فهرست مطالب
فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و نهم شماره 2 (پیاپی 152، بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/02/12
- تعداد عناوین: 14
-
-
صفحات 117-127اهداف
شریان های حیاتی یا همان زیرساخت ها جزء بنیان های اصلی و چارچوب های پایه ای هر جامعه به شمار می آیند که دربرگیرنده تمامی تاسیسات و تسهیلات مورد نیاز آن جامعه اند و اگر منقطع یا تخریب شوند بر سلامتی، ایمنی، امنیت و اقتصاد جامعه تاثیر جدی خواهند گذاشت. هدف از این پژوهش بررسی میزان خطر سیل و ارزیابی شریان های حیاتی شهر بجنورد با استفاده از الگوریتم جنگل های تصادفی بود.
روش شناسی:
این پژوهش از نوع کاربردی بوده در سال 1402 در شهر بجنورد به انجام رسید. برای ارایه راهکارهای کاهش آسیب پذیری شریان های حیاتی شهر در برابر سیل از الگوریتم جنگل های تصادفی استفاده شد. پس از بررسی های انجام شده 100 نقطه سیل گیر و 100 نقشه بدون سیل شناسایی شده و از 14 عامل موثر در وقوع سیلاب شامل ارتفاع، شیب، جهت، بارش، زمین شناسی، تراکم آبراهه، تراکم مسکونی، تراکم جمعیت، مسیل ها، فاصله از دشت های سیلابی، کاربری اراضی، شاخص پوشش گیاهی، شاخص انحنای زمین و شاخص رطوبت توپوگرافی استفاده شد. برای محاسبه درجه اهمیت هر شاخص از شاخص نسبت افزایش اطلاعات استفاده شد.
یافته هاارتفاع، بارش و کاربری اراضی اصلی ترین عوامل تاثیرگذار بر وقوع سیل در شهر بجنورد بودند. همچنین 676 هکتار از منطقه مورد مطالعه در وضعیت بیشترین خطر سیل و 852 هکتار نیز در معرض کمترین خطر بودند. مساحت قابل توجهی از مناطق مسکونی دارای ریسک بالایی در مقابل سیلاب بودند.
نتیجه گیریشبکه های خیابانی متصل، انتخاب دقیق مصالح سطح خیابان، قرارگیری ساختمان های استراتژیک، اندازه بلوک های کوتاه تر و الگوی شبکه ای با تقاطع های مکرر در کاهش تاثیر سیل حایز اهمیت هستند.
کلیدواژگان: سیلاب، شریان های حیاتی، الگوریتم جنگل های تصادفی، شهر بجنورد -
صفحات 129-138اهداف
حق به شهر خواهان آن است که شهروندان شهر را متعلق به خود دانسته و در امورات شهر مشارکت داشته باشند. این پژوهش با درنظرگرفتن شاخص های حق به شهر و همچنین مطالعه شاخص های مطلوبیت فضای شهری، میزان تاثیرگذاری شاخص های مطلوبیت فضای شهری در تحقق حق به شهر را مورد بررسی قرار می دهد.
روش شناسی:
پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و در سال 1400 در کلانشهر اهواز به صورت توصیفی، تحلیلی و پیمایشی انجام شد. جامعه آماری، جمعیت بالای 15 سال شهر اهواز بوده، و حجم نمونه براساس فرمول کوکران، 375 نفر به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل تاثیر مطلوبیت فضای شهری بر میزان تحقق حق به شهر از نرم افزار Smart PLS، استفاده شد.
یافته هایافته های مدل معادلات ساختاری بیانگر معنی دار بودن اثر متغیرها بر یکدیگر بود. مقادیر t محاسبه شده برای مولفه های پژوهش مقدار بسیار بزرگ تر از 96/1 را نشان می دادد که نشانگر معنی داری در سطح 01/0 بود. ضرایب مسیر مولفه ها بیشتر از 70% بوده که نشان دهنده رابطه قوی مولفه ها با یکدیگر بود
نتیجه گیریبین شاخص های مطلوبیت فضای شهری و میزان تحقق حق به شهر در شهر اهواز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در بین شاخص های مطلوبیت فضای شهری، شاخص آسایش و راحتی بیشترین ضریب تاثیر را در میان سایر شاخص ها داشته و در بین شاخص های حق به شهر، شاخص سهم فیزیکی شاخص کنترل و مالکیت بیشترین ضریب تاثیر را دارند.
کلیدواژگان: فضای شهری، فضای عمومی، مطلوبیت، حق به شهر، کلانشهر اهواز -
صفحات 139-148اهداف
منطقه 20 شهرداری تهران یکی از مناطق کمتر توسعه یافته است که به دلیل مشکلاتی نظیر کمبود زیرساخت های هوشمند، فاقد چشم انداز مناسب برای توسعه زیرساخت های مورد نیاز یک شهر هوشمند است. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف ارایه الگویی برای مدیریت یکپارچه زیرساخت داده های مکانی با رویکرد شهر هوشمند در این منطقه انجام گرفت.
روش شناسی:
این پژوهش از نوع پیمایشی بوده و در دو فاز کیفی و کمی در سال 1402 در منطقه 20 تهران به انجام رسید. جامعه آماری پژوهش شامل 16 نفر از خبرگان موضوعی بودند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه بود. در فاز کیفی، با استفاده از مرور ادبیات موضوع، مولفه های مدیریت یکپارچه زیرساخت داده های مکانی شهر هوشمند شناسایی شدند. پس از اعمال تغییرات بر اساس نظرات خبرگان، 12 مولفه تایید شد. در فاز کمی، به منظور شناسایی شبکه روابط و تعاملات و آزمون نتایج، از روش مدل سازی تفسیری ساختاری استفاده و در نهایت مدل نهایی پژوهش ارایه شد.
یافته هامولفه تدوین سیاست ها و استانداردهای زیرساخت داده های مکانی در سطح شهرداری به عنوان تاثیرگذارترین مولفه در بالاترین سطح و مولفه های میزان استفاده از داده های مکانی، تعداد دفاتر خدمات الکترونیک، میزان به روزرسانی داده ها، همکاری و هماهنگی بین سه نهاد فرمانداری ری، شهرداری ری و شهرداری تهران در راستای تولید، استانداردسازی و به اشتراک گذاری داده های مکانی و مولفه همکاری و هماهنگی با سایر ادارات تحت عنوان کاربر داده، به عنوان اثرپذیرترین مولفه ها در پایین ترین سطح قرار گرفتند.
نتیجه گیریوجود سیاست ها و استانداردهای تعریف شده در زمینه زیرساخت داده های مکانی، بیشترین اثرگذاری را بر سایر مولفه ها دارد.
کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه، زیرساخت داده های مکانی، شهر هوشمند، منطقه 20 تهران -
صفحات 149-159اهداف
یکی از اصلی ترین مخاطرات محیطی دشت های کشور پدیده فرونشست است. با توجه به جای گیری بسیاری از پهنه های شهری در محدوده دشت ها، پدیده فرونشست بسیاری از شهرها را تهدید می کند. از این رو پژوهش حاضر، با توجه به قرارگیری پهنه شهر رفسنجان در محدوده دشت، با هدف بررسی پهنه شهر به لحاظ فرونشست و تحلیل عوامل احتمالی آن تدوین شد.
روش شناسی:
پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و در سال 1402 در رفسنجان انجام شد. این پژوهش به روش تکنیک پیکسل های کوهرنس تصاویر راداری انجام شد و داده های مورد استفاده تصاویر راداری سنتینل 1 مربوط به سال های 2014 تا 2022 بود.
یافته هاسطح شهر رفسنجان دچار فرونشست فزاینده ای بود که نرخ آن از سال 2014 تا 2022 در حال افزایش بود و مقدار آن از 11 سانتی متر به 13 سانتی متر در سال رسید. همچنین وسعت مناطق درگیر، افزایش یافت به طوری که روند توسعه از مناطق اطراف شهر به محدوده های مرکزی شهر در جریان بود. روی هم اندازی نقشه گسل ها و تغییرات سطح آب های زیرزمینی طی یک دوره 10ساله با نقشه فرونشست پهنه شهر، نشان از تبعیت الگوی فرونشست از عوامل مذکور داشت.
نتیجه گیریمحدوده شهر دچار فرونشست پیشرونده ای است که به مرور زمان به سمت قسمت های داخلی و مرکز شهر کشیده می شود. برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی یکی از عوامل تاثیرگذار در امر فرونشست سطح شهر رفسنجان است و گسل نوق فرونشست پهنه شهر را تحت کنترل دارد.
کلیدواژگان: رخ فرونشست، ارتباط مکانی، گسل نوق، آب های زیرزمینی -
صفحات 161-168اهداف
سیلاب از جمله مخاطرات طبیعی است که سالانه باعث خسارات مالی و جانی می شود. این پژوهش با هدف تعیین پهنه های خطر سیلاب در حوضه آبخیز فریزی با مدل شبکه عصبی مصنوعی و ماشین پشتیبان بردار انجام شد تا با شناسایی عوامل موثر در وقوع سیلاب منطقه، اقدامات لازم برای کنترل، برنامه ریزی و اقدامات حفاظتی و مدیریتی به منظور کاهش خطر سیلاب انجام شود.
روش شناسی:
مطالعه حاضر از نوع کاربردی، تحلیلی و توسعه ای بوده و در سال 1402 در حوزه آبریز فریزی انجام شد. به منظور پهنه بندی خطر سیلاب از 14 پارامتر محیطی استفاده شد. سپس 150 نقطه سیلابی در حوضه با استفاده از تصاویر ماهواره ای استخراج شد و به صورت تصادفی به 70% برای آموزش مدل و 30% برای اعتبارسنجی تقسیم شد. سپس لایه ها وزن دهی شد و نقشه های پتانسیل وقوع سیل با استفاده از روش شکست طبیعی به 5 طبقه بسیار زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم طبقه بندی شد. سپس صحت مدل های به کاررفته در پژوهش با استفاده از روش منحنی مشخصه عملکرد مورد بررسی قرار گرفت.
یافته هاصحت مدل های به کار رفته با استفاده از روش منحنی مشخصه عملکرد بررسی شد. سطح زیر منحنی در مدل شبکه عصبی مصنوعی، 923/0 و در مدل ماشین پشتیبان بردار، 898/0 به دست آمد که نشان دهنده عملکرد بهتر مدل مدل شبکه عصبی مصنوعی است.
نتیجه گیریسیلاب حوضه عمدتا در شیب های کم، سازندهای مقاوم و غیرقابل نفوذ، ارتفاعات پایین تر و زمین های مجاور رودخانه ها (دشت های سیلابی) به وقوع می پیوندد. نواحی با خطر زیاد و خیلی زیاد در قسمت های مرکزی و خروجی حوضه قرار دارد.
کلیدواژگان: سیلاب، حوضه آبخیز فریزی، منحنی ROC، مدل SVM، پهنه بندی -
صفحات 169-175اهداف
بافت های تاریخی و فرسوده شهرها به دلیل شرایط خاص کالبدی، اقتص ادی و اجتماعی خود فرسوده شده و شکافی عمیق بین آنها با سایر بخش های شهری را به وجود می آورد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر ارزیابی شاخص های زیست پذیری شهری در بافت تاریخی شهر کرمانشاه بود.
روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و در سال 1402 در شهر کرمانشاه به انجام رسید. پس از تهیه لیستی از عوامل و معیارهای موثر بر زیست پذیری شهری، پرسش نامه ای با 38 گویه تهیه شده و توسط جامعه خبرگان مورد سنجش قرار گرفت. پس از بررسی روایی محتوا و نیز حذف سوالات تکراری بر اساس نظرات خبرگان، گویه های پرسش نامه به 32 مورد کاهش یافت. جامعه آماری پژوهش در مرحله بعد، کلیه ساکنین بافت تاریخی شهر کرمانشاه بود (n=378). برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری t و برای اولویت بندی معیارهای اصلی نیز از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد.
یافته هابعد مولفه های اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی و مدیریتی وضعیت نامناسبی را در میان ابعاد زیست پذیری شهری در بافت تاریخی شهر کرمانشاه داشته در حالیکه مولفه زیست محیطی مطلوب و مولفه کالبدی متوسط ارزیابی شدند. بر اساس روش تحلیل سلسله مراتبی، بیشترین وزن به شاخص اقتصادی (801/0) و کمترین وزن به شاخص مدیریتی (501/0) تعلق گرفت.
نتیجه گیریاز میان شاخص های زیست پذیری شهری، شاخص اقتصادی بیشترین اهمیت و اولویت را دارد.
کلیدواژگان: زیست پذیری شهری، بافت تاریخی، شهر پایدار -
صفحات 177-186اهداف
وجود رابطه معنادار متضاد میان ژئوپلیتیک شیعه سنی درون دنیای اسلام برای دستیابی به رهبری جهان اسلام و رقابت های ژئوپلیتیکی کشورهای منطقه و قدرت های جهانی در خاورمیانه و ظهور و رشد گروه های بنیادگرای دینی (از جمله داعش)، الگوها و ابعاد امنیتی منطقه را تحت تاثیر قرار داده است. در مقاله حاضر ابتدا به تبیین ژئوپلیتیکی زمینه های شکل گیری گروه های بنیادگرای دینی سلفی با تاکید بر ظهور و حضور گروه داعش در منطقه پرداخته شد و سپس تاثیرات آن بر امنیت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران بررسی شد.
نتیجه گیریپیشینه تاریخی و هویتی در دولت-ملت سازی و مدرنیزاسیون ناقص در جغرافیای نقش آفرینی گروه های بنیادگرای دینی و رقابت های ژئوپلیتیکی در زمره عوامل ژئوپلیتیکی شکل گیری گروه های بنیادگرای دینی محسوب می شوند که از طریق قلمروسازی گفتمان تندروانه خود امنیت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران در حوزه های ژئوپلیتیکی، ژئواستراتژیک و ژئوکالچری را با چالش مواجه ساخته اند.
کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، گروه های بنیادگرای دینی، امنیت منطقه ای، جمهوری اسلامی ایران، داعش -
صفحات 187-198مقدمه
میراث کشاورزی شهری عرصه هایی از مناطق شهری دنیا هستند که به شکل تاریخی در آنها کشاورزی انجام شده است و امروزه بسیاری از این دارایی های باارزش زیستی، اکولوژیک، اقتصادی و غیره در معرض نابودی قرار دارند.هدف مقاله حاضر تبیین نظری پیوند میان مفاهیم اکوتوریسم و اگریتوریسم در بستر میراث کشاورزی شهری بود.
نتیجه گیریاستخراج مفهوم اکواگریتوریسم شهری از دل دیدگاه های صاحب نظران، این پژوهش را به پاسخ سوال اصلی خود نزدیک نمود؛ اما پارادوکس های درونی میان تعاریف و مولفه های اکوتوریسم و اگریتوریسم با مفهوم شهر و گردشگری انبوه شهری نیز موضوعی بود که بایستی به آن پاسخ داده می شد. در این مقاله، با اتکا به نمونه های تجربی و مبانی نظری موجود، پاسخ هایی در نفی تعارض ظاهری پیوند میان مفاهیم فوق الذکر ارایه شد و به این ترتیب، «اکواگریتوریسم شهری» به عنوان راهکاری برای حفاظت از میراث کشاورزی شهری تبیین گردید.
کلیدواژگان: اگریتوریسم، گردشگری کشاورزی، کشاورزی شهری، باغ شهر ایرانی، میراث کشاورزی، اکواگریتوریسم -
صفحات 199-206اهداف
تبیین تاب آوری در برابر تهدیدات، در واقع شناخت نحوه تاثیرگذاری ظرفیت های اجتماعی، اقتصادی، نهادی، سیاسی و اجرایی و جوامع شهری در افزایش تاب آوری و شناسایی ابعاد مختلف تاب آوری در شهرها است. این مطالعه با هدف سنجش تاب آوری اقتصادی و اجتماعی شهر ایلام در مقابل مخاطرات محیطی انجام شد.
روش شناسی:
این پژوهش از نوع کاربردی بوده و در سال 1402 و در شهر ایلام به انجام رسید. پژوهش حاضر در دو مرحله به اجرا درآمد. در مرحله اول برای تعیین مولفه های موثر بر تاب آوری شهر ایلام از دید اقتصادی و اجتماعی، به مطالعه سایر مطالعات پرداخته شد و یک پرسش نامه 28 گویه ای با استفاده از طیف لیکرت طراحی شد. برای ارزیابی پرسش نامه از سنجش نظرات نخبگان استفاده شد. برای سنجش تاثیر مولفه های تاب آوری شهری از دید برنامه ریزان شهری از روش t تک نمونه در نرم افزار SPSS 24 استفاده شد. 30 نفر از برنامه ریزان شهری به صورت هدفمند انتخاب شدند. در مرحله بعد، برای سنجش نظر شهروندان، 4 ناحیه شهر ایلام به عنوان 4 خوشه اصلی تعیین شدند و سپس خیابان ها و میدان های اصلی هر منطقه در حکم بلوک برای خوشه ها مد نظر قرار گرفتند. 60 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. مناطق شهری ایلام با بهره گیری از مدل تصمیم گیری چندمعیاره ویکور بر اساس میزان تاب آوری رتبه بندی شدند.
یافته هامنطقه 4 تاب آورترین منطقه شهر ایلام از لحاظ تاب آوری اجتماعی بود و 75% از مناطق نسبتا تاب آور بودند. تنها منطقه 2 از نظر اجتماعی تاب آوری پایینی داشت. در میان زیرمولفه های بعد اقتصادی، زیرمولفه توانایی جبران خسارت دارای وزن بیشتری نسبت به سایر مولفه ها بود. منطقه 3 تاب آورترین منطقه شهر از بعد اقتصادی بوده و فقط منطقه یک به سبب کثرت ساکنان متشکل از مهاجران روستایی دارای درآمد ناکافی از نظر اقتصادی فاقد تاب آوری بود.
نتیجه گیریشهر ایلام از نظر تاب آوری اجتماعی در مقابل مخاطرات محیطی، وضعیت بهتری نسبت به تاب آوری اقتصادی دارد.
کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، شهر ایلام، تاب آوری اقتصادی، تاب آوری اجتماعی، مدل ویکور -
صفحات 207-214اهداف
در این تحقیق، به تدوین راهبردهای تحقق برندسازی با بهره گیری از رویکرد شهر هوشمند براساس ابعاد اقتصادی در محله یوسف آباد واقه در منطقه 6 شهر تهران پرداخته شد.
روش شناسی:
این تحقیق تحلیلی کاربردی در سال 1402 در محله یوسف آباد تهران انجام شد. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که بر اساس مطالعه پیشینه تحقیقاتی در یک بعد اقتصادی با مولفه های اقتصادی طراحی شده برای محدوده مورد مطالعه شامل تسهیلات خدماتی و گردشگری (5 شاخص)، ویژگی ها و دارایی های منحصربه فرد محله (6 شاخص)، خدمات حمل و نقل و دسترسی مناسب (6 شاخص)، خدمات و زیرساخت های شهری (4 شاخص)، جایگاه بین المللی شهر (4 شاخص) و سرمایه گذاری و تجارت (3 شاخص) طراحی شد. برای سنجش روایی محتوایی و صوری، از روش نخبگان استفاده شد. سپس پرسشنامه در میان 30 نفر از برنامه ریزان شهری در منطقه 6 تهران توزیع شد. داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه و فریدمن در محیط SPSS 23 تحلیل شد.
یافته هابالاترین میانگین در مولفه های اقتصادی مربوط به خدمات حمل و نقل و دسترسی مناسب (2/4) و کمترین میانگین مربوط به مولفه تسهیلات خدماتی و گردشگری برابر با مقدار 89/2 بود. نتایج رتبه بندی مولفه های حاکی از این بوده که در شاخص تسهیلات خدماتی و گردشگری، مولفه های وجود مراکز تفریحی و سرگرمی (189/0) و وضعیت هتل ها و مسافرخانه ها (189/0)، در شاخص ویژگی های و دارایی های منحصر به فرد محله، آثار و بناهای منحصر به فرد (062/0)، در شاخص خدمات و زیرساخت های شهری، مولفه های وضعیت تاسیسات شهری (182/0) و وضعیت تجهیزات شهری (179/0)، در شاخص جایگاه بین المللی شهر، بهره مندی از قدرت تبلیغات (210/0)، در شاخص سرمایه گذاری و تجارت، وضعیت بازارها و مراکز فروش رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
نتیجه گیریمولفه اقتصادی با ضریب بتای 438/0 تاثیر بسزایی بر شهر هوشمند دارد. وضعیت اقتصادی به صورت معنی داری پیشبینی کننده شهر هوشمند است.
کلیدواژگان: راهبرد، برندسازی، اقتصادی، محله یوسف آباد -
صفحات 215-223اهداف
با توجه به جایگاه مهم صنعت گردشگری پزشکی در اقتصاد جهانی و همچنین قابلیت های ایران در این صنعت، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر عوامل فرهنگی بر توسعه گردشگری پزشکی در مراکز اولیه گردشگری سلامت در ایران، صورت گرفته است.
روش شناسی:
روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و ماهیت داده ها به صورت کمی و مبتنی بر ابزار پرسشنامه بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل گردشگران پزشکی در 5 استان اصلی ارائه دهنده بیشترین خدمات گردشگری سلامت شامل تهران، مشهد، شیراز، تبریز و اهواز بوده که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و سپس سهمیه ای 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS22و نرم افزار مدل سازی معادلات ساختاری Lisrel استفاده شده است.
یافته هایافته های پژوهش نشان می دهد رابطه معناداری بین توسعه گردشگری پزشکی با عامل تاثیرگذار فرهنگی شامل فرهنگ مادی و فرهنگ معنوی وجود دارد. همچنین با استفاده از مدل معادلات ساختاری عوامل فرهنگ معنوی (92/0) و فرهنگ مادی (73/0) و در کل تاثیر عوامل فرهنگی (61/0) می باشد.
نتیجه گیریعوامل فرهنگی به ویژه فرهنگ معنوی و مادی به عنوان عوامل تعیین کننده در شکل دهی چشم انداز گردشگری پزشکی در مراکز اولیه گردشگری سلامت ایران ظاهر می شوند. درک و پرداختن استراتژیک به این عوامل می تواند رقابت پذیری و برجستگی کشور را در عرصه جهانی گردشگری پزشکی تقویت کند و در نتیجه رشد اقتصادی و پیشرفت بخش مراقبت های بهداشتی را تقویت نماید.
کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، گردشگری سلامت، عوامل فرهنگی، فرهنگ مادی، فرهنگ معنوی -
صفحات 225-231مقدمه
حکمروایی موثر شرط اساسی برای توسعه پایدار مقاصد گردشگری است. هدف این مطالعه طراحی مدل مفهومی ارتقای صنعت گردشگری مبتنی بر حکمروایی خوب مطالعه در منطقه 22 شهر تهران بود.
روش شناسی: این پژوهش از نوع کاربردی بوده و در سال 1402 با مطالعه موردی منطقه 22 شهر تهران نگاشته شد. با استفاده از لیستی از معیارها، یک پرسش نامه 48 گزینه ای طراحی شد. برای ارزیابی، از نمونه گیری هدفمند خبرگان استفاده شد (n=31). از مجموع 48 سوال، 32 مورد تایید و در نهایت 31 سوال تایید شد. پایایی پرسش نامه با ضریب 082/0 تایید شد. در مرحله دوم، از سنجش نظر ساکنین منطقه 22 با استفاده از نمونه گیری اتفاقی ساده برای پاسخ گویی به پرسش نامه استفاده شد. تعداد نمونه ها با استفاده از فرمول کوکران 383 نفر تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آنتروپی شانون استفاده شد.یافته هامیزان اثربخشی شاخص های حکمروایی گردشگری در سطح منطقه 22 شهر تهران در سطح بالایی بود. مولفه های ارتباط بهینه مسئولان با دست اندرکاران و ذی نفعان، ایجاد کانال های ارتباطی مجازی با مردم، شفافیت در عملکرد و آگاهی عموم از نتایج و بازخوردها، شفافیت در امور مالی و آگاه کردن مردم از تهیه و تصویب بودجه در راستای توسعه گردشگری و امنیت جاده ای و حمل ونقل به ترتیب اولویت های اول تا پنجم را در ارتقای گردشگری منطقه 22 از دید شهروندان داشتند. حداقل امتیازها مربوط به مولفه های امنیت اقتصادی و مالی، بهره مندی یکسان از زیرساخت های مربوطه و امنت غذایی و بهداشتی بود. اولویت هر یک از شاخص های حکمروایی گردشگری در منطقه 22 شهر تهران نشان دهنده برتری معیارهای شفافیت، تمرکززدایی و بینش راهبردی نسبت به سایر معیارها بود.
نتیجه گیریشاخص های موثر بر حکمروایی خوب گردشگری شامل عدالت، پاسخ گویی، شفافیت، تمرکززدایی، کارآیی، مسئولیت پذیری، عدالت، مشارکت و بینش راهبردی هستند که مهم ترین آنها، شفافیت، تمرکززدایی و بینش راهبردی است.
کلیدواژگان: حکمروایی، گردشگری، منطقه 22، تهران -
صفحات 233-242مقدمه
دلیل کمبود پژوهش های علمی در حوزه مکان سازی عرصه های طبیعی و البته ضرورت ترکیب این دو حوزه برای ارتقای سطح مکان سازی عرصه های طبیعی نیاز به روشی علمی است که بتوان تحلیل های مورد بررسی را دوباره تحلیل و سپس مقایسه و نقد کرد و بعد از آن به بهترین نتیجه را از ترکیب حوزه ها در مطالعات صورت گرفته ارزیابی کرد. هدف این پژوهش بررسی ویژگی های شکلی، روش شناختی و محتوایی دانش انباشته در حوزه مکان سازی بود.
روش شناسی: در این پژوهش از روش فرامطالعه که یکی از ابزارهای ضروری برای ترکیب شواهد مورد نیاز در اطلاع رسانی تصمیم گیری های علمی و سیاست گذاری است استفاده شد. از سوی دیگر این مطالعه برای ترکیب سیستماتیک یا ادغام نتایج تک موردی مطالعات مستقل با استفاده از روش های آماری انجام شد. مقالات مورد بررسی این پژوهش در بازه زمانی 2018 تا 2023 از پایگاه علمی سمانتیک اسکولار شناسایی شد. پس از بررسی و درنظرگرفتن معیارهای خروجی از منظر محتوا، تعداد 31 مقاله استخراج و مورد بررسی قرار گرفت. لازم به ذکر است که بیشتر مقالات در حوزه کالبدی و انسانی بود.یافته هاایجاد مکان مناسب برای استفاده حداکثری شهروندان بسیار ضروری بود. مفهوم مکان سازی بر مبنای تداوم ارزش عرصه های طبیعی به حفظ و بهره برداری پایدار از منابع طبیعی، تنوع زیستی و تعادل در اکوسیستم ها اشاره دارد. حفظ توازن زیست محیطی، ارزش اقتصادی این منابع برای درآمدزایی و اشتغال، ارزش اجتماعی این عرصه ها برای تفریح، استراحت و ارتقای کیفیت زندگی شهری و ارزش زیست محیطی آن برای حفظ محیط زیست موجودات دیگر و محافظت از محیط زیست طبیعی از اهمیت زیادی برخوردار بود.
نتیجه گیریروابط معنادار قوی بین طبقه بندی موضوع و رویکرد نظری و همچنین مقیاس و تمرکز اصلی پژوهش برقرار است. مکان سازی در طبیعت بیشترین تمرکز خود را بر روی حوزه انسان محور، عرصه های طبیعی، پایداری و سلامت اجتماعی گذاشته است.
کلیدواژگان: فرامطالعه، مکان سازی، عرصه های طبیعی، پایداری -
صفحات 243-252اهداف
پیکربندی فضایی مسکن به معنای چگونگی اتصال عناصر فضایی با همه مشکلات و مسایل معماری ارتباطی ناگسستنی دارد. بر این اساس، هدف این پژوهش تحلیل و بررسی پیکره بندی ساختمان های معاصر شهر مشهد بود که بر اساس آن بتوانیم به الگویی هایی دست پیدا کنیم.
روش شناسی: پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی بود و در محدوده شهر مشهد انجام شد. این مطالعه با رویکردی مختلط کیفی-کمی، مقایسه ای تطبیقی-توصیفی بر روی پلان های مسکونی شهر مشهد انجام داد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی و خوشه ای بوده و از مناطق 17گانه شهر مشهد، 61 نمونه انتخاب شد.یافته هابه طور کلی 44 گراف متفاوت دیده شد که بیشترین فراوانی پلان ها در شهر مشهد مربوط به گرافی با شش گره و گرافی با هفت گره شامل فضای ورودی، پذیرایی، اتاق خواب والدین، اتاق خواب فرزند، آشپزخانه و سرویس بهداشتی بود. در مورد پارامتر اتصال، کمترین میزان بیشینه پارامتر اتصال در گراف های ترسیم شده 2 و بیشترین میزان بیشینه پارامتر اتصال در گراف ها 4 بود. در مورد پارامتر انتخاب، با توجه به تعداد کم فضاهای داخلی، بیشترین میزان 2 و کمترین میزان 1 بود.
نتیجه گیریبدنه اصلی همه پلان ها در قالب یک فضای ورودی منتهی به فضای پذیرایی تعریف می شوند. سلسله مراتب فضایی تا حد زیادی در بیشتر پلان ها رعایت شده است و دو فضای آشپزخانه و سرویس شناورترین فضاها بوده اند.
کلیدواژگان: سازمان فضایی، پیکره بندی، چیدمان فضا، ساختمان مسکونی مشهد
-
Pages 117-127Aims
The fundamental pillars and structures crucial to any community are the vital arteries or infrastructures, encompassing all essential facilities and utilities. If these are disrupted or damaged, it will have a significant impact on the health, safety, security, and economy of the society. The objective of this study was to evaluate the flood risk and analyze the critical arteries of Bojnurd city.
MethodologyA research of applied nature was carried out in 2022 within Bojnurd city. The Random Forest algorithm was employed to propose strategies for reducing the susceptibility of city arteries to floods. Through the research, 100 locations prone to flooding and 100 maps free from flooding were identified. Fourteen factors influencing flooding were considered, such as elevation, slope, direction, precipitation, geology, river density, population density, residential density, distance from floodplains, land use, vegetation cover index, topographic land slope index, and moisture index. The significance of each factor was determined by calculating the information gain ratio.
Funding:
The variables of elevation, precipitation, and land utilization exerted a notable influence on the occurrence of flooding within the urban area of Bojnurd. Moreover, an analysis encompassing an area of 676 hectares pinpointed the regions characterized by the most elevated susceptibility to floods, while 852 hectares were recognized as exhibiting the least vulnerability. It was observed that a considerable portion of the residential zones face a heightened likelihood of being affected by flood events.
ConclusionThe interconnected nature of street networks, meticulous consideration of street surfacing materials, strategic positioning of buildings, smaller block dimensions, and the implementation of a grid layout featuring regular intersections play a crucial role in mitigating the effects of flooding.
Keywords: Flood, Vital Arteries, Random Forest Algorithm, Bojnurd City -
Pages 129-138Aims
The concept of the right to the city necessitates that the denizens of every urban center regard the city as their own and actively engage in its affairs. By considering the indices related to the right to the city and examining the indices pertaining to the desirability of urban spaces, this study seeks to investigate the influence of the urban space desirability indices on the realization of the right to the city.
MethodologyThe research methodology employed in this study is both applied and descriptive-analytical, with a survey-based nature. The statistical population consisted of individuals over the age of 15 residing in Ahvaz city, with a sample size of 375 people determined using Cochran's formula. To analyze the impact of urban space desirability on the realization of the right to the city, Smart PLS software was utilized.
FindingsThe results of the structural equations model reveal the importance of the impact of the variables on one another. The t values derived from the research components exhibit a significantly large value exceeding 1.96, which signifies significance at the 0.01 level. The path coefficients of the components surpass 70%, indicating a strong correlation between the components.
ConclusionThere is a positive and significant relationship between the urban space desirability indices and the degree of realization of the right to the city in Ahvaz city. Among the urban space desirability indices, the index of comfort and tranquility has the highest coefficient of influence among other indicators and among the indices of the right to the city, the index of physical share and the index of control and ownership had the highest coefficients of influence.
Keywords: Urban Space, Public Space, Desirability, Right To The City, Ahvaz Metropolis -
Pages 139-148Aims
District 20 of Tehran Municipality is characterized as a less developed region attributable to factors such as insufficient smart infrastructure and the absence of a coherent vision for smart city infrastructure advancement. The primary objective of this research was to develop a comprehensive management framework for spatial data infrastructure integrated with a smart city approach within District 20 of Tehran.
MethodologyThis investigation, carried out between 2023 and 2024, was divided into qualitative and quantitative phases, with a particular focus on District 20 in Tehran. The study's sample size comprised 16 experts, and data collection methods encompassed semi-structured interviews and questionnaires. During the qualitative phase, the components essential for managing spatial data infrastructure in the context of a smart city were identified through an extensive review of existing literature. Subsequently, following adjustments based on expert feedback, a total of 12 components were validated. In the quantitative phase, structural equation modeling was employed to delineate the network of relationships and interactions, culminating in the presentation of the final model.
FindingsThe formulation of policies for spatial data infrastructure was recognized as the most influential component at the highest echelon. Factors such as the utilization extent of spatial data, the quantity of electronic service centers, data update frequencies, cooperation and synchronization among the authorities of Rey Governorate, Rey Municipality, and Tehran Municipality in the realms of spatial data production, standardization, and distribution, along with the element of collaboration and synchronization with other entities categorized as data users, were positioned as influential components at the lowest tier.
ConclusionThe policies and criteria established within the domain of spatial data infrastructure possess the most significant influence on other elements.
Keywords: Integrated Management, Spatial Data Infrastructure, Smart City -
Pages 149-159Aims
Subsidence is a significant environmental risk in the country's plains. Urban areas located in the plains are at risk of subsidence, posing a hazard to many communities. Hence, this study was conducted to examine the subsidence of Rafsanjan city region in the plain and analyze the potential elements contributing to it.
MethodologyThis was a practical research study conducted in Rafsanjan, utilizing a specific approach. The research employed the technique of coherence pixels as its methodology. The utilized data from Sentinel 1 radar pictures pertain to the time period spanning from 2014 to 2022.
FindingsRafsanjan city has seen a progressive sinking phenomenon, with the rate of subsidence intensifying between 2014 and 2022. The annual subsidence rate has escalated from 11 cm to 13 cm throughout this period. Furthermore, the scope of the affected regions has expanded, resulting in the progression of the development process from the outskirts of the city to the center districts. The subsidence pattern of the city is influenced by the combination of fault maps, changes in subterranean water levels during a 10-year period, and the subsidence map.
ConclusionThe city is experiencing a gradual sinking of the ground, which is spreading towards the inner areas and the center of the city. The uncontrolled extraction of subsurface water sources is a significant factor contributing to the sinking of the city of Rafsanjan. The subsidence of the city is mostly influenced by the Nogh fault.
Keywords: Subsidence Rate, Spatial Relationship, Nogh Fault, Underground Water -
Pages 161-168Aims
Floods are one of the natural hazards that cause financial and human losses every year. This research was carried out to determine the flood risk zones in the Friesian watershed with Artificial Neural Network Model and Support Vector Machine to identify the influential factors in the occurrence of floods in the region, necessary measures for control, planning and protective and management measures in to reduce the risk of flooding.
MethodologyThis was an applied, analytical and developmental study carried out in 2023 in Firizi watershed. 14 environmental parameters were used for flood risk zoning. Then, 150 flood points in the basin were extracted using satellite images and randomly divided into 70% for model training and 30% for validation. Then, the layers were weighted, and the flood potential maps were classified into 5 categories: Very high, high, medium, low, and very low, using the natural fracture method. Then, the accuracy of the models used in the research was investigated using the Receiver Operating Characteristic method.
FindingsThe research assessed the accuracy of the models by employing the Receiver Operating Characteristic approach. The collected findings indicate that the Artificial Neural Network model outperformed the Support Vector Machine model, with an Area Under the Curve value of 0.923 compared to 0.898.
ConclusionThe flooding in the basin primarily affected areas with gentle slopes, rocks that are resistant to water flow and not easily penetrated, lower altitudes, and lands located next to rivers (known as floodplains). The basin contains areas that are classified as high and extremely high-risk, primarily in its central and outflow regions.
Keywords: Flooding, Frisian Watershed, ROC Curve, SVM Model, Zoning -
Pages 169-175Aims
The deteriorated areas of cities, caused by their physical, economic, and social characteristics results in decay and separation from other metropolitan areas. The aim of this study was to assess the indicators of urban livability in the historical areas of Kermanshah City.
MethodologyThis is an applied study that was conducted in 2023-2024 in Kermanshah City. After preparing a list of factors, a questionnaire with 38 questions was prepared and evaluated by the expert community. After content validity assessment and the removal of duplicate questions based on expert opinions, the questionnaire items were reduced to 32. The research population in the next stage included all residents of the historical fabric of Kermanshah City (n=378). Statistical analysis was performed using the t-test method and the Analytic Hierarchy Process (AHP).
FindingsThe social, cultural, economic, and managerial aspects of urban livability in the historical fabric of Kermanshah City were in unfavorable condition, while the environmental condition was desirable, and the physical condition was in an average conditions. The AHP technique provided the highest weight to the economic index and the lowest weight to the managerial index.
ConclusionAmong the indices of urban livability, the economic index had the highest level of importance and priority.
Keywords: Urban Sustainability, Historical Fabric, Sustainable Urban -
Pages 177-186Aims
The presence of a notable and conflicting connection between the Shiite-Sunni geopolitics within the Islamic world, as they vie for leadership of the Islamic world, and the geopolitical rivalries among regional nations and global powers in the Middle East, has had an impact on the patterns and aspects of regional security. This influence has been further compounded by the rise and expansion of religious fundamentalist groups, such as ISIS. This article initially elucidates the geopolitical origins behind the establishment of Salafi Islamic extremist factions, with a particular focus on the rise and existence of ISIS in the area. Subsequently, an analysis is conducted on the impact of the aforementioned phenomenon on the regional security of the Islamic Republic of Iran. The primary focus of this study is to examine the geopolitical factors that contribute to the emergence of religious fundamentalist groups and assess their influence on the regional security of the Islamic Republic of Iran.
ConclusionThe historical and identity backgrounds in state-building and incomplete modernization in influential geographical areas play a significant role in shaping the formation of religious fundamentalist groups. These findings are based on explanatory and analytical methods that investigate the cause-and-effect relationship between two independent and dependent variables in geopolitics. The geopolitical rivalry among regional entities and global powers is also a significant determinant. These groups have presented problems to the regional security of Iran by establishing their radical ideology in specific territories, affecting Iran's geopolitical, geostrategic, and geocultural spheres.
Keywords: Geopolitics, Religious Fundamentalist Groups, Regional Security, Islamic Republic Of Iran, ISIS -
Pages 187-198Introduction
This essay aims to provide a theoretical explanation of the connection between the notions of ecotourism and agritourism within the framework of urban agricultural legacy. The research focused on the overall urban agricultural history, with a specific emphasis on Iranian garden cities. Urban agricultural heritages refer to specific places within urban environments where agriculture has been practiced historically. These sites possess significant biological, ecological, and economic value. However, they are currently facing the threat of annihilation.
ConclusionBy analyzing the viewpoints of experts, the research made progress towards answering its main question regarding the concept of urban eco-agritourism. However, it also encountered challenges in reconciling the conflicting definitions and components of ecotourism and agritourism with the concept of city and urban mass tourism. This article presents ways to resolve the apparent conflicts by utilizing experimental examples and established theoretical foundations. Consequently, urban eco-agritourism was elucidated as a viable approach to safeguard urban agricultural legacies.
Keywords: Agritourism, Agricultural Tourism, Urban Agriculture, Iranian Garden Cities, Agricultural Heritage, Eco-Agritourism -
Pages 199-206Aims
Clarifying resilience against threats involves comprehending how many factors such as social, economic, institutional, political, and executive capacities, as well as urban communities, contribute to enhancing resilience. It also entails defining the diverse dimensions of resilience within cities. The aim of this study was to evaluate the economic and social ability of the city of Ilam to withstand and recover from environmental risks.
MethodologyThis applied study was carried out in the city of Ilam in 2023. The investigation was conducted in two distinct phases. The initial phase was an examination of the research backdrop to identify the factors that influence the resilience of Ilam city from both economic and social viewpoints. Subsequently, a questionnaire consisting of 28 items was developed, utilizing a 5-point Likert scale. The questionnaire was evaluated using expert opinion. The findings of the first phase were evaluated using the single-sample t-test method in SPSS 24 software. A total of 30 urban planners were deliberately chosen. For the subsequent stage, the evaluation of people' viewpoints, four specific regions within Ilam city were designated as the primary clusters. Subsequently, the principal streets and squares inside each of these regions were chosen as the building blocks for the clusters. A sample of sixty persons was chosen at random. The level of resilience in urban areas of Ilam was assessed and graded using the multi-criteria decision-making technique known as Vikor.
FindingsArea 4 exhibited the highest level of social resilience among all areas in the city of Ilam, with 75% of the remaining areas also demonstrating a relatively high level of social resilience. Out of these places, only Area 2 had a comparatively low level of social resilience. The sub-component score for damage compensation got a greater weighting than the scores of other components. Among the three areas, Area 3 shown the highest level of economic resilience. However, Area 1, which primarily consisted of rural migrants with low income, exhibited a lack of economic resilience.
ConclusionIlam exhibits a higher level of economic resilience in the face of natural threats compared to its social resilience.
Keywords: Natural Hazards, Ilam City, Economic Resilience, Social Resilience, Vikor Model -
Pages 207-214Aims
This study aimed to develop strategies for branding using the smart city approach based on economic dimensions in the Yusefabad neighborhood located in district 6 of Tehran.
MethodologyThis analytical-applied study was conducted in the Yusefabad neighborhood of Tehran in 2023-2024. The research tool was a questionnaire designed based on the economic dimension with sub-components including service and tourism facilities (5 indices), neighborhood unique features and assets (6 indices), transportation services and accessibility (6 indices), urban services and infrastructure (4 indices), city's international status (4 indices), and investment and trade (3 indices). The content and face validity were assessed using the expert panel method. Then, the questionnaire was distributed among 30 urban planners in district 6 of Tehran. The data were analyzed using the independent t-test and Friedman test in SPSS 23.
FindingsThe highest mean in the economic dimensions was related to transportation services and accessibility (2.4), while the lowest mean was related to service and tourism facilities with a value of 2.89. The results of component ranking indicated that in the service and tourism facilities index, the components of recreational centers and entertainment venues (0.189) and the status of hotels and hostels (0.189) ranked highest. In the unique features and assets index, unique monuments and buildings (0.062) ranked highest. In the urban services and infrastructure index, the components of urban facility conditions (0.182) and urban equipment status (0.179) ranked highest. In the city's international status index, advertising power (0.210) ranked first. In the investment and trade index, the status of markets and sales centers ranked first.
ConclusionThe economic component with a beta coefficient of 0.438 significantly influences the smart city. The economic status is a significant predictor of the smart city.
Keywords: Strategy, Branding, Economic, Yusefabad Neighborhood -
Pages 215-223Aims
Considering the important position of the medical tourism industry in the global economy as well as Iran's capabilities in this industry, the present research has been conducted to investigate the impact of social factors on the development of medical tourism in primary health tourism centers in Iran.
MethodologyThe research employed a descriptive-analytical method, utilizing quantitative data gathered through a questionnaire tool. The statistical population of the research comprises medical tourists from the five primary provinces renowned for offering extensive health tourism services: Tehran, Mashhad, Shiraz, Tabriz, and Ahvaz. A sample of 384 individuals was selected using a combination of cluster sampling and quota sampling technique. SPSS22 software and Lisrel structural equation modeling software were used for data analysis.
FindingsThe findings underscore a significant correlation between the development of medical tourism and various influential social factors, notably spiritual culture and material culture. Utilizing the structural equations model, spiritual culture exhibited a coefficient of 0.92 and material culture of 0.73. Overall, the combined impact of these social factors was calculated at 0.61.
ConclusionCultural factors, particularly spiritual and material culture, emerge as pivotal determinants in shaping the landscape of medical tourism in Iran's primary health tourism centers. Understanding and strategically addressing these factors can foster the nation's competitiveness and prominence within the global medical tourism arena, thereby propelling its economic growth and healthcare sector advancement.
Keywords: Medical Tourism, Health Tourism, Cultural Factors, Material Culture, Spiritual Culture -
Pages 225-231Aims
Effective governance is a fundamental requirement for the sustainable development of tourism destinations. This study aimed to design a conceptual model to enhance the tourism industry based on good governance in District 22 of Tehran.
MethodologyThis research was conducted in District 22 of Tehran in 2023-2024. A 48-item questionnaire was designed using a list of criteria affecting tourism governance. The samples were selected by purposive sampling (n=31). Out of the 48 questions, 32 were approved, and the rest were excluded. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha method. In the second phase, the opinions of residents in District 22 were used to respond to the questionnaire. The sample size was determined to be 383 people using Cochran's formula. The samples were selected using a simple random sampling method. The Shannon entropy method was used for data analysis.
FindingsThe effectiveness of tourism governance indicators in District 22 of Tehran is expected to be high. Ranking results indicated that the components such as optimal communication between officials and stakeholders, establishing virtual communication channels with the public, transparency in operations and public awareness of results and feedback, financial transparency, and informing the public about the preparation and approval of budgets, and transportation safety, were ranked as the top five priorities for improving tourism in District 22. The lowest scores were related to economic and financial security, equal access to related infrastructure, and food and health security components. The priority of each tourism governance indicator in District 22 of Tehran, using the Shannon entropy method, indicated the superiority of criteria like transparency, decentralization, and strategic vision over other criteria.
ConclusionThe effective indicators of good tourism governance include justice, accountability, transparency, decentralization, efficiency, responsibility, justice, participation, and strategic vision, in which transparency, decentralization, and strategic vision were the most important.
Keywords: Governance, Tourism, District 22, Tehran -
Pages 233-242Aims
The reason for the lack of scientific researches in the field of positioning of natural areas and of course the necessity of combining these two areas to improve the level of positioning of natural areas is the need for a scientific method that can reanalyze and then compare and criticize and then evaluated the best results from the combination of fields in the studies. The purpose of this research was to evaluate the characteristics of the accumulated knowledge in the field of placemaking in terms of form, methodology and content.
MethodologyMeta-analysis method was one of the tools needed to combine the tools needed to inform scientific decisions and policy-making, and on the other hand, it was a research study that systematically combined or integrated single-case results. It was used independently, using statistical methods to calculate a scientific work. The articles reviewed in this research were identified from the scientific database of Semantic Scholar in the period from 2018 to 2022. After reviewing and considering the quality of the output from the content point of view, 31 articles were reviewed and evaluated
FindingsThere were more articles in the field of physical and human. The concept of placemaking based on the continuation of the value of natural areas referred to the preservation and sustainable exploitation of natural resources, biodiversity, and balance in ecosystems. Maintaining environmental balance, the economic value of these resources for income generation and employment, the social value of these areas for recreation and rest, and improving the quality of urban life and its environmental value were very valuable for preserving the environment of other creatures and protecting the natural environment.
ConclusionThere was a strong significant relationship between subject classification and theoretical approach. Place-making in nature has also a significant focus on the human-centered field, natural areas, sustainability and social health.
Keywords: Meta-Study, Naturalism, Biophilic, Sustainability -
Pages 243-252Aims
The spatial arrangement of housing, pertaining to the interconnection of spatial components, exhibits an intricate relationship with all architectural challenges and concerns. Consequently, the objective of this research endeavor is to scrutinize and explore the arrangement of modern structures in Mashhad, aiming to identify discernible patterns.
MethodologyThe current investigation adopted a practical approach and was carried out within the confines of Mashhad city in 2021, employing a mixed qualitative-quantitative methodology. A comparative-descriptive analysis was performed on the residential layouts of Mashhad city. The sampling technique utilized was random, leading to the selection of a cluster comprising 61 samples from 17 districts of Mashhad.
FindingsA total of 44 distinct graphs were observed, with the predominant layouts in Mashhad being those consisting of six or seven nodes. These nodes typically encompass areas such as the entrance space, reception area, parents' bedroom, child's bedroom, kitchen, and bathroom. Analysis of the connection parameter revealed that the minimum maximum value among the depicted graphs was 2, whereas the maximum peak value stood at 4. In terms of the selection parameter, the highest rating reached 2 due to the limited number of internal spaces, while the lowest rating was 1.
ConclusionThe primary structure common to all graphs entails an entrance space leading to a reception area. Spatial organization has been prominently upheld in the majority of designs, with particular emphasis on the kitchen and service areas as pivotal zones within the layouts.
Keywords: Spatial Organization, Configuration, Space Layout, Mashhad Residential Building