فهرست مطالب

مطالعات بیداری اسلامی - پیاپی 26 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 26 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین رحمانی تیرکلایی* صفحات 7-27

    زمانی که آرمان های یک جامعه بر اثر تغییر ارزش ها به خطر بی افتد، دشمن از فضای ایجاد شده، در مسیر دستیابی به اهداف خود استفاده خواهد نمود و یکی از مهم ترین و موثرترین ابزارها برای پیشبرد اهدافشان، استفاده از جنگ نرم و اهرم های اجتماعی آن خواهد بود؛ پس از شکل گیری بیداری اسلامی در منطقه خاورمیانه دشمن با تکیه بر قدرت نرم خود به دنبال تحریف و استحاله این حرکت در جوامع اسلامی است تا از طریق مهار بینش و انگیزش این جوامع، به اهداف تعیین شده خود دست یابد. عنصر قدرت نرم، قادر است راهبردهای بینشی و جهت گیری های انگیزشی این حرکت شکل گرفته را به مسیر دلخواه دشمن هدایت کند.(مسیله) بر همین اساس، در این تحقیق از روش توصیفی تحلیلی، تاثیرات بینشی و انگیزشی قدرت نرم دشمن بر بیداری اسلامی را از نگاه نهج البلاغه واکاوی کرده ایم.(روش) محقق در نهایت در این پژوهش، به این نتیجه رسیده است که دشمن با تکیه به قدرت نرم، به تدریج و بدون خودآگاهی مخاطب، دست به تحریف ملاک های محبتی و برایتی مسلمین زده و با استفاده از همین مکانیزم در صدد مهار بیداری اسلامی در این جوامع است، تا در صورت عدم موفقیت در استحاله این حرکت، این جوشش شکل گرفته را به انحراف وادارد.(یافته ها)

    کلیدواژگان: بینش، انگیزش، قدرت نرم، دشمن شناسی، نهج البلاغه
  • مسعود کاویانی، علی شیرخانی*، مقصود رنجبر صفحات 31-57

    مردم سالاری دینی الگویی جدید از حکومت دینی است که آن را برخی اندیشوران دینی نوگرا در قرن بیستم مطرح کردند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ظهوریافت. این نظریه با وجود نو بودن و سازگاری با مبانی دینی، هنوز نتوانسته به عنوان یک الگو در جهان اسلام جلوه کند و به رغم مهم بودن، پژوهش چندانی درباره آن صورت نگرفته است. (پیشینه) در این باره این پرسش مطرح است که با نگاه موردی به اندیشه های سید قطب، اندیشه های سلفی و بنیادگرا چه نقشی فراروی گسترش مردم سالاری دینی در جهان اسلام ایفا کرده اند. (مسیله) این پژوهش مهمترین چالش فراروی گسترش مردم سالاری دینی در جهان اسلام را برخی اندیشه های سلفی مبتنی بر خلافت می داند. (فرضیه) به طورخاص اندیشه مبتنی بر ظاهرگرایی، عقل ستیزی و تقدیرگرایی سید قطب که با مفاهیمی مانند جاهلیت، جهاد ابتدایی وخلافت عجین شده، نقش مستقیمی در ایجاد و گسترش این چالش داشته است. این مقاله درصدد است با استفاده ازروش شناسی هرمنوتیک مولف محور (روش)، ضمن بررسی و نقد اندیشه سیاسی سید قطب و تبیین نفوذ اندیشه سیاسی وی در گروه ها و جریان های سلفی تکفیری، نشان دهد یکی از چالش های پیش روی گسترش مردم سالاری دینی در جوامع اسلامی، اندیشه های سلفی و بنیادگرایانه است. با این حال، می توان با تکیه بر اسلام سیاسی مبتنی بر عقلانیت و اجتهاد و همافزایی با برخی گروه های متعادل جهان اسلام، بر مشکلات فراروی گسترش این پدیده فایق آمد. (یافته)

    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، حکومت دینی، انقلاب اسلامی، مردم سالاری دینی، سید قطب، سلفی گری
  • رشید رکابیان*، ناصر پورحسن صفحات 59-82

    انقلاب اسلامی ایران به عنوان نقطه آغاز خیزش بیداری اسلامی در نیمه دوم قرن بیستم، شروع دوره جدیدی از ظهور اسلام با رویکرد سیاسی را برای جهان اسلام نوید داده و پیروزی برجسته ترین حرکت اسلامی در این دوره،سایر حرکتهای اسلامی در جهان اسلام مثل یمن را به تکاپو واداشت. لذا این مقاله ظرفیت های فرهنگی- هویتی انقلاب اسلامی ایران و تاثیر انقلاب اسلامی ایران را بر بیداری اسلامی به خصوص انصارالله یمن را بررسی می کند(مساله) پژوهش حاضربا استفاده از روش توصیفی و تحلیلی روشن می نماید که تاثیرانقلاب اسلامی بر بیداری اسلامی انطباق دارد (روش) شکل گیری انقلاب اسلامی در ایران از سه جهت برای بیداری اسلامی دارای اهمیت است.1-انقلاب اسلامی در ایران هویت فرهنگی جدیدی برای ایرانیان به ارمغان آورد با عنوان "هویت اسلامی- ایرانی"؛2- آن چه در ایران رخ داده به عنوان یک تجربه تاریخی - خواه نا خواه- در مقابل دیدگان ملت های منطقه است و ظرفیت الگو شدن برای آنها را دارد.3- انقلاب ایران ترکیبی از عناصر بومی و فرهنگی ایرانی را با عناصر دینی و مولفه هایی از رویکردهای دموکراتیک جدید ترکیب کرده و سنتزی متناسب با شرایط ایران اسلامی ارایه داده است که از ظرفیت بالایی برای الگو شدن برای کشورهای منطقه برخوردار می باشد.(یافته ها)

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، ظرفیت های فرهنگی - هویتی، یمن، بیداری اسلامی
  • امید ایزانلو* صفحات 83-103

    لوکاچ در تحلیل آثار ادبی نظریه بازتاب را ارایه می دهد. او با لحاظ کردن شرایط تاریخی و اجتماعی به عنوان کلیت و کاربست عناصر داستان به منتقد کمک می کند تا پیوند داستان و جامعه را تبیین کند و در لایه های مختلف داستان تصویری از شرایط حاکم بر جامعه ارایه نماید (مسیله). لوکاچ کلیت را پیوند سیر تحول تاریخی جامعه با ادبیات می داند که در جریان نقد، چرایی انتخاب نوع ادبی خاص و مفاهیم منعکس شده به واسطه عناصر داستانی را تبیین می کند (هدف). نتایج بررسی توصیفی -تحلیلی این رمان، نشان می دهد (روش)، مقوله کلیت در سیر تحول ادبیات داستانی عربی، در عوامل نهضت ادبی نمود داردکه تاثیر بسزایی در شکل گیری رمان عربی داشته است به گونه ای که با بررسی شکلی و محتوایی رمان می توان حداقل بخشی از تاریخ جامعه را در آن اثر دید. کلیت حاکم بر رمان، از پیوند موضوع مقاومت اسلامی جامعه فلسطین با رمان سرچشمه می گیرد و در عناصر داستان نمایان می گردد. زمان و مکان و شخصیت های داستان از صرف ارایه شدن فراتر رفته و در لایه های درونی خود، تاریخ مظلومیت مردم سرزمین فلسطین را بازگو می کند. داستان های تودرتو علاوه بر ایجاد توقف برای درک جریان داستان، نوعی جذابیت ایجاد می کند و نویسنده با استفاده از همین جذابیت، مضامینی را انعکاس می دهد که جنبه انتقادی-اصلاحی دارد. این مفاهیم نیز بنابر ذهنیتی که نویسنده در برابر جامعه دارد، شکل می گیرد(یافته ها).

    کلیدواژگان: کلیت، شخصیت، نظریه بازتاب لوکاچ، خوری، رمان باب الشمس
  • مریم محبتی* صفحات 105-125

    تاریخ بشریت عرصه جدال دایمی حق و باطل بوده است، اما پیروزی در این نبرد از آن کسی است که دشمنی را تشخیص دهد، شیوه های راهبردی دشمن را بشناسد و از ابزار تقابلی صحیح بهره ببرد و به موقع واکنش نشان دهد. اما از آنجا که نفاق و درهم آمیختن حق و باطل، شگرد اصلی جبهه باطل است، عمدتا تشخیص باطل، دشوار است. (مساله) لذا نظر به اهمیت تبیین استراتژی اسلام در مواجهه با دشمنان و نقش دشمن شناسی در تبیین این استراتژی (ضرورت) شایسته است دریابیم که علت این تقابل چیست و قرآن و سیره نبوی چه راهبردی در اتخاذ استراتژی تقابلی دارند ؟ (پرسش) یافته پژوهش حاضر با کاربست روش تفسیری و تحلیل محتوایی آیات قرآن و نیز دقت در سیره نبوی (روش) این است که مسلمانان باید باور داشته باشند که دشمنان دایما در حال توطیه چینی و جنگ افروزی هستند و از ابزارهای مختلف همچون تحقیر، استهزاء، شبهه پراکنی، مجادله، تطمیع و تهدید برای نابودی اسلام استفاده می کنند. بنابراین مسلمانان باید بتوانند استراتژی قدرتمندی در دو حوزه مواجهه نرم و مواجهه سخت اتخاذ کنند و این امر جز از طریق دشمن شناسی حاصل نمی شود. قرآن و سیره نبوی موثق ترین منابع در این زمینه هستند. (یافته)

    کلیدواژگان: قرآن، پیامبر(ص)، جهاد، دشمن شناسی، استراتژی تقابلی
  • وحید آرایی* صفحات 127-144

    بیداری اسلامی جنبشی است که مبتنی برآگاهی و بنیاد اسلام خواهی، شکل گرفته و وقوع انقلاب اسلامی در ایران بر فرآیند اسلامگرایی و گسترش بیداری اسلامی در جهان اسلام به ویژه در کشورهای عربی تاثیر فزآینده ای داشته است (مسیله) .این پژوهش بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای (روش) به این پرسش می پردازد که مولفه های حکمرانی فرهنگی انقلاب اسلامی ایران که موجب الهام بخشی بیداری اسلامی شده است، چیست؟ (پرسش) در پاسخ باید گفت انقلاب اسلامی با تکیه بر حکمرانی فرهنگی به ویژه ارزش هایی نظیر آموزه های اسلامی، مردم سالاری دینی، فرهنگ مقاومت و شهادت، معنویت و ولایت فقیه توانسته به احیای خودباوری دینی و بیداری اسلامی در عرصه منطقه ای و تاثیرگذاری بر مناسبات جهانی بپردازد و اقتدار فرهنگی و نرم افزاری خود را در عرصهبین المللی به منصه ظهور رساند. (یافته)

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، حکمرانی نرم، فرهنگ، بیداری اسلامی
  • امید جهان بخت لیلی*، زهرا مافی صفحات 145-167

    میخاییل باختین (1895-1975م) از اندیشمندان و نظریه پردازان برجسته نقد ادبی است و نظریه «مکالمه گرایی» (Dialogism) او به بررسی زمینه های ایجاد گفتگو و چندصدایی در متون می پردازد، لذا از این جهت می توان بر پایه آن مقاصد ادیبان پایداری و شیوه های انتقال مفاهیم اجتماعی را بررسی نمود. (مسیله) پژوهش حاضر بر آن بوده تا با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی کارکرد مولفه های منطق گفتگویی باختین از قبیل تک گویی، کارناوال، چند زبانی و کرونوتوپ در قصیده جداریه محمود درویش، شاعر و نویسنده مقاومت فلسطین (1941-2008م) بپردازد. (روش) دلیل انتخاب این موضوع پژوهشی، از آن روست که قصیده مزبور به عنوان یکی از عوامل پویایی شعر درویش، محصول سال های اسارت وی در زندان های رژیم صهیونیستی و نوعی مقاومت و پیکار علیه زورگویان رژیم اشغالی تلقی می شود. با عنایت به نتایج پژوهش، درویش در این قصیده پرمعنا با بهره گیری از برخی آموزه های نقد ادبی مدرن به انتقال تفکر پایداری و مقاومت به دیگران می پردازد و می کوشد تا با تکیه بر گزاره های خطابی نظیر پرسش، ندا، امر، نمادها و شخصیت های تاریخی که بر منطق گفتگویی دلالت دارند و برجسته ترین شگرد او برای آفرینش فضای چندصدایی هستند، بر خاصیت گفتگومندی شعرش در راستای ایجاد همبستگی و بیداری اسلامی بیفزاید. (یافته ها)

    کلیدواژگان: میخائیل باختین، منطق گفتگویی، محمود درویش، قصیده جداریه
  • سید مهدی نوری کیذقانی*، حجت الله فسنقری، عباس گنجعلی، سید روح الله حسینی صفحات 169-196

    موج اسلام خواهی در قالب بیداری اسلامی طی سال های گذشته، کشورهای اسلامی را در دو بخش قالب و محتوا در معرض تغییر و تحول تازه ای قرار داده است. در روزگار کنونی که نوای بیداری اسلامی در سراسر جهان اسلام طنین افکن شده، نقش بی بدیل شهیده بنت الهدی صدر در این مسیر به عنوان یکی از پیشگامان عرصه بیداری اسلامی، بیش ازپیش جلوه نمایی می کند. رویکرد علمی و اعتقادی بنت الهدی و چالش های پیش روی وی، چگونگی به چالش کشاندن عقب ماندگی های جامعه اسلامی و نیز تلاش های بی سابقه وی در زمینه بیداری اسلامی ازجمله موضوعاتی است که به واکاوی مجدانه نیاز دارد. سوالی که مطرح می شود و تلاش می شود به آن پاسخی درخور داده شود، آن است که بنت الهدی صدر چگونه توانست در مسیر بیداری اسلامی اقدامات موثری را ارایه نماید.(مسیله) روش تحقیق پیش رو توصیفی-تحلیلی است که بر اساس پیمایش دوره های تاریخی معاصر و توصیف شرایط مختلفی که بنت الهدی صدر در آن می زیسته، مبانی و رویکردهای مدیریتی، آموزشی و تبلیغی وی و بر اساس آورده های داستانی اش، به تحلیل پرداخته است. (روش) تحقیق پیش رو بر آن است تا از ابداعات و شیوه های شهیده صدر در خصوص تلاش در جهت بیداری اسلامی در زمان و جامعه خود پرده بردارد. یافته های کلی پژوهش نشان می دهد که سیاست ورزی، واقع گرایی، مسیولیت پذیری، اعتدال گرایی، تحول خواهی، ادراک سازی مشترک، تحریف زدایی و باور به بازیابی اصول اسلامی از شاخصه-های اصلی منظومه فکری بیدارگرایانه بنت الهدی به شمار می رود. (یافته ها)

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، بنت الهدی صدر، زنان مسلمان، جامعه، داستان
|
  • Hossian Rahmanitirkalai * Pages 7-27

    When the ideals of a society are jeopardized during the conversion of values, the enemy will take action and use this muddy water to achieve its goals and one of the most important tools for them in This path will be the use of soft warfare and its social levers; After the formation of the Islamic Awakening in the Middle East, the enemy, relying on its soft power, seeks to distort and transform this movement in Islamic societies in order to achieve its goals by controlling the vision and motivation of these societies. The element of soft power is able to direct the insight strategies and motivational orientations of this formed movement to the desired path of the enemy. Examine the Islamic Awakening from the perspective of Nahj al-Balaghah. Finally, in this work, the author has come to the conclusion that the enemy, relying on soft power, gradually and without the self-awareness of the audience, has distorted the criteria of love and innocence of Muslims and using the same mechanism seeks to curb Islamic awakening in societies. If it is not possible to transform this movement, it will cause this formed boil to deviate.

    Keywords: Insight, Motivation, Soft power, Islamic awakening, Nahj al-Balaghah
  • Masoud Kaviani, Ali Shirkhani *, Maghsood Ranjbar Pages 31-57

    Religious democracy is a new model of religious government that was proposed by some modernist religious thinkers and emerged after the victory of the Islamic revolution. In spite of the modernity of this theory, it has not yet been able to show the degree of Islam; And not much research has been done on why. (Background) In this regard, we are faced with the question of what effect the Salafist and fundamentalist ideas branched off from Sayyid Qutb's thoughts have had on the non-expansion of religious democracy in Islamic societies. The challenge facing the expansion of religious democracy in the Islamic world is, in addition to liberalist ideas, Salafist ideas based on the opposite. The thought based on appearanceism, anti-rationalism and fatalism of Seyyed Qutb, which is mixed with concepts such as ignorance, elementary jihad and caliphate, has had a direct role in creating and expanding this challenge. ) while criticizing Seyed Qutb's political thought and the influence of his political thought in Salafi-Takfiri groups and currents, show that one of the challenges facing the expansion of religious democracy is Salafi and fundamentalist ideas. And it is possible to overcome the challenge of expanding this modern religious model by relying on political Islam based on rationality and ijtihad and synergy with the balanced groups of the Islamic world.

    Keywords: Political Islam, religious government, Islamic Revolution, Religious Democracy, Sayyid Qutb
  • RASHID REKABIAN *, Naser Pourhasan Pages 59-82

    As the starting point of the rise of Islamic awakening in the second half of the 20th century, the Islamic Revolution of Iran promised the beginning of a new period of the emergence of Islam with a political approach for the Islamic world, and the victory of the most prominent Islamic movement in this period, other Islamic movements in the Islamic world such as Yemen forced to struggle Therefore, this article examines the cultural-identity capacities of Iran's Islamic Revolution and the impact of Iran's Islamic Revolution on Islamic awakening, especially Ansarullah in Yemen (issue).The current research, using the descriptive and analytical method, clarifies that the impact of the Islamic revolution on the Islamic awakening is compatible (the method). The formation of the Islamic revolution in Iran is important for the Islamic awakening in three ways. 1- The Islamic revolution in Iran brought a new cultural identity to Iranians. 2- What happened in Iran as a historical experience - whether it is or not - is in front of the eyes of the nations of the region and has the capacity to be a role model for them. 3-The Iranian revolution has combined a combination of indigenous and cultural Iranian elements with religious elements and components of new democratic approaches and has presented a synthesis suitable to the conditions of Islamic Iran. (Findings)

    Keywords: Islamic Revolution, cultural-identity capacities, Yemen, Islamic awakening
  • Omid Izanlo * Pages 83-103

    The reflection theory of George Lukacs's is most important theories that the totality and character are it’s foundation. By considering the historical and social conditions as the totality and application of the elements of the story, he helps the critic to explain the connection between the story and the society and presents a picture of the conditions governing the society in different layers of the story. The study of the evolution of Arabic fiction shows that the factors of literary movement such as schools, printers, translations, journals and newspapers, along with the growth of nationalism, have had a significant impact on the formation of the Arabic novel. By studnig the novel, we can see a part of the history of society in it either content or form. Characterization in the story is the main components of the story due to the representation of reality that reflect the historical totality in the characters of the novel, and depicts society as a coherent totality based on charecters and actions. The characters that we see in Bab Al Shams are representative the classes of Palestinian people and their affliction. The combination of totality and charecter reflects the ideology of the author. Lukác says affects the work of art in two stages: the first stage before the formation of the text, and the second is the reflection of the ideology reflected in the text.

    Keywords: Bab al-Shams, Khoury, Palestine, relection theory, totality, character
  • Maryam Mohabbati * Pages 105-125

    The history of humanity has been a constant battle between right and wrong, but the winner is the one who recognizes hostility, knows the enemy's strategy, uses the correct countermeasures, and reacts in time. However, since hypocrisy and mixing truth and falsehood is the main strategy of the false front, it is difficult to recognize falsehood (Issue). Therefore, considering the importance of explaining Islam's strategy in facing the enemies and the role of recognizing the enemy in explaining this strategy (necessity), it is appropriate to find out what is the cause of this confrontation and what is the strategy of the Qur'an and the Prophet's way of adopting a correct confrontation strategy? (Question). The outcome of this article with the application of the method of interpretation and content analysis of the verses of the Qur'an and considering the prophetic life (method) shows that the factor that makes Muslims aware of the activities of the enemies is based on the belief that the enemies are constantly conspiring and starting a war. They use various tools such as humiliation, mockery, the dissemination of doubt, controversy, deception, and threats to destroy Islam. Consequently, Muslims must be able to adopt a powerful strategy in both soft and hard confrontations, and this can only be accomplished by recognizing the enemy. In this field, Qur'an and Prophet's life are the most reliable sources. (Found)

    Keywords: Qur', an, Prophet (PBUH), Battle, enemy recognition, confrontational strategy
  • Vahid Araei * Pages 127-144

    Islamic awakening is a movement based on the awareness and foundation of Islamism, and the occurrence of the Islamic revolution in Iran has had an increasing impact on the process of Islamization and the spread of Islamic awakening in the Islamic world, especially in Arab countries. Based on the descriptive-analytical method and using library sources, this research addresses the question of what are the components of the cultural governance of the Islamic Revolution of Iran, which has inspired Islamic awakening in regional and extra-regional countries? In response, it should be said that Iran's Islamic revolution, relying on soft cultural governance, especially values such as Islamic teachings, religious democracy, the culture of resistance and martyrdom, spirituality and religious authority, has been able to revive religious self-belief and Islamic awakening in the regional arena and influence to hold world events and bring his cultural and soft power to the fore in the international arena.

    Keywords: Islamic Revolution, soft governance, culture, Islamic awakening
  • Omid Jahanbakht Layli *, Zahra Mafi Pages 145-167

    Mikhail Bakhtin (1895-1975 AD) is one of the prominent thinkers and theoreticians of literary criticism and his "Dialogism" theory examines the contexts of dialogue and polyphony in texts, so from this point of view, the intentions of writers can be based on that. It examined the sustainability and ways of transferring social concepts. (Problem) The present research aims to investigate the function of Bakhtin's dialogue logic components such as monologue, carnival, multilingualism and chronotope in the ode of Mahmoud Darwish, a poet and author of the Palestinian resistance (1941-2008), using a descriptive-analytical method. . (Method) The reason for choosing this research topic is that the said ode is considered as one of the dynamic factors of Darvish's poetry, the product of his years of captivity in the prisons of the Zionist regime and a form of resistance and struggle against the oppressors of the occupation regime. Considering the results of the research, in this meaningful ode, Darvish uses some teachings of modern literary criticism to convey the idea of stability and resistance to others and tries to rely on rhetorical propositions such as questions, calls, orders, symbols and The historical figures that imply the logic of conversation and are his most prominent method for creating a polyphonic atmosphere, add to the conversational nature of his poetry in order to create solidarity and Islamic awakening. (findings)

    Keywords: Mikhail Bakhtin, dialogue logic, Mahmoud Darwish, Jadarieh', s ode
  • Sayyeed Mahdi Nouri Keyzeghani *, Hojatoallah Fesangari, Abbas Ganjali, Sayed Ruhollah Hosseini Pages 169-196

    Awakeners of Islamic uprisings in recent decades have seen women who have been not only alongside men, but also at the forefront of the field. Nowadays, when the sound of Islamic awakening has resonated throughout the Islamic world, the irreplaceable role of Bint al-Hadi Sadr in this awakening as one of the pioneers in the field of Islamic awakening is becoming more and more evident. Bint al-Huda's science and beliefs and the challenges he faces, how to challenge the backwardness of Islamic society, as well as his unprecedented efforts in the field of Islamic awakening, are among the topics that need to be diligently researched. The question that can be answered and tried to be answered is how Bint al-Hadi al-Sadr presents the path of Islamic awakening(problem). The present research method is descriptive-analytical, based on the survey of contemporary historical periods and the description of the different conditions in which Bintul-Hadi Sadr lived, the foundations and approaches of her management, education and propaganda, and based on her stories. (Method)The present research aims to reveal some of the innovations and methods mentioned above regarding the search for Islamic awakening in our time and society. Politics, realism, responsibility, moderation, transformationism, common perception, distortion and belief in the recovery of Islamic principles are the main indicators of Bentalhadi's awakening thought system.( Results)

    Keywords: Islamic awakening, Bint al-Hadi Sadr, Women, Muslims, Society, story