فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عبدالحسین میری، سارا دانشمند*، فرشته سهرابی، مصطفی حیدری مجد صفحات 1-9
    مقدمه

    روغن های طبیعی ازجمله روغن آرگان از موادی هستند که برای مرطوب کنندگی پوست استفاده می شوند. کلاژن نیز از پروتیین های بدن است که نقش مهمی در ساختار پوست ایفا می کند. از این رو، در این مطالعه، اثر مرطوب کنندگی کرم حاوی کلاژن و روغن آرگان بررسی شد.

    روش کار

    با استفاده از نرم افزار آماری Design Expert، 13 فرمولاسیون طراحی و سنتز شد. تست های پخش پذیری و ویسکوزیته به عنوان پاسخ، ارایه و فرمولاسیون بهینه انتخاب شد. آزمایش های کنترل فیزیکوشیمیایی نظیر یکنواختی فرآورده ها، تغییرات دمایی، پایداری در برابر نیروی گریز از مرکز، بررسی فرمولاسیون از نظر عدم ایجاد کرمینگ و کوالسانس و در پایان، اندازه گیری pH فرمولاسیون ها انجام و اثر مرطوب کنندگی آن بررسی شد.

    یافته ها:

     کرم حاوی 5 درصد کلاژن و روغن آرگان، به عنوان فرمولاسیون بهینه انتخاب شد. فاکتور مسدودکنندگی کرم حاوی کلاژن و روغن آرگان، 48 ساعت پس از مطالعه بیشتر از کنترل منفی بود (05/0>P). میزان هیدراتاسیون کرم حاوی کلاژن و روغن آرگان روی پوست دست، 5 ساعت پس از مطالعه بیشتر از کنترل منفی بود (05/0>P). فرمولاسیون بهینه پایداری خوبی در برابر آزمایش های کنترل فیزیکوشیمیایی از خود نشان داد.

    نتیجه گیری:

     کرم مرطوب کننده حاوی کلاژن و روغن آرگان اثر مرطوب کنندگی بیشتری در مقایسه با کرم بدون کلاژن و روغن آرگان دارد و هیداراتاسیون پوست را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: روغن آرگان، کلاژن، مرطوب کنندگی، هیدراتاسیون
  • الیاس صلاحی، احمد اصغرزاده*، امیر امانی، مریم بشارتی، مریم تاتاری صفحات 10-17
    مقدمه

    گیاه درمنه با نام علمی Artemisia شناخته می شود که گونه کپه داغی انحصاری ایران است. هدف از این مطالعه، طراحی نانوامولسیون اسانس درمنه کپه داغی و بررسی فعالیت ضدمیکروبی آن بر باکتری گرم منفی اشریشیا کلی و باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اوریوس است.

    روش کار

    در ابتدا، اسانس گیری با استفاده از دستگاه کلونجر انجام شد. نانوامولسیون به روش خودبه خودی و با استفاده از تویین 80 به صورت روغن در آب تهیه شد. اندازه نانوذرات با استفاده از روش پراکندگی نور دینامیکی تعیین شد. اثرات آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی نانوامولسیون در غلظت 15 درصد از اسانس بررسی شد.

    یافته ها:

     در تحقیق حاضر، 38 ترکیب گونه درمنه کپه داغی شناسایی شد که داوانون با 89/28 درصد، بیشترین ماده موثره را به خود اختصاص داد. نتایج آزمون آنتی اکسیدانی نشان داد که اسانس خالص (05/7IC50= میلی گرم بر میلی لیتر) و نانوامولسیون حاوی اسانس 15 درصد (51/46IC50= میلی گرم بر میلی لیتر) به ترتیب بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی را داشته است. همچنین، در زمینه مهار رشد باکتری، نانوامولسیون 15 درصد در باکتری استافیلوکوکوس اوریوس با قطر هاله عدم رشد 8 میلی متر، بیشترین کارایی را داشت. در باکتری اشریشیا کلی، اسانس خالص با قطر هاله عدم رشد 9 میلی متر، بیشترین کارایی را داشته است.

    نتیجه گیری: 

    به طورکلی، از نظر خواص ضدباکتریایی، نانوامولسیون 15 درصد در مقایسه با اسانس 15 درصد عملکرد بهتری داشته است. همچنین، نانوامولسیون حاوی اسانس 15 درصد گیاه درمنه، خاصیت آنتی اکسیدانی بیشتری در مقایسه با اسانس 15 درصد دارد.

    کلیدواژگان: اسانس، درمنه کپه داغی، ضدمیکروبی، نانوامولسیون
  • مهدیس ترکمن، اعظم داودی*، قاسم نظیری، نجمه فتح صفحات 18-26
    مقدمه

    با توجه به احتمال بازگشت نشانه های اختلال استرس پس از سانحه، شناسایی دقیق عوامل دخیل در شروع و حفظ این اختلال اهمیت بسیاری دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین ترومای کودکی با علایم اختلال استرس پس از آسیب، با توجه به نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی و نشخوار فکری است.

    روش کار

    پژوهش حاضر مقطعی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام مراجعه کنندگان به مراکز درمانی شهر همدان در سال 1400 بود که از این جامعه به روش نمونه گیری در دسترس، 280 نفر انتخاب و بررسی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه اختلال استرس پس از سانحه کیان و همکاران، مقیاس ترومای کودکی برنشتاین و همکاران، پرسش نامه انعطاف پذیری روان شناختی دنیس و وندروال و پرسش نامه نشخوار فکری نولن هوکسما و ماور استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS نسخه 21 و ایموس (AMOS.21) انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد که ترومای کودکی با علایم اختلال استرس پس از سانحه و نشخوار فکری رابطه مثبت و معنادار و با انعطاف پذیری روان شناختی رابطه منفی و معناداری دارد. همچنین، بین انعطاف پذیری روان شناختی با علایم اختلال استرس پس از سانحه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. از سوی دیگر، نتایج تحلیل مسیر نشان داد که نشخوار فکری و انعطاف پذیری شناختی بین ترومای کودکی و استرس پس از سانحه نقش واسطه ای دارد.

    نتیجه گیری:

     توجه به انعطاف پذیری شناختی و نشخوار فکری نقش مهمی در رابطه بین ترومای کودکی و اختلال استرس پس از سانحه دارد.

    کلیدواژگان: استرس پس از آسیب، انعطاف پذیری شناختی، ترومای کودکی، نشخوار فکری
  • فاطمه خراشادی زاده، الهام شریفیان، حمید نبوی، طیبه گریوانی* صفحات 27-33
    مقدمه

    انزوای اجتماعی یک معضل چندفاکتوری است که خطرات بسیاری برای سلامت جسمی، روانی و اجتماعی سالمندان دارد. لذا، مطالعه حاضر با هدف تعیین انزوای اجتماعی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان تحت پوشش پایگاه های بهداشتی شهر بجنورد انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، توصیفی و تحلیلی، 605 سالمند 60 ساله و بیشتر از بین سالمندان تحت پوشش بهداشتی شهر بجنورد، به روش طبقه بندی خوشه ای یک مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، پرسش نامه های روا و پایای اطلاعات دموگرافیک و انزوای اجتماعی (لوبن) از طریق مصاحبه با سالمند تکمیل شدند. در این پژوهش ملاحظات اخلاقی رعایت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون های آماری تحلیل شدند.

    یافته ها:

     میانگین سنی سالمندان مطالعه شده 22/7±35/69 سال بود که 6/52 درصد مرد بودند. 2/47 درصد از سالمندان بررسی شده انزوای اجتماعی داشتند. انزوای اجتماعی در ارتباط با متغیرهای جنسیت مرد، تعداد فرزندان بیشتر، تحصیلات بیشتر، بیکاری و بازنشستگی و داشتن مسکن، کاهش معنی دار آماری داشت (05/0>P)، ولی با متغیرهای سن و تاهل ارتباط معنی دار آماری نداشت.

    نتیجه گیری:

     سیستم های بهداشتی درمانی باید به سالمندان، به ویژه خانم هایی با تعداد فرزند کم، خانه دار، بی سواد و کم سواد و مستاجر توجه بیشتری کنند.

    کلیدواژگان: انزوای اجتماعی، سالمندان، عوامل مرتبط
  • روح الله اکبری، عبدالرضا جعفری چاشمی*، محبوبه حبیبیان صفحات 34-42
    مقدمه

    اضافه وزن و کمبود ویتامین D با استرس اکسایشی و التهاب مزمن درجه کم و درنتیجه، بروز بیماری های مختلف همراه است. در مطالعه حاضر، تغییرات سطح ایوتاکسین-1 و سوپراکسید دیسموتاز (SOD) پس از 8 هفته تمرین مقاومتی تناوبی شدید (HIIRT) و مصرف ویتامین D در زنان دارای اضافه وزن با کمبود ویتامین D بررسی شد.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی، 52 زن دارای اضافه وزن با کمبود ویتامین D به صورت هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی، در گروه های تمرین، ویتامین D، تمرین+ویتامینD (ترکیبی) و کنترل قرار گرفتند. HIIRT در 3 ست، با شدت 80 درصد و یک تکرار بیشینه، 3 بار در هفته انجام شد. ویتامین D با دز 50 هزار واحد به صورت هفتگی مصرف شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی زوجی، آنووای یک طرفه و کروسکال والیس انجام شد (05/0>P).

    یافته ها:

     پس از 8 هفته، فعالیت SOD در گروه های تجربی افزایش و سطح ایوتاکسین-1 کاهش معناداری یافت. به علاوه، میزان تغییرات SOD و سطح ایوتاکسین-1 در گروه ترکیبی، در مقایسه با گروه ویتامین D بیشتر بود، اما اختلاف معناداری بین گروه های تمرین و ترکیبی مشاهده نشد (05/0>P).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که HIIRT و مصرف ویتامین D منجر به افزایش فعالیت SOD و تنظیم منفی ایوتاکسین-1 در زنان دارای اضافه وزن می شود. همچنین، هم زمانی انجام HIIRT همراه با مصرف ویتامین D اثرات قوی تری در کاهش عوارض التهاب-اکسایشی ناشی از آن در شرایط اضافه وزن همراه با کمبود ویتامین D، به واسطه افزایش SOD و کاهش ایوتاکسین-1 در مقایسه با مصرف ویتامین D به تنهایی دارد.

    کلیدواژگان: ائوتاکسین-1، تمرین تناوبی شدید، سوپراکسید دیسموتاز سرمی، کمبود ویتامین D
  • مرتضی امین پور، مریم نظم بجنوردی*، احسان اندرامی، هاتف قاسمی حمید آبادی، منصوره میرزایی صفحات 43-51
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس با تخریب میلین آکسون ها و نقایص حسی و حرکتی همراه است. یکی از روش های جدید برای درمان این بیماری، پیوند سلول های بنیادی است. در تحقیق حاضر، سلول های بنیادی پرتوان القایی به موش صحرایی مدل ام اس پیوند شد و نقش آن ها در میلین سازی بررسی شد.

    روش کار

    سلول های بنیادی پرتوان القایی (iPSCs) در محیط مناسب کشت داده شدند. در مرحله درون تنی، از 24 راس موش صحرایی نر در محدوده وزنی 180 تا 200 گرم استفاده شد. برای القای مدل دمیلیناسیون، از رژیم خوراکی کوپریزون 2/0 درصد استفاده شد. 6 هفته پس از ایجاد مدل دمیلینیشن، سلول های تمایزیافته به موش پیوند شد. 6 هفته پس از پیوند سلول، بررسی های بافت شناسی در محل ضایعه انجام شد. همچنین، علایم بالینی با استفاده از تست های رفتاری BBB و Footprint بررسی شد.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعات درون تنی نشان داد که پس از رنگ آمیزی بافتی اختصاصی میلین، رژیم کوپریزون منجر به القای نواحی دمیلینه در بافت مغز، 6 هفته بعد از رژیم کوپریزون شد. ارزیابی تمایز سلول های جایگزین شده در بخش آسیب دیده مغز، پس از پیوند، با بیان آنتی بادی PLP تایید شد. نتایج تست Footprint نشان داد که عملکرد حرکتی پنجه های پای جانوران در مقایسه با گروه کنترل بهبود یافته است و تست های رفتاری BBB، بهبود علایم را در گروه های تجربی دریافت کننده سلول، نشان دادند.

    نتیجه گیری:

     پیوند سلول های بنیادی پرتوان القایی انسانی به موش صحرایی مدل دمیلینیشن، منجر به بهبود عملکرد حرکتی حیوان می شود.

    کلیدواژگان: پیوند سلولی، سلول های بنیادی پرتوان القایی، مدل دمیلینیشن، مولتیپل اسکلروزیس، میلین سازی
  • بهروز یحیایی*، لیلا خجسته، یاسمن جانبازی علمداری صفحات 52-59
    مقدمه

    کتامین داروی پرمصرف بیهوشی در جمعیت های مختلف، ازجمله زنان باردار است و مصرف زیاد آن عامل بروز اختلال، مخصوصا در سیستم عصبی است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر بیهوشی کوتاه مدت مکرر و بلندمدت کتامین بر رفتار تعادلی و تغییرات بافت مخچه در نوزادان موش صحرایی بود.

    روش کار

    15 سر موش صحرایی ماده و 3 سر موش صحرایی نر تهیه شد. سپس، به صورت تصادفی به 3 گروه 5تایی شامل کنترل، بیهوشی بلندمدت با کتامین و بیهوشی کوتاه مدت و مکرر با کتامین تقسیم شدند. موش های صحرایی ماده باردار در گروه بیهوشی بلندمدت با کتامین، یک بار در هفته با دز 75 میلی گرم بر کیلوگرم و موش های گروه بیهوشی کوتاه مدت و مکرر با کتامین، 3 بار در هفته و هر مرتبه با دز 25 میلی گرم بر کیلوگرم بیهوش می شدند. تزریق کتامین به صورت هفتگی تا پایان بارداری، به طور منظم انجام شد. به منظور ارزیابی عملکرد تعادلی، آزمون رفتار تعادلی موش های صحرایی پس از شیردهی، در تمامی نوزادان گروه های مختلف انجام شد. همچنین، نمونه برداری از بافت در پایان دوره انجام شد.

    یافته ها:

     بیشترین تغییرات مربوط به لایه پورکنژ گروه دز بلندمدت بود. از نظر تعادل نیز تغییرات معناداری بین گروه های مختلف با یکدیگر در زمان طی کردن مسافت ها و نیز، تعداد لغزش های ایجادشده وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    افزایش دز کتامین، اثرات خفیفی بر بافت مخچه و تاثیرات قابل توجهی بر تعادل دارد.

    کلیدواژگان: تعادل، تغییرات هیستوپاتولوژیک، کتامین، مخچه، نوزاد موش صحرایی
  • رحیم جوان، کاظم خدائی*، سیامک عصری رضایی صفحات 60-69
    مقدمه

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر دو نوع تمرین هوازی و مقاومتی طی رژیم غذایی کتوژنیک بر سطوح سرمی آدیپوکاین ها و شاخص های مقاومت انسولینی مردان دارای اضافه وزن یا چاق بود.

    روش کار

    در این پژوهش، 36 مرد دارای اضافه وزن یا چاق به طور تصادفی به سه گروه تمرین هوازی طی رژیم کتوژنیک (AT-KD)، تمرین مقاومتی طی رژیم کتوژنیک (RT-KD) و رژیم غذایی کتوژنیک به تنهایی (KD) تقسیم شدند. گروه های تمرین علاوه بر پیروی از رژیم کتوژنیک، به مدت 6 هفته و هر هفته 3 روز تمرین هوازی یا مقاومتی انجام دادند. برای تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس دوطرفه ترکیبی با سطح معنی داری کمتر از 05/0 و نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها: 

    میزان سرمی آدیپونکتین، رزیستین و SFRP5 بین گروه ها تفاوت معناداری نداشت. در همه گروها، رزیستین کاهش معنادار و آدیپونکتین و SFRP5 افزایش معناداری نسبت به پیش آزمون داشتند. میزان سرمی گلوکز، انسولین، تری گلیسیرید و شاخص های مقاومت و حساسیت انسولینی بین گروه ها تفاوت معناداری نداشت. کاهش معنادار میزان گلوکز و تری گلیسیرید در سه گروه نسبت به پیش آزمون مشاهد شد. هردو گروه KD و AT-KD باعث کاهش معنادار انسولین و HOMA-IR و افزایش شاخص McAuley نسبت به پیش آزمون شدند. تنها گروه AT-KD باعث افزایش معنادار شاخص QUICKI نسبت به پیش آزمون شد.

    نتیجه گیری:

     AT-KD و RT-KD باعث بهبود میزان آدیپوکاین ها در مردان دارای اضافه وزن یا چاق شد. با این حال، بین دو نوع تمرین تفاوتی وجود نداشت. با وجود نبود تفاوت بین دو نوع تمرین، تمرینات هوازی ممکن است اثربخشی بیشتری نسبت به تمرینات مقاومتی طی رژیم کتوژنیک داشته باشند.

    کلیدواژگان: آدیپوکاین ها، تمرین مقاومتی، تمرین هوازی، رژیم غذایی کتوژنیک، شاخص مقاومت انسولینی
  • سیده نسترن اسدزاده، علی پاسبان، مهدی قربانیان، نیما فیروزه* صفحات 70-78
    مقدمه

    محصولات دارویی به ویژه آنتی بیوتیک ها ازجمله آلاینده های نوپدیدی هستند که به دلیل خاصیت تجمعی اثرات سوء مختلف و ایجاد مقاومت دارویی، نگرانی عمده زیست محیطی ایجاد کرده اند. بنابراین، هدف این پژوهش، تخمین عملکرد فرایند امواج اولتراسونیک، اشعه فرابنفش و رادیکال سولفات در حذف آنتی بیوتیک آموکسی سیلین است.

    روش کار

    در مطالعه تجربی حاضر، به منظور حذف آنتی بیوتیک آموکسی سیلین از امواج اولتراسونیک، اشعه فرابنفش و رادیکال سولفات استفاده شد. برای تشخیص اثر متغیرها، شامل زمان تماس (صفر تا 120 دقیقه)، غلظت آنتی بیوتیک (5 تا 50 میلی گرم در لیتر)، pH (3 تا 9)، غلظت پرسولفات (1 تا 7 میلی مولار) و توان ورودی (550 وات)، راکتور در فواصل مختلف نمونه برداری شد و برای تشخیص غلظت باقی مانده، از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 294 نانومتر استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که استفاده جداگانه از امواج اولتراسونیک و اشعه فرابنفش با بهترین درصد حذف 3/33 و 29/12 درصد کارایی زیادی نداشت. استفاده هم زمان از امواج اولتراسونیک، اشعه فرابنفش و رادیکال سولفات کاهش شدیدتری را در غلظت آموکسی سیلین به همراه داشت. بهترین بازده حذف در 9=pH، غلظت آنتی بیوتیک 5 میلی گرم در لیتر، غلظت پرسولفات 5 میلی مولار و زمان تماس 120 دقیقه، برابر با 12/94 درصد بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که از فرایند امواج اولتراسونیک، اشعه فرابنفش و رادیکال سولفات می توان به عنوان یک فرایند عملکردی برای حذف آنتی بیوتیک آموکسی سیلین از محیط آبی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموکسی سیلین، تصفیه آب، روش های تجزیه، فرایندهای اکسیداسیون پیشرفته
  • احد شفیعی بافتی، امیرحسین حقیقی*، مجید اسدی شکاری، رویا عسکری، حمید معرفتی صفحات 79-88
    مقدمه

    متامفتامین، نوعی داروی محرک است که مصرف آن سبب اختلال حافظه و یادگیری می شود. هدف تحقیق حاضر، بررسی اثر 8 هفته تمرین تناوبی بر بیان ژن پروتیین پیش ساز آمیلویید (APP) بافت هیپوکامپ و آزمون میدان باز موش های صحرایی وابسته به متامفتامین بود.

    روش کار

    در این پژوهش تجربی-آزمایشگاهی، 32 موش صحرایی به 4 گروه مساوی، سالین، متامفتامین اولیه (METH-1)، متامفتامین+تمرین (METH+MIT) و متامفتامین ثانویه (METH-2) تقسیم شدند. متامفتامین به مقدار 5 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، به مدت 21 روز تزریق شد. برنامه تمرین (5 جلسه در هفته) شامل دویدن تناوبی (4 ست 4 دقیقه ای با شدت متوسط و 2 دقیقه استرحت فعال بین ست ها) روی تردمیل بود. در پایان دوره تزریق و تمرین، برای ارزیابی تغییرات بیان ژنی، بافت هیپوکامپ رت ها استخراج شد. همچنین، آزمون رفتاری میدان باز انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون آنووای یک طرفه در سطح معناداری 05/0≥P، تحلیل شدند.

    یافته ها:

     متامفتامین باعث افزایش معنادار بیان ژن APP در گروه های متامفتامین اولیه و ثانویه، نسبت به گروه سالین شد (007/0≥P) (005/0≥P). مسافت کل و سرعت حرکت موش ها در گروه های متامفتامین اولیه و ثانویه، نسبت به سالین کاهش معناداری داشت (به ترتیب، 004/0≥P و 026/0≥P). MIT منجر به کاهش معنادار APP نسبت به گروه های متامفتامین اولیه و ثانویه شد (به ترتیب، 041/0≥P و 028/0≥P). سرعت حرکت در گروه متامفتامین+تمرین، نسبت به گروه متامفتامین اولیه افزایش معناداری داشت (008/0≥P).

    نتیجه گیری: 

    متامفتامین باعث کاهش عملکرد شناختی (یادگیری و حافظه) شده است. با توجه به نتایج، انجام تمرینات تناوبی با شدت متوسط، احتمالا عملکرد شناختی را بهبود داده است. اگرچه، تحقیقات بیشتری برای دست یافتن به نتایج قطعی ضروری است.

    کلیدواژگان: پروتئین پیش ساز آمیلوئید، تمرین تناوبی، عملکرد شناختی، متامفتامین
  • حسین علی پور، ثمر مرتضوی*، علیرضا عباسپور، هادی محمددوست صفحات 89-96
    مقدمه

    بخش شمالی ایران روی کمربند سرطان مری در جهان قرار دارد و استان خراسان شمالی، بخشی از این منطقه است. این مطالعه با هدف بررسی برخی عوامل خطر احتمالی سرطان مری در استان خراسان شمالی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر به طور مقطعی و براساس یافته های آندوسکوپی مری و گزارش های هیستوپاتولوژی حاصل از آن انجام شد. بدین منظور، 100 بیمار تحت آندوسکوپی قرار گرفتند که از بین این افراد، 38 نفر (19 زن و 19 مرد) به سرطان مری مبتلا بودند. داده های بررسی شده شامل سن، جنس، شغل، محل سکونت، تحصیلات، عادات غذایی، سابقه نوشیدن چای داغ، ناحیه ضایعه، نوع بافت، مصرف سیگار، سابقه اعتیاد و الکل بود. روایی پرسش نامه با اندازه گیری روایی محتوا و روایی صوری و پایایی پرسش نامه با ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد. تجزیه وتحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.

    یافته ها: 

    میانگین شاخص روایی محتوای پرسش نامه نهایی 91/0 و ضریب آلفای کرونباخ آن 84/0 به دست آمد. در این مطالعه، بیشترین میزان بروز سرطان مری به ترتیب در بجنورد، راز و جرگلان، اسفراین، مانه و سملقان، جاجرم و شیروان به دست آمد. میانگین سنی بیماران مبتلا به سرطان مری 36/66 سال بود. شایع ترین نوع هیستولوژیکال این نوع سرطان مربوط به کارسینوم سلول سنگ فرشی و آدنوکارسینوم با توزیع به ترتیب 42/68 و 94/28 درصد بود. توزیع کارسینوم مری براساس محل آناتومیک، 52/10 درصد برای یک سوم فوقانی، 31/26 درصد برای یک سوم میانی و 15/63 درصد برای یک سوم تحتانی مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان می دهد پایش مستمر سرطان مری در استان خراسان شمالی ضروری است. پیشنهاد می شود تاثیر همه گیری اخیر کووید 19 بر اپیدمیولوژی سرطان مری در آینده بررسی شود

    کلیدواژگان: استان خراسان شمالی، ریسک فاکتور، سرطان مری
  • مرضیه سیدی، افسانه گرشاد*، علی دلشاد نوقابی، میترا هاشمی صفحات 97-105
    مقدمه

    تبعیت دارویی و غذایی شامل مصرف دقیق دارو و رعایت رژیم غذایی مطابق با توصیه های کارکنان سلامت است که منجر به حفظ و ارتقای سلامت سالمندان می شود. این مطالعه با هدف تاثیر آموزش خودمدیریتی به شیوه برگشتی، بر تبعیت دارویی و غذایی سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 در مراکز خدمات جامع سلامت منتخب شهر مشهد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه تجربی، روی 104 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد که به شیوه تصادفی، به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در گروه مداخله، آموزش خودمدیریتی به روش آموزش برگشتی و در گروه کنترل، آموزش های روتین ارایه شد. برای جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه تبعیت دارویی موریسکی و پرسش نامه تبعیت غذایی میداس قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری کای اسکویر، فیشر، تی مستقل و تی زوجی تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد که میانگین نمرات تبعیت دارویی و تبعیت غذایی در دو گروه، قبل از مداخله تفاوت معنی داری نداشته است (05/0<P)، اما بعد از مداخله، تبعیت دارویی و تبعیت غذایی گروه مداخله نسبت به گروه کنترل، به طور معنی داری افزایش یافت (05/0>P).

    نتیجه گیری:

     استفاده از آموزش خودمدیریتی به شیوه برگشتی، به عنوان یک روش موثر در افزایش تبعیت دارویی و تبعیت غذایی سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آموزش برگشتی، تبعیت دارویی، تبعیت غذایی، خودمدیریتی، دیابت نوع 2، سالمند
|
  • Abdolhossein Miri, Sara Daneshmand*, Fereshteh Sohrabi, Mostafa Heidari Majd Pages 1-9
    Introduction

    Natural oils, including argan oil, are used to moisturize the skin. Collagen is one of the body's proteins that plays an important role in the structure of the skin. Therefore, in this study, the moisturizing effect of creams containing collagen and argan oil was studied.

    Method

    Using Design Expert statistical software, 13 formulations were designed and synthesized. They were evaluated for spreadability and viscosity, and the optimized formulation was selected. The formulations underwent physicochemical control experiments, such as uniformity of products, thermal stress, centrifugal force resistance, and pH measurements. The moisturizing effect was investigated with in-vitro and in-vivo studies.

    Results

    Cream containing 5% collagen and 5% argan oil was selected as the optimal formulation. The blocking factor of the cream containing collagen and argan oil was higher than the negative control 48 h after the study (P<0.05). The amount of hydration of the cream containing collagen and argan oil on the skin of the hand was higher than the negative control 5 h after the study (P<0.05). The optimal formulation showed good stability against physicochemical control experiments.

    Conclusion

    Moisturizing cream containing collagen and argan oil had a more moisturizing effect than cream without collagen and argan oil and increased skin hydration

    Keywords: Argan oil, Collagen, Hydration, Moisturizing
  • Elyas Salahi, Ahmad Asgharzadeh*, Amir Amani, Maryam Besharati, Maryam Tatari Pages 10-17
    Introduction

    The Artemisia plant is known by its scientific name, which is the exclusive species of Kopeh Daghi in Iran. The present study aimed to design a nanoemulsion of the essential oil of Kopeh Daghi and investigate its antimicrobial activity on the gram-negative bacteria Escherichia coli and the gram-positive bacteria Staphylococcus aureus.

    Method

    At first, the essential oil extraction was performed using a Clevenger. Nanoemulsion was prepared by a spontaneous method using Tween 80 as oil in water. The size of nanoparticles was determined using the dynamic light scattering method. The antioxidant and antibacterial effects of Nanoemulsion at a concentration of 15% of essential oil were investigated.

    Results

    In the current research, 38 compounds were identified in the species of Artemisia kopetdaghensis, of which Davanone, with 28.89%, was the most effective substance. The results of the antioxidant test demonstrated that pure essential oil (IC₅₀= 7.05 mg/ml) and Nanoemulsion containing essential oil (IC₅₀= 46.51 mg/ml) had the highest antioxidant activity, respectively. Furthermore, regarding the inhibition of bacterial growth, Nanoemulsion was the most effective in Staphylococcus aureus with a non-growth zone diameter of 8 mm. In Escherichia coli, pure essential oil was the most effective, with a non-growth zone diameter of 9 mm.

    Conclusion

    In general, the antibacterial properties of 15% nanoemulsion were better compared to 15% essential oil. Moreover, Nanoemulsion containing the medicinal plant essential oil had more antioxidant properties compared to 15% essential oil

    Keywords: Artemisia kopetdaghensis, Antimicrobial, Essential oil, Nanoemulsion
  • Mahdis Torkaman, Azam Davoodi*, Ghasem Naziri, Najmeh Fath Pages 18-26
    Introduction

    Considering the possibility of recurrence of post-traumatic stress disorder symptoms, accurate identification of the factors involved in the initiation and maintenance of this disorder is of great importance. In this regard, the present study aimed to investigate the relationship between childhood trauma and symptoms of post-traumatic stress disorder, considering the mediating role of cognitive flexibility and rumination.

    Method

    The current cross-sectional correlation study was conducted using structural equation modeling. The statistical population of the present study was all the people who referred to the medical centers of Hamadan, Iran, in 2021 of whom 280 people were selected by available sampling. To collect data, Kian et al.'s Post-Traumatic Stress Disorder Questionnaire, Bernstein et al.'s Childhood Trauma Scale, Dennis and Vanderwaal's Psychological Flexibility Questionnaire, and Nolen-Hoeksma's and Mauer's Rumination Questionnaire were used. Data analysis was done by structural equation modeling method in SPSS.21 and AMOS software.

    Results

    The results of the research showed that childhood trauma had a positive and significant relationship with post-traumatic stress disorder symptoms and rumination and a negative and significant relationship with psychological flexibility. There was a positive and significant relationship between psychological flexibility and symptoms of post-traumatic stress disorder. On the other hand, the results of the path analysis showed that rumination and cognitive flexibility played a mediating role between childhood trauma and post-traumatic stress (P<0.05).

    Conclusion

    Paying attention to cognitive flexibility and rumination plays an important role in the relationship between childhood trauma and post-traumatic stress disorder

    Keywords: Childhood trauma, Cognitive flexibility, Post-Traumatic stress, Rumination
  • Fateme Khorashadizade, Elham Sharifian, Hamid Nabavi, Tayebe Gerivani* Pages 27-33
    Introduction

    Social isolation is a multifactorial problem that leads to destructive consequences due to having unique risks for the physical, mental, and social health of the elderly. Therefore, the present study was conducted to determine social isolation and its related factors in the elderly under the coverage of health centers in Bojnord, Iran.

    Method

    In this cross-sectional, descriptive-analytical study, 605 elderly aged 60 years and above were selected among those under the coverage of health centers in Bojnourd, Iran, using a one-stage cluster sampling method. In order to collect data, valid and reliable questionnaires of demographic characteristics and the Lubben social network scale were completed through an interview with the elderly. Ethical considerations were observed. The data were analyzed using SPSS software (version 24) and statistical tests.

    Results

    The mean age of the elderly was 69.35±7.22 years of whom 52.6% were male. In total, 47.2% of the cases had social isolation. Social isolation showed a statistically significant decrease concerning variables, such as male gender, more children, higher education level, unemployment and retirement, as well as having a house (P<0.05). However, it did not show a statistically significant relationship with age and marital status (married).

    Conclusion

    Healthcare systems should pay more attention to the elderly, especially women with few children, housewives, illiterate and poorly educated, and renters

    Keywords: Elderly, Related factors, Social isolation
  • Rouhollah Akbari, Abdolreza Jafari Chashmy*, Masoumeh Habibian Pages 34-42
    Introduction

    Being overweight and having vitamin D deficiency are associated with oxidative stress and low-grade chronic inflammation, resulting in various diseases. In the present study, changes in the levels of Eutoxin-1 and superoxide dismutase (SOD) were evaluated after 8 weeks of high-intensity interval resistance training (HIIRT) and vitamin D intake in overweight women with vitamin D deficiency.

    Method

    In this clinical trial study, 52 overweight women with vitamin D deficiency were purposefully selected and then randomly assigned to exercise, vitamin D, exercise+vitamin D (combined), and control groups. HIIRT was performed 3 times a week in three sets with an intensity of 80% of a maximum repetition. Vitamin D was taken at a dose of 50,000 units weekly. Data were analyzed using paired t-test, one-way ANOVA, and Kruskal-Wallis tests with a significant level of less than 0.05.

    Results

    After 8 weeks, SOD activity increased in the experimental groups, and the level of Eutoxin-1 decreased significantly. In addition, the rate of changes in SOD and Eutoxin-1 levels in the combined group was higher than those in the vitamin D group; however, no significant difference was observed between the exercise and combination groups (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that HIIRT and vitamin D intake can increase SOD activity and up-regulate Eutoxin-1 in overweight women. Moreover, co-administration of HIIRT with vitamin D intake can have stronger effects in reducing the inflammatory-oxidative effects of overweight and vitamin D deficiency by increasing SOD and decreasing Eutoxin-1, compared to the intervention of vitamin D consumption.

    Keywords: Eutoxin-1, Interval training, Superoxide dismutase, Vitamin D deficiency
  • Morteza Aminpour, Maryam Nazm Bojnordi*, Ehsan Enderami, Hatef Ghasemi Hamidabadi, Mansoureh Mirzaie Pages 43-51
    Introduction

    Multiple Sclerosis (MS) is a neurodegenerative inflammatory disease with a wide range of axonal demyelination and sensory-motor disorders. Today, stem cell therapy is an appropriate choice for MS management. Induced Pluripotent Stem Cells (iPSC) are pluripotent stem cells that have neuroprotective effects with neuroglial differentiation potential. In this study, we used iPSCs to improve remyelination and behavioral function in model of cuprizone multiple sclerosis disease in rats.

    Method

    Human iPSCs were cultured and extended on a mouse embryonic fibroblast feeder cell layer inactivated with mitomycin-C in DMEM/F12 supplemented with 20% knockout serum replacement, 0.1 mmol/L nonessential amino acids, and 10 ng/mL of recombinant human basic fibroblast growth factor in a 5% CO2 and 95% humidity. The demyelination model was induced using a 0.2 oral Cuprizone regime. Thereafter, iPSCs were transplanted after six weeks. Remyelination was investigated via histological assessments and immunocytochemistry following six-week post-transplantation. The functionality was evaluated using behavioral tests, BBB, and Footprint following six-week post-transplantation.

    Results

    The results of in vivo studies showed that after specific myelin tissue staining, the cuprizone diet led to the induction of demyelinated areas in the brain tissue six weeks after the cuprizone diet. Differentiation of transplanted cells was confirmed via the immunocytochemistry technique of PLP. The results of the Footprint test showed that the motor function of the paws of the animals improved compared to the control group. Moreover, BBB behavioral tests showed improved symptoms in the experimental groups that received the cells.

    Conclusion

    In total, iPSCs can improve remyelination and functional recovery following transplantation into the Cuprizone demyelination model in rats. Therefore, iPSC therapy could improve behavioral function in multiple sclerosis disease

    Keywords: Demyelination model, Induced pluripotent stem cells, Multiple sclerosis, Remyelination, Transplantation
  • Behrooz Yahyaei*, Leila Khojasteh, Yasaman Janbazi Alamdari Pages 52-59
    Introduction

    Ketamine is a popular drug for use in various populations, including pregnant women. Of note, the high prevalence of ketamine use may cause disorders, especially in the nervous system. This study aimed to investigate the effect of repeated short-term and long-term anesthesia with ketamine on balance behavior and cerebellar tissue changes in neonatal rats.

    Method

    In total, 15 female and 3 male rats were prepared and then randomly divided into 3 groups of 5 including control, long-term, as well as short-term and repeated anesthesia with ketamine. Pregnant female rats in the group of long-term anesthesia with ketamine were anesthetized once a week (at a dose of 75 mg/kg), and those in the groups of short-term and repeated anesthesia with ketamine were anesthetized 3 times a week (at a dose of 25 mg/kg). Ketamine injections were given weekly and regularly until the end of pregnancy. In order to evaluate the balance behavior of rats, a balance behavior test was conducted after lactation of all neonates of different groups. Moreover, tissue sampling was performed at the end of the whole period.

    Results

    Most tissue changes were related to the Purkinje layer in the long-term group. In terms of balance, there were significant differences among different groups in terms of traveling distances and the number of slips.

    Conclusion

    Increasing the dose of ketamine has mild effects on cerebellar tissue alongside significant effects on balance behavior.

    Keywords: Balance, Cerebellum, Histopathological changes, Ketamin, Neonatal Rats
  • Rahim Javan, Kazem Khodaei*, Siamak Asri-Rezaei Pages 60-69
    Introduction

    The purpose of the present study was to investigate the effect of aerobic and resistance training during a Ketogenic Diet (KD) on serum levels of adipokines and insulin resistance indices in overweight or obese men.

    Method

    A total of 36 overweight or obese men were randomly divided into three groups, namely Aerobic Training during KD (AT-KD), Resistance Training during KD (RT-KD), and KD alone (KD). In addition to following the KD, the training groups performed aerobic or resistance training three days per week for six weeks. For statistical analysis, the mixed two-way analysis of variance test with a significance level of less than 0.05 and SPSS software was used.

    Results

    The serum levels of adiponectin, resistin, and SFRP5 did not differ significantly between the groups. In all groups, resistin had a significant decrease, whereas adiponectin and SFRP5 had a significant increase, compared to the pre-test. The serum levels of glucose, insulin, and triglycerides, as well as insulin resistance and sensitivity indices, were not significantly different between the groups. A significant decrease in glucose and triglyceride levels was observed in the three groups compared to the pre-test. Both KD and AT-KD groups significantly decreased insulin and HOMA-IR and increased McAuley indices compared to the pre-test. Only the AT-KD group significantly increased the QUICKI index compared to the pretest.

    Conclusion

    Both AT-KD and RT-KD improved the level of adipokines in overweight or obese men. However, there was no difference between the two types of training. Despite the lack of difference between the two types of exercise, aerobic training may be more effective than resistance training during a KD

    Keywords: Adipokines, Aerobic training, Insulin resistance index, Ketogenic diet, Resistance training
  • Seyedeh Nastaran Asadzadeh, Ali Paseban, Mahdi Ghorbanian, Nima Firouzeh* Pages 70-78
    Introduction

    Pharmaceuticals, especially antibiotics, are new contaminants that have created a major environmental concern because of their cumulative nature, adverse effects, and drug resistance. Their existence in domestic wastewater will pollute water resources. This study aimed to determine the performance of US/UV/SO40‒ processes in the removal of Amoxicillin (AMX).

    Method

    The current experimental study used ultrasonic waves (US), ultraviolet rays (UV), and sulfate radicals (SO40‒). To detect the effect of variables, including contact time (0-120 min), the antibiotic concentration (5-50 mg/l), pH (3-9), persulfate concentration (1-7 mM), and the input power (550 W), the reactor has been sampled in different intervals, and the residue concentration was detected using a spectrophotometer in 294 nm length wave.

    Results

    The results showed that the separate use of US and UV had no high operation with the best removal percentages of 33.3% and 13.29%, respectively. Simultaneous use of US/UV/SO40‒ showed a more high reduction in AMX concentration and the best removal percentage was 94.12% that took place in pH=6, the antibiotic concentration of 5 mg/L, persulfate concentration of 5 mM, and contact time of 120 min.

    Conclusion

    The result showed that the US/UV/SO40‒ process can be used as an operational process to remove the AMX from an aqueous environment.

    Keywords: Advanced oxidation Processes (AOPs), Amoxicillin, Degradation pathways, Water treatment
  • Ahad Shafiei Bafti, Amir Hossein Haghighi*, Majid Asadi-Shekaari, Roya Askari, Hamid Marefati Pages 79-88
    Introduction

    Methamphetamine (METH) is a stimulant drug that causes memory and learning disorders. The present study aimed to investigate the effect of eight weeks of interval training on APP gene expression in hippocampal tissue and open field test in methamphetamine-dependent rats.

    Method

    In this experimental research, 32 rats were assigned to four equal groups of saline, primary methamphetamine (METH-1), methamphetamine+training (METH+MIT), and secondary methamphetamine (METH-2). The METH was injected at the dose of 5 mg/kg body weight for 21 days. The exercise program (5 sessions per week) included interval training (4 sets of 4 minutes with moderate intensity and 2 minutes of active rest between sets) on a treadmill. At the end of the injection and training period, the hippocampus tissue of the rats was extracted to evaluate gene expression changes. An open-field behavioral test was also conducted. The data were analyzed using the one-way ANOVA at the significance level of P≥0.05.

    Results

    Methamphetamine significantly increased APP gene expression in METH-1,2 groups compared to saline (respectively; P≥0.007 and P≥0.005). The total distance and movement speed of rats in METH-1 and 2 groups had a significant decrease compared to saline (respectively, P≥0.004 and P≥0.026). The MIT led to a significant reduction of APP compared to METH-1,2 groups (respectively, P≥0.041 and P≥0.028). Movement speed in the MIT group increased significantly compared to the METH-1 group (P≥0.008).

    Conclusion

    Methamphetamine reduced cognitive performance (learning and memory), and according to the results, MIT probably improved cognitive performance. Nonetheless, further studies are necessary to reach definitive conclusions.

    Keywords: Amyloid precursor protein, Cognitive function, METH, Moderate interval training
  • Hossein Alipour, Samar Mortazavi*, Alireza Abbaspoor, Hadi Mohammad Doost Pages 89-96
    Introduction

    Northern part of Iran is located on the esophagus cancer belt worldwide, and North Khorasan province is considered a part of this region. This study was conducted to investigate some possible risk factors for esophageal cancer in North Khorasan province.

    Method

    This cross-sectional study was based on esophageal endoscopy findings and histopathology reports. A total of 100 patients underwent endoscopy of whom 38 cases (19 male and 19 female) were diagnosed with esophageal cancer. Data consisted of age, gender,  occupation, residential location, smoking, addiction history, education, food habits, hot tea consumption, lesion area, type of tissue, and alcohol consumption. The content and face validity of the questionnaire were investigated, followed by the evaluation of the reliability using Cronbach’s Alpha coefficient. Statistical analyses were performed using SPSS software (version 26).

    Results

    The mean content validity index was 0.91, and Cronbach’s Alpha coefficient was obtained at 0.84. In this study, the highest incidence rates of esophageal cancer were in Bojnourd, Raz and Jargalan, Esfarayen, Maneh and Samolghan, Jajarm, and Shirvan in descending order. The mean age of patients with esophageal cancer was 66.36 years. The most common histological types of this cancer were related to squamous cell carcinoma (68.42%) and adenocarcinoma (28.94%), respectively. The distribution of esophageal carcinoma by anatomical location was 10.52% for the upper third, 26.31% for the middle third, and 63.15% for the distal third.

    Conclusion

    It is necessary to monitor esophageal cancer continuously in North Khorasan province. This study suggests investigating how the recent pandemic of COVID-19 affects the epidemiology of esophageal cancer in the future

    Keywords: Esophageal Cancer, North Khorasan Province, Risk Factors
  • Marzie Seyedi, Afsaneh Garshad*, Ali Delshad Noghabi, Mitra Hashemi Pages 97-105
    Introduction

    Medication and nutritional adherence include accurate consumption of medication and following the diet according to the recommendations provided by healthcare personnel, which leads to maintaining and promoting the health of the elderly. The present study aimed to evaluate the effect of teach-back self-management training on medication and nutritional adherence of the elderly with type 2 diabetes in the selected comprehensive health service centers in Mashhad, Iran.

    Method

    This experimental study was conducted on 104 type 2 diabetic patients who were randomly divided into intervention and control groups. In the intervention group, self-management training was provided by return training method, and in the control group, routine training was provided. To collect data, the Moriski medication adherence questionnaire and the Midas dietry compliance questionnaire were completed before and after the intervention. Data analysis was performed using SPSS statistical software (version 20), and Chi-square, Fisher, independent t-test, and paired t-test.

    Results

    Based on the findings of the present research, the mean scores of the medication and nutritional adherence in the two groups before the intervention were not significantly different (P<0.05). However, after the intervention, medication and nutritional adherence of the intervention group was significantly increased compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    The use of teach-back self-management training is suggested as an effective method in increasing medication and nutritional adherence of the elderly with type 2 diabetes

    Keywords: Elderly, Medication adherence, Nutritional adherence, Self-management, Teach-back, Type 2 diabetes