فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1402)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرسده پهلوانیان، میثم شیرخدایی*، سید سپهر قاضی نوری نائینی صفحات 5-25

    فناوری پرداخت یا پی تک، از بزرگترین زیرشاخه های فین تک است و بر جابجایی پول درون مرزهای کشور متمرکز است. گذار از خدمات سنتی به خدمات نوآورانه پی تک مزایای فراوانی به همراه داشته اما به لحاظ برقراری روابط بین الملل، حفظ امنیت کاربران و همچنین محیطی که کسب و کارهای استارتاپی در آن فعالیت می کنند با چالش هایی مواجه است. هدف این پژوهش، نوع شناسی مسیر گذار به پی تک بر اساس آنچه تاکنون در حوزه پرداخت اتفاق افتاده است می باشد. پارادایم پژوهش تفسیری و روش تحقیق کیفی و مبتنی بر روایت پژوهی بوده و از چارچوب تحلیلی دیدگاه چندسطحی استفاده شده است. داده ها از طریق مطالعه آیین نامه-های بانک مرکزی و گزارش ها و مصاحبه های منتشر شده در رسانه های فین تکی از ابتدای 1389 تا پایان 1399 جمع آوری شده است. طی این دوره زمانی تعداد 829 گزارش بررسی شد که از میان آنها 130 گزارش مرتبط با بحث بودند و با مطالعه آن بازیگران و ارتباط آنها با یکدیگر و رفتارشان در مقابل تغییرات آیین نامه، قانون و خدمات نوین ارایه شده بررسی شد و بدین ترتیب همزیست یا رقابتی بودن روابط و همچنین سطح توسعه نوآوری ها و قدرت رقابت آن با رژیم تحلیل شد. نتایج نشان داد مسیر گذار از نوع جایگزینی است و به دلیل تدریجی بودن تغییرات از الگوی تناسب و تطابق پیروی می کند.

    کلیدواژگان: گذار اجتماعی فنی، فناوری پرداخت، پی تک، دیدگاه چند سطحی
  • علیرضا مسیبی، ناصر باقری مقدم*، میثم تراب مستعدی صفحات 26-39

    هدف پژوهش حاضر، ارایه الگویی جهت توسعه اکوسیستم نوآوری در حوزه کاربرد پرتوها می باشد و بر این اساس سوالات تحقیق در راستای احصاء چالشهای توسعه اکوسیستم نوآوری و ارایه توصیه های سیاستی به تصمیم گیرندگان و سیاستگذاران این بخش مطرح می گردند. جامعه پژوهش صنعت هسته ای کشور و جامعه آماری آن خبرگان علمی و تجربی، نمایندگان بخشهای مختلف علمی، فعالان بخش خصوصی و دولتی و نهادهای حمایتی مالی و غیرمالی حاکمیتی فعال در این صنعت می باشند. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها با توجه به ماهیت پژوهش، کیفی، توصیفی و از نوع پیمایشی بوده است.این پژوهش یک مطالعه موردی است و در آن ضمن مطالعات کتابخانه ای، از نشست های تخصصی با 27 نفر از خبرگان این صنعت در راستای هدف تحقیق استفاده شده و از رویکرد نظام مند نظریه داده بنیاد جهت دستیابی به هدف تحقیق استفاده می نماید. یافته های تحقیق نشان می دهد عناصر کلیدی توسعه اکوسیستم نوآوری در حوزه کاربرد پرتوها شامل حضور اثرگذار بر بازیگران متولی کاربرد، بازآرایی ساختار درونی سازمان انرژی اتمی، بازسازی برند سازمان و تدوین نفشه راه توسعه اکوسیستم نوآوری با محوریت سازمان انرژی اتمی می باشد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم نوآوری، کاربرد پرتوها، فناوری هسته ای
  • مسعود قلایچی، فرج الله رهنورد آهن*، مهدی مرتضوی صفحات 40-61

    نظام ملی مالکیت صنعتی جزء مهمی از زیرساخت های نوآوری است و اصلاح و بهبود این نظام، گامی عملی در جهت ارتقای ظرفیت ملی نوآوری است. یک سیستم مالکیت صنعتی موثر زیرساختی را فراهم می کند که انتقال فناوری را تسهیل می کند و به جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی کمک می نماید. با این حال، در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، راه اندازی سیستم مالکیت صنعتی نیازهای توسعه آنها را برآورده نمی کند. در ایران نیز این سیستم قدمتی طولانی دارد، اما تاثیر توسعه آنها مشخص نیست. هدف این پژوهش تدوین مدل ارزیابی اجرای موفق خط مشی مالکیت صنعتی است. این پژوهش، از نوع کیفی و روش آن نظریه داده بنیاد است و داده های موردنیاز از صاحبه های نیمه ساختاریافته نتیجه شده است. بدین منظور با 13 تن از خبرگان، اساتید و صاحب نظران دارای دانش کافی و تجربه عملی، مصاحبه و برای گردآوری داده های موردنیاز پژوهش از روش نیمه ساخت یافته مبتنی بر نرم افزار Atlas ta استفاده شده است. برای صحه گذاری نتایج حاصل از مصاحبه با خبرگان، از 90 مجری خط مشی مالکیت نظرسنجی شد و از طریق تجزیه و تحلیل داده ها، پژوهشگر به کشف، شناسایی و طبقه بندی واقعیات و نتایج پرداخته شد. در این پژوهش، محقق، داده و اطلاعات به دست آمده از پرسش نامه را پس از استخراج و طبقه بندی از طریق نرم افزارهای SmartPLS2 و SPSS26 مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. نتیجه حاصل، ابزاری روا برای ارزیابی اجرای خط مشی های مالکیت صنعتی در کشور است

    کلیدواژگان: مالکیت صنعتی، اجرای خط مشی، اجرای موفق، ارزیابی خط مشی
  • محمدمهدی لطفی هروی*، منیره هوشمند، مرضیه اسعدی صفحات 62-75

    یادگیری ماشین، مجموعهای از الگوریتمها است که این امکان را برای کامپیوتر ایجاد میکند که الگوهای آماری در داده موجود را بدون برنامه نویسی صریح بیاموزد. یادگیری ماشین کاربردهای بسیاری در سرویسهای مالی از قبیل تشخیص کلاهبرداری، مدیریت سبد کالای خودکار، تخمین سطوح ریسک معاملات وغیره دارد. اما از انجا که اغلب این روش ها نیاز به حجم زیادی از داده دارد، انجام این محاسبات بر روی کامپیوترهای کلاسیک میزان زیادی زمان و منابع محاسباتی نیاز دارد که ممکن است در عمل قابل پیادهسازی نباشند. کامپیوترهای کوانتومی به دلیل قدرت پردازش موازی میتوانند مسایل محاسباتی خاصی را بسیار سریعتر از الگوریتمهای همتای کلاسیک خود حل کنند. بنابراین میتوان به افزایش سرعت کوانتومی در الگوریتمهای یادگیری ماشین رسید. در این مقاله تاثیر یادگیری ماشین کوانتومی بر علوم مالی بررسی میشود. بطور مشخص پژوهش حاضر تلاش کرده است که آن دسته از مسایل محاسباتی در حوزه علوم مالی که استفاده از روش یادگیری ماشین کوانتومی نسبت به بهترین الگوریتمهای کلاسیک متناظر برتری ایجاد می کند را شناسایی نماید. همچنین امکان پذیری تحقق فیزیکی این روش ها در کوتاه مدت نیز بررسی شده است.

    کلیدواژگان: یادگیری ماشین، علوم مالی، کامپیوتر کوانتومی، یادگیری عمیق، یادگیری تقویتی
  • محمدعلی احمدی*، ناصر باقری مقدم، مجید عباس پور، امیر ناظمی اشنی صفحات 76-90

    امروزه جوامع علمی و سیاست گذاران علم وفناوری بیش از هر زمان به ضرورت خلق و به کارگیری سناریوهای زیست محیطی در سیاست گذاری های حوزه ی تغییرات اقلیم پی برده اند و آن را در دستور کار قرار داده اند. این سناریوها اگرچه پیش بینی آینده نیستند، اما درک مناسبی از وقایع و مسیرهای احتمالی پیش رو در اختیار تصمیم گیران قرار می دهد. در این پژوهش با بررسی سناریوهای معتبر حوزه ی اقلیم مانند هییت بین الدولی تغییر اقلیم و سایر پژوهش های دیگر، به ارزیابی روند تولید این سناریوها پرداخته ایم. نسل نوین این سناریوها با رویکرد تدوین موازی سناریوهای انتشار معروف به سناریوهای «مسیرهای معرف غلظت» و سناریوهای «اقتصادی اجتماعی» با عنوان «مسیرهای مشترک اقتصادی اجتماعی» می باشد. این سناریوها با کاهش وقفه زمانی و همبستگی بیشتر بین پژوهشگران حوزه های مختلف، منجر به استفاده ی گسترده و بهینه محققان و سیاست گذاران بین الملل از این سناریوها در پژوهش های ملی و منطقه ای شده است. در ادامه پس از بیان فرایند تهیه ی این سناریوها، پنج روایت عمده از سناریوهای مسیرهای مشترک اقتصادی اجتماعی را ارایه نموده ایم و به بیان ویژگی های عمده هر مسیر پرداخته ایم و مقایساتی را در خصوص چهار شاخص چالش های انطباق و سازگاری، جمعیت، رشد اقتصادی و شاخص های علم و فناوری انجام داده ایم

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، سناریو، مسیرهای مشترک اقتصادی اجتماعی، محیط زیست، علم و فناوری
  • کیارش فرتاش*، طوبی برامکی، علی اصغر سعدآبادی صفحات 91-98

    همه گیری کووید-19 (کرونا) مهم ترین مسیله امروز جهان است که به طور مستقیم سلامت انسان و حتی حیوانات را هدف قرار داده است. این بیماری علاوه بر تاثیرات غیرقابل جبران بر سلامت انسان ها، تاثیرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی فراوانی برای جهان به دنبال داشته است و همین امر سبب کاهش کیفیت زندگی انسان ها شده است. مقاله حاضر در این راستا پنج راه حل محوری برای دوره پساکرونا پیشنهاد می کند. نویسندگان ابتدا با توصیه به پرهیز از الگوی توسعه متمرکز بر رشد اقتصادی تجمعی، بازتوزیع اقتصادی را لازم می دانند. سپس برای مقابله با مخاطرات حال حاضر در سطح ملی، اهمیت تحول در کشاورزی ترمیمی، حفاظت از محیط زیست، کاهش مصرف و سفرهای غیر ضروری، و در سطح بین المللی، لغو و بخشش بدهی ها به عنوان محورهای کلیدی برنامه ریزی برای جهان پساکرونا مورد بحث قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا، برنامه ریزی پساکووید-19، توسعه اقتصادی، کشورهای در حال توسعه
|
  • Mercedeh Pahlavanian, Meysam Shirkhodaie *, Sepehr Ghazinoory Pages 5-25

    Payment technology or paytech is one of the largest sub-sectors of fintech and focuses on the movement of money within the country. the transition from traditional services to innovative services has many advantages, but in terms of establishing international relations, protecting users, and also the environment in which the startup business operates, the challenges exist. The purpose of this study is to know the typology of paytech transition path Based on what has happened so far in the field of payment. The research paradigm is interpretive and the research method is qualitative and based on narrative-research and the analytical framework of multilevel perspective is used. data has been collected from Central Bank Regulations and reports published in fintech media from the beginning of 1389 to the end of 1399. During this period, 829 reports were reviewed, of which 130 were related to the discussion, and by studying them, the actors and their relationship with each other and their behavior in the face of changes in regulations, laws, and the provision of new services were examined and the coexistence or competitiveness of the relationship, as well as the level of development of innivation and its competitiveness with the regime were analyzed. results show that the transition path is technological substitution and due to the gradual changes, it follows the pattern of Fit and Conform.

    Keywords: Socio-Technical Transition, Payment Technology, Pay Tech, ., Multi-Level Perspective (MLP)
  • Alireza Mosayebi, Nasser Bagheri Moghadam *, Meysam Torab Mostaedi Pages 26-39

    In the present study, a systemic approach while examining the innovation ecosystem in the field of radiation application and using the data theory method, while analyzing the challenges of developing an innovation ecosystem in the field of radiation application, solutions appropriate to key challenges and appropriate policy recommendations and implications for Country is provided. Findings from the research show that the key elements of innovation ecosystem development in the field of application of radiation in the country include the presence of influential actors in charge of the application, rearrangement of the internal structure of the Atomic Energy Organization, brand reconstruction and development of innovation ecosystem-centered roadmap It is nuclear and this is the basis for the conceptual model of developing the domestic share in the country's oil and gas industry.

    Keywords: Innovation ecosystem, application of rays, nuclear technology
  • Masoud Ghalaychi, Farajollah Rahnavard *, Mahdi Mortazavi Pages 40-61

    The national system of industrial property is an important part of the infrastructure of innovation, and the reform and improvement of this system is a practical step towards enhancing the national capacity for innovation. An effective industrial property system provides the infrastructure that facilitates technology transfer and helps attract foreign direct investment. However, in many developing countries, setting up an industrial property system does not meet their development needs. In Iran, this system has a long history, but the impact of their development is unknown. The purpose of this study is to develop a model for evaluating the successful implementation of industrial property policy. This research is of qualitative type and its method is data foundation theory and the required data are obtained from semi-structured owners. For this purpose, 13 experts, professors and experts with sufficient knowledge and practical experience were interviewed and a semi-structured method based on Atlas ta software was used to collect the required research data. To validate the results of the interviews with experts, 90 property policy implementers were surveyed, and through data analysis, the researcher discovered, identified, and classified the facts and results. In this study, the researcher analyzed the data and information obtained from the questionnaire after extraction and classification using SmartPLS2 and SPSS26 software. The result is a valid tool for evaluating the implementation of industrial property policies in the country

    Keywords: Industrial property, policy implementation, successful implementation, policy evaluation
  • Mohammad Mahdi Lotfi Heravi *, Monireh Houshmand, Marzieh Asaadi Pages 62-75

    Machine learning is a set of algorithms that make it possible for a computer to learn statistical patterns in existing data without explicit programming. Machine learning has many applications in financial services such as fraud detection, automated portfolio management, estimating transaction risk levels, and more. But since most of these methods require large amounts of data, performing these calculations on classical computers requires a large amount of computational time and resources. Because of their parallel processing power, quantum computers can solve certain computational problems much faster than their classical counterpart algorithms. Therefore, it is possible to increase the quantum speed in machine learning algorithms. This article examines the impact of quantum machine learning on financial science. Specifically, the present study has tried to identify those computational problems in the field of financial sciences that the use of quantum machine learning method is superior to the best classical algorithms. The feasibility of physical realization of these methods in the short term has also been investigated.

    Keywords: Machine learning, Financial Sciences, Quantum Computing, Deep Learning, reinforcement learning
  • Mohammad Ali Ahmady *, Naser Bagheri Moghaddam, Majid Abbaspour, Amir Nazemi Pages 76-90

    Today, the scientific community and science and technology policy makers have more than ever realized the need to create and apply environmental scenarios in climate change policies and put it on the agenda. Although these scenarios are not predictive of the future, they provide decision makers with a good understanding of the events and possible paths ahead. In this study, we have evaluated the production process of these scenarios by examining valid scenarios in the field of climate, such as the IPCC and other studies. The new generation of these scenarios with the approach of parallel compilation of emmision scenarios known as "RCP" and "SSP" scenarios. These scenarios, by reducing the time lag and greater correlation between researchers in various fields, have led to the widespread and optimal use of these scenarios by international researchers and policy makers in national and regional research. In the following, after stating the process of preparing these scenarios, we have presented five major narratives of the SSP scenarios and expressed the main features of each route and made comparisons about the four indicators.

    Keywords: Climate change, scenarios, SSP Scenario, Environment, Science, Technology
  • Kiarash Fartash *, Tooba Baramaki, Ali Asghar Sadabadi Pages 91-98

    Covid_19 pandemic is the most important issue that the world is facing with which directly effects human and even animal health. In addition to its irreparable effects on human health, this disease has had many economic social and environmental effects on the world and has alleviate the quality of human life. This essay proposes five main solutions for the world after Covid_19. Authors first recommend economic redistribution by advising to avoid a development model concentrated on cumulative economic growth then the importance of regenerative agriculture, protection of environment, reduction of consumption as well as unnecessary travel and forgiveness of debts at the international level as the key solutions for the world post covid-19 to deal with current risks. After reviewing each solution, we suggestions for further research are presented.

    Keywords: Covid-19, Corona, Post Covid-19 planning, Economic Development, Developing Countries