فهرست مطالب

Journal of Dental School
Volume:22 Issue: 3, 2004

  • 174 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/07/12
  • تعداد عناوین: 21
|
  • محمد اثنی عشری، مهتاب نوری، محمد علی مزینی، فرنگیس سراجی صفحه 361
    سابقه و هدف
    داشتن دانش کافی در مورد آناتومی انتهای ریشه دندان برای درمان موفق کانال ریشه ضروری است. فورامن اپیکالی، ناحیه ای است که کانال، سطح ریشه را به سوی لیگامنت پریودنتال ترک می کند و لزوما بر اپکس آناتومیک منطبق نیست. رایج ترین روش موجود برای شناسایی این نقطه رادیوگرافی است. این تحقیق با هدف بررسی ارزش تشخیصی دو روش رادیوگرافی موازی (Parallel) و رادیوگرافی با قانون شی باکالی (BOR، Buccal Object Rule) در تعیین انحراف فورامن اپیکالی از اپکس اناتومیک در مقایسه با روش استاندارد طلایی انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تشخیصی که بصورت invitro انجام شد، 68 دندان مولر اول و دوم فک بالا و پایین حائز شرایط، انتخاب و حفره دسترسی استاندارد روی آنها آماده شد. سپس بر حسب قطر کانال فایلهای شماره 10، 15 یا 20 به نحوی استفاده شدند که نوک فایل در ناحیه اپیکال فورامن در تماس با سطح ریشه دیده شد. از دندانهای فک بالا با روش موازی و از دندانهای فک پائین با روش BOR با زاویه 20 درجه رادیوگرافی تهیه شد. سپس فیلم ها ظاهر و کدبندی شدند. رادیوگرافی ها در شرایط استاندارد توسط یک ذره بین با بزرگنمایی 5 برابر بررسی شدند و موارد انحراف نوک فایل از اپکس رادیوگرافیک مشخص و در فرم اطلاعاتی ثبت شد. همچنین تمام دندانها زیر یک استریومیکروسکوپ از نظر محل خروج نوک فایل (باکال، لینگوال، مزیال و دیستال) بررسی شدند. وضعیت محل خروج فایل نسبت به اپکس آناتومیک با این روش به عنوان استاندارد طلایی در نظر گرفته شد. برای تعیین ارزش تشخیصی دو روش از 5 معیار تشخیصی استفاده شد.
    یافته ها
    در 52 درصد کل نمونه ها اپیکال فورامن بر اپکس منطبق نبود. نتایج 5 معیار تشخیصی به ترتیب برای روش موازی و BOR عبارت بودند از: حساسیت 93.9 و 90.6، ویژگی و PPV برای هر دو روش 100 درصد،NPV برابر 96.6 و 88.4 و صحت برابر با 97.4 و 94.5.
    نتیجه گیری
    با وجود عدم تطابق اپیکال فورامن بر اپکس آناتومیک، رادیوگرافی در اغلب موارد روش تشخیصی مفیدی برای تعیین موقعیت اپیکال فورامن می باشد. البته بهتر است برای بالا بردن دقت کار از روش های کمکی مانند اپکس یاب های الکترونیکی و مرطوب شدن انتهای کن کاغذی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اپکس، اپیکال فورامن، رادیوگرافی موازی، رادیوگرافی با قانون شیء باکالی
  • محمد جعفر اقبال، محمد اثنی عشری، محمودرضا حسینی صفحه 369
    سابقه و هدف
    با وجود پیشرفتهای وسیع در زمینه کنترل عفونت طی سالهای اخیر، هنوز مشکلات زیادی در سطح دانشکده ها، کلینیکها و مطب ها وجود دارد. یکی از کمبودها در این زمینه عدم وجود ارزیابی از کنترل عفونت در دانشکده ها می باشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان در بخش اندودانتیکس دانشکده داندانپزشکی شهید بهشتی بود.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق توصیفی (cross - sectional) و جامعه مورد پژوهش دانشجویان ترم های تکمیلی و 8 و 11 دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی در بخش اندو بودند. این تحقیق با استفاده از پرسشنامه و مشاهده در ماه های مهر و آبان و آذر سال 1381 انجام شده و متغیرهای آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین نمرات دانشجویان در زمینه آگاهی 19 نمره از 34 نمره و این میانگین در مورد عملکرد 21 نمره از 32 نمره بود. در مورد عملکرد حداکثر نمره در کلیه ترمها 30 و حداقل 7 از 32 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که آگاهی کلی دانشجویان در زمینه کنترل عفونت کافی نبوده، آموزش بیشتر در این زمینه توصیه می شود. در زمینه نگرش، دانشجویان علاقه مند به آموزش بیشتر تئوری و عملی بودند و عملکرد دانشجویان در مورد رعایت حفاظت فردی و تکنیکهای آسپسی بطور کلی خوب بود. تنها در مورد آماده کردن فیلم رادیوگرافی و دفع مواد آلوده بایستی ملاحظات بیشتری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: کنترل عفونت، آگاهی، نگرش و عملکرد
  • مجید برگ ریزان، امیر قاسمی، ماهواره اخگر عراقی، علی یزدانی صفحه 378
    سابقه و هدف
    یکی از مهمترین عوامل موفقیت بالینی یک ترمیم، سیل مارجینال آن است. مطالعات متعدد، فوائد زیادی را برای سیستمهای چسبنده جهت دستیابی به باند قوی تر و بادوام تر بین کامپوزیت و ساختمان دندان گزارش نموده اند. این مطالعه in vitro، با هدف بررسی ریزنشت چهار سیستم چسبنده عاجی جدید به روش نفوذ رنگ انجام گرفته است. این مواد چسبنده به منظور بهبود کیفیت باند و نیز آسان سازی مراحل کار باندینگ ارائه شده اند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بوده، تکنیک جمع آوری اطلاعات مشاهده بود. در این تحقیق حفرات CI V استاندارد (2×2×3 میلی متر) بر روی سطح باکال و لینگوال 20 دندان پره مولر سالم انسان و در ناحیه CEJ تهیه و پس از استفاده از مواد چسبنده (ماده Single Bond (One-bottle total-etch وPrompt L-Pop (ماده One-step self-etch و Clearfil SE Bond و AdheSE (دو مادهtwo - step self - etch) توسط کامپوزیت Filtek A110 ترمیم شدند. دندانها تحت عمل ترموسایکلینگ قرار گرفتند. سطوح آنها تا نزدیکی لبه ترمیم توسط موم و لاک ناخن پوشیده شده، و به مدت 7 روز در محلول فوشین بازی 2% قرار گرفتند. سپس بطور طولی برش داده شدند و میزان نفوذ رنگ در لبه های اکلوزال و ژنژیوال حفرات بطور کیفی توسط استریومیکروسکوپ (30×) تعیین گردید و یافته ها بوسیله تستهای آماری Kruskal-Wallis و Mann - Whitney آنالیز گردیدند.
    یافته ها
    اختلاف آماری معنی داری بین میزان ریزنشت سیستمهای self-etch مورد مطالعه با سیستم total-etch بکار رفته، نه در لبه های اکلوزال و نه در لبه های ژنژیوال دیده نشد. ولی تفاوت ریزنشت میان کل لبه های اکلوزال با کل لبه های ژنژیوال بشدت معنی دار بود (p<0.0001) و دیواره های ژنژیوال نفوذ رنگ بیشتری نسبت به دیواره های اکلوزال از خود نشان داده بودند. از میان چهار گروه مورد مطالعه، فقط در گروه AdheSE عملکرد ماده در دیواره ژنژیوال بطور معنی داری ضعیفتر از دیواره اکلوزال بود (p<0.03).
    نتیجه گیری
    سیستم های چسبنده self-etch از نظر قدرت سیل کنندگی می توانند جایگزین مناسبی برای سیستم های چسبنده مرسوم total - etch باشند.
    کلیدواژگان: سیستم چسبنده، عاجی، پرایمر اچ کننده، ریزنشت
  • مریم بهاروند، غلامعلی غلامی، مهندس ناصر ولایی، علاء قاسمی صفحه 391
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت جرم دندانی و تاثیر آن در بروز بیماری های پریودنتال، این تحقیق با هدف بررسی فراوانی جرم دندانی و عوامل زمینه ساز تشکیل جرم و وجود همبستگی بین این دو در بیماران مراجعه کننده به بخش تشخیص بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی در پائیز 1381 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی بر روی 100 نفر از بیماران که بی دندانی در 6 دندان قدامی پایین نداشتند و نیز دارای دندانهای لازم برای محاسبه ایندکس پلاک Sillness - Loe بودند انجام گرفت. تکنیک مطالعه مصاحبه (تکمیل فرم اطلاعاتی) و مشاهده (معاینه و اندازه گیری آزمایشگاهی) بود. پس از تکمیل فرم اطلاعاتی برای هر بیمار، ارتفاع جرم رسوبی در سطح لینگوال شش دندان قدامی پایین با پروب مدرج پریودنتال اندازه گیری و بر اساس آن شاخص جرم (C.S) هر بیمار محاسبه شد. سپس ایندکس پلاک Sillness - Loe محاسبه گردید. آنگاه از هر بیمار یک نمونه بزاق جهت اندازه گیری کلسیم گرفته شد. کلیه اطلاعات بدست آمده حاصل از معاینه، مصاحبه و نتایج آزمایشگاه در فرم های اطلاعاتی ثبت و در پایان با نرم افزار SPSS مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    این تحقیق نشان داد که فراوانی جرم دندانی در مراجعین به بخش تشخیص بیماری های دهان در دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی 75 درصد و میانگین شاخص جرم آنها 22.9± 30.21 بود. میانگین کلسیم بزاق نمونه های مورد بررسی 4.96±1.43mg/dl بود.
    همچنین بین جرم دندانی و کلسیم بزاق همبستگی وجود داشت (0.0001 P< و 0.96=2?). این تحقیق نشان داد که 69.2 درصد افراد دارای جرم دندانی بسیار زیاد مذکر، 57.7 درصد آنان فاقد تحصیلات دانشگاهی، 80.7 درصد آنها دارای بهداشت دهانی ضعیف و 69.2 درصد آنان دارای بی نظمی و چرخش در محل تشکیل جرم بودند. همچنین 38.5 درصد کسانی که جرم دندانی زیاد داشتند سیگاری بودند (17.7=(OR.
    نتیجه گیری
    فراوانی جرم دندانی در بیماران دندانپزشکی و همچنین شاخص جرم آنان بالاست. با شناسایی و حذف عوامل مساعد کننده بروز جرم می توان به افزایش سطح بهداشت دهان و کاهش بیماری پریودنتال کمک کرد.
    کلیدواژگان: جرم دندانی، کلسیم بزاق، پریودنتال
  • مسعود پریرخ، مرتضی صدیقی صفحه 398
    سابقه و هدف
    پاکسازی و شکل دهی کانال یکی از مراحل مهم در حین درمان ریشه می باشد. میزان دبری خارج شده از ناحیه اپیکال در حین پاکسازی و شکل دهی کانال می تواند موجب بروز درد و ناراحتی پس از درمان اندودنتیک شود. هدف از این مطالعه مقایسه میزان دبری اپیکالی در طی سه روش آماده سازی کانال می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی به منظور بررسی و مقایسه میزان خروج دبری از اپیکال فورامن در حین آماده سازی کانال با استفاده از روش Step Back و دستگاه اندوسونیک، 39 دندان سانترال بالا مورد استفاده قرار گرفتند. پس از تعیین طول کانال و فایل اندازه گیری، دندانها به سه گروه 13 تایی تقسیم شدند. به نحوی که خصوصیات آنها از نظر اندازه فایل اندازه گیری و طول کانال ها مشابه باشد. سپس دندانها در گروه I با روش Step Back، در گروه II با دستگاه اندوسونیک و در گروه III با روش ترکیبی دستی- سونیک، آماده سازی گردیده و دبری خارج شده در هر گروه محاسبه گردید.
    یافته ها
    میانگین میزان خروج دبری در گروه I،3.09± 4.33 میلی گرم، در گروه II،1.86± 2.76 میلی گرم و در گروه III، 3.41 ±2.86 میلی گرم بود. اگر چه آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه Kruskal Wallis اختلاف آماری معنی داری را میان گروه ها نشان نداند، اما نتایج بدست آمده نشانگر خروج کمتر دبری در گروهی بود که اندوسونیک به تنهایی مورد استفاده قرار گرفته بود.
    نتیجه گیری
    تفاوت آماری معنی داری در خروج دبری از فورامن اپیکال میان سه روش آماده سازی کانال وجود نداشت، اما شکل اپیکال فورامن و استفاده از اندوسونیک در میزان خروج دبری موثر بود.
    کلیدواژگان: آماده سازی کانال، اندویونیک، خروج دبری
  • گلی چمنی، شوکا سرداری کرمانی صفحه 410
    سابقه و هدف
    داروهای ضد درد، آنتی بیوتیک ها، دهان شویه ها و داروهای بی حس کننده جزو شایعترین داروهایی هستند که توسط دندانپزشکان تجویز می شوند. هدف از تحقیق حاضر بررسی میزان آگاهی و عملکرد دندانپزشکان عمومی شهر کرمان در مورد تجویز این دسته از داروها بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه مقطعی و توصیفی است که بر روی 66 تن از دندانپزشکان عمومی شهر کرمان انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه ای بود که بر اساس منابع معتبر تهیه گردید و پس از تعیین روایی آن، با استفاده از آزمون test-re test پایایی آن نیز مورد تایید قرار گرفت. پژوهش دارای دو متغیر اصلی آگاهی و عملکرد است.
    یافته ها
    68.2 درصد از دندانپزشکان، مرد و 31.8 درصد زن بودند. میانگین سن شرکت کنندگان 37.5 سال و میانگین مدت فراغت از تحصیل آنان 10.6 سال بود. نتایج بدست آمده نشان داد که میانگین نمره دندانپزشکان از 8 امتیاز بخش آگاهی 5.38 بود. میزان آگاهی دندانپزشکان با افزایش سن و مدت فراغت از تحصیل آنها به طور معنی داری کمتر می شد (P<0.05، r=-0.32).
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که میزان آگاهی دندانپزشکان در مورد تجویز داروهای رایج در دندانپزشکی قابل قبول می باشد، با این وجود در مورد انتخاب داروهای ضد درد، ضد قارچ و همچنین طول دوره تجویز آنتی بیوتیک باید اطلاعات بیشتری به دندانپزشکان داده شود. همچنین آگاهی دندانپزشکان درباره ماهیت بی حس کننده سیتانست و ضرورت انجام تست پنی سیلین قبل از تزریق باید افزایش یابد.
    کلیدواژگان: دارو، دندانپزشکان، آگاهی، عملکرد
  • رزا حقگو، مجتبی وحید گلپایگانی صفحه 419
    سابقه و هدف
    در حال حاضر تکنیک انتخابی برای بی حسی مولارهای شیری مندیبل تکنیک بلاک عصب دندانی تحتانی است که این تکنیک معایبی دارد از جمله طول مدت بی حسی و احتمال آسیب لب و زبان کودک بعد از بی حسی. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر کلینیکی تزریق اینفیلتریشن به جای بلاک برای کارهای ترمیمی، پالپوتومی و جراحی مولارهای شیری مندیبل است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش sequential double blind randomized trial انجام شد. 80 کودک 9-6 ساله که نیاز به درمان های یکسان دو طرفه در مولارهای شیری مندیبل داشتند انتخاب شده و با انجام 2 تزریق درمانهای لازم (ترمیمی، پالپوتومی، روکش، کشیدن) در هر دو طرف در یک جلسه انجام شد. ارزیابی راحتی بیمار شامل حرکات دست و بدن و حرکات چشم حاکی از درد، شکایت لفظی و گریه توسط دستیار دندانپزشکی که از نوع تزریق آگاه نبود و صرفا با مشاهده این حرکات ثبت شد.
    یافته ها
    آزمون T نشان داد در هیچیک از عوامل ارزیابی شده اختلاف معنی داری میان تکنیک های بلاک و اینفیلتریشن وجود ندارد و عمق بی حسی با دنسیتی استخوان در گروه های مورد مطالعه بستگی ندارد.
    نتیجه گیری
    در درمان مولارهای شیری مندیبل می توان به جای تکنیک بلاک از تزریق اینفیلتریشن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تزریق بلاک، تزریق اینفیلتره مولارهای شیری مندیبل، کودکان 9، 6 ساله
  • زهرا دلاوریان، ثمانه زوار صفحه 425
    سابقه و هدف
    هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع ضایعات دهانی و آگاهی از وجود آنها در مراجعین در بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی مشهد بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی بود که به صورت توصیفی اجرا گردید و روش نمونه گیری متوالی به شیوه پواسن بود، تمام مراجعه کنندگان به کلینیک بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی مشهد طی پائیز 1379، معاینه شدند و پرسشنامه برای آنها تکمیل گردید.
    یافته ها
    مراجعه کنندگان 1310 نفر، 501 مرد، 809 زن بودند. متوسط سنی آنها 14.6± 28.2 بود. 75.2% از مراجعه کنندگان ضایعه دهانی داشتند و 24.8% دارای مخاط دهانی سالم بودند، بیشتر این بیماران از ضایعه دهانی شان مطلع نبودند (75.1%)، که 95.8% این ضایعات در بافت نرم قرار داشتند، 13.90% افرادی که ضایعه دهانی داشتند، به کنترل و پیگیری نیاز داشتند. (71.5%) از میان 48 وضعیت پاتولوژیک مختلف تشخیص داده شده بیشترین ضایعات: زبان باردار (40.8%)، پتشی (14.2%) و زبان جغرافیایی (6.5%) بودند.
    نتیجه گیری
    تعداد زیادی از مراجعه کنندگان از ضایعات دهانی موجود در بافت نرم دهانی خود که نیاز به پیگیری داشت مطلع نبودند و این مساله لزوم تاکید بر معاینات دوره ای دهانی همانند معاینات دندانی توسط متخصصین را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ضایعه دهانی، شیوع، آگاهی از ضایعه دهانی
  • ماندانا ستاری، رضا ترمه، محمد اثنی عشری، مجید کاظم صفحه 437
    سابقه و هدف
    در تحقیقات مختلفی که تاکنون در زمینه ایمونوپاتوژنز وضعیت های مختلف پالپ دندان صورت گرفته، به پالپ پولیپ یا پالپیت هیپرپلاستیک توجه چندانی نشده است. لذا هدف از انجام این تحقیق بر پایه تعیین رابطه میان حضور و غلظت IgE و هیستامین پالپ با پالپ پولیپ بنا نهاده شد.
    مواد و روش ها
    روش این مطالعه بصورت تحلیلی و مورد شاهدی بود. برای این منظور، 17 نمونه پالپی مبتلا به پالپ پولیپ و 16 نمونه پالپ سالم جمع آوری گردید. پس از کشت 3 روزه بافتی، جهت تعیین حضور و غلضت IgE و هیستامین در نمونه های مایع رویی کشت به ترتیب از روش هایSandwich ELISA (Enzyme Linked Immuno - Sorbent Assay) و Competitive ELISA استفاده شد.
    یافته ها
    در این تحقیق به حضور IgE به ترتیب در 100% و 50% از نمونه های پالپ پولیپ و پالپ سالم با میانگین غلظت 0.486 ±0.762 و 0.219± 0.193 IU/ml برخورد شد. حضور هیستامین به ترتیب در 100% و 12.5% از نمونه های پالپ پولیپ و پالپ سالم با میانگین غلظت 30.835±34.153 و ng/ml 3.125±8.732 ملاحظه شد. با انجام آنالیزهای آماری، اختلاف آماری معنی دار از لحاظ حضور و غلظت IgE و هیستامین بین دو گروه مورد مطالعه مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های بدست آمده از این تحقیق، می توان برای واکنش ازدیاد حساسیت تیپ I یا آلرژی، نقشی احتمالی در پاتوژنز پالپ پولیپ در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: پالپ پولیپ، پالپیت هیپر پلاستیک، آلرژی، IgE، هیستامین، ایمونوپاتوژنز
  • مهستی سحابی، مسعدو داودیان، مسعود اجلالی صفحه 442
    سابقه و هدف
    میزان خطای رابطه اینتراکلوزال کست های مانت شده بر روی آرتیکولاتور به منظور ساخت رستوریشن های ثابت، از طریق انتخاب مواد رکوردگیری دقیق به حداقل می رسد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی دقت سه بعدی چهار ماده ثبت کننده رابطه اینتراکلوزال انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی میزان خطای سه بعدی یک نوع موم، پلی اتر، کامپاند قالبگیری و رزین آکریلی اتوپلیمریزه را ارزیابی و مقایسه نمود. به این منظور یک جفت دنتیک روی یک آرتیکولاتور Semiadjustable، Arcon مانت شدند. سپس از هر ماده تعداد 10 رکورد تهیه و به مدت 24 ساعت نگهداری شدند. پس از اعمال تغییراتی در آرتیکولاتور، جابجایی های سه بعدی دنتیک فوقانی ناشی از رکوردهای اینتراکلوزال اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    بین دقت مواد مورد مطالعه در تمامی ابعاد اختلاف معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    حداقل تغییرات سه بعدی توسط پلی اتر به ثبت رسید. دقت مواد باقیمانده به ترتیب نزولی عبارت بود از: کامپاند، موم و رزین آکریلی.
    کلیدواژگان: مواد رکوردگیری، رابطه اینتراکلوزال، دقت ابعادی مواد رکورد گیری
  • مسعود سیفی، مهتاب نوری، زهره حسن کریمی صفحه 450
    سابقه و هدف
    امروزه با پیشرفت علم دندانپزشکی و تمایل بیشتر بیماران برای حفظ دندانهایشان، دندانهایی با روکش پرسنلی متداول شده و از آنجا که قدرت باند کامپوزیت با پرسلن ضعیف می باشد این تحقیق با هدف مقایسه باند یک نوع کامپوزیت تجاری (one coat bond) با تکنیک Acid Etch پرسلن بهمراه کامپوزیت self cure معمولی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش تجربی و با استفاده از تکنیک مشاهده بر روی 40 بلوک پرسنلی با سطح Glaze شده در اندازه و ابعاد 1cm انجام شد. نمونه ها از نظر وجود Crack و یا ترکهای واضح مورد بررسی قرار گرفته و سپس به طور تصادفی به 4 گروه 10 عددی تقسیم شدند. سطح بلوکهای گروه یک با اسید فسفریک 35% Etch شد. و بعد از قرار دادن one coat bond و براکت در آنها عمل light curing از چهار جهت انجام شد. در گروه دوم، سطح بلوک ابتدا با فرز الماسی Fine، Fresh شده و با کمک اسید فسفریک 35% Etch شد. بعد از آن one coat band و براکت، قرار داده شده و عمل light curing از چهار جهت انجام گرفت. در مورد گروه سوم، سطح بلوک با اسید HF 20% به مدت یک دقیقه Etch و سپس کامپوزیت Self cure و براکتی که Base آن به پرایمر آغشته شده بود، قرار داده شد. در نمونه های گروه چهارم، سطح بلوکها با اسید HF 40% به مدت یک دقیقه Etch، و سپس کامپوزیت Self cure و براکت با Base آغشته به primer قرار داده شد. در نهایت بعد از عمل Bonding با کمک دستگاه Instron قدرت shear bond strength بررسی شد. بوسیله آزمون Kolmogorov-Smirnov نحوه توزیع داده ها تعیین گردید و همچنین از تست kruskul-wallis برای بررسی داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین SBS گروه ها به ترتیب برای گروه Etch شده با اسید فسفریک 35% و کامپوزیت one coat bond 1.8 ±2.47 Mpa، گروه fresh شده با فرز الماسی Fine، Etch شده با اسید فسفریک 35% و کامپوزیت one coat bond 2.6 ±5.64 Mpa، گروه Etch شده با HF 20% و کامپوزیت Nomix 1.8± 3.28 Mpa و گروه Etch شده با HF 40% و کامپوزیت Nomix 1.21± 3.03 Mpa بود. (P<0.05) در بررسی تفاوت دو به دو گروه ها با استفاده از آزمون Mann -Whitney مشخص گردید که دو گروه اول Etch شده با HF 20% و HF 40% تفاوت معنی داری از نظر SBS ندارند و همچنین تفاوت بین گروه Etch شده با HF 20% و HF 40% با گروه Etch با اسید فسفریک هم معنی دار نبود. ولی تفاوت SBS در دو گروه Etch شده با HF 20% و گروه Fresh شده با فرز و Etch شده با اسید فسفریک 35% و همچنین گروه Etch شده با HF 40% و گروه Fresh شده با فرز و Etch شده با اسید فسفریک 35% هم تفاوت معنی داری با هم داشتند. تفاوت میزان SBS دو گروه Etch شده با اسید فسفریک 35% به تنهایی و Etch، Fresh شده با اسید فسفریک 35% نیز معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    تحقیق نشان داد استفاده از خشونت سطحی با فرز الماسی Fine و سپس استفاده از اسید فسفریک 35% و متعاقب آن استفاده از کامپوزیت one coat bond برای باند براکت، نیروی بیشتری نسبت به گروه های دیگر دارد.
    کلیدواژگان: پرسلن، shear bond strength، one coat bond، self cure، اسید HF، اسید فسفریک
  • پریسا صالحی، شروین شایسته خو صفحه 459
    سابقه و هدف
    کراودینگ ثنایای تحتانی از شایعترین ناهنجاری های دندانی می باشد که عوامل متعددی را در ایجاد آن موثر دانسته اند. هدف از این مطالعه پاسخ به این پرسش هاست که آیا ابعاد دندانها در افراد دارای کراودینگ و افراد دارای دندانهای منظم متفاوت می باشد و در صورت مثبت بودن جواب آیا با داشتن ابعاد دندانی می توان کراودینگ احتمالی را در آینده پس از رویش مولرهای دائمی دوم پیش بینی نمود؟
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش مقایسه ای مورد شاهدی انجام گرفت. در بخش اول مطالعه ابعاد مزیودیستال (MD) و باکولینگوال (BL) و همچنین کراودینگ ثنایای پایین دو گروه از افراد از روی قالبهای گچی آنها اندازه گیری شد. (گروه اول شامل 36 مرد و 29 زن با کراودینگ ثنایای تحتانی بیشتر از 3 میلیمتر و گروه دوم شامل 36 مرد و 24 زن با دندانهای کاملا مرتب). در بخش دوم مطالعه تغییرات میزان کراودینگ طی سه سال و در 57 نفر از سنین 13-12 سالگی تا 16-15 سالگی مورد بررسی قرار گرفت. 27 نفر افزایش میزان کراودینگ را طی سه سال نشان دادند در حالیکه در بقیه پس از سه سال، کراودینگ هیچ تغییری نکرده بود. ابعاد MS و BL و نسبت آنها در گروه های مختلف با هم مقایسه شد. در هر دو قسمت نمونه ها با روش غیر احتمالی ساده (Simple sampling) انتخاب شدند.
    یافته ها
    افراد دارای کراودینگ در مقایسه با گروه دوم دارای ابعاد دندانی بزرگتری بودند(P<0.05) (به جز بعد بولکولینگوالی 2) و کراودینگ با اندازه بعد مزیودیستالی دندانها بیشتر از بعد باکولینگوالی و یا نسبت MD/BL مرتبط بود. همچنین هیچ گونه ارتباطی بین تغییر میزان کراودینگ و اندازه ابعاد دندانهای ثنایای پایین وجود نداشت (P>0.05)
    نتیجه گیری
    ابعاد مزیودیستالی دندانهای ثنایای تحتانی در افراد دارای کراودینگ بزرگتر از افراد با ثنایای منظم است، ولی نمی توان وقوع کراودینگ را در آینده بر اساس سایز دندانها پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: کراودینگ، ثنایای تحتانی، بعد مزیودیستال، بعد باکولینگوال، نسبت سایز دندانی MD، BL
  • عبدالمجید ظفرمند، نازی آقایی پور، نرجس امیری تهران صفحه 470
    کنترل درد امری بسیار مهم در تمام اعمال دندانپزشکی است و در درمانهای دندانپزشکی اطفال اهمیت آن به مراتب بیشتر است. تجارب نامطلوب دوران کودکی موجب ترس بیمار در آینده خواهد شد. تزریق معمول در بی حسی مولرهای شیری فک پایین بلاک عصب آلوئولار تحتانی است. این تکنیک دارای معایبی بخصوص در دندانپزشکی اطفال است. مهمترین آنها شامل 1) ایجاد استرس بیشتر در کودک و دندانپزشک، 2) ایجاد واکنش در رفتار کودکان و 3) ایجاد بی حسی طولانی مدت که می تواند باعث کار گرفتگی زبان و لب شود...
    کلیدواژگان: تزریق بلاک، تزریق انفیلتراسیون، پالپوتومی دندان شیری، مقیاس SEM
  • حمیدرضا عرب، جلیل توکلی افشاری، مهرداد رادور، رضا خسروی، محمد علی خدادوست صفحه 478
    سابقه و هدف
    پریودنتیت مهاجم بیماری است که در آن انساج نگهدارنده دندان در افراد جوان و در مدت نسبتا کوتاهی تخریب می شوند. عامل اصلی ایجاد کننده پریودنتیت پلاک میکروبی است اما وراثت یکی از عوامل مهم مستعد کننده بیماری قلمداد می گردد. تلاش برای یافتن شاخص های ژنتیکی این بیماری یکی از زمینه های فعال تحقیقات در پریودنتولوژی می باشد. مجموعه اصلی سازگاری بافتی انسان (HLA) در مورد بسیاری از بیماری های اتوایمیون، عفونی و... مورد تحقیق قرار گرفته است تا مشخص شود آیا وجود آنتی ژن خاصی از HLA می تواند به عنوان شاخص ژنتیکی بیماری مورد استفاده قرار گیرد یا خیر. تحقیقات مربوط به HLA در مورد پریودنتیت مهاجم هنوز به نتایج قطعی نرسیده است این مطالعه با هدف پاسخ گوئی به این سوال که آیا رابطه معنی داری بین پریودنتیت مهاجم و زیر گروه HLA- DQB1-0201 وجود دارد، پایه ریزی شده است.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق مورد- شاهدی و جمع آوری اطلاعات از طریق معاینه مستقیم نمونه ها بوده است. جامعه آماری، بیماران مبتلا به بیماری Aggressive periodontitis مراجعه کننده به بخش پریو دانشکده دندانپزشکی، مطب ها و درمانگاه های تخصصی سطح شهر بوده و با استفاده از روش نمونه گیری راحت (convenience sampling) انجام شده است. افراد مورد مطالعه 59 نفر شامل 30 نفر در گروه مطالعه و 29 نفر در گروه شاهد بودند و مقدار cc 10 خون حاوی EDTA از آنها دریافت شد. پس از استخراج DNA تعیین HLA-DQB1-0201 به روش PCR-ssp انجام شد. به منظور تحلیل داده ها از فنون آماری P-value و آزمون X2 استفاده گردید.
    یافته ها
    تعداد 14 نفر در گروه بیماران از نظر HLA-DQB1-0201 مثبت، تعداد 16 نفر منفی و در گروه کنترل تعداد افراد مثبت 10 نفر و تعداد افراد منفی 19 نفر بوده است. با استفاده آزمون X2 مقدار P-value>0.2 محاسبه گردید و میزان مخاطره نسبی 1.276 برآورد شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته حاضر می توان نتیجه گرفت وجود HLA-DQB1-0201 در بیماران پریودنتیت نسبت به افراد معمول بیشتر دیده می شود هر چند که از لحاظ آماری با توجه به آزمون X2 معنی دار نبوده است.
    کلیدواژگان: HLA، پریودنتیت مهاجم، PCR، SSP
  • علیرضا فتحیه، امید میرمحمد خانی، مژگان هوشمندی صفحه 486
    سابقه و هدف
    هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه استعمال سیگار و شاخص CPI در افراد ایرانی 35 تا 44 ساله می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی است. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از طرح ملی CPI که در سال 1380 انجام شده بدست آمده است. در آن طرح 8700 نفر از 29 استان کشور و از مناطق روستایی و شهری به صورت randon sampling method مورد معاینه قرار گرفتند و پرسشنامه ها توسط افراد معاینه گر تکمیل گشت. در این طرح از سه گروه، past smoker، present-smoker، never smoker هر کدام 300 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و با حذف پرسشنامه های مخدوش، افرادی که سابقه مصرف دارو داشتند و افرادی که نیاز فوری به ارجاع و درمان داشتند، از حضور عوامل مداخله گر جلوگیری شد. در این تحقیق از آزمون کای- دو جهت تحلیل آماری استفاده شده است. متغیرهای این طرح عبارتند از سن، وضعیت استعمال سیگار، زمان مصرف سیگار و تعداد سیگار مصرفی در روز.
    یافته ها
    CPI با وضعیت و زمان استعمال سیگار در گروه سنی 42 تا 44 ساله رابطه معنی دار دارد در حالی که این رابطه در گروه سنی 35 تا 37 ساله معنی دار نمی باشد. CPI بطور کلی با وضعیت استعمال دخانیات رابطه معنی دار دارد. CPI با سنوات استعمال سیگار در بین افراد past smoker، present-smoker رابطه معنی داری نشان نداد. شاخص CPI با میزان مصرف سیگار در روز در افراد present-smoker رابطه معنی داری نشان داد.
    نتیجه گیری
    بطور کلی افراد present-smoker که تعداد سیگار بیشتری در روز (بیش از 20 عدد) مصرف می کنند و سن بالاتری دارند وضعیت بدتری در انساج پریودنشیوم دارند.
    کلیدواژگان: سیگار، وضعیت پریودنشیوم، CPI
  • محمد فراهانی، مسعود سیفی، یاشار اسلامی صفحه 495
    سابقه و هدف
    از آنجا که فرم اسکلت صورت و روابط دندانی در هر نژادی با سایر نژادها متفاوت می باشد، ارزیابی و بدست آوردن استانداردهای سفالومتریک در هر نژاد از اهمیت خاصی برخوردار می باشد و باعث تشخیص و طرح درمان صحیح تر در آن نژاد می گردد. هدف از این مطالعه بدست آوردن استانداردهای سفالومتریک نوجوانان 12 و 17 سال ایرانی و مقایسه آن با نژاد American Caucasian می باشد.
    مواد و روش ها
    نمونه های انتخاب شده از دانش آموزان شهر تهران و در دو گروه سنی 12 و 17 سال و در دو جنس مونث و مذکر بودند. در گروه سنی 12 سال، 35 دختر و 33 پسر و در گروه سنی 17 سال 30 پسر و 30 دختر مورد بررسی قرار گرفتند که همگی این افراد به زبان فارسی صحبت می کردند، محل تولد این افراد در ایران بود و رابطه مولر و کانین Cl I داشتند. 23 متغیر مربوط به آنالیزهای Wits و Rokosi در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در گروه پسران 12 سال از مجموع متغیرهای مورد بررسی 8 متغیر اختلاف معنی داری میان نژاد ایرانی و Caucasian نشان می دادند. در گروه دختران 12 سال، 7 متغیر اختلاف معنی دار آماری بین دو جمعیت نشان می دادند. در گروه پسران 17 سال، 10 متغیر اختلاف معنی دار نشان می دادند و در گروه دختران 17 سال، 10 متغیر اختلاف معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    پسران 12 سال ایرانی در مقایسه با پسران 12 ساله Caucasian رشد عمودی بیشتری دارند و اینسایزورهای پایین بیشتر Procumbent می باشند. دختران 12 سال ایرانی در مقایسه با دختران 12 سال Caucasian رشد عمودی بیشتری دارند و اینسایزورهای بالا و پایین پروترودتر می باشند. در دختران و پسران 17 سال ایرانی ماگزیلا و مندیبل نسبت به دختران و پسران 17 سال Caucasian رترودتر می باشند و رشد عمودی نیز در نژاد ایرانی بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: سفالومتری، نوجوانان ایرانی، 12 و 17 سال
  • مریم معزی زاده، عباس آقازاده، حمید فرهادی صفحه 502
    سابقه و هدف
    سفید کردن دندانهای تغییر رنگ یافته، به دلایل مختلف علت مراجعه بسیاری از بیماران به دندانپزشک می باشد. امروزه دندانپزشکی زیبایی، با افزایش روزافزون این گونه بیماران و حتی افرادی که تنها برای زیبایی بیشتر به روشن تر شدن دندانهایشان تمایل دارند، مواجه است. با توجه به تنوع کاربردهای زیاد مواد همرنگ دندان و نیز Bleaching بعنوان یکی از راه حلهای درمان زیبایی، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر انواع باندینگ با بیسهای متفاوت بر استحکام باند برشی کامپوزیت به مینای بیلیچ شده صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش تجربی با استفاده از تکنیک مشاهده بود. 30 دندان پرمولر سالم که به دلیل درمان ارتودنسی خارج شده و بدون سایش، ترک، پرکردگی و پوسیدگی بودند، انتخاب و از 2 میلیمتری زیر CEJ توسط آکریل خود سخت شونده مانت گردیدند. سپس به صورت تصادفی به شش گروه پنج تایی تقسیم گردیدند و سطوح باکال و لینگوال آنها با دیسک سیلیکونی صاف شدند. در گروه اول بعد از بیلیچ دندانها با هیدروژن پراکساید 35%، سیلندرهای کامپوزیتی بطول و قطر 2 میلیمتر بوسیله باندینگ Scotchbond-MP به سطوح باکال و لینگوال باند گردیدند. در گروه دوم بعد از بیلیچ، دندانها به مدت 10 روز در سرم فیزیولوژی نگه داشته شده، سپس با باندینگ Scotchbond-MP باند شدند. نمونه های گروه سوم نیز بعد از بیلیچ، بلافاصله با باندینگ Excite باند شدند. در گروه چهارم، نمونه ها بیلیچ شده و بعد از 10 روز نگهداری در سرم فیزیولوژی با باندینگ Excite باند شدند. نمونه های گروه پنجم بلافاصله بعد از بیلیچ با باندینگ Stae باند شدند. در گروه ششم، نمونه ها بیلیچ شده، 10 روز در سرم فیزیولوژی نگهداری و بعد با باندینگ Stae باند گردیدند. استحکام باند برشی تمامی نمونه ها 24 ساعت بعد از اتمام باند هر گروه، توسط دستگاه اینسترون با سرعت 0.5 میلی متر در دقیقه اندازه گیری شدند و نتایج با آزمون آماری ANOVA و T-Test مورد قضاوت آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    استحکام باند برشی در گروه های اول، سوم و پنجم به ترتیب: (19.26±1.75، 36.14±2.12، 16.71±1.54) Mpa و در گروه های دوم، چهارم و ششم به ترتیب: (30.57±5.13، 35.35±2.56، 22.44±1.90) Mpa بدست آمد. اختلاف کلی موجود میان گروه ها از نظر آماری معنی دار بود (ANOVA:P<0.0001). آزمون T-Test نشان داد که اختلاف موجود بین گروه های اول و دوم و همچنین گروه های پنجم و ششم از نظر آماری معنی دار می باشد (P<0.0001) ولی این اختلاف بین گروه های سوم و چهارم معنی دار نبود (P>0.463).
    نتیجه گیری
    تحقیق نشان داد که در شرایط Invito استحکام باند برشی کامپوزیت به مینای بیلیچ شده در صورت استفاده از باندینگ الکل بیس، بالاتر از باندینگهای استون بیس و واتربیس می باشد. همچنین در صورت استفاده از باندینگ الکل بیس، می توان بعد از بیلیچ دندان بلافاصله عمل باند را انجام داد ولی در صورت استفاده از سیستمهای باندینگی واتربیس یا استون بیس، باید زمان 10 روز را برای باند کردن کامپوزیت به مبنای بلیچ شده در نظر داشت.
    کلیدواژگان: سیستم های باندینگ، استحکام باند برشی، کامپوزیت
  • حمید مقدس، لیلا سلطانی صفحه 510
    سابقه و هدف
    به منظور درمان ضایعات عمودی استخوان آلوئول از روش های بازسازی کننده متعددی نظیر انواع غشاها و مواد پیوندی استخوان استفاده شده و نتایج متفاوتی در مطالعات مختلف بدست آمده است. هدف از این مطالعه، مقایسه دو نوع غشا (کلاژن و بافت همبند کام) به همراه Bio- oss در درمان ضایعات عمودی بین دندانی استخوان آلوئول بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش کارآزمایی بالینی و بصورت کنترل شده تصادفی یک سو کور صورت گرفت. 15 بیمار با سن متوسط 2.75± 39 سال، 8 زن و 7 مرد، که دارای حداقل دو ضایعه عمودی بین دندانی با حداقل از دست رفتن چسبندگی 5 میلی متر و با عمق ضایعه استخوانی در محدوده 3 میلی متر و بیشتر و بصورت دو طرفه بودند. انتخاب شدند. هر ضایعه، بطور تصادفی در گروه تجربی یا شاهد قرار گرفت. در هر دو گروه از Bio-oss استفاده شد، در گروه تجربی، از بافت همبند کام بعنوان غشا و در گروه شاهد از غشا کلاژن جهت پوشش Bio-oss استفاده شد. متغیرهای کمی شامل: عمق پاکت، حد چسبندگی کلینیکال، موقعیت حاشیه لثه، عمق ضایعه استخوانی آلوئول و موقعیت کرست استخوان و میزان لقی در شروع مطالعه و 9 ماه بعد در جراحی ورود مجدد اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    بعد از بررسی داده ها، نتایج نشان داد که در هر گروه، پس از درمان، از نظر کلیه شاخص های تحت بررسی، نسبت به قبل از درمان، تفاوت ها قابل توجه بود. ولی اختلاف معنی داری بین دو گروه از نظر کلیه متغیرها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، مشاهده شد که اثرات کلینیکی حاصل از کاربرد بافت همبند کام و کلاژن بعنوان غشا، به همراه Bio-oss در درمان ضایعات عمودی بین دندانی، در مقایسه با یکدیگر تفاوت قابل توجهی ندارند. هرچند که در هر دو روش جراحی تمام متغیرها نسبت به قبل از درمان بطور معنی داری بهبودی نشان می دادند.
    کلیدواژگان: ضایعات عمودی استخوان آلوئول، رژنراسیون، بافت همبند کام، غشاء کلاژن، Bio، Gide، Bio، oss
  • زیبا ملکی، مینو محرز، مهرناز رسولی نژاد، فاطمه رمضانعلی، واله صمیمی صفحه 521
    سابقه و هدف
    پس از گذشت دو دهه از بروز سندرم نقص ایمنی (HIV) اپیدمیولوژی آن دائما در حال تغییر است. اگر چه این بیماری از شمال آمریکا و اروپای شرقی و آفریقا شروع شد اما امروزه در تمام دنیا گسترش یافته است. هدف از این تحقیق تعیین کلینیکی شیوع ضایعات دهانی در مبتلایان به عفونت HIV در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی و یک مطب خصوصی در شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی بر روی 77 بیمار با استفاده از تکنیک مشاهده و مصاحبه و فرم اطلاعاتی انجام گرفت. با مراجعه به بیمارستان و مرکز خصوصی و تکمیل پرسشنامه مربوط به تاریخچه گیری و معاینات کلینیکی دهانی توسط دندانپزشک و معاینات عمومی توسط متخصص عفونی و ارزیابی تستهای پاراکلینیکی از نظر تعداد CD4، لنفوسیت ها،WBC و نسبت CD4/CD8 بررسی ها انجام شد.
    یافته ها
    تحقیق نشان داد بیشترین میزان شیوع بیماری در مردان (84.4%) و در گروه سنی 39-30 سال (42.2%)، در افراد با سطح تحصیلات زیر دیپلم (53.2%) و دارای شغل آزاد (59.7%) بود. شایعترین راه ابتلا و رفتار پرخطر در افراد معتاد به مواد مخدر تزریقی (48.1%) و بیشترین میزان بیماری در مرحله قبل از ایدز (79.2%) بوده و بالاترین میزان شیوع ضایعات دهانی مربوط به بیماری های پریودنتال (61%) و کاندیدیازیس سودوممبرانوس (37.7%) و سپس بترتیب هرپس سمپلکس (26%)، آفتهای عود کننده (26%)، انگولارچلایتیس (22.1%)، کاندیدیازیس اریتماس (15.6%)، لکوپلاکیای مویی حاد نکروز شونده (6.5%)، پیگمانتاسیون غیر طبیعی مخاط (6.5%)، درگیری غدد بزاقی (2.6%)، ایدیوپاتیک ترومبوسایتوپنیک پورپورا (1.3%)، هرپس زوستر (1.3%) و ضایعات دیگر (1.3%) می باشد و بالاترین میزان شیوع عارضه دهانی، خشکی دهان (62.3%) بود. از نظر آزمایشات (54.4%) بیماران دارای CD4 کمتر از cell/mm3500 بوده، میانگین درصد لنفوسیت ها 32.25، میانگین تعداد لنفوسیت های CD4، 403.59، میانگین WBC ها، 6682.5 و میانگین نسبت CD4/CD8،0.7409 بود.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که میزان شیوع عفونت HIV در مردان بیش از زنان بود و بیشتر بیماران در سنین 39-30 سالگی قرار داشتند. بیشترین میزان از نظر راه های ابتلا و رفتارهای پرخطر به افراد معتاد به مواد مخدر تزریقی، افراد زندانی و افرادی که سابقه مسافرت به مناطق پرخطر داشتند مربوط بود. از نظر مرحله بیماری بیشترین میزان مربوط به مرحله ARC (قبل از ایدز) و سپس ایدز بود. بالاترین میزان ضایعات دهانی در گروه کاندیدیازیس، خشکی دهان و ضایعات پریودنتال بود.
    کلیدواژگان: عفونت HIV، شیوع، تظاهرات دهانی
  • مهتاب نوری، آناهیتا مرامی، مازیار میر صفحه 531
    سابقه و هدف
    امروزه ثبت رادیوگرافی جانبی سر در وضعیت طبیعی سر (NHP) توصیه شده و قابلیت تکرار بالایی برای آن عنوان شده است، ولی مطالعات طولانی مدت کمی بر روی تکرار پذیری این وضعیت صورت گرفته است. لذا این مطالعه با هدف تعیین فتوگرافیک قابلیت تکرار وضعیت طبیعی سر پس از گذشت سه سال طراحی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی از نوع Longitudinal بر روی 27 نفر از دانشجویان داوطلب دانشکده دندانپزشکی بود که در سال 77-1376 در دامنه سنی 29-19 سال قرار داشتند. در این افراد ناهنجاری های مادرزادی و درمانهای ارتودنسی و جراحی سر و صورت انجام نشده و فاقد دردها و مشکلات موضعی سر و گردن بودند. از کلیه نمونه ها سه فتوگرافی در نمای NHP در فاصله زمانی صفر، 10-4 دقیقه، و بصورت میانگین 2 سال، 6 ماه و 9 روز بعد در شرایط استاندارد و در دستگاه سفالومتری به حالت ایستاده و با استفاده از آینه توسط یک فرد و در یک مکان تهیه شد. پس از سوپرایمپوزیشن فتوگرافی ها بر روی خط عمود واقعی زاویه بین خط افقی واقعی از N و Npog محاسبه شد. میانگین، انحراف معیار و فاصله اطمینان این زاویه محاسبه و ME کوتاه مدت و بلند مدت و ضریب همبستگی تغییرات بین سه زمان و اثر جنسیت بر روی آن محاسبه شد.
    یافته ها
    قابلیت تکرار کوتاه مدت دو فتوگرافی در کل نمونه ها 1.78 و در بلند مدت 6.60 بود. ضریب همبستگی تغییرات زوایا در هر سه بار فتوگرافی معنی دار بود که با گذشت زمان کاهش یافت. تفاوتی در این زاویه بین دو جنس در زمان اول و سوم وجود نداشت ولی در زمان دوم تفاوت معنی دار مشاهده شد (P<0.045).
    نتیجه گیری
    با گذشت 3 سال زمان، از قابلیت تکرار وضعیت طبیعی سر بطور قابل ملاحظه ای کاسته شده و این قابلیت به ثلث مقدار اولیه تقلیل می یابد ولی به هر حال همبستگی تغییرات این زاویه در طول مدت 3 سال از لحاظ آماری معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: سفالومتری، فتوگرافی، وضعیت طبیعی سر، بالغین
  • سورنا وهبی صفحه 541
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع تحلیل لثه و اهمیت آن از جهت حساسیت دندان و زیبایی، روش های مختلفی برای درمان آن بکار گرفته می شود که در تمامی آنها از تغییر طول و عرض تحلیل به عنوان ملاک موفقیت استفاده می گردد. این تحقیق با هدف ارایه روشی جدید و کاملتر محاسبه سطح پوشش یافته ریشه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    تحقیق از نوع توسعه ای بوده، در آن تاثیر روش جراحی بر روی 5 نقطه مزیال (M)، فاصله 1.5 میلی متری از مزیال به سمت مید باکال (M-1.5) نقطه مید باکال (MB)، فاصله 1.5 میلی متری از دیستال به سمت مید باکال (D-1.5) و نقطه دیستال (D) از حاشیه لثه با استفاده از استنت اکریلی، پروب ویلیامز، پرگار و کولیس اندازه گیری و به کمک نرم افزار AutoCad سطح پوشش یافته ریشه محاسبه می گردد.
    یافته ها
    این روش تنها به کمک وسایل معمول و بدون نیاز به امکانات پیچیده تصویر برداری، سطح پوشش یافته ریشه را اندازه گیری می گیرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به راحتی و صرف زمان و هزینه اندک و دقت بیشتر در مقایسه با سایر روش ها، پیشنهاد می شود که از روش تعیین سطح به جای تغییر تنها یک بعد (ارتفاع حاشیه لثه در یک نقطه مید باکال) به عنوان معیار نتیجه (outcome) درمان استفاده، اعتبار آن اندازه گیری و حد آستانه (Cut off) آن تعیین گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل کلاس یک میلر، فلپ جابجا شونده تاجی، ریشه عریان
|
  • Dr. Mohammad Asna-Ashari, Dr. Mahtab Nouri, Dr. Mohammad Ali Mozayyeni, Dr. Farangis Seradji Page 361
    Background and Aim
    Enough knowledge about the anatomy of the root canal end is necessary for successful root canal therapy. Apical foramen is the point which the canal root surface towards periodontal ligament and does not necessarily conform to anatomic apex. The radiography is the most usual method for determining this point. In this study, the validity of the two methods of radiography (Parallel and Buccal object rule) in determining the apical foramen deviation from anatomic apex compared with the gold standard method. Methods & Materials: In this invitro study 68 maxillary and mandibular molars were chosen and the cavity preparation was done by standard method. Then according to canal’s diameter, files No. 10, 15, 20 were used in a way that their tips could be seen in apical foramen area in contact with root surface. The radiographies were taken by two
    Methods
    (maxillary molars by parallel and mandibular molars by BOR method with the angle of °20). The films were developed and encoded. The radiographies were observed with a magnifier of X5 in a standard condition. The deviation of the file tip from radiographic apex were determined and recorded in the information form. The teeth were studies under a stereomicroscope to observe the exit point of the file tip (buccal, lingual, mesial, distal). The condition of the file exit point in proportion to the anatomic apex was considered as gold standard method.
    Results
    In 52 percent of the samples, the apical foramen does not conform to the anatomic apex. The results of 5 diagnostic tests were: sensitivity, specification, NPV, Efficiency. The validity was gained in great quantity for two methods of radiography which showed that both are useful in determining the deviation of apical foramen the apex.
    Conclusion
    Despite the apical foramen does not conform to the anatomic apex, Radiography is a useful and valid method for determining the apical foramen. However, it is better to apply other methods such as: Electronic apex finder and the wet of paper point to improve the degree of accuracy.
  • Dr. Mohammad Jafar Eghbal, Dr. Mohammad Asna- Ashari, Dr. Mahmood Reza Hosseini Page 369
    Background and Aim
    Although there are a lot of improvements about infection control in 10-15 years ago, some problems remains in dental schools and clinics. One of the contraversies related to infection control is the absence of a survey from knowledge, attitude and practice of students. This study designed to evaluate the level of knowledge, Attitudes and Behavior of Dental students in Endodontics Department of Shahid Beheshti Dental School. Methods & Materials: This study is descriptive and cross- sectional. A questionnaire was designed to survey the knowledge and attitudes. Practice was studied by observation.
    Results
    Average score about knowledge was 19 from 34. Average score about practice was 21 from 32. Maximum score about knowledge was 24, minimum was 13. About practice Maximum score was 30 and minimum was 7. Ninety percent of students believed that it's better to do the sterilization process. After treatment 53.6% of student waste the needles.
    Conclusion
    Finding show lack of knowledge about infection control principles, but about attitude, finding are more positive and students tend to learn more. Cause of weakness about knowledge and practice can be the absence of curriculum and standards.
  • Dr. Majid Bargrizan, Dr. Amir Ghasemi, Dr. Mahvare Akhgar Araghi, Dr. Ali Yazdani Page 378
    Aim
    The marginal seal of a restoration is one of the most important factors for clinical success. Studies have reported several advantages for dentin bonding agents in an effort to obtain strong and durable bonds between resin-based composites (RBC) and the tooth structure. This invitro study compared the microleakage via dye penetration of four new commercially available dentin bonding systems (DBS). These adhesive materials improve the quality of the bond while simplifying clinical procedures. Method & Materials: Standaridized Cl V cavities (3mm×2mm×2mm) were prepared on the buccal and lingual surfaces at the cemento-enamel junction of 20 intact extracted human premolars and restored with a microfilled RBC (Filtek A110) following application of either Single Bond (one-bottle total-etch DBS), Prompt L-Pop (one-step self-etch DBS), Clearfill SE Bond or AdheSE (two one-step self-etching DBSs). The teeth were thermocycled, coated with wax and nail varnish and immersed in 2% basic fuschin for 7 days and sectioned longitudinally. The extent of dye penetration in the occlusal and gingival walls were qaulitatively evaluated under stereomicroscopy (×30). The data were analyzed by the Kruskal-Wallis nonparametric and Mann-Whitney U tests.
    Results
    No significant differences were evident between the sealing ability of self-etch DBSs and total-etch adhesive in neither occlusal nor gingival margins. There were significant difference among occlusal and gingival walls in all of the specimens (P<0.0001) and gingival walls presented more leakage than occlusal walls. Among four groups, the difference between microleakage of occlusal and gingival margins was statistically significant only in AdheSE group (P<0.03) and this DBS had a better sealing ability in occlusal than gingival margins.
    Conclusion
    The self-etch DBSs can provide an effective alternative to conventional total-etch systems.
  • Dr. Maryam Baharvand, Dr. Gholamali Gholami, Naser Valaei, Dr. Ala Ghasemi Page 391
    Background and Aim
    Dental calculus has a major role in the development of periodontal disease, so this study was designed to assess the frequency of dental calculus and its precipitating factors and the correlation between them in patients referring to Department of Oral Disease, Shahid Beheshti Dental School in 2002. Methods & Materials: 100 patients without missing in lower incisors and having teeth necessary for Sillness - Loe plaque Index were selected. This descriptive - analytical (cross sectional) study was accomplished by means of interview and observation (examination and laboratory tests). After filling out a data form, the height of calculi on lingual surfaces of lower incisors were measured by using a graded periodontal probe, and the calculus score (c.s) and Sillness - Loe plaque index were calculated for each patient. Then a saliva sample was taken and sent to the laboratory to measure the concentration of calcium. All the data collected by interviewing, examination, and laboratory results were recorded in questionnaires and finally analyzed by SPSS statistical software.
    Results
    The research showed that the frequency of dental calculus was 75%, and the mean calculus score was 30.21±22.9. The mean saliva calcium concentration was 4.96±1.43 mg/dl. Meanwhile, there was a correlation between dental calculus and saliva calcium (2=0.96, P<0.0001). This study revealed that 69.2% of patients with very heavy calculus were male 57.7% of them did not have academic education 80.7% had poor oral hygiene and 69.2% of them had crowding in site of dental calculus. Also 38.5% of them were cigarette smokers (O.R=17.7).
    Conclusion
    The frequency of dental calculus and calculus scores in dental patients are high. It's mandatory to determine and remove calculus contributing factors to achieve an optimum level of oral hygiene and decrease periodontal problems.
  • Dr. Massoud Parirokh, Dr. Morteza Sedighi Page 398
    Background and Aim
    Cleaning and shaping is one of the most important steps during root canal therapy. Extruded apically debris during cleaning and shaping can produce pain and exacerbation after endodontic therapy. The aim of this study was to compare the amount of the apically extruded debris in three different methods of canal preparation.
    Material and Method
    In experimental study for comparison of apically extruded debris in step back, sonic and step back – Sonic techniques, 39 upper central incisors were used. After determining canal length and measuring file, teeth were divided 3 equal groups, with regarded measuring file and canal length that same in all of groups. Then in group I, with setp back technique, in group II with endosonic device and in group III with combination of two techniques, canals were prepared and apically extruded debris in each tooth collected and weighted.
    Result
    Results showed that mean weight was 4.33± 3.09 in group I, 2.76±1.86 in group II and 2.86± 3.41 in group III. One way analysis of variance indicated no significant differences between 3 groups, however, less debris were extruded when endosonic was used.
    Conclusion
    There was no statistically significant difference in the amount of apically extruded debris among the three different canal preparation techniques. Although, apical foramen configuration and endosonic preparation were effective on the amount of the apically extruded debris.
  • Dr. Goliu Chamani, Dr. Shooka Sardari Kermani Page 410
    Background and Aim
    Analgesics, antibiotics, local anesthetics and mouthwashes are among the most common medicines which are prescribed by dentists. The aim of this research is evaluation of the knowledge and practice of general dental practitioners about mentioned medicines in Kerman. Methods & Materials: This study was a descriptive, cross – sectional survey. We constructed a questionnaire that included demographic, knowledge and practice sections. The questionnaire was prepared based on valid references. After determining of validity of questionnaire it’s reliability was confirmed by means of a test- retest exam. The questionnaires were distributed to 66 general dental practitioners.
    Results
    68.2% of the study group were men and 31.8% were women. The mean age of the study group and the duration after graduation time were 37.5 and 10.6 years respectively. The results showed that the mean knowledge score of the dentists was 5.38 out of 8. The knowledge was significantly decreased with increasing of age and the duration after graduation time (r = -0.32, P< 0.05).
    Conclusion
    According to the results of the present study, the study population has a reasonable knowledge about common medicines used in routine dental practices. However the present study shows that information should be given to the dentists about selection of analgesics and antifungals and the duration of antibiotic therapy in oral infections. In addition, the knowledge of dentists should be increased about the Citanest (a local anesthetic) and the necessity of doing skin test before injection of Penicillin.
  • Dr. Roza Haghgoo, Dr. Mojtaba Vahid Golpayegani Page 419
    Aim
    The purpose of this study was to compare the clinical effectiveness of the mandibular infiltration versus the mandibular block for the operative and surgical treatment of primary molars. Methods & Materials: 80 children aged 6-9 years old who required bilateral identical dental treatment in mandibular primary molars were selected. Subjects received an infiltration on one side of mandible and block on the other. Bilateral identical procedure were performed on each patients during the same appointment. These procedures included amalgam restoration, pulpotomy, extraction, stainless steel crown. Sign of discomfort included hand and body tension, eye movement indicating pain, verbal complaints and tears. Both techniques were evaluated blindly by a single rater who was not the operator.
    Result
    T test indicated there was no significant difference between block and infiltration for any of the factors evaluated and anesthesia profundity is not as dependent upon bone density.
    Conclusion
    Mandibular infiltration can be used versus block in treating mandibular primary molars.
  • Dr. Zahra Delavarian, Dr. Samane Zavar Page 425
    Aim
    The purpose of this study was to determine the prevalence of oral lesions and awareness from presence of them in patients attending to Oral Medicine Center of Mashhad Dental school. Methods & Materials: The method of sampling was consecutive, with using the poisson's method and the design of the study was cross - sectional. All subjects referring to this center were examined and filled out the questionnaires for them from September to December 2000.
    Results
    Cases were 1310, 501 male and 809 female. The mean age of the cases was 28.2±14.6 years. %75.2 of subjects referring had oral lesion, and % 24/8 had normal mucosa. Most of cases were unaware of their oral lesions (% 75.1), most of these lesions were in the soft tissue (%95.8), and most of them needed to following up (%71.5). Among the total of 48 different pathologic changes diagnosed, the most common lesions were white coated tongue (%40/8), petechia (%14.2) and geographic tongue (%6.5).
    Conclusion
    Many patients attending the center were unaware of oral lesions in their soft oral tissue which needed to follow up. This emphasizes on examination of soft oral tissue just like teeth periodically by specialists.
  • Dr. Mandana Sattari, Dr. Reza Terme, Dr. Mohammad Asna- Ashari, Dr. Majid Kazem Page 437
    Background and Aim
    Among different diseases of dental pulp, less attention has been paid to the immunopathogenesis of pulp polyp. So the aim of this study was to evaluate the relationship between pulp polyp formation and allergy. Methods & Materials: For this purpose, thirty - three samples including 17 pulp polyps and 16 normal pulps were gathered. After a 3-day incubation period, sandwich and competitive ELISA techniques were used to assess the presence and concentration of IgE and histamine, respectively.
    Results
    IgE was found in 100% of pulp polyps and 50% of normal pulps, with concentrations of 0.7615±0.4858 and 0.1927±0.2193. Histamine was found in 100% of polyps and 12.5% of normal pulps, with concentrations of 30.8353±34.1531 and 3.125±8.732. The two groups showed statistically significant differences in terms of both the concentration and presence of IgE and histamine. There was also a significant statistical correlation between the concentration of IgE and histamine in the two groups.
    Conclusion
    We could suugest possible role for type I hypersensitivity reaction or allergy in the pathogenesis of pulp polyp.
  • Dr. Mahasti Sahabi, Dr. Massoud Davoudian, Dr. Massoud Ejlali Page 442
    Background and Aim
    Through selection of accurate bite registration materials, the error in the interocclusal relationship of mounted casts on the articulator, can be minimized during fabrication of fixed restorations. Thus this study was done to determine the three-dimensional accuracy of four interocclusal recording materials. Method & Material: This quasi - experimental study measured and compared the three dimensional errors of a wax, a polyether, an impression compound and an autopolymerizing acrylic resin. A dentoform was mounted on a semiadjustable arcon articulator. Ten records of each material were produced and stored for 24 hours. Following a variety of modifications on the articulator, the three dimensional deviations of maxillary dentoform member due to interocclusal records, were measured.
    Results
    There was significant difference between accuracy of materials tested in all dimensions.
    Conclusion
    The least three dimensional changes were recorded by polyether. The accuracy of the remaining materials was, in descending order, compound, wax and acrylic resin.
  • Dr. Massoud Seifi, Dr. Mahtab Nouri, Dr. Zohre Hassan Karimi Page 450
    Aim
    The aim of this study was to compare the etching effect of porcelain with Hydroflouric acid (HF) one shear bond strength using one coat bond and self cure composite. Methods & Materials: The study was conducted experimentally using observation as its technique. 40 porcelain cubes were prepared and assigned into 4 groups. Group I specimens were treated with 35% phosphoric acid. Subsequently one coat bond was applied to bond the bracket, group II specimens were made fresh with fine diamond bur, treated with a 35% phosphoric acid and one coat bond was applied to bond the bracket, group III specimens were treated with a 20% hydroflouric acid (HF) and Nomix composite bond was applied to bond the bracket, group IV specimens were treated with a 40% HF acid and the same procedure in the group III was followed. The Instron machine was used at a crosshead speed of 0.5 mm/min to test the shear bond strength.
    Result
    The shear strength was 2.47±1.8 Mpa for group I, 5.64±2.6 Mpa for group II, 3.28±1.8 Mpa for group III and 3.03±2.6 for group IV. The overall difference between the four groups was statistically significant (P<0.05).
    Conclusion
    The use of fine diamond bur and 35% phosphoric acid for Etching and use of one coat bond can achieve a successful bond between either use only phosphoric acid or 20% HF acid-Etched with Nomix composite and 40% HF acid etched with No mix composite.
  • Dr. Parisa Salehi, Dr. Shervin Shayestekhoo Page 459
    Background and Aim
    This study was conducted to evaluate a relation between mesiodistal and buccolingual size of lower incisors and crowding. Methods & Materials: We divided the study in two parts. First we measured mesiodistal and buccolingual incisor dimentions and lower incisor crowding on dental casts of two groups. Group 1 consisted of 65 adult persons (36 M, 29 F) with lower incisor crowding more than 3 mm and group 2 consisted of 60 cases with well-aligned teeth. (36 M, 24 F). Then the MD and BL dimensions and their ratios were compared in two groups by statistical analysis. In part II we evaluated the crowding changes of 57 persons (24 M, 33 F) during 3 years from 12-13 to 15-16 year old. Increasing in crowding was seen only in 27 persons, and other 30 cases showed no increase in crowding. The MD and BL dimensions of lower ant teeth were compared in these two groups.
    Results
    Cases with lower incisor crowding had larger dimensions (with exception of buccolingual of 2) (P<0.05). And there was no correlation between the changes of crowing and the size of lower incisors, either mesiodistal or buccolingual (P>0.05).
    Conclusion
    The MD dimention of lower incisors are larger in persons with crowding than persons with aligned teeth, but we cant use MD dimension to predict later lower incisor crowding.
  • Dr. Abdolhamid Zafarmand, Dr. Nazi Aghaeepoor, Dr. Narjes Amiri Tehrani Page 470
    Background and Aim
    Pain control is very important in all dental procedures. Facing experience in childhood results in one’s panic from dental treatments in older age. Inferior alveolar nerve block is common for primary mandibular molars. This technique involves some disadvantages, especially in pediatric dentistry. The most important items are: 1) more stress in both child patients and the dentist 2) causes negative reactions in children behaviour 3) longtime anesthesia might make the child to bite his/her tongue and lips. Regarding to these problems, the researchers have looked for a reliable alternative for the above injection technique for example, infiltration. In this research, the effectiveness of mandibular infiltration was compared with mandibular block technique in pulpotomy of mandibular second primary molar in 5-8 years old children. Methods & Materials: In a controlled randomized clinical trial done in a single blind way, thirty 5-8 years old cooperative children which required second primary molar pulpotomy in both sides were selected. Anesthetic drug was Lidocaine 2% with Epinephrine one part in one hundred thousands in both cases. Eye movement, hand and body movement, oral complaints and crying of the child (SEM scale) were observed and recorded. Fischer’s exact test and McNemar analysis were used for statistical analysis.
    Results
    SEM scale (sound, eyes, motor) was used for pain comparison between block and infiltration technique. More number of children exhibited eye movements (P value = 0.3), body movements (P value = 0.21), oral complaints (P value = 0.21) and crying (P value = 0.23) in infiltration side. But there was no significant differences between two techniques.
    Conclusion
    Results show that infiltration can be used, it is very simple, easy and safe in order to anesthetize second mandibular primary molars. According to the results of this study the success rate for infiltration is 80%.
  • Dr. Hamidreza Arab, Dr. Jalil Tavakkol Afshari, Dr. Mehrdad Radvar, Dr. Reza Khosravi, Mohammad Ali Khodadoost Page 478
    Background and Aim
    Aggressive periodontitis is a disease characterized by rapid destruction of supporting structure of teeth in young adult. The main causative factor in periodontal disease is the bacterial plaque, however, genetic is considered one of the main predisposing factors of the disease. Efforts to find genetic markers of this disease is one of the most active fields of periodontal research. The major histocompatiblity complex genes in human has been investigated to find correlation between the presence of specific MHC genes as possible genetic marker of certain diseases. MHC investigations on aggressive periodontitis has shown inconclusive results. The aim of this study was to address the question as to whether there is a significant association between aggressive periodontitis and HLA-DQB1-O2O1 sub group. Methods & Materials: This was a case-control study. Data collection was performed by direct examination of samples and the study population was selected among patients referring to Periodontitic Department of Mashed Dental School, as well as Periodontal practices and clinics in the city of Mashed. Sampling was a convenience sampling method through witch 59 individuals including of 30 subjects with aggressive Periodontitis and 29 Periodontal healthy subjects were selected and the method of examination was PCR-ssp. X2 test was used to test the presence of significant assocation.
    Results
    14 persons of cases were positive for allele 0201 and 16 persons were negative for the allele, while 10 persons of the controls were positive and 19 persons were negative for the allele.
    Conclusion
    These findings indicate that the prevalence of HLA- DQB1 allele 0201is greater among subjects with periodontitis as compared to periodontal healthy subject. However, this association is not statistically significant.
  • Dr. Alireza Fathieh *, Dr. Omid Mir Mohammad Khani, Dr. Mojgan Hooshmandi Page 486
    Background and Aim
    Periodontal problem is common finding in smokers. The aim of this study was to evaluate the relationship between smoking and CPI in 35-44 years Iranian individuals. Method & Materials: Data of this study received from non – smokers past smokers and present smokers randomized. For matching this cases. The persons, who use drugs, need to refer and cure were omitted the age was divided to 35-37 and 42-44 years old. Whit Chi – square test the data was evaluated.
    Results
    The incidence of CPI score in 42-44 yrs. Was significantly related to smoking while this relation was non-significant in 35-37 yr age group. CPI was worser in past and present smokers and was related to the number of the smoking years duration. Number of cigarette per day was significantly related to CPI.
    Conclusion
    Present smoker who have higher age and use more cigarette daily have worse periodontal status.
  • Dr. Mohammad Farahani, Dr. Massoud Seifi, Dr. Yashar Eslami Page 495
    Aim
    Since morphologic features of different races and ethnic groups are different, knowledge of the normal dentofacial patterns of each ethnic group is important, therefore the purpose of this study was to develop cephalometric standards for the Iranian boys and girls (12 and 17 years old) and compare them to a sample of American Caucasian adolescents. Method and Materials: The subjects in this study included 65 females and 63 males. All subjects were Iranian with class I canine and molar relationship and none had undergone orthodontic therapy, all of them had cephalograms in centric occlusion and analyzed according to the cephalometric analysis of McNamara, Wits and Rakosi. Comparison between the dentofacial parameters of two groups performed using student’s t - test.
    Results
    Significant differences between Iranian and Caucasian were present in male and female groups in both ages.
    Conclusion
    Comparison between the Iranian and Caucasian indicated that Iranian 12 years old boys have a tendency toward maxillary protrusion, vertical growth tendency and a procumbent lower incisors as compared with Caucasian boys. The same results were found for 12 years old girls. Iranian 17 years old boys and girls showed a retrognathic maxilla and mandible and more vertical growth when compared with the Caucasians standards. In male 17 years old group there were no differences between the Iranian and Caucasians in dental measurements but in female 17 years old group Iranian girls had more procumbent lower incisors in comparison with 17 year old Caucasian girls.
  • Dr. Maryam Moezzyzadeh, Dr. Abbas Aghazadeh, Hamid Farhadi Page 502
    Background and Aim
    Many patients refer to dentists for bleaching discolored tooth. Regarding the different uses of composite and bleaching for esthetic purposes, this study investigated the effect of three bonding systems (Acetone based, alcohol based, water based) on shear bond strength of composite to bleached enamel. Method & Materials: 30 human intact premolar teeth extracted for orthodontic reasons were used for this experimental study which were mounted with self-cured Acryle 2mm below CEJ and divided into 6 groups each group containing 5 specimens randomly. Silicone discs were used for smoothing buccal and lingual surfaces. In the 1st group, after bleaching with 35% Hydrogen Peroxide, composite cylinders with 2mm height and diameter were bonded to buccal and lingual surfaces with Scotch bond-Mp. In the 2nd group, all specimens stored in Physiologic Serum for 10 days after bleaching, and then bonded with Scotch bond-Mp. In the 3rd group, all specimens bonded with Excite bond immediately after bleaching and in 4th group, all specimens stored in Physiologic Serum for 10 days after bleachin and then bonded with Excite. In 5th group, all teeth bonded with Stae immediatley after bleaching. And all specimens stored in Physiologic Serum for 10 days after bleaching and then banded with Stae in 6th group. SBS of the groups was measured with an Instron machine with speed of 0.5 mm/min after 24 hours.
    Results
    Shear bond strength of the first group was 16.71± 1.54 Mpa, for the third and fifth groups it was 36.14± 2.12 Mpa and 19.26± 1.75 Mpa respectively. It was 22.44 ±1.90 Mpa, 35.35± 2.56 Mpa and 30.57± 5.13 Mpa in the second, fourth and sixth groups respectively. The overal significant differences existed among the groups (ANOVA test, P<0.0001). The t-test showed a statistical difference between the first and second groups and also the fifth and sixth groups (P<0.0001) but there was no statistical difference between the third and fourth groups (P>0.463).
    Conclusion
    The results of this in vitro study indicated that the shear strength of composite resin to bleached enamel with alcohol – based dental bonding agents was more than Acetone-based and water-based bondings. Also it was possible to bond with alcohol-based bondings immediately after bleaching but there must be a post bleaching stage of 10 days when water-based or Aceton-based bondings were used.
  • Dr. Hamid Moghaddas, Dr. Leila Soltani Page 510
    Background and Aim
    There are several regenerative procedures for treatment of vertical defects of alveolar bone, including a variety membranes and bone grafting materials which has been reported various results. The aim in this study, was to compare clinical effects of two different membranes (palatal connective tissue and collagen) in combination with Bio-oss in treatment of interdental vertical defects. Method & Material: 15 patients with mean age of 40 (8 females, 7 male) that they had at least a pair of vertical interdental defect with attachment loss > 5 mm, initial osseous defect depth > 3 mm. Each defect randomly placed in test or control group. Both groups received Bio-oss, in the test group, palatal connective tissue used as a membrane, in the control group, collagen membrane was used. Quantitative variables including probing pocket depth, clinical attachment level, position of gingival margin, bony defect depth, position of alveolar crest. Mobility before surgery and 9 months after treatment in re-entry procedure, was measured.
    Results
    After data analysis, it was shown that, after treatment, considering all of the variables, in each group, there were significant improvement, but there weren’t any statistical differences between two groups.
    Conclusion
    We didn’t observe any significant difference between clinical effects of palatal connective tissue and collagen in combination with Bio-oss in treatment of interdental vertical defects.
  • Dr. Ziba Maleki, Dr. Minoo Mohraz, Dr. Mehrnaz Rasoulinejad, Dr. Fateme Ramezanali, Dr. Vale Samimi Page 521
    Aim
    The aim of this study was to determine the incidence of oral manifestations in HIV infected patients referred to Imam Khomeini Hospital and a private clinic in Tehran during 2001-2002. Method & Material: The study conducted descriptively based on observation, interview and informational questionnaire on 77 patients. The questionnaires included information about history of the patients, oral clinical exams by dentists and physical examination by a specialist in infectious diseases along with evaluation of the results of paraclinical exams (CD4 count, WBC count, lymphocyte count CD4/CD8).
    Results
    The study showed the highest prevalence of the disease in males (84.4%), age group of 30-39 (42.2%), under diploma educational level (53.2%), and non-civil servants (59.7%). The most common way of transmission of the infection was IVDU (48.1%) and the highest prevalence stage of HIV was ARC (79.2%). The highest prevalence of oral manifestations were periodontal diseases (61%), psudomembranous candidiasis (37.3%), herpes simplex virus (26%), recurrent aphtous ulcers (26%), angular chelitis (22.1%), erythmatous candidiasis (15.6%), oral hairy leukoplakia (14.3%), red bound gingivitis (7.8%), acute necrotizing ulcerative gingivitis (6.5%), abnormality pigmentation (6.5%), salivary and gland disease (2.6%), Immuno Thrombocytopenic purpura (1.3%), herpes zoster virus (1.3%), others (1.3%) and dry mouth (62.3%). In the paraclinical tests 54.4% were CD4<500 cells/mm3 and the average percent of lymphocytes was 32.25 and the average count of CD4 lymphocytes was 403.59. The average count of WBC was 6682.5 and the average of CD4/CD8 was 0.74409.
    Conclusion
    Highest prevalence of HIV infection was observed in males, age group of 30-39, IV drug abusers, prisoners and travelers to high – risk areas. The most frequent stages of the disease were ARC (pre AIDS) and AIDS respectively.
  • Dr. Mahtab Nouri, Dr. Anahita Marami, Dr. Maziyar Mir Page 531
    Background and Aim
    Recently registration of lateral cephalometry in natural head position (NHP) has been recommended. But there are few longitudinal studies on its long-term reproducibility. The purpose of this study was photographic estimation of 3 year reproducibility of NHP in adult cases.
    Material and Method
    This was a longitudinal descriptive study performed on 27 volunteer dental students with 19-29 years of age during 1997-1998. Excluding criteria consisted of congenital and TMJ disorders, history of previous orthodontic treatment, orthosurgical or reconstructive surgery. Three photographs in NHP were taken. The second one (T2) was taken 4 to 10 minutes after the first photograph (short term period) and the third one (T3) was taken with an average of 2 years, 6 months and 9 days after the first one (long term period). They were taken by one technician using a single cephalometric device in standing position by means of a mirror in order to decrease the effect of confounding variables as much as possible. After superimposition of photographs registered on the true vertical line, the angle between true horizontal line from N and N'-Pog' line was calculated. The mean, SD, confidence interval of the angles, short and long term ME, correlation of the angles by time and sex difference were analyzed.
    Result
    Short term reproducibility was 1.78 degrees and long term was 6.60 degrees. There was a significant correlation between changes of the angles during time, which decreased respectively [r(T1/T2)=0.918 r(T2/T3)=0.538 r(T1/T3)=0.478). There was a significant difference between male and female samples only in the second registration (T2) (p<0.045).
    Conclusion
    NHP reproducibility decreases significantly after 3 years and it becomes one third of its short term value nevertheless there is a significant correlation between its variations during a 3 year period.
  • Dr. Sorena Vahabi Page 541
    Background and Aim
    Regarding to prevalence of gingival recession, A variety of surgical techniques have been used to cover recession type defects. Outcome of treatment in almost all of techniques was evaluated by means of coronally positioning of the midbuccal point of marginal gingivae. We tried to introduce the new approach for measuring the denuded root surface area as treatment outcome. Methods & Materials: Denuded root surface area was calculated with AutoCad software by means of 5 points of gingival margin (M, M-1/5, MB, D-1.5, D), acrylic stent, Williams probe and caliper.
    Results
    This technique calculated covered root surface areas without any complicated imaging.
    Conclusion
    This study suggests the use of the new method to evaluate the outcome of root coverage procedures because of its facility, low price and high resolution. Further studies are needed to verify this method.