فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 69 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فهیمه کریمی مهر، علی ربیعی*، شهناز صداقت زادگان، فیروز راد صفحات 11-39
    دامنه ی وسیع مسایل، مشکلات و آسیب های اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی در محله حاشیه نشین «مرتضی گرد» اهمیت مطالعه پدیده ی امنیت زنان و بازنمایی تجربه های ناامنی آنها را در این منقطه حاشیه ای ضروری می سازد. واکاوی روایت های این زنان حاشیه نشین از مساله ناامنی و صورت بندی و سنخ شناسی مواجهه آنان با مقوله ناامنی،محور موضوعی مطالعه حاضر بوده است. ا در برابر این مساله چند دسته از زنان حاشیه نشین را می توان سنخ شناسی نمود. نمونه های پژوهش حاضر، بر اساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و محقق با 29 نفر از زنان 16 تا 65 سال و دارای تجربه زیسته حاشیه نشینی، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته انجام داده است. یافته ها حاکی از آن است که زنان مرتضی گرد ناامنی را در مضامینی شامل: در معرض آسیب های اجتماعی بودن، به مثابه نگرانی و به مثابه فقدان و کمبود امکانات معنا نموده اند.همچنین در مساله مواجهه با ناامنی، سنخ های متنوعی از بانوان حاشیه نشین شامل: زنان مطالبه گر امنیت ، زنان تاب آور، زنان ناامن انگار، زنان مترصد فرار، زنان قربانی ناامنی و زنان ناامن ساز شناسایی شدند .
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجربه زیسته، ناامنی، امنیت، حاشیه
  • محمود اسماعیل نیا*، عباس کاظمی، بهرنگ صدیقی صفحات 41-64
    این مقاله در پی بازفهمی انقلاب فرهنگی به عنوان مهمترین رویداد دانشگاهی پس از انقلاب و تاثیرات آن بر علوم انسانی و اجتماعی دانشگاهی است. انقلاب فرهنگی حرکتی سیاسی بود که بسط آن در بستر زمان، موجب تغییراتی در حیات دانشگاهی شده و سرانجام منتهی به تاسیس نهادی رسمی، ابتدا با عنوان ستاد انقلاب فرهنگی و سپس شورای عالی انقلاب فرهنگی، بر فراز وزارت علوم برای کنترل زیست آکادمیک شد. پرسش اصلی مقاله این است که در فرایند بسط و نهادینگی انقلاب فرهنگی، چگونه علوم انسانی به مهم ترین دشواره این جریان تبدیل شد و ایده هایی مثل «اسلامی سازی علوم انسانی» و «تولید علوم انسانی اسلامی» امکان ظهور یافت؛ ایده هایی که طرح آن ها متضمن اعلام نوعی بی اعتمادی به علوم انسانی دانشگاهی بود. حمایت حکومت از این ایده ها سویه علمی آن ها را به حاشیه رانده و موجب کاهش مشارکت دانشگاهیان در آن شد. از سوی دیگر، مشارکت روحانیون در تحقق این ایده ها، تصویری از تقابل میان روحانیت با دانشگاه پدید آورد و به ایده نزاع ایدیولوژی با دانش دامن زد. این وضعیت از سویی موجب تضعیف موقعیت علوم انسانی و اجتماعی در میدان آکادمی شده و به گسترش این علوم در حوزه عمومی کمک کرده است.این مقاله با بررسی اسناد و مدارک رویداد انقلاب فرهنگی و بازخوانی روایت کنشگران آن و نیز سنجش پیامدهای آن، شامل طرح هایی مثل اسلامی کردن علوم انسانی و تولید علوم انسانی اسلامی، نشان می دهد که مداخله سیاست و ایدیولوژی در بازی علم دانشگاهی، نه تنها ضرورتا به نتایج مورد نظر نخواهد رسید، بلکه می تواند پیامدهایی نامطلوب هم به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: انقلاب فرهنگی، علوم انسانی، علوم انسانی اسلامی، پیامدهای ناخواسته
  • حامد طاهری کیا* صفحات 65-100
    مقاله حاضر در آبان 1401 و در میانه رخداد زن، زندگی، آزادی نوشته است. نوشتن در میانه رخداد امکان نوشتن درباره وضعیت اکنون است وقتیکه جریان معمول تاریخ از مسیر خودش خارج شده است و وضعیت آینده در هاله ای از ابهام به سر می برد. بنابراین نوشتن در میانه رخداد برای وضعیت اکنون امکان ایجاد تحلیل احتمالی را می دهد و منحصربه فرد بودن نوشتن در میانه رخداد همین دادن جنبه احتمالی به نوشته تحلیلی است. در میدان رخداد انبوهی از نیروهای مختلف برای پیشنهاد و ساختن موقعیتی جدید کارکرد پیدا می کنند. بنابراین، هدف اصلی این مقاله بررسی کارکرد رخداد زن، زندگی، آزادی است. برای این منظور ما از استدلال ابداکتیو استفاده کردیم تا کارکردی احتمالی را برای رخداد زن، زندگی، آزادی پیشنهاد دهیم. بر این اساس، مقاله استدلال های داده محور و نظری را جمع آوری و ارایه می دهد تا مبتنی بر آنها احتمال کارکرد رخداد زن، زندگی، آزادی را در تسخیر ملاء عام اسلامی تفسیر و تبیین کند.
    کلیدواژگان: رخداد، زن، زندگی، آزادی، فضا
  • سمیه توحیدلو* صفحات 101-131

    مطالعات سبک زندگی اسلامی یکی از پرشمارترین عناوین کتاب و پژوهش (خصوصا دردهه90) بوده و مورد توجه نهادهای حاکمیتی و سیاستگذاران فرهنگی قرارگرفته است. به هدف بررسی انتقادی این مطالعات و مسیله شناسی این پژوهش ها 30مقاله و 14کتاب گزینش و با روش «فراترکیب» و با رویکرد «تحلیل انتقادی» بررسی شده است. در این مقاله انواع نظریه ها و روش های به کارگرفته و چالش هایی که به تصویر کشیده اند دسته بندی و عرضه شده است. پس از ارایه نیم رخی از وضعیت فعلی دین داری و سبک زندگی دینی برآمده از پژوهش ها، ماهیت پژوهش ها و انتقاداتی که به آن ها وارد شده ازنظر گذرانده شد. عدم توجه به پرسش های امروز درمطالعات، نادیده گرفتن تکثر سبک های زندگی، دولتی و سفارشی بودن پژوهش ها، غیر علمی بودن آثار ترویجی، نپرداختن به موضوعاتی چون عدالت و قدرت در شاخص ها، اکتفا کردن به رویکردهای فردی و روان شناختی، قطبی شدن مطالعات، نداشتن گفتگوی انتقادی با نظریات به کارگرفته شده و ارایه همبستگی های بدیهی بین متغیرها در مطالعات کمی، ازجمله نقدهای وارده به این پژوهش ها است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی دینی، سبک زندگی اسلامی، سیاست گذاری فرهنگی، فراترکیب
  • سید محمد مهدی زاده، عاطفه رضوان نیا* صفحات 133-168

    پژوهش حاضر نقش سه عامل پیام ادراک شده، واقعیت مفهوم شده و باورهای مخاطب را در ارتباط با شیفتگی و از طریق سنت کیفی و روش مصاحبه عمیق بررسی کرده است. مطالعه واکنش 13 نوجوان دختر و پسر ایرانی 13 تا 18سال به چند مضمون انیمیشنی نشان داد که 1-معنای واقعیت برای هر مخاطب متفاوت است؛ بنابراین واقعیت داشتن یا نداشتن محتوا، به تنهایی نمی تواند، عامل اصلی شیفتگی باشد. 2. مرز بین درون فکنی باورهای روایی و فرافکنی باورهای خود به محتوای انیمیشنی بسیار نامشخص و محو است؛ به این ترتیب نمی توان با قطعیت گفت که مخاطب تحت تاثیر شیفتگی نسبت به محتوا، باورهایی را درونی کرده است 3. بین باورهای مخاطب و واقعیت مفهوم شده ارتباط وجود دارد. انعکاس باورهای مخاطب در محتوای انیمیشنی، میزان واقع نمایی آن را بیشتر می کند. باورهای مخاطب و واقعیت مفهوم شده با ادراک مخاطب از محتوا ارتباط دوسویه دارد و هر یک دیگری را تقویت می کند. در نهایت، هسته اصلی شیفتگی نسبت به محتوای تخیلی، مخاطب با تمام ویژگی های روانی، جمعیت شناختی و فرهنگی اوست.

    کلیدواژگان: شیفتگی، انیمیشن، همذات پنداری، تعامل فرااجتماعی، مخاطب
  • بتول سبزه*، رسول صادقی صفحات 169-199
    استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در ایران به طور محسوسی افزایش یافته و ابعاد مختلف زندگی اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده است. هدف از این مقاله، بررسی میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و عوامل موثر بر آن در میان دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان است. داده ها با استفاده از پیمایش تحت وب و به شیوه نمونه گیری چندمرحله ای با تعداد نمونه 900 نفر در سال 1398 گردآوری شد. نتایج نشان داد شبکه های اجتماعی تلگرام، واتس-آپ و اینستاگرام از جمله پرطرفدارترین شبکه های اجتماعی مجازی در بین پاسخگویان می باشند. اکثریت آنها با استفاده از تلفن همراه و دیتای گوشی شخصی در این شبکه های مجازی حضور پیدا می کنند. حدود نیمی از پاسخگویان بین دو تا چهار ساعت در شبانه روز زمان خود را صرف استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی می کنند. نتایج رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر نشان داد که مهمترین متغیرهای تاثیرگذار بر میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، به ترتیب، گرایش، نگرش، و اعتماد به شبکه های اجتماعی مجازی می باشند.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، شبکه های اجتماعی مجازی، اعتماد، جنسیت، دانشجومعلمان
  • علی رجب زاده طهماسبی*، غلامرضا آذری، زهرا امینی پور صفحات 201-223
    امروزه سینما و تلویزیون موثرترین وسیله بیان تصویری است که بیش از سایر هنرها توانسته است تخیل مخاطب کودک را در دست گیرد .همچنین بازآفرینی منابع فولکلوریک که از لحاظ ساختاری و محتوایی با ویژگی های کودکان مطابق هستند، رشد «ادبیات عامیانه» و «ادبیات دراماتیک» را همزمان تامین می کند. فیلمنامه نویسی که از افسانه ها سود می برد؛ ظرفیت های نمایشی فیلم را بررسی می کند و با «تشخیص» این ظرفیت ها، عناصری را «حذف»، «اضافه» و «تلفیق» می کند تا انتقال از ادبیات به درام صورت پذیرد. می دانیم که ادبیات نمایشی نوعی از هنر است که در آن هنرمند با استفاده از حرکات و اجرای خود به بیان آن می پردازد و از آن به عنوان دیالوگ در اجرا بهره می گیرد. این نوع از ادبیات در واقع از زمان یونان باستان مورد استفاده قرار می گرفت که به تدریج گسترش پیدا کرد . این مقاله، می کوشد که با معرفی این عناصر در فیلمنامه و تطابق چارچوب افسانه های عامیانه (با تاکید بر افسانه ی هزار و یک شب) با ساختار فیلمنامه، به چگونگی پرداخت اثری نمایشی با مخاطب کودک بپردازد. در این رابطه، نظریه های درام ارسطویی و ساختارشناسی پراپ مورد مطالعه قرار گرفته و با تحلیل ارتباط بین افسانه ، فیلمنامه و مخاطب، و با ارایه ی نمونه ی موردی افسانه ی هزار و یک شب، تلاش شده تا الگویی منطقی از روند فیلمنامه ی کودک ارایه شود.
    کلیدواژگان: مولفه های داراماتیک، افسانه های عامیانه، فیلمنامه تلویزیونی، کودک
  • ناهید فخرشفائی*، علی ضیاءالدینی دشتخاکی صفحات 225-247
    در مورد ادبیات عامه پسند روی کردهای متفاوتی وجود دارد. یک روی کرد که نماینده آن ماتیو آرنولد است ادبیات عامه پسند را به این دلیل رد می کند که فرهنگ طبقه کارگر است و باید توسط اقلیت نخبه جامعه کنترل شود تا به هرج و مرج منتهی نشود . طرفداران مکتب فرانکفورت نیز ادبیات عامه پسند را رد می کنند اما به این دلیل که این یک صنعت فرهنگ است که توسط نظام سرمایه داری به طبقه کارگر تحمیل می شود. روی کرد دیگر، که بر اساس نظریات آنتونیو گرامشی شکل گرفته است، بر مصالحه گری استوار است. از این منظر انسان نه تنها توسط فرهنگ ساخته می شود بلکه خود نیز فرهنگ را می سازد. روی کرد سوم، که مربوط به منتقدین پسا مدرن است، پذیرش کامل فرهنگ عامه است. در این نگرش فرهنگ عامه ابزاریست برای مقاومت نرم در مقابل نظام حاکم. در این جستار با استفاده از منابع کتاب خانه ای و روش تحلیل محتوا و سندکاوی، کتاب پنجره فهیمه رحیمی، به عنوان یک رمان عامه پسند، که به شدت وامدار ادبیات دوره ویکتوریا است، مورد بررسی قرار گرفته است و نگارندگان با بررسی مولفه های ادبیات عامه پسند از جمله احساسات گرایی، شخصیت-پردازی سطحی، لحن پرتکلف و شعار گونه، غالب بودن عنصر شانس و تصادف، استفاده نابه جا از ماوراءلطبیعه، تکرار و ترویج تفکر کلیشهای نشان داده اند که بر اساس نظریات طرفداران مکتب فرانکفورت، ادبیات عامه پسند نه تنها نشانه مقاومت در برابر نظام حاکم نیست بلکه خواننده را برای پذیرش باورهای رایج و هم رنگ شدن با جماعت آماده می کند و با ترویج اخلاقیات بورژوایی بر خواننده تاثیر منفی می گذارد.
    کلیدواژگان: ادبیات عامه پسند، پنجره، صنعت فرهنگ، فهیمه رحیمی، مکتب فرانکفورت
  • علی خسروی، ثریا معمار*، علی قنبری صفحات 249-282
    دهه80 و 90را می توان جهت گیری بخشی از اجتماعات علمی ایران به مطالعات مربوط به مدرنیته ایرانی و همچنین وضعیت جامعه شناسی در ایران دانست و آثار دکتر آزاد ارمکی نمونه ای از این مطالعات،قلمداد می شود.پژوهش حاضر ضمن منضم ساختن مطالعات مربوط به تجربه مدرنیته،در صدد فهم انتقادی آن دست از مطالعاتی است که تبدیل جامعه شناسی به زبان مدرنیته را از طریق تیوری تجربه های مدرنیته دنبال می نمایند.به این منظور داده-های21اثر از آزاد ارمکی، به شیوه اسنادی گردآوری،و با روش فراتحلیل و رویکرد مرور سیستماتیک،مورد تحلیل قرار گرفته اند.پایان بندی انتقادی مقاله؛مسکوت ماندن روابط سیستماتیک میان مدرنیته عام با مدرنیته ایرانی،و همچنین تعلیق روابط ارگانیک میان منطق جامعه شناسی با جامعه شناسی در ایران را نتیجه می گیرد.این امر منجر به قرایتی انشقاق یافته از مدرنیته و جامعه شناسی،در مطالعات یاد شده گردیده است و پروژه علمی تبدیل جامعه شناسی به زبان مدرنیته را،به سازوکار گفتمانی بازتولید نقش آنتیگونیک مدرنیته ایرانی در قبال مدرنیته جهانی بدل کرده است و هزینه های غیریت سازی مدرنیته ایرانی برای مدرنیته جهانی را استمرار بخشیده است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی، تجربه مدرنیته، منطق مدرنیته، سرمایه داری، بازاندیشی
  • فاروق امین مظفری، محمد عباس زاده، ناصر صدقی، یوسف پاکدامن* صفحات 283-307
    جامعه ایران از حدود 150 سال پیش به این سو وارد مرحله ای جدید از ساختار اجتماعی شد که بطور طبیعی باعث خلق کنش های موافق و مخالف در مواجهه با پدیده های نوظهور آن گشت. در این مقاله تلاش شده است به میانجی روایات مردمی، به فهمی از چیستی و چگونگی مواجهه مردمی با این پدیده ها دست بیابیم. برای این مطالعه، شهر تبریز به عنوان یکی از مهم ترین شهرهای درگیر با جهان مدرن، انتخاب شد. ما در این مقاله، مبنای تجدد را پرسش عباس میرزا تعیین کردیم. این پرسش ما را به نیمه اول قرن نوزدهم برده و تا فراگیر شدن جهان مدرن، تا نیمه دوم قرن بیستم روایت های مختلف را دنبال کردیم. شیوه تحلیل داده های این مقاله، تحلیل تماتیک می باشد. تم های استخراجی در پنج موضوع "مقاومت در برابر جهان مدرن"، "ترس از دست دادن ایمان"، "ناسازگاری پدیده های نوین با ارگانیسم فرهنگی جامعه"، "استقبال از جهان مدرن" و "بی اعتمادی به دولت" دسته بندی شدند. این تحقیق نشان می دهد تا برآمدن نظم جدید در شهر تبریز، منازعه بالایی بین جهان بینی قدیم و جدید و الگوهای قدیم و جدید رخ داده است. یافته های این رساله حاکی از آن است که وضعیت جدید به آسانی حاصل نشده است و ابرگفتمان جهان سنتی که بر تمام لایه های زبانی و لایه های تفکری و لایه های وجودی زندگی جمعی و شخصی و اعتقادی افراد سایه افکنده است، تا تثبیت هر پدیده و نهاد مدرنی، از هیچ کوششی فروگذار نبوده و شکل گیری جهان جدید، با مقاومت، ستیز و کشمکش فراوانی همراه بوده است.
    کلیدواژگان: جهان مدرن، تجربه زیسته، تبریز، مردم، روایت
  • فریبا جعفری، اکبر نصرالهی*، علی اکبر فرهنگی، علی دلاور صفحات 309-335

    این مقاله بخشی از نتایج "طراحی الگوی چگونگی پوشش اخبار رسانه ملی با هدف ارتقاء سلامت جامعه" است و با رویکرد تحلیلی و هدف بررسی محتوای اخبار سلامت در تلویزیون با تاکید بر پاندمی کرونا، به مقایسه آن با دو شبکه تلویزیونی آلمانی می پردازد. نمونه تحقیق شامل دو بخش خبری ایران و دو شبکه آلمانی است. به منظور کدگذاری اخبار ابتدا ابعاد و موضوعات مهم پوشش خبرهای سلامت انتخاب شدند. در مجموع 62 بخش خبری از چهار شبکه در فاصله زمانی 18 فوریه تا 22 مارس2020 با زیر مجموعه 749 خبر سلامت بازبینی، کدگذاری، تحلیل و نتایج به صورت آماری- توصیفی ارایه شد. دو شبکه آلمان ZDF96،8% و ARD 64,9 % به پوشش گزارش های مدیریت سلامت توجه بیشتری داشته اند. سهم خبرهای بهداشت محور و فرآورده های سلامت در دو بخش خبری ایران بالاتر بوده است. در بعد ظرفیت ها و تنگناهای مادی در عرصه سلامت، شبکه های ایران (15% <) بالاتراز دو شبکه آلمانی (15%>) قرار دارند ولی در زمینه ظرفیت ها و تنگناهای انسانی تفاوت سیستماتیکی دیده نمی شود. میزان اخبار ایران درحوزه های خدمات و مشاوره سلامت به مراتب بیشتر از دو بخش خبری آلمان است. پوشش ابعاد سلامت جسمی در شبکه ZDF 2،94 % و شبکه دو سیما 3 ،72 % بالاتر از سایر شبکه ها قرار دارد. به طور کلی دو شبکه ایرانی از الگوی مشابهی پیروی می کنند اما الگوی دو شبکه آلمانی در بیشتر موارد تشابهی ندارند.

    کلیدواژگان: محتوای خبری، اخبار سلامت، کووید- 9
  • نینا قصلانی، سارا سلیمانی*، صلاح الدین مولانایی صفحات 337-359

    مناسب بودن فضاهای فرهنگی به عنوان یک فضای عمومی، موضوع مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد. نیاز به حضور در فضا برای همه گروه ها، فارغ از جنسیت، سن، شغل و . . امری ضروری است. با توجه به این که زنان نیمی از جامعه را تشکیل داده و محور خانواده به شمار می آیند، لذا باید از نظر روحی و جسمی از سلامت و شادابی برخوردار باشند. زنان، علاوه بر این که خود می-توانند یک قشر فعال در همه ابعاد باشند، قشرهای فعال را در دامن خود تربیت می کنند. این مقاله عوامل موثر بر حضور زنان کرد در فضاهای فرهنگی را مورد بررسی قرارمی دهد. روش پژوهش به صورت پیمایشی و با رویکرد توصیفی-تحلیلی است و گردآوری اطلاعات آن از طریق مطالعات میدانی و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است و داده های حاصل به وسیله نرم افزار SPSS تحلیل شده اند. جامعه آماری این مقاله را زنان و مردانی)70درصد جامعه آماری، زنان بوده اند) که با مجتمع فرهنگی هنری فجر سنندج در ارتباط هستند، تشکیل می دهد. عوامل تاثیرگذار بر حضور زنان در فضاهای عمومی و به طور خاص فضاهای فرهنگی، دامنه وسیعی از محدودیت های کالبدی، اجتماعی، فرهنگی واقتصادی را دربرمی گیرند. مهمترین عوامل تاثیرگذار، شاخص احساس نیاز به این گونه مکان ها و مرد سالاری و دسترسی مناسب به این فضاها برای شهروندان می باشند. احساس نیاز به این معنی که مجتمع فرهنگی موجود پاسخگوی نیازهای آنها نمیباشد. بنابراین رابطه ای میان عوامل موثر و شرایط و نیازهای زنان مورد بررسی قرار می گیرد و در انتها توصیه هایی برای کاهش تاثیرات این عوامل ارایه می شود.

    کلیدواژگان: زنان، فضاهای عمومی، فضاهای فرهنگی، مجتمع فجر، سنندج
|
  • Fahimeh Karimimehr, ALI Rabie *, Shahnaz Sedaghatzadegan, Firoz Rad Pages 11-39
    the wide range of issues , problems and social , cultural and economic damages in the neighborhood of morteza around the importance of studying the phenomenon of women 's security and representation of their insecurity experiences in this area is necessary .the analysis of the narratives of these women about the issue of insecurity and typology and typology of confronting with insecurity is the subject of the present study .this research with qualitative and quantitative approach and in inatus , education , marital status and conditions of having and not having children selection and analysis of qualitative data by thematic method .the findings of this study indicate that the women of morteza . have analyzed the problemary .the analysis of the narratives of these women about the issue of insecurity and typology and typology of confronting with insecurity is the subject of the present study .this research with qualitative and quantitative approach and in inatus , education , marital status and conditions of having and not having children seleology of confronting with insecurity is the subject of the present study .this research with qualitative and quantitative approach and in inatus , education , marital status and conditions of having and not having children selection and analysis of qualitative data by thematic method .the findings of this study indicate that the women of morteza . have analyzed the problemary .the analysis of the narratives of these women about the
    Keywords: phenomenology : lived, insecurity, security
  • Mahmoud Esmaeilnia *, Abbas Kazemi, Behrang Sadighi Pages 41-64
    This paper intends to re-examine Cultural revolution, as the most important academic event in postrevolutionary Iran, as well as its impacts on the course of humanities in Iranian universities. The Cultural Revolution was a political move which expanded over the time and changed universities’ situation, leading eventually to establishment of a formal body over the Ministry of Science, i.e. The Supreme Council of Cultural Revolution, to control the Iranian academic life. The paper focuses on the questions of why and how the humanities problematized in the course of expansion and institutionalization of Cultural Revolution, as it helped to emerge ideas like “Islamization of humanities” and “producing Islamic humanities”; implying a kind of distrust toward academic humanities. Government’s decision to realize these ideas has marginalized their scientific aspect and made academics reluctant to help it. On the other hand, clerics’ participation in this game has created an image of confrontation between clergy and academy, as it has fueled the idea of conflict between ideology and knowledge. This situation has weakened the position of humanities in the academy and helped it’s expansion in the public sphere. This paper, through re-examining the documents of the Cultural Revolution and re-reading narratives of its actors as well as reviewing the consequences of this event, including projects like Islamization of humanities and production of the Islamic humanities, shows that the intervention of politics and ideology in the game of academic science, not only can secure the desired goals, but it can also lead to undesirable consequences.
    Keywords: Cultural Revolution, Humanities, Islamic Humanities, Unintended Consequences
  • Hamed Taheri Kia * Pages 65-100
    This article has been written on November 2022 in the middle of the event of woman, life, freedom in Iran. To write in the middle of an event is the possibility to write about the situation of the now, while the ordinary stream of history has been disrupted and the situation of the future is complex and subtle. Therefore, to write in the middle of an event, for the situation of the now, makes possible probabilistic analysis. The singularity of writing in the middle of an event is the probabilistic feature assigned to the analysis. Thus, studying the function of the event of woman, life, freedom is the main object of the article. For this, we use an abductive reason to suggest a possible function for the event of woman, life, freedom. Based on the theoretical and data-based reasons we analyze the possible function of the event of woman, life, freedom to occupy the Islamic public sphere.
    Keywords: event, Woman, life, Freedom, Space
  • Pages 101-131

    One of the most numerous titles of books and research (especially in the 90s) has been the study of Islamic lifestyle; And has been considered by government and cultural policymakers. In order to critically review these studies and the problematics of these researches, 30 articles and 14 books s have been selected; And these surveys were analyzed by qualitative meta-synthesis method and the "critical analysis" approach. This article tries to categorize and present the types of theories and methods used and the challenges depicted about religious lifestyle studies. After presenting a summary of the current state of religiosity and religious lifestyle resulting from the research, the essence of the research and the criticisms that can be made about them were considered. Ignorance of today's questions in studies, ignoring the plurality of lifestyles, turning research into commissioned by the government, unscientific extension works, underestimating indicators such as justice and power, limiting to individual and psychological approaches, polarizing studies, Lack of critical dialogue with the theories used and the presentation of obvious correlations between variables in quantitative studies are among the criticisms of these studies.

    Keywords: Lifestyle, Religious Lifestyle, Islamic Lifestyle, Cultural Policy Making. Meta synthesis
  • Seyed Mohammad Mahdizadeh, Atefe Rezvannia * Pages 133-168

    We applied grounded theory to study how and why Iranian teenagers aged between 13-18 are involved in foreign animated movies. Specifically, the role of 3 main categories namely perceived reality and audiences’ perceptions and their believes in causing involvement in animated movies were taken into consideration. In case of audience perceptions, the results show that audience members are often obsessed with their own perceptions of the text so that two different types of perceptions were led to the same level of involvement. Reality is also very subjective so that being real or unreal cannot predict involvement in animated movies. The study, because of its qualitative nature and lack of pretests, cannot explain, whether introjection or projection played the main roles in involvement with the animated movies. However, it supports the idea that receiver or audience, with all their social, psychological and cultural characteristics, is the main reason behind experiencing involvement in animated movies.

    Keywords: Involvement, animated movies, perceived reality, perceptions, identification
  • Batool Sabzeh *, Rasoul Sadeghi Pages 169-199
    The use of virtual social networks has significantly increased in Iran and it has affected various aspects and dimensions of social life. The purpose of this article is to investigate the use of virtual social networks and its determinants among student-teachers of Farhangian university. Data were collected using web-based survey and multi-stage sampling method with a sample of 900 people in 2019. The results showed that the social networks of Telegram, WhatsApp and Instagram are among the most popular virtual social networks among the respondents. Most of respondents access to virtual social networks by mobile phones. Almost half of the respondents spend 2-4 hours a day in virtual social networks. The results of multiple regression and path analysis showed that the most important factors affecting the use of virtual social networks are the attitude, propensity, and trust in virtual social networks. Key words: Cyber space, Virtual social networks, Trust, Gender, Student-Teachers
    Keywords: Cyber Space, Virtual social networks, Trust, Gender, Student-Teachers
  • Ali Rajabzadeh Tahmasebi *, Gholamreza Azari, Zahra Aminipour Pages 201-223
    Today, cinema and television are the most effective means of visual expression, which have been able to attract the imagination of children more than other arts. Also, the re-creation of folklore resources, structurally and content compatible with children's characteristics, provides the growth of "folk literature" and "dramatic literature" simultaneously. A screenwriter, who uses the folktales, investigates the capacity of material of film and evaluates this capability based on principles of dramatic. A screenwriter who benefits from legends; It examines the dramatic capacities of the film and by "recognizing" these capacities, it "removes", "adds" and "integrates" elements to make the transition from literature to drama. We know that dramatic literature is a type of art in which the artist expresses it by using his movements and performance and uses it as a dialogue in the performance. This type of literature was actually used since ancient Greece, which gradually spread. This article, by introducing these elements in the script and matching the framework of folk tales (With emphasis on the myth of One Thousand and One Nights) with the screenplay structure, will deal with how to make a play with a child audience. Thus, the principles for drama according to Aristotle and Vladimir Propp's morphological theory was studied and tried to analyze the relationship among folktale, screenplay and children’s audience, providing cases from One Thousand and One Nights folktales, so that children’s rational model’s script is provided.
    Keywords: dramatic elements, folktales, TV screenplay, Children
  • Nahid Fakhrshafaie *, Ali Ziaaddini Dashtekhaki Pages 225-247
    There are many attitudes towards popular culture. One movement, led by Mathew Arnold, rejects popular culture because it is the culture of working class and will lead to chaos if it is not controlled by the elite. Frankfurt School thinkers also reject popular culture because it is produced by culture industry and imposed on the working class by the capitalist system. The other approach which is based on consensus is inspired by Antonio Gramsci: people are not only made by culture hut also make culture. Postmodernism is another attitude which embraces popular culture. Postmodern thinkers see popular culture as a means of resistance against the status quo. The present study reviews The Window by Fahimeh Rahimi as an example of popular fiction which is deeply influenced by the Victorian literature. Focusing on the dominant sentimentalism of the novel, its stock characters and pretentious language, the dominance of chance in the plot, the unjustified use supernatural elements, repetition and the bourgeois morality of the novel, the study uses the argument of the thinkers of Frankfurt school to show that the novel does not represent a resistance against the ruling system, but invites the reader to accept the status quo by propounding bourgeois morality.
    Keywords: Culture Industry, Fahimeh Rahimi, Frankfurt School, popular culture, The Window
  • Ali Khosravi, Soraya Memar *, Ali Qanbari Pages 249-282
    80 s and 90 s can be considered to be a part of iranian academic communities to studies related to iranian modernity as well as the state of sociology in iran. D. Azad has tried to provides the possibility of establishing a preferable analytical system of Iranian modernity and sociology as the language of modernity. This paper attempts to analyse their studies in order to critically understand the studies of modernity and sociology. for this purpose, 21 effects of Azad including 11 books, and 10 articles were collected by documents collection, and were analyzed with systematic review method. The critical end of the paper is the closure of systematic relations between the Poesis of modernity with the Iranian modernity, and also the suspension of organic relations between sociological and sociological logic with sociology in Iran. this has led to the interrupted readings of modernity and sociology in the aforementioned studies, and the Azad stdies are incomplete and reproduced the present situation. in spite of his its intelligent scientific project
    Keywords: Sociology, Experience of Modernity, The logic of Modernity. Capitalism.Reflexivity
  • Farough Aminmozafaree, Mohammad Abbaszadeh, Naser Sedghi, Yusef Pakdaman * Pages 283-307
    In this article, we have tried to understand what and how people deal with these phenomena using the narrations of people. For this study, the city of Tabriz was selected as the first city involved in the modern world.In this article, we set the basis for renewal with the question of Abbas Mirza. This question took us to the first half of the 19th century, and with the pervasiveness of modern world, we followed different narratives until the second half of the 20th century.The data analyzing method of this article is thematic analysis. The extracted themes were categorized into five themes: "resistance to the modern world", "the fear of losing faith", "the incompatibility of new phenomena with the cultural organism of society"," the reception of modern world" and "distrust of states".This research shows that with the emergence of a new order in Tabriz, a great conflict has occurred between the old and new worldview and the old and new patterns. The findings of this treatise indicate that the new situation has not been easily achieved. Although the discourse of Renewal has opened its way with the efforts of the intelligentsia of renewal, the super-discourse of traditional world which overshadow all the linguistic, rational and existential layers of the collective, personal and doctrinal life of individuals, has been spared no effort until the establishment of any modern phenomenon. Thus the formation of a new world has been accompanied by much resistance, strife and conflict.
    Keywords: modern world, Lived Experience, Tabriz, People, narrative
  • Fariba Jafari, Akbar Nasrollahi *, AliAkbar Farhangi, Ali Delavar Pages 309-335

    This article aims to "designing a model for how to cover Iranian television news with the aim of promoting public health" and aims to analyze the content of health news on television with emphasis on the Corona pandemic, comparing two Iranian and two German television channels. In order to conduct content analysis, first the important dimensions and related topics of health news coverage were defined. A total of 62 news broadcasts from the four networks were reviewed and analyzed in the period of February 18 to March 22, 2020 including 749 pieces of news related to health. The results show that the two German networks paid more attention to the coverage of health management than the two Iranian channels (ZDF with 96.8% and ARD with 64.9%), while the share of content about hygiene and health products in the two Iranian news programs was higher. Regarding material capacities and deficits, Iranian networks show higher coverage (>15%) than the two German networks (<15%). There is no systematic difference in terms of human capacities and deficits in the field of health. The amount of Iranian news in the field of health services and consulting is much higher than the two German news programs. Coverage of physical health dimensions in ZDF network (94.2%) and channel two of Iranian Television (72.3%) is higher than the other two networks. In evaluating health news across all themes, the two Iranian networks follow a similar pattern, but the patterns of the two German networks are mostly not similar.

    Keywords: news content, health news, COVID-19
  • Nina Ghaslani, Sara Soleimani *, Salahedin Molanai Pages 337-359

    The suitability of cultural spaces as a public space is an important issue to be considered. The need for presence in space for all groups, regardless of gender, age, occupation, etc is essential. Given the high value of women in society, and given that women constitute half of society and are considered as the family axis, they should be spiritually and physically well-off. Women, in addition to being themselves active in all aspects, they educate active groups. This paper investigates the factors affecting the presence of Kurdish women in cultural spaces.The research method is a descriptive-analytical approach and data were gathered through field studies and a questionnaire tool and Data were analyzed by SPSS software. The statistical population of this paper is women and men (70% of the statistical population were women) who are associated with Fajr art and Cultural Complex of Sanandaj. The factors affecting the presence of women in public spaces, and in particular cultural spaces, cover a wide range of physical, social, cultural and economical constraints. The most important influencing factors are indicators of the need for such places and patriarchy and appropriate access to these spaces for citizens. Need feeling means that the existing cultural complex is not responder to their needs. Therefore, the relationship between the effective factors and the needs and conditions of women is examined and finally recommendations are made to reduce the impact of these factors.

    Keywords: Women, public spaces, cultural spaces, fajr complex, Sanandaj