فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی از دیدگاه اسلام
سال دهم شماره 2 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیلا بختیاری، مرضیه دهقانی * صفحات 5-47

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی پژوهش های کیفی مرتبط با سند تحول بنیادین آموزش وپرورش است که طی سال های 1389 تا 1399 انجام شده اند تا از این رهگذر، علاوه بر توصیف وضعیت پراکندگی موضوعی این تحقیق ها، درباره امکانات سیاستی و اجرایی حاصل از یافته های پژوهش ها کسب اطلاع شود. بدین منظور، از روش فراترکیب هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو (2007) استفاده کرده ایم که در آن، ازمیان جامعه ای با 2283 منبع، پس از طی کردن مراحل غربالگری، 35 پژوهش را انتخاب و طی فرایند تحلیل مضمون، نقدهای وارد بر فرایند اجرا و نیز محتوای سند درکنار پیشنهادها و راهکارهای اصلاح آن ها را درقالب دوازده مضمون فراگیر شناسایی کرده ایم. یافته های حاصل از این فراترکیب نشان می دهد ازجمله مهم ترین نقدهای وارد بر فرایند اجرای سند، موارد ذیل را می توان برشمرد: وجودنداشتن اجماع نظری و صراحت عملی میان نهادها و بازیگران، شتاب زدگی و بی برنامگی، صورت نگرفتن تفهیم و مشارکت درمیان ذی نفعان، و ضعف در فرایند ارزیابی. شاخص ترین نقدهای وارد بر محتوای سند نیز عبارت اند از: ابهام داشتن و شفاف نبودن مفاهیم، التقاط روش شناختی، ضعف و تعارضات نظری در مفاهیم و مبانی، و کم توجهی به تنوع فردی و فرهنگی. براساس یافته های پژوهش، پیشنهادهایی را برای اصلاح وضع موجود در دو بخش اجرایی و محتوایی می توان مطرح کرد که مهم ترین آن ها عبارت اند از: تنظیم نقشه راه؛ جلب مشارکت همگانی و فراقوه ای با زمینه سازی قانونی، علمی، نهادی و نگرشی درراستای حکمرانی اجتماعی؛ اصلاح فرایندهای نظام مدیریت منابع انسانی در آموزش وپرورش؛ اصلاح کلیت متن سند؛ روش شناسی تدوین و مفاهیم و مبانی نظری آن. در بررسی توصیفی وضعیت پراکندگی موضوعی پژوهش ها، یافته های پژوهش نشان می دهد بیش از نیمی از مطالعات صورت گرفته به نوعی با زیرنظام های مطرح در سند تحول، مرتبط بوده اند و در نیم دیگر، با رویکردهای درون متنی یا برون متنی، مفاهیم متعددی در سند مطالعه شده و تنها در تعدادی محدود از تحقیقات، بررسی و نقد اجرای سند صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: سند تحول بنیادین، آموزش وپرورش، فراترکیب، نقد اجرایی، نقد محتوایی
  • سعیده سبزیان*، هوشنگ گراوند صفحات 49-70

    در پژوهش حاضر، مدل علی عمل کردن به باورهای دینی و رفتارهای مدنی- تحصیلی با توجه به نقش میانجی گری اخلاق تحصیلی بررسی شده است. روش تحقیق، توصیفی ازنوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش، مشتمل بر کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم در شهر خرم آباد به تعداد 9981 نفر بوده است که ازمیان آن ها 240 نفر براساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اخلاق تحصیلی حسینی نژاد، ثناگو، کلانتری، جویباری و سعیدی (1394)، رفتارهای مدنی- تحصیلی گل پرور (1389) و عمل کردن به باورهای دینی گلزاری (1380) استفاده کرده ایم. تحلیل داده ها به روش آماری مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS-22 و AMOS-24 انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد عمل کردن به باورهای دینی بر رفتارهای مدنی- تحصیلی، مستقیما اثر می گذارد و به واسطه اخلاق تحصیلی بر رفتارهای مدنی- تحصیلی به صورت غیرمستقیم موثر است؛ به علاوه، اخلاق تحصیلی بر رفتارهای مدنی- تحصیلی اثر مستقیم دارد. برای دستیابی به مصادیق خاص اخلاق در محیط های آموزشی باید به باورهای دینی عمل کنیم. این عملکرد می تواند دستورهای اخلاقی را در موردی خاص با حدود مشخص و شرایط و لوازمش تبیین کند.

    کلیدواژگان: اخلاق تحصیلی، باورهای دینی، رفتارهای مدنی- تحصیلی، دانش آموزان دختر
  • فاطمه قاسمی نیائی، معصومه اسمعیلی، فریبرز باقری صفحات 71-106

    هدف این پژوهش، ایجاد الگویی متناسب با فرهنگ ایرانی- اسلامی بوده و در آن، با تاکید بر بعد زمان و ابعاد مسیولیت فرد درراستای دستیابی به رشد، بررسی و استخراج مبانی، اصول و اهداف رشد و نیز ابعاد مسیولیت فرد صورت گرفته است. برای انجام دادن این پژوهش از هرمنوتیک کلاسیک شلایرماخر استفاده کرده و با استفاده از ویژگی های دستوری و فنی متن و با دور هرمنوتیکی از تفسیر جزء به کل و کل به جزء در سه سطح افق مولف، افق و برداشت محقق، و ادغام افق مولف و محقق به تجزیه وتحلیل و استخراج الگوی نهایی دست یافته ایم. مرجع تفسیر، گزینشی هدفمند از آثار اندیشمندان مسلمان همچون ابن عربی، سهروردی، حسن زاده آملی و جوادی آملی بوده که به بیشترین میزان با هدف این پژوهش قرابت داشته است. الگوی حاصل شده با استفاده از شیوه منطق استقرایی و قیاسی درنهایت، در نگرشی کاربردی درقالب اهداف، مبانی، اصول و ابعاد مسیولیت فرد درراستای رشد بررسی شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهند هدف از رشد، حرکت کردن برمدار حق است که مبانی و اصولی بدین شرح دارد: مبنای کمال با اصول تضاد، میل به کمال، عاملیت، سلسله مراتب وجود، خدمت رسانی، قاعده مندی و آفرینش مداوم، جهتمندی و هدفمندی؛ مبنای وحدت با اصول مکملیت، اتصال اجزا، پذیرش و یکپارچگی، حقیقت ثابت، تغییرناپذیری قواعد و علیت هستی، تعادل و سازگاری؛ مبنای جاودانگی با اصول میل بازگشت به مبدا، مکانمندی، زمانمندی وجود، یکپارچگی زمانی، مرگ و چرخش وجودی؛ مبنای هدفمندی با اصول رهبری، قدرت خلق، اداره و تداوم هستی، و جامعیت. هدف از این پژوهش، رشد عمل کردن برمدار الهی است که با توجه به مبانی و اصول مختص به آن، شخص در ابعاد فردی و ارتباطی، مسیول شناخته می شود و با توجه به حیطه و ابعاد مسیولیتی خویش، با معنایابی مجدد به شیوه ای متفاوت در سطوح شناختی، عاطفی و رفتاری، مسایل فردی و ارتباطی خود را حل می کند.

    کلیدواژگان: الگوی اسلامی، مشاوره رشدی، زمان، مسئولیت وجود، آرای اندیشمندان مسلمان، هرمنوتیک
  • امیرحسین شاه نوش فروشانی، پانته آ جهانگیر*، احمد باصری صفحات 107-136

    برپایه نظام های خانواده بوین، میزان تمایزیافتگی خود، عاملی مهم در تعیین کیفیت روابط زناشویی و ثبات آن است. شناخت و مدیریت هیجانات خود و همسر، نقشی اساسی در این ثبات ایفا می کند و صمیمیت نیز به‏ ویژه در ثبات بخشیدن به ازدواج، نقشی مهم دارد. هدف از این پژوهش، تعیین رابطه دو متغیر هوش هیجانی و تمایزیافتگی خود با پایداری ازدواج ازطریق میانجیگری صمیمیت است. این پژوهش، توصیفی و ازنوع همبستگی است و جامعه آماری آن، افراد متاهل و زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه های دو و پنج تهران را شامل می شود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 345 نفر مرد و زن در سال 1399برای شرکت کردن در پژوهش انتخاب شدند و افراد موردنظر، پرسشنامه های شاخص بی ثباتی ازدواج بوث، جانسون و ادواردز (1983)، هوش هیجانی گریوز و برادبری (2005)، تمایزیافتگی خود اسکورن و فریدلندر (2003)، و مقیاس صمیمیت واکر و تامپسون (1983) را تکمیل کردند. در تجزیه وتحلیل آماری از ضریب همبستگی پیرسون و برای برازش مدل از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) و تحلیل مسیر استفاده شد. یافته ها نشان می دهند میان ضریب مسیر کل هوش هیجانی با ثبات ازدواج (01/0>p، 609/0=β) و تمایزیافتگی خود با ثبات ازدواج (05/0>p، 226/0=β) و صمیمیت با ثبات ازدواج (01/0>p، 451/0=β)، رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد. درنهایت، ضریب مسیر غیرمستقیم هوش هیجانی و ثبات ازدواج (01/0>p، 288/0=β) و ضریب مسیر غیرمستقیم تمایزیافتگی خود و ثبات ازدواج (05/0>p، 082/0=β)، مثبت و معنادار بود و بنابراین، نقش واسطه ای صمیمیت بین تمایزیافتگی خود و هوش هیجانی با ثبات ازدواج تایید می شود. تمایزیافتگی خود، هوش هیجانی و صمیمیت درمجموع، 49 درصد از واریانس ثبات ازدواج را تبیین می کنند و در این حوزه، برگزارشدن کارگاه های آموزشی برای شناخت و ارتقای هوش هیجانی، تمایزیافتگی، صمیمیت و مولفه های آن جهت ثبات ازدواج توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ثبات ازدواج، تمایزیافتگی خود، صمیمیت، هوش هیجانی
  • سید صادق نبوی، سیده زهرا نبوی * صفحات 137-174

    امروزه، تربیت دینی و اخلاقی نوجوانان از مهم ترین آرمان های خانواده ها و از شاخص ترین اولویت های نظام آموزش وپرورش است و بنابراین، در پژوهش حاضر، درصدد تعیین مصادیق هنجارهای اسلامی درمیان دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم با عنایت به تجربه زیسته بوده ایم. طرح مورداستفاده در تحقیق، کیفی و ازنوع پدیدارشناسی بوده است. جامعه موردمطالعه، کلیه اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان استان تهران و دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم در شهر تهران را شامل می شود که ازمیان آن ها شانزده صاحب نظر و پانزده دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد ازدیدگاه صاحب نظران حوزه تعلیم وتربیت و دانش آموزان، مصادیق هنجارهای اسلامی در مدارس پسرانه متوسطه دوم در شش بعد پوشش و وضع ظاهری دانش آموزان، رعایت کردن شعایر دینی، رعایت کردن ادب و احترام دربرابر مدیر و معلمان و دیگر کارکنان مدرسه، حسن اخلاق و رفتار با دیگر دانش آموزان، رعایت بهداشت و پاکیزگی فضای مدرسه، و خودداری از قصور و سهل انگاری در انجام دادن وظایف، قابل تببین و بررسی هستند. براساس یافته های پژوهش، درپی اجرای درست ابعاد شش گانه مصادیق هنجارهای اسلامی در محیط مدرسه می توان به رعایت شدن هنجارهای اسلامی در مدارس متوسطه ازسوی دانش آموزان پسر، امیدوار بود و این مسیله در تحقق یافتن اهداف موردنظر از تربیت اخلاقی در نظام آموزش وپرورش، بسیار موثر واقع خواهد شد.

    کلیدواژگان: هنجارهای اسلامی، دانش‎ آموزان، ارزش‏ های اخلاقی، دوره متوسطه
  • طاهره سادات امینی، محسن ایمانی نائینی*، علیرضا محمودنیا، حمیدرضا رضازاده بهادران صفحات 175-208

    پژوهش حاضر به منظور تحلیل مبانی معرفت شناسی نفس ازدیدگاه علامه طباطبایی و هانری برگسون، و استخراج دلالت تربیت اخلاقی آن صورت گرفته است. برای انجام دادن تحقیق از روش توصیفی- تحلیلی، تطبیقی و استنتاجی استفاده کرده و نتیجه گرفته ایم معرفت شناسی شهودی و عقلانی نفس برای فیلسوفان اخلاقی ای همچون علامه طباطبایی و برگسون، این امکان را فراهم می آورد که با کشف بن بست های فکری موثر بر بحران های معرفتی دنیای امروز، راهکاری برای فایق آمدن بر معضل ازخودبیگانگی به عنوان یکی از مهم ترین چالش های انسان معاصر به دست دهند. علامه طباطبایی ازمیان دو نوع سیر آفاقی و انفسی برای کسب معرفت، نظر و سیر در آیات نفس را سودمند تر دانسته و معرفت نفس را تنها راه رسیدن انسان به غایت نهایی قلمداد کرده است. برگسون نیز نگریستن به انسان از زاویه ای دیگر را پیشنهاد کرده و معتقد است این نگرش نوین در فضای غفلت زای برخاسته از تمدن مادی گرا بار دیگر، ما را به ساحتی معنوی و عارفانه می برد. وی با استفاده از روشی شهودی و بی واسطه، البته با توافق عقل، رهایی از بیگانگی با خویشتن را برای اتصال به سرچشمه هستی به تصویر کشیده است. در این پژوهش، پس از تبیین هدف اصلی تربیت اخلاقی ازنگاه این دو فیلسوف، به اصول کلی و روش های تربیت اخلاقی پرداخته ایم. اصول مبتنی بر مبانی معرفت شناسی در دیدگاه آگاهی مدار علامه طباطبایی و برگسون، مشتمل بر تعقل، شهود و بصیرت مداوم، البته با میزان اهمیت متفاوت هستند که درنتیجه آن ها هرکدام از این دو فیلسوف، روشی متناسب با هدف اصلی و اصول را برای تحصیل معرفت نفس به دست داده اند. روش پیشنهادی علامه طباطبایی در تربیت اخلاقی واقع گرایانه اش مراقبه و محاسبه نفس است و روش برگسون در تربیت اخلاقی شهودگرایانه اش درک شهودی نفس ازطریق قواعد سه گانه.

    کلیدواژگان: معرفت، نفس، شهود، علامه طباطبایی، برگسون
  • زهرا ادیبی*، اکرم گودرزی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 209-246

    هدف از پژوهش حاضر، تبیین نقش مدیران آموزشی در فرایند توسعه فرهنگی در ابعاد هویت ملی- دینی، نظم و انسجام اجتماعی، کالاها و خدمات فرهنگی، و تعاملات فرهنگی بین المللی بوده است و برای انجام دادن تحقیق از روش کیفی، ازنوع نظریه داده بنیاد استراوس و کوربین استفاده کرده ایم. جامعه آماری پژوهش، مشتمل بر مدیران و صاحب نظران شهرهای تهران و کرج است که درزمینه اجرایی شدن فرهنگ، تجربه اجرایی یا سابقه پژوهشی داشتند. با استفاده از روش نمونه گیری نظری تا رسیدن به اشباع نظری، با دوازده نفر از خبرگان مصاحبه و برای اطمینان یافتن از اعتبار یافته ها، از معیارهای چهارگانه گابا و لینکلن استفاده شد. یافته های پژوهش درقالب 209 کد باز، 58 مفهوم اساسی، نوزده کد محوری و پنج مقوله منتخب ذیل عنوان های عوامل علی، پدیده پژوهش، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها درقالب الگوی پارادایمی طراحی شدند. این یافته ها نشان می دهند مدیران آموزشی در فرایند توسعه فرهنگی، به دو صورت، نقش ایفا می کنند: یکی درقالب مدیریت فرهنگی و دیگری درقالب رهبری فرهنگی. در جایگاه مدیریت فرهنگی، آنان ایفاگر نقش های اجرایی و ساختاری هستند و در فرایند رهبری فرهنگی نیز نقش های محتوایی را برعهده دارند. مهم ترین عوامل علی اثرگذار بر نقش آفرینی مدیران، شامل اقداماتی برای تحقق یافتن هویت ملی و مصرف کالاهای فرهنگی بوده و عوامل زمینه ساز و مداخله گر درقالب دو دسته مسایل برون سازمانی و درون سازمانی شناسایی شده اند. راهبردها و اقدامات شناسایی شده، مربوط به درونی سازی نظم اجتماعی و گسترش تعاملات فرهنگی بوده اند. درنهایت، این نتیجه به دست آمد که به رغم رسالت مدیران مدارس در علم آموزی، نقش آن ها در فرایند توسعه فرهنگی و فرهنگ پذیری، خطیر و چندگانه است و باید مدیران و عوامل بالادستی نظام آموزشی، مطمح نظر آنان باشند.

    کلیدواژگان: نقش مدیر آموزشی، توسعه فرهنگی، هویت ملی و بومی، نظم و انسجام اجتماعی
  • آریان دوستی، ناصر ناستی زایی * صفحات 247-268

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر رهبری معنوی اسلامی بر سلامت معنوی معلمان با نقش های میانجی سرمایه معنوی و هوش معنوی است و برای انجام دادن تحقیق از روش توصیفی- همبستگی استفاده کرده ایم. جامعه آماری پژوهش، تمام دبیران متوسطه شهر خاش (استان سیستان و بلوچستان) در سال تحصیلی 1400-1401 را دربر می گیرد (281=N) و به شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقه ای (برحسب جنسیت)، 163 دبیر ازطریق پرسشنامه های رهبری معنوی اسلامی (مرزوقی، ترک زاده و پیروی نژاد، 1394)، هوش معنوی (Hildebrant, 2011)، سلامت معنوی اسلامی (سایه میری و دیگران، 1395) و سرمایه معنوی (گل پرور، مصاحبی، عابدینی، ادیبی و عبدلی، 1394) مطالعه شده اند. برای تجزیه ‏وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزار های SPSS و SmartPLS استفاده کرده ایم. یافته ها نشان می دهد بین رهبری معنوی اسلامی، سلامت معنوی، سرمایه معنوی و هوش معنوی، رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد و نتایج مدل معادلات ساختاری نیز بیانگر آن است که رهبری معنوی اسلامی به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم، و با میانجی گری های سرمایه معنوی و هوش معنوی بر سلامت معنوی معلمان اثر معنادار و مثبت دارد؛ بنابراین، به ‏کارگیری سبک رهبری معنوی اسلامی نه‏ تنها مستقیما بر سلامت معنوی معلمان اثر مثبت می گذارد؛ بلکه ازطریق تقویت سرمایه معنوی و هوش معنوی بر سلامت معنوی معلمان به گونه ای معنادار و مثبت، موثر است.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی اسلامی، سلامت معنوی، سرمایه معنوی، هوش معنوی
  • پروین بصیرپور، محمدعلی نادی*، فریبا کریمی صفحات 269-302

    آموزش‏ وپرورش، معرف هویت فرهنگی و دینی جامعه است که ارتقای حکمرانی آن به ‏مثابه مهم ترین نهاد تربیت نیروی انسانی، مولد سرمایه اجتماعی و عهده دار اجرای سیاست های مصوب، ضرورتی انکارناپذیر دارد. با توجه به اهمیت موضوع، هدف از این پژوهش کیفی، شناسایی مولفه های حکمرانی در آموزش‏ وپرورش با رویکرد اسلامی بوده است و برای گردآوری داده ها و شناسایی مضامین از تحلیل مضمون موضوعی برپایه روش آتراید- استرلینگ با رویکرد استقرایی و به‏صورت اکتشافی استفاده کرده ایم. محیط پژوهش، متن نهج البلاغه</em>، بیست مقاله و دو کتاب را شامل می شود. پس از مطالعه دقیق، ابتدا متون موردنظر کدگذاری شدند و بدین ترتیب، با بهره گیری از ترجمه های مختلف نهج</em> </em>البلاغه</em>، 650 مضمون اولیه براساس کلیدواژه مرتبط با حکمرانی شناسایی و انتخاب شد. بعداز جمع بندی و خلاصه کردن، مضامین اولیه به 154 مضمون پایه و هشت مضمون سازمان دهنده (ضرورت و چگونگی شکل گیری، پیش بایست ها، اهداف و مسیولیت ها، پیش ران ها، بازدارنده ها، مردم گرایی، تسهیل گرها و معنویت در لایه های مختلف حکمرانی) برای مضمون فراگیر حکمرانی آموزش ‏وپرورش با رویکرد اسلامی تقسیم بندی شد و ترسیم شبکه مضامین آن صورت گرفت. اعتبارپذیری پژوهش با استناد به رویکرد لینکلن و گوبا (1985)، مبتنی‏بر چهار معیار باورپذیری، انتقال پذیری، اطمینان پذیری و تاییدپذیری انجام شد و متخصصان و خبرگان حوزه و دانشگاه درزمینه حکمرانی و آموزش‏ وپرورش، آن را تایید کردند.

    کلیدواژگان: آموزش‏ وپرورش، تحلیل مضمون موضوعی، حکمرانی، نهج البلاغه
  • محمد قیصرزاده، فرانک موسوی*، علیرضا قاسمی، محمدجواد کرم افروز صفحات 303-328

    هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل عوامل ارتقای سطح علمی، فکری و فرهنگی دانش ‏آموزان در کانون های فرهنگی- تربیتی کمیته امداد است و برای انجام ددن تحقیق از روش کیفی داده بنیاد استفاده کرده ایم. جامعه آماری پژوهش، مدیران ارشد کانون های فرهنگی- تربیتی، مدیران ارشد کمیته امداد و اعضای هییت علمی دانشگاه در استان های غربی کشور (ایلام، کرمانشاه، همدان و کردستان) را شامل می شود که ازمیان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، یازده نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختارمند بوده و کدگذاری داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شده است. یافته های تحقیق با استفاده از کدگذاری مصاحبه های صورت گرفته نشان می دهد دویست کد اولیه درقالب مفهوم مدل عوامل موثر (علی و زمینه ای، مداخله، راهبرد و پیامد) بر ارتقای سطح علمی، فکری و فرهنگی دانش ‏آموزان اثر می گذارند و درنهایت، 147 کد اولیه به عنوان شاخص های ارزیابی الگو ازطریق هم‏پوشانی مفاهیم و حذف کدهای هم معنی، با استفاده از نظرات استاد راهنما انتخاب شد. این کدها در مفاهیم و مقولات محوری جای گرفتند و مجموعا شصت مقوله بنیادی برای تبیین مدل ارتقای سطح علمی، فکری و فرهنگی دانش ‏آموزان در کانون های فرهنگی- تربیتی کمیته امداد، موردنظر بوده است؛ لذا طراحی مدل عوامل ارتقای سطح علمی، فکری و فرهنگی دانش‏ آموزان به مدیران کانون های فرهنگی- تربیتی کمک می کند تا با برنامه ریزی اصولی درراستای تعلیم وتربیت اسلامی، با توجه به ابعاد روان شناختی، اجتماعی و...، زمینه لازم برای رشد همه ابعاد وجودی دانش ‏آموزان را فراهم آورند و تحقق یافتن اهداف موردنظر از تعلیم وتربیت را تسهیل کنند.

    کلیدواژگان: کانون های فرهنگی، سطح علمی- فکری، امور فرهنگی، کمیته امداد، دانش ‏آموزان تحت حمایت
  • محمد قاسمی شوب*، سعید جلیلیان صفحات 329-355

    امروزه، سلامت معنوی، یکی از ابعاد مهم سلامتی انسان قلمداد می شود؛ زیرا نقش معنویات در سلامت روحی و به تبع آن، سلامت جسمانی انسان، انکارناپذیر است. از طرفی در اسلام به جنبه معنوی و الهی توجه فراوان شده است؛ چنان که خداوند متعال در قرآن کریم، از قلب به عنوان منبع و ظرف سلامت معنوی یاد کرده و در این حوزه، بیست نوع قلب مختلف را نام برده است که هشت مورد از آن ها بر سلامت و دوازده مورد دیگر بر نبود سلامت دلالت می کنند؛ از این روی، در نوشتار حاضر، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و مراجعه به منابع تفسیری، ارتباط قلب های سالم با سلامت معنوی انسان، را بررسی کرده ایم تا ضمن مشخص شدن میزان ارتباط این قلوب با سلامت معنوی، شاخصه ها و ویژگی های این قلوب معرفی شوند؛ بنابراین، در مرحله نخست، قلب و سلامت معنوی را تعریف و سپس رابطه قلوب هشت گانه با سلامت معنوی را تبیین و تحلیل کرده ایم. درنهایت نتیجه گرفته ایم نقطه مشترک این قلب ها گرایش به توحید است و با عنایت به این مسیله که قلب، ظرفی برای مظروف خود محسوب می شود، هرقدر این قلوب از توحید بیشتری برخوردار باشند، به همان اندازه، سلامت معنوی خواهند داشت. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد قلب سلیم، دارای بالاترین مرتبه است و پس از آن، به ترتیب، قلب مخبت، قلب مهدی، قلب منیب، قلب تقی، قلب مطمین، قلب وجل و قلب حی. درجاتی از سلامت معنوی دارند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، قلوب هشت گانه، قرآن کریم، قلب سالم
  • سید رضا موسوی * صفحات 357-386

    هدف از نگارش مقاله حاضر، تبیین راهکارهای مدیریت عواطف در قرآن و حدیث بوده و با توجه به جدایی ناپذیری عواطف و هیجانات از شخصیت انسان و تاثیر آن ها بر اندیشه و رفتار، در گزاره های اخلاقی و تربیتی، به گرایش ها و عواطف توصیه اکید شده است؛ زیرا انسان، موجودی است آمیخته از عقل و عاطفه، و عشق و اندیشه، و هریک از این دو بعد در ایجاد حرکت در انسان و تعالی بخشیدن او نقش اساسی دارند. یافته های پژوهش نشان می دهد عاطفه، منشا معرفتی دارد و تنها پس از معرفت حاصل می شود. عاطفه، یک استعداد آگاهانه اکتسابی است که با موضوعی معین، مرتبط می شود و موجود زنده را به انجام دادن رفتارهایی مشخص درباره آن موضوع تحریک می کند. مدیریت عواطف (هوش عاطفی) به معنای کنترل عواطف است؛ بدین شرح که شخص بتواند حب و بغضش را کنترل و در زمان و مکان مناسب، با استفاده از عیار عقل و شرع، آن ها را ابراز کند. شناخت، حاکمیت عقل و دین بر عواطف، خدادوستی، ارتباط قلبی با خدا، خوش رویی، چشم پوشی از عیوب، همدردی و خوش رفتاری از راهکارهای تربیتی مدیریت عواطف در قرآن و حدیث هستند. پژوهش حاضر ازنوع کیفی است و برای انجام دادن آن از روش توصیفی- تحلیلی استفاده کرده ایم. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و گردآوری اطلاعات به شیوه اسنادی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: مدیریت عواطف، محبت، بینش، گرایش، کنش، هوش هیجانی
|
  • Leila Bakhtiari, Marzieh Dehghani* Pages 5-47

    The purpose of this study is to review of the qualitative researches on the Education Fundamental Reform Document of Islamic Republic of Iran, that has been conducted in period of 2010- 2020. For this purpose, the Meta-analysis method of Sandelowski & Barroso has been used, which 35 research titles were selected from a community of 2283 sources, and then through using content analysis process, is identified 12 comprehensive themes about the Criticism, suggestions and solutions in scope of the implementation process and content of the Education Fundamental Reform Document. The findings show the most important criticisms of the implementation process of the Document are the lack of theoretical consensus and practical clarity between institutions and actors, haste and lack of planning, lack of understanding and participation of stakeholders, weakness of the evaluation process. In addition to these, the most significant criticisms of the content of the Document include the ambiguity and lack of transparency of concepts, methodological eclecticism, weakness and theoretical contradictions in concepts and principles, lack of attention to individual and cultural diversity. In order to correct and improve the content and implementation process of the Document, the findings also suggest some directions that the most important of them are setting a roadmap, attracting public and trans-institutional participation with legal, scientific, institutional and attitudinal preparing towards social governance, reforming  the processes of human resources management in educational system, improving the whole text, methodology, concepts and theoretical foundations of the Document. In the descriptive study of the thematic dispersion of researches, the findings show that more than half of the studies are related to the subsystems of Document and the other half, with intratextual or extratextual approaches, introduced several concepts in the Document and, only a limited number of researches have criticized the implementation of the Document.

    Keywords: Fundamental Reform Document, Education, Meta-analysis, Criticism of implementation, Criticism of content
  • Saeideh Sabzian*, Houshang Garavand Pages 49-70

    The present study was done with the aim of presenting a causal model of the religious beliefs performance and educational citizenship behaviours with regard to the mediating role of academic ethics. The research method was descriptive-correlational and the statistical population of the study included all upper secondary girl students in khorramabad city to 9981 students, of which 240 were selected based on stratified random sampling method. To collect the required data from academic ethics hosseini nezad et al (2016), educational citizenship behaviours golparvar (2009) and religious beliefs performance golzarei (2002) was used. Data analysis was performed by the SPSS-22, and AMOS-24 software. The results showed that religious beliefs performance has a direct effect on educational citizenship behaviours and an indirect effect on educational citizenship behaviours through academic ethics. In addition, academic ethics had a direct effect on educational citizenship behaviours. In order to obtain specific examples of ethics in educational environments, we need to follow religious beliefs, which can explain moral orders in a specific case with specific limits, conditions, and accessories.

    Keywords: academic ethics, religious beliefs, educational citizenship behaviours, girl students
  • Fatemeh Ghaseminiaei, Masoome Esmaeily, Fariborz Bagheri Pages 71-106

    The aim of this research is to create a model suitable for Iranian-Islamic culture, and in it, with an emphasis on the dimension of time and the dimensions of individual responsibility in order to achieve growth, it has been investigated and extracted the foundations, principles and goals of growth, as well as the dimensions of individual responsibility. To carry out this research, Schleiermacher's classical hermeneutics was used and by using the grammatical and technical features of the text and with the hermeneutic distance from the interpretation of part to whole and from whole to part in three levels of the author's horizon, the researcher's horizon and perception, and the integration of the author's and researcher's horizons. We have achieved the analysis and extraction of the final pattern. The reference of interpretation is a purposeful selection of the works of Muslim thinkers such as Ibn Arabi, Suhravardi, Hassanzadeh Amoli and Javadi Amoli, which is most closely related to the purpose of this research. Finally, the model obtained by using the method of inductive and deductive logic has been examined in a practical approach in the form of goals, foundations, principles and dimensions of individual responsibility in the direction of growth. The findings of this research show that the goal of growth is to move on the path of right, which has foundations and principles such as the following: the basis of perfection with the principles of contradiction, desire for perfection, agency, hierarchy of existence, service, regularity and continuous creation, orientation and purposefulness; The basis of unity with the principles of complementarity, connection of parts, acceptance and integration, fixed truth, immutability of the rules and causality of existence, balance and compatibility; The basis of immortality with the principles of the desire to return to the origin, spatiality, temporality of existence, temporal integration, death and existential rotation; Purposeful basis with the principles of leadership, power of creation, administration and continuity of existence, and comprehensiveness .The purpose of this research is the development of acting on the divine circuit, which according to the foundations and principles specific to it, a person is recognized as responsible in individual and communication dimensions, and according to the scope and dimensions of his responsibility, by re-finding meaning in a different way in cognitive levels. , emotionally and behaviorally, it solves its personal and communication issues.

    Keywords: Islamic model, developmental counseling, time, responsibility for existence, opinions of Muslim thinkers, hermeneutics
  • AmirHossein Shahnoosh Foroushani, Pantea Jahangir *, Ahmad Baseri Pages 107-136

    Based on the Bowen family systems, the degree of self-differentiation can determine the quality of marital relations and its stability. Meanwhile, the recognition and management of one's own and spouse's emotions plays an essential role in this stability, and intimacy also plays a role especially in the stability of marriage. The purpose of the research is to determine the relationship between the two variables of emotional intelligence and self-differentiation with the stability of marriage through the mediation of intimacy. This research is descriptive and correlational. The statistical population consisted of married couples who referred to counseling centers in Tehran's 2nd and 5th regions, and 345 men and women were selected to participate in the research by convenience sampling. Individuals completed Edwards, Johnson and Booth's (1980) marriage instability index questionnaires, Graves and Bradbury's (2005) emotional intelligence, Skorn and Friedlander's (2003) self-differentiation, and Walker and Thompson's (1983) intimacy scale. Pearson's correlation coefficient was used in the statistical analysis, and structural equation modeling (SEM) and path analysis were used to fit the model. The findings showed the path coefficient of total emotional intelligence with marital stability (p<0.01, β=0.609) and self-differentiation with marital stability (p<0.05, β=0.226) and intimacy with marital stability. (p<0.01, β=0.451) was positive and significant. Finally, the indirect path coefficient of emotional intelligence and marriage stability (p<0.01, β=0.288) and the indirect path coefficient of self-differentiation and marriage stability (p<0.05, β=0.082) are positive and significant. Therefore, we can acknowledge the mediating role of intimacy between self-differentiation and emotional intelligence with marriage stability. Self-differentiation, emotional intelligence and intimacy explain a total of 49% of the variance of marriage stability. In this regard, it is recommended to hold educational workshops to recognize and promote emotional intelligence, differentiation, intimacy and its components for the stability of marriage.

    Keywords: marriage stability, self-differentiation, intimacy, emotional intelligence
  • Seyed Sadegh Nabavi, Seyed Zahra Nabavi * Pages 137-174

    Today, the religious and moral education of adolescents is one of the most important ideals of families and one of the most important priorities of the education system. The main objective of this study was to determine the examples of Islamic norms among high school male students. According to the nature of the subject and the research objectives, the research method used is qualitative and phenomenological. The studied community includes all faculty members of Farhangian University of Tehran province and male students of the second high school in Tehran. A sample of 16 experts and 15 students were selected for the interview using the purposeful sampling method. The data collection tools required in the included a semi-structured interview. The collected data were analyzed using qualitative analysis method. The results showed that </strong>from the viewpoint of school students and experts, male students of secondary schools, above average to Islamic norms in dimensions of dress and appearance, respect for religious rites, etiquette and respect for principals, teachers and others school staff, respect for ethics and behavior with other students, observing the hygiene and cleanliness of the school space, and not neglecting and neglecting their duties. According to the findings of the present study, it can be concluded that with the proper implementation of the six dimensions of examples of Islamic norms in the school environment, it can be hoped that the practice and observance of Islamic norms in secondary schools by male students that it can help effectively achieve the goals of moral education in the country's education system.

    Keywords: Islamic norms, students, moral values, high school
  • Tahereh Sadat Amini, Mohsen Imani*, Alireza Mahmmudnia, Hamidreza Rezazadeh Pages 175-208

    The present study aimed to analyze the epistemological foundations of the «self» from the perspectives of Allameh Tabatabai and Henri Bergson and to extract its implications for moral education. We utilized a descriptive-analytical, comparative, and inferential method to carry out this research and we have concluded that the intuitive and rational epistemology of the self provides moral philosophers like Allameh Tabatabai and Bergson with the possibility to find a solution to overcome the problem of alienation, which is one of the most important challenges of contemporary man, by discovering the intellectual impasses that affect the epistemological crises of today's world. Between the worldly journey (seyr-e-aafaaqi) and inward journey (seyr-e-anfusi) to acquire knowledge, Allameh Tabatabai considered looking at self and the journey in the self-related signs to be more beneficial and considered the self-knowledge as the only way to achieve the ultimate goal. Bergson also suggested looking at human being from another angle and believes that this new attitude, in the neglectful atmosphere arising from materialistic civilization, will once again take us to a spiritual and mystical domain. Using an intuitive and direct method, of course, with the agreement of reason, he has portrayed freedom from alienation from oneself to connect with the source of existence. In this research, after explaining the main goal of moral education from the perspectives of these two philosophers, we have discussed its general principles and methods. The principles based on epistemology in the consciousness-oriented perspective of Allameh Tabatabai and Bergson, include reasoning, intuition, and continuous insight, of course, with different levels of importance, as a result of which each of these two philosophers has provided a suitable method for achieving self-knowledge Allameh Tabatabai's proposed method in his realistic moral education is meditation and calculation of self, and Bergson's method in his intuitive moral education is the intuitive understanding of self through the triple rules.

    Keywords: knowledge, self, intuition, Allameh Tabatabai, Bergson
  • Zahra Adibi*, Akram Goodarzi, Khadijeh Abolmali Alhoseini Pages 209-246

    The purpose of this study is to explain the role and duties of educational managers in the process of cultural development in the dimensions of national-religious identity, social order and cohesion, cultural goods and services and international cultural interactions. The qualitative research method is data foundation theory with a systematic approach of Strauss and Corbin. The statistical population in this study includes managers and experts who had executive experience or research background in the field of culture implementation. The sampling method started purposefully and continued with the snowball method until reaching the theoretical saturation level, and a total of 12 experts were interviewed. The research findings were designed and classified in the form of 209 open source 58, basic concept and 19 central codes and 5 selected categories under the headings of causal factors, research phenomenon, contextual factors, interfering factors, strategies and consequences in a paradigm model. Findings showed that educational managers play two roles in the process of cultural development; One in the form of cultural management and the other in the form of cultural leadership. In the position of cultural management, they play executive and structural roles. Educational managers in the position of cultural leadership also play content roles. The most important causal conditions affecting the role of managers included measures to achieve national identity and consumption of cultural goods. Underlying and interfering factors were identified in both external and internal issues.

    Keywords: the role of the educational director, cultural development, national, indigenous identity, social order, cohesion
  • Aryan Dousti, Naser Nastiezaie* Pages 247-268

    The purpose of this study was to investigate the effect of Islamic spiritual leadership on teachers' spiritual health with mediating of spiritual capital and spiritual intelligence. The research method is descriptive-correlation. The statistical population of the study was all high school teachers in Khash city (Sistan and Baluchestan province) in the academic year 2021-2022 (N=281). By randomized-stratified sampling (by gender) of 163 teachers through Islamic Spiritual Leadership Questionnaires (Marzooghi, Torkzadeh & Peyravi Nejad, 2015), Spiritual Intelligence (Hildebrant, 2011), Islamic Spiritual Health (Sayeh Miri et al., 2016) And spiritual capital (Golparvar et al., 2015) were studied. Pearson correlation coefficient and structural equation model with the help of SPSS and Smart PLS software were used to analyze the data. The findings showed that there is a positive and significant relationship between Islamic spiritual leadership, spiritual health, spiritual capital and spiritual intelligence and the results of the structural equation model also showed that Islamic spiritual leadership has a direct and indirect effect through the mediation of spiritual capital and spiritual intelligence on teachers' spiritual health. Therefore the application of Islamic spiritual leadership style not only has a direct positive effect on the spiritual health of teachers, but also through the strengthening of spiritual capital and spiritual intelligence, it can have a positive and significant effect on the spiritual health of teachers.

    Keywords: Islamic spiritual leadership, siritual health, spiritual capital, siritual intelligence
  • Parvin Basirpour, MohamadAli Nadi *, Fariba Karimi Pages 269-302

    Education is an expression of the cultural and religious identity of the society, which has an undeniable necessity to promote its governance as the most important institution for training human resources, generator of social capital and responsible for the implementation of approved policies. Considering the importance of the subject, the purpose of this qualitative research was to identify the governance components in education with an Islamic approach, and to collect data and identify themes, we used thematic analysis based on Atride-Sterling method with an inductive and exploratory approach. . The research environment includes the text of Nahj al-Balagha, twenty articles and two books. After careful study, first the desired texts were coded and thus, by using different translations of Nahj al-Balagha, 650 primary themes were identified and selected based on keywords related to governance. After summarizing, the primary themes were divided into 154 basic themes and eight organizing themes (necessity and how to form, prerequisites, goals and responsibilities, drivers, obstacles, populism, facilitators and spirituality in different levels of governance) for the governance theme of education with the Islamic approach was divided and the network of its themes was drawn. The credibility of the research was based on the approach of Lincoln and Guba (1985), based on the four criteria of believability, transferability, reliability and verifiability, and experts in the seminary and university in the field of governance and education confirmed it.

    Keywords: education, thematic content analysis, governance, Nahj al-Balagha
  • Mohammad Ghaysarzadeh, Faranak Mosavi*, Alireza Ghasemi, Mohammadjavad Karamafrooz Pages 303-328

    The aim of this study is to design a model of factors for promoting the scientific, intellectual and cultural level of students in the cultural and educational centers of the Relief Committee. The method of the present study is a qualitative data type of the foundation. The statistical population of the study is senior managers of cultural and educational centers, senior managers of relief committees, faculty members of universities in the western provinces of the country (Ilam, Kermanshah, Hamedan, Kurdistan). Using purposive sampling method, 11 people were selected as a statistical sample. The data collection tool in the interview was semi-structured. Data coding was performed using MAXQDA software. The research findings using the coding process of the interviews showed that the 200 initial codes in the form of the concept of effective factors (causal, context, intervention, strategy and outcome) are effective in improving the scientific, intellectual and cultural level of students. Finally, 147 primary codes were selected as model evaluation indicators by overlapping concepts and deleting synonymous codes and using the opinions of the tutor. These codes were placed in central concepts and categories, the number of which is 60 basic categories to explain the model. Improving the scientific, intellectual and cultural level of students in the cultural and educational centers of the Relief Committee. Designing a model for improving the scientific, intellectual and cultural level of students will help the managers of cultural and educational centers that plan in principle and in line with Islamic education and considering all psychological, social and….Then it provides the growth of all aspects of students' existence and facilitate the realization of the goals of education with an open mind and a modern view of issues.

    Keywords: cultural centers, scientific-intellectual level, cultural affairs, Relief Foundation, sponsored students
  • Mohammad Ghasemi Shub*, Saeed Jalilian Pages 329-355

    Today, spiritual health is recognized as one of the most important aspects of human health; Because the role of spirituality in the mental and consequently physical health of man is undeniable. On the other hand, the religion of Islam has paid much attention to the spiritual and divine aspect. God in the Holy Quran mentions the heart as a source and container of spiritual health and in this regard, it names  different types of hearts, of which 8 indicate health and  indicate ill health. Now the question arises, to what extent are these hearts related to spiritual health in humans? For this reason, this article, using descriptive and analytical methods and referring to interpretive sources, and in order to prevent lengthy speech, has only examined the relationship between healthy hearts and spiritual health. First, a definition of heart and spiritual health is presented and then the relationship between the eight hearts and spiritual health was explained and analyzed.  Finally, the common point of these hearts is in the tendency to monotheism, and considering that the heart is a container for its contents, the more this monotheistic heart enjoys, the more it enjoys spiritual health Therefore, a healthier heart has the highest level of spiritual health, after that, in order, the heart of Mokhbet, the heart of Mahdi, the heart of Munib, the heart of Taqi, the heart of Muotmaan, the heart of Wajal and the heart of Hie. They have some degrees of spiritual health.

    Keywords: spiritual health, eight hearts, Holy Quran, healthy heart
  • Sayyed Reza Mosavi * Pages 357-386

    The purpose of this research is to explain the strategies for managing emotions (love and hate) in the Quran and Hadith, and considering the inseparability of emotions and excitements from human personality and their influences on human thought and behavior, it has been highly recommended in moral and educational propositions because human being is a mixture of intellect and emotion, and love and thought, and each of these two dimensions plays a fundamental role in creating movement in humans and inducing their exaltation. The findings of the research show that emotion has a cognitive origin and is achieved only after cognition. Emotion is an acquired conscious talent that is associated with a certain subject and motivates a living creature to perform certain behaviors about that subject. Managing emotions (emotional intelligence) means controlling emotions; that is, a person can control his or her likes and dislikes and express them at the right time and place, using reason and Sharia (i.e. religious law). Cognition, rule of reason and religion over emotions, love of God, heart connection with God, good manners, overlooking faults, sympathy and good behavior are among the educational strategies of emotion management in the Quran and Hadith. The current research is of a qualitative type and a descriptive-analytical method was used to conduct it, and the sampling was purposeful and the data was collected in the form of documents.

    Keywords: emotional management, affection, insight, tendency, action, emotional intelligence