فهرست مطالب

نشریه دانش حسابرسی
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 88، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • جعفر باباجانی*، رضا قنبریان صفحات 5-31

    کمیته ها و کمیسیون های تخصصی شوراهای اسلامی شهر از ارکان اصلی نظارت مالی و عملکردی در شهرداری ها به شمار می روند و اثربخشی آنها زمینه ارتقای پاسخگویی مدیریت شهری به شهروندان و نمایندگان قانونی و منتخب ایشان را فراهم می سازد. در این پژوهش شاخص های اثربخشی و حوزه های اعمال نظارت مالی و عملکردی کمیته حسابرسی، نقش کمیته حسابرسی در اعمال نظارت مالی و عملکردی شهرداری ها و  صلاحیت های مورد نیاز اعضای کمیته یادشده با استفاده از ادبیات پژوهش شناسایی و سپس نسبت به دریافت نظرات خبرگان شامل حسابرسان مستقل و داخلی، معاونین مالی و اقتصادی شهری و قایم مقامان ذی حسابی در شهرداری های تهران، اصفهان، مشهد، شیراز و ارومیه اقدام گردیده است. خبرگان مشارکت کننده در این پژوهش که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند گلوله برفی انتخاب شده اند و شامل 20 نفر در شهرداری تهران و 20 نفر در شهرداری های سایر کلانشهرها بوده اند. پس از غربالگری شاخص ها با استفاده از آزمون سنگ ریزه نسبت به تعیین وزن آنها با استفاده از روش سلسله مراتبی فازی اقدام و در نهایت نتایج پژوهش از طریق مصاحبه ساختار یافته با 5 نفر از خبرگان مستقل تایید شده است. بر اساس نتایج این پژوهش تشکیل کمیته حسابرسی ذیل شورای اسلامی شهر موجب ارتقای نظارت مالی و عملکردی می شود. هم چنین نتایج این پژوهش نشان می دهد استقلال مهمترین عامل اثرگذار بر اثربخشی کمیته می باشد. در نهایت صلاحیت های مورد نیاز اعضای کمیته حسابرسی شهرداری های کلانشهرها تعیین گردید.

    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، نظارت مالی، نظارت عملکردی، دلفی فازی، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • نادر موسوی، کیهان آزادی*، محمدرضا وطن پرست صفحات 32-64

    به لحاظ شرایط کنونی کشور از لحاظ محدودیت منابع مالی در دسترس بخش عمومی و لزوم هزینه کرد کارا و اثربخش در رسیدن به اهداف مدنظر در برنامه های توسعه و اهمیت استقرار بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در بخش عمومی و باتوجه به خلاء مطالعاتی در ارتباط با شناسایی موانع و عوامل تاثر گذار این نظام بودجه ریزی در کشور، این مطالعه به دنبال ارایه مدلی برای شناسایی عوامل تاثیرگذار بر استقرار بودجه ریزی بر مبنای عملکرد با تاکید بر نظارم حسابداری تعهدی در بخش عمومی و بویژه در بخش راه کشور خواهد بود. باتوجه به عدم کارکرد قطعی نظریات خارجی مطرح شده در ادبیات موضوع در مورد سازمان های داخلی و لزوم توجه به ابعاد و ماهیت بومی مساله در داخل کشور، در این راستا سعی گردید تا با به کارگیری روش نظریه سازی داده بنیاد و با استفاده از نمونه ای از متخصصان دانشگاهی و متخصصانی از سازمان های متولی پیاده سازی نظام بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد به احصای موانع و چالش ها و همچنین راهکارهای غلبه بر موانع و عوامل تاثر گذار مذکور و همچنین پیامدهای مورد انتظار پس از اجرای موفق این نظام مالی در کشور پرداخته شود. یافته های این مطالعه حاکی از آن بود که خبرگان شرکت کننده در مصاحبه ها، مهمترین عوامل تاثر گذار پیش روی استقرار نظام بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در کشور را در شرایط ناپایدار حال حاضر فضای اقتصادی و سیاست گذاری کشور و ناپایداری منابع مالی دولتی و همچنین عدم تعریف فرآیند و مسیر دقیق و شفاف پیاده سازی این نوع نظام مالی در کشور دیده اند. همچنین با توجه به نظرات خبرگان و در طی مصاحبه های انجام یافته در نهایت تعداد 13 عنوان راهکار در راستای غلبه بر عوامل تاثر گذار مطرح شده استخراج گردید و تعداد 7 پیامد حاصل از اجرای موفقیت آمیز این نوع نظام مالی در کشور نیز ارایه گردید.

    کلیدواژگان: نظام بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، سیستم بهایابی، حسابداری تعهدی، رویکرد داده بنیا
  • خسرو زیباکردار، علیرضا امیرکبیری*، عادل آذر، فریده حق شناس صفحات 65-104

    دیوان محاسبات کشور به منظور ایفای وظایف خطیر نظارتی خود در آینده و در انطباق با تغییرات و تحولات موصوف و پیشبرد اهداف خود، نیازمند برنامه ای جامع و کامل در زمینه تامین نیروی انسانی کارآمد با توانمندی های مورد نیاز در حوزه های مختلف فنی، تخصصی و رسیدگی است. به دلیل حوزه های متفاوت کاری، اولویت های متغیر، حجم قابل توجه امور حسابرسی، تفاوت زیاد در پیچیدگی و فراوانی موضوعات قابل بررسی در دستگاه های تحت رسیدگی، پیاده نمودن مدل جانشین پروری که تامین کننده اهداف یاد شده در دیوان محاسبات کشور باشد، ضرورت دارد. مطالعه حاضر به دنبال طراحی و آزمون مدلی در زمینه جانشین پروری سرمایه های انسانی در این سازمان به عنوان موسسه عالی حسابرسی ناظر بر مالیه عمومی می باشد. این پژوهش در راستای گردآوری و تحلیل داده های خود از روش شناسی آمیخته (کیفی و کمی) استفاده نموده است. در بخش کیفی به منظور گردآوری داده های تحقیق از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و نظرات 11 تن از مدیران، معاونین و مشاورین خبره در دیوان محاسبات کشور و دفاتر زیرمجموعه آن استفاده گردید و این نظرات مبتنی بر روش تحلیل مضمون در نرم افزار مکس کیودا (MAXQDA) تحلیل گردید. به علاوه، داده های مربوط به بخش کمی نیز مبتنی بر نظرات نمونه ای 306 تایی از کارکنان دیوان محاسبات کشور گردآوری و مبتنی بر روش مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار ایموس تحلیل گردید. مبتنی بر نتایج نهایی حاصل شده از دو بخش کیفی و کمی پژوهش، مدل جانشین پروری سرمایه های انسانی در دیوان محاسبات کشور دربردارنده 12 مولفه کلی می باشد که در قالب 5 بعد، قابل دسته بندی هستند. ابعاد نهایی این مدل یا نظام، شامل ساختاربندی، سیاست گذاری، تعیین خط مشی و برنامه ریزی، سنجش و ارزیابی کاندیداها، توانمندسازی و توسعه کاندیداها و بررسی اثربخشی برنامه ها بوده و سه مولفه کلیدی مدل نیز شامل ویژگی های فردی منابع انسانی، توانمندی های اخلاقی منابع انسانی و کیفیت و کمیت آموزش منابع انسانی می باشد. مبتنی بر مدل ارایه شده در این مطالعه مدیران و تصمیم گیران در دیوان محاسبات کشور قادر خواهند بود تا به شیوه ای موثرتر و نظام مندتر الگوی جانشین پروری را در سازمان ایجاد نموده و توسعه بخشند.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، موسسات عالی حسابرسی، دیوان محاسبات کشور، سرمایه های انسانی، رویکرد آمیخته
  • محمد سلگی، آرمین وجودی نوبخت* صفحات 105-137

    هر چه دموکراسی در جوامع بیشتر شده، به منظور ایفای مسیولیت‌ پاسخ‌گویی، نوع حسابرسی نیز توسعه یافته است. حسابرسی عملکرد با تکامل سیاست‌ها و مدیریت عمومی از تاکید یک بعدی بر کنترل ورودی‌ها (منابع) به سوی توجه وسیع‌تر به قابلیت‌ پاسخ‌گویی و نتایج مطابقت می‌نماید. از این رو هدف اصلی این تحقیق ارایه الگوی حسابرسی عملکرد در بخش عمومی با تمرکز بر حوزه ساخت و ابنیه است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف از تحقیقات کاربردی و به لحاظ شیوه گرداوری داده ها از نوع ترکیبی است. بخش کیفی مبتنی بر روش مصاحبه عمیق و بخش کمی با استفاده از روش تحلیل همبستگی و بطور خاص مدلسازی معادلات ساختاری انجام شده است.  در بخش کمی نیز  تعداد 61 نفر از میان جامعه آماری حسابرسان عضو جامعه حسابدارن رسمی ایران با روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شده‌اند. در این مقاله،81 شاخص در قالب 13 مولفه و 6 بعد «صرفه اقتصادی»، «کارایی»، «اثربخشی-خروجی»،‌ «اثربخشی-پیامد»، «محیطی» و «اخلاق و عدالت» شناسایی و دسته‌بندی و وزن هریک مشخص شده اند. در این مقاله مهترین بعد «اثربخشی-خروجی» و کم اهمیت ترین بعد «محیطی» شناسایی شد.

    کلیدواژگان: حسابرسی عملکرد، ساخت و ابنیه، وزن دهی، معادلات ساختاری
  • ابوطالب رسولی، حجت الله سالاری*، علی امیری، حمید رستمی جاز صفحات 138-170

    برداشت از کیفیت حسابرسی داخلی در میان ذینفعان متفاوت است. این در حالی است که پژوهش های انجام شده در حوزه حسابرسی داخلی تاکنون صرفا شاخص های زنجیره تامین بر مبنای زنجیره تامین گزارشگری مالی را از دیدگاه افراد درون حرفه شناسایی کرده اند و در خصوص درک سایر ذینفعان از کیفیت خدمات حسابرسی داخلی و قضاوت آنها در این خصوص بینش محدودی ارایه گردیده است؛ از اینرو هدف اصلی این پژوهش ارایه الگوی راهبردهای ارتقا و افزایش اثربخشی کیفیت حسابرسی داخلی بر مبنای چشم اندازها و مسیر چرخه زنجیره تامین گزارشگری مالی از دیدگاه افراد بیرون حرفه حسابرسی است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و اکتشافی است. پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق آمیخته در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی بر اساس ذینفعان حوزه های زنجیره تامین گزارشگری مالی و در بخش کمی 256 نفر از سهامداران بورس اوراق بهادار تهران است. برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی از روش از معادلات ساختاری استفاده شده است. در راستای دستیابی به اهداف پژوهش سیوالات مورد نظر جهت مصاحبه طراحی و در نهایت 12 عامل استقلال، صلاحیت، تجربه، پاسخگویی، محیط کسب و کار، معیارهای مرتبط با اجرای عملیات حسابرسی داخلی، برنامه ریزی و روش شناسی، فناوری اطلاعات و دانش کنترل ها، دسترسی به منابع، دانش حسابداری و مهارت های حسابرسی و زیر مولفه های مربوط به هر عامل به عنوان عوامل اصلی در کیفیت خدمات حسابرسی داخلی بر مبنای زنجیره تامین گزارشگری مالی شناسایی شده است. در ادامه با توجه به شاخص های شناسایی شده و تعیین میزان اهمیت هر یک از عوامل، به تحلیل داده های پژوهش با استفاده از تکنیک معادلات ساختاری پرداخته شده است. نتایج نشان داد متغیرهای صلاحیت حسابرس، دانش حسابداری و مهارت های حسابرسی و برنامه ریزی و روش شناسی به ترتیب دارای بالاترین ضریب اهمیت اثرگذاری بر کیفیت خدمات حسابرسی داخلی بر مبنای زنجیره تامین گزارشگری مالی را دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات حسابرسی داخلی، تکینک معادلات ساختاری، زنجیره تامین گزارشگری مالی
  • مریم امیدوار*، محمدحسین رنجبر صفحات 171-194

    در این پژوهش، شاخص های کیفیت حسابرسی بخش عمومی به طور جامع مورد بررسی قرارگرفته اند؛ و لذا پژوهش حاضر به دنبال ارایه الگویی از کیفیت حسابرسی بخش عمومی با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری است. پژوهش حاضر از منظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر مدیران، معاونین و همترازان آن ها، سر حسابرسان و حسابرسان ارشد دیوان محاسبات بوده که تعداد 278 نفر با استفاده از جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب گردیده اند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه کتبی در سال 1399 بوده است. برای بررسی برازش مدل پژوهش از سه معیار پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا به روش فورنل و لارکر استفاده گردید. در پژوهش حاضر از طریق سه معیار ضرایب بارهای عاملی، ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی بررسی و آنگاه برازش مدل اندازه گیری ، مدل ساختاری و مدل کلی اندازه گیری شد که با استفاده از نرم افزارSPSS 23 و SmartPLS3 صورت پذیرفته است. بر اساس یافته های این پژوهش، متغیرهای عوامل سازمانی، عوامل انسانی، داده ها و معیار استاندارد، برنامه ریزی، فرآیند حسابرسی و گزارشگری استاندارد تاثیر مثبت و معناداری بر کیفیت حسابرسی دارند و به ترتیب به میزان 10% ، 26%، 20%، 11%، 18% و 19% از تغییرات کیفیت حسابرسی را تبیین می کنند. عوامل مداخله گر تاثیر منفی و معناداری بر کیفیت حسابرسی دارد و به میزان 14% تغییرات کیفیت حسابرسی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: حسابرسی بخش عمومی، کیفیت حسابرسی، رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری
  • روح الله صدیقی*، غلامحسین اسدی، شهرام درقندیان صفحات 195-218

    پژوهش حاضر به واکاوی و اولویت بندی عوامل درونی تاثیر گذار بر پیش بینی سیاست تقسیم سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. روش انجام این پژوهش به صورت آمیخته اکتشافی، در دو بخش کیفی و کمی می باشد. استراتژی بخش کیفی تحلیل محتوا (رویکرد تلخیصی) و ابزار گردآوری اطلاعات، پژوهشهای مرتبط با موضوع تحقیق پیشین بوده است. پس از بررسی کتب، مقالات و انجام گامهای کیفی، تعداد 120 کد اولیه در مرحله کدگذاری اولیه احصاء شد و سپس 31 کد باز توسط محقق از آن ها استخراج شد و یافته های بخش کیفی در قالب 31 شاخص و 4 مولفه به عنوان عوامل موثر بر پیش بینی سیاست تقسیم سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تدوین شد. در بخش کمی جهت غربالگری مولفه ها و شاخص های استخراج شده، پرسشنامه ای طراحی شد و با روش دلفی فازی پاسخها تحلیل شد. جامعه آماری پژوهش در این قسمت اعضای هیات علمی متخصص و دارای سوابق علمی- پژوهشی و تجربه در حوزه حسابداری و مدیریت مالی، اعضای هییت مدیره، مدیرعاملان، حسابرسان و مدیران مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده که تعداد 85 نفر با استفاده از روش نمونه برداری گلوله برفی انتخاب گردید. سپس با طراحی پرسشنامه مقایسات زوجی با روش بهترین- بدترین BWM و به کمک نرم افزار لینگو مولفه ها اولویت بندی شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد مولفه های حاکمیت شرکتی با اولویت اول، کیفیت اطلاعات و گزارشگری با اولویت دوم، مولفه های مالی با اولویت سوم و ریسک با اولویت چهارم از عوامل درونی تاثیر گذار بر پیش بینی سیاست تقسیم سود هستند.

    کلیدواژگان: پیش بینی سیاست تقسیم سود، حاکمیت شرکتی، کیفیت اطلاعات و گزارشگری، مولفه های مالی، ریسک
  • حمیدرضا معبودی، فرزین رضایی*، غلامرضا کردستانی صفحات 219-254

    پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی فعالیت شرکت ها، گزارشگری پایداری را به عنوان یکی از موضوعات چالش برانگیز تحقیقات حسابداری مطرح ساخته است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر گزارشگری پایداری بر رابطه مستقیم و غیر مستقیم کیفیت حسابرسی و سایر ساز وکارهای راهبری شرکتی بر به کارگیری تکنیک های حسابداری مدیریت انجام شده است. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، تعداد 66 شرکت پذیرفته شده در صنایع خودرو و قطعات، فلزات اساسی، سیمان و گچ و محصولات شیمیایی در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1391 تا 1396 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب شد و جهت آزمون فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری که از نوع رگرسیون خطی چند گانه به شمار می آید استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که کیفیت حسابرسی و سایر ساز وکارهای راهبری شرکتی به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق متغیر میانجی گزارشگری پایداری بر به کارگیری تکنیک های حسابداری مدیریت تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین یافته های دیگر پژوهش نشان داد که به دلیل سطح افشای بالاتر اجزای گزارشگری پایداری در صنعت فلزات اساسی تاثیر غیر مستقیم کیفیت حسابرسی و سایر ساز وکارهای راهبری شرکتی بر به کارگیری تکنیک های حسابداری مدیریت نسبت به سایر صنایع نمونه پژوهش قوی تر است. شواهد گویای این مطلب است که ساز وکار راهبری شرکتی از طریق کاهش عدم تقارن اطلاعاتی موجب افزایش کمیت و کیفیت گزارشگری پایداری و به کارگیری تکینک های حسابداری مدیریت جهت تهیه اطلاعات دقیق و مربوط برای تصمیم گیری در خصوص کاهش و حذف اثرات زیا ن بار پیامدهای اقتصادی، زیست محیطی ، اجتماعی و راهبری فعالیت های شرکت ها می گردد.

    کلیدواژگان: گزارشگری پایداری، راهبری شرکتی، تکنیک های حسابداری مدیریت، کیفیت حسابرسی، معادلات ساختاری
  • رضا اکبری، هاشم نیکومرام*، آزیتا جهانشاد، رمضانعلی رویایی صفحات 255-287

    بخش مهمی از هویت حرفه ای کسب و کارهای امروزی در ارزش هایی از اخلاق گرایی معنا می یابد که محیط اجتماعی و استانداردهای حرفه در شکل گیری منسجم آن نقش مهمی را ایفا می کنند. فضیلت مآبی به عنوان هویت اخلاق حرفه ای بخشی از کارکردهای عملگرایانه ی کسب و کارهاست که به ایجاد ارزشمندی بیشتر برای فرد منجر خواهد شد. فضیلت مآبی اخلاق گرایانه بخشی از این هویت در حرفه حسابرسی که قادر است کارکردهای قضاوت در حرفه ی حسابرسی را توسعه بخشد. هدف این پژوهش طراحی مدل فراگیر فضیلت مآبی اخلاق گرایانه دراثربخشی قضاوت حرفه ای حسابرسان می باشد. این پژوهش از نظر روش شناسی بر مبنای نتیجه، توسعه ای است و از نظر نوع داده ترکیبی است. به طوریکه در بخش کیفی پژوهش از طریق تحلیل های فراترکیب و دلفی تلاش گردید تا مولفه ها و مضامین فضیلت مآبی اخلاق گرایانه دراثربخشی قضاوت حرفه ای حسابرسان ابتدا مورد غربالگری نظری قرار گیرند و سپس براساس تحلیل دلفی، حد کفایت نظری آنان مشخص شود. در بخش کمی پژوهش نیز تلاش شد تا مضامین گزاره ای تایید شده از بخش کیفی، طی مراحل مدل فراگیر ساختاری تفسیری اولویت بندی شوند تا براساس آن تاثیرگذارترین مضمون فضیلت مآبی اخلاق گرایانه دراثربخشی قضاوت حرفه ای حسابرسان مشخص شود. جامعه هدف در این پژوهش در بخش کیفی شامل 12 نفر از متخصصان حسابداری و مدیریت مالی در سطح دانشگاهی بودند و در بخش کمی 15 نفر از حسابرسان مستقل دارای بیش از 5 سال سابقه ی حرفه ای بودند. نتایج پژوهش نشان داد، تاثیرگذارترین مضمون تحلیلی فضیلت مآبی اخلاق گرایانه دراثربخشی قضاوت حرفه ای حسابرسان، گزاره ی حفظ هویت های اجتماعی منسجم «» می باشد که در سطح ششم مدل فراگیر تحلیل ساختاری تفسیری قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: فضیلت مآبی اخلاق گرایانه، اثربخشی قضاوت حرفه ای، هویت های اجتماعی منسجم
  • مهدی غفاری، حمیدرضا جعفری دهکردی*، عادل آذر، بهاره بنی طالبی دهکردی صفحات 288-314

    هدف از انجام پژوهش حاضر تبیین مفهوم حقوق بین نسلی و شناسایی شاخص های گزارشگری حقوق بین نسلی با در نظر گرفتن الزامات قانونی کشور، منابع درآمدی، موقعیت جغرافیایی، وضعیت اقلیمی و... کشور ایران می باشد چرا که گزارشگری حقوق بین نسلی، اهرمی جهت پاسخ خواهی در زمینه میزان مخارج جاری و سرمایه ای دولت و همچنین منبع تامین آن است. این پژوهش در حوزه پژوهش های توسعه ای اکتشافی بوده و از نظر استراتژی و روش پژوهش پیمایشی می باشد. در مرحله اول با کمک بررسی تطبیقی و مطالعه الزامات قانونی و شیوه گزارشگری رسمی سایر کشورها و سایر منابع معتبر، شاخص های گزارشگری حقوق بین نسلی جهت کسب اجماع عمومی صاحب نظران و مدیران ارشد دولتی و حسابرسان خبره دستگاه های نظارتی تعیین و پیشنهاد شده است. در مرحله دوم، شاخص های پیشنهادی در اختیار نمونه آماری متشکل از افراد حرفه ای و خبرگان که در زمینه گزارشگری و افشاء اطلاعات دارای تجربه بوده و بر الزامات قانونی مسلط می باشند، قرار گرفت تا نسبت به تعیین نهایی شاخص های گزارشگری و رتبه بندی هر شاخص اظهارنظر گردد. بر اساس یافته های پژوهش مهمترین شاخص های گزارشگری در بعد  دولت مربوط به درآمد فروش نفت و گاز، بهره برداری از کلیه منابع طبیعی، تولید و بهره برداری منابع نفت و گاز و صندوق توسعه ملی می باشد. همچنین در بعد مخارج دولت شاخص های مخارج سرمایه ای دولت، هزینه های حفاظت از محیط زیست، سرمایه گذاری در پروژه های بلندمدت و هزینه های تحصیل و آموزش دارای بالاترین رتبه هستند.

    کلیدواژگان: حقوق بین نسلی، گزارشگری حقوق بین نسلی، تامین مالی دولت، مخارج دولت، حسابرسی رعایت
  • زهرا حمصیان کاشانی، زهره حاجیها*، حسین جهانگیرنیا، رضا غلامی جمکرانی صفحات 315-338

    اظهارنظر حسابرسی مستقیما منعکس کننده درستی و عادلانه بودن یا نبودن صورت های مالی است که دلیل اهمیت حسابرسی نیز در همین راستا است. استاندارد شماره 700 حسابرسی، هدف حسابرس را اظهارنظر نسبت به صورتهای مالی، براساس ارزیابی نتایج به دست آمده از شواهد حسابرسی کسب شده و همچنین ارایه اظهارنظر به صورت شفاف در قالب یک گزارش کتبی، همراه با توصیف مبنای آن بیان می کند. اهمیت اظهارنظر حسابرسی با توجه به اعتباربخشی به صورتهای مالی تعیین می شود. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی بوده و با هدف طراحی الگوی کیفیت اظهارنظر حسابرسی با رویکرد نظریه پردازی زمینه بنیان انجام شد. جامعه آماری شامل افراد متخصص و صاحبنظر در زمینه حسابرسی، شرکای حسابرسی و مدیران سازمان حسابرسی بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در مجموع شانزده نفر انتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه به روش عمیق و به صورت نیمه ساختاریافته گردآوری شد. یافته های پژوهش به صورت مدل پارادایمی با 17 مقوله در عوامل علی، 5 مقوله در شرایط مداخله گر، 6 مقوله در عوامل زمینه ای، 4 مقوله در راهبردها و 5 مقوله در پیامد مرتبط با پدیده اصلی پژوهش، شناسایی شد. یافته های پژوهش نشان داد که، اظهارنظر حسابرس علاوه بر عوامل فردی و شخصیتی حسابرس تحت تاثیر عوامل سازمانی، نوع فعالیت شرکت صاحبکار و زیرساخت های فناوری قرار می گیرد. بنابراین،  پژوهش حاضر می تواند گامی موثر در جهت افزایش کیفیت اظهارنظر حسابرسی و در نتیجه افزایش قابلیت اتکای صورتهای مالی باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت اظهارنظر حسابرسی، نظریه پردازی زمینه بنیان، حسابرس مستقل، گزارش حسابرسی
  • محمد محمدی زاوله*، آرش تحریری، عزت الله عباسیان صفحات 339-360

    تمام فرایندهای تدوین استانداردهای حسابرسی ایران قبل از لازم الاجرا شدن استاندارد است و در مسیر تدوین استاندارد به مشکلات پس از اجرای استاندارد توجه نشده و این بی توجهی باعث شده که این استانداردها اثربخشی لازم را نداشته و عامل نارضایتی از حرفه حسابرسی شود. چنانچه در فرایند تدوین استاندارد ارزیابی پس از اجر نقش پررنگ تری داشته باشد و بازخوردهای پس از اجرای استاندارد دریافت شود، هم مشکلات استاندارد برطرف می شود و هم موضوعات جدید و نوآوری های جدید در استاندارد لحاظ شده و کیفیت و کمیت استاندارد بهبود می یابد. هدف این پژوهش تبیین این تفکر و تدوین چارچوب ارزیابی پس ازاجرای استانداردهای حسابرسی است تا زنجیره منافع عمومی ناشی از حسابرسی تامین گردد.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش این تحقیق روش کیفی و مشخصا تحلیل تم است و برای انجام تحثقیق با 16 نفر از افراد باتجربه و متخصص شامل: مدیران و شرکای موسسات حسابرسی، اساتید رشته حسابرسی و ارکان راهبری استاندارد، به شیوه گلوله برفی، مصاحبه و دادهای مصاحبه، با استفاده از نرم افرار مکس کیودا تحلیل گردیده است.  

    یافته ها

    چارچوب ارزیابی پس از اجرای استانداردهای حسابرسی ایران یافته اصلی این پژوهش است که، اهداف ارزیابی، فرایند تدوین استاندارد، زمان ارزیابی، عوامل اجرایی، فرایند ارزیابی و محتوای گزارش نهایی، اجزای اصلی پیشنهادی این چارچوب اند.

    نتیجه گیری

    تمام مصاحبه شوندگان ارزیابی پس از اجرای استانداردهای حسابرسی ایران در قالب این چارچوب را بهترین راه اثربخشی  و به روزآوری این استانداردها می دانند و تاکید دارند که ارزیابی پس از اجرا، باید به عنوان آخرین مرحله از مراحل تدوین استاندارد، توسط نهاد تدوین تصویب شود تا کمیته تدوین استاندارد، به استناد این مصوبه، ملزم شود پس از دو تا سه سال از لازم الاجرا شدن استاندارد، نسبت به ارزیابی اثربخشی استاندارد اجرایی شده، اقدام نماید.

    کلیدواژگان: ارزیابی پس از اجرا، ارزیابی پس از اجرای استانداردهای حسابرسی، اثربخشی استانداردهای حسابرسی، تحلیل تم
  • محمد محمدی* صفحات 361-381

    در اغلب سازمان های بخش عمومی با اهمیت ترین علت ناکارآمدی مدیریت عملکرد ناشی از نبود الگویی مطلوب متناسب با مختصات و ویژگی های بخش عمومی است. به همین منظور با هدف طراحی الگوی مدیریت عملکرد در بخش عمومی کشور این پژوهش اجرا شد که با رویکردی ترکیبی برای استخراج اجزای الگو و انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته و عمیق از خبرگان موجود در دیوان محاسبات کشور و تحلیل مضمون مصاحبه های انجام شده آنان، الگو به شیوه کیفی طراحی شد. با استفاده از داده های گردآوری شده در این بخش و تحلیل مولفه های اکتشافی، الگوی نهایی پژوهش از طریق تحلیل عاملی تاییدی نیز تایید گردید. بر اساس یافته های این تحقیق، دسترسی به الگو مطلوبی که بتواند تمام ابعاد و الزامات مدیریت عملکرد در سازمان های بخش عمومی را حول محور خط مشی ها، سیاستها و اسناد و قوانین بالادستی در هر سازمان بخش عمومی تامین کند، مستلزم تمرکز بخش های مختلف زیرمجموعه آن سازمان بر موضوع خدمات شهروندی در کنار عمل به وظایف و ماموریتهای ذاتی است. ارزیابی سازمان های بخش عمومی بر اساس این شاخصها می تواند منجر به شکل گیری نتایج پیامدی مشخص و قابل قبولی شود.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، بخش عمومی، خط مشی عمومی، ارزیابی
|
  • Jafar Babajani*, Reza Ghanbarian Pages 5-31

    The specialized committees and commissions of the Islamic councils of the city are the main component of financial and functional control in the municipalities and their effectiveness can provide the basis for improving this system and fulfilling the responsibility of the city management to the citizens and their legal and elected representatives. Therefore, in this study, indicators of effectiveness and areas of financial and performance control of the Municipal Audit Committee, the role of the audit committee in the implementation of financial and performance control of municipalities and the required competencies of the committee members were identified using the research literature. Then, the opinions of experts including external and internal auditors, municipal financial and economic deputies and financial controllers in the municipalities of Tehran, Isfahan, Mashhad, Shiraz and Urmia were obtained using a questionnaire. The experts participating in this study, who were selected using purposive snowball sampling method, were 20 people in Tehran municipality and 20 people in other metropolitan municipalities. After performing the screen test, the weight of the indices is determined using the fuzzy hierarchical method. Finally, the research results were confirmed through structured interviews with 5 independent experts. Based on the results of this study, the formation of an audit committee under the Islamic Council of the city will improve financial and performance control in metropolitan municipalities. The results of this study also show that independence is the most important factor influencing the effectiveness of the  audit committee. lastly, the required qualifications of the members of the audit committee of metropolitan municipalities were determined.

    Keywords: Audit Committee, Financial Supervision, Performance Supervision, Fuzzy Delphi, Fuzzy Hierarchical Analysis
  • Nader Mousavi, Kayhan Azadi*, MohammadReza Watanparast Pages 32-64

    considering the current situation of the country in terms of limited financial resources available to the public sector and the need for efficient and effective spending in achieving the goals of development programs and the importance of establishing performance-based budgeting in the public sector and considering the study gap in identifying barriers and challenges This budgeting system in the country, this study seeks to provide an operational model including challenges and obstacles to the implementation of performance-based budgeting system with emphasis on the role of pricing system and accrual accounting basis in the public sector and especially in the Road sector. Due to the lack of definitive function of foreign theories in the literature on domestic organizations and the need to pay attention to the dimensions and local nature of the problem in the country, in this regard, using the grounded theory approach and a sample of academics and experts of organizations responsible for performance-based budgeting system, we tried to list the obstacles and challenges, as well as the solutions to overcome the obstacles and challenges, also the expected consequences after the successful implementation of this financial system in the country. The findings of this study indicated that the experts participating in the interviews, listed the current unstable economic environment and policy-making and the instability of government funding, as well as the lack of a clear and transparent process and path for establishing a performance-based budgeting system, as the most important challenges. They have seen the implementation of this type of financial system in the country. Also, according to the opinions of experts and during the interviews, 13 solutions and 7 consequences of the successful implementation of this type of financial system in the country were presented.

    Keywords: Performance Budgetting, Pricing System, Accrual Accounting, Grounded Theory Approach
  • Khosro Zibakerdar, Alireza Amirkabiri*, Adel Azar, Farideh Haghshenas Pages 65-104

    Supreme Audit Court of Iran needs a comprehensive plan concerning providing efficient human resources with the required capabilities in various technical and investigation areas in order to perform its crucial supervisory duties in the future and in accordance with the above-mentioned changes and developments, and to advance its goals. Due to different work areas, changing priorities, huge bulk of audit work, big   differences as to complexity and frequency of issues in auditees, implementing a succession model that meets SAC's objectives is necessary. The present study seeks to design and examine a model in the field of human resources succession planning in SAC as a supreme audit institution overseeing public finance. This research has used an eclectic approach (qualitative and quantitative) to collect and analyze its data. In the qualitative section, semi-structured interviews and opinions of 11 Deputies, Directors General and expert consultants in SAC and its sub-offices were used to collect research data. The results were analyzed using the thematic analysis in MAXQDA software. In addition, data related to the quantitative part were collected based on the opinions of 306 employees of SAC and analyzed using the structural equation modeling method in AMOS software. The final results obtained from both qualitative and quantitative parts showed that the human resources succession model in SAC includes 12 general components that can be classified into 5 dimensions. The final dimensions of this model or system include structuring, policy-making, planning, evaluation of candidates, empowering and training candidates, and evaluating the effectiveness of programs, and the three key components of the model include the individual characteristics and moral capabilities of human resources, and the quality and quantity of human resources training. Based on the model of this study, managers and decision makers in SAC will be able to create and develop a more effective and systematic way of the succession planning model in the organization.

    Keywords: Succession Planning, Supreme Audit Institutions, Supreme Audit Court of Iran, human resources, eclectic approach
  • Mohammad Solgi, Armin Vojoudi Nobakht* Pages 105-137

    As democracy has increased in societies, the type of auditing has been developed in order to be accountable. Performance auditing corresponds to the evolution of policies and public management from a one-dimensional emphasis on controlling inputs (resources) to a broader focus on the responsiveness of outputs and outputs. Performance auditing has general indicators and indicators that are specific to different areas.This article identifies the dimensions, components and general and specific indicators in the field of construction and buildings. The structural equation approach and SmartPLS software were used to analyze the data collected through the questionnaire. The statistical sample is 61 people from the statistical community of auditors, members of the Iranian Society of Certified Public Accountants, who have been selected by random sampling. In this paper, 81 indicators were identified and categorized in the form of 13 components and 6 indicators of "economic efficiency", "efficiency", "effectiveness-output", ‌ "effectiveness-outcome", "environmental" and "ethics and justice" and  their weight are specified. In this paper, the most important dimension is "effectiveness-output" and the least important dimension is "environmental". This article provides knowledge in general in the field of performance auditing and in particular in the field of performance auditing in the field of construction and buildings.

    Keywords: Performance auditing, Construction, buildings, Weighting, Structural Equations
  • Aboutaleb Rasouli, Hojjatollah Salari*, Ali Amiri, Hamid Rostami Jazz Pages 138-170

    Perceptions of the quality of internal auditing vary among stakeholders. However, research in the field of internal audit has so far identified only supply chain indicators based on supply chain financial reporting from the perspective of professionals, and limited insight into other stakeholders' perceptions of the quality of internal audit services and their judgments. Is presented; Therefore, the main purpose of this study is to provide a model of strategies to improve and increase the effectiveness of internal audit quality based on the perspectives and path of the financial reporting supply chain from the perspective of people outside the auditing profession. The present study is of applied and exploratory type. The present study was conducted using a mixed research method in two parts: qualitative and quantitative. The statistical population of the research in the qualitative part is based on the stakeholders in the areas of financial reporting chain and in the quantitative part is 256 shareholders of the Tehran Stock Exchange. Structural equation method has been used to analyze the qualitative data. In order to achieve the research objectives, the questions to be designed for the interview and finally 12 factors of independence, competence, experience, accountability, business environment, criteria related to the implementation of internal audit operations, planning and methodology, information technology and knowledge of controls, access to Resources, accounting knowledge and audit skills and sub-components related to each factor have been identified as key factors in the quality of internal audit services based on the financial reporting supply chain. In the following, according to the identified indicators and determining the importance of each factor, the research data are analyzed using the structural equation technique. The results showed that the variables of auditor competence, accounting knowledge and auditing skills and planning and methodology have the highest coefficient of importance to affect the quality of internal audit services based on the financial reporting supply chain, respectively.

    Keywords: Quality of Internal Audit Services, Structural Equation Technique, Financial Reporting Supply Chain
  • Maryam Omidvar*, MohammadHussein Ranjbar Pages 171-194

    In the current paper, the indicators of auditing quality in the public sector are considered in a comprehensive manner. We are thus about to provide a model of public sector auditing quality utilizing a structural equation modeling approach. The purpose of the research is functional and in terms of nature, the paper is descriptive. The statistical population of the research is managers, deputies and their peers, chief auditors and senior auditors of the supreme audit court of Iran. The sample included 278 individuals using the Morgan table. The data collection tool was a questionnaire in 1399, and the hypotheses were examined using the structural equation modeling approach. To evaluate the fit of the research model, three criteria of reliability, convergent validity and divergent validity were used by Fornell and Larker methods. The reliability of the present study was evaluated through three criteria: factor load coefficients, Cronbach's alpha coefficient, and combined reliability.The findings of the paper reveal that the variables of organizational factors, human factors, data, and standard criteria, planning, the auditing process and standard reporting have a positive and significant effect on audit quality. In this regard, these factors explain 10%, 26%, 20%, 11%, 18%, and 19% of the changes in audit quality, respectively. Also, interfering factors have a negative and significant effect on audit quality and explain 14% of the changes in audit quality.

    Keywords: Public Sector Auditing, Audit Quality, Structural Equations Modeing Aproach
  • Ruhollah Sedighi*, GholamHossein Asadi, Shahram Darghandian Pages 195-218

    The present study investigates and prioritizes the internal factors affecting the prediction of dividend policy in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The method of this research is exploratory in two parts: qualitative and quantitative. The strategy of the qualitative part of content analysis (summary approach) and data collection tools have been research related to the subject of previous research. After reviewing books, articles and performing qualitative steps, 120 initial codes were counted in the initial coding stage and then 31 open codes were extracted by the researcher and the findings of the qualitative section in the form of 31 indicators and 4 components as effective factors in forecasting. Profit distribution policy was developed in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In the quantitative part, a questionnaire was designed to screen the extracted components and indicators and the answers were analyzed by fuzzy Delphi method. The statistical population of the research in this section is specialized faculty members with scientific-research backgrounds and experience in the field of accounting and financial management, members of the board, CEOs, auditors and financial managers of companies listed on the Tehran Stock Exchange. Snowball sampling method was selected. Then, by designing a pairwise comparison questionnaire using the best-worst BWM method and using Lingo software, the components were prioritized. The results show that the components of corporate governance with the first priority, information quality and reporting with the second priority, financial components with the third priority and risk with the fourth priority are the internal factors influencing the prediction of profit sharing policy.

    Keywords: Profit Sharing Policy Prediction, Corporate Governance, Information, Reporting Quality, Financial Components, Risk
  • Hamidreza Maboudi, Farzin Rezaei*, Kordestani, Gholamreza Pages 219-254

    The economic, social and environmental consequences of corporate activity have made sustainability reporting as one of the most challenging issues in accounting research. Accordingly, the current study aimed to investigate the effect of sustainability reporting in direct and indirect relationship between audit quality and other corporate governance mechanisms on the application of management accounting techniques. For the purpose of the research, 66 companies listed in the automotive and parts industries, basic metals, cement and gypsum, and chemical products in the Tehran Stock Exchange for the period 2012 to 2017have been selected by systematic elimination sampling method. To test the hypotheses, the structural equation modeling method, which is considereas "multiple" linear regression, has been used.The results indicate that the quality of auditing and other corporate governance mechanisms directly and indirectly has a positive and significant effect on the application of management accounting techniques through the variable of sustainability reporting. Other findings also of the study showed that due to the higher level of disclosure of sustainability reporting components in the fundamental metals industry, the indirect impact of audit quality and other corporate governance mechanisms on the application of management accounting techniques is stronger than other sample industries. Evidence shows that the corporate governance mechanism by reducing information asymmetry increases the quantity and quality of sustainability reporting and the use of management accounting techniques to provide accurate and relevant information to make decision on reducing and eliminating the harmful effects of economic, environmental, social and governance consequences of corporate activitie

    Keywords: sustainability reporting, corporate governance, management accounting techniques, audit quality, structural equations
  • Reza Akbari, Hashem Nikoomaram*, Azita Jahanshad, Ramzanali Royayee Pages 255-287

    An important part of the professional identity of todaychr('39')s businesses is understood in the values of ethics that the social environment and professional standards play an important role in its coherent formation. Virtue as a professional ethical identity is part of the pragmatic functions of businesses that will lead to the creation of more value for the individual. Ethical virtue is part of this identity in the auditing profession that is able to develop the judging functions in the auditing profession. The purpose of this research is designing a Comprehensive Model of Ethical Virtue in the Effectiveness of Auditorschr('39') Professional Judgment. This research is methodologically based on the result of development and in terms of data type, it is mix. In the qualitative part of the research, through meta-composite and Delphi analyzes, an attempt was made to first theoretically screen the components and themes of the ethical virtue of the auditorschr('39') professional judgment and then determine their theoretical adequacy based on Delphi analysis. In the quantitative part of the research, an attempt was made to prioritize the propositional themes approved by the qualitative part during the stages of the comprehensive interpretive structural model, based on which the most influential theme of ethical virtue in determining the effectiveness of auditorschr('39') professional judgment is identified. The target population in this study in the qualitative part included 12 specialists in accounting and financial management at the university level and in the quantitative part 15 independent auditors had more than 5 years of professional experience. The results showed that the most influential analytical theme of ethical virtue in influencing the professional judgment of auditors is the "V10" statement of preserving integrated social identity, which is at the sixth level of the comprehensive model of interpretive structural analysis.

    Keywords: Ethical Virtue, Auditors' Professional Judgment, Integrated Social Identity
  • Mehdi Ghaffarie, HamidReza Jafari Dehkordi*, Adel Azar, Bahareh Bani Talebi Dehkordi Pages 288-314

    The purpose of this study is description the concept of intergenerational equity and determination the reporting characteristics of intergenerational equity by considering the legal requirements of the country, sources of income, geographical location, climate and ... in Iran. Intergenerational equity reporting is a tool for accountability about current government expenditures and capital, as well as its source of funding. This study is exploratory in the field of developmental research, and a survey in terms of strategy and research method. In the first step, through comparative study and study of legal requirements and official reporting methods of other countries and other credible sources, the criteria for reporting intergenerational equity have been determined to gain the general consensus of experts and senior government managers and auditors. In the second step, the proposed indicators were provided to a statistical sample consisting of professionals and experts who have experience in the field of reporting and disclosure of information and have mastered the legal requirements, to determine the final determination of reporting indicators and rankings. We find the most important reporting indicators in terms of government financing are related to oil and gas sales revenues, exploitation of all natural resources, production and exploitation of oil and gas resources and the National Development Fund. Also about government expenditures, the indicators of government capital expenditures, environmental protection expenditures, investment in long-term projects and education and training expenditures have the highest rank.

    Keywords: Intergenerational equity, Intergenerational equity Reporting, Government Financing, Government Expenditure, Compliance audit
  • Zahra Hemasian Kashani, Zohreh Hajiha*, Hossein Jahangirnia, Reza Gholami Jamkarani Pages 315-338

    Audit opinion directly reflects whether the financial statement is true and fair or not, which is the reason why audit is necessary and important. Auditing Standard 700 sets out the auditor's objective to comment on the financial statements, based on an assessment of the results obtained from the audit evidence, and to provide a clear statement in the form of a written report, along with a description of the basis. The significance of the audit opinion is determined by the financial statements' accreditation. The present study is a qualitative research and was conducted with the aim of designing a model for audit opinion quality with a grounded theory approach. The statistical population consisted of experts and experts in the field of auditing, auditing partners and managers of the auditing organization who were selected using a purposive sampling method for a total of sixteen people. Data were collected through in-depth interviews in a semi-structured manner. Findings were identified as a paradigm model with 17 categories in causal factors, 5 categories in intervening conditions, 6 categories in contextual factors, 4 categories in strategies and 5 categories in outcome related to the main research phenomenon. Findings showed that in addition to individual and personality factors of the auditor, the auditor's opinion is influenced by organizational factors, the type of activity of the client company and technology infrastructure. Therefore, the present study can be an effective step to increase the quality of audit opinion and thus increase Rely on financial statements.

    Keywords: quality of audit opinion, grounded theory, independent auditor, audit report
  • Mohammad Mohammadi Zaveleh*, Arash Tahriri, Ezatollah Abbasian Pages 339-360

    Target. Iranchr('39')s auditing standards, like the auditing standards of other countries, have problems that are mentioned in the review objectives section, and the way these standards are effective is after the implementation of the standard, the same thing that other countries have done. Post-implementation review means examining the overall effects of a law or standard after a certain period of time in order to determine whether what has been enacted and implemented is working properly or not? In the case of Iranian auditing standards, the best way to ensure the effectiveness of the standard set by the standard-setting body is to evaluate the "approval" of the standard. Its problems will not be identified until the standard is implemented. Part of the problem today is the quality of auditing standards. The standards have not been updated quantitatively and qualitatively in accordance with the needs of the day and the standard has not reached the desired goals, and our goal is to express these problems through auditors and provide a suitable framework for evaluation after the implementation of these standards.

    Research method

    In this study, with 16 experienced and specialized people, including managers and partners of auditing firms, professors in the field of auditing and the governing bodies of the editorial office, about the development of review framework, post-implementation of Iranian auditing standards, interviews and interview data were analyzed qualitatively.  

    Findings

    Development of review framework, post-implementation of Iranian auditing standards The main finding of this study is that the objectives of review, standard development process, review time, executive factors, review process and the content of the final report are the main proposed components of this framework.

    Conclusion

    All interviewees consider the evaluation, implementation and implementation of Iranian auditing standards in the framework of this framework as the best way to effectiveness and update these standards and emphasize that evaluation, implementation and implementation should be approved by the drafting body as the last step of the standardization process. , Be required to evaluate the effectiveness of the implemented standard after two to three years from the entry into force of the standard. The key to success in evaluating is extensive consultation with profiteers.

    Keywords: Post-Implementation Review, Post-Implementation Review of Auditing Standards. Effectiveness of Auditing Standards, Thematic analysis
  • Mohammad Mohamadi* Pages 361-381

    In most of the public sector organizations, the most important reason for the inefficiency of performance management is the lack of a suitable model for the coordinates and characteristics of the public sector. For this purpose, with the aim of designing a model of performance management in the public sector of the country, this research was carried out with a combined approach to extract the components of the model and conduct semi-structured and in-depth interviews with experts in the country's Accounts Court and analyze the content of their interviews. It was qualitatively designed. Using the data collected in this section and the analysis of exploratory components, the final model of the research was confirmed through confirmatory factor analysis. Based on the findings of this research, access to a suitable model that can provide all the dimensions and requirements of performance management in public sector organizations around the policies, policies and documents and upper laws in each public sector organization, requires the focus of different departments of that organization on The issue of citizen services is in addition to performing duties and missions. The evaluation of public sector organizations based on these indicators can lead to the formation of specific and acceptable results.

    Keywords: Performance management, public sector, public policy, evaluation