فهرست مطالب

نشریه توسعه استعداد
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ندا شکوری، علی شیرازی*، فریبرز رحیم نیا، آذر کفاش پور صفحات 1-21

    یکی از جدیدترین رویکردها در بحث مدیریت استعداد، در نظر گرفتن موضوعات تنوع در آن میباشد. با توجه به جدید بودن ترکیب این دو مفهوم، هدف این پژوهش ارایه مدلی از مدیریت استعداد است که موضوع تنوع در آن لحاظ گردیده است. لذا با استفاده از روش داده بنیاد و رویکرد گلیزر مدل جامع استخراج گردید. با روش نمونه گیری هدفمند، مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته با 26 نفر از مدیران شرکتهای مهندسی مشاوره در صنعت برق، تا رسیدن به اشباع نظری انجام شد. نرم افزار مورد استفاده برای کدگذاری داده ها Maxqda نسخه 10 بوده است.. طبق مدل به دست آمده، فرایند اصلی با عنوان مدیریت استعداد مبتنی بر تنوع شناخته گردید که شامل چهار فرایند، همگرایی استراتژیک، جذب، توسعه و به کارگیری استعداد متنوع میباشد. علل اصلی شامل: سبک رهبری و تغییر ترکیب جمعیت شناختی نیروی کار، عوامل همبسته به علل شامل: باور مدیر به عدم تبعیض، فرهنگ سازمانی، عوامل اقتصادی، شایستگی اقلیتها، ویژگیهای فردی مدیر و ذهنیت مدیر از مدیریت استعداد مبتنی بر تنوع ، بستر مطالعه شامل: محیط رقابتی، مدیریت تعارض و باورهای مثبت در اقلیت ، اقتضائات شامل: عوامل حاکمیتی، ماهیت وظیفه، سرمایه سازمان، حافظه سازمانی، ساختار سازمان، فناوری و مهارتهای ارتباط فردی، عوامل میانجی شامل: عدالت سازمانی، خلاقیت سازمانی، سرمایه روانشناختی به دست آمد. نتایج نیز در سه دسته نتایج فردی، سازمانی و فراسازمانی (اجتماعی) طبقه بندی گردیدند.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، نیروی کار متنوع، داده بنیاد
  • رضا سپهوند، محمدامین آئینی * صفحات 22-42

    انتخاب مسیر شغلی صحیح به دلیل اهمیت آن در زندگی کاری و شخصی، رضایت، انگیزه، پیشرفت و توسعه، بهره وری فردی و سازمانی، همواره از مهم ترین دغدغه های کارکنان و مدیران سازمان ها است. با توجه به این مطلب هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مدیریت استعداد آینده محور بر کشف مسیر شغلی با در نظر گرفتن نقش میانجی معماری دانش سازمانی است. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازنظر روش تحقیق، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تحقیق، کلیه دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه بود. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 278 نفر برآورد گردید که این افراد به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. به منظور بررسی و آزمون فرضیه های پژوهش، از مدل معادلات ساختاری و از طریق نرم افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدیریت استعداد آینده محور دو متغیر معماری دانش سازمانی و کشف مسیر شغلی را به طور مثبت و معناداری تحت تاثیر قرار می دهد. به علاوه، معماری دانش سازمانی بر کشف مسیر شغلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. نهایتا نقش میانجی معماری دانش سازمانی در تاثیر مدیریت استعداد آینده محور بر کشف مسیر شغلی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، معماری دانش سازمانی، مسیر شغلی.
  • محمد کریمی ثابت*، هومن دوستی، میلاد جوانمردی صفحات 43-58
    مقدمه

    علیرغم توجه، حساسیت و دغدغه های زیاد متولیان یادگیری و توسعه جهت شناسایی و همکاری با اساتید خبره و نیز صرف هزینه های زیاد برای برگزاری دوره های آموزشی، نرخ مشارکت در برنامه های آموزشی کلاس محور پایین می باشد از اینرو، هدف از پژوهش حاضر بررسی علل غیبت فراگیران در دوره های آموزشی و ارائه راهکارهای برون رفت بوده است.

    روش کار

    روش پژوهش در این مطالعه، ترکیبی (آمیخته) از نوع اکتشافی (طرح تدوین ابزار گردآوری داده ها) می باشد توضیح اینکه در توالی گردآوری داده ها ابتدا داده های کیفی و سپس داده های کمی گردآوری گردید. در بخش کیفی از روش مصاحبه عمیق و گروه کانونی استفاده گردید. و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفته شد. روایی محتوا و صوری پرسشنامه با کمک پنج نفر از صاحبنظران و اساتید حوزه آموزش مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ برابر با 81/0 محاسبه گردید. جامعه مورد مطالعه شامل تمامی کارکنان یکی از شرکت های صنعتی استان اصفهان بودند که براساس جدول مورگان 196 نفر محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر میزان تاثیر هر سه دسته عوامل فردی، آموزشی و سازمانی در غیبت فراگیران را بیش از حد متوسط نشان داد. همچنین، نتایج مصاحبه حاکی از آن بود که عدم ارائه تشویق، عدم پرداخت حق ماموریت و اضافه کار به ازای آموزش، عدم محاسبه امتیاز آموزشی، عدم ارتباط سوابق آموزش در دیگر نظامات منابع انسانی، حجم بالای کار، نبود مکانیزمهای انتقال یادگیری، حمایت محدود از انتقال یافته ها به واسطه نوع تفکر مدیران، مشکلات شخصی و خانوادگی از دیگر عوامل موثر بر افزایش نرخ غیبت و در نتیجه کاهش نرخ مشارکت در برنامه های آموزشی می باشند.

    نتیجه گیری

    به زعم شرکت کنندگان در پژوهش عوامل سازمانی بیشترین تاثیر را بر غیبت از دوره های آموزشی داشته اند که برای رفع این مشکل لازم است در سیستم های حقوق و دستمزد اصلاح صورت بگیرد. همچنین، در بعد آموزشی بهبود طراحی و برنامه ریزی دوره ها ضروری می باشد که پیشنهاد می گردد از روش های تدریس نوین بهره گیری شود، کلاس ها با تعداد کمتر برگزار گردند و سیاست های نسبتا سختگیرانه در برابر عدم حضور در کلاس وضع شود. همچنین، در سطح فردی پیشنهاد می-شود حس تعلق به دوره های آموزشی در فراگیران از طریق مربیان همکار تقویت گردد.

    کلیدواژگان: غیبت، میل به عدم حضور، نرخ مشارکت، دوره&#172، های آموزشی، فراگیران
  • مهدی هدائی*، سید مهدی الوانی، حمیدرضا یزدانی، حسن زارعی متین صفحات 59-74
    هدف

    هدف از این مقاله چگونگی تکامل قابلیت های سرمایه انسانی در سازمان های دولتی ایران است. از جمله مسائل این سازمان ها می توان به نگاه تک بعدی مدیران به فرایندها و کارکردها اشاره کرد که مانعی برای تکامل محسوب می شود.

    روش

    در این تحقیق جهت حل مسئله پیچیده تکامل قابلیت های سرمایه انسانی از استراتژی هرمنوتیک انتقادی استفاده شده است؛ بر این اساس، ابتدا محورهای اصلی تفکر سیستمی بررسی گردیده، تفسیر و همفکری بین نظریه ها ارائه شده اند. سپس به بررسی ابعاد در پارادایم تفسیری پرداخته و گزاره ها و امتزاج مفاهیم کلیدی بیان شده اند. بر اساس روش تحقیق انتخابی جهت پاسخگوئی به پرسش های متناسب با موضوع تکامل از نمونه گیری هدفمند و قضاوتی استفاده گردیده است. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای، جستجوهای اینترنتی و مراجعه به متون، اسناد و مدارک بوده، ابزار جمع آوری فیش برداری است.

    یافته ها

    قابلیت های سرمایه انسانی در رویکرد سلسله مراتب پدیده های این ماتریس از ساده تا پیچیده طوری تکامل می یابند که سطح پیچیده تر شامل قابلیت های سطوح ساده تر است. مدل تکامل قابلیت های سرمایه انسانی، سیستمی شامل اجزاء ساختار سازمان های دولتی، فرایندهای مدیریت منابع انسانی و کارکردهای سرمایه انسانی است که جهت خلق ارزش مشترک و منفعت عامه در محیط اسلامی-ایرانی به صورت کل نگر، هم افزا و چرخه ای در ارتباط هستند. نتایج این نحقیق با ترکیب ابعاد، منظرها و سطوح چندلایه ارائه شده اند.

    کلیدواژگان: تکامل قابلیتها، سازمانهای دولتی، سرمایه انسانی، سلسله مراتب پدیده ها
  • حامد حسینی ضرابی، اباصلت خراسانی*، مرتضی رضایی زاده صفحات 75-90

    ابزار آموزش به عنوان یکی از روش های اصلی توسعه کارکنان محسوب می شود که با توجه به گسترش آموزش الکترونیکی در سازمان ها مشارکت یادگیرندگان موضوعی بسیار حائز اهمیت است که از طریق تعاملات یادگیرندگان با محتوا و معلم شکل می گیرد. مفهوم تعامل، عنصری مهم در هر محیط یادگیری است و در آموزش الکترونیکی نیز اهمیت آن به طورکلی پذیرفته شده است. با وجود پژوهش های متعدد درباره انواع تعامل ها و تاثیر هریک از آن ها بر متغیرهای مختلف، سهم اندکی از پژوهش ها به شناسایی روش هایی برای ایجاد انواع تعامل به ویژه تعامل یادگیرنده با محتوا اختصاص یافته است. به همین دلیل هدف اصلی پژوهش حاضر پاسخگویی به این سوال است که روش های ایجاد تعامل بین یادگیرنده و محتوای آموزشی در محیط یادگیری الکترونیکی کدامند؟ این پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی است که برای کسب نتیجه با جزئیات عمیق تر و دقیق تر، با اجرا نمودن سه سوسازی در روش گردآوردی داده ها از سه روش تحلیل محتوای کیفی بررسی مقالات وب آف ساینس طی مدت 2009-2019 در حیطه آموزشی عالی، گروه کانونی و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 13 متخصص برای گردآوری داده ها استفاده شد و داده ها با روش تحلیل مضمون کدگذاری شدند. پس از تحلیل داده ها 9 روش ایجاد تعامل بین یادگیرنده و محتوای آموزشی در محیط های یادگیری الکترونیکی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: تعامل، یادگیری، محتوا، یادگیری الکترونیکی
  • علیرضا دهقانی*، بیژن عبدالهی، حسین عباسیان، محمدرضا بهرنگی صفحات 91-113

    این مقاله در پی آن است تا در راستای سیر تحول ارزشیابی آموزشی، مدل ارزشیابی آموزشی تحقق انتظارات (ROE) را اعتباریابی کند. جامعه مورد مطالعه، ذینفعان برنامه های آموزشی سازمان صداوسیما بودند که تعداد 465 نفر از آن ها با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب، انتخاب شدند. روایی محتوایی ابزار اندازه گیری مبتنی بر دیدگاه خبرگان و با فرم های CVI و CVR و پایایی آن مبتنی بر ضریب آلفای کرونباخ به میزان 0.975 به دست آمد. داده های گردآوری شده با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار LIZREL تحلیل شدند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول نشان داد روابط بین همه نشانگرها با مولفه های مدل در سطح P<0.01 معنی دار هستند. نتایج تحلیل عاملی مرتبه دوم و تحلیل مسیر، ضمن برازش مدل، نشان داد 17 مورد از روابط فرض شده بین متغیرهای مختلف در سطح p<0.05 معنیدار بودند. مدل اعتباریابی شده ROE ضمن تطبیق با آخرین تحولات حوزه ارزشیابی آموزشی، نتیجه مدار و فرایندمدار است و تعریف جدیدی از مفهوم اثربخشی آموزشی را مبتنی بر انتظارات ذینفعان برنامه های آموزشی ارائه می دهد و می تواند اثربخشی برنامه های آموزشی سازمان صدا و سیما را بر مبنای انتظارات ذینفعان این سازمان ارزشیابی کند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی آموزشی، تحقق انتظارات، ذینفعان آموزشی، مدل ارزشیابی آموزشی تحقق انتظارات
|
  • Neda Shakoori, Ali Shirazi *, Faribirz Rahimnia, Azar Kafashpor Pages 1-21

    One of the newest approaches in the discussion of talent management is to consider the issues of diversity in it. Given the novelty of combining these two concepts, the aim of this study is to provide a model of talent management in which the issue of diversity is considered. Therefore, the comprehensive model was extracted using the Grounded theory method and the glaser approach. With the purposeful sampling method, semi-structured interviews were conducted with 26 managers of consulting engineering companies in the electricity industry, until theoretical saturation was achieved. The software used to encode the data was Maxqda version 10. According to the model, the main process was known as diversity-based talent management, which includes four processes: strategic convergence, recruitment, development and the use of diverse talent. The main reasons include: leadership style and changing the demographic composition of the workforce, factors related to the causes include: manager's belief in non-discrimination, organizational culture, economic factors, minority competence, manager's personal characteristics and manager's mentality of talent management based on Diversity, context of study including: competitive environment, conflict management and positive beliefs in the minority, requirements including: governance factors, nature of task, organizational capital, organizational memory, organizational structure, technology and personal communication skills, mediating factors including: organizational justice, Organizational creativity, psychological capital was obtained. The results were classified into three categories: individual, organizational and extra-organizational (social) results

    Keywords: Talent Management, Diversity Manpower, Grounded Theory
  • Reza Sepahvand, Mohammadamin Aeiny * Pages 22-42

    Choosing the right career path because of its importance in work and personal life, satisfaction, motivation, progress and development, individual and organizational productivity, is always one of the most important concerns of employees and managers of organizations. According to this article, the aim of the present study is to investigate the effect of future-oriented talent management on career path discovery by considering the mediating role of organizational knowledge architecture. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of research method. The statistical population of the study was all medical students of Kermanshah University of Medical Sciences. The sample size was estimated to be 278 using Morgan's table, which was selected by stratified random sampling. The data collection tool was a questionnaire whose reliability was confirmed by Cronbach's alpha test. In order to investigate and test the research hypotheses, the structural equation model has been used through the laser software. The results of data analysis showed that future-oriented talent management affects the two variables of organizational knowledge architecture and career path discovery in a positive and significant way. In addition, organizational knowledge architecture has a positive and significant effect on career path discovery. Finally, the mediating role of organizational knowledge architecture in the impact of future-oriented talent management on career path discovery was confirmed.

    Keywords: Talent Management, Organizational Knowledge Architecture, Career Path
  • Mohammad Karimi Sabet, Hooman Doosti, Milad Javanmardi Pages 43-58
    Introduction

    In spite of the attention, sensitivity and concern of the custodians of learning and development to identify and cooperate with the professors and also to spend a lot of expenses on conducting training courses, the rate of participation in class-based training programs is low, hence The purpose of this study was to investigate the causes of student absenteeism in courses and outline strategies.

    Method

    The research method in this study is a mixed type of exploration (a design tool for collecting data). Explain that in the data collection sequence, qualitative data and then quantitative data were collected. In the qualitative section, the deep interview method and the focused group were used and in the quantitative section, researcher-made questionnaire was used. The content validity of the questionnaire was confirmed with the help of five experts and professors in the field of education and its reliability was calculated 0.84 using Cronbach's alpha. The study population consisted of all employees of one of the industrial companies of Isfahan province, based on the Morgan table, 196 were calculated.

    Results

    The results of the present study showed that the impact of all three groups of individual, educational and organizational factors in the absence of learners was more than average. Also, the results of the interview showed that lack of incentive, non-payment of mission and work overtime due to training, lack of calculation of educational privilege, lack of relevance of education records in other human resources systems, high work volume, lack of knowledge transfer mechanisms, limited support of knowledge transfer due to the type of managerial thinking, personal and familial problems are other factors affecting the increase in absenteeism rates and thus reducing the rate of participation in training courses.

    Conclusion

    According to the participants in the research, organizational factors have had the greatest impact on the absenteeism, which is necessary to correct this problem in salary systems. Also, in the educational dimension, it is necessary to improve the design and planning of courses, which it is suggested to use modern teaching methods, classes with less number and relatively strict policies against absenteeism in the classroom. Also, at the individual level, it is suggested that the sense of belonging to the courses in the learners be strengthened through peer mentoring.

    Keywords: Absence, Willingness To Absent, Participation Rate, Courses, Learners
  • Mehdi Hodaei, Seyed Mehdi Alvani, Hamidreza Yazdani, Hasan Zarei Matin Pages 59-74
    Objective

    The purpose of this article is how to evolute human capital capabilities in public organizations of Iran. One of the problems in public organizations is single-dimensional view of managers to functions and processes that is an obstacle for evolution.

    Methods

    The research method of this paper to solve the complex problem of human capital capabilities evolution is critical hermeneutics; in this regard, the main axes of systems thinking are studied, interpretation and sympathy between theories are presented firstly; then dimensions are examined in the interpretative paradigm, the expressions and synthesis of key concepts are declared. On the basis of selected method to answer the questions appropriate to the subject of evolution, the purposeful and judgmental sampling has been used. Data gathering method is library, internet searching and looking up in texts, documents and evidences; the gathering tool is taking note.

    Results

    Human capital capabilities in the phenomena hierarchy approach of this matrix are evoluted from simple to complex that more complex level includes the capabilities of more simple levels. The model of human capital capabilities evolution is a system include of public organizations structure, human resource management processes and human capital functions components that are interrelated holistically, synergically and circularly to create shared value and common interest in the Islamic-Iranian context. The results of this research are presented in combination of dimensions, aspects and multi-layer levels.

    Keywords: Human Capitalcapabilities Evolutionpublic Organizationsphenomena Hierarchy
  • Hamed Hosseini Zarrabi, Abasalt Khorasani*, Morteza Rezaei Zadeh Pages 75-90

    Training is a employee developmental tool. Due to the expansion of e-learning in organizations, the learner engagement is a very important issue that through learning interaction, it is possible. Learning interaction concept is a crucial component in any learning environment and also in e-learning the importance of interaction had been accepted. Despite numerous studies on the types of interactions and the effects of each of them on different variables, a small share of research is devoted to identifying methods of creating interactions especially learner-content interactions. The purpose of this study is identifying methods of creating Learner-content interactions in online learning environments because the lack of interactions in online learning environment is one of the most important problems. The methods of this research are phenomenological focus group, semi-structured interview and qualitative content analysis which have been used in order to provide a systematic review of the previous research from the website of web of science from 2009 to 2019. For validity of data we used triangulation in research methods. The results showed nine way for creating interactions between learner and content.

    Keywords: Learning Interactions, Content, Creating Interactions, E-Learning
  • Alireza Dehghani, Bijan Abdollahi, Hossein Abbasian, Mohammadreza Behrangi Pages 91-113

    The purpose of this paper is to validate the Return on Expectations Evaluation Model (ROE). The study population was the stakeholders of training program at IRIB which 465 of them were selected by proportional stratified random sampling. The content validity of the measurement tool was based on the expert's view, and CVI and CVR forms, and its reliability was based on the Cronbach's alpha coefficient of 0.975. Collected data were analyzed using the structural equation modeling and LIZREL software. The results of the first-order confirmatory factor analysis indicated that path coefficients between all variables were significant at P<0.01 level. The results of the second-order factor analysis and path analysis, while fitting the model, showed that 17 path coefficients of the hypothesized between the different variables of the model were significant at p<0.05 level. The ROE model adapt to the latest developments in the field of training evaluation. It is result and process-oriented model, provides a new definition of the training effectiveness concept based on stakeholder expectations for training programs, and can evaluate the effectiveness of IRIB training programs based on that organization stakeholders' expectations.

    Keywords: Training Evaluation (Return On Expectations), ROE Training, Stakeholdersreturn, On Expectations Training Evaluating Model