فهرست مطالب

تازه های علوم شناختی - پیاپی 1 (بهار 1378)

فصلنامه تازه های علوم شناختی
پیاپی 1 (بهار 1378)

  • 73 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1378/02/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سرمقاله
    کمال خرازی صفحه 5
  • مریم نوروزیان، جمشید لطفی صفحه 7
    در متن علمی چپ دستی از طرف عده ای با عوامل آسیب زا مرتبط بوده و به عنوان یک پدیده غیر عادی تلقی می شود ولی از طرف عده ای دیگر طبیعی محسوب گشته حتی با استعداد های خاصی مرتبط شناخته شده است.
    در این تحقیق میزان موفقیت افراد چپ دست در مقایسه با راست دست در ازمون سراسری ورود به دانشگاه ها مورد بررسی قرار گرفت. مجموعا 50000 نفر از میان داوطلبان مرحله اول ازمون سراسری دانشگاه ها در 5 سال متوالی بطور تصادفی انتخاب شده و از نظر قبولی دانشگاه ها و چپ دستی مورد مطالعه قرار گرفتند.
    مشخص گردید که افراد چپ دست نسبت به افراد راست دست در تمام سالها مورد مطالعه بطور معنی دار از میزان قبولی بیشتری برخوردار بوده اند.3/27 درصد در مقایسه با 3/24 این یافته در جهت تایید نظریه های است که اصولا چپ دستی را یک پدیده عادی تلقی کرده و بریا آن نقش پاتولوژیک قائل نیستند.
  • آذرخش مکری، مجید صادفی صفحه 15
    فعالیت نیمکره های مغزی در انسان حالت نامتقارن دارد و بعضی کارکردهای عالی شناختی در مغز بصورت غیر قرینه انجام می پذیرند.
    درک کلام و زبان در اکثر افراد راست دست و نیمکره چپ متمرکز است و توانایی های فضایی- بینایی و تشخیص عواطف و هیجانات در چهره بیشتر به نیمکره داست اختصاص یافته است. بر اساس بعضی شواهد فرضیات این غیر قرینه بودن فعالیت مغزی در بیماری اسکیزوفرنی کاهش یافته یا بهم می خورد. به منظور سنجش نسبت فعالیت نیمکره در شناسایی هیجان و عواطف در چهره از تعداد تصاویر دو نیمه شده chimeric استفاده می شود...
  • محمود بی جن خان صفحه 24
    در این مقاله یک الگوی شناختی دریادگیری واکه های زبان ارائه می گردد. در این مدل که به عنوان اثر مغناطیسی درکی شهرت دارد برای هر آوای زبان یک حوزه مغناطیسی با مرکزیت یک نمونه نخستین فرض می شود که برنمونه های نزدیک به نمونه نخستین اثر گذاشته و انها را جذب می کند. شواهدی وجود دارد که کودک در 6 ماهگی حوزه های مغناطیسی آواهای زبان مادری را یاد می گیرد. نگارنده این مدل را برای واکه های زبان فارسی در بزرگسالان محک زده و به کمک این الگوی شناختی هماهنگی واکه ای در زبان فارسی رامورد بحث و بررسی قرار می دهد.
  • خسرو باقری، زهره خسروی صفحه 35
    نظریه پیاژه تنها محدود به روان شناسی کودک و نوجوان نمی شود بلکه دیدگاه ولی در واقع یک نظریه معرفت شناختی نیز می باشد پیاژه دیدگاه های معرفت شناختی را طبقه بندی کرده تا جایگاه معرفت شناسی تکوینی در میان آنها مشخص شود. او در آثار اولیه خود معرفت شناسی را از جنبه تکوین و غیر تکوینی بودن و همچنین از نظر غلبه عنصر عین ذهن یا تعامل میان آنها طبقه بندی کرده است.
    پیاژه معرفت شناسی خود را در زمره معرفت شناسی های علمی قرار می دهد. به اعتقاد او اگر بخواهیم به معرفت شناسی صورتی علمی دهیم باید دو شرط را مراعات کنیم. نخست اینکه سوالهای معرفت شناسی را محدود سازیم و دوم اینکه مدعای خودرا به نحو تجربی تحقیق و بررسی کنیم. در این مقاله دیدگاه معرفت شناسی تکوینی به تفضیل مورد بحث قرار گرفته است...
  • شهین نعمت زاده صفحه 41
    یکی از پرسش های مهمی که درباب معماری ذهن در علوم شناختی مطرح است این است که آیا ذهن یک پارچه است واز استراتژی های عمومی همه منظوره استفاده می کند یا اینکه از بخشهای یا پیمانه های نسبتا مجزا تشکیل شده است که هریک بطور مستقل فعالیت می کند؟
    فودور معتقد است که پاره ای از فعالیتهای ذهنی نتیجه ساختار پیمانه ای ذهن است و پاره ای دنگر تابع معماری یکپارچه ای است. به اعتقاد او ساختار ذهن از مبدلها، نظام های دروندادی و نظامها یا فرایندهای مرکزی تشکیل شده است. در این مقاله ساختار پیمانه ای ذهن با تاکید بر عقاید فودر مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
  • جواد علاقبندراد صفحه 46
    ترمیم پذیر مغز یکی از موضوعات قدیمی است که همواره ذهن بشر را به خود مشغول داشته است از نظر تاریخی این موضوع به علاقه دیرینه محققان علوم عصبی به رابطه ساختار و عملکرد باز می گردد. برای مثال تحت تاثیر فرضیاتی که شکل ظاهری جمجمه را در اعمال شناختی دخیل می دانستند در مقطعی تصور می شد که اعمال شناختی در بستر ساختاری تشخیص و ثابت صورت می گیرد اما آنجه که عمدتا مورد بحث قرار داشته قابلیت محدود مغز در ترسیم ساختاری و از طرف دیگر شواد مسلم به نفع بازیابی نسبی در برخی از کارکردهای مغزی است.
    در این مقاله نظریه های معاصر در مورد ترمیم پذیری ارتباط تجربه و یادگیری با ساختار مغز ونقش ژنهای مسئول در این باره به تفضیل مورد بحث قرار می گیرد.
  • آذرخش مکری صفحه 54
    تاریخچه هیپنو تیزم به کارهای فرانس مسمر در قرن هجدهم باز می گردد حدود یک قرن بعد جامعه علمی هیپنوتیزم را نوعی تغییر در حالت هوشیاری می پندارد و شباهت زیادی به اغماء خواب خوابگردی و رویا در آن می بیند. تا ابتدای قرن بیستم تلاش اکثر دانشمندان معطوف به این امر می شود که به کمک مکانیسمهای برانگیختگی هیجان فعال سازی و مهار مغزی توتجیهی برای این پدیده بیابند اما شواهد و قراین طور دیگری خود نمایی می کنند. سرانجام در دهه60 و 70 میلادی اکثر روان شناسان و روانپزشکان می پذیرفتند که در هیپنوتیزم تغییر حالت هوشیاری به معنی خاص کلمه اتفاق نمی افتد...
  • علی درزی صفحه 64
  • صفحه 70
  • فراخوان مقاله
    صفحه 73
  • راهنمای نویسندگان
    صفحه 74