فهرست مطالب

پژوهش نفت - پیاپی 60 (پاییز و زمستان 1388)

مجله پژوهش نفت
پیاپی 60 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی ناصری، منوچهر نیک آذر، بهرام دبیر، سیدعلی موسوی دهقانی، امید گوهری صفحه 3
    رسوب اجزای آلی هیدروکربنی و بهویژه آسفالتن یکی از مهمترین معضلات صنایع بالادستی و پاییندستی نفت است که در سازندهای نفتی مخزن، تجهیزات بهرهبرداری تولید، خطوط لوله انتقال نفت و ذخیرهسازی مشکلاتی را ایجاد میکند. بدین لحاظ شناخت سازوکار تشکیل رسوب (سینتیک رشد و توسعه ذرات جامد آلی) و تعیین نقطه ظهور رسوب آسفالتن در نفتهای آسفالتنی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق، در ابتدا در محدوده وسیعی از درجه API نفت، نمونه هایی از مخازن مختلف هیدروکربنی ایران با سه روش متداول اندازهگیری آزمایشگاهی نقطه ظهور آسفالتن در نفت اتمسفریک، بررسی شدند. نتایج آزمایشگاهی نشان میدهد، این روش ها همواره در اندازهگیری نقطه ظهور رسوب آسفالتن، توانایی و یا دقت کافی برای تعیین نقطه شروع رسوبگذاری را ندارند. با استفاده از روش پردازش تصویر و محاسبات ریاضی بر روی تصاویر تهیه شده در مراحل مختلف رسوبگذاری و رشد ذرات کلوئیدی که مبنای مطالعات سینیتیکی رشد رسوب آسفالتن میباشد، میتوان نقطه ظهور رسوب آسفالتن را با دقت بالا اندازهگیری کرد. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که روش جدید بهکار برده شده نه تنها دقت قابلقبولی در اندازهگیری نقطه ظهور رسوب آسفالتن در اغلب نفتهای سبک تا سنگین آسفالتنی را دارد بلکه میتواند بهعنوان یک ابزار قوی در مطالعات سینیتیکی رشد ذرات آسفالتنی، حتی در نفتهای زنده و در شرایط دما و فشار بالای مخزن نیز بهکارگرفته شود.
    کلیدواژگان: آسفالتن، تجمع، نقطه ظهور، پردازش تصویر
  • سعیدرضا الله کرم، محمدرضا بهنامیان، ناصر توحیدی صفحه 18
    فولادهای زنگنزن آستنیتی در برابر خوردگی تنشی در محیطهای حاوی یون کلر به صورت ترکهای مرز دانه‎ای یا درون دانه‎ای یا مخلوطی از این دو به ترک خوردن مستعد هستند. نوع ترک خوردگی به غلظت محلول خورنده، تنش اعمالی بر نمونه، درجه حرارت آزمایش، نوع محلول خورنده، ترکیب شیمیایی و حالت متالورژیکی آلیاژ بستگی دارد. در این تحقیق پدیده خوردگی تنشی در فولاد زنگنزن آستنیتی L 316 حساس شده در محلول کلرید منیزیم خالص با غلظتهای 20، 30 و40 درصد وزنی و در دمای 90 درجه سانتیگراد با نقش آمادهسازی سطحی در به تاخیر انداختن زمان بروز ترک‎ها، مورد بررسی قرار گرفته است.
    با انجام عملیات سطحی نمونه ها از قبیل ماسهپاشی و ساچمهزنی، مشاهده شد که در اثر ایجاد تنش پسماند فشاری در سطح نمونه ها، زمان شروع ترک نسبت به نمونه های بدون عملیات سطحی بهطور قابل ملاحظهای به تعویق میافتد. در نمونه هایی که تحت عملیات سطحی قرار گرفته بودند، تعداد ترک‎ها نسبت به نمونه های بدون عملیات سطحی کاهش یافته و با افزایش غلظت یون کلر محلول مورد آزمایش، زمان وقوع ترک‎ها کاهش، تعداد ترک‎های ایجاد شده افزایش و عمق ترک‎ها نیز بیشتر شد. در پایان بهوسیله میکروسکوپ نوری و الکترونی مشاهده شد که ترک‎های خوردگی تنشی آلیاژ AISI 316L حساس شده، ابتدا از سطح نمونه جوانهزنی کرده و به تدریج در مرز دانه های حساس شده گسترش پیدا کرده و با توجه به عمق کم حساس شدگی، مکانیزم شکست از خوردگی تنشی مرز دانه‎ای به درون دانه‎ای تغییر می یابد.
    کلیدواژگان: فولاد زنگنزن AISI 316L، عملیات حرارتی، آمادهسازی سطح، نمونه U، Bend، محلول کلرید منیزیم، SCC
  • رضا موسوی حرمی، اسدالله محبوبی، حسن امیری بختیار، عبدالرضا باوی عویدی صفحه 30
    سازند گچسارن، پوش سنگ مخزن آسماری در میدان نفتی آب تیمور در زیر پهنه فروافتادگی دزفول واقع شده است. مطالعه نمودارهای چاه پیمایی اشعه گاما، آنالیزهای میکروسکوپ الکترونی روبشی و پتروگرافی200 مقطع میکروسکوپی تهیه شده از خرده سنگهای حاصل از حفاری در میدان نفتی آب تیمور نشان داد که توالی 700 متری سازند گچساران از انیدریت، نمک، مارنهای خاکستری و قرمز به همراه میان لایه هایی از سنگهای کربناته تشکیل شده است. رسوبات این سازند دارای سیکلهایی با مقیاس کوچک و با تناوب بالا است که به نظر میرسد نوسانات دریای کم عمق ناشی از فرایندهای یخچالی، فعالیتهای تکتونیکی، رسوبگذاری رسوبات با خواص پلاستیکی و فرونشینی ممتد حوضه فورلندی زاگرس سبب تشکیل آنها شده است. رسوبگذاری چرخهای سازند گچساران با پیشروی دریا و گسترش دریای کم عمق آغاز می شود که با رسوبگذاری مارن و سنگ آهکهای حاوی فونای لاگونی مشخص میشود. در ادامه، تبخیر باعث کاهش فضای رسوبگذاری شده که با گسترش محیطهای سبخایی همراه بوده است. آخرین بقایای پسروی دریا باعث ایجاد کفه نمکی در مرکز حوضه شده است که دستخوش سه مرحله سیلاب، تغلیظ و خشک شدگی قرار داشته است. سیکلهای رسوبی سازند گچساران شباهت زیادی به بسیاری از تبخیری های قدیمی مانند سازند عرب به سن ژوراسیک فوقانی و نیز سبخاهای عهد حاضر در سواحل جنوبی خلیج فارس دارند.
    کلیدواژگان: سازند گچساران، میدان نفتی آب تیمور، فروافتادگی دزفول، حوضه فورلندی زاگرس
  • مجتبی تولایی، نصرالله افتخاری، محمد کسایی نجفی، ارسلان زینل زاده صفحه 44
    به منظور تعیین درجه پختگی (بلوغ) مواد آلی سازند سرچاهان در منطقه تنگ زاکین در شمال بندرعباس، نمونه های سطحالارضی انتخاب و مورد ارزیابی «راک اول» و با تهیه قرص مقطع ضخیم، مورد مطالعه میکروسکوپی قرار گرفتند. نمونه ها غالبا حاوی گراپتولیت بودند که با بررسی میکروسکوپی و شناسایی گراپتولیتها انعکاس آنها اندازهگیری شد. همچنین اسلایدهای تهیه شده از کروژن در نور گذرا مورد بررسی قرار گرفتند. از کروژن استخراج شده نیز تجزیه عنصری به عمل آمد. انعکاس گراپتولیت، رنگ کروژن، فلورسانسزایی مواد آلی لیپتینیتی و نتیجه آنالیز عنصری کروژن، همگی نشان دهنده پختگی مواد آلی رسوبات سازند مذکور در منطقه تنگ زاکین در مراحل پایانی نفتزایی و اوایل گاززایی می باشند.
    کلیدواژگان: انعکاس گراپتولیت، تخلیص کروژن، آنالیز عنصری، سازند سرچاهان
  • حسام الوکی بختیاری، محمدرضا اصفهانی، عزت الله کاظم زاده، حمید شریفی، جعفر ولی صفحه 53
    نفوذپذیری نسبی در مطالعات مهندسی مخازن و وابستگی آن به عوامل فیزیکی متعدد دارای اهمییت خاصی است و اندازهگیری آن از مباحث مهم آزمایشهای ویژه مغزه میباشد. تعادل در جبهه پیشرونده سیال تزریقی در فرایند سیلابزنی و شناسایی اثر موئینگی در نقطه انتهایی مغزه در آزمایشهای نفوذپذیری نسبی از اهمیت ویژهای برخوردار است. برای این منظور استفاده از روش های اندازهگیری اشباع درجا سیالات درون مغزه در طول زمان آزمایش سیلابزنی ضروری است. همچنین ایجاد شرایط دما و فشار مخزن و استفاده از نفت مخزن در آزمایشهای مغزه سبب می شود تا اطلاعات واقعیتر برای استفاده در مدلهای مخزن در اختیار مهندسین مخزن قرار بگیرد.
    در این تحقیق با هدف تعیین اشباع درجا سیالات در فرایند سیلابزنی در شرایط مخزن، 4 نمونه پلاگ از سنگ مخزن سازند آسماری انتخاب شد و مقاطع نازک آنها به منظور شناسایی کامل لیتولوژی و بافت سنگ مخزن مورد مطالعه قرار گرفت. سپس با استفاده از دستگاه های اندازهگیری نفوذپذیری نسبی در شرایط محیط، اشباع میانگین سیالات در طول مغزه با اندازهگیری حجم سیالات خروجی در فرایند سیلابزنی تعیین و منحنی های نفوذپذیری نسبی آنها رسم شد. در مرحله بعد با استفاده از دستگاه اندازهگیری نفوذپذیری نسبی پرتو ایکس، آزمایشهای نفوذپذیری نسبی در شرایط مخزن انجام شد و میزان اشباع درجا و میانگین با اندازهگیری شدت پرتو ایکس عبوری از نمونه مغزه، تعیین و نتایج حاصل از دو آزمایش نفوذپذیری نسبی در شرایط محیط و مخزن با یکدیگر مقایسه شدند که در کلیه آزمایشها از نفت خام مربوط به سازند آسماری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: نفوذپذیری نسبی با اشعه ایکس، سیلابزنی، جبهه پیشرونده سیال، اشباع درجا، سیتی اسکن، ترشوندگی
  • محمدرضا جعفری نصر، رضا درگاهی صفحه 67
    بهینه سازی عملیات مخلوط سازی فرآورده های پالایشگاه می تواند با به کارگیری برنامه ریزی خطی صورت پذیرد و در نهایت مسئله به وسیله یک برنامه نرم افزاری حلال با صفحه گسترده (Solver) حل میشود.
    در این مقاله ضمن بیان کاربرد مدلسازی خطی در فرایند اختلاط فرآورده های تولیدی پالایشگاه، الگوریتم و روش بهینه سازی عملیات مخلوط سازی فرآورده ها به ویژه محصول بنزین با استفاده از مدلهای خطی نیز ارائه شده است. در پایان به عنوان یک مطالعه موردی، بهینه سازی فرایند اختلاط اجزای تشکیل دهنده بنزین تولیدی پالایشگاه تهران و با هدف حداکثر سازی سود حاصل از این اختلاط و با استفاده از برنامه کامپیوتری «Solver» از نرم افزار Excel صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، برنامه ریزی خطی، فرایند اختلاط، بنزین
  • علیرضا رجبی هرسینی، محمود معماریانی صفحه 84
    تطابق یعنی مقایسه ژئوشیمیایی بین هیدروکربنها یا هیدروکربنها با سنگ منشا و تعیین چگونگی ارتباط ژنتیکی بین آنها که برای این منظور از ابزارها و عاملهایی مانند بیومارکرها و ایزوتوپ استفاده میشود. در مغزه های حفاری تهیه شده از سازند کنگان (با سن تریاس زیرین) در چاه های C و B، آثار هیدروکربنی دیده شده است که در این تحقیق از دیدگاه ژئوشیمیایی با یکدیگر مقایسه و مطابقت داده میشوند. برای بررسی و ارزیابی ویژگی های ژئوشیمیایی این هیدروکربنها آنالیزهای مقدماتی (پیرولیز راک اول، استخراج وتفکیک بیتومن) و آزمایشهای تکمیلی (کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی-طیفسنجی جرمی) و بررسی های ایزوتوپی بر روی نمونه های خرده حفاری استفاده شده است. نتایج حاصل از آنالیزهای ژئوشیمیایی نشان میدهند که کروژن نمونه ها، مخلوطی از انواع II و III بوده و مواد آلی تولید کننده هیدروکربن از محیطی دریایی همراه با اندکی ورودی از خشکی تولید شده اند. هیدروکربنهای موجود در سازند کنگان از یک سنگ منشا با کلاستیک -کمی کربناته تولید و در شرایطی احیایی-نیمهاحیایی راسب شده اند. کروماتوگرامهای برشهای اشباع نمونه ها نشج-کان از عدم وجود پدیده تخریب زیستی نمونه های تحت مطالعه دارد. نمونه های میان لایه ای شیلی- آهکی سازند کنگان از چاه C، دارای پتانسیلی فقیر تا متوسط و نمونه های چاه B، پتانسیل هیدروکربنی فقیری را نشان میدهند. هر دو دسته نمونه های تحت بررسی، از نظر درجه بلوغ، در ابتدای پنجره تولید نفت (اواخر دیاژنز- اوایل کاتاژنز) قرار گرفتهاند. میزان پختگی مواد آلی نمونه های چاه B اندکی بیشتر از نمونه های چاه C میباشد. آثار هیدروکربنی چاه C، خصوصیات پارافینیک- نفتنیک و نفتنیک، و نمونه های چاه B، پارافینیک- نفتنیک و پارافینیک را نشان میدهند. به نظر میرسد که میان لایه های شیلی- آهکی موجود در بخشهایی از سازند کنگان، سبب تولید هیدروکربنهای موجود در ماتریکس سازند کنگان باشند.
    کلیدواژگان: آنالیزهای ژئوشیمیایی، تطابق، هیدروکربن، سازند کنگان، پارس جنوبی
  • کاظم سعادت، عزت الله کاظم زاده، محمدرضا اصفهانی، رضوان بهین صفحه 104
    برای تعیین ذخیره هیدروکربن مخازن، محاسبه اشباعشدگی سیالات دارای اهمیت زیادی است و روابط آرچی بهمنظور تعیین اشباع شدگی آب در مخازن هیدروکربنی مورد استفاده قرار میگیرد. این روابط دارای ضرایبی هستند که در آزمایشگاه تعیین میشوند و در صورت غیر قابل دسترس بودن نتایج آزمایشگاهی، از مقادیر ثابتی استفاده میگردد، با توجه با ساختار ناهمگون در سنگهای کربناته، استفاده از مقادیر ثابت منجر به خطای زیادی در محاسبات میشود. در این مطالعه به منظور بررسی ارتباط مقاومت ویژه سازندی و تخلخل و همچنین ارائه رابطهای تجربی بین ضریب سیمان شدگی و تخلخل و تعیین میزان تطابق این رابطه با روابط ارائه شده توسط سایر محققین، اندازه گیری های آزمایشگاهی مقاومت الکتریکی بر روی مغزه های یکی از میادین کربناته ایران در سازند آسماری انجام گرفته است. بر اساس نتایج، رابطه بورایی با نتایج آزمایشگاهی سازند مورد مطالعه تطابق بیشتری دارد و میتوان با تغییر ضرایب این معادله آن را برای سازند مورد مطالعه به کار گرفت. برای تعیین ضریب سیمان شدگی یک رابطه خاص را نمیتوان بهکار برد و لازم است این ضرایب برای هر سازند با انجام آزمایش تعیین شوند. نتایج همچنین نشان میدهند ضریب همبستگی بین ضریب سیمان شدگی و تخلخل برای نمونه های سازند مورد مطالعه برابر 76 درصد میباشد و با جداسازی نمونه ها با تخلخل کمتر از 5 درصد و بیشتر از 5 درصد میتوان به روابط دقیقتری برای تعیین ضریب سیمان شدگی دست یافت.
    کلیدواژگان: مقاومت ویژه سازندی، ضریب سیمانشدگی، تخلخل، سنگهای کربناته، تطابق
  • صفحه 115
|
  • Page 3
    One of the most important problems in the upstream oil industries is heavy organic and asphaltene deposition that cause to plug in formations, production surface facilities, wellbore, and flow lines. Determination of asphaltene precipitation, flocculation and aggregation mechanisms and asphaltene flocculation onset point are too important subjects in asphaltene deposition management. In this work, at first, three usual methods are applied for measuring onset of flocculation in some Iranian asphaltenic crude oils. As it can be seen, these methods are sometimes unable to give any onset point and/or their results are not always accurate enough. Here the image-processing concept is applied to develop a new effective and applicable procedure to detect asphaltene flocculation onset points. The obtained results show that the developed method not only has a good accuracy in asphaltene flocculation onset estimation especially in the most heavy and light asphaltenic crude oils, but also can be applied as powerful tool for research on kinetic growth of asphaltene particles. Also this method can be used for onset point detection and kinetic growth of asphaltene particles in live oils at high pressure and temperature.
    Keywords: Asphaltene, Flocculation, Onset, Image Processing
  • Page 18
    Austenite stainless steel are inclined susceptible to cracking due to stress corrosion in Cl-ion environment; the mode of cracking can be in the form of Trans granular, Inter granular or both of them. The type of crack depends on the concentration of corroding solution, applied stress on specimen, test temperature, chemical composition and metallurgical mode of alloy. In this study, stress corrosion in sensitized 316L austenite stainless steel and the role of surface preparation on postponement of SCC crack initiation has been investigated. Test specimens were made according to ASTM G30 standard by using constant strain technique and then exposed to pure MgCl2 solution with 20, 30, and 40 wt% concentrations at 90oC. For a week, the specimens were taken out of solution everyday and their surface were studied using stereo microscope. With surface treatment such as sand blast and shot blast on specimens, it was found that residual stresses on the specimen surfaces caused crack initiation to significantly postpone in this specimens compared to specimens with untreated surface. Also, the number of cracks in surface-treated specimens were less than untreatment specimens and with an increase in chloride ion concentration in solution, crack initiation time decreases, and the number of cracks and crack depth increase. At the end of tests, the specimens were examined with electronic and optical microscopy and the effect of surface preparing on crack initiation and propagation were investigated. It was observed that, stress corrosion cracks of sensitized AISI 316l alloy initiate from specimen surface and gradually propagate in sensitized grain boundary and change fracture mechanism from Trans granular stress corrosion to inter granular.
    Keywords: AISI 316L Stainless Steel, Treatment, Preparation, U, Bend, MgCl2 Solution, SCC
  • Page 30
    Gachsaran Formation with 700 meters thickness is a cap rock for Asmari reservoir at Ab Teymur Oil Field in Dezful Embayment. It is mainly composed of anhydrite, halite and grey to red marl with carbonate intebeds. This research has been done based on gamma-ray logs, graphic well logs, petrography of 200 thin sections of cuttings as well as Scanning Electron Microscope (SEM) analysis with EDX attachment. The Gachsaran Formation consists of many small cycles with high frequency that may have formed during fluctuation of shallow water resulted from glacial processes, tectonic activities as well as deposition of plastic sediments and subsidence in the Zagros foreland basin. Each cycle usually begin with lagoonal limestone and marl during trangressive phase and continue with evaporites that formed during regressive phase. At this stage, sabkha is formed and deposition of anhydrite started. Salt pans are formed during the last period of regression in central part of basin and affected by flooding, concentration, and desiccation stages. Sedimentary cycles of Gachsaran Formation are very similar to many ancient and recent evaporites such as Arab Formation and recent sabkha environment in Persian Gulf.
    Keywords: Gachsarn Formation, Ab Teymur Oil Field, Dezful Embayment, Zagros Foreland Basin
  • Page 44
    In order to determine the maturity of the organic matter of Sarchahan Formation in northern Bandar Abbas, 15 outcrop samples were collected from Tang-e-Zakin, North Syahoo village, 70 km. from the city of Bandar Abbas. The Reflectance of Graptolites (%GRo) were measured by a reflected light microscope (MPV-SP) and histograms were plotted. The Mean Random Reflectance of these samples were 1.11% which indicate the catagenetic stage of maturity. These samples were also subjected to Rock- Eval Pyrolysis. The average Tmax for these samples is 455◦C that indicates the end of oil generation window and early stage of gas generation. The Gahkum Formation (Silurian shales) as a whole was reported as overmature and its organic matter considered to have graphitic stage of maturity. Nevertheless Gahkum Fm. was divided into Syahoo Fm. (Ordovician) and Sarchahan Fm. (lower Silurian) on the basis of their biozones. On the other hand, this study geochemically investigated Sarchahan Formation separately with the help of Rock-Eval data, TAI, elemental analysis of kerogen and measurements of graptolite reflectance (Gro%), and concluded that it is in the catagenetic stage of maturity and emphasis on the Silurian strata for future hydrocarbon exploration in Iran.
    Keywords: Gahkum Formatiom, Sarchahan Formation, Graptolite Reflectance, GRo%, Elemental Analysis
  • Page 53
    Due to majority of relative permeability in reservoir engineering studies and its dependency to some physical properties, relative permeability measurement is the most complicated task in special core analysis studies. Equilibrium in front flow during flooding and recognizing the end effect capillary pressure in relative permeability tests is very important. For this reason the usage of in-situ saturation measurement methods has a paramount importance. Also performing SCAL tests in reservoir conditions and using reservoir oil creates correct and real data for reservoir engineers to apply in reservoir models. In this study, the goal of which is the determination of in-situ saturation during flooding in reservoir conditions, first four plug samples from Asmari formation were selected and thin section studies were done to recognize the lithologies and important features. Then using relative permeability apparatus in ambient condition, the average saturations of fluids in the cores were determined by measuring the volume of fluids expelled from the samples in the flooding test and the relative permeability curves were plotted. In the next step using x-ray relative permeability apparatus, the relative permeability experiments in the reservoir conditions were performed and the value of in-situ fluid saturation and the average saturation were determined via measuring the intensity of x-ray passes through the core. The results obtained from relative permeability tests in ambient and reservoir condition were then compared. Dead crude oil from Asmari formation has been used in all experiments.
    Keywords: X-ray Relative Permeability, Flooding, Fluid Front, In, Situ Saturation, C, T, Scan
  • Page 67
    The optimization of blending of refinery products is accomplished by applying linear programming and then the problem is solved using the spreadsheet solver. This paper presents application of linear programming to blending optimization method in gasoline production. As a case study, optimization of gasoline blending in Tehran Refinery is studied by LP in order to maximize the profit.
    Keywords: Optimization, Linear Programming, Blending, Gasoline
  • Page 84
    Correlation means comparison of hydrocarbons with each other or with hydrocarbons from a source rock for genetical relations using geochemical analyses. For this propose generally, biomarkers and isotopical analyses are used. In this study, an extensive geochemical analyes such as Rock-Eval pyrolysis, Bitumen extraction and fractionatios, biomarkers and isotpical analyses were carried out on core rock samples collected from Shaly-Carbonate layers of Kangan Formation of wells B and C in South Pars Gas field. Rock-Eval pyrlysis and biomarkers analysis results reveal that the kerogen of samples were type II and III, indicating marine organic matter with a little terrestrial input. Chromatograms of saturate fraction of samples show no biodegradation alterations. The organic matter of these samples were derived from source rock(s), with clastic-semicarbonate lithology which deposited under anoxic to subanoxic depositional environment. The samples collected from well C, showing poor to moderate genetic potential and samples of well B has poor genetic potential. Maturity level of kerogen of both samples are in early oil generation zone (late diagenesis to early catagsnesis). Samples from well B showing slightly higher maturity level compare with that of well C. Well B samples show paraffinic-naphthenic and naphthenic hydrocarbon characterestics, were as the organic matter of well C, with paraffinic-naphthenic and paraffinic hydrocarbon properties. In spite of similarity of fingerprints and chemical characterization between wells C and B, it seems shally- carbonate layers of Kangan Formation is responsible for a negligible amount of hydrocarbon production. These layers act as a low quality source rock with poor potantiality.
    Keywords: Geochemical Analysis, Correlations, Hydrocarbons, Kangan Formation, South Pars
  • Page 104
    Calculation of water saturation plays a major role in formation evaluation. Archie formula is one of the fundamental methods for calculating the water saturation of formation which contains laboratory measured parameters named Archie coefficients. When there is no access to laboratory measurement results, the Archie constants are used. Due to the heterogeneity and structural variety in different carbonate rocks, Archie constants lead to so many calculation errors. In this study, Archie coefficients have been determined for Asmari formation carbonate rocks through experiments; then some important empirical equations have been used in order to calculate Archie coefficients and compare them with the measured ones; eventually a relationship has been established between porosity and cementation factors. Results indicate that Borai formula has the best accordance with experimental data; but in order to use its formula, we must swap the coefficients with observed experimental data. Results also suggest that the experimental data have coefficient of correlation equaling 76 percent and we will witness better results provided that there are isolate samples with porosity lower than 5 percent.
    Keywords: Formation Resistivity Factor, Cementation Exponent, Porosity, Carbonate Rocks, Correlation