فهرست مطالب

پژوهش های خشکسالی و تغییر اقلیم - پیاپی 1 (بهار 1402)

نشریه پژوهش های خشکسالی و تغییر اقلیم
پیاپی 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی دلقندی*، ساناز جورابلو، زهرا گنجی نوروزی صفحات 1-17

    پایش خشک سالی یکی از اجزاء اساسی مدیریت ریسک خشک سالی می باشد. در این پژوهش، وضعیت خشک سالی در منطقه سمنان با استفاده از 13 مدل جهانی گردش عمومی جو، تحت دو سناریوی انتشار گازهای گلخانه ای (RCP4.5 و RCP8.5) و سه سطح ریسک (25/0، 50/0 و 75/0) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، شاخص خشک سالی بارش استاندارد شده (SPI) و شاخص شناسایی خشک سالی (RDI) برای سه دوره آتی (2039-2010، 2069-2040 و 2099-2070) و دوره گذشته (2009-1965) در چهار مقیاس زمانی مختلف (ماهانه، 3 ماهه، 6 ماهه و سالانه) محاسبه شد. شاخص SPI و RDI محاسبه شده برای سناریوهای مختلف تغییر اقلیم با نتایج دوره گذشته مقایسه شد. نتایج نشان داد که در سناریوی RCP8.5 در مقایسه با سناریوی RCP4.5، دوره های ترسالی و خشک سالی بیشتری وجود خواهد داشت. مدت خشک سالی پیش بینی شده توسط شاخص RDI نسبت به شاخص SPI (در مقیاس های سالانه و سه ماهه) تحت هر دو سناریوی انتشار در دوره آتی (2099-2010) نسبت به دوره گذشته (2009-1965) کاهش داشته است؛ اما تعداد خشک سالی ها افزایش یافته است. علاوه بر این، شاخص های خشک سالی RDI و SPI (تحت هر دو سناریوی انتشار) برای مقیاس های زمانی 3 ماهه و سالانه به ترتیب، افزایش و کاهش مقدار و شدت خشک سالی را نشان دادند. این نتایج بیانگر این است که افزایش ریسک خشک سالی در اثر گرمایش جهانی ناشی از فعالیت های انسانی، در حال افزایش است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، سناریوهای انتشار، خشک سالی، SPI، RDI
  • عبدالحمید بهروزی، سید محمدجعفر ناظم السادات*، محمدرضا پیشوایی صفحات 19-32

    از آنجا که در ارزیابی های پیشین، روند دوره آماری بارش ایران بیشتر دارای دامنه 40 تا 50 سال نوسان بوده است، هدف از این مقاله ساخت سری زمانی دراز مدت شیراز و سپس ارزیابی روند بارش شیراز در بازه درازمدت 98 ساله است.آمار سه ایستگاه هواشناسی قدیمی شیراز به ترتیب ایستگاه‏های کنسولگری انگلیس، خیابان مشیر کهنه و ارتش سوم از منابع کهن و سازمان آب و سینوپتیک شیراز به عنوان منابع نوین گردآوری شدند. بازه زمانی این دو دوره به ترتیب 1345-1302 و 1400-1346 می‏باشد. تصادفی بودن و همگنی داده‏ها با کاربرد آزمون ران تست بررسی گردید. برای سنجش پیوستگی میانگین‏های دو دوره آماری نیز به ترتیب دو روش پارامتری و ناپارامتری تی- استیودنت و من- ویتنی بهره‏گیری شد. بررسی‏ها نشان داد که داده‏های شرکت آب منطقه‏ای را می‏توان دنباله دیدبانی‏های انجام شده بارش در ایستگاه‏های کنسولگری انگلستان و خیابان مشیر کهنه و ارتش سوم دانست، و سری زمانی 98 ساله به عنوان طولانی‏ترین دوره آماری را ساخت. با کاربرد آزمون ناپارامتری من-کندال و شیب خط سن چگونگی روند در سری زمانی بررسی گردید. یافته ها نشانگر آن بود که داده های بارش سالانه و آنومالی بارش دارای روند معنی‏دار نیستند. بارش فصل بهار و تابستان دارای روندی بالاسو و در فصل زمستان و فصل پاییز روندی دیده نشد. بنابراین از دیدگاه منابع آب و بیلان آبی، کاهشی در مقدار بارش دیده نمی‏شود و علت کمبود آب را باید در مصارف کشاورزی و شهرنشینی و پایش الگوی مصرف جستجو کرد.

    کلیدواژگان: من کندال، ایستگاه شیراز، دوره آماری
  • محمد ناظری تهرودی*، رسول میرعباسی نجف آبادی صفحات 33-48

    در این مطالعه تاثیر تجزیه سری زمانی بارش در شبیه سازی مقادیر هدایت الکتریکی آب سطحی زیرحوضه اسکندری در شمال غرب حوضه آبریز سد زاینده رود در دوره آماری 99-1369 توسط دو الگوریتم پایه درخت تصادفی و جنگل تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه سری مشاهداتی بارش با استفاده از تیوری موجک، دابچیز 4 و در سطح 2 انجام شد. در ابتدا شبیه سازی مقادیر هدایت الکتریکی در زیرحوضه مورد مطالعه با استفاده از دو الگوریتم درخت تصادفی و جنگل تصادفی در دو فاز آموزش و آزمایش با توجه به مقادیر بارش متتاظر با مقادیر هدایت الکتریکی در مقیاس روزانه انجام شد. نتایج بیانگر کارایی مدل 0/67 و 0/73 در فاز آموزش به ترتیب برای الگوریتم های جنگل تصادفی و درخت تصادفی و کارایی 0/59 و 0/55 در فاز آزمایش برای الگوریتم های یاد شده توسط آماره نش-ساتکلیف بود. با تجزیه سری بارش به یک سری تقریبی و دو سری جزیی و افزایش بعد شبیه سازی تا 4 بعد، نتایج نشان داد که تلفیق تیوری موجک با الگوریتم های جنگل تصادفی و درخت تصادفی توانسته است میزان خطای شبیه سازی (RMSE) مقادیر هدایت الکتریکی را در فاز آموزش نسبت به دو الگوریتم جنگل تصادفی و درخت تصادفی به ترتیب حدود 77/5 و 54 درصد بهبود بخشد. این ارقام د فاز آزمایش به ترتیب حدود 10 و 22 درصد می باشد. نتایج نشان داد که با تجزیه سری مشاهداتی به سیگنال های جزیی و تقریبی، میزان خطا و کارایی مدل های مورد بررسی بهبود یافته است.

    کلیدواژگان: تئوری موجک، جنگل تصادفی، درخت تصادفی، سیگنال تقریبی، شبیه سازی توام
  • محمدرضا فرزانه*، فائزه بنی مصطفی عرب صفحات 49-69

    گرمایش جهانی و به تبع آن، پدیده تغییر اقلیم به عنوان یکی از مهم ترین چالش های محیط زیستی قرن اخیر به شمار می رود و در نتیجه نیاز به یک اجماع جهانی برای کاهش اثرات آن، بیش از پیش احساس می شود. در چنین بستری، قاعده گذاری در زمینه تغییر اقلیم از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این پژوهش، قوانین مرتبط با سازگاری با تغییر اقلیم در کشورهای توسعه یافته از منظر محورهای موضوعی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. لذا ابتدا دسته بندی کشورها براساس شاخص توسعه انسانی ارزیابی گردید. سپس قوانین سازگاری با تغییر اقلیم براساس سیستم های اجتماعی- اکولوژیکی در قالب سه سیستم منابع، بازیگران و حکمرانی دسته بندی شد. در گام بعدی، روند زمانی و مکانی قوانین براساس این سیستم ها و زیرسیستم ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت . نتایج به دست آمده حاکی از این است که قاعده گذاری در زمینه سازگاری با تغییر اقلیم در کشورهای توسعه یافته از سال 1957 آغاز شده و تا سال 2018 ادامه یافته که بیشترین سهم قاعده گذاری متعلق به قاره اروپا است. همچنین سیستم بازیگران بیشتر از دو سیستم دیگر مورد توجه قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل زیرسیستم ها نشان می دهد که زیرسیستم های آب، انرژی و اقتصاد سراسری نسبت به سایر زیرسیستم ها در هر یک از سه سیستم مورد نظر، اهمیت بیشتری دارند. همچنین تصویب قوانین در زیرسیستم های آب، کشاورزی و سلامت و بهداشت پیش تر از سایرین، مورد توجه قرار گرفته است. در نهایت نشان داده شد که با گذشت زمان، قوانین شامل اهداف جامع تر و گسترده تر شده اند.

    کلیدواژگان: سازگاری با تغییر اقلیم، قاعده گذاری، سیستم های اجتماعی-اکولوژیکی
  • امین ابراهیمی، امیر سلطانی محمدی*، عبدالرحیم هوشمند، عبد علی ناصری صفحات 71-82

    پدیده تغییر اقلیم، شدت و استمرار دوره های خشکسالی، فراوانی رخ داد آن را در دهه های آینده تحت تاثیر قرار می دهد. ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین خسارت را از خشکسالی متحمل شده است. نفوذپذیری خاک که اهمیت زیادی در طراحی و مدیریت آبیاری جویچه ای دارد نسبت به زمان تغییر می کند. این مسیله بر راندمان آبیاری جویچه ی تاثیر زیادی خواهد گذاشت. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تغییرات زمانی پارامترهای معادله نفوذ کوستیاکوف - لوییس در آبیاری جویچه ای گیاه نیشکر می باشد. لذا مقادیر دبی ورودی، دبی خروجی و زمان پیشروی طی 4 نوبت آبیاری در یک فصل زراعی در 6 تکرار اندازه گیری شد. پارامترهای نفوذ با استفاده از داده های زمان پیشروی و هیدروگراف دبی ورودی و خروجی در تکرارهای مختلف به روش معادله بیلان حجم برآورد شد. نتایج نشان داد که تغییرات زمانی معنی داری بین مقادیر متوسط و مقادیر ضرایب معادله نفوذ کوستیاکف-لوییس در هر نوبت آبیاری در طول فصل زراعی وجود دارد و بیشترین تغییر مربوط به آبیاری اول بود، دامنه ی تغییرات پارامتر a در محدوده ی 0/59-0/009 و حداکثر این مقدار مربوط آبیاری اول (آبان ماه) و حداقل این مقدار برای آبیاری سوم (اردیبهشت ماه) بود، دامنه تغییرات در پارامتر k در محدوده ی 0/90-0/25 مشاهده شد که بیش ترین آن در آبیاری دوم (اسفندماه) و کمترین آن در آبیاری سوم (اردیبهشت ماه) مشاهده شد. مقادیر متوسط پارامتر سرعت نفوذ نهایی برابر5- 10×m^3/m/min   7/333 با ضریب تغییرات 16 درصد بود. نتایج نشان داد که روند تغییرات زمانی پارامترهای نفوذ ثابت نبوده و نیاز به تحقیقات بیش تر در این زمینه می باشد.

    کلیدواژگان: نفوذ، آبیاری جویچه ای، بیلان حجم، نیشکر
  • مهتاب حلمی*، علی شهیدی صفحات 83-96

    خشک سالی پدیده ای است که علاوه بر کمبود منابع آب، موجب کاهش کیفیت آب های سطحی می شود. هدف انجام این پژوهش بررسی تاثیر خشک سالی بر کیفیت آب رودخانه کشف رود می باشد. به منظور انجام مطالعه، آمار بارش، دما و داده های کیفی شش ایستگاه هواشناسی و هیدرومتری طی دوره آماری 30 ساله (1398-1368) استفاده شد. با استفاده از نتایج شاخص SPI و SPEI محاسبه شده، سال 1371 و 1392 به عنوان ترسالی و خشک سالی مشترک بین تمام ایستگاه ها انتخاب گردید. تغییرات پارامترهای کیفی آب در کل دوره آماری و خشک سالی و ترسالی بررسی شد. نتایج نشان داد میانگین پارامترهای کیفی آب در خشک سالی تغییرات قابل ملاحظه ای داشته اند. در تمامی ایستگاه ها غلظت پارامترهای TDS، EC، کاتیون های Ca، Mg و Na و آنیون های SO4-، HCo3- و Cl- در خشک سالی نسبت به میانگین درازمدت افزایش یافته است. حداکثر آن برای پارامتر کلر و در ایستگاه اولنگ اسدی به مقدار 7/66 میلی گرم بر لیتر می باشد. در مقابل، زمانی که شاخص های خشک سالی افزایش داشته و ترسالی رخ داده است، مقدار کلر 32/73 درصد کاهش داشته است. با توجه به افزایش دما در خشک سالی و افزایش مقدار EC، بیشترین درصد تغییرات در ایستگاه اولنگ اسدی با 70/73 درصد و کمترین آن در ایستگاه گلمکان 1/75 درصد می باشد. بر اساس نتایج، میانگین غلظت کاتیون ها و آنیون ها در ایستگاه اولنگ اسدی نسبت به ایستگاه گلمکان حدود 5 برابر افزایش نشان می دهد. در نهایت می توان نتیجه گرفت با کاهش میزان بارندگی، افزایش دما و شروع خشک سالی، کیفیت آب بخصوص در ایستگاه های پایین دست کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: آنیون، رودخانه، شاخص بارش استاندارد، کاتیون
  • مهری سعیدی نیا*، فرهاد بیرانوند، حسن مومیوند، سید حسین موسوی صفحات 97-108

    با توجه به وضعیت منابع آب کشور ایران، استفاده از آب های نامتعارف به منظور آبیاری امری اجتناب ناپذیر است. بنابراین بررسی واکنش گیاهان مختلف نسبت به شوری به صورت منطقه ای ضروری می باشد. برای این منظور، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان انجام گرفت. در این تحقیق از مینی لایسیمترها (گلدان‎ها) با قطر 24 و ارتفاع 30 سانتی متر استفاده گردید. آبیاری به روش وزنی انجام شد. تیمارهای آبیاری شامل سطوح مختلف شوری (صفر (S0)، 2 (S1)، 4 (S2)، 6 (S3) و 8 (S4) دسی زیمنس بر متر)، بود که برای تهیه این غلظت ها از نمک NaCl استفاده شد. طول دوره رشد مرزه حدود 100 روز بود و میزان تبخیر و تعرق پتانسیل زیره سیا وتبخیر و تعرق مرجع 758/68 و 884/26 میلیمتر بر روز به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد اثر تنش شوری بر روی خصوصیات مورفولوژیکی مانند ارتفاع گیاه، قطر ساقه و همچنین وزن خشک برگ و سرشاخه گلدار، ریشه و ساقه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. با افزایش تنش شوری، صفات مورفولوژیکی کاهش یافتند. میزان عملکرد (ماده خشک برگ و گل و سرشاخه) در تیمارهای S0، S1، S2، S3 و S4 به ترتیب برابر 1732، 1598، 1412، 1328 و 1230 کیلوگرم بر هکتار به دست آمد. درصد اسانس گیاه مرزه با افزایش تنش شوری، به صورت معنی داری افزایش یافت و در تیمار S4، میزان اسانس، 66/6 درصد افزایش یافت. محتوای نسبی آب برگ با افزایش سطح شوری کاهش یافت و در تیمارهای مختلف تنش به ترتیب برابر83/51، 73/29، 65/79، 64/55 و60/52 درصد بود.

    کلیدواژگان: تنش شوری، صفات مورفولوژیکی، اسانس، شاخص محتوای نسبی آب
|
  • Mahdi Delghandi *, Sanaz Joorablou, Zahra Ganji Nowroozi Pages 1-17

    Drought monitoring is an essential component of drought risk management. This paper presents characteristics of droughts simulated by 13 global climate models (GCMs) under two greenhouse gases emission (RCP4.5 and RCP8.5) at three levels of risk (0.25, 0.50, and 0.75) in the Semnan region. For this purpose, the Reconnaissance Drought Index (RDI) and standardized precipitation index (SPI) were calculated for three future periods 2010-2039, 2040-2069, and 2070-2099 at different time scales. The calculated RDI and SPI for different climate change scenarios were compared with those of the past period (1965-2009). The results revealed that as compared to the RCP4.5 scenario, in the RCP8.5 scenario, there will be more dry and wet periods. Drought duration predicted by RDI index compared to SPI index (at 1-year and 3-mon time scales), under both emission scenarios in the future period (2010-2099) has decreased compared to the past period (1965-2009), but the number of droughts has increased. Additionally, increases and decreases in the drought magnitude and severity were found at time scales 3-month and annually, respectively. These results provide observational evidence for the increasing risk of droughts as anthropogenic global warming progresses.

    Keywords: Climate change, Emission scenarios, Drought, RDI, SPI
  • Abdolhamid Behroozi, Sayyed MohammadJafar Nazem Al Sadat *, Mohammadreza PISHVAEI Pages 19-32

    Since in the previous evaluations, the statistical trend of Iran's rainfall has fluctuated for 40 to 50 years, the purpose of this article is to make a long-term time series of Shiraz and then evaluate the rainfall trend of Shiraz in a long-term period of 98 years. The statistics of three stations The old meteorology of Shiraz was collected from the old sources and the water and synoptic organization of Shiraz as new sources. The time period of these two periods is 1302-1345 and 1346-1400, respectively. The randomness and homogeneity of the data were checked using the Run test. To measure the continuity of the averages of two statistical periods, two parametric and non-parametric t-Student and Mann-Whitney methods were used, respectively. Investigations showed that the data of the regional water company can be seen as a sequence of rainfall observations made at the stations of the British Consulate and Moshir Kohane Street and Third Army Street, and the 98-year time series is the longest. Made the statistical course. Using the non-parametric Mann-Kendall test and the slope of the age line, the trend in the time series was investigated. The findings indicated that the annual rainfall data and rainfall anomaly do not have a significant trend. Rainfall in spring and summer has an upward trend, but no trend was seen in winter and autumn.

    Keywords: Mann-Kendall, shiraz station, statistical period
  • Mohammad Nazeri Tahroudi *, Rasoul Mirabbasi Najafabadi Pages 33-48

    In this study, the effect of time series decomposition of precipitation in the simulation of electrical conductivity values of the surface water in Eskandari sub-basin in the northwest of the of Zayandeh Rood Dam Basin in the period of 1990-2020 was investigated by two algorithms based on random tree and random forest. Decomposition of observation precipitation series was done using wavelet theory, Daubechies 4 and level 2. At first, the simulation of electrical conductivity values in the studied sub-basin was done using two random tree and random forest algorithms in two phases of training and testing according to the rainfall values corresponding to the electrical conductivity values on a daily scale. The results showed that the efficiency of the model was 0.67 and 0.73 in the training phase, respectively, for random forest and random tree algorithms, and the efficiency was 0.59 and 0.55 in the testing phase for the mentioned algorithms by the Nash-Sutcliffe statistic. By decomposing the rainfall series into an approximate series and two detail series and increasing the simulation dimension to 4 dimensions, the results showed that the combination of wavelet theory with random forest and random tree algorithms was able to reduce the simulation error (RMSE) of the conductivity values in the training phase compared to the random forest and random tree algorithms by about 77.5 and 54%, respectively. These numbers in the testing phase are about 10 and 22 percent, respectively.

    Keywords: Approximate Signal, Joint Simulation, Random Forest, Random Tree, Wavelet Theory
  • Mohammadreza Farzaneh *, Faeze Bani Mostafa Arab Pages 49-69

    Global warming and consequently, the phenomenon of climate change is considered one of the most important environmental challenges of the last century, and as a result, the need for a global consensus to reduce its impacts is felt more than ever. In such a context, regulation in the field of climate change is very crucial. In this research, laws related to adaptation to climate change in developed countries have been analyzed from the perspective of thematic axes. Therefore, developed countries are first classified based on the Human Development Index (HDI). Then, climate change adaptation laws are categorized based on socio-ecological systems in the form of three systems of resources, actors, and governance, In the next step, the time and spatial trends of laws based on these systems and subsystems are analyzed. The results indicate that regulation in the field of adaptation to climate change in developed countries began in 1957 and continued until 2018, and the largest share belongs to the European continent. Also, the actor system has received more attention than the other two systems. The analysis of the subsystems shows that water, energy, and economy-wide subsystems are more important than other subsystems in each system. In addition, laws were passed in water, agriculture, and health subsystems earlier than others. Finally, it is shown that over time, the laws have included more comprehensive and broader goals and, on average, they have reduced greenhouse gas emissions.

    Keywords: climate change adaptation, Regulation, Socio-ecological systems
  • Amin Ebrahimi, Amir Soltani Mohammadi *, Abdolrahim Hooshmand, Abd Ali Naseri Pages 71-82

    The climate change, the intensity and continuity of drought periods, will affect the frequency of its occurrence in the coming decades. Iran is one of the countries that suffered the most damage from drought. Soil infiltration, which is very important in the design and management of furrow irrigation, changes over time. This issue will have a great impact on the irrigation efficiency. The purpose of this research is to investigate the temporal changes of the parameters of the Kostiakov-Lewis infiltration equation in furrow irrigation of sugarcane plant. The values of inflow, outflow and advance time were measured during 4 irrigation in 6 repetitions.The infiltration parameters were estimated using the advance time data and the hydrograph of the inflow and outflow using volume balance method. The results showed that there are significant temporal changes between the average values and the values of the coefficients of the Kostiakov-Lewis infiltration equation in each irrigation and the maximum change was related to the first irrigation, so that the range of parameter a changes in the range of 0.59 - 0.09 and the maximum value was related to the first irrigation, the range of changes in parameter k were observed in the range of 0.90 - 0.25, the highest of which was observed in the second irrigation. The average of f0 were equal to 7.333* 10-5 m^3/m.min with a CV of 16%. The results showed that the trend of time changes of infiltration parameters is not constant and more research is needed in this field.

    Keywords: Infiltration, Furrow irrigation, Volume balance, Sugarcane
  • Mahtab Helmi *, Ali Shahidi Pages 83-96

    Drought is a phenomenon that in addition to the lack of water resources, causes decrease in the quality of surface water. The purpose of this research is to investigate the effect of drought on the water quality of Kashfroud river. In order to, precipitation, temperature and quality data of six meteorological and hydrometry stations were used during the 30-year statistical period (1989-2019). Calculated SPI and SPEI index, drought and wet were selected among all stations. The changes of water quality parameters were investigated in the statistical period and the drought and wet period. The results showed that the average quality parameters of water have changed significantly during drought. In all stations, the concentration of TDS, EC, Ca, Mg, Na, SO4-, HCo3-, and Cl- have increased in the drought period compared to the long-term average. Its maximum for Cl-parameter is 7.66 mg/l at Olang Asadi station. On the other hand, during the period when drought indicators increased and drought occurred, the value of this parameter decreased by 32.73%.Due to the increase in temperature in drought period and the increase in EC value, the highest percentage of changes is in Olang Asadi station with 70.73% and the lowest in Golmakan station is 1.75%. Based on the results, the average concentration of cations and anions in Olang Asadi station shows an increase of about 5 times compared to Golmkan station.Finally, it can conclude that the decrease in rainfall, increase in temperature and drought, the water quality has decreased, especially in the downstream stations.

    Keywords: Anion, Cation, River, Standard precipitation index
  • Mehri Saeidinia *, Farhad Beiranvand, Hasan Mumivand, Sayed Hossein Mousavi Pages 97-108

    Considering the state of water resources in Iran, using unconventional water for irrigation is inevitable. Investigating the regional plants response to salinity is essential. an experiment was conducted on the research farm of the Agriculture Faculty, Lorestan University. Mini lysimeters (pots) with a diameter of 25 and a height of 30 cm were used. In this research, irrigation schedule was based on weighing method. The research was carried out using five quality treatments of irrigation water including S0: Water of the region (control treatment), S1: EC= 2 dS/m, S2: EC=4 dS/m, S3: EC=6 dS/m and S4: EC=8 dS/m. NaCl was used to make saline water. The growth period of Satureja hortensis was 100 days. The amount of accumulated potential and reference evapotranspiration were obtained 758.68 and 884.26 mm. The results showed that the effect of salinity stress on morphological characteristics such as plant height, stem diameter, as well as dry leaf weight and flowering branch, root and stem in Satureja hortensis was significant at the probability level of one percent. The morphological characteristics decreased as salinity stress increased. The yield of Satureja hortensis in S0, S1, S2, S3 and S4 treatments was 1732, 1598, 1412, 1328 and 1230 kg / ha, respectively. The essential oil content increased significantly as salinity stress increased. These values during different experimental treatments were obtained 1.08%, 1.2%, 1.5%, 1.58% and 1.8%, respectively.

    Keywords: Essential oil, Morphological characteristics, RWC, salinity stress