فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 64 (بهار 1403)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 64 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم براتی، حمید صابری*، احمد خادم الحسینی، مهری اذانی صفحات 1-20

    در قرن حاضر که روند گسترش و رشد علم و تکنولوژی با سرعت و پیچیدگی و عدم قطعیت ها همراه است روش های سنتی برنامه ریزی با چالش های جدی روبروست، یکی از این چالش ها و نقاط ضعف، عدم توانایی برنامه ریزی سنتی در شناسایی عوامل کلیدی موثر در توسعه آینده شهرها از لحاظ اکولوژیک است. در واقع رویکرد آینده پژوهی در برنامه ریزی شهری با بهره گیری از ابزارها و تکنیک های متنوع، تلاش برای ساخت آینده مطلوب دارد. پژوهش حاضر با تکنیک تحلیل اثرات متقابل که یکی از روش های متداول آینده نگاری است و با استفاده از نرم افزار MIC MAC به شناسایی عوامل کلیدی موثر بر توسعه شهر درچه با تاکید بر رویکرد اکولوژیک پرداخته است. برای این منظور با استفاده از روش دلفی از بین متغیرهای مطرح شده، تعداد 20 متغیر در پنج گروه (ابعاد اجتماعی ، ابعاد سیاسی، ابعاد اقتصادی، ابعاد زیست محیطی و ابعاد کالبدی) شناسایی شد و سپس با نرم افزار میک مک مورد تجزیه و تحلیل و آنالیز قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سیستم شهر درچه از پایداری اکولوژیک برخوردار نیست و در صفحه پراکندگی نمودار میک مک پنج دسته متغیر (تاثیر گذار، دووجهی، تاثیر پذیر، تنظیمی و مستقل) قابل شناسایی هستند، در نهایت با توجه به تاثیرگذاری وتاثیرپذیری متغیرها بر یکدیگر چهار متغیر احیای محیط زیست تخریب شده، استفاده از انرژی پاک، توسعه گردشگری و حفظ اراضی کشاورزی شهر به عنوان متغیرهای پیش ران و کلیدی برای توسعه شهر درچه با تاکید بر رویکرد اکولوژیک شناسایی شد.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، توسعه، شهر درچه، رویکرد اکولوژیک، MICMAC
  • نرگس درویش طالخونچه، سید غلامرضا اسلامی*، حسین سلطان زاده صفحات 21-44

    معماری و شهرسازی ایرانی، با وجود تکثر و تنوع در ابعاد گوناگون، همچنان محل کشف و پژوهش است. بر همین اساس پژوهش حاضر قصد دارد تا با هدف ارائه مدلی در جهت اولویت بندی ابعاد و شاخص های موثر زبان الگو بر شهرهای زیرزمینی و تبیین روابط بین این دو موضوع در جهت شناخت شهرهای زیرزمینی استفاده کند. از همین روی، این پژوهش از نظر هدف کاربردی و در رده پژوهش های آمیخته، و از نظر روش، از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی - پیمایشی طبقه بندی می شود که بررسی تعمیم پذیری نظریه در حوزه استان اصفهان و به صورت هدفمند در 6 شهر زیرزمینی انجام شده است. در همین راستا، در جهت تحلیل داده ها و دستیابی به اهداف پژوهش، از دو روش گراندد تئوری و مدل سازی ساختاری- تفسیری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بازشناسی این نوع از معماری با توجه به زبان الگو، در سه بعد کلان، میانی و خرد امکان پذیر است به قسمی که شاخص های موجود در بعد کلان، بیشترین تاثیرگذاری و شاخص های موجود در بعد میانی، بیشترین تاثیرپذیری را در بومی سازی معماری و شهرسازی امروز ایران دارند.

    کلیدواژگان: زبان الگو، شهر زیرزمینی، بومی سازی، مدل سازی ساختاری تفسیری، اصفهان
  • نرجس درمانی، حسین پرورش، محسن دهقانی *، ولی علی پور صفحات 45-72

    افزایش مخاطرات طبیعی و انسانی به ویژه در کشورهای در حال توسعه سبب توجه بیشتر به مفاهیمی از جمله آسیب پذیری و تاب آوری شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاب آوری شهر بندرعباس در ابعاد و مولفه های زیست-محیطی و ارائه راهبرد مدیریت شهری انجام شده است. جامعه و نمونه آماری پژوهش شامل خبرگان مسائل برنامه ریزی شهری است که به صورت نمونه های هدفمند انتخاب و مورد پرسشگری قرار گرفته اند (تعداد20 نفر). فرایند انجام این پژوهش شامل: ارزیابی، تحلیل و برآورد وضعیت تاب آوری شهر بندرعباس؛ اولویت بندی شاخص ها و مولفه های زیست محیطی؛ ارائه راهبرد توسط خبرگان جهت بهبود تاب آوری شهر بندرعباس می باشد. اکثر پژوهش های در ایران در بعد آسیب پذیری اجتماعی و اقتصادی انجام گرفته است اما در مطالعه حاضر ارتباط تاب آوری اکوسیستمی و شاخص های زیست محیطی مورد بررسی قرار گرفته است. ارزیابی تاب آوری شهری در این پژوهش می تواند، روشی نو در مدیریت شهری محسوب شود. نتایج بررسی نشان می دهد: وضعیت تاب آوری شهری بندرعباس با مقدار محاسبه شده 29/3 مطلوب و در وضعیت مناسبی در مقابل بحران های زیست محیطی قرار دارد. در نهایت از آزمون فریدمن جهت رتبه بندی شاخص ها و مولفه های زیست محیطی شهر بندرعباس استفاده شده است و راهبردهای مدیریت شهری با استفاده از نظر خبرگان جهت بهبود تاب آوری شهر بندرعباس ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مولفه های زیست محیطی مدیریت شهری، توانمند سازی دولت های محلی، بندر عباس.
  • سید مصطفی موسوی، مجید شمس * صفحات 73-88

    پدیده شهری شدن جهان اتفاق افتاده است. چنان چه به تقریب 400 شهر در جهان وجود دارد که جمعیت هر یک از آنها بیش از یک میلیون نفر می باشد. در نتیجه افزایش شدید جمعیت، تعادل و توازن شهرها از بین رفت. بر این اساس مشکلات و چالشهای فراوانی از جمله اسکان غیررسمی و زاغه نشینی، بافت های ناکارآمد، نابسامان و فرسوده، فقر شهری، آلودگی های زیست محیطی، بصری، هوا، آسیب های اجتماعی و فرهنگی، گسست طبقات اجتماعی، ترافیک، کاهش روابط متقابل اجتماعی، از بین رفتن داراییهای طبیعی، اقتصاد غیررسمی و غیره فراروی کلانشهرها قرار گرفت. از این رو، برای مقابله با این چالشها و مسائل محیطی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و نهادی باید به ارایه راهکارهایی خلاقانه، نوآورانه و مبتنی بر دیدگاه های آینده پژوهانه همت گمارد. لذا لزوم تدوین یک الگوی مطلوب کلانشهر آینده مبتنی بر نظریات شهر خلاق برای کلانشهرها ضروری است؛ چنان چه انگیزه اصلی پژوهش حاضر توجه به این نکته ظریف و اثرگذار می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش ANP فازی استفاده می شود. نتایج نشان دهنده آن است که شاخص کالبدی (A3) بیشترین نزدیکی را به جواب ایده آل مثبت و بیشترین فاصله را از جواب ایده آل منفی دارا می باشد و الویت نخست مدل عوامل تحقق شهر خلاق با رویکرد توسعه پایدار شهری از لحاظ معیارهای موردنظر برای تاب آوری مدل عوامل تحقق شهر خلاق با رویکرد توسعه پایدار شهری می باشد.

    کلیدواژگان: روش فازی، شهر خلاق، توسعه شهری، توسعه پایدار.
  • امید مبارکی *، علی ولیقلی زاده، یونس باپیری صفحات 89-110

    هدف این تحقیق ارزیابی وضعیت ابعاد و مولفه های شهر اکولوژیک در مهاباد است. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. جمع آوری داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و میدانی بوده است. مولفه های پژوهش با اقتباس از منابع معتبر شامل گویه های زیست محیطی، اجتماعی- فرهنگی، کالبدی و مدیریتی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از آزمون های آماری تی تک نمونه ای و رگرسیون گام به گام، همچنین برای تحلیل نقاط قوت و ضعف شهر مهاباد از روش سوات استفاده است. نتایج تحقیق نشان می دهد؛ در آزمون تی تک نمونه ای میانگین مولفه های اجتماعی (32/3) و زیست محیطی(18/3) بالاتر از حد متوسط(3) بوده اند اما به حد مطلوب نرسیده اند و میانگین مولفه های مدیریتی با(05/2) و کالبدی با (11/2) کمتر از حد متوسط بوده اند. بنابراین در شهر مهاباد باید به مولفه های مدیریتی و کالبدی بیشتر توجه شود. همچنین تحلیل رگرسیون نشان می دهد مولفه اجتماعی- فرهنگی، مدیریتی، کالبدی و زیست محیطی به ترتیب با شدت همبستگی808/، 848/، 853/؛ و 856/ اثرگذاری خود را بر متغیر وابسته (وضعیت اکولوژیکی شهر مهاباد) نشان می دهند. نتایج حاصل از مدل سوات نشان می دهد بهترین راهبردها، راهبردهای تهاجمی و محافظه کارانه است.

    کلیدواژگان: شهر اکولوژیک، توسعه پایدار، تکنیک سوات، شهر مهاباد
  • آناهیتا عبداللهی، عزت الله مافی *، مهدی وطن پرست صفحات 111-134

    هدف اصلی از انجام این تحقیق، بررسی وضعیت مناطق 1و 6 شهرداری مشهد از لحاظ شاخص های شهرخلاق بود. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی است. پرسشنامه پژوهش بر اساس شاخص های خلاقیت طراحی و در ادامه این پرسشنامه در بین جامعه آماری پژوهش توزیع و اطلاعات گردآوری شده در نرم افزار SPSS ساماندهی شد. نتایج پژوهش در منطقه یک نشان داد که شاخص سرمایه انسانی با نمره میانگین 52/3 نسبت به سه شاخص دیگر از وضعیت بهتری برخوردار است. به ترتیب شاخص های سرمایه ساختاری، فرهنگی و اجتماعی در رتبه های دوم تا چهارم قرار گرفتند. در نهایت نمره میانگین برای شاخص خلاقیت در منطقه یک برابر با عدد 04/3 ارزیابی شد. نتایج در منطقه شش نشان داد که شاخص سرمایه اجتماعی با نمره میانگین 91/2 نسبت به سه شاخص دیگر از وضعیت بهتری برخوردار است. به ترتیب شاخص های سرمایه ساختاری، فرهنگی و انسانی در رتبه های دوم تا چهارم قرار گرفتند. در نهایت نمره میانگین برای شاخص خلاقیت در منطقه شش برابر با عدد 98/1 ارزیابی شد. بر اساس نتایج آزمون تی مستقل در سطح اطمینان 99 درصد می توان گفت، بین منطقه یک و شش، از لحاظ شاخص های خلاقیت شهری اختلاف معناداری وجود دارد. بر اساس مقایسه نمرات میانگین، تنها از لحاظ شاخص سرمایه اجتماعی، منطقه شش وضعیت بهتری نسبت به منطقه یک داشت. اما از لحاظ سه شاخص دیگر، وضعیت منطقه یک بهتر بود.

    کلیدواژگان: مناطق شهری، شهرخلاق، خلاقیت شهری، مشهد
  • بهنام پزشکی، سعید پیری *، علیرضا استعلاجی، حمیدرضا صباغی صفحات 135-154

    فضاهای همگانی شهرها از مهمترین مکان ها برای شکل گیری تعاملات اجتماعی و خاطرات جمعی هستند و بازآفرینی شهری نیز یکی از مهم ترین روش های تجدید حیات این فضاها در بافت های شهری به شمار می آید. این تحقیق با مقایسه تطبیقی فضاهای همگانی حاصل از بازآفرینی شهری در تهران و پاریس، نقش عوامل مختلف موثر در بازآفرینی فضاهای همگانی را مورد مطالعه قرار داده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی می باشد. جمع آوری اطلاعات با روش مطالعه کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته و پرسشنامه بر مبنای روش دلفی تدوین گردیده -است. جهت تحلیل داده ها نیز از تکنیک TOPSIS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از مجموع عوامل موثر در بازآفرینی فضاهای همگانی، نقش عوامل کالبدی و فعالیتی (با وزن 0.186) بیشتر از عوامل دیگر می باشد. بر اساس یافته های پژوهش و امتیازهای محدوده های مورد مطالعه، می توان گفت که فضاهای همگانی حاصل از بازآفرینی در پاریس کیفیت بالاتری نسبت به فضاهای مشابه در تهران دارند و پاریس دارای برنامه مشخصی برای بازآفرینی فضاهای همگانی می-باشد، درحالی که در تهران بیشتر بازآفرینی های فضاهای همگانی به صورت موردی انجام می شود و داشتن یک برنامه مشخص برای تهران در این زمینه، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، فضاهای همگانی، کلانشهر تهران، کلانشهر پاریس.
  • سمیرا شاهین *، داریوش مرادی چادگانی صفحات 155-182

    در ساختار مدیریت شهری، توسعه تعاملات و ارتباطات درون و بین سازمانی، به ارتقاء عملکرد سازمانی می انجامد و راهکاری برای گشودن ناکارآمدی های مدیریت شهری، برآمده از گوناگونی سازمان ها و ناهماهنگی های بین سازمانی در جهت پاسخ به مشکلات و چالش های شهری است. از همین رو، در یک سیستم مدیریت شهری، تحلیل روابط بین سازمانی در راستای دستیابی به هماهنگی و توسعه ارتباطات بین سازمانی و تحقق اهداف توسعه شهری و سازمانی ضرورت دارد. هدف این مقاله دستیابی به سازوکارهای تحلیل روابط بین سازمانی شامل عوامل موثر بر شکل گیری و دگرگونی روابط بین سازمانی، رهیافت های پشتیبان تحلیل این روابط، گونه بندی آنها و در نهایت معرفی سازوکارهای هدایت و کنترل روابط بین سازمانی در راستای افزایش هماهنگی بین سازمانی و تسهیل فرآیند تحقق اهداف بهسازی و نوسازی بافت ناکارآمد محله قائمیه واقع در منطقه 13 شهر اصفهان می باشد و به این منظور از فنون تحلیل ذینفعان برپایه ماتریس قدرت-نفوذ، تحلیل عوامل سببی و زمینه ای موثر در شکل گیری و دگرگونی روابط بین سازمانی و تحلیل سازوکارهای هدایت و کنترل روابط بین سازمانی بر پایه ماتریس قدرت- اعتماد بهره گرفته شد.

    کلیدواژگان: روابط بین سازمانی، بهسازی و نوسازی شهری، تحلیل ذی نفعان، عوامل سببی، عوامل زمینه ای.
  • پیمان کریمی، عباس ملک حسینی * صفحات 183-204

    زلزله همواره یکی از مخاطرات مهم جامعه بشری و از جمله ایران است که سالانه آسیب های جانی و مالی زیادی را تحمیل می نماید. برنامه ریزی و مقابله با این مخاطره، نیازمند مدیریت بحران مناسب می باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی نقاط قوت و ضعف مدیریت بحران زلزله به صورت موردی در شهر سرپل ذهاب در سال 1396 می باشد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه است. روایی تحقیق از طریق جامعه نخبگان و پایایی آن نیز با ضریب کرونباخ بیشتر از 70/0 تایید شده است. نتیجه تحقیق نشان داد مهمترین قوت های مدیریت بحران شامل کمک رسانی سازمان های مردم نهاد با وزن 883/0 و مشارکت شهروندان با وزن 846/0 است. همچنین مهمترین ضعف ها، نبود مدیریت یکپارچه شهری با وزن 929/0، نبود نیروی عملیاتی کافی جهت پاسخگویی به بحران زلزله با وزن 923/0 و پایین بودن آگاهی و دانش مردم در مقابله با بحران با وزن 901/0 شناخته شد. در سطح فرصت ها نیز تخصیص منابع مالی به بافت فرسوده با وزن 883/0 و نظارت مستمر در اجرای کامل آیین نامه ساختمانی با وزن 863/0 و در زمینه تهدیدات نیز کاهش انگیزه و علاقه نیروهای داوطلب و مردمی با وزن 899/0 و نیز شیوع و افزایش جرائم شهری با وزن 853/0 در رتبه های اول و دوم قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: نقاط قوت و ضعف، مدیریت بحران، زلزله، شهر سرپل ذهاب.
  • فرهاد بنی شیخ الاسلامی، آمنه حق زاد * صفحات 205-224

    فرآیند مدیریت مخاطرات شهری با تکیه بر اصول قانون مندسازی و فرهنگ سازی به عنوان مهمترین بحث در استراتژی کاهش آسیب های ناشی از مخاطرات محیطی می باشد. مخاطرات طبیعی مانند زمین لرزه و سیلاب های سالیانه از یک سو و مخاطرات انسانی مانند تمرکز بالای ساختمانی و سهل انگاری در رعایت استانداردهای لازم سازه ها از سویی دیگر بررسی آسیب پذیری ناشی از مخاطرات شهری را دوچندان کرده است. در پژوهش حاضر، شاخص های قانون مندسازی و فرهنگ سازی در عملکرد مدیران شهری، با هدف کاهش آسیب های ناشی از مخاطرات شهری در شهر نوشهر برآورد شده است. روش پژوهش حاضر با توجه به مسئله و موضوع مورد بررسی از نوع توصیفی و تحلیلی است و از نوع مطالعات کاربردی، با تاکید بر روش های کمی می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل عاملی و مقایسه میانگین t تک نمونه ی انجام شده است. براساس یافته های تحقیق، بیشترین تاثیر عملکرد مدیران شهری در کاهش آسیب های شهری مربوط به زیر شاخص مصالح ساختمانی و توجه به بافت های فرسوده شهری دارای کمترین تاثیر کلی را داشته است. نتایج این پژوهش این حقیقت را روشن می سازد، علاوه بر شاخص های قانون مندسازی و فرهنگ سازی، توجه به متغیرهای تبیین کننده دیگر مانند خواستگاه طبیعی شهر و زیرساختهای خدماتی شهر و شبکه های حمل ونقل، مقاوم سازی تاسیسات بندری و توزیع مناسب فضاهای پرخطر، در جهت کاهش آسیب های ناشی از مخاطرات محیطی برآمد.

    کلیدواژگان: مدیران شهری، قانون مندسازی، فرهنگ سازی، مخاطرات شهری، شهر نوشهر.
|
  • Ebrahim Barati, Hamin Saberi *, Ahmad Khademalhosseyni, Mehri Azani Pages 1-20

    In the current century, when the development of science and technology is accompanied by speed, complexity and uncertainties, traditional methods of planning face serious challenges. One of these challenges and weaknesses is the inability of traditional planning to identify key factors. It is ecologically effective in the future development of cities. In fact, the futurist approach to urban planning uses a variety of tools and techniques to build a better future. The present study has identified the key factors affecting the development of Dorcheh city with the technique of interaction analysis, which is one of the common methods of foresight, and using MIC MAC software, with emphasis on the ecological approach. For this purpose, using the Delphi method, among the proposed variables, 20 variables were identified in five groups (social dimensions, political dimensions, economic dimensions, environmental dimensions and physical dimensions) and then analyzed by Mick Mac software. And analyzed. The results indicate that the Dorcheh city system does not have ecological stability and in the scattering page of Mick Mac diagram, five categories of variables (effective, two-dimensional, affective, regulatory and independent) can be identified, finally according to the impact and variability of variables. On top of each other, four variables of environmental degradation, clean energy use, tourism development and agricultural land conservation were identified as the driving and key variables for the development of Dorcheh city with emphasis on ecological approach.

    Keywords: Futurism, Development, Dorcheh City, Ecological Approach, MICMAC
  • Narges Darvish Talkhouncheh, Seyyed Gholamreza Eslami *, Hossein Soltanzadeh Pages 21-44

    Iranian architecture and urban planning, despite its abundance and diversity in various dimensions, is still a place of discovery and research. Based on this, the current research aims to provide a model for prioritizing the effective dimensions and indicators of the pattern language on underground cities and to explain the relationship between these two issues in order to understand underground cities. In this regard, two methods of grounded theory and structural-interpretive modeling have been used to analyze data and achieve research goals. The findings of the research show that this type of architecture can be recognized according to the pattern language in three dimensions, macro, medium, and micro, so that the indicators of the macro dimension are the most influential and the indicators in the middle dimension. have the greatest influence in the localization of architecture and urban planning in Iran today.

    Keywords: Pattern Language, Underground City, Localization, Interpretive Structural Modeling, Isfahan
  • Narjes Darmani, Hossein Parvaresh, Mohsen Dehghani *, Vali Alipour Pages 45-72

    Increasing natural and human hazards, especially in developing countries, have led to more attention being paid to concepts such as vulnerability and resilience. The aim of this study was to investigate the resilience of Bandar Abbas city in environmental dimensions and components and to present an urban management strategy. The population and the statistical sample of the study include experts in urban planning issues who have been selected and questioned as purposeful samples (20 people). Prioritization of environmental indicators and components; Presenting a strategy by experts to improve the resilience of Bandar Abbas.Most of the researches in Iran have been done in terms of social and economic vulnerability, but in the present study, the relationship between ecosystem literacy and environmental indicators has been investigated. Assessing urban resilience in this research can be considered as a new method in urban management. The results of the survey show: The urban resilience situation of Bandar Abbas with the calculated value of 3.29 is favorable and in a good situation in the face of environmental crises. Finally, Friedman test has been used to rank the indicators and environmental components of Bandar Abbas and urban management strategies have been presented using the opinion of experts to improve the resilience of Bandar Abbas.

    Keywords: Resilience, Environmental Components, Urban Management, Empowering Local Governmentsl, Bandar Abbas
  • Seyed Mostafa Mousavi, Majid Shams * Pages 73-88

    In the past decades, the world's population has been divided the cities balances. This issue has been faced the metropolises with many problems and challenges such as informal housing and slums, inefficient, disorganized and worn-out structures, urban poverty, environmental pollution, social and cultural damage, social class breakdown, traffic, etc. Therefore, in order to deal with these environmental, social, economic, cultural and institutional challenges and issues, must strive to provide creative, innovative solutions based on future research perspectives. So, it is necessary to develop a desirable model of the future metropolis based on the creative city theories; as the main motivation of the current research is to pay attention to this subtle and effective point. In order to analyze information, fuzzy ANP method is used. The results show that the physical index (A3) is the closest to the positive ideal answer and the greatest distance from the negative ideal answer, and the first priority of the creative city realization factors model with the approach of sustainable urban development in desired criteria terms for the resilience of the creative city realization factors model with the approach of sustainable urban development.

    Keywords: Fuzzy Method, Creative City, Urban Development, Sustainable Development
  • Omid Mobaraki *, Ali Valigholizadeh, Yones Bapiri Pages 89-110

    The aim of this research is to evaluate the dimensions and components of the ecological city in Mahabad. The type of applied research and its method is descriptive-analytical. Data collection was through library, documentary and field studies. The components of the research, adapted from reliable sources, include environmental, socio-cultural, physical and managerial issues. To analyze the data, SPSS software and sample t-tech statistical tests and step-by-step regression are used, as well as SWAT method is used to analyze the strengths and weaknesses of Mahabad city. The research results show; in the sample T-Tech test, the average of social (3.32) and environmental (3.18) components were higher than the average (3), but they did not reach the optimal level, and the average of management components was (2.05). ) and body with (2.11) were below average. Therefore, in the city of Mahabad, more attention should be paid to the administrative and physical components. Also, the regression analysis shows that socio-cultural, managerial, physical and environmental components are correlated with the intensity of 808/848, 853/848 respectively; and 856/ show their effect on the dependent variable (ecological condition of Mahabad city). The results of the SWOT model show that the best strategies are aggressive and conservative strategies.

    Keywords: Ecological City, Sustainable Development, SWOT Techniques, Mahabad City
  • Anahita Abdollahi, Ezzatollah Mafi *, Mahdi Vatan Parast Pages 111-134

    The main purpose of this study was to investigate the situation of districts 1 and 6 of Mashhad municipality in terms of urban creativity indicators. The research method is descriptive-analytical. The research questionnaire was designed based on creativity indicators and then this questionnaire was distributed among the statistical population of the research and the information collected in SPSS software was organized. The results of research in region one showed that the human capital index with an average score of 3.52 is better than the other three indicators. Structural, cultural and social capital indicators were ranked second to fourth, respectively. Finally, the average score for the creativity index in the region was one equal to 3.04. The results in region six showed that the social capital index with an average score of 2.91 has a better situation than the other three indices. Structural, cultural and human capital indices were ranked second to fourth, respectively. Finally, the average score for the creativity index in the region was six times equal to 1.98. Based on the results of independent t-test at 99% confidence level, it can be said that there is a significant difference between zones one and six in terms of urban creativity indicators. Based on the comparison of average scores, only in terms of social capital index, region six was in a better position than region one. But in terms of the other three indicators, the situation in Region One was better.

    Keywords: Urban Areas, Creative City, Urban Creativity, Mashhad
  • Behnam Pezeshki, Saeed Piri *, Alireza Estelaji, Hamidreza Sabaghi Pages 135-154

    Public spaces of cities are among the most significant places for the formation of social interactions and the emergence of collective memories. Urban regeneration is one of the most important ways to revitalize or create new public spaces in urban contexts. This study uses comparative analysis of the public spaces created in the process of urban regeneration in Tehran and Paris. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of methodology, that uses a comparative analysis approach. In this research, data has been collected using library resources, documentary research and field observations method. TOPSIS technique has been used for data analysis. Findings suggest that the role of physical and activity related factors in improving the quality of public spaces (with a score of 0.186), stands out among other factors associated with urban regeneration. So that public spaces generated from urban regeneration in Paris are of higher quality than public spaces in Tehran. It seems necessary to have a specific plan for Tehran in this regard.

    Keywords: Urban Regeneration, Public Spaces, Tehran Metropolis, Paris Metropolis
  • Samira Shahin *, Daryoush Moradi Chadegani Pages 155-182

    In the structure of urban management, the development of interactions and relationships within and between organizations, leads to the improvement of organizational performance and a solution to open the inefficiencies of urban management, resulting from the diversity of organizations and inter-organizational inconsistencies to respond to urban problems and challenges. Therefore, in an urban management system, the analysis of inter-organizational relations is necessary in order to achieve coordination and development of inter-organizational relations and achieve the goals of urban and organizational development. The purpose of this article is to achieve the theoretical mechanisms of inter-organizational relations including factors affecting the formation and transformation of inter-organizational relations, supportive approaches to analyzing these relationships, their sorting and finally introducing mechanisms to guide and control inter-organizational relations to increase inter-organizational coordination and facilitate the process. The goals are to improve and renovate the dysfunctional fabric of Ghaemieh neighborhood located in the 13th district of Isfahan. Inter-organizational based on power-trust matrix was used.

    Keywords: Inter-Organizational Relations, Urban Renewal, Rehabilitation, Areas With Urban Decline, Stakeholder Analysis, Causal Factors, Underlying Factors
  • Payman Karimi, Abbas Malekhoseini * Pages 183-204

    Earthquake is always one of the most important Hazardsin the country, which imposes a lot of human and financial losses annually. The results showed that the most important strengths of crisis management include the assistance of non-governmental organizations with a weight of 0.883 and the participation of citizens with problems weighing 0.846. Also, the most important weaknesses were the lack of integrated urban management with a weight of 0.929, the lack of sufficient operational force to respond to the earthquake with a weight of 0.923 and the low awareness and knowledge of the people in the face of crisis with a weight of 0.901. At the level of opportunities, the allocation of financial resources to worn-out fabric with a weight of 0.883 and continuous monitoring of the full implementation of the building regulations with a weight of 0.863 and in the field of threats, the reduction of the motivation and interest of volunteer and public forces with a weight of 0.899, and The prevalence and increase of urban crimes with a weight of 0.853 have been ranked first and second.

    Keywords: Strengths, Weaknesses, Crisis Management, Earthquake, Sarpol-E-Zahab City
  • Farhad Bani Sheikholeslami, Ameneh Haghzad * Pages 205-224

    The process of urban hazard management, emphasizing the principles of legalization and culturalization, is a critical aspect of strategies aimed at reducing damage caused by environmental hazards. Natural hazards, such as earthquakes and annual floods, alongside human-induced hazards like high-density construction and negligence in adhering to structural standards, have significantly increased the vulnerability assessment related to urban hazards. This research evaluates the role of legalization and culturalization indicators in the performance of city managers, with the aim of reducing the damage caused by urban risks in Nowshahr. The research methodology is descriptive and analytical, focusing on applied studies with an emphasis on quantitative methods. Data analysis was conducted using factor analysis and single-sample t-test comparison of means. According to the research findings, the most significant impact of city managers’ performance in reducing urban damage is related to the sub-index of construction materials, while attention to deteriorated urban areas has the least overall impact. The results of this research highlight that, in addition to the indicators of legalization and culturalization, other explanatory variables such as the city’s natural location, service infrastructures, transportation networks, strengthening of port facilities, and appropriate distribution of high-risk areas must also be considered to effectively reduce damages from environmental hazards.

    Keywords: City Managers, Legalization, Culturalization, Urban Hazards, Nowshahr