فهرست مطالب

نشریه مدیریت دانش سازمانی
پیاپی 20 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله تولایی صفحات 2-11

    امروزه پیشرفت گسترده‌ای در فناوری اطلاعات و ارتباطات به‌عنوان محرک برنامه‌های تغییر و تحول سازمانی در ادبیات مدیریت دانش توسعه یافته است. پیشرفت‌های اخیر در یادگیری عمیق، ظرفیت الگوریتم‌ها برای شبیه‌سازی قابلیت‌های انسانی را به‌طور چشمگیری بهبود بخشیده است. این رویکرد می‌تواند از سیستم‌های مدیریت دانش سنتی، که از منطق نمادینی استفاده می‌کند و در آن قوانین بیان می‌شود و توسط انسان‌ها به سیستم ارایه می‌شود، فاصله ‌گیرد. ازآنجایی‌که هم هوش مصنوعی و هم مدیریت دانش به طور اجتناب‌ناپذیری با ماهیت دانش و یادگیری مرتبط هستند، پیشرفت‌های اخیر در هوش مصنوعی می‌تواند پایه‌های جدیدی را برای تغییر مدیریت دانش در سازمان‌ها فراهم کند. سازمان‌ها باید نقش‌های بالقوه سیستم‌های هوش مصنوعی جدید را در حمایت از فعالیت‌های مدیریت دانش سازمانی به دلیل ارتباط شهودی فی‌مابین را بررسی نمایند و از مدیریت دانش سنتی مبتنی بر قواعد و مقررات مشخص می‌توان درس‌هایی آموخت. در این زمینه، یادگیری عمیق هوش مصنوعی تجربه زندگی افراد را افزایش داده و بهبود می‌بخشد. حال پرسش اصلی این است که نقش هوش مصنوعی در حمایت از مدیریت دانش چیست؟

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، هوش مصنوعی، فناوری اطلاعات، یادگیری، انسان و هوش مصنوعی
  • امیر عدنان حسون الخفاجی، امید بهبودی، محسن مرادی صفحات 11-47

    نوآوری شاخصی با اهمیت برای سازمان هاست چون موجب ایجاد ارزش و مزیت رقابتی پایدار در فضای بغرنج و دگرگون کنونی می شود. سازمان های نوآورتر نسبت به دیگر سازمان ها، در واکنش به فضاهای دارای دگرگونی و برای خلق گسترش توانمندی های تازه و نیل به عملکرد بهتر پیروزتر هستند. لذا هدف این تحقیق بررسی تاثیر اشتراک دانش سازمانی بر عملکرد نوآوری شرکت های کوچک و متوسط عراق با نقش میانجی قابلیت نوآوری و تعدیلگر قدرت رابطه و مقیاس شبکه سازی بوده است. جامعه آماری تحقیق حاضر، کلیه  مدیران و معاونان شرکت های کوچک و متوسط در کشور عراق می باشد که تعداد آن ها نامشخص بوده است؛ بر اساس روش سرانگشتی کلاین (5 تا 10 برابر تعداد گویه ها)، تعداد اعضای 170 نفر به روش غیرتصادفی در دسترس انتخاب شده است. ابزار پژوهش پرسشنامه دونگلینگ و همکاران (2022) بوده که برای آزمودن روایی از روایی محتوا و تایید خبرگان و جهت روایی سازه از روایی سازه، همگرا و واگرا بهره گرفته شده است. پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ و پایایی مرکب (بیش از 7/0) انجام شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به روش معادلات ساختاری با نرم افزار پی ال اس انجام شده است. نتایج نشان داد تاثیر اشتراک دانش سازمانی بر عملکرد نوآوری با میانجی گری قابلیت نوآوری معنادار بوده است (559/2= t). به علاوه نقش تعدیلگر مقیاس شبکه سازی (671/2= t) و قدرت ارتباط (651/3= t) در تاثیر اشتراک دانش سازمانی بر قابلیت نوآوری معنادار گزارش شده است.

    کلیدواژگان: اشتراک دانش سازمانی، عملکرد نوآوری، قابلیت نوآوری، قدرت ارتباط، مقیاس شبکه سازی
  • پیام حقیقی بروجنی، تورج کریمی، مصطفی صفدری رنجبر، سید محمدباقر جعفری صفحات 49-94

    مفهوم نظام ملی نوآوری در طول سه دهه گذشته، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. نظریه های مدرن، نظام ملی نوآوری را مجموعه ای از سازمان ها و نهادها توصیف می کنند که در فرآیند تولید، توزیع و استفاده از دانش و فناوری ها با هدف تحقق اهداف راهبردی نظیر توسعه پایدار سیستم اقتصادی و کمک به افزایش رقابت پذیری، در تعامل هستند. هدف پژوهش حاضر ارایه چارچوب نظام ملی نوآوری بر اساس کارکردهای دانشی و نقش دانشی بازیگران این نظام می باشد و برای دست یابی به این چارچوب از رویکرد ترکیب نظام مند تحقیقات استفاده شده است. بر این اساس با مطالعه و بررسی عمیق 180 منبع مطالعاتی در قالب مقاله، کتاب، گزارش ها و سایر مستندات، شش کارکرد دانشی اصلی شامل "خلق، کسب، انتشار، توسعه، بهره برداری و تجاری سازی دانش" و چهار کارکرد حمایتی شامل "حمایت و بسترسازی، تامین مالی، واسطه گری و سیاست گذاری و تنظیم گری"  و هفت بازیگر اصلی "دولت، سازمان های تحقیقاتی، نهاد مالی - موسسات مالی، دانشگاه و مراکز آموزش عالی، صنعت، واسطه ها، جامعه و حامیان و توانمندسازها" تعریف گردید. بر اساس کارکردهای اصلی و حمایتی، نقش های مرتبط استخراج و بازیگران بر اساس نقش ها، دسته بندی شدند. نتیجه نهایی پژوهش، چارچوب نظام ملی نوآوری با تمرکز بر کارکردهای دانشی و دسته بندی جدیدی از بازیگران شناسایی شده در 5 لایه مرتبط، شامل کارکرد دانشی اصلی به عنوان درونی ترین و مرکزی ترین لایه، لایه های کارکردهای دانشی حمایتی، نقش های دانشی و بازیگران به عنوان لایه های بعدی و در نهایت زیر نظام های نظام ملی نوآوری بر اساس چرخه هلیکس و به عنوان بیرونی ترین لایه، را ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، کارکردهای دانشی، بازیگران، ترکیب نظام مند تحقیقات
  • امیدعلی پارسا، غلامرضا عسکری، ابراهیم پازکی نژاد صفحات 95-128

    دانش سرمایه فکری اصلی هر سازمان است. به اشترک گذاری و بکارگیری دانشی که در ذهن و قابلیت های افراد نهفته است، یکی از مهمترین استراتژی های رشد همه جانبه سازمان ها در عصر حاضر می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و با بکارگیری نظریه طراحی سازوکار در مدیریت دانش، به دنبال ایجاد و به اشتراک گذاری دانش ضمنی و تخصص نهفته تک تک افراد جهت سازگاری سازمان با محیط تعامل پر از رقابت و انعطاف پذیری در مقابل تغییرات محیطی می باشد. هدف مطلوب سازمان، بهره گیری از فرصت های پیش آمده در محیط پویا برای حفظ مزیت رقابتی با استفاده از مدیریت اثر بخش منابع دانش می باشد. برای تسهیل فرآیندهای کاری سازمان، طراحی، تضمین و استقرار سازوکارهای منسجم به منظور ایجاد انگیزه های درونی کافی برای تضمین همسویی کامل بین بهینه یابی های فردی کارکنان و هدف مطلوب سازمان، ضروری می باشد. در این پژوهش، نظارت درست به منظور اطمینان از صحت انجام وظایف محوله مجری طرح، در سازمان های تحقیقاتی مورد بررسی قرار گرفته است. از روش کتابخانه ای، مطالعه قوانین و مقررات موجود در سازمان های تحقیقاتی و ادبیات موضوع، داده ها گردآوری شده و از طریق تکنیک های نظریه طراحی سازوکار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج بررسی حاضر نشان می دهد که ناظران طرح اطلاعات، دانش، توانمندی های خود را بدون اینکه انگیزه های مناسبی داشته باشند، به اشتراک نمی گذارند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که نظریه طراحی سازوکار می تواند با ایجاد انگیزه های درونی کافی در ناظر طرح برای به اشتراک گذاری دانش ضمنی، می تواند اثربخشی مدیریت دانش در نظارت بر اجرای درست مراحل پژوهش را تضمین نماید. پژوهش حاضر می تواند در افزایش آگاهی مدیران سازمان های تحقیقاتی به منظور نظارت درست بر طرح های تحقیقاتی و دستیابی به اهداف سازمان موثر باشد.

    کلیدواژگان: نظریه طراحی سازوکار، مدیریت دانش، محیط تعامل، اطلاعات کامل و ناکامل، نظارت
  • شهرزاد به آیین فرد، صابر خندان علمداری، ندا فرحبخش صفحات 129-179

    راهبردهای مدیریت دانش به شرکت های فناور قطعات خودرو کمک می‏کند تا محصولات و خدمات خود را متناسب سازند و کلیه ارتباطات را با مشتری بر اساس نیازهای شناسایی شده آن، شخصی سازی کنند. اهمیت قایل شدن به راهبردهای مدیریت دانش به افزایش دانش و در نهایت سودآوری اقتصادی منجر می شود. هدف پژوهش حاضر، دستیابی به طراحی الگوی عوامل تاثیرگذار در ایجاد راهبرد مدیریت دانش در شرکت های فناور قطعات خودرو در ایران است. این تحقیق از نظر روش، جزء تحقیقات آمیخته اکتشافی با روش کیفی و کمی می‏باشد. در بخش کیفی تحقیق برای تعیین مولفه و شاخص های تحقیق از مبانی نظری و مطالعات پیشین بهره گرفته شده است؛ سپس با استفاده از روش ساختاری- تفسیری (ISM) سطح‏بندی ‏عوامل انجام شده است. یافته‏ها حاکی از این است که متغیر توسعه رویه ها در سطح نخست و متغیر حمایت از مالکیت معنوی در سطح دوم قرار دارند. همچنین متغیرهای حراست از دانش مشترک و زیرساخت‏های نرم افزاری و بهره برداری از سیستم دوسوتوانی یادگیرنده در سطح سه قرار دارد. متغیرهای زیرساخت های سخت افزاری و کشف پایه دانشی مشترک و بهبود مستمر عملکرد سازمانی در سطح چهار هستند. در بخش کمی، با استفاده از روش نمونه گیری از نوع تصادفی خوشه ای 217 نفر از مدیران حوزه قطعات خودرو انتخاب و با نرم افزار اسمارت پی ال اس و روش تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفته است. نتایج نشان داد که بین مولفه‏های ایجاد راهبرد مدیریت دانش در شرکت های فناور قطعات خودرو در ایران رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: راهبرد، شرکت های فناور، قطعات خودرو، مدیریت دانش
  • احسان ملانوری شمسی، خلیل نوروزی صفحات 181-208

    امروزه ضرورت پرداختن به نقش شبکه ها با توجه محدودیت منابع از یک سو و فراوانی ماموریت ها از سوی دیگر برای نیروهای مسلح اهمیت روزافزون یافته است. شبکه کمک می کند تا به عده و عده مناسب در جنگ و در دفاع پاسخ مناسب داده شود. هم چنین شبکه هزینه های ثابت جنگ از جمله تعمیرات و نگهداری و آماد و پشتیبانی و نیز هزینه های جابجایی را به شدت کاهش می دهد. در این مقاله، تلاش شده است نقش شبکه ها در رفع گلوگاه های نوآورانه دفاعی در هشت سال دفاع مقدس شناسایی گردد. این پژوهش در دامنه پژوهش های نمادین-تفسیری و رویکرد استقرایی و مبتنی بر تکنیک مصاحبه با نمونه گیری هدفمند و به طریق گلوله برفی، در گردآوری داده ها عمل کرده است. با توجه به نوع داده ها که غالبا نیازمند کاوش در مضامین بوده است، از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. 17 نفر از خبرگان علم و فناوری، مسیولین بلندپایه آماد و پشتیبانی، وزرای مرتبط در دوران جنگ و فرماندهان رده بالای دفاع مقدس مورد مصاحبه های عمیق قرار گرفته اند و دانش ضمنی ایشان به دانش صریح و آشکار تبدیل گردید. درمجموع 173 مضمون اولیه، 22 مضمون پایه و 7 مضمون محوری به مثابه کلیدی ترین مولفه ها استخراج گردید. الگوی نهایی بیانگر وجود سه دسته شبکه اصلی شامل شبکه ی سازمانی (بازبینی اهداف و سیاست های حامی نواوری و صیانت از نوآوری)، ملی (تمرکز بر ارتقای سرمایه اجتماعی ملی، مدیریت نوآورانه منابع، مدیریت منابع انسانی نوآورانه) و بین المللی (مدیریت نرم دانش و فناوری در عرصه بین الملل و ارتقای معرفت دینی در جبهه مقاومت،) است. هم چنین الگو، کارکردهای اصلی هر کدام از شبکه ها را مشخص کرده است.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، شبکه، نوآوری، گلوگاه، نوآوری نظامی
  • علی شریعت نژاد، معصومه زیدی اصل صفحات 209-239

    امروزه عوامل بسیاری بر روی کاهش عملکرد، کارایی و اثربخشی مدیران در سازمان های دانش بنیان تاثیر گذارند که یکی از این عوامل خستگی شناختی مدیران است. خستگی شناختی مدیران به این موضوع اشاره دارد که ذهن مدیر به خاطر درگیری با مسایل غیرکارکردی، فرعی و غیرقابل اعتنا، توانش خود را به سبب کاهش ظرفیت فکری و توانش عقلانی از دست داده و در انجام وظایف اصلی خود همانند تصمیم گیری و برنامه ریزی به گونه ای ضعیف عمل می نماید. لذا پژوهش حاضر باهدف شناخت و فهم پدیده خستگی شناختی مدیران سازمان های دانش بنیان و تحلیل عوامل اثرگذار و پیامدها با روش شناختی فازی انجام پذیرفت. این پژوهش از لحاظ روش آمیخته و بر مبنای پژوهش کیفی و کمی است که از نظر فلسفه در زمره پژوهش های قیاسی استقرایی می گنجد. لذا پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی از حیث گردآوری اطلاعات در زمره پژوهش های اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش خبرگان و صاحب نظران در سازمان های دانش بنیان هستند که با روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس اصل کفایت نظری انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه است که روایی و پایایی آن ها به ترتیب با استفاده از روایی محتوایی و روایی نظری و روش پایایی سنجی درون کدگذار و برون کدگذار برای مصاحبه و روایی محتوایی و پایایی بازآزمون برای پرسشنامه تایید شده است. داده های کیفی با نرم افزار " اطلس تی" و روش تحلیل محتوا و کدگذاری و داده های کمی با روش نقشه شناختی فازی تحلیل گردید. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که قرارگیری در شرایط غیرقابل کنترل و استرس زا، فرسودگی شغلی و هیجانی مدیران و اختلال در توانایی های شناختی به دلیل داشتن بیشترین درجه مرکزیت، مهم ترین عوامل پیشایندی خستگی شناختی مدیران سازمان های دانش بنیان هستند. همچنین پدیدآیی حالت انجماد فکری، کاهش انعطاف پذیری شناختی مدیران و تضعیف توانش تحلیل مدیران به عنوان مهم ترین عوامل پسایندی خستگی شناختی مدیران سازمان های دانش بنیان شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: خستگی شناختی، مدیران، سازمان های دانش بنیان، نقشه شناخت فازی
|
  • Amir Adnan Hasoon Alkhafaji, Omid Behboodi, Mohsen Moradi Pages 11-47

    Innovation is an important indicator for organizations because it creates value and sustainable competitive advantage in the current complex and changing environment. More innovative organizations are more successful than other organizations in responding to changing environments and creating and expanding new capabilities and achieving better performance. Therefore, the purpose of this research was to investigate the effect of organizational knowledge sharing on the innovation performance of Iraqi small and medium enterprises with the mediating role of innovation capability and moderating Connection strength and networking scale. The statistical population of this research is all managers and vice presidents of small and medium companies in Iraq, whose number is unknown; According to Klein's thumb method (5 to 10 times the number of items), the number of members of 170 people was selected non-randomly. The research tool was Dongling et al.'s (2022) questionnaire, which was used to test the validity of content validity and experts' approval, and for construct validity, construct validity, convergent and divergent validity were used. The reliability of the questionnaire was done with Cronbach's alpha and composite reliability (more than 0.7). Data analysis was done by structural equation method with PLS software. The results showed that the effect of organizational knowledge sharing on innovation performance with the mediation of innovation capability was significant (t=2.559). In addition, the moderating role of networking scale (t=2.671) and Connection strength (t=3.651) in the effect of organizational knowledge sharing on innovation ability has been reported.

    Keywords: organizational knowledge sharing, innovation performance, innovation capability, Connection strength, networking scale
  • Payam Haghighi Boroujeni, Tooraj Karimi, Mostafa Safdari Ranjbar, Seyed Mohammadbagher Jafari Pages 49-94

    The concept of national innovation system has attracted a lot of attention during the last three decades. Modern theories describe the national innovation system as a set of organizations and institutions in the process of creating, distributing, and using knowledge and technologies with the aim of achieving strategic goals such as the sustainable development of the economic system and helping to increase the competitiveness of its subjects including governments at the international level interact. The purpose of the current research is to present the framework of the national innovation system based on the knowledge functions and the knowledge role of the actors of this system and to achieve this framework, the approach of systematic research synthesis has been used. Based on this, by studying and examining in depth 180 study sources in the form of articles, books, reports and other documents, six main knowledge functions including "creation, acquisition, dissemination, development, exploitation, and commercialization of knowledge" and four support functions including "support and foundation, financing", mediation and policy-making and regulation" and seven main actors "government, research organizations, financial institution - financial institutions, universities, and higher education centers, industry, intermediaries, society and supporters, and enablers" were defined. Based on main and supporting functions, related roles were extracted and actors were categorized based on roles. The final result of the research is the framework of the national innovation system with a focus on knowledge functions and a new category of actors identified in 5 related layers, including the main knowledge function as the most central layer, layers of supporting knowledge functions, knowledge roles and actors as the next layers and Finally, it presents the classification of the subsystems of the national innovation system based on the helix cycle and as the outermost layer.

    Keywords: National innovation system, knowledge functions, players, systematic research synthesis
  • Omidali Parsa, Gholamreza Askari, Ebrahim Pazoukinejad Pages 95-128

    Knowledge is the main intellectual capital of any organization. Sharing and using the knowledge that lies in the minds and capabilities of people is one of the most important strategies for the all-round growth of organizations in today's era. This research is practical in terms of purpose and by applying mechanism design theory in knowledge management, it seeks to create and share tacit knowledge and latent expertise of each individual to adapt the organization to the interaction environment full of competition and flexibility in the face of environmental changes. The desired goal of the organization is to take advantage of the opportunities that arise in the dynamic environment to maintain the competitive advantage by using the effective management of knowledge resources. To facilitate the work processes of the organization, it is necessary to design, ensure and establish consistent mechanisms in order to create sufficient internal motivations to ensure full alignment between the individual optimizations of employees and the desired goal of the organization. In this research, proper to monitoring has been investigated in research organizations in order to ensure the correct performance of the tasks assigned to the project manager. From library method, study of rules and regulations in research organizations and subject literature, data has been collected and analyzed through mechanism design theory techniques. The results of this study show that people do not share their information, knowledge, and abilities without having proper incentives. The findings of this research show that the theory of mechanism design can guarantee the effectiveness of knowledge management in monitoring the correct implementation of research stages by creating sufficient internal motivations in the supervisor of the project to share tacit knowledge. The present research can be effective in increasing the awareness of managers of research organizations in order to properly monitor research projects and achieve the goals of the organization.

    Keywords: Mechanism design theory, Knowledge management, Interaction environment, Complete, incomplete information, monitoring
  • Shahrzad Behainfard, Saber Khandan Alamdari, Neda Farah Bakhsh Pages 129-179

    Knowledge management strategies help auto parts technology companies tailor their products and services and personalize all communications with customers based on their identified needs. Giving importance to knowledge management strategies leads to increase in knowledge and ultimately economic profitability. The aim of the current research is to achieve the design of the model of influential factors in creating a knowledge management strategy in the automotive parts technology companies in Iran. In terms of method, this research is a part of mixed exploratory research with qualitative and quantitative methods. In the qualitative part of the research, theoretical foundations and previous studies have been used to determine the components and indicators of the research; Then, using the structural-interpretive method (ISM), the leveling of the factors has been done. The findings indicate that the development of procedures variable is at the first level and the intellectual property protection variable is at the second level. Also, the variables of protection of common knowledge and software infrastructure and exploitation of the two-level system of the learner are at level three. The variables of hardware infrastructure and discovery of common knowledge base and continuous improvement of organizational performance are at the fourth level. In the quantitative part, using random cluster sampling method, 217 people from Iran Khodro parts field managers were selected and with SmartPLS software and Confirmatory factor analysis method has been done. The results showed that there is a significant relationship between the components of creating a knowledge management strategy in automotive parts technology companies in Iran.

    Keywords: Auto Parts, Knowledge Management, Strategy, Technology Companies
  • Ehsan Mollanouri Shamsi, Khalil Noruzi Pages 181-208

    Nowadays, the need to address the role of networks has become increasingly important for the armed forces due to the limited resources on the one hand and the frequency of missions on the other hand. The network helps to give the right answer to the right people in war and in defense. Also, the network greatly reduces the fixed costs of war, including repairs and maintenance, readiness and support, as well as transportation costs. In this article, an attempt has been made to identify the role of networks in solving defense innovation bottlenecks in the eight years of holy defense. This research has worked in the scope of symbolic-interpretive research and inductive approach and based on the interview technique with targeted sampling and through snowballing in data collection. According to the type of data that often required the exploration of themes, the method of theme analysis was used. 17 people of science and technology experts, high-ranking officials of readiness and support, relevant ministers during the war and high-ranking commanders of holy defense have been interviewed in depth, and their tacit knowledge turned into explicit knowledge. In total, 173 primary themes, 22 basic themes and 7 central themes were extracted as the most key components. The final model shows the existence of three main network categories, including the organizational network (reviewing goals and policies supporting innovation and protecting innovation), national (focusing on the promotion of national social capital, innovative resource management, innovative human resource management) and international (soft management of knowledge and technology). in the international arena and the promotion of religious knowledge in the resistance front. Also, the model has specified the main functions of each of the networks.

    Keywords: Holy defense, network, innovation, bottleneck, military innovation
  • ali shariatnejad, masoumeh zeydi asl Pages 209-239

    Today, many factors affect the reduction of performance, efficiency and effectiveness of managers in knowledge-based organizations, one of which is the cognitive fatigue of managers. The cognitive fatigue of managers refers to the issue that the manager's mind has lost its ability due to the reduction of intellectual capacity and rational ability due to conflict with non-functional, secondary and unimportant issues and in performing its main tasks such as decision-making and planning. Rezi works in a weak way. Therefore, the current research was conducted with the aim of recognizing and understanding the phenomenon of cognitive fatigue of managers of knowledge-based organizations and analyzing the influencing factors and consequences with the FCM method. This research is based on a mixed method and based on qualitative and quantitative research, which, from the point of view of philosophy, is included in the category of inductive comparative research. Therefore, the current research is an exploratory research in terms of practical purpose in terms of gathering information. The statistical population of the research is experts and experts in knowledge-based organizations, who were selected by purposeful sampling and based on the principle of sufficiency. The tool for collecting information is the qualitative part of the interview and the quantitative part of the questionnaire, whose validity and reliability are respectively determined by using content validity and theoretical validity, intra-coder and extra-coder reliability methods for the interview, and content validity and retest reliability for the questionnaire. It has been confirmed. Qualitative data were analyzed with Atlas.ti software and content analysis and coding method, and quantitative data were analyzed with FCM fuzzy mapping method. The results of this research indicate that being in uncontrollable and stressful situations, job and emotional burnout of managers, and impaired cognitive abilities due to having the highest degree of centrality, are the most important antecedent factors of cognitive fatigue of managers of knowledge-based organizations. . Also, the phenomenon of intellectual freezing, reducing the cognitive flexibility of managers and weakening the analysis ability of managers were identified as the most important factors behind the cognitive fatigue of managers of knowledge-based organizations

    Keywords: fatigue, cognitive fatigue, cognitive fatigue of managers, knowledge, based organizations