فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا تقی زاده رهقی*، رحیم حجتی سیبنی صفحات 3-34

    امروزه بشریت به دنبال آرامش و امید و آرزوی زندگی بی دغدغه و سالمی است که بتواند زندگی معنوی انسان را معنا بخشیده و در مسیری ارزشمند قرار دهد. در حقیقت، این مسیر هدفمند و ارزشی و همه جانبه، همان مسیر توحیدی در زندگی است که ابتدا از سوی خداوند به پیامبر  و ائمه اطهار و در نهایت به امام زمان واگذار شده است. یکی از گام های اساسی در راستای ظهور جامعه منتظر نیز شناخت مقدمات و مولفه های تربیت مهدوی است که همان تربیت حقیقی و دینی مکتب اسلام است. هدف از این مقاله، بررسی جامعه شناختی مولفه های تربیت دینی جامعه منتظر در آثار و اندیشه های متفکران دینی و به ویژه شهید مطهری بوده که بر مبنای روش تحلیل محتوای کتابخانه ای که بیشترین محتوا را در مورد شاخص های فرهنگ مهدویت داشته، سامان یافته است. براساس روش مذکور، برخی از مولفه های مهم، مطلوب و اثرگذار تربیت مهدوی شامل معرفتی، ارزشی، سیاسی، تحولی، رفتاری، انتظار، اخلاقی، معنوی و... به صورت مستقیم بررسی و انتخاب شدند و سپس مولفه های تربیت مهدوی که ماخوذ از آثار استاد شهید مطهری می باشند، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. سرانجام، نتایج نشان داد که انسان باید ابتدا در مراحل شناختی به صورت یقینی، این شناخت را در درونش نهادینه سازد (خودسازی دینی) و سپس در عمل و زندگی عادی خود نیز پیاده نماید و در این صورت، انسان با این ویژگی می تواند در جامعه منتظر، تاثیرگذار و منشا اثر باشد.

    کلیدواژگان: مولفه های ظهور، تربیت دینی، جامعه منتظر، سبک زندگی اسلامی، شهید مطهری
  • صادق مشکاتی*، فاضل حسامی صفحات 35-57

    فرایند بلوغ اجتماعی براساس آیات و روایات در دوره های زمانی مختلفی شکل می گیرد. شناخت هریک از این مراحل، همراه با ویژگی ها و خصوصیات خاص آن ها، انسان را در بهره مندی از شرایط مختلف توانمند می سازد. یکی از این دوره ها، دوره وزارت یعنی هفت سال سوم زندگی است. در این دوره، نوجوان تشبیه به وزیر شده است که این بیان دلالت دارد بر اینکه این مرحله از زندگی، دوره متفاوتی است. ازاین رو نحوه ارتباط با نوجوان و جامعه پذیری وی نسبت با دوره های پیشین تفاوت هایی می یابد. در واقع در این بازه زمانی، اگر فرزندان ارتباط مطلوب با سازه های جامعه پذیری داشته باشند، زمینه کارکردهای مهمی چون ازدواج بهنگام، تشکیل خانواده و آشنایی با مسئولیت های اجتماعی فراهم می آید. نکته ای که باید بدان توجه داشت این است که بلوغ اجتماعی و آشنایی با نقش ها و مسئولیت های اجتماعی، به صورت ثبت شده از هنگام تولد در وجود نوجوان حضور ندارد. بالفعل شدن آن، وابسته به ارتباط مطلوب با سازه های جامعه پذیری و کسب ویژگی های خاص در این دوره می باشد. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی درصدد بررسی و تحلیل فرایند بلوغ اجتماعی و کارکرد آشکار آن از منظر آیات و روایات است. یافته های تحقیق نشان می دهد که کسب هویت و توانمندی اجتماعی، از جمله ویژگی های مهم و موٴثر در دوره وزارت است که باعث می شود تا فرزندان در ایفای نقش های اجتماعی، توانمند ظاهر شده و بتوانند عهده دار مسئولیت های اجتماعی گردند.

    کلیدواژگان: بلوغ اجتماعی، اجتماعی شدن، وزارت، کارکرد آشکار
  • محمد رفیق*، سید میرصالح حسینی صفحات 59-83

    عنوانی که قرآن کریم با آن، نظام خانواده را یاد می کند و منزلتی که زن و مرد در این نظام دارند، مسئله ای است که با روش تفسیر موضوعی استنطاقی، در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته است. در نظام خانواده در قرآن، مرد «قیم» است و این مفهوم غیر از مردسالاری است. حفظ منزلت زن در این نظام از مهم ترین ویژگی های خانواده قرآنی است که دارای کارکردهای زیادی می باشد؛ محل آرامش، پناهگاه روانی برای مرد و فرزندان، آینده سازی، اطاعت و مسئولیت پذیری در امور خانواده، امانت و محافظت نسل پاک، معلم و مربی، حفظ منابع مالی و ثروت خانواده، حفظ و حراست از آبرو و عرض و ناموس، تامین مشروع نیازهای جنسی، طراحی شیوه تغذیه و سلامت اعضای خانواده، از نقش های مهم اجتماعی زن مسلمان محسوب می شود. ایفای این نقش با انجام وظایفی از قبیل، خانه داری، شوهرداری و پرورش فرزند، حصن و حفاظت و رفع نیازهای معنوی خانواده با حفظ منزلت مرد «محصن» و «قیم» ممکن است. جایگاه مرد در نظام خانواده قرآنی نیز قیم، مدیر، محافظ، رئیس، امیر و ولی اعضای خانواده و همسر است. بنابراین می توان گفت که سخن درباره ساختار اقتدار در خانواده و یا خانواده مردقیم است. یافته ها نشان می دهد که خانواده مثل یک خیمه است و مرد قوام و ستون، محافظ و مدیر آن است و در نبود او، فرزند بزرگ دارای چنین نقشی است. بیان فرق بین نظام «مردسالاری» و «مردقیم» و همچنین بیان حالت تضاعفی بین جایگاه محصن و قیم برای مردان و واژه محصنه و قانته برای زنان، از نوآوری های این پژوهش است.

    کلیدواژگان: نظام خانواده، قرآن، منزلت اجتماعی، زن، مرد
  • مصطفی فرزانه، وحید شالچی*، مجید فولادیان صفحات 85-121

    در بستر حیات اجتماعی ایران، نهادهایی هستند که اقدامات اجتماعی حائز اهمیتی داشتند. از مهم ترین این نهادها آستان قدس رضوی است. اگر اهداف سیاست گذاری اجتماعی را حفاظت از شهروندان در برابر مخاطره ها، کاهش نابرابری ها، ارتقای برابری فرصت ها، بهبود رفاه انسانی و ایجاد عدالت اجتماعی بدانیم، اهداف این نهاد با توجه به گستره فعالیت های اجتماعی اش در این راستا بوده است. بر این مبنا به این پرسش پاسخ می دهیم که در دوره پهلوی، اقدامات اجتماعی آستان با چه تحولاتی مواجه بوده و نایب التولیه ها در سیاست های حکومت و مصارف موقوفات چه نقشی را ایفا کرده اند. بدین منظور از رویکرد نهادگرایی تاریخی و روش توصیفی تحلیلی براساس شواهد تاریخی استفاده می شود. نتایج حاکی از آن است که دو بعد ساختاری و عاملیتی بر اقدامات اجتماعی این نهاد موٴثر بوده است. از یک سو تاثیر جهت بخش سیاست های کلان حکومتی را شاهدیم و از سوی دیگر، در هر دوره که متولی از میان چهره های برجسته انتخاب شده و دارای استقلال رای بوده است، بیشتر به اجرای سیاست های اجتماعی در راستای اهداف وقفی این نهاد عمل کرده است. اما هرگاه شخصی وابسته برای این نهاد انتخاب شده است، با به کارگیری سیاست های غلط که بعضا در تقابل با اهداف وقفی آستان قرار داشته است، به کارکردهای اصلی آن ضربه زده و تنش هایی را در جامعه ایجاد کرده است. همچنین براساس یافته ها، شاهد همگرایی بین میزان و مصارف موقوفات از یک سو و اقدامات آستان درمجموع هستیم. اما در مقایسه، تاثیر سیاست های دولت بر اقدامات آموزشی و درمانی بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: آستان قدس، اقدامات اجتماعی، پهلوی
  • محمد دادپناه*، فاطمه اربابی برزکی صفحات 123-145

    بررسی اجمالی بیانات و آثار مقام معظم رهبری، مبین آن است که آثار و عملکرد ایشان در ابعاد نظری و عملی، متاثر از یک مکتب و منظومه فکری خاص است که از ویژگی های توحیدی، جامعیت، انسجام و اجتهادی برخوردار است. رویکردهای ایشان در رویارویی با مخالفان و معارضان انقلاب اسلامی، متاثر از این منظومه فکری است. در این پژوهش تلاش شده است در مکتب فکری مقام معظم رهبری، گفتمان و گفتمان سازی متاثر از اسلام سیاسی، به عنوان یکی از ابزارها و سازوکارهای دفاعی در رویارویی با دشمنان انقلاب اسلامی در منطقه غرب آسیا و گسترده تر از آن نظام بین الملل مورد بررسی قرار گیرد. فرایند گفتمان سازی در مکتب فکری ایشان با مفصل بندی از عناصر دارای قابلیت اعتبار در میان همه ملت ها، به واسطه سازگاری با فطرت اولیه بشری شکل گرفته است. ایشان با غیریت سازی و تحلیل بی قراری در گفتمان غیر یعنی لیبرال دموکراسی به رهبری ایالات متحده آمریکا، هژمونی آن را به چالش می کشد. ازاین رو فرایند گفتمان سازی و تعریف و بازتعریف مستمر اسلام سیاسی، یکی از ابزارها و سازوکارهای دفاعی در مکتب فکری مقام معظم رهبری معرفی می شود.

    کلیدواژگان: مکتب فکری، گفتمان، قابلیت اعتبار، مفصل بندی، فطرت
  • سید مهدی احمدی نیک* صفحات 147-179

    در دنیای معاصر، برخورداری از توان بازدارندگی در برابر سلطه جویان به عنوان یک راهبرد دفاعی به منظور وادار نمودن دشمن به دوری از اقداماتی است که منافع و مصالح ملی را در معرض تهدید و خطر قرار می دهد. هدف این نوشتار، تبیین یکی از مهم ترین وظایف مسلمانان در ارتباط با دشمنان مبنی بر آمادگی همه جانبه برای دفاع در حد بازدارندگی و تذکار به مسئولان دفاعی و امنیتی و نیز بیان قلمرو آن براساس آموزه های دینی با تاکید بر اندیشه دفاعی مقام معظم رهبری است. براین اساس، سوٴال اساسی این است که قلمرو بازدارندگی در قرآن و سنت چیست؟ راهبردهای دفاعی مقام معظم رهبری برای مصونیت جمهوری اسلامی از تجاوز بیگانگان کدام است؟ نگارنده سعی نموده به این پرسش ها پاسخی درخور دهد و با استفاده از منابع کتابخانه ای به روش توصیفی تحلیلی به بررسی پرداخته و به این نتیجه دست یافته که قلمرو بازدارندگی غیرمحدود به چند امر، و راهبردهای دفاعی مقام معظم رهبری نیز متعدد و گوناگون است.از نگاه این قلم، توجه مردم، سیاست گذاران، طراحان و برنامه ریزان امنیتی دفاعی به این راهبردها می تواند منجر به تقویت اقتدار بازدارندگی کشور شده، دشمن را از فکر حمله و آسیب رساندن مایوس بلکه منصرف نماید.

    کلیدواژگان: اهمیت دفاع، بازدارندگی، قرآن، قلمرو، راهبردهای دفاعی مقام معظم رهبری
|
  • Gholamreza Taghizadeh Rahghi *, Rahim Hojjati Siboni Pages 3-34

    oday, humanity is looking for peace, hope and a wish for a healthy and without tension life that can give meaning to human spiritual life and put it on a valuable path. In fact, this purposeful, valuable and Comprehensive path is the monotheistic path in life, which was first entrusted by God to the Prophet(PBUH) and the Imams(AS) and finally to Imam Zaman(AS). One of the basic steps towards the emergence of a waiting society is to know the basics and components of Mahdavi education, which is the true and religious education of the school of Islam. The purpose of this article is the sociological investigation of the religious education components of the waiting society in the works and thoughts of religious thinkers, especially Shahid Motahari, which was organized based on the library content analysis method that had the most content on the indicators of Mahdism culture. Based on the mentioned method, some important, desirable and effective components of Mahdavi education, including epistemic, valuable, political, transformational, behavioral, intizar, moral, spiritual, etc., were directly examined and selected And then the components of Mahdavi education, which are taken from the works of Shahid Motahari, were examined and analyzed. Finally, the results showed that a person must first institutionalize this knowledge in the cognitive stages in a certain way (religious self-improvement) And then implement it in his normal life and action, and in this case, a person with this characteristic can be an influence and a source of influence in the waiting society.

    Keywords: Components of reappearance, religious education, waiting society, Islamic lifestyle, Shahid Motahari
  • Sadegh Meshkati *, Fazel Hesami Pages 35-57

    the process of social maturity is formed based on verses and Hadiths in different periods of time. Knowing each of these he title by which the Holy Qur'an mentions the family system, and the dignity of man and woman in this system, is an issue that has been studied in this research by the method of inferential thematic interpretation. In the family system in the Qur'an, a man is the “protector” and this concept is different from patriarchy; Maintaining the dignity of woman in this system is one of the most important features of the Quranic family, which has many functions; A place of peace, a psychological shelter for man and children, building the future, obedience and responsibility in the family, honesty and protection of the pure generation, teacher and mentor, preservation of the family’s financial resources and wealth, preservation and protection of respect and honor, legitimate provision of sexual needs, Designing the nutrition and health of family members is one of the important social roles of a muslim woman. It is possible to perform this role by performing tasks such as housekeeping, husbandry and child rearing, protection and spiritual needs of the family while maintaining the dignity of the “guardian” and “protector” man. The position of a man in the Quranic family system is protector, manager, guardian, chief, Amir and leader of family members and wife. Therefore, we can talk about the structure of authority in thestages, along with their special features and characteristics, empowers humans to benefit from different conditions. One of these periods is the ministry period, which means the third seven years of life. In this period, the teenager is compared to a minister, which indicates that this stage of life is a different period. Therefore, the way of communicating with the teenager and his sociability are different compared to the previous periods. In fact, in this period of time, if the children have a favorable relationship with socialization structures, the ground for important functions such as timely marriage, family formation and familiarity with social responsibilities will be provided. One thing that should be noted is that social maturity and familiarity with social roles and responsibilities are not present in a teenager’s existence as recorded since birth. Its actualization is dependent on the desired relationship with the structures of socialization and the acquisition of special characteristics in this period. This article tries to investigate and analyze the process of social maturity and its obvious function from the perspective of verses and traditions with a descriptive-analytical method. The findings of the research show that the acquisition of social identity and empowerment is one of the important and effective features in the ministry period, which makes children appear capable in playing social roles and can assume social responsibilities.

    Keywords: Social maturity, socialization, ministry, obvious function
  • Muhammad Rafiq *, Seyed MirSaleh Hossaini Pages 59-83

    he title by which the Holy Qur'an mentions the family system, and the dignity of man and woman in this system, is an issue that has been studied in this research by the method of inferential thematic interpretation. In the family system in the Qur'an, a man is the “protector” and this concept is different from patriarchy; Maintaining the dignity of woman in this system is one of the most important features of the Quranic family, which has many functions; A place of peace, a psychological shelter for man and children, building the future, obedience and responsibility in the family, honesty and protection of the pure generation, teacher and mentor, preservation of the family’s financial resources and wealth, preservation and protection of respect and honor, legitimate provision of sexual needs, Designing the nutrition and health of family members is one of the important social roles of a muslim woman. It is possible to perform this role by performing tasks such as housekeeping, husbandry and child rearing, protection and spiritual needs of the family while maintaining the dignity of the “guardian” and “protector” man. The position of a man in the Quranic family system is protector, manager, guardian, chief, Amir and leader of family members and wife. Therefore, we can talk about the structure of authority in thefamily or the family of the protector man. The findings show that the family is like a tent and the man is the pillar, protector and manager of it, and in his absence, the eldest child has such a role. Expressing the difference between the system of “patriarchy” and “protector” as well as expression of double mode between the position of Mohsen and Qayyim for men and the words Mohsanah and Qanitah for women are among the innovations of this research.

    Keywords: Family system, Quran, Social dignity, Woman, Man
  • Mostafa Farzaneh, Vahid Shalchi *, Majid Fouladiyan Pages 85-121

    in Iran’s social life, there are institutions that have important social actions. One of the most important institutions is Astan Quds Razavi. If we consider the goals of social policy as protecting citizens from risks, reducing inequalities, promoting equality of opportunities, improving human well-being and creating social justice, The goals of this institution have been in this direction according to the scope of its social activities. Based on this, we will answer the question that during the Pahlavi period, the social actions of Asn the contemporary world, having the power of deterrence against those who seek domination is a defense strategy in order to forceand what role did the vice-presidents, government policies and endowment expenses play. For this purpose, the approach of historical institutionalism and descriptive-analytical method based on historical evidence is used. The results indicate that the two dimensions of structure and agency have been effective on the social actions of this organization. On the one hand, we have seen the directional impact of the government’s macro policies, and on the other hand, in every period when the trustee was chosen from prominent figures and had independent voting, he has mostly implemented social policies in line with the endowment goals of this institution. However, whenever an affiliated person is selected for this institution by applying wrong policies that are sometimes in conflict with Astan’s endowment goals, it has effected its main functions and created tensions in the society. Also, our findings indicate the convergence between the amount and expenses of endowments on the one hand and Astan’s actions as a whole. But in comparison, the impact of government policies on educational and therapeutic measures has been greater.tan faced with what changes

    Keywords: Astan Quds, Social measures, Pahlavi
  • Mohammad Dadpanah *, Fatemeh Arbabi Barzaki Pages 123-145

    abrief review of the Supreme Leader’s statements and works shows that his works and performance in theoretical and  practical aspects are influenced by a special school and intellectual system that has the Characteristics of monotheism, comprehensiveness, coherence and ijtihad. His approaches in confronting the opponents of the Islamic Revolution are influenced by this intellectual system. In this research, an attempt has been made to examine the discourse and discourse creation influenced by political Islam as one of the tools and defense mechanisms in the confrontation with the enemies of the Islamic Revolution in the West Asian region and even wider international system in the Supreme Leader’s school of thought. The discourse creation process in his school of thought is done using elements that are valid among all nations, because they are compatible with the basic human nature. He challenges the hegemony of liberal democracy under the leadership of the United States of America by othering and analyzing restlessness in the discourse of other. Hence, the process of discourse creation and continuous definition and redefinition of political Islam is introduced as one of the defense tools and mechanisms in the Supreme Leader’s school of thought.

    Keywords: School of thought, discourse, Credibility, articulation, Nature
  • Sayyed Mehdi Ahmadi Nik * Pages 147-179

    in the contemporary world, having the power of deterrence against those who seek domination is a defense strategy in order to force  the enemy to stay away from actions that threaten national interests. The purpose of this article is to explain one of the most important duties of Muslims in relation to the enemies, which is to prepare comprehensively for defense to the extent of deterrence and remind the defense and security officials, as well as to express its territory based on religious teachings, emphasizing the defense thought of the supreme leader. According to this, the basic question is, what is the scope of deterrence in Quran and Sunnah? What are the defense strategies of the Supreme Leader to protect the Islamic Republic from foreign aggression? The author tried to give an appropriate answer to these questions and analyzed them using library sources with a descriptive-analytical method And he has reached the conclusion that the scope of deterrence is not limited to several things and the defense strategies of the Supreme Leader are numerous and diverse. The author believes, the attention of the people, policy makers, designers and security-defense planners to these strategies can lead to strengthening the country’s deterrence authority, dissuade the enemy from thinking of attacking and causing damage.

    Keywords: The importance of defense, Deterrence, Quran, territory, Defensive strategies of the supreme position of leadership