فهرست مطالب

اندیش نامه شهر
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سارا احمدی*، میترا حبیبی صفحات 11-26

    مفهوم سکونت پیچیده و پویاست. از این رو نظریات و دیدگاه های موجود در زمینه مفهوم سکونت که اغلب در شرایط و ساختارهای سکونتگاه های رسمی ارائه شده اند، در سایر سکونتگاه ها اثربخشی لازم را ندارند. با توجه به ماهیت ذهنی و تعاملی مفهوم سکونت، تجربه و ادراک آن در ساکنان مختلف می تواند با دیدگاه های نظری جهانی و متعارف در حوزه سکونت، که اغلب در زمینه سکونتگاه های رسمی بیان شده اند، متفاوت باشد. بنابراین و با توجه به گسترش سکونتگاه های خودانگیخته و اهمیت مطالعه و شناخت دقیق آن ها، به عنوان مبنای هرگونه اقدام در محیط سکونتگاه های خودانگیخته، که با ویژگی های متفاوت بازشناسی می شوند، می تواند تامل برانگیز باشد. هدف این پژوهش شناخت ادراک و تجربه ساکنان از سکونت و چگونگی معنا و مفهوم بخشی به آن در زمینه سکونتگاه خودانگیخته و مفاهیم مرتبط با آن و با بررسی مورد پژوهی سکونتگاه خودانگیخته مرتضی گرد است. این پژوهش در دسته پارادایم تفسیرگرایی قرار می گیرد و از جنبه شناخت شناسی، تاکید آن بر کنش و تعامل پژوهشگر با مورد پژوهش و حداقل فاصله عینی1 با مشارکت کنندگان پژوهش است. در این پژوهش از تحلیل محتوای کیفی استقرایی آشکار2 به عنوان شیوه پژوهش و به منظور تفسیر داده های متنی به دست آمده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته و مشاهده های میدانی، استفاده شده است. داده ها از طریق فرآیند نظام مند کدگذاری و با هدف طبقه بندی مفاهیم تا چهار سطح از انتزاع مورد تحلیل قرار گرفته اند. انتخاب مشارکت کنندگان در این پژوهش، هدفمند و در راستای توسعه مفاهیم تا دستیابی به اشباع بوده است.

    کلیدواژگان: مفهوم سکونت، خانواده بزرگ، سکونتگاه خودانگیخته، تحلیل محتوا، مرتضی گرد
  • اسماعیل کلاته رحمانی*، کوروش افضلی، جواد معین الدینی صفحات 29-44
    مصاحبه نیمه ساختار یافته از جمله مهمترین اجزاء و ابزار گردآوری داده در تحقیقات کیفی است. با کمک این ابزار امکان برقراری ارتباط مستقیم با مصاحبه شونده برقرار می شود؛ و همچنین می توان به ارزیابی عمیق تر ادراک ها، نگرش ها، علایق و آرزوهای آزمودنی ها پرداخت.به منظور رواسازی بیشتر یک مصاحبه نیمه ساختار یافته می توان فرآیند ساخت، ارزیابی و اجرای آن را به صورت علمی در قالب پروتکل مصاحبه تدوین نمود.این مقاله با هدف آشنایی پژوهشگران با روش پالایش پروتکل مصاحبه نگاشته شده و همچنین از دیگر اهداف این مقاله رواسازی بیشتر ابزار تحقیق در پژوهش های مصاحبه محور است. در این مقاله از روش پالایش پروتکل مصاحبه که به اختصار (IPR) نامیده می شود، برای تدوین پروتکل مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسش های آن استفاده می شود. این روش شامل چهار مرحله بوده که هر مرحله شامل زیر روش هایی است. مراحل و زیر روش های این روش به صورت 1- انطباق پرسش های مصاحبه با پرسش های تحقیق(ماتریس پروتکل مصاحبه) 2- ساخت گفتگویی مبتنی بر پژوهش(جدول تدوین انواع پرسش ها) 3- دریافت بازخوردها(چک لیست) 4- اجرای آزمایشی پروتکل مصاحبه(روش میدانی) می باشد. اطلاعات بدست آمده از اجرای هر گام از روش پالایش مصاحبه به انضمام تغییراتی در هر گام در جامعه آماری متناسب با گام های سوم (5 مختصص در موضوع تحقیق) مرحله چهارم (5 عضو جامعه آماری) روش پالایش پروتکل مصاحبه
    کلیدواژگان: پالایش پروتکل مصاحبه، روش مصاحبه نیمه ساختاریافتهروش مصاحبه، روش شناسی کیفی، پروتکل مصاحبه
  • عامر نیک پور*، محمد سلیمانی، منا غلامی، بهناز محمدیاری صفحات 47-64
    شناخت پهنه های فقر در هر شهری و ارائه راهبردها و راهکارهای مناسب برای بهبود شرایط و برنامه ریزی برای دسترسی شهروندان به خدمات اساسی از اقدامات ضروری برای کاهش فقر می باشد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی بلوک های فقیرنشین و تغییرات فضایی آنها در یک دوره 5 ساله (1390-1395) درشهر تویسرکان انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی می باشد. روش گردآوری داده ها برای مبانی نظری به صورت اسنادی، کتابخانه ای و داده های خام پژوهش درهردو دوره از مرکز آمار ایران استخراج شده است. برای کاهش تعداد شاخص های موثر در فقرشهری و تشکیل ساختار جدید برای آنها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و برای انجام تحلیل فضایی از روش لکه های داغ و خودهمبستگی فضایی موران استفاده شده است. طبق نتایج، کانون اصلی پهنه فقر در سال 1390، درمرکز شهر بوده، اما در سال 95 این پهنه در نواحی شمال، شمال غرب و اطراف ناحیه مرکزی تشکیل خوشه داده است. یافته ها نشان می دهد که پهنه فقر در سال 1390 در حدود 37/6 درصد مساحت و 40/47 درصد جمعیت را شامل می شد که این مقدار با افزایش در سال 1395 به 54/58 درصد مساحت و 68/32 درصد جمعیت شهر رسیده است. شاخص موران نیز نشان داده، خودهمبستگی فضایی فقر در سال 95 اندکی بیشتر از سال 90 بوده و الگوی نهایی هر دو دوره خوشه ای بوده است. در مجموع نتایج نشان می دهد تغییرات فضایی شهر تویسرکان به سمت فقیر شدن بیشتر است.
    کلیدواژگان: تغییرات فضایی، پهنه های فقر، تحلیل عاملی، تویسرکان
  • نفیسه رادجهانبانی*، پروین پرتوی صفحات 67-92
    کلان شهر تهران با انبوهی از مشکلات محیط زیستی از آلوده ترین شهرهای جهان ست. عدم پاسخگویی مناسب طرح های توسعه شهری در ایران به نیازهای محیطی، ضرورت تغییر نگرش ها در برنامه ریزی شهری را بر مبنای اصول برنامه ریزی محیطی و اخلاق محیط زیستی تببین می نماید. از این رو کاربست ملاحظات مرتبط در طرح های توسعه شهری اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش که از نظر هدف در دسته تحقیقات کاربردی و توسعه ای قرار دارد در تلاش است با استفاده از روش ارزیابی تطبیقی و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات مرتبط با پژوهش به بررسی محتوای ساختار اسناد طرح های توسعه شهری در سیدنی، استکهلم و لندن؛ پرداخته و ملاحظات مرتبط محیط زیستی در طرح جامع تهران (مصوب 86)، ارزیابی و با نمونه های موفق تطبیق داده شود. بررسی ها نشان می دهد؛ طرح راهبردی-ساختاری تهران ضمن توجه کلی به برخی ملاحظات محیطی از جمله حفاظت محیط زیست؛ زیرساخت های شهری؛ نظام حمل و نقل شهری؛ ایمنی در برابر حوادث طبیعی؛ بهبود کیفیت محیط و مساله آب و... ؛ هم چنان اما روح حاکم بر آن، دارای یک رویه و رویکرد کالبدی است. در مقایسه با اسناد توسعه شهری در جوامع غربی؛ که به رویکردهای تحقق اهداف اصلی برنامه ریزی محیطی از طریق مساکن پایدار، حمل و نقل پایدار، مدیریت هوشمند انرژی، کاهش گازهای گلخانه ای، تغییرات اقلیمی پرداخته شده است. تاکید بر موضوعات اخلاق محیط-زیستی از جمله توجه به چرخه های اکولوژیکی و یکپارچه کردن خدمات اکوسیستم؛ قائل شدن ارزش ذاتی به طبیعت، اهمیت تنوع زیستی و چرخه های زیست بوم از جمله نقاط قوت این طرح ها ست، در مقابل این توجهات در طرح تهران مغفول واقع گردیده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی محیطی، اخلاق محیط زیستی، برنامه های توسعه شهری، تهران
  • آرش صادقیان*، ناصر برک پور صفحات 95-115

    در سال های اخیر ایجاد مناطق آزاد به یکی از ابزارهای توسعه در برنامه ریزی منطقه ای تبدیل شده است. اگرچه موفقیت مناطق آزاد تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد، اما این مناطق بر سکونت گاه های درون خود نیز تاثیرگذار هستند و می توانند منجر به افزایش یا کاهش کیفیت آن ها شوند. تجربه سی ساله احداث مناطق آزاد در نقاط مختلف ایران بیانگر آن است که این مناطق بر رشد جمعیتی و کالبدی شهرهای درون خود اثر گذار بوده اند. از منظر دستیابی به اهداف ایجاد، مناطق آزاد ایران علیرغم تاثیر بر نواحی درونی به اهداف اولیه خود دست نیافته اند. از اینرو هدف این تحقیق، تحلیل تحقق اهداف احداث مناطق آزاد تجاری و همچنین تاثیر این اهداف بر شدت رشد شهری در سه منطقه آزاد اروند، قشم و ماکو بوده است که برای تحلیل نیز از روش های آماری- پارامتری استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ایجاد مناطق آزاد تا حدی منجر به افزایش صادرات و سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال شده اند، اما این میزان به حدی نیست که بتواند مطابق با اهداف تاسیس در شکوفایی اقتصاد ملی موثر باشد. همچنین در شهرهای واقع در این مناطق، با افزایش حجم سرمایه گذاری، ، توزیع متناسب تر اشتغال و افزایش بودجه های عمرانی شهری، شدت رشد شهری نیز افزایش یافته است و به بهبود کیفیت زندگی و ایجاد اشتغال در شهرهای درون خود منجر شده اند اما فاصله زیادی با ایجاد محیط شهری مناسب برای جلب سرمایه گذاری بیشتر و رقابت پذیری در عرصه جهانی دارند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی منطقه ای، شدت رشد شهر، مناطق آزاد، منطقه آزاد قشم، اروند و ماکو
  • رضوان عباسی*، غلامرضا حقیقت نائینی صفحات 117-138
    برنامه ریزی شهری به عنوان یک فعالیت حرفه ای، از لحاظ اخلاقی بسیار پیچیده است و همه ی ابعاد آن از اندیشه های نظری تا فعالیت-های حرفه ای با مسائل اخلاقی مرتبط هستند. این ارتباط به حدی قوی است که برای تفکر واضح و جامع در مورد برنامه ریزی باید درک درستی از نحوه ی ارتباط ایده های اخلاق با برنامه ریزی و ادغام آنها با این حرفه به دست آورد. یکی از روش های یکپارچه ساختن اخلاق با برنامه ریزی، ادغام آن در کدهای حرفه ای است. پژوهش حاضر با هدف ارائه ی تصویری روشن از ارتباط اخلاق با برنامه ریزی و به ویژه کدهای اخلاق حرفه ای، به بررسی جایگاه نظریه های اخلاقی در این کدها پرداخته است. در همین راستا با بکارگیری روش فراترکیب و با تمرکز بر مطالعاتی که به استخراج اصول اخلاقی قابل استفاده در برنامه ریزی پرداخته اند، میزان ارتباط بین اصول اخلاقی نظریه های مختلف را با محتوای کدهای اخلاقی برنامه ریزی سه کشور ایران، آمریکا و کانادا بررسی کرده است. نتایج حاصل از سنتز مطالعات کیفی و بررسی ارتباط بین اصول استخراج شده از این مطالعات با اصول موجود در کدهای اخلاقی سه کشور نشان می دهد که کدهای اخلاقی آمریکا بیشترین ارتباط را با نظریه های اخلاقی دارد و ایده های اخلاقی متنوعی در صورتبندی محتوای این کدها دخیل بوده اند. در کدهای اخلاقی کانادا نیز تقریبا رد پای همه ی نظریه های اخلاقی بررسی شده در پژوهش های کیفی را می توان پیگیری کرد، بویژه اخلاقی محیطی و رویکردهای مختلف آن. کدهای اخلاقی مرتبط با برنامه ریزی در ایران ارتباط محدودی با نظریه های هنجاری داشته و موارد مرتبط هم به نظریه های اخلاقی کلاسیک تر مانند نظریه های کانت و راس مربوط می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، فلسفه ی اخلاق، کدهای حرفه ای، فراترکیب
|
  • Sara Ahmadi *, Mitra Habibi Pages 11-26

    The concept of dwelling is complex and dynamic. Therefore, the existing theories and views on the concept of dwelling, often presented in formal housing conditions and structures, do not have the necessary effect in other settlements. Based on the subjective and interactive nature of the concept of dwelling, its experience and perception among different residents can be different from conventional and universal theoretical perspectives in the field of dwelling, which are often expressed in the context of formal housing. Therefore, given the expansion of informal settlements and the importance of studying them accurately, as a basis for any action, can be contemplative. The purpose of this study is to understand dwelling’s perception and experience of dwelling and how to conceptualize and conceptualize it in the context of informal settlements and its related concepts by investigating the case study of Mortezagerd. Because any action in the field of informal settlements requires not only an understanding of the physical aspects of the settlement, it also requires conditions that are not purely objective and require its discovery to understand the meaning of dwelling from the perspective of its inhabitants. This research falls under the paradigm of interpretivism, and from the cognitive point of view, it emphasizes the researcher's interaction with the research subject and the least objective separateness with the research participants. This study uses manifest inductive qualitative content analysis as a research method to interpret contextual data obtained from in-depth semi-structured interviews and field observations.

    Keywords: Concept Of Dwelling, Large Family, Informal Settlement, Content Analysis, Mortezagerd
  • Esmaeil Kalate Rahmani *, Korosh Afzali, Javad Moinaddini Pages 29-44
    Semi-structured interviews are among the most important components and tools of data collection in qualitative research. With the help of this tool, it is possible to communicate directly with the interviewee; and it is also possible to evaluate the perceptions, attitudes, interests and aspirations of the subjects more deeply. This article was written with the aim of acquainting researchers with the method of refinement the interview protocol, and also one of the other purposes of this article is to cover more research tools in interview-based research. In this paper, the interview interview refining method (IPR) is used to formulate the semi-structured interview protocol and its questions. This method consists of four steps, each of which includes the following methods. Stages and sub-methods of this method in the form of 1- Adaptation of interview questions to research questions (interview protocol matrix) 2- Making research-based dialogue (table of types of questions) 3- Receiving feedback (checklist) 4- Experimental implementation Interview protocol (field method). Information obtained from the implementation of each step of the interview refining method, including changes in each step in the statistical community in proportion to the third step (5 specific to the research topic), the fourth stage (5 members of the statistical community) In order to compile a good interview protocol, it is necessary to continuously review the set of structural and content criteria at the time of compiling the interview protocol with a four-step method of refining the interview protocol so that the interview is highly valid.
    Keywords: Interview Protocol Refinery, Social Participation, Semi-Structured Interview Method Interview Method
  • Amer Nikpour *, Mohammad Soleymani, Mona Gholami, Behnaz Mohammadyari Pages 47-64
    the results of this study showed that poor Individuals suffer from various constraints that therefore aim to identify areas of poverty in the city of tuyserkan and for this purpose all indices extracted from statistical blocks have been used.the results of the integration of the indicators showed that there were very poor zones in central districts of the city in 1390, but in the last year it has formed a cluster in the north, north - west and around the central region. Overall, in 2011, the city of tuyserkan has a very poor, poor, affluent, affluent, affluent area of the city centre, but has been disrupted by the past five years. According to findings of the poverty zone in 1390, it covers about 37/6% percent of the area and 40/47% percent of the population, with an increase in 1395 per year to 54/58% percent, and 68/32% percent of the population. On the other hand, the field of wellbeing is estimated at about 28/75% of the area and 20/98% of the population in 1390, which has decreased to 20/15% per cent and 10/57% per cent in 1395 per year. The Moran's index also showed that spatial autocorrelation was more than 90 in the year 95 and the final pattern of poverty in the city of tuyserkan was in both cluster periods. On the whole, it can be said that the direction and direction of the town of tuyserkan is greater in order to be poor.
    Keywords: Spatial Changes, Poverty Zones, Factor Analysis, Tuyserkan
  • Nafiseh Radjahanbani *, Parvin Partovi Pages 67-92
    The metropolis of Tehran is one of the most polluted cities in the world. Lack of proper response of urban development plans in Iran to environmental needs, explains the need to change attitudes in urban planning based on the principles of environmental planning and environmental ethics. Therefore, the application of relevant considerations in urban plans and identifying their attitudes in other parts of the world in order to expand its application in Iran, is inevitable. In this study, which is evaluated in terms of purpose of research methods and in terms of analytical-comparative method based on document analysis, while examining the content structure of urban development plans in Sydney, Stockholm and London; The relevant considerations in the Tehran Master Plan have been evaluated. Surveys show; Tehran strategic-structural plan while paying general attention to some environmental considerations such as environmental protection; Urban infrastructure; Urban transportation system; Improving the quality of the environment and the issue of water, etc. Also, but the spirit that governs it, has a physical procedure and approach. Compared to urban development documents in Western societies; Approaches to achieving the main goals of environmental planning through sustainable housing, sustainable transportation, intelligent energy management, greenhouse gas reduction, climate change have been addressed. Emphasis on environmental ethics issues, including attention to ecological cycles and integration of ecosystem services; Giving inherent value to nature, the importance of biodiversity and ecological cycles are among the strengths of this plan, in contrast to these considerations have been neglected in the Tehran plan.
    Keywords: Environmental Planning, Environmental Ethics, Urban Development Plans, Tehran
  • Arash Sadeghian *, Naser Barakpour Pages 95-115

    In recent years, developing free zones has become as one of the development tools in regional planning. the objectives of the establishment of free zones" carrying out infrastructure, civil and economic development "," economic growth and development "," investment and increase public revenue "," creation of healthy employment and It has been the productive "active presence in global and regional markets", the "production and export of industrial and convertible goods" and the "provision of public services" that they have not achieved some objectives. In this regard, it seems that analyzing each zone in order to solve the current problems, is necessary. So the objective of this research is analyzing the objectives realization of building free zones and also their impacts on urban growth intensity in three Iranian zones: Arvand, Qeshm and Maku. The method of this research is descriptive – analytical based on documental studies. Quantitative methods in SPSS software specially measuring correlation are used in analysis. The results show that succeed in achieving the goals of building these zones is relative but there is a positive correlation between increasing urban growth and increasing investment, decreasing imports, appropriate distribution of jobs and increasing financial resources. The negative correlation of export growth factors with urban growth is also due to increased export of goods (industrial or agricultural, ...) and not services in these areas, the establishment and growth of activities outside urban areas Overall, urban development in free zones has led to improved quality of life and employment in their cities

    Keywords: Regional Planning, Intensity Of Urban Growth, Maku, Arvand, Qeshm Free Zones
  • Rezvan Abbasi *, Gholam Reza Haghighat Naeini _ Pages 117-138
    Urban planning, as a professional activity, is ethically complex. and all its aspects, from theoretical thoughts to professional activities, are related to ethical issues. This relationship is so strong that for thinking clearly and comprehensively about planning one should develop some understanding of how key ideas in ethics relate to planning and their integration with this profession. One way of integrating ethical ideas with the planning profession is to integrate it with the professional codes. This research aims to present a clear image of the relationship between the philosophy of ethics and the planning profession, in particular the codes of professional ethics, and examines the position of these ethical theories in these codes. The results of the synthesis of qualitative studies and the examination of the relationship between the principles extracted from these studies and the principles found in the ethical codes of Iran, the United States and Canada show that the American ethical codes are most closely related to ethical theories and various ethical ideas have been involved in the formulation of the content of these codes, from classical theories to more recent t, from teleological theories to deontological Theories and virtue ethics. In Canada's codes of professional ethics, almost all ethical theories examined in qualitative research can be traced, especially environmental ethics and its different approaches. Ethical codes related to planning in Iran have a limited relationship with normative theories, and the relevant ones are related to more classical ethical theories such as Kant's and Ross's theories.
    Keywords: Urban Planning, Moral Philosophy, Professional Codes, Meta-Synthesis