فهرست مطالب
نشریه پژوهش های رهبری آموزشی
پیاپی 27 (پاییز 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/07/16
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 6-31
معلمان حرفه ای برای بهبود فعالیتهای آموزشی خود نیازمند پژوهش هستند. برنامه معلم پژوهنده که در حال حاضر در نظام آموزش و پرورش کشور اجرا می شود، تلاشی برای توسعه پژوهش و اقدام پژوهی در تعلیم و تربیت است. هدف این پژوهش آگاهی از موانع و مشکلات اجرای برنامه معلم پژوهنده از نظر معلمان و مدیران پژوهنده در شهر ایلام بود. روش پژوهش، آمیخته از نوع اکتشافی بود. داده ها در بخش کیفی، از طریق مصاحبه و در بخش کمی از طریق پرسشنامه محقق ساخته «موانع و مشکلات اجرای برنامه معلم پژوهنده» گردآوری شد. ضریب پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ محاسبه شد(87/0=α) و روایی پرسشنامه نیز توسط 10 نفر از متخصصان علوم تربیتی مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش های کدگذاری باز و انتخابی؛ و در بخش کمی از روش های توصیفی و استنباطی(آزمون تی تک گروهی) استفاده شد. مشارکت کنندگان این پژوهش در بخش کیفی شامل 13 نفر از معلمان پژوهنده و2 نفر از کارشناسان تحقیقات در اداره آموزش و پرورش؛ و در بخش کمی 109 نفر از معلمان پژوهنده و 100 نفر از مدیران مشارکت کننده در برنامه معلم پژوهنده در شهر ایلام بودند. به علت محدود بودن جامعه آماری تمامی معلمان پژوهنده و مدیرانی که در طرح مشارکت داشتند به روش سرشماری انتخاب شدند. بر اساس نتایج کمی و کیفی، برنامه معلم پژوهنده در ابعاد مربوط به آموزش های ضمن خدمت و کلاس های توجیهی، منابع و امکانات، برنامه ریزی، انگیزش، نگرش، دانش و مهارت های پژوهشی، اطلاع رسانی، ارزشیابی، خانواده و دانش آموز وضعیت نامطلوبی داشت.
کلیدواژگان: برنامه معلم پژوهنده، اقدام پژوهی، پژوهش آموزشی، موانع اجرای طرح -
صفحات 32-57
هدف این تحقیق بررسی تاثیر رهبری مشترک بر رفتارهای نوآوری پیش دستانه با توجه به نقش تعدیل کننده ادراک از پیچیدگی شغلی و نقش میانجی خودکارآمدی خلاق است. پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نوع توصیفی است. جامعه آماری همه اعضای هیئت علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی به تعداد 847 نفر در سال 1401 بوده به شیوه نمونه گیری خوشه ای و مبتنی بر فرمول کوکران تعداد 186 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رهبری مشترک Hoch و Kozlowski (2014)، پرسشنامه خودکارآمدی خلاق Tierney و Farmer (1991)، پرسشنامه ادراک از پیچیدگی شغلی Dean و Snell(1991) و پرسشنامه رفتار نوآوری پیش دستانه Zhao و همکاران (2014) و برای تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزئی (SEM-PLS) استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که رهبری مشترک و خودکارآمدی خلاق بر رفتارهای نوآوری پیش دستانه تاثیر مثبت و معناداری دارند. خودکارآمدی خلاق در تاثیرگذاری رهبری مشترک بر رفتارهای نوآوری پیش دستانه نقش میانجی دارد. ادراک از پیچیدگی شغلی در رابطه بین رهبری مشترک و رفتارهای نوآوری پیش دستانه نقش تعدیل گر دارد؛ اما اثر تعدیل گری ادراک از پیچیدگی شغلی در رابطه بین خودکارآمدی خلاق و رفتارهای نوآوری پیش دستانه به لحاظ آماری معنادار نیست. درنتیجه رهبری مشترک نه تنها موجب خودکارآمدی خلاق اعضای هیئت علمی شده، بلکه آن ها را به سمت رفتارهای نوآوری پیش دستانه نیز سوق می دهد. دراین بین طراحی مشاغل پیچیده و پر چالش، موجب انگیزه بیشتر اعضای هیئت علمی شده و اثرگذاری رهبر مشترک بر رفتارهای نوآورانه را تقویت می کند.
کلیدواژگان: رهبری مشترک، رفتار نوآوری پیش دستانه، ادراک از پیچیدگی شغلی، خودکارآمدی خلاق -
صفحات 58-78این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین ادراک از سبک رهبری اخلاقی مدیران با انگیزش و رضایت شغلی معلمان دوره متوسطه شهر نهاوند صورت گرفت. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دبیران زن ومرد دوره متوسطه اول و دوم شهرستان نهاوند به تعداد 366 می شد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تعداد 188 نفر انتخاب و در مطالعه شرکت داده شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل: مقیاس های سبک رهبری اخلاقی کالشوون و همکاران (2011)، انگیزش شغلی خودتعیین گری بلیس (1994) و رضایت شغلی مینه سوتا (ویس و همکاران، 1967) می شدند. نتایج نشان داد که بین همه ابعاد رهبری اخلاقی با انگیزش و رضایت شغلی معلمان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (p>0.05). همچنین معلوم شد که از بین مولفه های رهبری اخلاقی، ابعاد: «تسهیم قدرت»، «انصاف» و «راست گفتاری» به ترتیب بیشترین نقش را در پیش بینی انگیزش شغلی دارند و ابعاد: «جهت گیری مردمی»، «انصاف» و «شفاف سازی تقش» نیز به ترتیب بیشترین نقش را در پیش بینی رضایت مندی شغلی معلمان دارند. با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود اصول، روش ها و قواعد رهبری اخلاقی و فواید آن به مدیران و رهبران آموزشی آموزشگاه های دولتی و غیرانتفاعی آموزش داده شود و برای رعایت چنین روش هایی از سوی مدیران و رهبران آموزشی، شیوه های تشویقی درنظر گرفته شود.کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، انگیزش شغلی، رضایت مندی شغلی، معلمان دوره متوسطه
-
صفحات 80-113مدیریت فرآیند جذب و تبدیل وضعیت اعضای هیات علمی دانشگاه هاو موسسات آموزش عالی از مقولات مهمی است که اتخاذ هر نوع راهبردی را به ناچار خطیر جلوه می سازد. این مقاله تاکید بر این نکته دارد که جذب اساتید متخصص و متعهدبر عملکرد دانشگاه تاثیر بسزایی دارد. هدف تحقیق تحلیل عملکرد اعضای هیات علمی مبتنی بر ورودی های فرآیند جذب و تبدیل وضعیت با رویکرد داده کاوی فازی می باشد.از جمله روش های تحلیل عملکرد، جمع آوری داده ها و تحلیل آن با داده کاوی است. روش پژوهش به کارگیری داده کاوی فازی عصبی برای تحلیل عملکرد اعضای هیات علمی بوده است. این پژوهش به طراحی سیستمی فازی عصبی برای تحلیل شخصیتی و عملکرداعضای هیات علمی جذب و تبدیل وضعیت شده پرداخته است. برای این منظور 16داده شخصیتی و 2 داده عملکردی 1000 عضو هیات علمی جذب و تبدیل وضعیت شده ابتدا جمع آوری و پاکسازی ،کوچک سازی و در نهایت طراحی مدل شبکه عصبی فازی با روش های یادگیری ماشین، الگوریتم ژنتیک و الگوریتم Ril انجام شد. ابزار پیاده سازی نرم افزار متلب می باشد. یافته تحقیق طراحی مدلی باشبکه عصبی فازی و الگوریتم Ril با روایی ضریب همبستگی بالا و MSE پایین در ارزیابی صلاحیت علمی و عمومی اعضای هیات علمی بوده است. از نتایج تحقیق پیش بینی می شود اعضای هیات علمی دارای خصوصیات شخصیتی باثبات، تاثیرگذار، راستگودر صلاحیت عمومی وبرونگرا، باثبات، تاثیرگذار، راستگو در صلاحیت علمی برای جذب و تبدیل وضعیت مناسب هستند.کلیدواژگان: فرآیند جذب، اعضای هیات علمی، داده کاوی فازی، شبکه عصبی، Ril
-
صفحات 114-137زمینه و هدف
مدارس دولتی در ایران با توجه به ویژگی های ساختاری و مدیریتی خود که متاثر از ساختار متمرکز مدیریت آن است با اصول سازمان یادگیرنده فاصله دارند. بنابراین هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل کیفی توسعه مدارس دولتی یادگیرنده است.
روشرویکرد پژوهش، کیفی است و از طریق نمونه گیری هدفمند با 22 نفر از خبرگان وزارت آموزش و پرورش و مدارس در شهر تهران تا دستیابی به اشباع نظری مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. برای اکتشاف مدل توسعه مدارس یادگیرنده، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تئوری داده بنیاد و از طریق نرم افزار مکس کیودا صورت گرفت.
یافته هاپس از انجام مصاحبه های کیفی و کدگذاری ها، مقوله های کلی، مقوله های فرعی و مفاهیم شناسایی و عوامل علی، زمینه ای، مداخله ای، راهبردها و پیامدهای توسعه مدارس یادگیرنده مشخص گردید و در نهایت مدل توسعه مدارس یادگیرنده با 6 بعد اصلی و 17 مقوله فرعی و 221 شاخص طراحی شد.
نتایجمدیران وزارت آموزش و پرورش و تمامی ذینفعان مدارس با توجه به عوامل علی و شرایط زمینه ای و مداخله ای و اتخاذ راهبرد هایی در زمینه توانمندسازی منابع انسانی، توسعه مدیریت دانش و یادگیری، یادگیری تیمی و مشارکتی، شبکه ارتباطات یادگیری و مدرسه خودارزیاب، مسئول و پاسخگو می توانند از مزایای توسعه مدارس یادگیرنده بهره مند شوند.
کلیدواژگان: مدارس، یادگیری، مدارس یادگیرنده، مدارس دولتی -
صفحات 138-159انتخاب و اجرای ارزشیابی تکوینی به عنوان یکی از شیوه های جایگزین ارزشیابی سنتی، علیرغم مزیت ها و جذابیت های فراوان، با دشواری و چالش های متعددی روبرو بوده است. پژوهش پیمایشی حاضر با رویکرد کمی به بررسی عوامل فردی و زمینه ای که بر عملکرد معلمان در این باره اثرگذارند، می پردازد. به این منظور، از میان معلمان مقاطع ابتدایی و متوسطه غرب مازندران یک نمونه آماری شامل 592 نفر از طریق نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شده و به پرسشنامه های مربوط به عملکرد معلمان در ارزشیابی تکوینی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی و معادلات سختاری مورد بررسی قرار گرفتند. در نتیجه، ضمن تایید روایی و پایایی پرسشنامه ها، مشخص شد که خودکارآمدی معلمان، جمعیت معلمان شاغل در مدرسه، و حمایت مدرسه از معلمان بیشترین تاثیر را بر اجرای ارزشیابی تکوینی دارند. همچنین، معلمان مقطع متوسطه رغبت بیشتری به این شیوه ارزشیابی نشان دادند. بعلاوه، سابقه تدریس و گرایش به ارزشیابی تکوینی نیز رابطه معکوس داشتند. نتایج نشان دادند که عواملی همچون ویژگی های دانش آموزان و موضوع و عنوان درس تاثیر معناداری بر تمایل و عملکرد معلمان در ارزشیابی تکوینی ندارند. در پایان، پیشنهادهایی درباره آموزش تکنیکهای عملی و ایجاد فضای حمایتی برای تشویق معلمان به استفاده از ارزشیابی تکوینی ارائه شده است.کلیدواژگان: ارزشیابی تکوینی، معلمان، عوامل زمینه ای، عوامل فردی، خودکارآمدی
-
Pages 6-31
Professional teachers should do research to improve their educational activities. The Teacher Researcher Program, which is currently being implemented in our education system, is an attempt to develop research and action research in education. The aim of this study was to identify the obstacles and problems of implementation of the Teacher Researcher Program from the viewpoint of teacher researchers and school principals in Ilam city. An Exploratory mixed-method was used for research. The data were collected in the qualitative section through interviews and in the quantitative section through a researcher-made questionnaire. The reliability coefficients of the questionnaires were calculated by Cronbach's alpha (α = 0.87) and the validity of the questionnaire was confirmed by 10 educational experts. In order to analyze the data in the qualitative section, open and selective coding methods were used; in the quantitative part, descriptive and inferential methods (t-test) were used. Participants of this research in the qualitative section included 13 researcher teachers and 2 research experts at the Department of Education. In the quantitative part, due to the small number of the community, all 109 teachers and 100 principals were included in the research. Based on quantitative and qualitative results, the Teacher Researcher Program faces some obstacles and problems in various dimensions, such as in-service training and justification classes, resources and facilities, planning, motivation, attitude, knowledge and research skills, information, evaluation, family-student. Applied suggestions are provided.
Keywords: researcher teacher Program, action research, educational research, Obstacles -
Pages 32-57
This research aim to investigate the influence of shared leadership on proactive innovation behaviors, with the moderating role of job complexity perception and the mediating role of creative self-efficacy. The study is applied and descriptive in terms of purpose. The statistical population included all faculty members of Islamic Azad University branches in West Azerbaijan province, total 847 individuals in the year 2022. A cluster sampling method based on the Cochran formula was used to select a sample of 186 participants. Data were collected using the Shared Leadership questionnaire by Hoch and Kozlowski (2014), Creative Self-Efficacy questionnaire by Tierney and Farmer (1991), job complexity perception questionnaire by Dean and Snell (1991), and Proactive Innovation Behavior questionnaire by Zhao et al. (2014). Structural Equation Modeling based on Partial Least Squares (SEM-PLS) was employed for data analysis and hypothesis testing. The findings indicate that shared leadership and creative self-efficacy have a significant positive effect on proactive innovation behaviors. Creative self-efficacy plays a mediating role in the impact of shared leadership on proactive innovation behaviors. Job complexity perception moderates the relationship between shared leadership and proactive innovation behaviors, but its moderating effect on the relationship between creative self-efficacy and proactive innovation behaviors is not statistically significant. Therefore, shared leadership not only enhances faculty members' creative self-efficacy but also propels team members towards proactive innovation behaviors. In this regard, the design of complex and challenging jobs increases faculty members' motivation and strengthens the effectiveness of shared leadership on innovation behaviors.
Keywords: Shared leadership, Proactive Innovative Behavior, Perceptions of Job Complexity, Creative self-efficacy -
Pages 58-78This research was conducted with the aim of determining the role of perception of managers' moral leadership style in teachers' motivation and job satisfaction. The research method was of correlational type & its statistical population included all secondary school teachers of Nahavand city in number of 366, using stratified random sampling method, 188 people were selected and participated in the study. Data collection tools included scales of: Kalshoven et al.'s (2011) Ethical Leadership Style, Blais' (1994) Self-determination Career motivation, and Minnesota Job Satisfaction (Weiss et al., 1967). To validate them, Lawshe's Content Validity Index was used. So, the validity of the scales was calculated as: 0.66, 0.58, and 0.49 respectively, which shows that the scales have validity. Cronbach's alpha was also used to measure the reliability of them. So, the reliability of each scale was estimated as: 0.81, 0.77, and 0.70 respectively, which shows that the tools have reliability. SPSS version 26 software & correlation and regression tests were used for data analysis. The results showed that there is a positive relationship between moral leadership and motivation & job satisfaction (p>0.05). It was also found that among the components of ethical leadership, the dimensions: "power sharing", "fairness" and "integrity" respectively play the most important role in predicting teachers' job motivation, and the dimensions: "people orientation", "fairness" & "role clarification" also respectively, they play the biggest role in predicting teachers' job satisfaction. so, it is suggested to teach ethical leadership methods to managers and encourage them to follow these methods.Keywords: moral leadership, job motivation, Job Satisfaction, Secondary school teachers
-
Pages 80-113Managing the process of attracting and transforming the status of faculty members of universities and higher education institutions is one of the important categories This article emphasizes that attracting expert and committed professors has a significant impact on university performance.. The purpose of the research is to analyze the performance of faculty members based on the inputs of the process of attracting and transforming the situation with the fuzzy data mining approach. Among the methods of performance analysis is data collection and analysis with data mining. The research method was using neural fuzzy data mining to analyze the performance of faculty members. This research deals with the design of neural fuzzy system to analyze the personality and performance of the faculty members recruited and converted. For this purpose, 16 personality data and 2 functional data of 1000 faculty members were recruited and transformed, firstly, they were collected, cleaned and reduced, and finally, the fuzzy neural network model was designed with machine learning methods, genetic algorithm and Ril algorithm. The implementation tool is MATLAB software. The research findings of designing a model with fuzzy neural network and Ril algorithm with the validity of high correlation coefficient and low MSE in evaluating the scientific and general competence of faculty members. From the results of the research, it is predicted that the faculty members have stable, influential, honest personality traits in general competence and extrovert, stable, influential, truthful in scientific competence to attract and transform the situation.Keywords: attracting process, faculty members, fuzzydata mining, Neural Network, Ril
-
Pages 114-137Background and purpose
Public Schools in Iran are far from the principles of the learning organization due to their structural and managerial characteristics which are affected by the centralized management structure. Therefore, the purpose of this research is to design a qualitative model for the development of learning public schools.
MethodThe research approach is qualitative and a semi-structured interview was conducted through targeted sampling with 22 experts from the Ministry of Education and schools in Tehran until reaching theoretical saturation. In order to explore the development model of learning schools, data analysis was done using the foundational data theory and through MAXQDA software.
FindingsAfter conducting qualitative interviews and coding, general categories and subcategories and identification concepts and causal factors, background factors, intervention factors, strategies and consequences of development of learning schools were determined and finally the development model of learning schools with 6 main dimensions and 17 subcategories. And 221 indicators were designed.
ResultsThe managers of the Ministry of Education and all the stakeholders of the schools, taking into account the causal factors and background and intervening conditions and adopting strategies in the field of human resource empowerment, development of knowledge and learning management, team and collaborative learning, learning communication network and self-assessing school, responsible and Respondents can benefit from the benefits of developing learning schools.
Keywords: Schools, Learning, learning schools, public school -
Pages 138-159Selection and implementation of formative evaluation as one of the alternative methods of traditional evaluation, despite its advantages and attractiveness, has faced many difficulties and challenges. The current survey research, with a quantitative approach, examines the individual and contextual factors that affect teachers' performance in this regard. For this purpose, a statistical sample of 592 participants was selected from among the primary and secondary teachers in West Mazandaran through random cluster sampling. They answered a questionnaires measuring teachers' performance in formative evaluation. The data were analyzed using factor analysis and structural equation modeling. As a result, while confirming the validity and reliability of the questionnaires, it was found that teachers' self-efficacy, the population of teachers working in the school, and the school's support for teachers have the greatest impact on the implementation of formative evaluation. Also, middle school teachers showed more interest in this method of evaluation. In addition, teaching experience and tendency to formative evaluation had a reverse relationship. The results showed that factors such as students' characteristics and the subject of the course do not have a significant effect on teachers' willingness and performance in formative evaluation. Finally, suggestions are provided regarding significance of practical techniques and a supportive environment to encourage using formative evaluation.Keywords: formative assessment, teachers, Contextual factors, individual factors, self-efficacy