فهرست مطالب

پژوهش های زبان شناسی: نظریه و کاربرد - سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، زمستان 1402)

نشریه پژوهش های زبان شناسی: نظریه و کاربرد
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • راحله کلانتری درونکلا، بهروز محمودی بختیاری* صفحات 1-17
    افعال مرکب پی بستی زبان فارسی یکی از مباحث مورد توجه محققین در حوزه زبان شناسی و دستوریان است. وجه مشترک نظرات مختلف درباره این افعال، شکل صرف این افعال است که تاکنون پژوهشی آموزشی در خصوص این افعال صورت نگرفته است. لذا تحقیق در خصوص آموزش این دسته از افعال خود ضرورت ویژه ای دارد و می تواند گام موثری در جهت تسهیل دستیابی به اهداف و پیشبرد آموزش زبان فارسی باشد. مقاله حاضر از جنبه آموزشی به بررسی این افعال پرداخته است. این مقاله به بررسی چهار منبع آموزش زبان فارسی احمد صفار مقدم، یدالله ثمره، زبان فارسی عمومی ضرغامیان و دستورکاربردی فاطمه جعفری(1392) در خصوص چگونگی معرفی و آموزش افعال پی بستی زبان فارسی پرداخته است.هدف از انجام پژوهش حاضر این بوده است که آیا با توجه به جایگاه افعال پی بستی مرکب، در منابع آموزشی زبان فارسی توجه ویژه ای به آن ها شده است و در صورت چنین توجهی در چه دسته ای قرار داده شده اند. بررسی انجام شده نشان داد که این افعال از لحاظ آموزشی مورد توجه قرار گرفته اند و به صورت جداگانه ای نسبت به دیگر افعال در مباحث آموزشی مطرح شده اند. در این راستا توصیف کمی و کیفی آموزش این افعال از لحاظ تنوع و تعداد آموزش این افعال در کتب ذکر شده آورده شده است.
    کلیدواژگان: افعال مرکب پی بستی، منبع آموزش زبان فارسی، سطح زبانی، اولویت آموزشی
  • وحید سجادی فر*، موسی پرنیان، حمیدرضا شعیری صفحات 19-48
    در این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی و آماری انجام شده است و رویکرد آن از دیدگاه نشانه- معناشناسی گفتمانی در روایت های کلاسیک است؛ کوشش شده است که مساله پیروی یا عدم پیروی الگوی فرایند کنشی سوژه ها برای تصاحب، بازتصاحب یا حفظ ابژه از یک الگوی خاص، در روایت 201 قصه عامیانه کوتاه ایرانی- گردآوری شده به کوشش انجوی شیرازی در مجموعه چهار جلدی عروسک و سنگ صبور، دختر نارنج و ترنج، گل با صنوبر چه کرد و گل بومادران- واکاوی شود. یافته ها نشان داد که زندگی روایی 661 سوژه حاضر در این قصه ها همانند یک ضرباهنگ تکرار شوند که دچار گسست و نوسان ضرباهنگ می شود و در آخر دوباره یک ضرباهنگ تکرارشونده پیدا می کنند، از یک الگوی مادر با متغیرهای گوناگون پیروی می کنند که دگرگونی متغیرهای آن، 19 گونه خرده ضرباهنگ را در این قصه ها ایجاد کرده است که در این پژوهش بر پایه اعداد یک تا نوزده نام گذاری شده اند.
    کلیدواژگان: قصه های عامیانه کوتاه ایرانی، انجوی شیرازی، نشانه- معناشناسی، ضرباهنگ مادر، خرده ضرباهنگ
  • شهلا ناصری، تیمور مالمیر* صفحات 49-78
    داستان کوتاه ماه نیمروز از مجموعه داستانی با همین نام نوشته شهریار مندنی پور است. در این مقاله به تبیین و تحلیل پیکربندی روایت، کانونی سازی و نشانه-معناشناسی این داستان پرداخته ایم تا نشان دهیم طرح داستان چگونه شکل گرفته است و این طرح به دنبال بیان چه معنایی است. با استفاده از رویکرد کانونی سازی ژنت به بحث درباره کانونی گر و کانونی شده پرداخته ‎ایم و نقش تصاویر به عنوان کانونی گر یا کانونی شده را نشان داده ایم. و با رویکرد نشانه-معناشناسی گرمس نظام های معنایی شکل گرفته در داستان را تحلیل کرده ایم. نتیجه تحقیق نشان می دهد این داستان در خواب پیرمردی در حال احتضار شکل می گیرد درحالی که سه شخصیت عجیب در خواب او به عنوان کانونی گر به تماشا و تفسیر تابلوهایی از مرگ می پردازند. با تفسیر آن ها تابلوها از تصویر به کلام تغییر شکل می دهند و گفتمان بوشی داستان به وجودمی آید . ابژه های تصاویر کنشی می شوند و شکل جدیدی از هستی برای آن ها خلق می شود. آن ها سخن می گویند، احساسات و رنج خود را بیان می کنند و گفتمان شوشی داستان شکل می گیرد. به کنش درآمدن تابلوها و استفاده از این طرح روایی، برای بیان ناگفته هایی است که در تصویر نمی توان دید. تصاویر فقط می توانند زمان حال واقعه را نشان دهند ولی با کنشی شدن آن ها، گوشه هایی از گذشته و آینده نیز بیان می شود.
    کلیدواژگان: نشانه-معناشناسی، کانونی سازی، پیکربندی روایت، داستان کوتاه
  • سلمان خنجری* صفحات 79-103
    در نوشتار حاضر ساخت سببی ساختواژی از طریق افزودن تک واژ حال سببی ساز -ǣːn- به ستاک حال فعل در گویش های کردی، تالشی، تاتی، گورانی، زازاکی، اورامانی و بلوچی بررسی شده است، از نظر تاریخی در دوره میانه کاربرد این پسوند به صورت تک واژ در ساخت فعل سببی رواج داشت. در این مقاله مشخص شد که پسوند سببی ساز -ǣːn- (ایرانی باستان*aja-na-) که به صورت تک واژ در زبان-های ایرانی میانه غربی با افزوده شدن به ستاک حال تشکیل ماده سببی می داد، در کردی و بلوچی به شکل -ǣːn- محفوظ مانده است و از طریق پیوستن به ستاک حال فعل، تشکیل ستاک حال سببی می دهد. واژه هایی که با نشانه ستاره * مشخص شده اند، شکل های بازسازی شده و یا فرضی هستند. داده های تحقیق در این جستار، از روش مصاحبه با گویشوران بومی گویش های مورد نظر و شم زبانی نگارنده به عنوان گویشور بومی یکی از گویش های مذکور و منابع مکتوب جمع آوری شده است. داده ها در ابتدا از منابع مکتوب و گفتار گویشوران استخراج و طبقه بندی شدند و سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در این نوشتار خاستگاه ماده سببی ساز -ǣːn- در گویش های مورد بررسی مشخص شد و هم چنین مشخص شد که وند سببی ساز باستانی -ǣːn- در کردی و بلوچی عینا محفوظ مانده است.
    کلیدواژگان: سببی ساخت واژی، گویش های ایرانی، ساخت سببی، وند سببی ساز باستانی
  • ولی غلامی*، سروش شریفی صفحات 105-135

    این مطالعه به تجزیه و تحلیل جامع شاهکار جان بانین، سیر و سلوک زائر، با استفاده از چارچوب مفهومی ارائه شده توسط مدل کنشی گریماس می پردازد. هدف این پژوهش نگریستن از طریق دریچه های تقابل های دوگانه و عناصر بنیادی ساختار زنجیره ای- نحوی به اثر مورد بحث است. با کالبد شکافی دقیق این زنجیره ها و روشن کردن مفاهیم پیچیده میثاق، آزمون و قضاوت نهفته در روایت، درک ظریف و عمیقی از پویایی ساختاری متن پدیدار می شود. این تحقیق سپس کاربرد گسترده تر نظریه کنشی گریماس در این اثر ادبی خاص را مورد بررسی قرار می دهد. این مقاله از طریق تعمیم نتایج، به درک جامع تری از پیچیدگی های ساختاری ذاتی موجود در آثار ادبی مشابه کمک می کند. این مطالعه که در قلمرو تحقیقات کاربردی قرار دارد، از یک روش پیاده سازی توصیفی-تحلیلی برای بازگشایی لایه های معنا در سیر و سلوک زائر استفاده می کند. تکنیک تحلیل محتوای انتخاب شده، که بر اساس الگوی کنشی گریماس است، به عنوان ابزاری قوی برای تشریح و تفسیر نتایج عمل می کند. در پرداختن به سوالات تحقیق، هدف اولیه، تبیین الگوهای کنشی مسیحی (نام شخصیت اصلی داستان) است. این تحقیق پیش بینی می کند که شناسایی، توضیح و تحلیل این الگوها نه تنها بینشی عمیق تر از افکار عمیق جان بانیان به دست می دهد، بلکه درک غنی تری از مهارت هنری او را تقویت می کند. در نهایت، این مطالعه مدلی را ارائه می کند که از کاربرد آن برای سیر و سلوک زائر فراتر رود و بتوان آن را به متون دیگری که ویژگی های مشابهی دارند تعمیم داد.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، ساختارگرایی، روایت شناسی، الگوی کنشی گریماس، جان بانیان، سیر و سلوک زائر
  • محمد فقیری* صفحات 137-172
    معنا و ماهیت آن نیز مساله اصلی زبانشناسی شناختی است که حاصل تجربه حسی است و از حواس پنجگانه بینایی، گویایی، بساوایی، چشایی و بویایی به دست می آید. در واقع، نظریه شناخت حسی قلب زبانشناسی شناختی است. در معنی شناسی شناختی نیز بر خلاف معنی شناسی منطقی، به ساخت مفهومی یا شناختی توجه می گردد که از طریق تجربه از جهان دریافت می شود. یکی از نظریه های مربوط به این حوزه نیز نظریه پیش نمونگی است که بر اساس پیش نمونه های مشترک قرار دارد که در مقابل نظریه مشخصه های معنایی قرار دارد که بر مبنای دو ارزش {+} یا {-} استوار است. هدف این پژوهش کشف پیش نمونه های مشترک عنوان درس های فارسی اول تا ششم دبستان بر اساس معیارهای پیش نمونگی مثل استنباط، انطباق، شاخصیت، بسامد و ترتیب است. روش پژوهش کیفی کمی، نوع آن توصیفی تحلیلی و رویکرد آن زبانشناختی است. حجم نمونه نیز تمام عناوین کتاب های فارسی اول تا ششم بوده است. داده ها نیز بر اساس طیف لیکرت درجه بندی شده و درصد همبستگی معنایی میان عناوین و پیام ها یا پیش نمونه ها به ترتیب شامل درجات متوسط 32%، کم 31%، زیاد 22%، خیلی کم 12% و خیلی زیاد 3% بوده که به طور کلی، این همبستگی متوسط رو به پایین است. از یافته های فوق می توان اینگونه استنباط کرد عناوین در بیان پیام درس صراحت معنایی زیادی ندارد. این دشواری می تواند منجر به عدم درک متن شود و مشکلاتی در آموزش و یادگیری پدید آورد.
    کلیدواژگان: معنی شناسی، زبانشناسی شناختی، نظریه پیش نمونگی، پیش نمونه
  • مریم فرنیا*، فواد ابراهیمی صفحات 173-201

    بهره گیری از نشانگرهای فراگفتمان یکی از شیوه های متقاعدسازی در تعاملات زبانی دانشگاهی است. این نشانگرها ابزاری برای تسهیل ارتباط، افزایش خوانایی متن، ایجاد ارتباط با خوانندگان و درگیرکردن آن ها و پیشگیری از رد تفسیرهای نویسنده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نشانگر های فراگفتمان در ارتباط دانشگاهی دانشجویان با اساتید بوده است. به این منظور، 200 رایانامه دانشجویی (تعداد کلمات پیکره: 13103) بصورت تصادفی در محدوده زمانی سال های 1398 تا 1401 از دانشجویان دانشگاه پیام نور جمع آوری شد. سپس، پیکره جمع آوری شده با استفاده از الگوی تحلیلی نشانگرهای فراگفتمان هایلند (2005) و مثلث بلاغی ارسطو (هایلند، 2005) تحلیل شد. به عبارت دیگر، پیکره پژوهش در استفاده از نشانگر های فراگفتمان تبادلی (شامل گذارها، چارچوب سازها، ارجاع های درون متنی، استنادنماها و ابهام زداها) و نشانگر های فراگفتمان تعاملی (شامل تردیدنماها، یقین نماها، نگرشنماها، ارجاع به خود و مشارکت جویی) بررسی شد. همچنین، درباره ارتباط بسامد نشانگر های فراگفتمان تبادلی و تعاملی با توجه به مثلث بلاغی ارسطو (شامل راهبردهای اخلاق و اعتبار، ترحم و منطق) بحث شد. نتایج پژوهش نشان داد که استفاده از نشانگر های فراگفتمان تعاملی بیش از نشانگر های فراگفتمان تبادلی بوده است. همچنین، نشانگر مشارکت جویی که نوعی تمسک به احساس و ترحم برای متقاعدسازی است، بیشترین بسامد را میان نشانگرهای تعاملی داشت. به علاوه، استفاده ازگذارها که نوعی تمسک به منطق در متقاعدسازی مخاطب است، بیشترین بسامد را در میان نشانگرهای تبادلی داشت. مقایسه نتایج این پژوهش با پژوهش های پیشین نشان داد که استفاده از نشانگرهای فراگفتمان، بسته به بافت و گونه استفاده شده تغییر می یابد.

    کلیدواژگان: نشانگر های فراگفتمان، متقاعدسازی، فراگفتمان تبادلی، فراگفتمان تعاملی، مثلث بلاغی ارسطو
  • صادق افتخاری فر*، محمدرضا پهلوان نژاد صفحات 203-225

    این پژوهش به بررسی، توصیف و تحلیل خطاهای زبانی یک مورد دانش ‎آموز تک زبانه فارسی زبان مبتلا به سندرم داون که در پایه سوم ابتدایی تحصیل می کند، می پردازد. در واقع، هدف پژوهش حاضر به کارگیری مفاهیم زبان شناسی شناختی در تحلیل نمونه گفتار روایی این دانش ‎آموز است. به همین منظور داده های پژوهش توسط آزمون زبانی نیلی‎پور و همکاران (1402) و ارزیابی های گفتار درمانگر به وسیله ضبط صدای آزمودنی گردآوری شدند. بعد از گردآوری داده ها، نگارندگان داده ها را آوانویسی کرده و بر حسب نوع خطاها در قالب جداولی دسته ‎بندی کردند. بررسی ها نشان داد که این دانش ‎آموز در ساختار خرد نحوی بیشتر از ساختار کلان نحوی دارای مشکل است. در واقع، این دانش آموز از آنچه که توماسلو (2003) از آن تحت عنوان طرح‎واره محوری و ساخت نحوی عنصربنیاد یاد می کند، استفاده می کند ولی طرح‎واره های پیشنهادی لیکاف (1987) در این دانش ‎آموز شکل نگرفته است. همچنین این دانش ‎آموز از واژگان انتزاعی در گفتارش استفاده نمی کند و کاربرد صحیح افعال و واژگانی که نشان‎گر روابط زمان‎دار هستند، نیز با مشکل روبرو است. پیشنهاد می شود در آموزش های گفتاردرمانی به این دانش آموز در کنار روش های فعلی آموزش، روش هایی مبتنی بر تقویت طرح‎واه های پیشنهادی لیکاف جهت بهبود ساختار کلان نحوی طراحی و انجام شود.

    کلیدواژگان: سندرم داون، زبان شناسی شناختی، طرحواره، ساخت نحوی، خطاهای زبانی
  • طاهره افشار*، طیبه مظاهری، الهام ثباتی صفحات 227-252

    چند معنایی رویدادی است که در آن یک عنصر واژگانی معمولا با دو یا چند معنا ارتباط دارد که به نظر می رسد به طریقی به هم مربوط هستند. هدف پژوهش حاضر آن است که تحقیقی معناشناختی بر پیکره محدودی از زبان انجام گیرد تا نتیجه ای قابل تعمیم به دست آید. بدین منظور با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از رویکرد معناشناسی واژگانی شناختی تایلر و ایوانز (2003)، معانی مختلف 7 حرف اضافه زمانی wӕrӡӕ,Ɂӕre, nǝzik, dӕ, dǝma, dǝj, ta)) در زبان کردی ایلامی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. این داده ها از طریق مصاحبه با گویشوران زبان کردی ایلامی و استفاده از لغات فرهنگ زبان کردی ایلامی جمع آوری شدن د. پس از بررسی داده ها مشخص شد که رویکرد معنی شناسی شناختی روش کاملا مناسبی برای بررسی حروف اضافه زمانی در زبان کردی ایلامی است و نتایج نشان داد که در این حروف اضافه چند مفهوم در ارتباط با یک مفهوم مرکزی سازماندهی شده اند که تمامی این مفاهیم به طور نظام مند و با توجه به ملاک های تایلر و ایوانز از مفهوم اولیه مشتق می شوند. بدین صورت که حرف اضافه wӕrӡӕ فقط دارای یک معنای مرکزی اما حروف اضافه nǝzik، dӕ ،Ɂӕre علاوه بر معنای مرکزی دارای یک معنای دیگر و حروف اضافه ta ، dǝj ، dǝma علاوه بر معنای مرکزی دارای دو معنای مرتبط دیگر نیز هستند.

    کلیدواژگان: چندمعنایی، معنی شناسی شناختی، مقولات شعاعی، شبکه معنایی، معنی سرنمون، کردی ایلامی
  • شرافت کریمی، جمیل جعفری، مریم شریفی صفحات 253-288

    دستور نقش گرای نظام مند هلیدی زبان را در بافت متن و در سه حوزه فرانقش اندیشگانی، بینافردی و متنی بررسی کرده و کارکرد آن را در تحول فرایندهای شناختی توضیح می دهد. از آنجا که ساختارهای زبانی نظیر قواعد دستوری، نوع واژگان و ترکیب آن ها در تکوین و توسعه فرایندهای شناختی انسان و فهم و تحلیل متون موثر هستند، بررسی قصیده «المواکب» به عنوان اثری فلسفی و مطول با موضوعاتی چون تامل در طبیعت، خیر، شر، زندگی و مرگ بر اساس رویکردهای تحلیلی زبان شناختی، ابعاد تازه ای از جنبه های فنی و متنی این اثر را آشکار می سازد. در این پژوهش، تحلیل بندگردان ها در ترجیع بندهای قصیده «المواکب» با روش توصیفی-تحلیلی و بر اساس فرانقش بینافردی انجام شده است تا با تبیین پیوستگی معنایی، ابعادی از ویژگی های زبان شناختی و درکی از محتوای قصیده، دلالت ها و پیام های آن به دست آید. یافته ها نشان دهنده این هستند که شاعر از انواع بیان خبری، تاکیدی، امری، آرزومندانه و قطبیت مثبت برای توصیف تجارب مادی و مفهومی استفاده کرده و با تکرار بیان خبری و تاکیدی، با مخاطب تعامل برقرار نموده و او را با اندیشه خود همراه می کند و از طریق استفاده از صیغه امر، او را به نواختن «نی» که نمادی از جاودانگی و آرامش است، فرا می خواند.

    کلیدواژگان: دستور نقش گرا، فرانقش بینافردی، جبران خلیل جبران، قصیده المواکب
  • محمد علی اکبری*، افسانه شکری صفحات 289-314

    شایعات به عنوان یکی از قدیمی ترین اشکال ارتباط ، در شرایط نامعلوم و تهدیدآمیز در جامعه پدید می آیند و می توانند بینشی مورد درک عمومی و نگرانی ها موجود در لایه های زیرین جامعه فراهم کند. با وجود اهمیت شایعه، مطالعات بسیار اندکی به بررسی آن در جامعه و محیط ایرانی پرداخته اند. بنابراین، تحقیق حاضر 407 شایعه را که از رسانه های اجتماعی ایران گرد آوری شده بودند، بررسی کرد تا انگیزه های اولیه، موضوعات و گروه های هدف شایعات را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. نتایج این مطالعه نشان داد که علاوه بر شایعات شناخته شده قبلی، دو نوع شایعه جدید در جامعه ایرانی وجود دارد: شایعه حمایتی که از گروه خاصی حمایت می کند و شایعه ما در برابر آنها که ترکیبی از شایعات حمایتی و دشمنی است. درباره موضوعات شایعه این تحقیق نشان داد که هفت موضوع اولیه در ایران عبارتند از: سیاست, دین, مردم، جامعه، کیفیت زندگی، حوادث و مردم. نتایج این تحقیق همینطور نشان داد که دشمنی مهمترین انگیزه برای شایعه پراکنی و اسلام و جمهوری اسلامی ایران اهداف اصلی شایعه در جامعه ایرانی بودند. با توجه به یافته های مطالعه، می توان نتیجه گرفت که نوع و فراوانی شایعه و انگیزه های آن ، بسته به نوع جامعه و بافت آن، متفاوت است. در پایان ،پیامدهای این تحقیق به تفصیل بیان شده اند.

    کلیدواژگان: شایعات در رسانه های اجتماعی ایران، انگیزه شایعه، شایعه ترس، شایعه دشمنی، شایعه حمایتی، موضوع شایعه
  • ساسان بالغی زاده*، مروارید سعیدی صفحات 315-332

    بازی های ویدیویی در حالی که اغلب به عنوان سرگرمی محسوب می شوند، نه تنها محبوبیت جهانی پیدا کرده اند، بلکه پتانسیل آموزشی بالایی را به ویژه در حوزه یادگیری زبان ارائه می کنند. این مقاله ادغام آنها را در تکالیف در کلاس های زبان خصوصی، از طریق یک مطالعه موردی دقیق شامل چهار شرکت کننده، بررسی می کند. یافته ها نشان می دهد که بازی های ویدیویی به طور قابل توجهی اکتساب واژگان و مهارت های گفتاری را افزایش می دهند و به طور همزمان دانش آموزان را برای تکمیل تکالیف تشویق می کنند.از طرف دیگر، چالش هایی مانند استفاده بیش از حد از این بازی ها توسط زبان آموزان ، انتخاب بازی مناسب برای سطوح مختلف دانش آموزان، و متفاوت بودن سطح علاقه فراگیران به این بازی ها شناسایی شده اند. این تحقیق بر اهمیت انتخاب دقیق بازی های ویدیویی که با سن، سطح مهارت و علایق فراگیران همسو باشد، تاکید می کند. علاوه بر این، از یک رویکرد آموزشی متعادل حمایت می کند که روش های سنتی را با تکالیف مبتنی بر بازی ترکیب می کند تا نتایج یادگیری را به حداکثر برساند. این مطالعه پتانسیل های ظریف بازی های ویدیویی را در آموزش زبان برجسته می کند و نشان می دهد که استفاده استراتژیک می تواند به طور موثر از مزایای آن ها استفاده کند، بنابراین دیدگاه جدیدی در مورد نقش آنها در محیط های آموزشی ارائه می دهد.

    کلیدواژگان: بازی های ویدیویی، یادگیری زبان، انگیزه در انجام تکلیف، مشارکت زبان آموزان
|
  • Raheleh Kalantari Darunkala, Behrooz Mahmoodi Bakhtiari * Pages 1-17
    Enclitic Compound Verbs in Persian are among the controversial issues in Persian linguistics and grammar, and the common research done on the topic seems to be limited to the inflectional structure of these verbs. Up to now, no research with pedagogical and educational implications has been carried out on these verbs. Therefore, a pedagogical study on this category of verbs can be an effective measure in facilitating Persian language teaching. The present article examines four sources of Persian language teaching textbooks, by Ahmad Saffar Moghadam, Yadollah Samrah, Mehdi Zarghamian, and Fatemeh Jafari's Persian Grammar, in terms of their methods of introducing such compound verbs. The article aims to find out whether special attention has been paid to them in the educational resources of the Persian language, and if so, in which category they have been located. The investigation revealed that these verbs educationally have been considered and discussed separately from other verbs in Persian textbooks. In this regard, the quantitative and qualitative descriptions of the number and variety of these verbs in the mentioned books are presented.
    Keywords: Enclitic Compound Verbs, Persian Language Teaching Textbooks, Language Proficiency Level, Pedagogical Priorities
  • Vahid Sajjadifar *, Musa Parnian, Hamid-Reza Shairi Pages 19-48
    This research with descriptive-analytic and statistical methods and its approach is from the view point of Semi- Semantic in classical narratives, tries to analyze the problem of following  or non-following of subjects acting  pattern for possessing or repossessing or protecting the object, of a special pattern in201 Iranian folk short stories collected by Enjavi Shirazi in a four-volume collection: Arousak and Sang-e Sabour, Dokhtar-e Narenj and Toranj, Gol ba Senowbar Che Kard and Gol-e Boumadaran. The results of this research show that the narrative procedure of 661 existing subjects in these stories, just like a repetitive rhythm, involves partition and rhythm vacillation and at last, finds a repetitive rhythm again. This type of narrative procedure follows a proto pattern with different variables that the changing of its variables, creates 19 types of sub-rhythm in these stories, and are listed based on the numbers from one to 19 in this research.
    Keywords: Iranian Folk Short Stories, Enjavi Shirazi, Semi-Semantic, Proto Rhythm, Sub-Rhythm
  • Shala Naseri, Teymoor Malmir * Pages 49-78
    The short story Midday Moon (Mah-e-Nimrooz) is from the collection of stories with the same name written by Shahriar Mandanipour. In this article, we explain and analyze the narrative configuration, focalization, and semiotics of this story to show how the plot of the story is formed and what meaning it conveys. Using Gennet's focalization approach, we have discussed the focalizer and the focalized, and we have shown the role of images as focalizers or focalized. And we have analyzed the semantic systems formed in the story with the semiotic-semantic approach of Grems.The result of the research shows that this story takes place in the dream of an old man who is dying, while three strange characters in his dream watch and interpret paintings of death. The objects of the images become active and create a new form of existence for them, and the reflection discourse of the story is formed. They speak, express their feelings and pain. The activation of the paintings and the use of this narrative plot are for expressing the unsaid things that cannot be seen in the image. Images can only show the present time of the event, but by becoming active, they also express some aspects of the past and future.
    Keywords: Semantic-Semiotic, Narrative Configuration, Focalization, Short Story
  • Salman Khanjari * Pages 79-103
    The present article deals with the Morphological causative verb by adding Present Causer Morpheme -ǣːn- to the present stem of verb in Kurdish, Tati, Taleshi Zazaki, Awroman and Baluchi Dialects. Historically, in Middle Iranian period this suffix used in Causative verb Construction. In this article we show that Causer suffix -ǣːn- (OIr. *aja-na-) which Composes Causative present stem as Morpheme by adding to Present stem in middle western Iranian has been survived in Kurdish and Baluchi Dialects as -ǣːn- and compose Causative present stem by adding to the present stem of intransitive verb. The research data in this article has been gathered by interviews with mentioned dialects native Informants. Moreover, the author is the Informant of one of the dialects and also some written sources have been used. At first data extracted from written sources and dialogues of Informants and then analyzed. In this article the origin of the Causer affix -ǣːn- in the studied dialects was determined, and also it was found that the old Causer affix -ǣːn- has been survived in Kurdish and Baluchi Dialects.
    Keywords: Morphological Causative, Iranian Dialects, Causative Construction, Old Causer Affix
  • Vali Gholami *, Soroush Sharifi Pages 105-135

    This study delves into a comprehensive analysis of John Bunyan's masterpiece, The Pilgrim's Progress, utilizing the conceptual framework provided by Greimas's actantial model. The core objective is to critically examine the work through the lenses of binary oppositions and the foundational elements of its chain-syntactic structure. By meticulously dissecting these chains and elucidating the intricate concepts of covenant, test, and judgment embedded within the narrative, a nuanced and profound comprehension of the structural dynamics of the text emerges. The research further extends its purview by evaluating the broader applicability of Greimas's actantial theory to this specific literary work. Through the generalization of results, it aspires to contribute to a more comprehensive understanding of the inherent structural complexities present in similar literary works. Positioned within the realm of applied research, the study employs a descriptive-analytical implementation methodology to unravel the layers of meaning within The Pilgrim's Progress. The chosen content analysis technique, anchored in Greimas's actantial model, serves as a robust tool for dissecting and interpreting the results. In addressing the research questions, the primary aim is to elucidate Christian actantial models. The research anticipates that the identification, explication, and analysis of these patterns will not only yield a deeper insight into John Bunyan's profound thoughts but also foster a richer understanding of his artistic prowess. Ultimately, the study aspires to formulate a model that transcends its application to The Pilgrim's Progress and can be extrapolated to other texts sharing similar characteristics.

    Keywords: Discourse Analysis, Narratology, Greimas&Rsquo, S Actantial Model, John Bunyan, The Pilgrim&Rsquo, S Progress
  • Mohammad Faghiri * Pages 137-172
    Meaning and its nature is the main problem of cognitive linguistics, the result of sensory experience obtained from the five senses of sight, speech, sound, taste and smell. In fact, the theory of sensory cognition is the heart of cognitive linguistics. In cognitive semantics, unlike logical semantics, attention is paid to the conceptual or cognitive construction that is received from the world through experience. One of the theories related to this field is the prototype theory which is based on common prototypes which is opposite to the theory of semantic features which is based on two values {+} or {-}. The purpose of this research is to discover the prototypes of the titles of Persian lessons in the first to sixth grades of elementary school based on prototypical criteria such as inference, construal, typicality, frequency and order. The research method is qualitative-quantitative, its type is descriptive-analytical and its approach is linguistic. The sample size was all the titles of Persian books from the first to the sixth. The data was graded based on the Likert scale and the percentage of semantic correlation between the titles and messages and prototypes include degrees e.g average 32%, low 31%, high 22%, very low 12% and very high 3 % that in general, this correlation is moderately downward. From the above findings, it can be concluded that titles are not explicit in expressing the message of lessons. This difficulty can lead to misunderstanding of the text and cause some problems in teaching and learning.
    Keywords: Semantics, Cognitive Linguistics, Prototype Theory, Prototype
  • Maryam Farnia *, Seyed Foad Ebrahimi Pages 173-201

    One of the methods of persuasion in academic linguistic interactions is the use of metadiscourse markers. These markers are a tool to facilitate communication, increase the readability of the text, establish a relationship with the readers and involve them, and avoid rejecting the author's interpretations. The purpose of this study is to explore meta-discourse markers in academic correspondence between students and professors. To this end, 200 student e-mails (13,103 words in size) were randomly selected between 2019 and 2022, and were analyzed based on Hyland's (2005) model of meta-discourse markers with two categories of interactive metadiscourse markers (including transitive markers, frame markers, endophoric markers, evidentials and code glosses) and interactional metadiscourse markers (including hedges, boosters, attitude markers, self-mentions and engagement markers). The relationship between the frequency of either of interactive or interactional markers with one of the Aristotle's rhetorical triangle (i.e., logos, ethos and pathos) (Hyland, 2005) is also discussed. Results show that the use of interactional metadiscourse markers was more than interactive metadiscourse markers in the corpus. Also, the engagement marker as an indicator of appealing to pathos was the most frequently used interactional markers in the corpus. In addition, transitive markers, as an indicator of appealing to logos, has the highest frequency among interactive metadiscourse markers. The results of this study conform to the previous findings that the use of metadiscourse markers depend on the context and genre in which it is used.

    Keywords: Metadiscourse Markers, Persuasion, Interactive Metadiscourse, Interactional Metadiscourse, Aristotle', Rhetorical Triangle
  • Sadegh Eftekhary Far *, Mohammad Reza Pahlavan Nezhad Pages 203-225

    This research investigates, describes and analyzes the linguistic errors of a Persian speaking student with Down syndrome who studies in the third grade of elementary school. The aim of the research is to apply the concepts of Cognitive Linguistics in the analysis of the samples of this student's narrative speech. For this purpose, research data were collected by Nili-pour et al.'s language test (2023) and Speech Therapist assessment by recording the subject's speech. After collecting data, the researcher classified the errors in the form of tables. Investigations and analyzes showed that this person has more problems in micro-syntactic structure than macro-syntactic structure. In fact, this student has acquired what Tomasello (2003) has named to as core schema and syntactic construction. So, the schemas proposed by Lakoff (1987) have not been formed in this student. Also, this student does not use abstract words in his speech, and he don’t use the correct forms verbs and timed relations was also imperfect. It is suggested that in speech therapy training for this student, along with the current teaching methods, methods based on strengthening the schemas proposed by Lakoff should be designed and carried out to improve the macro-syntactic structure.

    Keywords: Down Syndrome, Cognitive Linguistics, Schema, Syntactic Construction, Linguistic Errors
  • Afshar Tahereh *, Tayebeh Mazaheri, Elham Sobati Pages 227-252

    Polysemy is a phenomenon in which a lexical item is usually associated with two or more meanings that seem to be related in some way. The current research aims to conduct semantic research on a limited body of language in order to obtain a generalizable result. Relying on the descriptive-analytical method and using the cognitive lexical semantics approach of Tyler and Evans (2003), the authors have extracted and analyzed the different meanings of 7 prepositions of time (wӕrӡӕ,Ɂӕre, nǝzik, dӕ, dǝma, dǝj, ta) in Ilami Kurdish language which were extracted from the daily speech of the people and Ilami Kurdish dictionary. Finally, it was found that the cognitive semantics approach is a very suitable method to investigate the prepositions of time in the Ilami Kurdish language, and the results showed that in these prepositions, several concepts are organized in relation to a central concept and we showed that all these concepts are systematically derived from the first concept according to the criteria of Tyler and Evans. In such a way that proposition(wӕrӡӕ) just has one central meaning, but propositions (Ɂӕre, nǝzik, dӕ) beside the central meaning have another meaning and propositions (dǝma, dǝj, ta) beside the central meaning have two other related meanings.

    Keywords: Cognitive Semantics, Ilami Kurdish, Polysemy, Prototype Meaning, Radical Category, Semantic Network
  • Sharafat Karimi, Jamil Jafari *, Maryam Sharifi Pages 253-288

    Systematic linguistics examines the role-oriented grammar of language within the context of text and in the three domains of interpersonal, textual, and ideational metafunctions, explaining its function in the evolution of cognitive processes. Since linguistic structures such as grammatical rules, types of vocabulary, and their combinations are effective in shaping and developing human cognitive processes as well as in analyzing and understanding texts, studying the poem "al-Mawakib" as a significant, philosophical, and extended work with themes such as contemplation of nature, goodness, poetry, justice, life, and death based on linguistic analytical approaches reveals new dimensions of its technical and textual aspects. In this research, the analysis of the refrains in the poem "al-Mawakib" is conducted using a descriptive-analytical method and based on the interpersonal metafunction approach to elucidate its semantic coherence and structural features, thereby uncovering aspects of its linguistic characteristics and providing an understanding of the poem's content, implications, and messages. The research findings show that the poet uses various forms of declarative, emphatic, imperative, wishful expressions, and positive polarity to describe material and conceptual experiences. Through the repetition of declarative and emphatic statements, the poet engages with the audience, aligning them with his thoughts, and by using the imperative form, he invites them to play the "ney," which symbolizes eternity and tranquility.

    Keywords: Functional Grammar, Interpersonal Metafunction, Gibran Khalil Gibran, The Ode Of Al-Mawakeb
  • Mohammad Aliakbari *, Afsaneh Shokri Pages 289-314

    Rumors as archaic forms of communication emerge in uncertain and threatening situations. They can provide insights into people's underlying perceptions and anxieties in society. Despite their significance, few, if any, studies addressed rumors in the Iranian context. Accordingly, the present study analyzed 407 rumors collected from Iranian social media to investigate their primary motivations, subjects, and supported and targeted groups. The results of content analysis revealed that two new types of rumors were found specific to the Iranian context, in addition to hostility, fear, hope, and curiosity advocated by Knapp (1944) and Allport and Postman (1947b). The "support" rumors supported a particular entity, and "us vs. them" rumors combined support and hostility motivations. Concerning the subjects of rumors, 7 overarching subjects were detected: politics, religion, people, culture, quality of life, events, and terrorism. The results also revealed that hostility was the most common motivation for rumor-mongering. The prominent supported and targeted groups of rumors were Islam and the Islamic Republic of Iran, respectively. Based on the present study's findings, it seems that the type and frequency of the rumor motivation may vary in terms of context and society in which rumors pass along. Several implications and contributions are discussed in detail.

    Keywords: Iranian Social Media Rumors, Rumor Motivations, Hostility Rumors, Fear Rumors, Supportive Rumors, Rumor Subjects
  • Sasan Baleghizadeh *, Morvarid Saeedi Pages 315-332

    While often dismissed as mere entertainment, video games have not only surged in global popularity but also present untapped educational potential, especially in the realm of language learning. This paper explores their integration into homework assignments within private language classes, through a detailed case study involving four participants. The findings reveal that video games significantly enhance vocabulary acquisition and speaking skills, simultaneously motivating students towards homework completion. However, it also uncovers challenges such as the risk of potential overuse, the need for adaptability across various proficiency levels, and the diversity in learner engagement. The research stresses the importance of meticulously selecting video games that align with learners' ages, proficiency levels, and interests. Furthermore, it advocates for a balanced educational approach that combines traditional methods with game-based assignments to maximize learning outcomes. This study highlights the nuanced potential of video games in language education, suggesting that strategic utilization can effectively leverage their benefits, thus offering a fresh perspective on their role in educational settings.

    Keywords: Videogames, Language Learning, Homework Motivation, Learner Engagement