فهرست مطالب

تعالی مشاوره و روان درمانی - پیاپی 44 (زمستان 1401)

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 44 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه فولادی، علی فرهادی*، کورش گودرزی صفحات 1-11
    هدف

    این پژوهش باهدف مقایسه اثر بخشی آموزش گروهی شناختی- رفتاری  با واقعیت درمانی  گروهی بر کودک آزاری مادران و کیفیت زندگی کودکان انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و حجم نمونه 34 کودک به همراه مادرانشان در دو گروه آزمایشی واقعیت درمانی، شناختی رفتاری و گروه کنترل بود.مادران گروه های آزمایشی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش های شناختی رفتاری و واقعیت درمانی را دریافت نمودند. ابزارهای استفاده شده شامل مقیاس کودک آزاری با پنج بعد جسمی، جنسی، عاطفی، غفلت و سوء تغذیه (محمدخانی،2010) و پرسشنامه کیفیت زندگی کودکان دارای پنج عملکرد فیزیکی،اجتماعی،شناختی و هیجانی (فکس و همکاران، 2000) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس و آزمون بونفرونی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیلها حاکی از کاهش معنی دار (05/0>P) میزان کودک آزاری مادران بعد از مداخلات در هر دو گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل بود. همچنین نمرات کیفیت زندگی کودکان در هردو گروه آزمایشی بعد از مداخلات نسبت به گروه کنترل افزایش نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که هر دو روش واقعیت درمانی و شناختی-رفتاری در کاهش کودک آزاری و بهبود کیفیت زندگی کودکان موثر هستند.

    کلیدواژگان: کودک آزاری، واقعیت درمانی، آموزش شناختی- رفتاری، کیفیت زندگی
  • سید رضا محمدی موسوی، منصوره بهرامی پور* صفحات 12-32
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف اثربخشی راهبرد کاهش استرس مبتنی بر توجه آگاهی بر فراهیجان، راهبردهای مقابله ای، واکنش پذیری هیجانی و کنترل خشم نوجوانان متعارض 15-18 سال انجام شد. 

    روش

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح دو گروه آزمایش و کنترل با پیش آزمون، پس آزمون و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه پژوهش شامل نوجوانان متعارض 15-18 ساله شهر اصفهان در بازه زمانی تابستان و پاییز 1400 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 40 نوجوان متعارض انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه هر کدام (20 نفر) آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 90دقیقه ای تحت راهبرد استرس مبتنی بر توجه آگاهی قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی ندید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه فراهیجان میتمانسگروبر و همکاران (2009)، پرسشنامه مهارت های مقابله ای کارور و همکاران (1989)، پرسشنامه واکنش پذیری هیجانی ناک و همکاران (2008)، پرسشنامه کنترل خشم اسپیلبرگر (1999) و پرسشنامه تعارض والد-فرزند مورای و اشتراوس (1990) بود. داده ها با آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار spss نسخه 23 تحلیل شدند. 

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد راهبرد کاهش استرس مبتنی بر توجه آگاهی بر فراهیجان (خشم، شرم، کنترل خشونت، فرونشانی، شفقت و علاقه)، آگاهی بر واکنش پذیری هیجانی (حساسیت، شدت و تداوم هیجان) و کنترل خشم (بروز خشم بیرونی، بروز خشم درونی، کنترل خشم بیرونی و کنترل خشم درونی) نوجوانان متعارض 15-18 سال موثر است (01/0<p). همچنین نتایج نشان داد که راهبرد کاهش استرس مبتنی بر توجه آگاهی بر متغیر سبک مقابله (متمرکز بر مسیله، متمرکز بر هیجان، کم اثر و بی اثر) اثربخش نیست (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر راهبرد کاهش استرس مبتنی بر توجه آگاهی بر فراهیجان، واکنش پذیری هیجانی، کنترل خشم برنامه ریزی برای استفاده از این شیوه درمانی ضروری است. در نتیجه، درمانگران و مشاوران می توانند از روش راهبرد کاهش استرس مبتنی بر توجه آگاهی در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود فراهیجان، واکنش پذیری هیجانی، کنترل خشم به ویژه در نوجوانان متعارض استفاده کنند.

    کلیدواژگان: راهبرد کاهش استرس مبتنی بر توجه آگاهی، فراهیجان، راهبردهای مقابله ای، واکنش پذیری هیجانی، کنترل خشم، نوجوانان متعارض
  • سپیده کریم پور*، فائزه تورانی، جواد خلعتبری صفحات 33-45
    هدف

    کنش جنسی مناسب سهم بسزایی در بهداشت و سلامت زوجین ایفا می کند. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی سکس درمانی بر خودکارآمدی جنسی و صمیمیت زناشویی در زوجین دارای اختلال کژکاری جنسی بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه زوجین دارای اختلال کژکاری جنسی مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره و خدمات روانشناختی منطقه هشت تهران در تابستان سال 1395 بودند که تعداد 30 زوج (60 نفر) با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 زوج) و گروه گواه (15 زوج) جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 10 جلسه 60 دقیقه ای سکس درمانی قرار گرفت؛ اما در این مدت گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسشنامه خودکارآمدی جنسی وزیری و کاشانی (1378)، پرسشنامه صمیمیت زناشویی زوجین ووندن بروک و برتمن (1995) و پرسشنامه عملکرد جنسی روزن و همکاران (2000) بود. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری در نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج مقایسه اطلاعات جمعیت شناختی نشان داد که بین گروه های پژوهش از نظر سن، جنسیت و سطح تحصیلات تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<p). مداخله سکس درمانی به طور معناداری موجب افزایش خودکارآمدی جنسی (622/10F=، 003/0 = P) و صمیمیت زناشویی (959/14F=، 001/0 = P) در زوجین دارای اختلال کژکاری جنسی شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش بیانگر تاثیر آموزش سکس درمانی بر افزایش خودکارآمدی جنسی و صمیمیت زناشویی در زوجین دارای اختلال کژکاری جنسی بود. مشاوران و درمانگران خانواده می توانند از این شیوه درمانی در کنار سایر روش های درمانی جهت حل مشکلات زناشویی زوجین بهره ببرند.

    کلیدواژگان: سکس درمانی، خودکارآمدی جنسی، صمیمیت زناشویی، کژکاری جنسی
  • نجمه انوری*، سمیرا سعیدی، سولماز دهقانی دولت آبادی، شبنم مقتدری اصفهانی صفحات 46-55
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان روانشناسی مثبت گرا بر افسردگی و سردردهای میگرنی در افراد مبتلا به میگرن انجام شد. 

    روش

    جامعه آماری مورد مطالعه شامل تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی کرج در سال 1400 بود، که از این میان 30 نفر از دانشجویانی که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند که بصورت گمارش تصادفی 2 گروه 15 نفره آزمایش و کنترل گزینش شدند که گروه آزمایش، 6  جلسه آموزش روانشناسی مثبت گرا را دریافت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریفات نکرد. شرکت کنندگان با پرسشنامه افسردگی بک (1996) و مقیاس سنجش علایم سردرد میگرن  اهواز (1376)  مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده تحلیل واریانس با اندازگیری مکرر بوسیله نرم افزار SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که 6/36 درصد از تغییرات افسردگی و 5/29 درصد از تغییرات سردردهای میگرنی ناشی از روش مداخله یعنی درمان روانشناسی مثبت گرا است. بنابراین اثربخشی درمان  روانشناسی مثبت گرا بر افسردگی و سردردهای میگرنی در افراد مبتلا به میگرن پس از درمان و پیگیری شش هفته ای در طول زمان ثبات دارد. 

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصله، لزوم توجه به روانشناسی مثبت نگر در افزایش سلامت روانی و جسمانی دانشجویان مبتلا به میگرن نقش بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت گرا، افسردگی، سردردهای میگرنی
  • فاطمه عباس نعمه، امیر محسن راه نجات*، سعید کلباسی صفحات 56-65
    هدف

    دیابت از جمله بیماری هایی است که علاوه بر علل پزشکی می تواند علل روان شناختی نیز داشته باشد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی هنردرمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر سلامت روان (افسردگی، اضطراب و استرس) بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود. 

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل در انتظار درمان بود. نمونه پژوهشی شامل 50 نفر از افراد مبتلا به دیابت نوع دو بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل در انتظار درمان قرار گرفتند. گروه آزمایش، طی 12 جلسه هنردرمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کرد در حالی که گروه کنترل در انتظار درمان هیچ مداخله‏ای دریافت نکرد. برای اندازه ‏گیری متغیرهای روان‏شناختی، از نسخه فرم کوتاه مقیاس‏های افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک‏سویه توسط نسخه 25 نرم افزار SPSS در سطح معنا‏داری 05/0=α مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

     یافته ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس یک‏سویه نشان داد که نشان داد که یک دوره هنردرمانی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث کاهش معنا‏دار افسردگی و اضطراب بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شد (05/0>p) اما تاثیر معنا‏داری بر استرس بیماران مبتلا به دیابت نوع دو نداشت (05/0<p). 

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج مطالعه حاضر، اعمال مداخله مذکور جهت ارتقاء سلامت روان در افراد مبتلا به دیابت نوع دو پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: هنردرمانی، سلامت روان، قند خون، یوگا، مدیتیشن
  • فاطمه نعیمی، فریبا حنیفی* صفحات 66-75
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر میزان بازی در آموزش بر مهارت های اجتماعی و خودکارآمدی کودکان پیش دبستانی منطقه چهار شهر تهران از دیدگاه مربیان آنها به روش توصیفی از نوع پیمایشی انجام شد. 

    روش

    جامعه آماری شامل کلیه مربیان پیش دبستانی منطقه چهار شهر تهران که در سال تحصیلی 1400 مشغول به خدمت بودند، که در مجموع  650 نفر بودند که 242 نفر طبق جدول کرجسی و مورگان به روش طبقه ای نسبی و تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته شامل 55 گویه استفاده شد. روایی پرسشنامه مذکور نیز توسط افراد صاحب نظر (10 نفر) تایید شد و پایایی آن نیز پس از اجرای آزمایشی بین 30 نفر از آزمودنی ها به وسیله آلفای کرونباخ، با ضریب 871/0محاسبه و تایید شد و در نهایت داده ها به روش توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد؛ از نظر مربیان پیش دبستانی منطقه چهار شهر تهران تکنیک های بازی در آموزش (بازی با سفال، بازی های عروسکی، قصه گویی و کشیدن نقاشی) به میزان زیادی بر مهارت های اجتماعی و خودکارآمدی کودکان تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    همچنین بیشترین میزان میانگین در بین مولفه های تاثیر تکنیک های بازی در آموزش با (95/3) به مولفه تاثیر بازی با سفال و کمترین میزان آن نیز با (76/3) به مولفه تاثیر کشیدن نقاشی اختصاص دارد.

    کلیدواژگان: بازی در آموزش، مهارت های اجتماعی، خودکارآمدی
  • الهه مهدی، اصغر میرمحرابی، ابوطالب سعادتی شامیر* صفحات 76-87
    هدف
    مطالعات متعددی به بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر ظرفیت های مثبت روانشناختی پرداخته اند اما پژوهشی که به اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی و سرمایه روانشناختی در مادران دارای کودکان کم توان ذهنی پرداخته باشد، مغفول مانده است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی و مولفه های سرمایه روانشناختی در مادران دارای کودکان کم توان ذهنی آموزش-پذیر بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه و گروه گواه بود. جامعه آماری را مادران دارای کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر 10-5 ساله شهر تهران تشکیل می دادند که در سال 1399 به مرکز مشاوره ذهن آرا مراجعه کرده بودند. حجم نمونه پژوهش حاضر شامل 40 نفر از مادران دارای کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه گواه) بود و نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. ابزار مورد استفاده برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی کابات زین (1990)، مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف (1989) و مقیاس سرمایه روانشناختی لوتاز (2007) بود. داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شد.
    یافته ها
    آموزش ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی و مولفه های سرمایه روانشناختی مادران دارای کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر تاثیر معنادار داشت که این اثربخشی در طول زمان پایدار بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    مادران دارای کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیری که در جلسات آموزشی ذهن آگاهی شرکت کرده بودند، بهزیستی روانشناختی، تاب آوری، خودکارآمدی، امیدواری و خوش بینی بیشتری داشتند.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، آموزش ذهن آگاهی، سرمایه روانشناختی، کودکان کم توان ذهنی
|
  • Fatemeh Fouladi, Ali Farhadi *, Kourosh Goodarzi Pages 1-11
    Purpose

    The aim of this study was to comparision the effectiveness 0f group cognitive-behavior training and reality therapy on mother’s child abuse and quality of life in preschool children.

    Methodology

    the research design was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group.the sample size was 34 children and their mother were selected based on multi stage sampling. They were randomly put into reality therapy, cognitive-behavior and control group.mothers in expremental group recived cognitive-behavior and reality therapy training for eight 90 minut seasons. The child abuse scale includes dimentions of psysical,sexual,emotional,neglect,malnutrition(mohammad khani,1990),quality of life questionnaire includes functions of physical,social,emotional,cognitive(fakkes & et al,2000) were used in this study.

    Findings

    the data was analysed by covariance and bonfroni,s test.the findings of this study showed that group reality therapy and cognitive-behavior training had positive effect on reduction child abuse and improvement quality of life in both group who recived intervention in comparision to control group in the post-test.

    Conclusion

    according to the results, both reality therapy and cognitive therapy can be applied to increase child abuse and effect on quality of life in children.

    Keywords: Child abuse, reality therapy, Conitive-Behavior Training, quality of life
  • Seyed Reza Mohammadi Mousavi, Mansoureh Bahramipour * Pages 12-32
    Purpose

    The aim of this study was to determine the effectiveness of stress reduction strategies based on awareness-based attention to culture, coping strategies, emotional responsiveness and anger control of conflicting adolescents aged 18-15 years.

    Methodology

    This study was a quasi-experimental design with two experimental and control groups with pre-test, post-test and two-month follow-up period. The study population included conflicting adolescents aged 18-15 years in Isfahan during the summer and autumn of 1400. By randomly available sampling method, 40 conflicting adolescents were selected and replaced in two groups (20 experimental) and (20 control). The experimental group underwent a stress-based strategy based on knowledge-awareness for 10 9-minute sessions and the control group did not receive any training. Research instruments included Farahijan Mitmansgrober et al. (2009), Carver et al. (1989) Coping Skills Questionnaire, Nock et al. (2008), Spielberger Anger Control Questionnaire (1999) and Murray-Parent-Child Conflict Questionnaire. Strauss (1990). Data were analyzed by repeated measures analysis of variance in SPSS software version 23.

    Findings

    Findings showed that stress reduction strategy based on awareness of Farahijan (anger, shame, control of violence, suppression, compassion and interest), Awareness of emotional responsiveness (sensitivity, intensity and continuity of emotion) and anger control (external anger, incidence) Internal anger, external anger control and internal anger control) are effective in adolescents aged 18-15 years (P <0.01). The results also showed that stress reduction strategy based on awareness-based attention to the variables of coping style (problem-focused, emotion-focused, ineffective and ineffective) is not effective (P> 0.05).

    Conclusion

    Due to the effect of stress reduction strategy based on awareness on Farahijan, emotional responsiveness, anger management planning is essential for the use of this treatment. As a result, therapists and counselors can use awareness-based stress reduction strategies along with other therapies to improve mood, emotional responsiveness, and anger management, especially in conflicting adolescents.

    Keywords: Attention-Based Stress Reduction Strategy, excitement, Coping Strategies, Emotional Response, anger control, Conflicting Adolescents
  • Sepideh Karimpoor *, Faezeh Tourani, Javad Khalatbari Pages 33-45
    Purpose

    Appropriate sexual activity plays a significant role in the health and well-being of couples. The purpose of this study was to determine the effectiveness of sex therapy on sexual self-efficacy and marital intimacy in couples with sexual dysfunction.

    Methodoogy: 

    The research method was semi-experimental, with a pre-test and post-test design with the control group. The statistical population consisted of all couples with sexual deviance disorder who referred to counseling clinics and psychological services in the eighth district of Tehran in the summer of 2016, 30 couples (60 people) were randomly selected in two experimental groups (15 couples) and control group ( 15 pairs) were replaced. The experimental group underwent 10 sessions of 60 minutes of sex therapy; but during this period, the control group did not receive any intervention. The research tools were Vaziri and Kashani's sexual self-efficacy questionnaire (1999), Vondenbroek and Bertman's marital intimacy questionnaire (1995) and Rosen et al.'s sexual performance questionnaire (2000). The data were analyzed by univariate analysis of covariance in SPSS software version 21.

    Findings

    The results of comparing demographic information showed that there was no significant difference between the research groups in terms of age, gender and education level (p>0.05). Sex therapy intervention significantly increased sexual self-efficacy (F=10.622, P=0.003) and marital intimacy (F=14.959, P=0.001) in couples with sexual dysfunction.

    Conclusion

    The results of the study showed the effect of sex therapy training on increasing sexual self-efficacy and marital intimacy in couples with sexual dysfunction. Counselors and family therapists can use this method of treatment along with other treatment methods to solve marital problems of couples.

    Keywords: Sex Therapy, Sexual Self-Efficacy, Marital Intimacy, Sexual Perversion
  • Najmeh Anvari *, Samira Saeedi, Solmaz Dehghani Dolatabadi, Shabnam Moghtadei Esfahani Pages 46-55
    Purpose

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of positive psychology treatment on depression and migraine headaches in people with migraine. 

    Methodology

    The statistical population included all students of the Islamic Azad University of Keraj in 1400, of which 30 students who met the inclusion criteria were selected by purposive sampling method, which was randomly assigned to two groups of 15 people tested and controlled. The experimental group received 6 sessions of positive psychology training and the control group did not receive any intervention. Participants were assessed using the Beck Depression Inventory (1996) and the Ahwaz Migraine Headache Symptom Scale (1997). Data were analyzed using repeated measures analysis of variance using SPSS23 software. 

    Findings

    The results showed that 36.6% of the changes in depression and 29.5% of the changes in migraine headaches are due to the intervention method, ie positive psychology treatment. Therefore, the effectiveness of positive psychology treatment on depression and migraine headaches in people with migraine after Six weeks of treatment and follow-up is consistent over time.

    Conclusion

    Based on the results, the need to pay attention to positive psychology plays an important role in increasing the mental and physical health of students with migraines.

    Keywords: Positive Psychology, Depression, Migraine Headaches
  • Fateme Abbass Neeme, Amir Mohsen Rahnejat *, Saeed Kalbasi Pages 56-65
    Purpose

    Diabetes is one of the diseases can have psychological causes, in addition to medical causes. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness-based art therapy on depression, anxiety and stress among patients with type 2 diabetes.

    Methodology

    The present study was quasi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group waiting for treatment. The research sample consisted of 50 people with type 2 diabetes who were selected by available sampling method and randomly assigned into experimental and control groups. The experimental group received mindfulness-based art therapy for 12 sessions, while the control group did not receive any intervention. To measure psychological variables, the short-form version of the Depression Anxiety Stress Scales (DASS-21) was used. Data were analyzed using one-way analysis of covariance by SPSS/25 software at a significance level of α = 0.05.

    Findings

    The results of one-way analysis of covariance showed that a period of mindfulness-based art therapy significantly reduced depression and anxiety in patients with type 2 diabetes (p <0.05) but did not have a significant effect on stress in patients with type 2 diabetes (p>0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, this intervention is recommended to promote mental health in people with type 2 diabetes.

    Keywords: art therapy, mental health, Blood sugar, yoga, meditation
  • Fatemeh Naeimi, Fariba Hanifi * Pages 66-75
    Purpose

    The aim of this study was to determine the effect of play in education on social skills and self-efficacy of preschool children in the fourth district of Tehran from the perspective of their educators in a descriptive survey method.

    Methodology

    The statistical population included all preschool teachers in the fourth district of Tehran who were employed in the academic year 2021, which was a total of 650 people, of which 242 people were selected according to Krejcie and Morgan table by simple relative random sampling method. The research tool included a researcher-made questionnaire consisting of 55 items. The validity of the questionnaire was confirmed by experts (10 people) and its reliability was calculated and confirmed by Cronbach's alpha with a coefficient of 0.871 after a test among 30 subjects. Finally, the data were descriptive and Infections were analyzed using SPSS software.

    Findings

    The results of data analysis showed; According to preschool teachers in Tehran's Chahar Shahr district, play techniques in education (playing with pottery, puppet games, storytelling, and drawing) greatly affect children's social skills and self-efficacy.

    Conclusion

    Also, the highest mean among the components of the effect of game techniques in education with (3.95) is assigned to the component of the effect of playing with pottery and the lowest amount with (3.76) is assigned to the component of drawing.

    Keywords: play in education, social skills, Self-efficacy
  • Elahe Mehdi, Asghar Mirmehrabi, Aboutaleb Seadatee Shamir * Pages 76-87
    Purpose
    Numerous studies have examined the effectiveness of mindfulness training on positive psychological capacities but research that examines the effectiveness of mindfulness training on the psychological well-being and components of psychological capital in mothers of children with educatable intellectual disability has been overlooked. To determine the effectiveness of mindfulness training on the psychological well-being and components of psychological capital in mothers of children with educatable intellectual disability.                                  
    Methodology
    The research was semi-experimental with pre-test, post-test and control group design with trimester follow-up. The statistical population in this study consisted of all mothers of children with educatable intellectual disability aged between 5 and 10 in the city of Tehran who had referred to Zehn Ara Counseling Center in 2020. The sample size of the present study included 40 mothers of children with educatable intellectual disability, 20 of whom were in the experimental group and 20 in the control group with the available sampling method. The tool used was Kabat-Zin's (1990) treatment plan, Ryff's well-being Scale (1989), and Lutanz's psychological capital Scale (2007). Data were analyzed by variance analysis with repeated measures approach and Bonferroni post hoc test.
    Findings
    mindfulness training had a significant effect on the psychological well-being and components of psychological capital in mothers of children with educatable intellectual disability (p<0.05).
    Conclusions
    Mothers of children with educatable intellectual disability who participated in mindfulness training sessions were more well-being, resilience, Self-efficacy, hopeful and optimism
    Keywords: Children with intellectual disability, mindfulness, psychological capital, well-being