فهرست مطالب

نشریه مطالعات کودک و خانواده
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/09/01
- تعداد عناوین: 10
-
صفحات 5-24
بنابر روایات متعدد، به ویژه روایت «یرخی الصبی»، که مورد تاکید پژوهش حاضر است، دوران تربیتی انسان به سه دوره هفت ساله تقسیم می شود که در هفت سال اول، تربیت کودک با نرمی، ملایمت و آزادی با معنایی خاص خود همراه است. با توجه به ضرورت هفت سال اول تربیتی و نقش آزادی در این هفت سال، در این پژوهش به این سوال پاسخ داده می شود که این آزادی، به چه صورتی باید در شیوه تربیتی والدین قرار گیرد؟ با پاسخ به این سوال اهمیت این هفت سال تربیتی و شیوه تربیتی در این هفت سال برای والدین روشن شود. از آنجا که پژوهشی مشخصا هفت سال اول تربیتی را طبق روایت «یرخی الصبی» مورد برسی قرار نداده و در پژوهش های گوناگون، فقط به مسائلی پیرامون تربیت فرزند در این هفت سال پرداخته و روایت «یرخی الصبی »، اهمیت هفت سال اول تربیتی و اهمیت آزادی در تربیت کودک ، هر کدام به صورت جداگانه مورد پژوهش قرار گرفته است. این پژوهش با روشی تحلیلی از این روایت، به جمع بندی پژوهش های پیشین پرداخته و در نتیجه، با بیان راهکارهای عملی معنای آزادی و ملایمت در این هفت سال را بیان کرده تا راهگشای والدین در این دوره پر اهمیت تربیتی باشد.
کلیدواژگان: کودک، آزادی. هفت سال اول. تربیت، والدین -
صفحات 25-38
یکی از رایج ترین اختلالات بالینی در کودکان، اختلال لجبازی است. لجبازی عبارت است از پافشاری بر روی نظر و عقیده خود و مخالفت با نظر و عقیده دیگران یا مقاومت در مقابل هر چه که منافع و مصالح شخص را به خطر می اندازد. این رفتار ناسازگارانه، که در بسیاری از کودکان به چشم می خورد، نوعی نمایش احساس نفرت و خصومت نسبت به والدین و اطرافیان است. لجبازی و نافرمانی ممکن است به صورت آگاهانه و از روی اراده و یا به صورت ناآگاهانه و بر اثر عادت صورت پذیرد و غالبا ریشه در تربیت خانوادگی و شرایط حاکم بر خانواده دارد. این اختلال می تواند به اشکال گوناگون از جمله عدم همکاری، مشاجره، حاضرجوابی، نافرمانی و رفتار خصمانه خود را نشان دهد. درمان اختلال لجبازی، عمدتا مبتنی بر اصلاح رفتار والدین، آموزش روان شناختی کودک، آموزش های ترکیبی (والدین - کودک) و دارودرمانی است. باتوجه به اهمیت جایگاه و نقش محوری کودکان در ساختار آینده جامعه و میزان بالای شیوع این اختلال در آنان و همچنین پیامدهای نامطلوبی که می تواند در پی داشته باشد، در این مقاله، با استفاده از روش توصیفی، علل مختلف لجبازی کودکان و شکل های بروز آن را بررسی نمودیم و به بیان راه حل های مفید در این زمینه پرداختیم.
کلیدواژگان: اختلال لجبازی، درمان، کودکان، نافرمانی -
صفحات 39-54
در اسلام بر نقش و رسالت زن در تربیت دینی فرزندان به خصوص دختران که از روحیه بسیار لطیفی برخوردار هستند بسیار تاکید شده است، آن قدر تربیت فرزند مهم است که قران کریم در سوره های بسیاری به آن اشاره کرده است و خداوند بخش عظیمی از این رسالت بسیار مهم را بر عهده زن گذاشته است تا مقام او را مورد تکریم قرار دهد. در پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی، استناد به آیات قرآن و روایات، در صدد است تا اهمیت جایگاه زن و نقش وی را در تربیت دینی فرزند دختر را مورد بررسی قرار دهد. به این نتایج دست یافته است که اولا، جایگاه مقام زن به عنوان مادر بودن از دید اسلام بسیار بالاست. ثانیا، زنان شایسته تاثیر بسزایی در تربیت الهی و دینی فرزندان شایسته، بخصوص دختران صالح و انقلابی دارند؛ زیرا مادر با دختر وجوه اشتراک فراوانی دارد که موجب اثرپذیری بیشتر دختر می شود. ثالثا،: تربیت دینی از مهم ترین رسالت های زن نسبت به فرزند دختر خود است و همین تربیت دینی می تواند زمینه ساز تربیت اخلاقی و تربیت اجتماعی، تربیت جسمی ،تربیت جنسی و... باشد.
کلیدواژگان: مادر، دختر، تربیت، تربیت دینی، عفت -
صفحات 55-72
خانواده، اولین نهادی است که هر انسانی در آن قرار می گیرد و پایه و زیر بنای شخصیت او در همین نهاد، شکل واقعی خود را می یابد. ساخته شدن شخصیت فرد، بستگی زیادی به سبک زندگی خانواده و در راستای آن، سبک پرورش یافتن انسان توسط والدین، دارد. یکی از جنبه های شخصیتی هر انسان، نحوه ارتباط گرفتن او با خالق خویش و چگونگی اطاعت و فرمان برداری هر فرد از پروردگارش است. این جنبه نیز تا حد فوق العاده ای به رفتار و شیوه تربیتی والدین برمی گردد. بر اساس تحقیقات روان شناسی صورت گرفته در حوزه تربیت فرزند، چهار سبک مستبدانه، سهل گیرانه، مسامحه گرانه و مقتدرانه وجود دارد. سبک مقتدرانه، منطقی ترین و مناسب ترین شیوه در بین چهار سبک شناخته شده است. هدف این پژوهش، شناخت سبکی جدید است که از خلال آیات قرآن و سخنان اهل بیت (علیهم السلام)، می توان به آن دست یافت. نزدیک ترین سبک تربیتی قرآن به سبک تربیتی مقتدرانه، سبک مسئولانه است. این سبک افق هایی فراتر از هدف های نهایی چهار سبک تربیتی ذکر شده را مدنظر دارد. به فعلیت رساندن و شکوفا کردن استعدادهای فرزندان در راستای هدف اصلی خلقت او که همان بندگی خداست از مهم ترین شاخصه این سبک است. روش تحقیق در این مقاله، به شیوه توصیفی_ تحلیلی است.
کلیدواژگان: سبک های تربیتی، قرآن، اهل بیت، اعمال عبادی، والدین، فرزندان -
صفحات 73-86
حضرت فاطمه(س) عصاره تمام نمای نیکی ها و ارزش های اخلاقی است. استفاده از سیره زندگی ایشان در تمامی ابعاد به خصوص همسرداری بسیار ارزشمند و راه گشاست؛ چرا که کاردانی در رفتار صحیح با همسر می تواند باعث موفقیت در همسرداری و زندگی شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوه همسرداری در سیره فاطمی انجام گرفته است و از روش توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. محقق در این تحقیق ابتدا به مفهوم شناسی پرداخته و در ادامه شیوه همسرداری حضرت زهرا را به لحاظ مسائل اقتصادی، عاطفی و تدبیر منزل بیان نموده و به این نتایج دست یافته است: حضرت زهرا در تمام دوران زندگی خویش با همسرشان مدارا و سازگاری داشتند و بر مشکلات و کمبودهای اقتصادی زندگی صبر و مدارا می نمودند و همسر خویش را به خاطر مشکلات اقتصادی سرزنش نمی کردند. ایشان در زمینه عاطفی نیز با اطاعت از همسر، داشتن صداقت در زندگی، زینت ظاهری و آراستگی برای همسر، ایثار در همسرداری، بهترین یار و یاور برای همسر خویش، اظهار محبت به همسر، عشق و علاقه شدید به همسر و احترام به همسر، وظایف همسرداری خویش را به نحو احسن انجام می دادند. علاوه بر این، حضرت زهرا با خانه داری و تقسیم کارهای خانه، به تدبیر امور منزل خویش می پرداختند.
کلیدواژگان: فاطمه (س)، همسرداری، سیره، مشکلات اقتصادی، محبت، تدبیر منزل -
صفحات 87-106
باور ما بر این است که خداوند از خلقت و آفرینش هر موجودی هدفی معین دارد. هدف از خلقت انسان نیز تکامل و رسیدن به قرب الهی است. بنابراین، باید مسیری برای انسان فراهم شده باشد تا با به کارگیری روش ها و راهنمایی های موجود در آن، به هدف خود برسد و شرایط رشد و کمال برای انسان فراهم شود. آن مسیر، همان تربیت صحیح مطابق با دستورات الهی است. خداوند با فرستادن بهترین مربیان، این مسیر را برای انسان روشن و هموار نمود. پیامبران و ائمه معصومین، مربی و الگوهایی از جانب خداوند هستند که وظیفه خود را هدایت و تربیت انسان می دانند و او را برای رسیدن به بهترین مقام ها و جایگاه ها آماده می کنند. یکی از بهترین و کامل ترین سیره های تربیتی در زندگی اهل بیت، توجه به مکتب عاشورای حسینی است. بنابراین، انسان می تواند برای خودسازی و تربیت نفس، به تدریج آثار تربیتی قیام عاشورا از جمله شجاعت، عدالت، صبر، اخلاص، اجرای فریضه الهی امربه معروف و نهی ازمنکر و غیره را در خود ایجاد نماید تا از تاثیرات فرهنگ غربی به دور بماند. این مقاله، با رویکرد نظری و مطالعه اسنادی سامان یافته است.
کلیدواژگان: آثار، اصول، امام حسین، تربیت دینی، مکتب عاشورا -
صفحات 107-122
نیمی از جمعیت عالم را زنان تشکیل می دهند. تاریخ نشان می دهد که زنان می توانند با خواست و اراده خود به جایگاه و ارزش واقعی که در شانشان است، در جامعه و خانواده بدان برسند. اکنون باتوجه به الگوهای تاریخی و قرآنی که برای زنان وجود دارد؛ این پرسش مطرح می شود که: مستندات قرآنی روایی نظر حضرت آیت الله خامنه ای حفظه الله در مورد جایگاه و ارزش واقعی زن در اسلام چیست؟ در این تحقیق که با روش کتابخانه ای با رویکرد توصیفی-تحلیلی اطلاعاتی گردآوری شده، به مستندات قرآنی-روایی جایگاه و ارزش زن در جامعه و خانواده از دیدگاه آیت الله خامنه ای حفظه الله پرداخته است. اسلام اگرچه با حضور زن در جامعه مخالف نیست؛ و هیچ کشوری هم نمی تواند خود را از این نیرو بی نیاز بداند، اما کار نباید کرامت و ارزش معنوی زن را پایین آورده؛ او را به اختلاط نامناسب و خضوع در برابر نامحرم وادار کند که باعث تزلزل در خانواده می شود، زن در مقابل مرد نامحرم باید در حرف زدن حالت خضوع نداشته باشد؛ بلکه باید با تکبر و جدیت صحبت کند، این برای حفظ کرامت زن است، زن با حضور درست و با حفظ جایگاه و ارزش خود می تواند زمینه پیشرفت هرچه بیشتر کشور را فراهم کند، حضرت آیت الله خامنه ای حفظه الله زن را مدیر و محور و مایه آرامش خانواده می دانند، درعین حال زن را به عنوان یک انسان در فرایند پیشرفت جامعه موثر و اثرگذار می بینند.
کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، جایگاه خانوادگی زن، جایگاه اجتماعی زن، وظیفه زن -
صفحات 123-146
انسان، این مخلوق شگفت انگیز، روحی دارد که شادی و تفریح جزء نیازهای اساسی او به شمار می آید. در عصر کنونی، نشاط، تعریف های مختلفی و حتی نوین پیدا کرده است؛ بازی های رایانه ای، سرگرمی های نرم افزاری فضای مجازی، مد لباس توانسته جای بسیاری از هیجانات شادی آور سالم را بگیرد. نکته حائز اهمیت اینجاست؛ در هر آیینی برای نشاط، نظراتی وجود دارد؛ اما ازآنجاکه دین اسلام، به انسان، یک برنامه جامع زیستن می بخشد، لازم است طبق مبانی دین اسلام و سیره اهل بیت (علیهم السلام) جهت رسیدن به سعادت در دنیا و آخرت که همان نشاط و شادمانی است در زندگی خود به نمایش بگذارد. با کمی تکاپو در کتب دینی، در یافتیم که هدف خلقت در دین مبین اسلام، «تکامل انسان» است؛ و بقیه مخلوقات عالم مسخر او هستند. بنابراین، ابراز نشاط، باید به گونه ای اعمال شود که با هدف خلقت منافاتی نداشته باشد به همین دلیل انسان با تشکیل خانواده همراه با آگاهی و شناخت وظایف نسبت به یکدیگر، می تواند زمینه های شادی و نشاط را در محیط خانه ایجاد کند. به همین جهت برای رفع ابهامات شادی اسلامی در این مقاله، عوامل شادی و نشاط در خانواده از منظر اسلام مورد بررسی قرار گرفته است.
کلیدواژگان: اسلام، خانواده، سبک زندگی، شادی، نشاط -
صفحات 147-160
این مقاله، با روش کتابخانه ای و رویکردی توصیفی و تحلیلی و با هدف معرفت افزایی در باب سقط جنین تدیون یافته است. دررابطه با سقط جنین چند رویکرد مطرح است: یکی از این رویکردها، رویکردهای اخلاقی همچون رویکرد محافظه کارانه است که معتقد است: سقط جنین، کشتن انسانی بی گناه است و این عملی کاملا غیراخلاقی و ناپذیرفتنی است. رویکرد دیگری با نام آزادی خواهان، هیچ دلیلی برای غیراخلاقی بودن سقط جنین نمی بینند و سقط جنین را در هر شرایطی جایز می دانند. در نهایت رویکرد اعتدالی، در مواردی که جنین هنوز کاملا شکل نگرفته، آن را اخلاقا جایز دانسته و در مواردی که جنین به قالب انسانی در آمده است، سقط آن را غیراخلاقی برشمرده اند. شرع مقدس اسلام نیز با استناد به آیات قرآن کریم و روایات از حیات جنین، از هنگام استقرار نطفه در رحم زن تا تبدیل شدن آن به جنین حمایت کرده و سقط جنین را غیراخلاقی دانسته است، بنابراین، از میان رویکردهای مطرح، رویکرد اخلاقی محافظه کاران بیشترین مطابقت را با نظر اسلام دررابطه با سقط جنین را دارا است.
کلیدواژگان: سقط، جنین، رویکرد اخلاقی، رویکرد محافظه کاران، رویکرد آزادی خواهان، رویکرد اعتدال گرایان -
صفحات 161-180
حفظ بنیان خانواده، از ضروریات و شناخت حقوق زوجین و رعایت این حقوق از سوی آنان موجب تحکیم خانواده خواهد شد. با ایجاد عقد نکاح صحیح حقوق و وظایفی بین زوجین به وجود می آید که رعایت آن، در ثبات و استحکام بنیان خانواده تاثیر به سزایی دارد که از آن به «آثار نکاح» یاد می کنند. بخشی از این حقوق و تکالیف، مربوط به امور مالی و بخشی دیگر به امور غیرمالی و حمایت های امنیتی و حیثیتی مربوط می شود.حقوق و تکالیف غیرمالی زوجین از منظر فقه و حقوق اسلامی، شامل سه دسته حقوق مشترک، حقوق مختص زوجه و حقوق مختص زوج است. از آنجایی که حقوق غیرمالی زوجین وابستگی شدیدی به عرف و اخلاق دارد، در طول زمان همواره دچارتغییرات زیادی شده است که نه تنها خاستگاه تبعیض ندارند، بلکه در نظام قانونگذاری کاملا مستند بر مبانی خاص است و قابلیت تامل و توجیه عقلایی دارد. دقت و تیزبینی تام، شریعت را بر پایه حکمت، عدالت، رافت و رحمت در گستره حقوق خانواده روشن می سازد و خود بیانگر وجود تناسب بین عالم شریعت و طبیعت و فطرت است. در این نظام، ضرورت ریاست بر اساس اجرای احسان، عدالت و معاشرت بر اساس معروف به دور از هر گونه تعدی و تفریط، ضرر و بغی، خشونت و تحکم قابل توجیه و حمایت است. این اندیشه چون معطوف بر نیازهای عاطفی و روانی انسان است، فقط در قالب استیفای حقوق صرف خلاصه نمی شود. این مقاله، بر آن است تاحقوق غیرمالی زن درخانواده را مورد بررسی قرار داده، ضمن بیان خاستگاه قوانین، جایگاه امنیت روانی و حیثیت انسانی زنان را روشن سازد.
کلیدواژگان: زن، خانواده، حقوق غیرمالی، حسن معاشرت، اخلاق
-
Pages 5-24
According to many narrations, especially the narration of "Yarkhi al-Sabi", which is the focus of the present study, the educational period of a human being is divided into three seven-year periods, and in the first seven years, raising a child with softness, gentleness, and freedom has its own special meaning. Considering the necessity of the first seven years of education and the role of freedom in these seven years, this research answers the question of how this freedom should be included in the parenting style. By answering this question, the importance of these seven years of education and the manner of education in these seven years should be clarified for parents. Since no research has specifically investigated the first seven years of education according to the narrative of "Yarkhi al-Sabi" and in various researches, only dealt with issues related to raising a child in these seven years and the narrative of "Yarkhi al-Sabi", the importance of the first seven years of education and the importance Freedom in raising children has been researched separately. This research, with an analytical method of this narrative, summarized the previous researches and as a result, expressed the meaning of freedom and gentleness in these seven years by expressing practical solutions in order to open the way for parents in this very important period of education
Keywords: Child, Freedom. The First Seven Years. Education, Parents -
Pages 25-38
One of the most common clinical disorders in children is stubbornness. Stubbornness means insisting on one's opinion and opinion and opposing the opinion and opinion of others or resisting anything that endangers one's interests and interests. This maladaptive behavior, which is seen in many children, is a form of display of feelings of hatred and hostility towards parents and others. Stubbornness and disobedience may occur consciously and by will or unconsciously and as a result of habit, and it is often rooted in family upbringing and the conditions governing the family. This disorder can show itself in various forms, including non-cooperation, arguments, non-responsiveness, disobedience and hostile behavior. The treatment of stubbornness disorder is mainly based on modifying parents' behavior, child's psychological training, combined training (parent-child) and drug therapy. Considering the importance of the central position and role of children in the future structure of society and the high prevalence of this disorder in them as well as the adverse consequences that can follow, in this article, using the descriptive method, the various causes of children's stubbornness and its forms are investigated. and expressed useful solutions in this field.
Keywords: : Obstinacy Disorder, Treatment, Children, Disobedience -
Pages 39-54
In Islam, the role and mission of women in the religious education of children, especially girls, who have a very gentle spirit, has been emphasized a lot, the education of children is so important that the Holy Qur'an has mentioned it in many surahs, and God is a huge part of this very important mission. has placed it on the woman to honor her status. In the present research, with the descriptive and analytical method, referring to the Qur'anic verses and traditions, it aims to examine the importance of the position of women and her role in the religious upbringing of the girl child. It has reached the results that, firstly, the status of a woman as a mother is very high from the point of view of Islam. Secondly, meritorious women have a significant influence on the divine and religious upbringing of meritorious children, especially righteous and revolutionary girls; Because mother and daughter have a lot in common, which makes the daughter more effective. Thirdly, religious education is one of the most important missions of a woman towards her daughter, and this same religious education can be the basis for moral education, social education, physical education, sexual education, etc.
Keywords: Mother, Daughter, Education, Religious Education, Chastity -
Pages 55-72
Family is the first institution in which every human being is placed, and the foundation of his personality finds its true form in this institution. The formation of a person's personality depends a lot on the lifestyle of the family and, in line with that, the style of raising a person by the parents. One of the personality aspects of every human being is how he communicates with his creator and how each person obeys and obeys his Lord. This aspect also goes back to the parent's behavior and upbringing method to an extraordinary extent. According to psychological research conducted in the field of child rearing, there are four authoritarian, permissive, permissive and authoritative styles. Authoritative style is the most logical and appropriate style among the four known styles. The purpose of this research is to know a new style that can be achieved through the verses of the Qur'an and the words of the Ahl al-Bayt (peace be upon them). The closest educational style of the Qur'an to the authoritative educational style is the responsible style. This style considers horizons beyond the final goals of the four educational styles mentioned. Actualizing and flourishing children's talents in line with the main goal of his creation, which is the service of God, is one of the most important characteristics of this style. The research method in this article is descriptive-analytical.
Keywords: Educational Styles, Quran, Ahl Al-Bayt, Acts Of Worship, Parents, Children -
Pages 73-86
Hazrat Fatimah (may peace be upon him) is the epitome of goodness and moral values. The use of his life style in all dimensions, especially in marriage, is very valuable and opens the way; Because being an expert in the right behavior with your spouse can lead to success in marriage and life. The current research has been conducted with the aim of investigating the way of having a wife in the Fatemi family, and descriptive and analytical methods have been used. In this research, the researcher first discussed the concept and then explained the way of husbandry of Hazrat Zahra (Peace be upon him) in terms of economic, emotional and household issues and reached the following results Hazrat Zahra (peace and blessings of Allah be upon him) was tolerant and compatible with her husband throughout her life and was patient and tolerant of the economic problems and deficiencies of life and did not blame her husband for economic problems. In the emotional field, he obeys his wife, has honesty in his life, adorns his appearance and beautifies his wife, sacrifices in being a wife, being the best friend and helper for his wife, showing affection for his wife, intense love and affection for his wife, and respect for his wife. They performed their wifely duties well. In addition, Hazrat Zahra (peace be upon him) used to take care of her household affairs by keeping house and dividing the housework.
Keywords: An Analysis Of Concubinage In Fatimi's Biography, Saba Taher Shahabadi -
Pages 87-106
We believe that God has a specific purpose for the creation of every being. The purpose of human creation is to evolve and reach closeness to God. Therefore, a path must be provided for man to reach his goal by applying the methods and guidance available in it, and conditions for growth and perfection are provided for man. That path is the correct education in accordance with divine commands. God made this path clear and smooth for man by sending the best teachers. Prophets and imams (peace be upon them) are teachers and role models from God, who consider their duty to guide and train people. And they prepare him to reach the best positions and positions. One of the best and most complete ways of education in the life of the Ahl al-Bayt (peace be upon them) is paying attention to the school of Ashura Hosseini. Therefore, for self-improvement and self-education, a person can gradually create in himself the educational effects of the Ashura uprising, including courage, justice, patience, sincerity, the implementation of the divine duty of commanding the good and forbidding the bad, etc., in order to stay away from the influences of western culture. This article is organized with a theoretical approach and document study.
Keywords: Works, Principles, Imam Hussein (Peace Be Upon Him), Religious -
Pages 107-122
Half of the world's population is made up of women. History shows that women can achieve their true status and value in society and family with their will. Now, according to the historical and Quranic patterns that exist for women; This question is raised: What is the authentic Quranic documentation of Ayatollah Khamenei's opinion about the real status and value of women in Islam? In this research, which was collected by a library method with a descriptive-analytical information approach, the Qur'anic-narrative documentation of the status and value of women in society and family from the perspective of Ayatollah Khamenei Hefza Allah was discussed.
Although Islam is not against the presence of women in society; And no country can consider itself without this force, but the work should not lower the dignity and spiritual value of women; make him mix inappropriately and be submissive in front of the non-mahram, which causes instability in the family, the woman should not be submissive in speaking in front of the non-mahram; Rather, he should speak with arrogance and seriousness, this is to preserve the dignity of a woman, a woman can provide the basis for the country's progress by being right and maintaining her position and value, Hazrat Ayatollah Khamenei, may God protect the woman, is the manager and the center and the source of peace in the family. They know, at the same time, they see the woman as an effective and effective human being in the progress process of the society.Keywords: Ayatollah Khamenei, Woman's Family Position, Woman's Social Position, Woman's Duty -
Pages 123-146
Man, this amazing creature, has a soul that happiness and fun are among his basic needs. In the current era, happiness has found different and even new definitions; Computer games, virtual space software entertainment, fashion clothes have been able to take the place of many happy and healthy emotions. The important point is here; In every ritual for happiness, there are opinions; But since the religion of Islam gives a person a comprehensive plan to live, it is necessary to display in his life according to the principles of the religion of Islam and the way of the Ahl al-Bayt (peace be upon him) in order to achieve happiness in this world and the hereafter, which is vitality and happiness. With a little effort in the religious books, we found that the purpose of creation in the Islamic religion is "human evolution"; And the rest of the world's creatures are his subjects. Therefore, the expression of cheerfulness should be applied in such a way that it does not conflict with the purpose of creation. For this reason, by forming a family with the awareness and recognition of duties towards each other, humans can create fields of happiness and cheerfulness in the home environment. For this reason, in order to resolve the ambiguities of Islamic happiness, in this article, the factors of happiness and joy in the family have been examined from the perspective of Islam.
Keywords: Islam, Family, Lifestyle, Happiness, Vitality -
Pages 147-160
This article was developed with a library method and a descriptive and analytical approach with the aim of increasing knowledge about abortion. There are several approaches related to abortion: one of these approaches is the ethical approach, such as the conservative approach, which believes that abortion is the killing of an innocent human being, and this is a completely unethical and unacceptable act. Another approach, called libertarians, sees no reason for abortion to be immoral and considers abortion permissible under any circumstances. Finally, the moderate approach considers it morally permissible in cases where the fetus is not yet fully formed, and in cases where the fetus has taken human shape, aborting it is considered immoral. The Holy Sharia of Islam, citing the verses of the Holy Qur'an and narrations about the life of the fetus, supports it from the time the sperm is implanted in the woman's womb until it turns into a fetus and has considered abortion immoral. Therefore, among the proposed approaches, the moral approach of the conservatives is the most It is consistent with the opinion of Islam regarding abortion.
-
Pages 161-180
Maintaining the foundation of the family as the main member of the society is essential, and in this way, recognizing the rights of couples and respecting these rights by them will strengthen the family. With the creation of a valid marriage contract, rights and duties arise between the couple, the observance of which has a significant effect on the stability and strength of the family foundation, which is referred to as "the effects of marriage". Part of these rights and duties are related to financial affairs and another part is related to non-financial affairs and security and dignity protection. The non-financial rights and obligations of spouses from the point of view of jurisprudence and Islamic law include three categories of common rights, rights specific to the wife, and rights specific to the husband. Since the non-financial rights of couples are strongly dependent on customs and ethics, it has always undergone many changes over time, which not only do not have the origin of discrimination, but are fully documented in the legislative system on specific bases and have the ability to reflect and justify rationally. Total accuracy and sharpness clarify the Sharia based on wisdom, justice, kindness and mercy in the scope of family rights and it shows the existence of compatibility between the world of Sharia and nature and nature.In this system, the necessity of leadership is based on the implementation of kindness, justice and association based on the famous, away from any kind of transgression and excesses, harm and rebellion, violence and domination can be justified and supported.Since this idea is focused on the emotional and psychological needs of human beings, it cannot be summed up only in the form of the fulfillment of rights. This article aims to examine the non-financial rights of women in the family, while explaining the origin of the laws, clarifying the place of psychological security and human dignity of women.
Keywords: Woman, Family, Non-Financial Rights, Good Company, Ethics