also results showed there is difference between non- cognitive skills of motivation progress in male student of athletes with non-athletes of Mazandaran universities, and also there is superiority with student of athletes. But there is not difference between cognitive flexibility and non-cognitive skills of creativity in male student of athletes with non-athletes of Mazandaran universities. Findings showed that physical activity and sports can as effective factor on skills of problem-solving and motivation for progress.

    Keywords: creativity, cognitive flexibility, motivation for progress, problem solving
  • Shirin Yazdani *, Roohangiz Mojarradi, Mahta Eskandarnejad Pages 57-70
    Balance deficit is one of the consequences of aging that cause falls and impairment and disability in elderly during functional activities. All of them show the importance of preventing falls in the elderly. The objective of this study was to investigate the effect of selected Pilates exercises on the postural control and quality of life in older women with a history of falls. This study is a semi experimental research with pretest-post test plan, in which 30 elderly women aged 60 to 75 years were randomly divided into two equal experimental groups of 15 selected Pilates and a control group (n=15). The experimental group performed selected Pilates exercises (8 weeks, 3 sessions per week and 45 minutes per session). Before and after 8 weeks of training, the Sharpand Romberg and quality of life questionnaire were used to measure the postural control and quality of life of respectively. Analysis of covariance and MANOVA was used for all analyzes. The significance level was set at 0.05.The findings of this study showed that selected Pilates exercises had significant effect on the improvement of postural control and quality of life in older women with a history of falls (P≤0.05). However, there were no significant differences in the control group (p>0.05).This study showed that selected pilates exercises may had main effect on the improvement of postural control and quality of life in the elderly women with falling history. Therefore it is recommended in elderly women with falling history to prevent falling and increase postural control and quality of lif in these subjects.
    Keywords: Pilates, postural control, elderly women, falling risk, Quality of life
  • Mahsa Jafari *, Seyed Hojjat Zamani Sani, Zahra Fathirezaie Pages 71-81

    Motor proficiency is a broad concept that refers to the ability to perform various motor skills in a consistent and proficient manner. The aim of this study was to investigate the relationship between motor skills and multiple intelligences and academic performance. The statistical population consisted of 7 to 10 year old children in Tabriz in the academic year of 1998-99 that 114 children were selected as a sample by random cluster sampling. To measure motor proficiency test Ozertsy Bruininks to measure multiple intelligences Gardner's Multiple Intelligences questionnaire and to measure academic performance scores were used to at the end of the school year. Findings showed that there is a positive and significant relationship between the components of multiple intelligences with academic performance and motor skills in a number of cases. Also, a positive and significant correlation was observed between academic courses and subtests of motor proficiency And there was a significant relationship between academic scores (cognitive aspect) with motor skills that have more cognitive motor aspect than skills that have mainly motor aspect. By involving multiple intelligences in educational and motor environments in which children are active and exploratory, it will have a significant impact on children's academic performance and motor skills.

    Keywords: Motor proficiency, Motor skills, academic performance, Multiple Intelligences, Children
  • MohammadTaghi Aghdasi, Fatemeh Mir *, Younes Olfatian Pages 107-121

    Researchers have recognized that the brain responds to sports activities and can increase learning and memory function. Therefore, the aim of this study was to compare working memory and sports activity of physical education and non-physical education students of Al-Zahra University.A causal-comparative study was conducted in an accessible manner with a statistical sample of 75 students (39 physical education, 36 non-physical education and age range 18 to 35 years) of Al-Zahra University in the academic year 1398. Demographic questionnaires, Edinberg excellence and NB software were also used. The results showed that physical education students had significantly higher sports experience than non-physical education students and reported a lower average age. The findings also showed that physical education students reported lower mean working memory speed and higher average working memory accuracy than non-physical education students; Despite these findings, students did not differ significantly in the variables of working memory speed with a significant level (P = 0.16) and working memory accuracy with a significant level (P = 0.39) in working memory task.According to the statistical results of the analysis of research hypotheses and the difference between the means at the level of descriptive statistics, researchers acknowledge that exercise can have a positive effect on students' working memory; Therefore, it is suggested that universities in order to improve the level of sports activity of non-physical education students in holding extracurricular sports courses to improve working memory.

    Keywords: working memory, level of sports activity, physical education students, non-physical educationstudents
  • Mohammad Jalilvand *, Elaheh Azadian Pages 123-136

    Children with attention deficit / hyperactivity disorder have balance problems. The aim of this study was to investigate the effect of open and closed loop control exercises on static and dynamic balance in children with attention deficit hyperactivity disorder. This study was a quasi-experimental study. The statistical population of the present study was all children aged 10 to 12 years- with attention deficit hyperactivity disorder in Kermanshah. The subjects of this study were 30 girls who participated in the study voluntarily. Initially, Anthropometric characteristics and static and dynamic balance of children were recorded. Subjects were then randomly assigned to two groups of open and closed loop control exercises. Participants in both groups performed their training program for 12 weeks and three one-hour sessions per week. To test the research hypotheses analysis of covariance was used. The results showed that Participation in closed loop control exercise compared to participation in open loop control exercise significantly improved static balance with closed eyes (p <001). On the other hand, open loop control exercise compared to closed loop control exercise had a significant effect on improving dynamic balance in children with attention deficit hyperactivity disorder (p <001). As a result, performing closed loop control movement exercise improved static balance, while open loop control exercises were better than closed loop control exercises to promote dynamic balance in children with attention deficit hyperactivity disorder.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Open loop control, closed loop control, static balance, dynamic balance
  • Behrouz Golmohammadi *, Valiollah Kashani, Vajiheh Mahdiei Pages 137-156

    Mental toughness can be different for each person according to gender, job and performance level, and people can have different toughness throughout their life. The present study was conducted with the aim of predicting happiness and mental health of physical education teachers in Semnan province based on mental toughness.In this descriptive correlational study, among all male and female physical education teachers in Semnan province, 137 teachers were selected as available to participate in the present study. Due to the Corona epidemic, Oxford happiness questionnaire, mental health questionnaire and mental toughness questionnaire were designed online and their link was made available to the participants through mass communication tools. The collected data were analyzed using stepwise regression, Pearson's correlation coefficient and multivariate analysis of variance.The control and stability subscales of mental toughness predict 35.3% happiness of female teachers and 26.4% happiness of male teachers in Semnan province. Also, the mental toughness stability subscale predicts 38.3% of female teachers' mental health and 20.4% of male teachers' mental health. In addition, there is a negative and significant relationship between happiness and physical complaints, anxiety, aggression and the total score of mental health disorders of female physical education teachers. Also, there is a negative and significant relationship between happiness and anxiety and aggression of male physical education teachers. No significant difference was observed between happiness and mental health of male and female physical education teachers. ‎In general, the results of the present study emphasize the importance of the components of mental toughness, happiness and mental health of male and female physical education teachers.

    Keywords: Happiness, Mental Health, Mental Toughness, Physical Education Techers
  • Mozhgan Fallah *, Rasoul Hemayattalab, Yousef Moghadas Tabrizi, Hassan Gharayagh Zandi Pages 145-157

    Sports and specially sport competitions cause anxiety in athletes. The aim of this study was to determine the effect of mindfulness intervention on competitive anxiety and performance in basketball free throw skill. The method of the present study was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. Among 19 to 23 years old basketball players of Tehran, 24 athletes participated in this study, which were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group practice.MSPE protocol for six sessions And no intervention was performed in the control group. Data were collected through Competitive State Anxiety Inventory, Sport competition Anxiety Test and the three-valued scale of the AAHPERD basketball shoot and were analyzed using Univariate and multivariate analysis of covariance. The results showed that mindfulness intervention reduces competitive anxiety and improves athletic performance in basketball athletes. Based on the research findings, it can be said that mindfulness interventions are one of the effective methods in improving athletes' performance and sport psychologists and coaches can use this method as a simple and low-cost method to reduce anxiety and improve athletes' performance.

    Keywords: Competitive Anxiety, Basketball players, Mindfulness, performance
  • Mahsa Soleimani *, Hassan Mohammadzadeh Pages 171-183
    The purpose of this study was to investigate the relationship of perfectionism on psychological distress and coping strategies of endurance athletes. The present research was applied in terms of purpose and descriptive in terms of research. The statistical population of this study was all 18 to 25 years old male and female athletes in endurance sports of East Azerbaijan province that participated in official national or international competitions for at least two years. 200 athletes were selected by available sampling. To collect information three questionnaires of sports perfectionism of Tri-short et al. (1990), Kessler (2002) psychological distress questionnaire and coping strategies questionnaire of Lazarus and Folkman (1988) were used. For testing the hypotheses of this research, Pearson correlation and regression analysis were used in SPSS25 software. The results showed that sport perfectionism has a significant relation with psychological distress and coping strategies of endurance athletes. There is a negative relation between positive sport perfectionism with psychological distress, and a positive relation between negative sport perfectionism with psychological distress of athletes. Also, there is a positive relation between psitive sport perfectionism with coping strategies, and a negative, reverse and significant relation between negative sport perfectionism with coping strategies of endurance athletes.
    Keywords: Perfectionism, Psychological Distress, coping strategies, Endurance athletes